Turist Rehberliği Mesleğinin Geleceği ve Yasada Talep Edilen Değişiklikler

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 дек 2024

Комментарии • 44

  • @melikekklkciii
    @melikekklkciii 10 месяцев назад +3

    Çok teşekkür ederiz Hocam, maalesef çıkarlar üzerine dizayn edilmiş bu yasa tasarısı umuyorum dilediğimiz yönde sonuç verir.

  • @mehtapakar8433
    @mehtapakar8433 10 месяцев назад +1

    Hocam çok teşekkürler bilgilendirmeniz için bu durum hepimizi büyük ölçüde etkileyecek ve daha mesleğe adım atamadan böyle sorunlarla karşılaşmış olmamızda büyük bir hayal kırıklığı aslında. Özellikle söylediğiniz gibi bir doktor/öğretmen teste tâbi tutulmuyorken biz rehberlerin teyit edilmesi hiç akıl alır değil. Rehberlik gibi kıymetli bir mesleğin böyle yasalarla basitleştirilmiş olması da çok üzücü gerçekten.

  • @farukoymak5586
    @farukoymak5586 10 месяцев назад +3

    Bu teklif meclisten geçerse rehberler olarak işsiz kalmamız yüzde bir milyon garanti.

  • @guideoflycia
    @guideoflycia 10 месяцев назад +1

    Hocam bilgilendirmeler için teşekkürler. Her rehberin ve rehber adaylarının, yakın bir tarihte neyle karşılacağını bilmesi gerektiği için bu videoyu dikkatlice izlemesi gerekiyor👏🏻

  • @hafakanruhu1153
    @hafakanruhu1153 9 месяцев назад +1

    Ben 27 yıllık rehberim. Yıllar yıllar önce şu anki bakanın sahibi olduğu ets turizm firmasına gitmiştim. Bakanın kendisiyle iş konusunda görüşürken rehberlere hiç değer vermediğini, hatta rehberlerden rahatsız olduğunu görüp çok şaşırmıştım. Ets daha o yıllarda kokartı olmayan kişileri yurtdışı turlarına yollardı. Yurtdışı turlarına gitmek için rehber olma zorunluluğu yok gerçi ama firma politikası olarak rehber olmayanları çalıştırmayı uygun buluyordu. Çünkü bu kişileri çok daha ucuza çalıştırabiliyor ve hoşlanmadığında başında atıp yerine yeni birini bulabiliyordu. Rehber çalıştırsa belirli sayıda kişiden oluşan bir havuzla çalışmak zorunda kalacak ve gerek maddi, gerek manevi ezmesi zorlaşacaktı elemanları çünkü. Ayrıca şunu da eklemeliyim ki, ben tarih lisans, sanat tarihine yüksek lisansına sahibim. Yine de mutlaka en az 6 aylık kurs görülerek rehber olunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü rehberlik sanat tarihi ve tarih bilgisinden ibaret değildir. Ülkeyi bir bütün olarak kavramak için mutlaka rehberlik meslek dersleri alınmalıdır. Ören yerinde tarih anlatan kişiye rehber denmez. Dense dense açık hava seminercisi denir. Rehberlik çok daha farklı bir şeydir.

  • @Zemuri18
    @Zemuri18 Месяц назад

    Meslek içi ara sınavlar ve seminerler Hava yollarında yapılıyor araştırmanızı öneririm ayrıca diğer meslek grupları mezun olunca mesleğini icra edebiliyorsa Turizm ve rehberlik bölümü mezunları da rehberlik yapabilir keza turizm fakültelerinde yabancı dil eğitimi alarak mezun oluyorlar hatta araştırmaya daha öğrenciyken başlamaları gerekiyor. Mevcut rehberlerin de bir çoğunun turizm eğitimi almadan rehber olduğu bilgilerimizin dahilinde.Eger çok kendilerine güveniyorlar da istatistiklerde eğitim durumlarını paylassinlar da kendilerini ispat etsinler .

  • @gezgintarihcii
    @gezgintarihcii 10 месяцев назад +1

    Bu zamana kadar dinlediğim en mantıklı yaklaşım 👏👏👏

  • @secludedgreenplace
    @secludedgreenplace 10 месяцев назад +1

    Teşekkürler hocam...

  • @Zemuri18
    @Zemuri18 Месяц назад

    Size tavsiyem once rehberlik adina daha detaylı tespitlerde bulunmaniz yabanci dilde tura cikan bir rehberi sadece turk turist grubuna hitap eden yabanci dilden sinav gecememis olarak tabir ederken on kere dusunmeniz olur cunku bu yabanci gruba oncesinden herhangi bir dilde kokart almis rehberi etkileyecek bir durum degil gunumuz şartlarında yabanci dilde daha cok imkan ve daha yuksek cazip istihdam ve daha cok calisma imkani vardir olsa olsa bu kendine guvenmeyen turizm bilgisi ve organizasyonu zayif kalite kalite diye ovunup ifade ve kavrama yetenegi dusuk olan esnaf diliyle konusan rehberi etkiler cunki kendini kanitlamis rehberler turkce dilinde de hizmet verse zaten talep goruyor sayinin cogalmasi etkilemiyor (Ornegin Talha Uğurluel egitimi tam olarak bilmiyorum ama tarihci olarak rehberlik yaptigini izliyoruz 14bin rehberin Talha beyin onune geçeceğini hesap edersek sizin mantiginizla bu rehberin ciddi sikinti yasamasi gerekirdi 😂) sizin onceliginiz İc turizmde istihdami artirmak olmali bu da oncesinde Turizm fakülteleri tabanli yeni rehberlerin gelecek olmasindan baslar..

  • @kayraizm
    @kayraizm 10 месяцев назад +1

    Meclise ne zaman sunulacak

  • @TheGooalx
    @TheGooalx 9 месяцев назад

    kesinlikle şu yorum en doğrusu kanaatimce biz rehberler birlik olamadığımız için bir arada olamadığımız için odalarımızdan bir haber gezdiğimiz için iş kavgasında acente kavgasında kuyu kazanlarımızın dahi olduğu için bir medusa darbesi yedik adeta ...!

  • @Deniz-pd5wo
    @Deniz-pd5wo 4 месяца назад +1

    Size katiliyorum

  • @mustafaogul2074
    @mustafaogul2074 10 месяцев назад +1

    Teşekkürler

  • @Arayistabiri
    @Arayistabiri 6 месяцев назад

    Hocam 2 yıllık tur rehberliğini tercihlerim arasında düşünüyorum, son yaşanan olumsuz gelişmeler bu seneki tercihlerde 2 yıllık turist rehberlği bölümünün daha az tercih edileceğinden dolayı puanlarının düşebiliceğini öngörüyorum, buna katılıyor musunuz ?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  6 месяцев назад

      Aynı fikirde değilim, yasa değişikliğinden turist rehberliği lisans bölümleri etkilenir diye düşünüyorum. Ön lisans eğitimi almak, rehberlik mesleğine hızlıca girebilmek adına bu durumda daha mantıklı görünüyor.

  • @YarenPy
    @YarenPy 4 месяца назад

    Merhabalar tercih donemindeyim ve bu yasa değişikliğinden sonra hala bu bölümü secmelimiyimm?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  4 месяца назад

      @@YarenPy Yasa değişikliği ile mesleğe kabul şartları değiştirildi, onun dışında sizi düşündürecek bir husus yok. Ayrıca yasa değişikliğinin etkileri üzerine konuşmak için çok erken. Ama buna ilişkin birkaç videom vardı, izlemenizi öneririm. İlerleyen yıllarda bir ihtimal rehberlik lisans bölümleri etkilenebilir, ön lisans programları daha fazla tercih edilebilir, ama sadece bir tahmin.

  • @denizdilmen8531
    @denizdilmen8531 3 месяца назад +1

    sesiniz patlama yapıyor cızırtı oluyor onun dışında harika teşekkürler

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  3 месяца назад +1

      @@denizdilmen8531 Benim hatam, mikrofon ayarlarını yapmamışım, acemilik :( Ders oldu, diğer videolarda daha dikkatli olmaya çalışıyorum.

    • @denizdilmen8531
      @denizdilmen8531 3 месяца назад

      @@SerdarUZUN Farkettim hocam daha sonraki videolarda sorun kalmamış teşekkür ederim aklımdaki soruları gidermeme yardımcı olduğunuz bir şeyler öğrettiğiniz için tekrardan

  • @onderyildiz5651
    @onderyildiz5651 8 месяцев назад

    Müze ve örenyerlerinde 1 Mart 2024 den itibaren yabancıya Elektronik Rehberlik Sistemi fiyatlara dahildir.

  • @AhmetVural9
    @AhmetVural9 10 месяцев назад +1

    👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  • @Semih.travels
    @Semih.travels 8 месяцев назад

    ben lise 4 üm YDS'ye girdim ve sanırım 65 doğru 15 yanlış yapmışım eğer 75+ puan alırsam belge ben önlisans bitirene kadar geçerli mi

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  8 месяцев назад

      Tartışmalı bir konu olmakla birlikte ÖSYM'nin yaptığı YDS sınav sonucunun geçerlik süresi için genellikle 5 yıl baz alınır. Birçok kamu kurumu 5 yılı aşan durumlarda sınav sonucunu kabul etmemektedir.

    • @Semih.travels
      @Semih.travels 8 месяцев назад

      @@SerdarUZUN hesap yapmistim aslinda, simdi lise 4 , hazirlik, uni 1 , uni 2 4 yil olmuyor mu

  • @hasretsayan9444
    @hasretsayan9444 10 месяцев назад +1

    👍👍👍👍

  • @erkinkoraysahiner
    @erkinkoraysahiner 8 месяцев назад

    merhaba hocam internette baktım ama tam taslagı bulamadım, taslağın linkini paylaşma imkanınız var mı acaba teşekkürler

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  7 месяцев назад

      Açıklama kısmını birazdan güncelliyorum, oradan bakabilirsiniz.

    • @erkinkoraysahiner
      @erkinkoraysahiner 7 месяцев назад +1

      Teşekkürler sağolun

  • @Zemuri18
    @Zemuri18 Месяц назад

    Akademisyenler bugune kadar Turist rehberliginin gelismesi (Nitelik-nicelik) adina ne yapti da gorusleri alinacak 😂 Tabii varsa istisnalar kendini zaten belli eder.. 😉

  • @aslangamidov7139
    @aslangamidov7139 10 месяцев назад +1

    Çok üzüldüm

  • @thebadcatsero7583
    @thebadcatsero7583 10 месяцев назад

    bu adam savas acmis turebe durum ortada

  • @NilBAL
    @NilBAL 8 месяцев назад

    Bir Arkeolog olarak size katılmıyorum. Yüksek Lisansı Sanat Tarihi alanında yaptığınızı söylüyorsunuz. Peki, neden?

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  8 месяцев назад +1

      Neyi kastettiğinizi tahmin edebiliyorum ancak bu videoda birçok farklı hususta düşüncelerimi ifade ettiğim için neye katılmadığınızı açık şekilde belirtirseniz sevinirim. Tahminime dayanarak yazacağım için yanıtım biraz uzun olabilir 😥
      Yüksek lisansı neden sanat tarihi alanında yaptığıma gelince; bu soruyu matematik lisans eğitimi almış birisine sormanız ne kadar abes ise turist rehberliği öğretmenliği lisans eğitimi almış birine sormanız da o kadar abes; ama sorunuza yanıt verme adına nedenim sanat tarihine duyduğum ilgiydi. Sanat tarihi disiplininin rehberlik mesleğine katkısı tartışılmaz; ancak tarih, coğrafya, antropoloji, sosyoloji vb. birçok farklı disiplinin katkısı da tartışılmaz!
      Videoda üstüne basa basa söylediğim şeyi tekrar belirteyim. Sanat tarihi veya arkeoloji mezunlarının rehberlik mesleğini layıkıyla icra edeceklerinden şüphem yok, ama benzer şeyi örneğin tarih mezunu olanlar için de düşünüyorum...
      Rehberler tarihten anlamıyor ve yalan yanlış bilgiler aktarıyor bu yüzden tarih mezunları rehber olsun, rehberler sağlıktan ne anlar sağlıkçılar rehber olsun, rehberlerin sanat bilgisi yetersiz sanat tarihçileri rehber olsun, rehberler araçları şoförden iyi mi bilecek şoförler rehber olsun, arkeoloji bilmiyor arkeologlar rehber olsun, öğrencilerin dilinden anlamıyor öğretmenler rehber olsun, flora ve fauna bilgisi kıt ziraat mezunları rehber olsun, müzelere hâkim değil müzecilik mezunları rehber olsun, restorasyon anlatımları yeterli değil restoratörler rehber olsun, İslami bilgisi yetersiz müftüler rehber olsun, Hıristiyanlık bilgisi yetersiz papazlar rehber olsun, spordan anlamıyor antrenörler rehber olsun... Bunu uzatabilirim! Kısacası rehberliği bir uğraşı olarak görenlere göre hemen herkes rehber olmalı. Her meslekte iyi ve kötü, kaliteli ve kalitesiz vardır ancak "sûi misal misal olmaz" kapsamında kötüyü örnek göstererek genelleme yapılmamalı! Aksi durumda her meslek doğrudan veya dolaylı olarak diğer disiplinlerin tacizine maruz kalacaktır!
      Yeri gelmişken; Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği ASTAD Facebook Grubunda; "Biz arkeologlar, sanat tarihçiler ve tarihçilerin araştırmaları olmasa ne anlatacaklar acaba..." diye bir paylaşım yapmıştı. Onlara bir tweet ile (twitter.com/serdaruzun/status/1760410348723515587) yanıt vermiştim, yanıtım (değiştirmeden aktarıyorum) şuydu: "Ne anlatacaklar acaba..." sorunuzu biraz açalım: Sağlıkçılar, jeologlar, ornitologlar, biyologlar, coğrafyacılar, ziraatçiler, müzisyenler, ressamlar, müftüler, şoförler, antrenörler, restoratörler, epigraflar, şarkıcılar, politikacılar, etnograflar, vb. disiplinden uzmanlar olmasa ne anlatacaklar peki? Bu bağlamda size (rehberliği meslek olarak algılamayanlara) göre neredeyse herkes rehber olmalı! Rehberlik hemen her disiplinden beslenen kendine has disiplini olan bir meslektir; UĞRAŞI DEĞİL! Farklı disiplinin mensupları kendinden bir şeyler buluyor/görüyor diye rehberlik mesleğini sadece kendi mesleğinden ibaret sanmamalı. Şurası bir gerçek; arkeologlar rehberlerin arkeoloji bilgilerini, sanat tarihçiler de sanat tarihi bilgilerini yetersiz görebilir; bu gayet normal bir durum. Ama sizin rehberlik mesleğini sanat tarihi ve arkeolojiden ibaret sanmanız bakış açınızın sığ olduğunu gösterir. Çünkü sağlıkçılar sağlık bilgisini, jeologlar yer bilgisini, coğrafyacılar coğrafya bilgisini, hukukçular hukuk bilgisini, ornitologlar kuş bilgisini, ziraatçiler flora ve fauna bilgisini hülasa her disiplinin uzmanı rehberin o disiplindeki bilgisini yetersiz görme eğilimi taşır. Kısacası rehberler neredeyse hemen her disiplinden bir şeyler bilmek zorundadır. Bu zorunluluk sadece sanat tarihi veya arkeoloji için değil her disiplin için geçerlidir! Lütfen şunu unutmayın! Rehberler arkeoloji veya sanat tarihi dersi vermiyor ve turistler de öğrenci değiller! Ayrıca sanat tarihçileri veya arkeoloji mezunları rehberlik yapamaz denmiyor; rehberlik eğitimini alsın ve yapsın deniyor! Meseleye mesleki etik açıdan bakılmalı. Bir öğretmen sağlıktan anlasa bile doktor, turist rehberi arkeolojiden anlasa bile arkeolog olamıyorsa, rehberlikten anlasalar bile rehberlik mezunu olmayan biri rehber olamamalı! Lütfen sığ değerlendirmeler yapıp meseleyi "Doktor Civanım" a benzetmeyin! Yazıktır...
      Oldukça uzun bir yanıt oldu, bağışlayın.
      Kolaylıklar dilerim.

    • @NilBAL
      @NilBAL 8 месяцев назад

      @@SerdarUZUN Evet, sığ düşünceli birisi olduğum için sizinle tartışmak istemiyorum. Yolunuz açık olsun.

    • @SerdarUZUN
      @SerdarUZUN  8 месяцев назад

      @@NilBAL Arkeoloji veya sanat tarihi mezunlarına sığ düşüncelisiniz gibi bir ithamda bulunmadım, bulunmam da. ASTAD'ın paylaşımına yanıt olarak yazdığım "sığ değerlendirme yapmayın" minvalindeki serzenişimden size sığ düşüncelisiniz demek istediğim çıkarımında bulunduysanız kusura bakmayın... ASTAD'ın değerlendirmelerini sığ bulmam onların sığ olduğu anlamına gelmez.
      Yorum yapmak istemiyorsanız saygı duyarım ama beni sizlere "sığ düşüncelisiniz" dediğim şeklinde itham etmenizi doğru bulmuyorum.
      Ben sorunuzu ve eleştirinizi ciddiye ve dikkate alıp size uzunca yanıt verdim. Siz ise kısacık bir cümle ile bombayı bırakıp gidiyorsunuz...
      Ve sanırım haklısınız tartışmazsak daha isabetli olur. Gereksiz yere polemiğe neden oluyoruz. Sizin de yolunuz açık olsun.

    • @ilker5447
      @ilker5447 5 месяцев назад +1

      ​@@NilBAL 3 ay sonra bu yorumu yazıyorum ve evet sığ düşüncelisiniz. Hem de epey sığ düşüncelisiniz. Beyefendi size uzun uzun cevap vermiş sizi dikkate alarak ama sizin verecek cevabınız olmadığı için laf sokmaya çalışmışsınız. Yazık çok yazık.

    • @Zemuri18
      @Zemuri18 Месяц назад

      Meslek içi ara sınavlar ve seminerler Hava yollarında yapılıyor araştırmanızı öneririm ayrıca diğer meslek grupları mezun olunca mesleğini icra edebiliyorsa Turizm ve rehberlik bölümü mezunları da rehberlik yapabilir keza turizm fakültelerinde yabancı dil eğitimi alarak mezun oluyorlar hatta araştırmaya daha öğrenciyken başlamaları gerekiyor. Mevcut rehberlerin de bir çoğunun turizm eğitimi almadan rehber olduğu bilgilerimizin dahilinde.Eger çok kendilerine güveniyorlar da istatistiklerde eğitim durumlarını paylassinlar da kendilerini ispat etsinler .

  • @Zemuri18
    @Zemuri18 Месяц назад

    Daha kendi dilinizi global anlamda diger ulkelere anlatmaktan acizsiniz gelmissiniz Turk Turist grubuna hitap edebilmek icin Dil sartini savunuyorsunuz bunu savunabilmek icin mesleginizi buyuk bir titizlikle ve ciddiyetle tanitmis olmaniz gerekiyor oysa ki bugun kafa karışıklığına mahal veren en birincil meslek olarak görülüyor ve hakettiginiz saygiyi muzelerde bile goremiyorsunuz.