Sfânta Teodora de la Sihla. Com. Vânători - Neamț. 🇹🇩🇹🇩🇹🇩 Bucuria sufletului -Ținutul Neamțului

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 окт 2024
  • Peștera Sfintei Teodora de la Sihla.
    "Cele pamantesti parasind si jugul pustniciei luand, te-ai facut mireasa lui Hristos, fericita; cu postul, cu privegherea, cerestile daruri luand si cu rugaciunea pe ingeri ajungand, firea omeneasca ai biruit si la cele ceresti te-ai mutat, lasandu-ne spre mangaiere pestera si sfintele tale Moaste. Pentru aceasta, Sfanta Preacuvioasa Maica Teodora, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre." (Troparul Sfintei Teodora de la Sihla)
    Peștera Sfintei Teodora de la Sihla este un loc de pelerinaj și rugăciune care se află la 1000 de metri altitudine, într-o zonă stâncoasă a Obcinei Sihlei din Munții Stânișoarei, în apropierea Mănăstirii Sihla.
    Peștera este situată într-un spațiu îngust dintre două stânci înalte, în care a fost creat un altar de rugăciune, luminat mereu de lumânări și candele aprinse de vizitatori.
    Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în jurul anului 1650 în satul Vânători Neamț, în vremea păstoririi Sfântului Mitropolit Varlaam și a domniei lui Vasile Lupu. Tatăl Sfintei a fost dregătorul Ștefan Joldea, armaș la Cetatea Neamțului.
    De mică a deprins dragostea și frica de Dumnezeu de la părinții săi și de la marii duhovnici ai mănăstirilor și schiturilor nemțene din zonă. S-a căsătorit cu un tânăr evlavios, la insistențele părinților, însă, după ce aceștia au trecut la Domnul, s-a retras la Mănăstirea Vărzărești din munții Buzăului, iar soțul său a intrat în obștea Mănăstirii Poiana Mărului, devenind monahul Elefterie.
    După câțiva ani, năvălind turcii în părțile Buzăului, au dat foc Schitului Vărzărești, iar sfânta s-a retras în munții Vrancei împreună cu stareța ei, schimonahia Paisia. După trecerea la Domnul a stareței sale, Cuvioasa Teodora a părăsit munții Vrancei și s-a retras în părțile Neamțului, nevoindu-se aici timp de 20 de ani. Singurul care știa de ea și de nevoințele sale era duhovnicul Pavel, cel care venea să o spovedească și să o împărtășească.
    După tradiție, unul dintre locurile de nevoință ale Sfintei Teodora a fost o peșteră situată într-un spațiu îngust dintre două stânci înalte. Acest loc este cunoscut până astăzi sub numele de „Peștera Sfintei Teodora”. În apropierea peșterii se afla și o stâncă de o formă neobișnuită, unde tradiția spune că era locul în care păsările sălbatice aduceau firimituri de hrană de la Mănăstirea Sihăstria.
    În al treilea deceniu al secolului al XVIII-lea, fericita Teodora, simțindu-și aproape sfârșitul vieții, s-a împărtășit cu Sfintele Taine și a trecut la Domnul. Cinstitul trup al Sfintei a rămas în peștera în care s-a nevoit până în 1830.
    După aflarea sfintelor moaște, domnul Mihail Sturdza le-a așezat spre închinare într-o raclă frumoasă mai întâi în biserica Schitului Sihla, apoi în biserica nouă de la Mănăstirea Miclăușeni. În 1965, în timpul ocupației rusești, moaștele Sfintei Teodora au fost duse la Lavra Pecerska din Kiev.
    Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod solemn sfințenia Sfintei Teodora în anul 1992, ziua de prăznuire fiind 7 august, a doua zi după sărbătoarea Schimbării la Față.
    Rugaciune catre Sfanta Teodora de la Sihla
    O, Prea Cuvioasa Maica Teodora, care din copilarie pe Hristos L-ai iubit si pentru dragostea Lui in toata viata ta te-ai nevoit; multe nevointe si ispite ai suferit si in viata cea pustniceasca, cu darul lui Dumnezeu, ai sporit. Cu multimea infranarii si a lacrimilor celor duhovnicesti, sufletul tau l-ai luminat si in singuratatea pustiei cu ispravile faptelor tale celor bune ai stralucit. Pustia Sihlei cu viata ta o ai sfintit si pilda sihastrilor te-ai facut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenita, sfintenia vietii tale a descoperit-o si ca pe o comoara ascunsa lumii te-a aratat.
    De aceea, si noi nevrednicii, cu evlavie si cu credinta, cerem sfintele tale rugaciuni si te chemam: roaga-te Prea Induratului nostru Mantuitor, ca si noi pacatosii in vremea vietii noastre si in vremea sfarsitului nostru sa dobandim mila si mantuirea Lui, spre a slavi si a ne inchina in veacul de acum si in cel viitor Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, in vecii vecilor. Amin!
    ##############################################################################################################################################
    Vrei sa vezi mai multe clipuri cu locatii turistice din Romania?
    Nu uita sa te ABONEZI la canalul meu pentru ultimele noutati.
    / @poteci.de.suflet
    !!! ATENȚIE !!! Urmează videoclipul Drumeție în Munții Ceahlau.

Комментарии • 18

  • @Poteci.de.suflet
    @Poteci.de.suflet  6 дней назад +3

    ruclips.net/video/rMSh8K9AhLw/видео.htmlsi=slmngpmEEDhAB8BF

  • @CatalinaMariaCOZMA
    @CatalinaMariaCOZMA 6 дней назад +2

    Foarte frumoase locurile. Mângâiere sufleteasca.❤❤❤❤

  • @g1966cornel
    @g1966cornel 6 дней назад +3

    Am fost acolo . Un loc ce te încarcă sufleteste !

    • @Poteci.de.suflet
      @Poteci.de.suflet  6 дней назад +1

      @@g1966cornel așa este . Pacea sufletească dăinuie prin acele locuri.

  • @BotLucian1978
    @BotLucian1978 6 дней назад +3

    Un loc special ,un loc al credinței !!! Foarte frumos traseul !!Felicitări !!

  • @lucianbot8373
    @lucianbot8373 6 дней назад +3

    Frumos clip felicitări❤❤❤😊

  • @dariaghiultu9026
    @dariaghiultu9026 19 часов назад +1

    Foarte frumos ❤❤❤

  • @GabrielPavel-d3g
    @GabrielPavel-d3g День назад +1

    Foarte frumos acolo!!!

  • @RomanianPeaks
    @RomanianPeaks 5 дней назад +1

    Cat de frumos! 😮

  • @RomanianPeaks
    @RomanianPeaks 5 дней назад +1

    Un loc sfant, mai aproape de Dumnezeu. Superb clipul cat si prezentarea! Bravo, John sufletul muntilor! ❤

  • @bobyfrancezul79
    @bobyfrancezul79 4 дня назад +1

    Interesant