Εξαιρετική συζήτηση με τον κύριο Δεσπότη. Είναι από τις φωνές που αποδίδουν το πραγματικό νόημα του Χριστιανισμού. Επίσης, Δημήτρη. Πρέπει να αποδεχτείς τα εύσημα για την ικανότητα σου να συνομιλείς με διαφορετικά αντικείμενα κάθε φορά. Εύχομαι η σειρά να μας συντροφεύει για χρόνια.
Δημήτρη το χεις συνέχισε. Το επίπεδο σου όπως και των καλεσμένων σου είναι πολύ υψηλό πάντα καί είναι ένα παράθυρο σε μια γνώση που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν όχι μονο στα ΟΥΚ γενικά. Μπράβο
Χρόνια Πολλά! Γι ακόμη μια φορά πολλά συγχαρητήρια. Χρειάζονται φωνές όπως του κ. Δεσπότη ν ακούγονται προς τα έξω. Προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου η διάρκεια των podcast. Καλή συνέχεια. Αναμένουμε τα επόμενα!
Εγω παντως θεωρω οτι τα ποντκαστ μιαμιση ωρα ειναι μικρα και ενας λογος που ξεκινησα να βλεπω το καναλι ειναι επειδη επεσα στο βιντεο με τον μπογδανο που ηταν 2 ωρες και θυμαμαι να λεω ευτυχως που βρεθηκε ενας που να μην βαριεται να κανει βιντεο. Υπεροχο περιεχομενο πραγματικα. *ενας καλεσμενος που θα ηθελα να δω θα ηταν ο κυριος αντωνοπουλος να κανει μια συζητηση μαζι σου
Έιπε μελετητης της (β)ίβλου και ανατριχιασα.Σταματησα το βιντεο θα το δω αλλη μερα να ακουσω τι κοτρονες θα πεσουν.Δημητριε μας ενδιαφερει σαν Χ.Ο. ο Χριστουλης και οχι οι ιστοριες των (αλλων) για να μη χρησιμοποιησω αλλη λεξη.
Πολύ όμορφη συζήτηση που σίγουρα γεννά ερωτηματικά..αυτά όμως είναι η πρόκληση στη ζωή μας. Δημήτρη είσαι εξαίρετος οικοδεσπότης-συνομιλητής και πολύ εύστοχες οι ερωτήσεις σου! Σίγουρα υπάρχει χώρος για εμβάθυνση με ποικίλες προσεγγίσεις περι θρησκείας,όπως κοινωνιολογική,ψυχολογική,φιλοσοφική κλπ. Εύχομαι καλή επιτυχία στο κανάλι και αναμένουμε εξίσου πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στο μέλλον✌️ Υ.Γ: Δε με ενοχλεί καθόλου η διάρκεια του podcast
Απλά προς ενημέρωση. Και στην Γερμανία, όπου ζω και εργάζομαι, έχουν οι απόφοιτοι των θεωρητικών σπουδών πρόβλημα στην επαγγελματική αποκατάσταση. Ο ίδιος έχω τελειώσει ιστορία. Είναι γενικό το πρόβλημα και όχι ελληνικό.
Στο 18:00 ο καθηγητής αναφέρει ότι η Παλαιά Διαθήκη αποτελείται από Ιστορικά Βιβλία. Δεν αναφέρει όμως ότι έχει άλλο νόημα από αυτό που ορίζουμε σήμερα Ιστορικό κείμενο. Μεγάλη συζήτηση όμως δεν υπάρχει τίποτα Ιστορικό με την σημερινή έννοια, στην Βίβλο, και δεν υπάρχει κανένα κείμενο κάποιου Ιστορικού της εποχής. Πέρα από τα "άσχημα" κομμάτια στην Βίβλο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και υπέροχη Ποίηση που συμπεριλαμβάνει, αλλά Ιστορικό κείμενο όχι δεν υπάρχει.
@Vegan_Vampire4a Επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι ο στόχος των συντακτών των ιστορικών κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης δεν είναι η αφήγηση της ιστορίας ως αυτοσκοπός, αλλά το να καταστήσουν σαφές ότι η ιστορία αποτελεί το πεδίο δράσης και εκδήλωσης των θείων ενεργειών, δηλαδή να δηλώσουν ότι ο Θεός δρα εντός τόπου και χρόνου και όχι εκτός, και ακολούθως, στόχος τους είναι η εξιστόρηση της διάδρασης, της σχέσης του ανθρώπου και του Θεού σε αυτόν τον τόπο και τον χρόνο, οι διακυμάνσεις που αυτή περνάει, τα πάνω και τα κάτω της. Σε σύγκριση με πολλά άλλα ιστορικά κείμενα της εποχής, οι συντάκτες των βιβλικών ιστορικών κειμένων φαίνεται να πετυχαίνουν να αρθρώσουν αυτή η παραπάνω σχέση πολύ πιο εύγλωττα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτά τα κείμενα παύουν να αποτελούν πλέον απλά και μόνο "ιστορίες των Εβραίων", αποκτούν μια διαχρονικότητα, ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο ενός τόπου στον οποίο ξετυλίγεται το περιεχόμενό τους και ενός συγκεκριμένου λαού, και έτσι καθίστανται πανανθρώπινα. Και επίσης, αυτά τα βιβλία, παρά την παρουσία πολλών στοιχείων θρύλου ή και μύθων φυσικά, δεν στερούνται ιστορικότητας με την έννοια που αυτή έχει και σήμερα, δηλαδή την παράθεση πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αναζητήσει κάποιος παράλληλες αναφορές για ιστορικά γεγονότα της Βίβλου και σε κείμενα των λαών της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Υπάρχει απίστευτη βιβλιογραφία σχετικά. Αν θέλετε μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο του Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, ομότιμου, πλέον, καθηγητή Θεολογίας στο ΑΠΘ, με τίτλο "Πηγές της Ιστορίας της Παλαιστίνης, θ' π.Χ. αιώνας", εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2007.
Όταν κάτι προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τυχαιότητα τότε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί την αλήθεια. Δηλαδή, πώς γίνεται να λέμε ότι υπάρχει Θεός και να πιστεύουμε σε αυτόν μόνο και μόνο επειδή μεγαλώσαμε σε ένα πλαίσιο που μας το επέβαλε ή μας το ενέπνευσε ενώ αν δεν είχαμε μεγαλώσει σε αυτό το πλαίσιο τότε θα πιστεύαμε κάτι άλλο και θα το απορρίπταμε εντελώς; Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Επομένως η ύπαρξη ή όχι ενός θεού είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών και πεποιθήσεων της εκάστοτε εποχής και του περιβάλλοντος που μεγάλωσε ο καθένας και δεν μπορεί να αποτελεί οικουμενική αλήθεια, ειδικά από την στιγμή που μιλάμε για κάτι το οποίο δεν μπορεί σίγουρα να αποδειχθεί.
@@dimitris_baltakos Ακριβώς, γι'αυτό είπα ότι δεν αποτελεί οικουμενική αλήθεια αλλά είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών και πεποιθήσεων. Είναι η αλήθεια του καθένα και βρίσκεται μέσα στον καθένα.
@@dimitris_baltakos Μια ωραία συζήτηση θα ήταν επίσης σχετικά με την ιστορία (ελληνική και μη) πόσο δε μάλλον με τα ελληνοτουρκικά. Πρόταση από έναν που ασχολειται και σπούδασε ιστορία.
Το ότι κάποιος μελετά τη βίβλο (ή οποιοδήποτε "ιερό θρησκευτικό βιβλίο") και αποφασίζει "μάλιστα, αυτό εμένα με αντιπροσωπεύει, αυτός ο θεός είναι ο ένας και πραγματικός θεός" μου αποδεικνύει πόσο πρωτόγονοι είναι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι ακόμη.
Έχει ο Θεός τη βούληση να εμποδίσει το Κακό αλλά δεν μπορεί; Άρα δεν είναι Παντοδύναμος. Μπορεί αλλά δεν θέλει; Τότε δεν είναι Πανάγαθος. Έχει τόσο τη βούληση, όσο και τη δύναμη να το εμποδίσει; Τότε από πού προέρχεται το Κακό; Δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δύναμη; Τότε γιατί τον λέμε Θεό; (το εδάφιο σώζεται από τον χριστιανό συγγραφέα Λακτάνιο [250-325], στο έργο «Περί Θείας Οργής»)
Ο θεος έχει την Δύναμη να σταματήσει το κακό.. αλλά και να σου το πω δεν νομίζω να το καταλάβεις γιατί νομίζω δεν είσαι χριστιανός.. Είναι σαν να έχεις εσύ ένα παιδί θα ήσουνα από πάνω του συνέχεια για να μην πέσει; το πέσιμο του παιδιού είναι απαραίτητο για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει σωστά επείσεις θα τον βοηθήσει να σκέφτεται για να αποφύγει το λάθος και να ξαναπέσει...Ο θάνατος σε αυτή την ζωή είναι ακριβώς το πέσιμο του παιδιού.. ελπίζω να βοήθησα.
🔔 Εγγραφή στο κανάλι του Beyond Podcast 👉 bit.ly/3LbSkry 🔔
Εξαιρετική συζήτηση με τον κύριο Δεσπότη. Είναι από τις φωνές που αποδίδουν το πραγματικό νόημα του Χριστιανισμού.
Επίσης, Δημήτρη. Πρέπει να αποδεχτείς τα εύσημα για την ικανότητα σου να συνομιλείς με διαφορετικά αντικείμενα κάθε φορά. Εύχομαι η σειρά να μας συντροφεύει για χρόνια.
@@nasdoron3155 Ευχαριστω παρα πολυ, θα μεταφερω τα καλα λογια στον κ. Δεσποτη. Προσπαθω να βελτιωνομαι!
Υπέροχος καθηγητής. Τον λατρεύουμε όλοι οι φοιτητές τους. Και υπέροχος άνθρωπος!
@@e.d.9539 Η καλύτερη ανταμοιβή
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ 👌👌👌 ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ podcast ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ . ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ❤
@@IncognitoNapolitano Ευχαριστω πολυ, θα κανουμε σιγουρα και αλλα για την Ορθοδοξια
Δημήτρη το χεις συνέχισε. Το επίπεδο σου όπως και των καλεσμένων σου είναι πολύ υψηλό πάντα καί είναι ένα παράθυρο σε μια γνώση που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν όχι μονο στα ΟΥΚ γενικά. Μπράβο
@@StWestNorth Ευχαριστω πολυ φιλε, συνεχιζουμε δυνατα
Πάντα υπέροχος ο καθηγητής μας
Χρόνια Πολλά! Γι ακόμη μια φορά πολλά συγχαρητήρια. Χρειάζονται φωνές όπως του κ. Δεσπότη ν ακούγονται προς τα έξω. Προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου η διάρκεια των podcast. Καλή συνέχεια. Αναμένουμε τα επόμενα!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, η μεγάλη διάρκεια είναι στοίχημα - κάνε sub για να μας παρακολουθείς bit.ly/3LbSkry
Καταπληκτικός ο καθηγητής καθώς και πολύ εύστοχες οι ερωτήσεις του Δ.Μπαλτάκου. Συγχαρητήρια!
@@theodorep.5501 Ευχαριστούμε πολύ!
Ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο κ. Καθηγητά. Η πολλή ανάλυση μπερδεύει.
Συγχαρητήρια για τον καθηγητή, συγχαρητήρια και για τον Δημήτρη. Ωραίες εκπομπες
Ευχαριστούμε πολύ, συνεχίζουμε
Συγχαρητήρια και πάλι Δημήτρη. Έχεις ανεβάσει πολύ τον πήχη, θέλει προσοχή από δω και στο εξής.
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε, θα προσπαθήσω να το βελτιώνω.
Wraia podcast. Keep it up
Ευχαριστώ πολύ!
Υπάρχουν αυτοί που φέρνουν κόσμο στην θρησκεία και αυτοί που διώχνουν. Ανήκει, νομίζω, στην πρώτη κατηγορία. Πολύ ωραίο podcast
@@antonissalem656 🤙
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΤΩΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΓΕΛΟ ΠΑΙΖΑΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
Συμβαίνει σε κάποιους ανθρώπους - απουσία ευθύνης, απουσία κριτικής!
απίστευτος ο καθηγητής
@@ΙορδάνηςΓκουνουλης Πραγματι, ευχαριστω για το σχολιο
no1!
@@johnvladman9425 ftw
Εξαιρετική θεματολογία κύριε Μπαλτάκο! Αναμένω το επόμενο. Μια θεματολογία θα μπορούσε να είναι το ερώτημα: Υπάρχει ελεύθερη βούληση; Ευχαριστώ θερμά.
@@stavrostzimas549 Πολυ ωραιο θεμα, θα αναζητησω συνομιλητη απο το πανεπιστημιο! Χρονια πολλα!
Η σωτηρία της ψυχής είναι ο σκοπός μας οχι η ευτυχία.
@@MsSeeker601 Αρα η μετα θανατον ζωη, συμφωνω
Εγω παντως θεωρω οτι τα ποντκαστ μιαμιση ωρα ειναι μικρα και ενας λογος που ξεκινησα να βλεπω το καναλι ειναι επειδη επεσα στο βιντεο με τον μπογδανο που ηταν 2 ωρες και θυμαμαι να λεω ευτυχως που βρεθηκε ενας που να μην βαριεται να κανει βιντεο. Υπεροχο περιεχομενο πραγματικα.
*ενας καλεσμενος που θα ηθελα να δω θα ηταν ο κυριος αντωνοπουλος να κανει μια συζητηση μαζι σου
@@MS-fg9tr Ευχαριστω πολυ για τα καλα κογια, βασικη επιδιωξη ειναι οι long form συζητησεις.
Μου θυμιζετε σε ποιον κ. Αντωνοπουλο αναφερεστε;
@@dimitris_baltakos Χαιρομαι γιαυτο✌️
Ιωαννης αντωνοπουλος ιστορικος και αυτος εχει αρκετα βιντεο στο yt με τις διαλέξεις που κανει
@@MS-fg9tr Οκ, θα τον αναζητησω
Έιπε μελετητης της (β)ίβλου και ανατριχιασα.Σταματησα το βιντεο θα το δω αλλη μερα να ακουσω τι κοτρονες θα πεσουν.Δημητριε μας ενδιαφερει σαν Χ.Ο. ο Χριστουλης και οχι οι ιστοριες των (αλλων) για να μη χρησιμοποιησω αλλη λεξη.
Εξηγησε μου
Να διαβάζετε και τις καινούργιες έρευνες καθηγητά . Όχι ότι σας έμαθαν οι ιερείς .
Πολύ καλός Δημήτρη.
Και ο καλεσμένος πολύ τίμιος.
@@fotisp.5533 Ευχαριστουμε πολυ
το 7x7 49 ειναι στην φιλοσοφια οχι TO 6x7
Θυμάμαι την αναφορά αλλά οχι το πλαίσιο, ποιο το λάθος; κάνε subscribe! bit.ly/3LbSkry
Το ελληνικό αλφάβητο δεν προήλθε από το φοινικικό … το αντίστροφο έγινε.
Πολύ όμορφη συζήτηση που σίγουρα γεννά ερωτηματικά..αυτά όμως είναι η πρόκληση στη ζωή μας.
Δημήτρη είσαι εξαίρετος οικοδεσπότης-συνομιλητής και πολύ εύστοχες οι ερωτήσεις σου!
Σίγουρα υπάρχει χώρος για εμβάθυνση με ποικίλες προσεγγίσεις περι θρησκείας,όπως κοινωνιολογική,ψυχολογική,φιλοσοφική κλπ.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο κανάλι και αναμένουμε εξίσου πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στο μέλλον✌️
Υ.Γ: Δε με ενοχλεί καθόλου η διάρκεια του podcast
@@dimitriskaltsas8443 Ευχαριστω πολυ για τις προτασεις και τα καλα λογια! Θα προσπαθω να βελτιωνομαι.
Απλά προς ενημέρωση. Και στην Γερμανία, όπου ζω και εργάζομαι, έχουν οι απόφοιτοι των θεωρητικών σπουδών πρόβλημα στην επαγγελματική αποκατάσταση. Ο ίδιος έχω τελειώσει ιστορία. Είναι γενικό το πρόβλημα και όχι ελληνικό.
@@lakkasouliotis Συμφωνώ
Στο 18:00 ο καθηγητής αναφέρει ότι η Παλαιά Διαθήκη αποτελείται από Ιστορικά Βιβλία. Δεν αναφέρει όμως ότι έχει άλλο νόημα από αυτό που ορίζουμε σήμερα Ιστορικό κείμενο. Μεγάλη συζήτηση όμως δεν υπάρχει τίποτα Ιστορικό με την σημερινή έννοια, στην Βίβλο, και δεν υπάρχει κανένα κείμενο κάποιου Ιστορικού της εποχής. Πέρα από τα "άσχημα" κομμάτια στην Βίβλο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και υπέροχη Ποίηση που συμπεριλαμβάνει, αλλά Ιστορικό κείμενο όχι δεν υπάρχει.
@Vegan_Vampire4a Επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι ο στόχος των συντακτών των ιστορικών κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης δεν είναι η αφήγηση της ιστορίας ως αυτοσκοπός, αλλά το να καταστήσουν σαφές ότι η ιστορία αποτελεί το πεδίο δράσης και εκδήλωσης των θείων ενεργειών, δηλαδή να δηλώσουν ότι ο Θεός δρα εντός τόπου και χρόνου και όχι εκτός, και ακολούθως, στόχος τους είναι η εξιστόρηση της διάδρασης, της σχέσης του ανθρώπου και του Θεού σε αυτόν τον τόπο και τον χρόνο, οι διακυμάνσεις που αυτή περνάει, τα πάνω και τα κάτω της. Σε σύγκριση με πολλά άλλα ιστορικά κείμενα της εποχής, οι συντάκτες των βιβλικών ιστορικών κειμένων φαίνεται να πετυχαίνουν να αρθρώσουν αυτή η παραπάνω σχέση πολύ πιο εύγλωττα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτά τα κείμενα παύουν να αποτελούν πλέον απλά και μόνο "ιστορίες των Εβραίων", αποκτούν μια διαχρονικότητα, ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο ενός τόπου στον οποίο ξετυλίγεται το περιεχόμενό τους και ενός συγκεκριμένου λαού, και έτσι καθίστανται πανανθρώπινα. Και επίσης, αυτά τα βιβλία, παρά την παρουσία πολλών στοιχείων θρύλου ή και μύθων φυσικά, δεν στερούνται ιστορικότητας με την έννοια που αυτή έχει και σήμερα, δηλαδή την παράθεση πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αναζητήσει κάποιος παράλληλες αναφορές για ιστορικά γεγονότα της Βίβλου και σε κείμενα των λαών της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Υπάρχει απίστευτη βιβλιογραφία σχετικά. Αν θέλετε μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο του Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, ομότιμου, πλέον, καθηγητή Θεολογίας στο ΑΠΘ, με τίτλο "Πηγές της Ιστορίας της Παλαιστίνης, θ' π.Χ. αιώνας", εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2007.
Όταν κάτι προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τυχαιότητα τότε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί την αλήθεια. Δηλαδή, πώς γίνεται να λέμε ότι υπάρχει Θεός και να πιστεύουμε σε αυτόν μόνο και μόνο επειδή μεγαλώσαμε σε ένα πλαίσιο που μας το επέβαλε ή μας το ενέπνευσε ενώ αν δεν είχαμε μεγαλώσει σε αυτό το πλαίσιο τότε θα πιστεύαμε κάτι άλλο και θα το απορρίπταμε εντελώς; Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Επομένως η ύπαρξη ή όχι ενός θεού είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών και πεποιθήσεων της εκάστοτε εποχής και του περιβάλλοντος που μεγάλωσε ο καθένας και δεν μπορεί να αποτελεί οικουμενική αλήθεια, ειδικά από την στιγμή που μιλάμε για κάτι το οποίο δεν μπορεί σίγουρα να αποδειχθεί.
Αν πιστεύεις υπάρχει για σένα - αυτή η φράση συνοψίζει κατ ουσίαν την επιτυχία των θρησκειών.
@@dimitris_baltakos Ακριβώς, γι'αυτό είπα ότι δεν αποτελεί οικουμενική αλήθεια αλλά είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών και πεποιθήσεων. Είναι η αλήθεια του καθένα και βρίσκεται μέσα στον καθένα.
Ωραίο podcast αλλά λίγο με την ιστορία την λέει έτσι πως των συμφέρει και όχι την ιστορική αλήθεια..
Τι εννοείς; Ανάφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αν και αθεος την παρακολούθησα με προσοχή. Το βασικότερο γεννά ερωτήματα.
@@kyriakoschatziisaak2413 Αυτος ηταν ο στοχος, ευχαριστω πολυ!
@@dimitris_baltakos Μια ωραία συζήτηση θα ήταν επίσης σχετικά με την ιστορία (ελληνική και μη) πόσο δε μάλλον με τα ελληνοτουρκικά. Πρόταση από έναν που ασχολειται και σπούδασε ιστορία.
@@kyriakoschatziisaak2413 Θα το επιδιώξω!
Το ότι κάποιος μελετά τη βίβλο (ή οποιοδήποτε "ιερό θρησκευτικό βιβλίο") και αποφασίζει "μάλιστα, αυτό εμένα με αντιπροσωπεύει, αυτός ο θεός είναι ο ένας και πραγματικός θεός" μου αποδεικνύει πόσο πρωτόγονοι είναι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι ακόμη.
Έχει ο Θεός τη βούληση να εμποδίσει το Κακό αλλά δεν μπορεί; Άρα δεν είναι Παντοδύναμος. Μπορεί αλλά δεν θέλει; Τότε δεν είναι Πανάγαθος. Έχει τόσο τη βούληση, όσο και τη δύναμη να το εμποδίσει; Τότε από πού προέρχεται το Κακό; Δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δύναμη; Τότε γιατί τον λέμε Θεό;
(το εδάφιο σώζεται από τον χριστιανό συγγραφέα Λακτάνιο [250-325], στο έργο «Περί Θείας Οργής»)
@@chrismallias Τα ερωτηματα ειναι ευλογα. Πιστευω πως η δυσκολια απαντησης εγκειται στην μυθιστοριοποιηση της θρησκειας.
Ο θεος έχει την Δύναμη να σταματήσει το κακό.. αλλά και να σου το πω δεν νομίζω να το καταλάβεις γιατί νομίζω δεν είσαι χριστιανός.. Είναι σαν να έχεις εσύ ένα παιδί θα ήσουνα από πάνω του συνέχεια για να μην πέσει; το πέσιμο του παιδιού είναι απαραίτητο για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει σωστά επείσεις θα τον βοηθήσει να σκέφτεται για να αποφύγει το λάθος και να ξαναπέσει...Ο θάνατος σε αυτή την ζωή είναι ακριβώς το πέσιμο του παιδιού.. ελπίζω να βοήθησα.