De ce este apicultorul de vina , cand te umpli te puiet varos

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 июн 2024
  • Multi apicultori se simt pierduti cand dau nas in nas cu puietul varos , dar nici nu fac nimic in aceasta privinta , in primadat sa scapi de puiet varos ai nevoie de o genetica buna care se identifica in stupina propie , dupa ce este identificat se testeaza pe o colonie bolnava , dupa care se imulteste . Acest lucru dureaza aproximativ 3 ani , iar o astfel de regina nu are valoare . Fiind de nevandut din stupina .
    #albine #miere #ioanolaru
  • ЖивотныеЖивотные

Комментарии • 33

  • @ciubotariulucianmarius4574
    @ciubotariulucianmarius4574 11 дней назад

    Sunteți un profesionist

  • @iaroslavsvetlik9100
    @iaroslavsvetlik9100 11 дней назад +1

    Buna ziua. Formicul e un tratament adjuvant pentru puietul varos. Cu o pauza in ponta...matca noua...si formic dat in perioada aceasta, mai stropit cu probiotice ramele, puietul si albina...cu puf....si da rezultate f. Bune.

  • @valentingheorghita7151
    @valentingheorghita7151 11 дней назад +2

    Bună ziua,vă salut cu respect! M-am abonat de curând la canalul dv'stră și deja am învățat multe lucruri...Intenționez să achiziționez două roiuri de albine,adică să încep cu doi stupi,pentru că sunt pensionar și am o mică livadă de familie, în care pomii nu se prea polenizează și m-am gândit la stupi...bineînțeles, asistat și ajutat de un verișor...Acum întreb cum se recunoaște puietul văros,dacă sunteți bun să-mi răspundeți...mulțumesc...

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  11 дней назад +1

      Da sigur , puietul varos in stadii incipiente este greu de observat si de un profesionist , in stadii mai avansate , se poate observa usor pe fundul stupului unde larvele de albine pietrificate sunt indepartate de albine . Se pot observa la urdinis pe tot parcursul zilei unde apar aceste larve cu aspect alb cenusiu . In rame se observa un puiet neuniform , iar in spatiile libere se pot observa aceste larve cu aspect solid . Cand achizitionati albine este bine sa aveti un apicultor cunoscator si de incredere langa dumneavoastra .

    • @valentingheorghita7151
      @valentingheorghita7151 11 дней назад +1

      @@IoanOlaru Vă mulțumesc mult! Sunteți extraordinar de bun!

  • @albinel.prisecaru
    @albinel.prisecaru 10 дней назад +2

    Salut Ioane! Fermecator filmulet, da' ne-ai bagat pe toti in ceata la sfarsit... Ce fel de roi cumperi tu dacă nu cumperi și regina la pachet ? Cumperi rame cu puiet si cu miere și cu albina acoperitoare ? Noi am învățat, fiecare de unde a-nvatat ca roiul este o entitate biologica mai mult sau mai puțin bine structurata care include și matca și albina lucrătoare și puietul corespunzător dar și rezervele de hrana corespunzătoare.... Ce mare diliu ar cumpara un roi fara matca, dar și ce mare zurliu ar oferi spre vânzare un roi fara regina ?

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  10 дней назад

      Eu nu am zis sa cumperi roi fara matca , am zis ca , cumperi un roi . Acu un roi eu zic ca daca te documentezi un pic daca doresti acest lucru sti ce contine .

    • @albinel.prisecaru
      @albinel.prisecaru 10 дней назад +2

      @@IoanOlaru Ioane ai vrut sa spui "stii" și nu "sti", presupun, nu ? Sper ca nu vorbim împreună și ne-ntelegem separat, nu ? Dar hai sa trecem peste micile inconveniente care fac diferenta intre un om care are doar doua, sau noua, sau paisprezece clase și sa revenim la "oile noastre"... Daca cumpar ca proasta- n târg un roi de la un crescător care nici n-a citit vreodată un manual ieftin de patologie apicola un roi, nu cumpar la pachet și matca respectiva ? Dacă, conform cu teoria ta halucinanta, ca doar matca-i responsabila cu creșterea numărului de spori de ascosphaera apis pana peste limita în care boala se manifesta clinic atunci ce mai conteza dac-o cumpărăm cu 7 albine însoțitoare, sau cu 700, sau cu 7000 ?

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  10 дней назад +1

      @@albinel.prisecaru Nu intru eu in detalii gramaticale , mereu am considerat , ca un om care stie sa citeasca bine poate citi si prost . Asta cu atentionarea gramaticala este asa sa faci omul inferior , dar daca cuvintele fac aceasta diferenta , eu sunt ultimul in lantul trofic , ami place sa fiu simplu , nu ati convine ocolestema , drumul ai larg si lumea mare . Daca nu vreti sa percepeti ca sporii de mucegai sunt tinuti sub control de albina matcii care , face acea albina e treaba dumneavoastra . Eu ce urmaresc ani de zile si fac public , sunt constient ca deranjeaza anumite studii , dar daca eu asta vad , si se repeta ani de zile , si nu intr -o stupina ci in zeci de stupine cu apicultori profesionisti , si se tot invart in cerc , fara sa gaseasca o solutie palpabila , atunci ce rost are . Sunt apicultori care nu au nici macar gestionarea varroua pusa la punct , ce sa mai vorbim de alte boli . Cine a inteles bine , cine nu o sa rumege imformatia si o sa o vada la el in stupina .

    • @albinel.prisecaru
      @albinel.prisecaru 10 дней назад

      @@IoanOlaru Ioane în marile instituțiile de cercetări în apicultura, asa cum a fost și ICDA în timpul lui Harnaj pentru a studia o maladie, si pentru a-ncerca sa-i găsești remediile trebuie, mai întâi și l-anceput, sa induci forma clinica a patogenzii. Poti studia orice boala parazita si efectele diferitelor masuri biotehnice sau a anumitelor tratamente medicamentoase doar daca mai intai provoci, intentionat, forma clinica a bolii. Am participat, ca elev, la vremea aceea la în destructurarea coloniilor de albine în cadrul laboratorului de patogenie al ICDA, si te asigur ca trebuia sa-ti sufleci mânecile serios ca sa reușești sa pui în fund o asemenea masinarie biologica cum este colonia de albine. De ce s-a ajuns ca ascoferoza sa fie un fenomen de masa în mediul on line ? Pentru ca în mediul on line exista oameni care statuteaza tot ce visează noaptea si exista oameni care inchit tot ce se livrează pe nemestecate.

  • @iuliandorelciotlaus4687
    @iuliandorelciotlaus4687 4 дня назад

    Ce concentrație are formicul?

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  4 дня назад

      @@iuliandorelciotlaus4687 35 %

  • @viorelventer192
    @viorelventer192 10 дней назад +1

    Ale mele sunt foarte rele nu pot sa le deschid ca ma mananca si ar trebui sa le pun tratamentul si nu le pot pune ce ma sfatuiti sa fac ? Cam in fiecare an m-i se intimpla la fel si raman cu iele ce ma sfatuiti sa fac sa nu mai fie asa rele

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  10 дней назад +1

      Este greu de zis , ce le declanseaza agresivitatea , daca este genetica , singura solutie este inlocuirea reginelor , daca agresivitatea este de factori , gen , linie electrica , cale ferata , sosea dens circulata , sau un miros ce le deranjeaza , gen animale domestice , oi , capre , vite . Atunci este destul de complicata situatia . La un stup agresiv faceti fum din belsug va echipati foarte bine , umblati la el dupa ora 11 pana la ora 15 . Introduceti fum pe urdinis , dupa care ridicati usor podisorul , si mai dati cu fum .

    • @viorelventer192
      @viorelventer192 10 дней назад

      @@IoanOlaru ma gandeam la lipsa cules ca ancep o agitatie foarte mare dupa ce umblu si parca si un furtisag dar asta era si ani trecuti si la tine e la fel

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  10 дней назад

      @@viorelventer192 Eu nu am probleme de agresivitate , o colonie o consider agresiva cand deschizi stupul si ai roi in jurul capului , si incepe sa intepe haotic in costum . Daca dai cu fum ataca afumatorul . Cand descopar asa ceva caut matca si o elimin pe loc . Furtisagul e alta poveste , eu la mine in zona de la 1 iunie injumatatesc urdinisele , iar de la 1 iulie restrang cat mai tare , chiar de este cald vor iesi in barba si asi fac microclimat . Dar daca vezi ca se incaiera la urdinis strangi maxim si dai cu motorina pe fata stupului . Albine care declanseaza furtisagul sunt albine mici , incapabile sa culeaga din flori , acestea rezulta din rame negre . Albinele care intra in aparare pot fi agresive datorita asaltului continuu decatre hoate .

    • @viorelventer192
      @viorelventer192 10 дней назад

      Acele agresive ataca ancontinu cat se lucreaza si la ceilalti pana cand renunti ca nu mai poti

    • @viorelstamate3655
      @viorelstamate3655 2 дня назад

      Schimba genetica mătcilor cu mătci blonde

  • @mirceatirban8569
    @mirceatirban8569 11 дней назад +3

    Nu are nici o treabă regina cu puietul văros, nu vă supărați, plus că este o prostie să stai trei ani să vz că ce.

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  11 дней назад +3

      Da asa este , nu va contrazic , doar nu credeati ca bateti din palme si gata se rezolva . Regina are treaba cu puietul varos datorita genei sale slabe si predispusa la aceasta boala . Daca ati identificat vreodat asa ceva primul lucru este eliminarea reginei . Ganditiva simplu si in natura , chiar si la oameni , cand se inbolnavesc de diabet sau orice alta boala , la medic va intreaba , daca ati avut antecedente in familie . Asa este in toata natura aceasta .In cazul albinelor , trebuie intervenit strict chiar daca dureaza .

    • @mirceatirban8569
      @mirceatirban8569 11 дней назад

      @@IoanOlaru Am avut și nu am schimbat nici o regină, deci nu vorbesc din amintiri și nu poți face comparație între o boală la om care o face după o grămadă de ani și o boală la o regină care trăiește un pic.

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  11 дней назад +1

      @@mirceatirban8569 Am facut o comparatie ca idee , nu acu ca este chiar asa . O sa intru un pic in niste detalii mai profunde , findca sunt de ceva ani cu ochii pe aceasta boala . O regina cand se imperecheaza , sa zicem ca se imperecheaza cu 20 de trantori , acestia teoretic pot provenii de la 20 de regine diferite , dar sa impartim in 4 , deci sa imperecheat cu 4 tipuri de trantori , proveniti din diferite stupini . La fiecare depunere de spermatozoizi acestia sunt depusi ca intrun dulap cu sertare multe . In acest caz avem 20 de sertare . Dea lungul vietii sa zicem 4 ani , regina va depune oua si va fecunda in functie de accesul la sertarul cu sperma . Daca trantorii au varos regina este de vina direct , findca aici sunt oua nefecundate . Deci regina trebuie eliminata numai decat . Dar sunt regine care dupa 2 ani ajung la sertarul cu sperma de la trantorul sensibil , si fac varos , sar putea ca in stupina sa aveti 30 de astfel de regine imperecheate exact cu acel val de trantori , si sa va treziti cu toata stupina plina de varos ca au fost si astfel de cazuri . In acest caz incepi si dai cu tratamente , dupa 3 - 4 luni hop dispare varosu . Dar acest caz se poate intampla ca sertarul cu sperma sensibila sa se fi epuizat . Astfel apicultorii cred ca au scapat de varos . Astfel sunt multe cazuri si intradevar e posibil sa scape , dar situatia grava este cand faci regine si prinzi un astfel de roi , cu matca provenita direct din astfel de colonii , unde de vina este matca si nu trantorele .

    • @kurtgartman9879
      @kurtgartman9879 11 дней назад +2

      Frațioare, am avut o regina care in fiecare an imi dadea puiet văros..am crezut ca de vina sunt fagurii..
      Ei am luat regina si iam dat alt cyib, alta albina..si minune. Iarasi puiet varos..
      Asa ca lasa vrajeala de mare apicultor si asculta si pe altii.
      Rep. Moldova, micuț apicultor de la 8 anisori..35 ani grei 'îngrijitor de albini'..

    • @IoanOlaru
      @IoanOlaru  11 дней назад +1

      @@kurtgartman9879 Eu nu ma contrazic cu nimeni , sunt multe intamplari , multe aspecte , albina este cea mai complexa fiinta , mereu e de descoperit ceva , totusi cand vad ca dupa ani de zile ajung la o concluzie prefer sa merg pe optiunea mea . Dar ascult si pe altii .