Комментарии •

  • @deyurus
    @deyurus 5 месяцев назад +1

    Întotdeauna o mare plăcere sa vă ascult, Dumnezeu să vă călăuzească și să vă binecuvânteze!!

  • @AdrianGheorghiu.
    @AdrianGheorghiu. 5 месяцев назад +2

    Foarte bine prezentat, ușor de urmărit.
    Să fie de folos! Soli Deo Gloria

  • @Cristian16-12
    @Cristian16-12 5 месяцев назад +4

    Mulțumim! Așteptăm si alte prezentări!

  • @carmel-housechurch6552
    @carmel-housechurch6552 5 месяцев назад +1

    Excelent.
    Mulțumim, Emanuel Conțac!

  • @viorelgherasim7493
    @viorelgherasim7493 5 месяцев назад +2

    Slăvit să fie Domnul

    • @VSP4591
      @VSP4591 5 месяцев назад

      Amin.

  • @petrudumitriu1981
    @petrudumitriu1981 5 месяцев назад +2

    Ma bucur sa vad un om instruit, care prezinta comparativ un subiect asa important pentru crestini.
    Regula generala: urmariti oamenii care se bazeaza pe bibliografie concreta. Restul sunt fie diletanti, fie ignoranti!

  • @BibliaEsteRăspunsul
    @BibliaEsteRăspunsul 5 месяцев назад +9

    Mă rog Domnului sa va călăuzească sa ne vorbiți mai des

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад +3

      Mulțumesc. Facem ce putem în limita timpului disponibil. :)

  • @danm3286
    @danm3286 5 месяцев назад +3

    Excelent. Informativ și aplicativ. Mulțumesc, Emanuel.

  • @doinalechanu6092
    @doinalechanu6092 5 месяцев назад +1

    Mai intai vreau sa va multumesc pentru prezentare, ati depus o munca consistenta si ati oferit multe informatii pentru cei care vor sa studieze religia mozaica in profunzime. Totusi, am cateva observatii de facut. Dupa ce am terminat de audiat prezentarea nu am inteles despre ce Paste vorbiti, Pastele crestin conform Misnei sau Pastele evreiesc conform Misnei.? Ce sarbatoresc evreii de "Pasti" si ce sarbatoresc crestinii de Pasti? In primul rand ca evreii sarbatoresc Pesach , traversarea, iesirea din Egipt iar crestinii Invierea Domnului Isus, dupa ce a fost condamnat de evrei la moartea pe cruce. MARE diferenta. Nicaieri in VT nu sunt trimiteri la Cina cea de Taina sau Pastele crestinesc.Informatiile despre Misna si Talmud, carti scrise de rabini cu anumite scopuri, sunt foarte interesante dar nu exista absolut nicio legatura cu Pastele crestin. Da, desigur, anumite ritualuri sunt luate din traditia evreiasca a sarbatorii Pesach, asa cum le-ati enumerat dar si musulmanii le-au copiat din plin deoarece atat Crestinismul cat si Islamul au radacinile in religia iudaica. Cum este sarbatoarea Pastelui(?) conform Misnei nu ne-ati spus. La sfarsitul prezentarii ne trimiteti sa citim acest lucru in cartile unor rabini!!!! Atunci ce rost mai a avut aceasta lectura de 40 de minute?? Cu toata stima pentru munca dvs la alcatuirea acestui subiect, eu care v-am ascultat cu atentie, cred ca ar trebui sa revizuiti organizarea lecturii si sa incercati sa aratati cum sarbatoresc crestinii Pastele conform Misnei.

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад +1

      Mulțumesc de observații. Întrebarea dvs. ridică o falsă problemă, fiindcă nu există un „Paște creștin conform Mișnei”. Isus și ucenicii sunt evrei și trăiesc în context iudaic. Așadar, ce vedem noi în Evanghelii este o sărbătoare iudaică în interiorul căreia Isus instituie ceva diferit, care devine baza pentru sărbătorea pe care noi o numim „Cina Domnului”. Până la Paștele creștin, serbat anual, va mai trece multă vreme.
      Pe mine m-a interesat cum arăta Pesahul în primul veac d.Hr. și în secolele următoare. E important să cunoaștem aceste lucruri pentru ca apoi să trecem la un alt capitol: semnificația gesturilor făcute de Isus în cadrul mesei pascale iudaice. Mulți cititori ai Bibliei au impresia că pot citi Evangheliile fără să fie deloc informați cu privire la contextul iudaic mai larg.

    • @doinalechanu6092
      @doinalechanu6092 5 месяцев назад

      @@emanuelcontac182 eu v-am inteles intentia doar ca prezentarea dumneavoastra nu a scos in evidenta acest lucru

  • @IovDenisa
    @IovDenisa 5 месяцев назад

    Domnul sa te binecuvinteze frate Emanuel,ca si lectură,e una de calitate,si aduci un suport cu materiale adecvate,dar ca si învățătură sau practica propriu zisă a acstui material la unii le poate da de gândit intr-un sens negativ..precum:daca asa faceau ei(consumau vin) de ce sa nu fac si eu la fel,poate pe viitor e bine sa umplii locurile de interpretare si in legatura cu legământul nostru si felul pe care se pune accent atunci cand serbam pastele(starile sufletesti 1corinteni.11)
    P.S:chiar facand o lucrare bună s-ar putea cineva sa inteleaga gresit si ar fi pacat pt.o munca frumos aranjata cineva sa ajunga sa isi faca mai mult rau decat bine
    (Numeri 4:32. "...Să spuneți lucrurilor pe Nume..."

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад

      Asta ar fi partea a doua. Adică să explicăm ce înseamnă Paștele pentru noi, creștinii, și care este maniera în care trebuie sărbătorit. Dar e bine ca orice discuție pe care o facem să aibă temei în niște surse. Prea multe persoane vorbesc despre lucruri pe care nu le cunosc, și de aici apar tot soiul de confuzii.

    • @IovDenisa
      @IovDenisa 5 месяцев назад

      Total de acord cu asta,exigeza e la inaltime in viata crestinului de rand si cel cu scoala,si oamenii vorbesc două de-un leu,ma bucur ca ai pus la punct practica ebraica legat de pesach,si te rog cand ai timp si vreme sa faci un material si despre ce ar trebui sa fie pentru noi,si cum sa practicam aceasta sărbătoare,Domnul sa te binecuvinteze pe tine si cei dragi!

  • @adicristian354
    @adicristian354 5 месяцев назад

    slavă părinte

  • @trooth-dentaleducation9598
    @trooth-dentaleducation9598 5 месяцев назад

    “Sun un prieten, specialist in limbi semitice, care cunoaște și aramaică, și siriacă sau arabă” - si noi stim unul, e un doctor, de prin Londra, mi se pare, îmi scapă numele.

  • @ghiocgabriel5295
    @ghiocgabriel5295 5 месяцев назад +3

    AM O AMĂRĂCIUNE. Cândva am fost 'prieteni' pe Facebook până în urmă cu probabil vreun an în urmă. Am apreciat multe postări. Cel puțin 2 (poate mai multe?) le-am și distribuit pentru că erau foarte bune. Unele le și comentam. Mă știu destul de respectuos (nu-s perfect, mai greșesc uneori). La o serie de postări am făcut câteva comentarii mai 'dizidente'. După opinia mea de amator mi-am permis o judecată personală, failibilă. Da, un profesionist/specialist nu ar avea dreptul să 'greșească', dar nu consider că opinia unui diletant exprimată civilizat trebuia pedepsită fără nici o avertizare prin ștergere ȘI blocare!

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад +3

      Nu mai știu motivul. De obicei iau această măsură când cititorii devin impertinenți. V-am deblocat.

  • @cristianneagu2751
    @cristianneagu2751 5 месяцев назад +1

    În Romina se găsește misna??

  • @TheWordBecameFleshJ114
    @TheWordBecameFleshJ114 5 месяцев назад

    Se aude e cam încet..

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад +1

      Folosesc microfonul de la căști, nu un microfon specializat. Poate cu vremea o să cumpăr unul mai bun.

  • @eugen684
    @eugen684 5 месяцев назад +4

    Este suficient Scriptura, nu este nevoie de nici o mișna.

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад +2

      Scriptura e suficientă pentru mântuire. Dar dacă vreți să aflați ce înseamnă „rodul viței” și cum se serba Paștele în context iudaic aveți nevoie de Mișna.

    • @eugen684
      @eugen684 5 месяцев назад +1

      @@emanuelcontac182 dacă Scriptura este suficientă pentru mântuire, există o treaptă mai înaltă ca mântuirea?. Dacă nu este aceea treaptă mai înaltă, atunci nu este nevoie de acea mișna. Oricum apostolul Pavel a spus cum trebuie prăznuit Paștele.(1 Corintieni 5.6-8).

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад +3

      @@eugen684 Eu nu de mântuire vorbesc în acest clip. Vorbesc despre cum serbau evreii Paștele. Pentru a înțelege cum serbau evreii Paștele e nevoie să vedem alte scrieri (între care și Mișna). Dvs. introduceți în discuție un subiect paralel.

    • @gicatarla9575
      @gicatarla9575 5 месяцев назад

      D.le avem in Sf.Scriptura in Ex.cp.12 si in Levitic cum trebuia serbat pastele si cum au denaturat pop.evreu aceasta comemorare pana cand a venit DOMNUL HRISTOS si a dat porunca sa mancam painea nedospita simbol al trupului frant si paharul cu mustul nefermentat simbol al sangelui varsat pe cruce. EL a poruncit acestea ca simbol al jertfei SALE pt.pacatele lumii. In afara Scripturii sant traditiile popoarelor si a multor biserici traditionale care au amestecat serbari pagane cu crestine sau au luat ce.au vrut din VT si NT si le.au facut sa le mearga bine .​@@emanuelcontac182

    • @eugen684
      @eugen684 5 месяцев назад

      @@emanuelcontac182 problema este dacă Dumnezeu era satisfăcut de felul cum sărbătoreau? Sau se împlinește ce este scris în Isaia 1. 13-14. Urăsc lunile voastre cele noi și praznicele voastre.... nu le mai pot suferi.

  • @Iedidia1
    @Iedidia1 5 месяцев назад

    😅 prea multă reclamă la un material așa de scurt foarte foarte urat arată așa

  • @georgeonye6924
    @georgeonye6924 5 месяцев назад

    🤫🤥🤯👎

    • @emanuelcontac182
      @emanuelcontac182 5 месяцев назад +2

      Cum se traduce în limbaj articulat comentariul dvs?