% 100 Tarım - Su Kültüründe Kıvırcık Marulun Yetiştirilmesi.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 авг 2024
  • 📺 Çiftçi TV
    Çiftçi TV Web Sitesi: www.ciftcitv.com
    RUclips: / ciftcitv
    Facebook: / ciftcitv
    Instagram: / ciftcitv
    Twitter: / ciftcitv
    Linkedin: / ciftcitv
    TikTok: / ciftcitv_
    📺 Çiftçi TV Haber
    Facebook: / ciftcitvhaber
    İnstagram: / ciftcitvhaber
    Twitter: / ciftcitvhaber
    #tarım #hayvancılık #tarımteknolojisi #tarımmakineleri #çiftçi #çiftçilik #çiftçitv

Комментарии • 208

  • @ibrahimkarapinar5713
    @ibrahimkarapinar5713 4 года назад +11

    Bu besin solüsyonu N (65 ppm; NO3-N: 55, NH4-N: 10 ppm), P (50 ppm), K (84 ppm), Ca (95-100 ppm), Mg (40 ppm), S (56 ppm), Fe (2,8 ppm), B (0,6 ppm), Mn (0,4 ppm), Cu (0,1 ppm), Zn (0,2 ppm), Mo (0,03 ppm) gibi makro ve mikro elementleri içermektedir. Çileklerde çevresel şartlara, mevsime, bitki gelişim aşaması vb. bağlı olarak günde yaklaşık 150-300 ml/bitki besin solüsyonu verilebilmektedir Çilekte besin solüsyonunun pH’sı ise 5,5, EC’si 1,5-1,8 mS/cm olarak düzenlenirken, günlük drenaj kontrolleri ile (pH, EC, ve drenaj oranı) iyi bir yetiştiricilik sağlanabilmektedir Bu faktörler dışında, besin solüsyonunun hazırlanmasında EC düzeyi, N içeriği, K:Ca+Mg oranı, makro ve mikro elementlerin miktarları, pH ve çözelti sıcaklığı gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir

    • @butunhayvanlaresittir9528
      @butunhayvanlaresittir9528 3 года назад

      Çilek için günde kaç saat sulama yapmak gerekir

    • @CSSR2
      @CSSR2 2 месяца назад

      6 en fazla 8 dakika​@@butunhayvanlaresittir9528

  • @melihtuna4546
    @melihtuna4546 5 лет назад +85

    İnsanlara bilgi vermiyor, kendi reklamınızı yapıyorsunuz... Neden suyun değerleri,dikim aralıkları,ec değeri gibi teknik detaylara girmiyorsunuz? Magazin programı olmuş...

    • @incememed.
      @incememed. 5 лет назад +3

      Aynen öyle.Çok sığ bir program olmuş.

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +13

      Onlar konuşulursa sadece bir kaç kişi anlar diğer izleyenler sıkılır bir daha bu programı yapanı hiç izlemez. Böyle bilgilere ihtiyacınız varsa internette kaynak çok biraz arayın bulursunuz. Su ile üretilen topraksız tarımda her türlü bitki için ayrı Ec ve PH değerleri gerekir. Ayrıca her bitki içinde ayrı bir gübre formülü gerekli onun için internete gömülmeniz ve aramanız gerekir.

    • @Beyazkose588
      @Beyazkose588 4 года назад +1

      O bilgileri Üniversiteler bile vermiyor

    • @thebigbluebutterfly
      @thebigbluebutterfly 4 года назад +1

      Aga bu bilgelere video izleyerek forum takip ederek ulaşmak zor. Kimsenin günahına girmeyeyim ama bu işlerle uğraşanlar genellikle işin püf noktalarını anlatmazlar. Nedenini bilmiyorum.

    • @ziyasakrak4424
      @ziyasakrak4424 4 года назад +3

      Diğer videoda da öyleydi bu beyaz gömlekli . Sürekli internette birsuru gereksiz bilgi var , bu sistemi herkes kuramaz , kurduktan sonra ilgilenecek kişilere kurulum yaptırılmalı falan filan maksat seni iş sahibi yapmak değil kendine iş bulmak

  • @burhanettink
    @burhanettink 4 года назад +33

    Bilgiyi paylaşma kültürümüz sıfır. Bu zihniyetle bu ülke zor kalkınır. Videoyu sonuna kadar izledim ama teknik hiçbir bilgi malesef yok. Geyik muhabbeti. Korkmayın paylaşın bildiklerinizi.

  • @ertugrulkuru1803
    @ertugrulkuru1803 4 года назад +23

    30:00 Sıfırdan başlayanlar neden maceracı oluyor? Sende sıfırdan başlarken maceraya mı atıldın? Evet bizde merak ediyoruz ,araştırıyoruz ,uzmanlara danışıyoruz. Siz de diyorsunuz 1,5 yılda doğru üretim yapmaya başladığınızı. Demek ki siz de başlangıçta maceraya atıldınız.

    • @ibrahimkucuk3604
      @ibrahimkucuk3604 3 года назад

      Kolay gelsin ilk etapta 100/150 m yer yapmak istiyorum maliyeti nedir

    • @abdurrahimokuducu240
      @abdurrahimokuducu240 3 года назад +1

      Sanki uzman olarak başlamış gibi anlatıyor ego hepsi aç gözlülük en iyisi olayım kimse olmasın istiyolar bence

  • @enkaz3
    @enkaz3 5 лет назад +9

    Abi çok iyi bir çekim olmuş öncelikle bunu bizlere ulaştırdığınız teşekkür ederim kafamdaki bazı sorulara cevap oldu fakat benim takıldığım bir konuda verilen besinlerle alakalı (türü, uygun PH ve EC değerleri vb. ) bununla ilgili daha detaylı bir çekim yapabilir misiniz?

  • @zeynepoztekin1208
    @zeynepoztekin1208 3 года назад +2

    Herkes cok dikkatli olsun bu videolara kanip paranizdan olursunuz. Turkiye'de bu konuyu gercekten bilen profesyonel danisman bulmak cok zor.

  • @dirierr7962
    @dirierr7962 6 лет назад +5

    Böyle bi sistem kurmak istenildigin de güneş ısıtma nem yetistirme süresi pazar alani nasil oluyo acaba ? Mesela karasal iklimde böyle bi üretim alani kurmak istiyorum ortam nemi gunes suresi vs vs. Nasil olmali ??

  • @tekotek6574
    @tekotek6574 5 лет назад +3

    Adile teyze kuzucuklarım diye tavuklara değil çocuklara seslenirdi...😂😂😂

  • @tameraktas4638
    @tameraktas4638 4 года назад +1

    Reklam için program yapınca böyle oluyor. Bir gün bakıyorsunuz katlı topraksız tarım övülüyor, bir bakıyorsunuz katsız topraksız tarım övülür, bir bakıyorsunuz direkt geleneksel seracılık övülüyor :D

  • @mimarsonerdogan9925
    @mimarsonerdogan9925 5 лет назад +1

    EN GUZEL TOPRAKSIZ TARIM VIDEOSUYDU... COK BILGI BIRIKIM ELDE ETTIM. TESEKKUR EDERIM.. BASARILAR

  • @birolakarsu1781
    @birolakarsu1781 4 года назад +3

    Bunu uygulamalı olarak aşama aşama gösterseydiniz daha yararlı olacağı kanısındayım

  • @milosklcarslan8203
    @milosklcarslan8203 6 лет назад +3

    ÇOK VERİMLİ BİR PROGRAM OLMUŞ. TEŞEKKÜ EDERİM.

    • @kayakayaoglu9229
      @kayakayaoglu9229 3 года назад

      Neresi verimli Allah Aşkına teknik bir tek nokta vermediler magazin hayvan belgeseli daha faydalıdır. Selam ve Sevgiyle

  • @sevimzhr2157
    @sevimzhr2157 3 года назад

    Bu tesisi ziraat muhendislerimi kuruyor

  • @ozberkaydin5328
    @ozberkaydin5328 3 года назад +1

    Yapay değil yatay sistem diyor. Tower garden denilen dikey borularla yapılan su kültürü de var.

  • @kirikkare573
    @kirikkare573 6 лет назад +10

    23:55 topraksız tarımın bilinmemesinin sebebi TOPRAK AGALARI olabilir mi?

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +1

      Topraksız tarımın ilk sermayesi pahalıdır. Onun için yapılması çok kolay değil. O seradaki iş bir aileyi geçindirecek basit bir iş. Buna rağmen serada döşeli olan plastik su arıkları dünya para. Para varsa topraksız tarımdan para kazanılabilir tabiki. Ama para varsa zaten her işte kazanç var.

    • @ihsancolak6234
      @ihsancolak6234 4 года назад +2

      yok... yeni bir uygulama olmasi, dunyada da cok yaygin degil. Toprak agalari daha o seviyede algi olusturacak kapasiteye sahip degil..

  • @muratbaklan229
    @muratbaklan229 5 лет назад +7

    kooperatifler kurulmalı artık ve ne yetıstırılecegıne kooperatıf karar vermeli aynı zamanda destegıde vermeli

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +7

      Kooperatifleri halk kursada kooperatifçilik bir devlet politikası ister. kapitalist sistem buna izin vermiyor. Çünkü Türk köylüsünün örgütlenip kendi ihtiyacını karşılaması demek. kapitalistten mal almaması demektir. Onun için ülkenin güzide kooperatifleri olan Antbirlik (Antalya ovasının pamuk tarımını yönlendiren ve destekleyen kooperatif, Çukobirlik (Çukurovanın Kooperatifi), Tariş (Egenin zeytin, üzüm, incir Kooperatifi) Gibi. Her bölgenin kendine özgü ürünlerini işleyen alan ve kendisi satıp köylüye parasını veren. Köylüye her türlü ucuz kredi sağlayan çok büyük ve güçlü kooperatiflerimiz vardı. ABD kendi getirdiği iktidarlara onları kapattırdı. Köylü örgütleri yok oldu. Köylüler tek tek kendi başlarına çalışınca bu seferde Türk tarımı yok oldu. Kooperatif kurulmasının ABD, İngiltere, Feransa, Hollanda, Almanya, kanada gibi büyük tarım ürünleri üreten ülkeler istemiyor. Bir kaç kişinin kurduğu küçük kooperatiflerde ne uzuyor ne kısalıyor.

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +2

      @@mtebid5658 beyefendi yalan sözü çok yanlış bir ifade. Kooperatiflerin duruyor olması, yani dışında bir tabela olan binaları ve içinde çalışıyormuş gibi yapan. Aydan aya maaş almaları neyi ifade ederki. Adı üstünde Antbirlik, Antalya'nın ovalarının tamamını kaplayan pamuk tarlalarının pamuğunu işleyecek olan bir kooperatifken. Bizim iktidarlarımız pauğun alım politikaları ile oynayarak köylüyü canından bezdirip. Türkiyede pamuğun iki merkezinden biri olan olan Antalya'da pamuk ekimini yok ettiler. Antbirliğin genel müdürlük merkez binası paha biçilmez bir yerdeyken yok parasına bir yandaşa verildi. Şimdi kocaman bir otel yapıldı yerine. Hala yılda bir genel kurul toplantıları yapılıyor. yapılıyorda Antbirlik ne işe yarıyor. Söylediğim gibi bir avuç insana ballı maaş veriyor. Olmayan pamuğumu işleyecek. Neticede Türkiyenin en büyük iplik fabrikası kapatıldı. Pamuk çekirdeğini işleyen fabrika, çeyrek kapasiteyi bile bulmuyor. Tariş farklımı? Devlet pandeminin başında kolonya vereceğini söyledi neden veremedi sanıyorsunuz? Tariş işlevsizleştiği ve şeker fabrikaları satıldığı için. Çukobirlik ne iş yapıyorki? Hemen hemen hiç bir iş. Önce içleri boşaltıldı, sonra köylünün elini ayağını çekmesi sağlandı. Sıra her zaman olduğu gibi zarar ediyorlar deyip kapatılmaya geldi. Bu pandemi yüzünden tarım durma noktasına gelirse inşallah akılları başlarına gelirde (Aslında akılları başlarında da, akılları yerine ceplerini kullandıkları için işlevsiz hale getirildiler) tekrar işlevlerine kavuşturulur. Kooperatifler tekrar çalışır ve köylünün elinden tutar. Bu benim saydığım kooperatiflerin dışına bir araştırma yapaın bakalım kaç yüz tane kooperatif tarım politikaları yüzünden kendilerini kapatmak zorunda kalmışlar.

  • @benhursabanoglu5997
    @benhursabanoglu5997 2 года назад

    Bilgi için teşekkür ederiz.

  • @halisgormus46100
    @halisgormus46100 4 года назад +1

    Bu tür sistemlerin nasıl kurulduğunu gösteren bir video bekliyoruz belkide var ama ben bulamadim tesekkurler

  • @nihatbalkan5293
    @nihatbalkan5293 3 года назад

    Selamın aleykum ustam bu su sürekli dönüyormu yoksa günde kaç saat su veriliyor içinde su kalıyormu toprakta biz sabah ve akşam veriyoruz kusura bakmayın güzel gününüzü çalıyorum özür dilerim bir bilgi yazabilirseniz memnun olurum teşekürler ustam

  • @hs-kl9cm
    @hs-kl9cm 6 лет назад +6

    Sonuçta besin maddesini kimyasal bunun yerine yüzde yüz organik solucan gübresini suda eriterek besin maddesi olarak versek yetiştirmek için yeterli olur mu

    • @burakaskin27
      @burakaskin27 6 лет назад

      h ş ppm degerin 1000+ - yeterli oluyor diye biliyorum degerleri yakalarsan sorun yok

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +1

      Olmaz. Sadece doğal veya organik gübrelerle yapılan üretimlerden alınan verim sınırlı olur. Bu günkü ekonomik sistemde aldığın verimden yaptığın ciro yeterli olmaz. Ancak yapacağın üretimin çeşidini iyi seçersen ve internette oluşturacağın bir perakende müşteri ağına satabilecek bir düzeye gelirsen o zaman organikten para kazanırsın. Yoksa işte koca koca tarlaları eken köylünün hali ne kadar perişan.

  • @Ozer_Mehmet.E
    @Ozer_Mehmet.E 4 года назад

    Suyu verilen katkılar nelerdir ? Azot dışında, Muğla Köyceğizde böyle bir sistemi kurmak için yeterli hava ve iklim şartı oluşuyor mu ?

  • @BorceHannBahcesi
    @BorceHannBahcesi 4 года назад

    merhaba
    Benim merak ettiğim bir konu var. Sistemde kullanılan 2 farklı boru var. Birisi yuvarlak boru digeri ise dikdörtgen şeklindeki boru. Bu ikisi arasındaki fark nedir? Yuvarlak boru kullanılan sistemde, sistem içerisindeki su belirli aralıklarda devir daim yapıyor ve boruların içerisinde herzaman belirli miktarda su bulunuyor. Ama dikdörtgen olan borunun içerisindeki su durmuyor, sürekli olarak akıyormu ? Yani sistemde ki su 24 saat devir daim mi yapıyor? Çünkü videolardan izlediğim kadarıyla dikdörtgen boru kullanılan sistemde suyun borular içerisinde birikmesine uygun bir yapı yok. bu konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim

  • @mustafacoskungorgun7772
    @mustafacoskungorgun7772 2 года назад

    Bende mezun olmak üzere olan bir ziraat mühendisiyim bu işi araştırıyorum , ben bu işin üstesinden gelebilirim diyebiliyorum ama ben bunu nasıl satarım pazarımı nasıl oluşturacağım nerelerle görüşeceğim bilmiyorum , ya satamazsam gibi korku var ; bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

  • @abdulhakimogut1196
    @abdulhakimogut1196 5 лет назад +1

    Abi ne güzel anlatıyorsun ya. Masaallah. Dikey düşünüyorduk ama bu videodan sonra fikrimizde değişiklik oldu. Bakalım. Araştırmaya devam ediyoruz.
    Allah kazancınızı ziyadelestirsin.

    • @fatihaltner6187
      @fatihaltner6187 5 лет назад

      araştırmalar sonuç verdimi ne aşamadasınz

  • @MehmetBacak
    @MehmetBacak 4 года назад +1

    14:00 işte ön yargımızın sonucu

  • @blackkugu5396
    @blackkugu5396 4 года назад +2

    topraklı ve sulu aynı ürünü aynı koşullarda yetiştirir besin değerlerinden aramosına kadar analizi yaptırırım. Her şey fiziksel randımanla ilgili değil bitkinin içerisine aldıkları da önemlidir.

    • @seyhanergin2522
      @seyhanergin2522 3 года назад

      yaptıkları işten para kazanmak uğruna toprağı kötüleyen fikrin yanlış olduğunu anlamak için eğitime gerek yoktur.. topraktaki doğal vitaminleri hiç etti..yeni dünya düzenine insanları inandırma projesine uymuşlar..

    • @ayhansinan
      @ayhansinan 2 года назад

      @@seyhanergin2522 Topraktaki doğal vitaminler nelerdir mesela. Bizi bu konuda biraz aydınlatır mısınız?

  • @ersineksioglu549
    @ersineksioglu549 5 лет назад

    suyun ısısını nasıl kontrol edebiliyorsunuz.Dolaşan su çok ısınınca kök hastalıkları artıyor.Teşekkürler

  • @sinansevgen2085
    @sinansevgen2085 6 лет назад +1

    destekliyorum bravo devamını getirin yanlış bilgi oldukça fazla konuştuğunuz işletmeci çok bilinçli onuda kutluyorum başarılarınızın devamını dilerim

  • @ugurceldir
    @ugurceldir 5 лет назад +1

    biz diskodan zek aliyoruz bitkilere de disko isiklari verelim adamlarin keyfi yerine gelsin. iyi is yapmissiniz tebrikler basarilarinizin devamini dilerim

  • @kerepcubuk3604
    @kerepcubuk3604 5 лет назад +5

    merhaba yeriniz tam olarak nerededir? Ziyaret etmek ve bilgi edinmek istiyorum,
    Verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkür ediyorum,

    • @alifuatyildirim2623
      @alifuatyildirim2623 5 лет назад

      bir iletişim numarası mümkün mü, ziyaret etmek istiyoruz.

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад

      Kerep çuluk, ALİ FUAT YILDIRIM, programcının facebook sayfasını bulun ondan adres isteyin. Facebookta yoksa Tv. Kanalına telefon edin Programcıya ulaşılacak bir adres / telefon isteyin.

  • @R-Rpt
    @R-Rpt 2 года назад

    Şu an marul 15TL... Bir kaç kez denedim oldu artık ciddi ciddi yapmayı düşünüyorum.

  • @bizmont
    @bizmont 6 лет назад +1

    Gorulen sistem,aslinda cok basit fakat suyun kirlenmesinin sozkonusu oldugunu dusunuyorum.Suyun azot, oksijen ve ph durumlari nasil saglaniyor?su , bitkiler icerisindeki besinleri emdigi icin siyun besin olarak desteklenmesi lazim. Bunu saglamak icin bu besinlerin ve elentlerin suya ilave edilmesi lazim.Bende bu sistemleri taniyan birisiyim ve Turkiye 'ye dondugumde daha modern ve su urunleri ile kombine ve gunluk 5000-6000 bas marul hasad edebilecegim makinelesmis bir sistem kurmayi dusunuyorum. Bu konuda yurtdisindaki uzman birkac firma ile gorusmekteyim.insaallah hayirlisi olur.

    • @iyibilirim2475
      @iyibilirim2475 5 лет назад

      Ben araştırmaya yeni başladım bir dönümün maliyeti 200 bin filan diyorlar siz bu işilerin içinde olarak bu fiyat doğrumu cevaplarsan çok memnun olurum..

  • @ebruuygun5399
    @ebruuygun5399 5 лет назад +1

    merhaba , sera kurulumu için ücretli danışmanlık yapıyor musunuz ?

  • @roit2efsanesi148
    @roit2efsanesi148 3 года назад +1

    BU İŞ KONYADA YAPILABİLİRMİ?????

    • @mimarselmanmujdeci8178
      @mimarselmanmujdeci8178 3 года назад +1

      Torku bu sistemin domates sistemlisini yapıyor hemde çok büyük bir alanda

    • @roit2efsanesi148
      @roit2efsanesi148 3 года назад

      @@mimarselmanmujdeci8178 TAMAMDIR TEŞEKKÜRLER

  • @tekotek6574
    @tekotek6574 5 лет назад

    Sonuçta elle tutulur gözle görülür bir işiniz var, sonuçta ortada devlet desteği işi bilene verilmeli sizde hak etmişsiniz. Başarılar.

  • @tipimdeNeWAR
    @tipimdeNeWAR 2 года назад

    Marular kablo kanalına mı dikilmi,ş ? :D :D

  • @teyfiktaskn2402
    @teyfiktaskn2402 4 года назад

    Muhterem kardeşim eğer 45 günde 1kg gelen marul 1lira ise
    30 günde 750gr 75 kuruşa market raflarında bulunursa vatandaş neden almasın veyahut iki boy marul iki ayrı fiat sunarsınız isteyen istediğini alır.ve israfda engellenmiş olur.avrupada alternatif çok çeşitlilik.slmlr.

  • @ugurcakoglu2237
    @ugurcakoglu2237 4 года назад +1

    Konvansiyel tavuk üretimi gibi olmus hızlı büyüyen büyük ama verimsiz gibi

    • @thebigbluebutterfly
      @thebigbluebutterfly 4 года назад

      Hızlı büyüme felan yok dostum. Bu marullar önce fidelikte belli bir boya gelene kadar yetiştiriliyor. Ondan sonra esas yetiştirme serasına alınıyor. Onun için daha hızlı yetişiyormuş gibi algılanabilir.

  • @galois2256
    @galois2256 4 года назад

    Herhalde buraya bizim okul öğrencilerini de götürülmüştü.

  • @onur6883
    @onur6883 5 лет назад +10

    Toki de kiralık olarak kalıyorum tek oda boşta orda yapsam kazandırırmı 😁

    • @kudretcelen6703
      @kudretcelen6703 5 лет назад +1

      Onur düzgün yapabilirsen sırf bunun için başka bir daire bile kiralarsınız yeterki düzgün araştırıp yapın

    • @serdarebrisim3074
      @serdarebrisim3074 5 лет назад

      @@kudretcelen6703 olur niye olmasın bu bir oda olur yarın 5 dönüm olur yeterki başlayın

    • @olcaykaradayi5842
      @olcaykaradayi5842 5 лет назад +1

      Bitkilerin büyümesinde en onemli etkenlerden biri isik eğer onu saglayabilirsen olur, ancak bu sana pahalıya mal olabilir. Avrupa'da enerji ucuz olduğu icin halojen lambalarla isik sagliyorlar. Yoksa camdan yansıyan isik ile istenilen seviyede büyüme olmayabilir.

    • @incememed.
      @incememed. 5 лет назад

      Ev ortamında olsa olsa mantar olur

  • @dosahin
    @dosahin 5 лет назад +1

    Kullandığınız sıvı gübre'yi tarif edebirmisiniz. Amatörce başlamak için neyi satın alacağız?

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +1

      Önce sistemi kuracaksınız gübre kısaca tarif etmekle olmaz. Konuyu çok detaylı öğrenmek için zaman harcamanız gerekir. Ama isterseniz gübreyi satın alabilirsiniz.

  • @senaybocek5639
    @senaybocek5639 4 года назад

    Kullandığınız tohumun cinsi nedir

  • @distance8563
    @distance8563 4 года назад

    o marullar 400 gramı geçiormu çok sık ekmişsiniz ?

  • @elbisedunyasi729
    @elbisedunyasi729 2 года назад

    Toprakdan menerallari almadikdan son meywenin tady farkli.sagligida olmaz benje

  • @enesayran7467
    @enesayran7467 3 года назад

    Fidan hocam youtubdan derse selam

  • @tekotek6574
    @tekotek6574 5 лет назад +5

    Çekim iyi yaptığınız iş iyi ama topraklı tarımdan saçma sapan bir ürün lafı yanlış olmuş. Saygı çok önemli çok bilmiş kardeşim. Senin marul yokken marul vardı

    • @seyhanergin2522
      @seyhanergin2522 3 года назад

      yeni dünya düzenine geçiş projesi, topraktaki mineralleri kötülemiş, zirai ilaçlarla toprağı zehirleyip toprağı kötülemek plastik boruda büyüyen sebzeden sağlık beklemek saçma.

  • @yasemincoskun4388
    @yasemincoskun4388 3 года назад +1

    Burger da çok lezzetli, noodle’da . Çünkü çeşitli katkı maddeleri var. Bu işte bunun gibi bence. Toprak ananın sunduğu lezzet gibi olacağı pek inandırıcı gelmiyor bana. Tabi o toprak kimyasallarla kirletilmemişse. Olayın özüne hızlı tüketen ve hızlı nüfus artışı olan dünyamızda insanlara gıda yetiştirmek için hızlı çözümler olarak bakabiliriz.

    • @seyhanergin2522
      @seyhanergin2522 3 года назад +1

      aynen.. toprağın içindeki mineralleri kimse veremez. toprağı zehirleyip kötülemek, plastik boruda yetiştirdiği ürünü pazarlama videosu olmuş.. verdiği suyun ısındığını ve plastiğin içindeki kimyasalların suya karışıp bitkiyi beslediğini düşünürsek zehirli tarımın suda yetişmiş halini görebiliriz..

  • @sabanmutlu3839
    @sabanmutlu3839 5 лет назад +1

    bahçem var gelen mmisafirler çileğin ağaçta oldynu duşunuyorlarmış gorunce yerde şaşırıyorlar

    • @patateskizartmasi7890
      @patateskizartmasi7890 4 года назад

      😂😂😂

    • @goekmenburak7236
      @goekmenburak7236 4 года назад

      E insanlık koptu gitti tarımdan topraktan çok normal..

    • @genclerbirligi9038
      @genclerbirligi9038 4 года назад

      Abi sen ne diyosun! Kavun karpuzu ağaçta yetişir diyen arkadaşlarım var, o değil birde zıtlaşmaları yok mu illa ağaçta yetişir diye😂😂😂😂

    • @ahmetizmir1081
      @ahmetizmir1081 4 года назад +1

      Ömrü boyunca şehirde yaşayıp, toprağa ayak basmamış, eli ile dokunmamış insanlar var bu ülkede, özellikle şehirlerde yetişen nesil böyle. Yani şaşırmaları çok normal.
      Ayrıca şöyle bir durum var. Bırakın topraksızı, saksı da toprağa marul dikmek istedim, ama şehir içinde toprak bulamadım (İzmir Basmane de yaşıyorum) Toprak bulamayınca çiçekçiden torf aldım ama marul bu torf da büyümedi. 2-3 yaprak çıkınca fidenin büyümesi durdu ve 2 hafta sonra kurudu.

  • @umiiitkilic
    @umiiitkilic 3 года назад

    Tohum GDU lu değilmi?

  • @yankoltuk2102
    @yankoltuk2102 6 лет назад

    merhaba havuz sıstemıyle bu ısı yapmak mı yoksa sızın sıstemınızmı daha dogru bır yatırımdır tesekkurler

    • @recepcnar7635
      @recepcnar7635 5 лет назад

      Havuz sistemi durgun su bu akan su kültürü

  • @osmanyesil2436
    @osmanyesil2436 3 года назад

    Merhaba 1 dönüm sera yatay sistem video daki gibi maliyet ne kadar olur bilgi alabilir miyim?

  • @yunusyuruk9035
    @yunusyuruk9035 5 лет назад +3

    Ben evimin balkonunda yapıyorum . İlk kovada denedim. Sonra boru sistemini denedim . Bu 3. Yıl . Deneyerek öğreniyorum haliyle. Sayfamda geçen yılki videolar var . Bili edinmek , bende yapmak istiyorum diyen herkese yardım ediyorum.

    • @kayakayaoglu9229
      @kayakayaoglu9229 3 года назад

      HELAL sana akıllı adamsın bu işler deneme yanılmayla olur. Lakin balkon şartları ile sera şartları farklıdır. Balkondaki ortam serada gerçekleşmezse aynı verim serada alınmaz ışık nem sıcaklık vsr bilinmesinde fayda var. Selam ve sevgiyle

    • @yunusyuruk9035
      @yunusyuruk9035 3 года назад +1

      @@kayakayaoglu9229 tabiki farklı ortam. Sorun ne olursa ne tür hastalık olursa nasıl çözerim derdindeyim. Ec ph tuttuğu sürece zaten yetişiyor. Önemli olan hastalıkları sebepleri nasıl çözüm bulurum vs. Çok şükür hastalık kaptırıp çözdüm herşeyi . Bulaşacak tüm hastalıkları bulaştırıp sonrada çözdüm . Buda deneyerek tecrübe edilerek öğreniliyor malesef.

  • @ttfarm2436
    @ttfarm2436 2 года назад

    ttfarm olarak modern topraklı-topraksız tarım, sera kurulumu, konteynerde tarım, kapalı alan dikey tarım vb pek çok konuda profesyonel hizmet vermekteyiz. Daha detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz ve bizimle iletişim kurabilirsiniz.

  • @albaymusic6024
    @albaymusic6024 4 года назад +1

    Bu marul halde alınıyormu alınıyorsa tanesi kaç tl den alınıyor kimse bu konuda bişey anlatmıyor bu işi yapmaya değermi değmezmi bilmekte fayda var

    • @ataberkdemir4279
      @ataberkdemir4279 4 года назад

      hocam marol un piyasası çok dalgalı oluyor büyük risk

    • @genclerbirligi9038
      @genclerbirligi9038 4 года назад

      70krş ila 1 tl arasinda alinir! Hàle 600gr'mın altinda marul alınmiyor diye biliyorum (kg/adet)

    • @ahmetizmir1081
      @ahmetizmir1081 4 года назад

      Marulun belki %95 den fazlası su. Yani suya para veriyoruz. Bunun yerine çiftçi bu marulun suyunu çıkarıp kutulayıp satsa; harami, tefeci, karaborsacı gibi davranan halci, komisyoncu ve manavların eline düşmeyiz, fahiş fiyatlara meyve sebze yemeyiz.

  • @ugurakbulut5997
    @ugurakbulut5997 5 лет назад

    18.000 m2 tarlam var. Köy yapılaşmasına 600 metre uzaklıkta, etrafında bir kaç çiftlik var. Çiftçiliğin ç'sinden anlamam. Acaba 2-3 dönümde denesem olur mu? Yoksa patates mi oluruz :)

    • @checkwalkcare8128
      @checkwalkcare8128 5 лет назад

      denemekte fayda var

    • @tvartturkiye
      @tvartturkiye 5 лет назад

      Uğur AKBULUT kiralayabilirsin

    • @genclerbirligi9038
      @genclerbirligi9038 4 года назад

      Reis sen bence seradan önce yazın tarlaya ek, senin için tecrùbe olur anlatabildim mi? Sonra işin fizibilitesine geçersin projeni hayata geçiriverirsin insallah 🌷

    • @smartcharly
      @smartcharly 3 года назад

      100m2 de denemende fayda var.

    • @ugurakbulut5997
      @ugurakbulut5997 3 года назад

      @@smartcharly tarlayı sattım, yarı parasıyla passat aldım başkan.. Araba fiyatini 2ye katladı, tarla hala aynı fiyatlar 😃 Son yıllar biraz değişik oldu ülke için.

  • @ahmetizmir1081
    @ahmetizmir1081 4 года назад +4

    42 dakika süren boş muhabbet ve zaman kaybı.

  • @samanodun6257
    @samanodun6257 5 лет назад +2

    kıvırcık marulu 1 kg'ye nasıl çıkartıyorsun çok merak ediyorum :D

    • @kudretcelen6703
      @kudretcelen6703 5 лет назад

      saman odun normal yani şaşırcak bir durum değil poşete sığmayanlar var 😀😀

    • @s.yesilyaprak8684
      @s.yesilyaprak8684 3 года назад

      Su ile.

  • @mehmetalikaya4903
    @mehmetalikaya4903 6 лет назад +2

    hocam istanbuk üniversitesi işletme bölümü 4. sınıf öğrenccisiyim topraksız tarım yapmayı hedefliyorum nerelerden bilgi alabilirim yardımcı olursanız sevinirim

    • @huseyinavnisahin3486
      @huseyinavnisahin3486 6 лет назад +20

      Mehmet Ali Kaya okulu bırak köyüne dön dedenin tarlasına musallat olan dayınla savaş ve kazan hadi koçum benim oralar sizin

    • @rzaylmaz8883
      @rzaylmaz8883 5 лет назад +1

      Hüseyin Avni Şahin abi çok iyi yorum ya hahahhss

    • @butunhayvanlaresittir9528
      @butunhayvanlaresittir9528 3 года назад +1

      @@huseyinavnisahin3486 🤣🤣

  • @cagr9651
    @cagr9651 5 лет назад

    çekim güzel program güzel yatak sistemde kaç adet marul yaptığını söylemedi ama 1 dönümde dikey sisteme göre kaç adet marul vardır yatay sitemde ben kaçırdıysam kusurabakmayın o sorunun arkası boş kalmış gibi geldi bana

    • @incememed.
      @incememed. 5 лет назад

      Yatayda dönüme 20 bin,dikeyde 80 bine kadar gidiyor

    • @genclerbirligi9038
      @genclerbirligi9038 4 года назад

      @@incememed. dikeyde dönùme 80.000 mi? Yanlis anlamadim degil mi?10bin olmasin. Aydinlatin lùtfen👋

  • @ayazzgcesi5863
    @ayazzgcesi5863 5 лет назад

    Marullarınız tam olarak kaç günde yetişiyor

    • @suleymansekmen9638
      @suleymansekmen9638 5 лет назад

      tohum ekiminden satis anina gelmesi 65 gun iyi dinle kardesim soyluyorlar. 30 gunde urun alabileceklerini soylediler sayet tohumlari onceden ekip fideleri yetistirilirse.

  • @fatiharat6294
    @fatiharat6294 4 года назад

    Abi devlet hibe veriyolu acaba topraksız trıma

  • @HacBabannMutfag
    @HacBabannMutfag 4 года назад

    güzel

  • @yucelunlu1345
    @yucelunlu1345 2 года назад

    Bu anlatımda insanlara bilgi verip bu işe teşvik yok detaylı anlatım yok sadece firma reklamı bu işi ticari olarak düşünüp sadece danışmanlık ücreti alma amacı güdüyorlar sanki ATOMU parcaliyorlar nasip olursa ben bu işi Nisan 2022 de ticari olarak yapicam bütün aşamaları maliyetleri tek tek anlaticam insanlardan bir şey ummadan kazanç amaçlı değil paylaşımcı olarak günlük video aticam en az 4 ülkenin bu işleri yapan kanallarını izliyorum hepsi net anlatım yapıyor sadece bizim ülkemizde bu ticari birseymis anlatılmaz mis mantığı var ve şöyle bir olay okuma yazması olan iyi dinleyici her i san bu işleri yapabilir illa mühendis falan olmaya gerek yok arkadaşlar biraz Hollandani. ABD nin kanallarını izleyin anlarsınız

  • @ilkinebdulezimov1293
    @ilkinebdulezimov1293 6 лет назад +6

    Ilk like menden

  • @patilihayvanlar1288
    @patilihayvanlar1288 4 года назад

    çok gğzel

  • @kubilayasci4044
    @kubilayasci4044 3 года назад

    Sıfırdan başlayan ve uzman kişi kıyaslaması çok yanlış kimse sıfırdan başlamadan bir yerlere gelemez. Sıfırdan başlamak demek kaybedecek bir şeyi olmayan demektir ve uğraştığı iş üzerinde göz bebeğine baktığı gibi ilgilenmesi demektir. Zira siz işletme okumuşsunuz siz sıfırdan başlamış olmuyor musunuz . Siz kağıt üzerinde işletmeden bahsediyorsunuz bu halkın yarısından çoğu işletmeyi reelde gerçekleştirenler ile dolu .

  • @veyselayhan4106
    @veyselayhan4106 5 лет назад

    Dikey veya yatay olması iri olmasına nasıl yansıyacak acaba bilen varmı

    • @unsal1216
      @unsal1216 5 лет назад +1

      Gün ışığını iyi almasına bağlı

  • @ufukkahveci4753
    @ufukkahveci4753 5 лет назад

    arkadaşlar karasal iklimde böyle bir iş yapılabilirmi örneğin iç anadolu hiç duydunuz mu

    • @incememed.
      @incememed. 5 лет назад

      Yapılır neden yapılmasın.Sadece maliyetlerin artar.Karasal iklime uygun seralar,seranın ısıtılması gibi ekstra uygulamalar gerekebilir

    • @genclerbirligi9038
      @genclerbirligi9038 4 года назад

      Mùşteri bulabiliyorsan tarlama ekebilirsin yaz mevsiminde reis

  • @zafertopuz1672
    @zafertopuz1672 3 года назад

    Hala bu işi yapıyormusunuz bol kazançlar dilerim

    • @SaitEngin
      @SaitEngin Год назад

      tebrik ederim, en güzel soruyu sormuşsunuz..

  •  4 года назад

    Selam

  • @kumsalruzgar6263
    @kumsalruzgar6263 5 лет назад +4

    Bu muhabirin kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor

  • @ATAK-RC
    @ATAK-RC 5 лет назад

    bu güzel insana nasıl ulaşa bilirim yardım edermisiniz doru insanlar dan bilgi almak istiyorum

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 5 лет назад

      Arkadaşım videonun başında Programı yapan ve seracıyı konuşturan adam olan. Ziraaat mühendisinin ismi var, aynı zamanda bu seranın danışmanıda o kişi. İlk 30 saniyeyi tekrar izle, ismini göreceksin.

    • @murselsahin3334
      @murselsahin3334 4 года назад

      @@halilbalaban1624 dayi sana helal olsun

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад

      @@murselsahin3334 Dayım, teşekkür ederim ama neden bana helal olsun? Benim yaptığım bir şey yok.

    • @emredalgic
      @emredalgic 4 года назад

      @@halilbalaban1624 halil bey sizin bir isletmeniz var mi? Ilgileniyor musunuz bu isle?

  • @onlyusefulinformations
    @onlyusefulinformations 4 года назад

    Spiker çok çok hızlı konuşuyor 😄😄

  • @osmkzz1170
    @osmkzz1170 5 лет назад

    Bilgi değerli paylastıkca gelişir büyür bizde tam tersi bu videoda olduğu gibi reklam yapılmış sadece

  • @seyhanergin2522
    @seyhanergin2522 3 года назад +2

    toprağı ve içindeki mineralleri kötülemek yerine , tarımda toprağı zehirleyen kimyasallara karşı mücadele etmek insanları bilinçlendirmek gerekir.. plastik borularda yetişen topraksız tarımın insan sağlığına zararını anlamak için uzman olmak gerekmiyor..

    • @mustafacoskungorgun7772
      @mustafacoskungorgun7772 2 года назад

      Sanırım sektörle uzaktan yakından alakanız yok ve topraklı tarımda yetişen bir ürünün analizinde nelerle karşılaşıldığını ne ağır metaller ne fungal hastalıklar barındırdığını bilmiyorsunuz, yalnızca plastikte yetişmesi mi size sağlıksız geldi

  • @alikurt.5839
    @alikurt.5839 5 лет назад +1

    Toprak olmayınca Vitamini tadını lezzetini nerden alacak

    • @incememed.
      @incememed. 5 лет назад

      Gezen hayvan, besideki hayvandan her zaman daha lezzetli olur diyebiliyor muyuz?Diyemeyiz.Çünkü hayvanın otlandığı alan bitki örtüsü olarak fakirse,etin lezzeti de fakir olur.
      Susuz tarım da aynen böyle işte.Bitkiye gerekli besinleri sağlarsan ister toprakta olsun ister topraksız aradığın lezzeti bulabilirsin.

  • @yasindemircan1556
    @yasindemircan1556 4 года назад

    Yapsam parazarlamada sıkıntı olurmu

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад

      Halde ve pazarta satmak sıkıntılı olur. Çünkü malın maliyeti fazladır ve vatandaş ucuz mal ister. Ancak market zincirlerine satabilirsiniz. Tabi buda çevre, ilişki, vadeli vermeye sabredebilme yani para gibi etkenlerden oluşan yetenek lazım.

    • @smartcharly
      @smartcharly 3 года назад

      Çok büyük yaparsan satış kaygın olmaz. Çünkü düşük fiyata satabileceksin. Ama küçük miktarlarda yaptığında bizati kendin satman ancak seni kurtarır.

  • @meryncarca6841
    @meryncarca6841 4 года назад

    ORGANİK DEĞİL, BASIYORLAR GÜBREYİ

  • @user-hj5cv2pt5r
    @user-hj5cv2pt5r 6 лет назад +1

    Sadece konuşarak olmaz.

  • @Geronimo40977
    @Geronimo40977 2 года назад +1

    Sadece konuşma var. Kardeşim anlat anlat bize ne yapıyorsun? Neyi nasıl niye yaptın? Hangi besinleri ne kadar veriyorsun boruların eğim açısı ne kadar sera içi kaç derece hangi cins ekiyorsun ne tavsiye edersin hataların nelerdi vs anlat. Kaç dakika boş boş konuşuyorsunuz sadece.

  • @ahmetcanilik504
    @ahmetcanilik504 6 лет назад +1

    Aramadığım şirket kalmadı 1 dönüme 200 bin lira istiyorlar

    • @olcayylmaz7774
      @olcayylmaz7774 6 лет назад

      Ahmet Can tesis kurulumu ucreti mi bu?

    • @olcayylmaz7774
      @olcayylmaz7774 5 лет назад

      @erdogan sönmez yagmur duasi mi yapraaam

    • @recepcnar7635
      @recepcnar7635 5 лет назад +4

      Kardeş kendin de sistemi kurabilirsin küçükten başla öğrene öğrene gidersin bu kriz ortamında o kadar para verilmez kesinlikle. Hatta havuz sistemi daha ucuza gelir toprağı kazıp içine havuz gibi oyarsın 1 metre genişliğinde. Çünkü aralara girmen gerekir sonra dönüme 20000 yapacak şekilde strafor köpüklerin üzerine dikebilirsin.bu şekilde sadece toprağı biraz kazman gerekir ve üzerine su geçirmez naylon koyarsın. Durgun su kültüründe de içinde suyu devirdaim edecek motor alırsın zamanla büyütürsün

    • @mehmetalbay248
      @mehmetalbay248 4 года назад

      200 bin bankaya yatir daha çok kazandı rir kafan da ağrımaz insanlar kudurmus

    • @trkykorukcu6979
      @trkykorukcu6979 4 года назад

      Kendin kurabilirsin onlardaki akıl sendede var 3 ay fzibilite yap

  • @nurgulyuksel9891
    @nurgulyuksel9891 6 лет назад +1

    Sağlığa zararı ne ? Yani marulda almayacağız.. yalnızca para dan bahsediyorsunuz

    • @kemalkeski
      @kemalkeski 6 лет назад +1

      toprakta yetişenden daha zararsın ziraai ilaç yok bikere

  • @cokgezen4649
    @cokgezen4649 5 лет назад +1

    ya sen sıfırdan başlamışsın bu işe işi geliştirmişsinde . başka birinin sıfırdan başlamasına ne karışıyorsun be arkadaşım. yeni başlamak isteyenlerin hevesini kıran bir adamsın. başka bi bok değil.

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +1

      Sen orasını dinleme bilgilen yapabilirsen yap. İşine gelen bilgiyi al, gelemeyene kulak asma.

    • @genclerbirligi9038
      @genclerbirligi9038 4 года назад +2

      Bence adam kazaniyor ondan dolayi biz girişimcilerin marul ekip piyasada çoģalmamizi ve marul.piyasasini aşağiya çekeceğimizden korkuyodur muhtemelen👋👋

    • @kayakayaoglu9229
      @kayakayaoglu9229 3 года назад

      Bence Cumhuriyet imizin ilk yıllarındaki köy enstütüleri kurulup bu işi yapmak isteyenler kursa tabi tutulmalı. Kurs sonunda sınav yapılmalı sınavda başarılı olanlara devlet teşvik vermeli başarısız olanlar başarılı olanın yanında Amele olarak çalışıp ertesi sene yine sınava girmeli yine bir şey öğrenememiş ise Ameleliğe devam ve bu hak 3 kezden fazla tanınmaması gerekir. Bilen ile bilmeyen bir olmaz bilenlerin devlet tarafından tam teşvik desteğiyle desteklenmesi gerekir.

  • @nazaratxxx5602
    @nazaratxxx5602 4 года назад +1

    Cok bos bi video olmus tebrikler verdiğiniz bilgi 0

  • @muratkaya7394
    @muratkaya7394 5 лет назад +4

    Şimdi bu ışletmeci arkadaş kendi ürününün daha iyi daha pahalı satılmasını istiyor topraklı tarıma gore ama kendisi daha ucuza satması gerekmiyormu çünkü daha ucuza mal ediyor ???? Kendiside öyle diyor buda firsatci

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад +2

      Öyle değil yanlış anlamışsınız. Bu sistemin kuruluş maliyeti çok yüksek. toprkalı tarımda o maliyet yok. Ayrıca topraklı tarımda sade su ile sulayıp tüm üretim boyunca bir kaç kere gübreliyorsunuz. Çünkü toprakta besin var ve siz eksilen besini takviye ediyorsunuz. Oysa bu sistemde bitkinin besin alacağı bir ortam olmadığı için. Siz bitkiyi ömrü boyunca gübreli suyun içinde yaşatıyorsunuz. Sıcaklık ile buharlaşan, dökülen taşan ve bitkinin alması ile azalan suyu yerine koydukçada sürekli gübre ilavesi yapıyorsunuz. Yani hem sistem pahalı hem bakım ve yetiştirmesi masraflı. Onun için birim bitki başına düşen maliyet biraz daha fazla.

    • @alikirdok5047
      @alikirdok5047 4 года назад +1

      @@halilbalaban1624 halil bey boru arasi kac cm delikler arasi kac cm

    • @hasanuguz6868
      @hasanuguz6868 4 года назад +1

      Borular arasi 20 cm ayni boru uzerinde 30 cm olarak gormustum baska bir videoda.

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад

      @@alikirdok5047sıra arası ve sıra üstü mesafeler yapacağın bitkinin büyüklüğüne göre değişir. Örneğin marul yapacaksan, marulun çapını ne kadar büyütmek istersen onun kadar mesafe bırakman gerekir. Yere boru genişilği kadar bir çizgi çiz. Çizdiğin borunun üstünede üreteceğin bitkilerin genişliğini işaretle o senin sıra üstü mesafen olur. İlk borudaki bitki ile yanındaki diğer boruda bulunacak olan bitkinin bir birine değmeden sığabileceği açıklıkta senin sıra arası açıklığın olur. Galiba biraz karışık oldu. Ekeceğin bitkiye karar ver, çevrendeki bir ziraat mühendisine bu bitki için bırakacağın boşlukları sor. Eğer köylük bir yerde değilsen ziraat mühendisi bulamıyorsan, bir zirai ilaç yada gübre satıcısına git. Onlarda mutlaka bir ziraat mühendisi vardır. Mühendis boşluk ölçülerini bilmiyorsa nereden öğrenebilirim diye kaynak sor.

    • @halilbalaban1624
      @halilbalaban1624 4 года назад

      @@hasanuguz6868 Olabilir tabi ama edivyen veya taze soğan gidi ince yapılı bitkilerde mesafeler daha az olursa metre kareye daha fazla bitki ekebilirsin. Karrlılık birim alandan en fazla hasat alımı ile ölçülür.

  • @ozerackgoz5397
    @ozerackgoz5397 4 года назад +1

    Ahlaksız bunlar

  • @BODRUMDRAGON
    @BODRUMDRAGON 4 года назад +2

    Kanser nasıl olunur videosu izledik.

  • @sadullahberber8971
    @sadullahberber8971 3 года назад

    Ya kardeşim Teknik Bilgi Verin İnsanlar Faydalansın Kendi kendinizin Reklamını mı Yapıyorsunuz

  • @24Mucahid
    @24Mucahid 4 года назад

    bilgi yok . boş muhabbet var .

  • @sevimzhr2157
    @sevimzhr2157 3 года назад

    Ya sz geyik yapıyorsunuz bunun eğitimini nerden alinir sz neyi nsl yaptığınızı dgl geyik muhabbeti sıfır sunum

  • @zeynelkoc2972
    @zeynelkoc2972 4 года назад

    Bilgi verici değil reklam videosu boş beleş

  • @saveplug
    @saveplug 5 лет назад

    Bu işi yapan veya yapacak olan arkadaşlar, sistemdeki pompa motorunun elektrik sarfiyatını azaltan çözümüm var. %15-20 elektrik faturasını azaltıp, üretim maliyetinizi azaltmaktayım. youtube de saveplug yada www.saveplug.com dan bana ulaşabilrisiniz. Hakan YILDIRIM