#60 - Γειώσεις και αντι-ηλεκτροπληξιακά μέσα, Μέρος 2ο

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 авг 2024
  • Link παρουσίασης: fubar.gr/wp-con...
    Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος παρουσιάζω τα πιό βασικά μέσα προστασίας σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα, δηλαδή τις ασφάλειες και το ρελέ διαφυγής. Σε ποιές περιπτώσεις πέφτει η ασφάλεια και σε ποιές το ρελέ, και πώς όλα αυτά μας προστατεύουν απο την ηλεκτροπληξία.

Комментарии • 38

  • @panioan
    @panioan 4 года назад +1

    Εξαιρετική παρουσίαση! Απλή και πολύ κατανοητή. Συγχαρητήρια! Συνεχίστε...

  • @ajxavro
    @ajxavro 8 лет назад +2

    ΕΥΓΕ !!!
    Πιστεύω πως αν έχεις χρόνο θα βρεθούν πολλοί σαν εμένα σε πρώιμο στάδιο ηλεκτρολογίας/τεχνιας που θα βάζαμε ένα ικανοποιητικό ποσό ώστε να μας κάνεις κάποια μαθήματα ούτως ώστε να επωφεληθούμε και εμείς αλλά και εσύ με την σειρά σου ...
    εύγε είσαι τέλειος !!!

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  8 лет назад +1

      +antaras Καταρχάς σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Πολλοί μου ζητούν κατα καιρούς μαθήματα, όμως είναι κάτι που τουλάχιστον αυτή την περίοδο δέν μπορώ να κάνω.
      Δέν είναι τόσο απλό το θέμα, πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή και προετοιμασία του υλικού ωστε το αποτέλεσμα να είναι κάτι που να αξίζει, και αυτό είναι πολύ χρονοβόρο. Και το κανει ακόμα πιό δύσκολο το γεγονός οτι υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί τομείς, πχ ηλεκτρολογικά, λαπτοπ, inverter, τροφοδοτικά, ψηφιακά κτλ.
      Το να βγάλω ύλη για όλα αυτά είναι απλά αδύνατον, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

  • @user-zo3ql2gm8i
    @user-zo3ql2gm8i 2 года назад

    Συγχαρητήρια !!!!

  • @antstratis
    @antstratis 5 лет назад +4

    Συγχαρητήρια για τα βίντεο σου! Μια ερώτηση για γενική ασφάλεια πινακα τι προτεινεις ? τήξεως ή αυτόματη;

    • @MTSTK_GMS
      @MTSTK_GMS 2 года назад

      Μα μπαίνουν και οι δύο

  • @sfikas
    @sfikas 2 года назад

    Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας μεταδίδεις. Μια ερώτηση. Πρόκειται να λειτουργήσω έναν τόρνο με γεννητρια, τί μέτρα μπορώ να πάρω για αποφυγή ηλεκτροπληξίας; Ο τόρνος είναι εξ ολοκλήρου μεταλλικος.

  • @Dim_Berry
    @Dim_Berry 3 года назад

    Σε ευχαριστούμε για τα πολύ καλά σου βίντεο!
    Ερώτηση: Μπορώ να χρησιμοποιήσω τριφασικό ρελέ διαφυγής σε πίνακα με μονοφασικό ρεύμα;

  • @dimitrisdaravelas1476
    @dimitrisdaravelas1476 4 года назад +1

    Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για ολο αυτο που κάνεις. Ερώτηση, κτίριο κατασκευής πριν το 1980 με πιθανή γείωση στο δίκτυο ύδρευσης ή με γείωση ραβδων - με ερωτηματικο - σε περίπτωση διαρροής ρεύματος θα ενεργοποιησει το ρελε ; Υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί το είδος γείωσης του κτιρίου. Στοιχεία κατασκευής του ακινήτου ανύπαρκτα.Όλα αυτά τα ρωτώ επειδή μας ενοχλεί το νερό του ντουζ ( τσιμπήματα ) με κλειστό τον θερμοσίφωνα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • @TheKostara
    @TheKostara Год назад

    Μερικοί βάζουν και 2ρο ρελε διαφυγής για να πέφτει στην περίπτωση διακοπής ουδέτερου από την ΔΕΗ -γνωρίζεις την συγκεκριμένη συνδεσμολογια;

  • @michailaygoustidis47
    @michailaygoustidis47 Год назад

    μπραβο για τα βιντεο σου.ΣΤΗΝβουλγαρια που ζω στις πριζες γεφυρωνουν τον ουδετερο στην θεση της γειωσεις και στον θερμοσυφωνα κουζινα το ιδιο ,εδω μπαινει ρελε διαφυγης?

  • @antonisperd
    @antonisperd 3 года назад

    Θαυμάσια η παρουσίαση που κάνετε. Έχω μια απορία σχετικά με το ρελέ διαρροής που εξ όσων παρακολούθησα από τα βίντεο σας, νομίζω ότι κάτι πάει στραβά στα ηλεκτρικά της κατοικίας μου. Στις πρίζες της κατοικίας μου κάνω κύκλωμα με τους ακροδέκτες ενός βολτόμετρου που έχω και που ενώ όταν συνδέω την φάση με τη γείωση αμέσως πέφτει το ρελέ (όπως οταν γίνεται αφού του πατήσω το πλήκτρο τεστ που αυτός έχει), αλλά που όταν συνδέω τον ουδέτερο με την γείωση τότε το ρελέ δεν πέφτει. Αυτό πως μπορεί να συμβαίνει; Μήπως έχω ανεπαρκή γείωση ; Το ρωτώ ώστε αν είναι να καλέσω έναν ηλεκτρολόγο για να το ελέγξει και αν πρέπει να το διορθώσει.

  • @_.pavlidisa._
    @_.pavlidisa._ 3 года назад

    Δεν λέγεται ρελέ αλλά Διαφορικός Διακόπτης Έντασης. Δεν παρουσιάζει κανένα χαρακτηριστικό του ρελέ ή ηλεκτρονόμου....

  • @user-hu2bx9mh8x
    @user-hu2bx9mh8x 2 года назад

    Δημητριος Καραγεωργος 9 / 11/ 2021. Καλημέρα σας. Σα παρακαλώ να με ενημερώσετε για δύο απορίες μου. 1/ Πως θα λειτουργίσει η εξης εγκατασταση ρελε διαφυγης. Αν τοποθετηθεί ενα δευτερο ρελέ στην εξοδο των αγωγών τού ουδετερου και της γειώσεως. Αν δεν διαρέεται ρευμα λογω διαρροής απο την γειωση αλλα μονον το ρευμα επιστροφης του ουδετερου ,το ρελε θα αποκόψει. ;;; Αν ομως ανιχνευθει ταση στην γείωση , ΘΑ ΑΠΟΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ;; Και αν αποκοψει τωρα το ρελε μηπως θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τό συμβάν αυτο στο κύριο ρελε ωστε αυτό να αποκόψη με την σειρά του την φαση εισόδου. Αυτα για την περίπτωση που υπάρχει ΨΕΥΔΗΣ ΓΕΙΩΣΗ. 2/ αν για καποιο λογω το ρελε διαφυγης στον πινακά μας εχει υποστει βλαβη και ειτε δεν ειναι επαρκώς ευαίσθητο , ειτε δεν λειτουργεί. Τοτε στην περίπτωση αυτή αν υπαρχει ενα δευτερο εν σειρά του πρωτου ,του ελαττωματικου , θα μας προστατεύσει αυτό το δευτερο ;;; Σας ευχαριστω πολύ και πολλα συγχαρητηρια για τις παρουσιάσεις των θεμάτων σας.

  • @rooker56
    @rooker56 5 лет назад

    Μία ακόμα περίπτωση που δεν αναφέρθηκε, είναι όταν έρθει σε επαφή ουδέτερος αγωγός με γείωση, ακόμα και αν έχει διακοπεί η φάση μέσω του ασφαλειοδιακόπτη. Τότε, και σ' αυτήν την περίπτωση, πάλι θα πέσει το ρελέ ασφαλείας.

  • @sokra1234
    @sokra1234 8 лет назад +2

    Πραγματικά απλα καταπληκτικός!!! Τελειο βιντεάκι! Ρε συ με την ευκερία, όταν π.χ ακουμπας κάποια συσκευή στο μεταλλικό της μέρος και νιώθεις αυτο το τσίμπημα σαν να σε χτυπαει ρεύμα τι μπορεί να ειναι και πως μπορούμε να το διορθώσουμε?

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  8 лет назад +2

      +George Sokratidis Ευχαριστώ!
      Αυτό που περιγράφεις γίνεται οταν συντρέχουν δύο λόγοι 1) Υπάρχει κάποια μικρή διαρροή προς το κέλυφος και 2) Το κέλυφος δέν είναι γειωμένο ή είναι γειωμένο με μεγάλη αντίσταση
      Αυτό παρατηρείται συνήθως σε κάποιες συσκευές εικόνας και ήχου (ενισχυτές, dvd player). Έχουν μεταλλικό κέλυφος αλλά όχι γείωση (απλό διπολικό καλώδιο). Το φίλτρο αποβολής ηλεκτρομαγνητικού θορύβου είναι συνδεδεμένο πάνω στο σασί και αυτό δημιουργεί μία τάση, η οποία λόγω της απουσίας γείωσης παραμένει στο σασί.
      Το ρεύμα που προκαλεί το τσίμπημα είναι πολύ μικρό, λιγότερο απο 1mA, γι αυτό δέν πέφτει το ρελέ.

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  8 лет назад

      +George Sokratidis Επίσης δές εδώ: sound.westhost.com/articles/external-psu.htm#kil

    • @sokra1234
      @sokra1234 8 лет назад +1

      +fubar.gr Για την ακρίβεια σε ένα πολύμπριζο έχω συνδεμένο φαξ, η/υ, οθονη και ηχεια. Το προβλημα το νιωθω αν ακουμπήσω οποιαδήποτε συσκευη στο μεταλικό της μέρος. Φαντάζομαι πρέπει να δοκιμάσω μια μια τις συσκευες μερχι να βρω ποιες απο αυτες το προκαλούν. Αλλα το θέμα ειναι αφού την βρώ τι μπορω να ελέγξω σε αυτές?

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  8 лет назад +6

      *****
      Αν σε "τινάζει" και ο υπολογιστής, ο οποίος κανονικά είναι γειωμένος, τότε είναι θέμα προβληματικής γείωσης. Ή το καλώδιο γείωσης στο πολύμπριζο είναι κομμένο, ή η γείωση στην πρίζα έχει πρόβλημα, ή γενικά η γείωση του σπιτιού έχει πρόβλημα.
      Πρέπει να ελεγχθεί απο ηλεκτρολόγο με ειδικό γειωσόμετρο.

  • @Agisilaos746
    @Agisilaos746 3 года назад

    Μπορώ να γειώσω ftp καλώδιο στη γείωση διπλανής πρίζας ή πρέπει να φέρω ξεχωριστή γείωση; Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι κάνοντας το πρώτο θα έχω μεγάλη διαδρομή, διότι ο πίνακας δε συνδέεται απευθείας με την θεμελιακή.

  • @ThemistoklisVoulgaris
    @ThemistoklisVoulgaris 3 года назад

    1:48 το σεσουάρ μαλλιών αυτό και αν βγάζει ραδιενέργεια .

  • @kostasvoulgaris7191
    @kostasvoulgaris7191 4 года назад

    Σε ένα σπίτι με παροχή 2×10, χτυπάει το ρεύμα στην μπαταρία,, στο τηλέφωνο,τι συμβαίνει;

    • @MrRafa1919
      @MrRafa1919 3 года назад

      Πρόβλημα στην γείωση.

  • @AnteoSerani
    @AnteoSerani 6 лет назад

    Το 1,5αρι χωνευτο εως 10Α επιτοιχα η εξωτερικα στερεωμενο (καλυτερη ψυξη δλδ) 16Α...

  • @user-gu3uk5jb3y
    @user-gu3uk5jb3y 8 лет назад

    Πως γίνεται αφού ο ουδετερος έχει το ίδιο ρεύμα με την φάση, και στον μετρητή γίνεται ουδετερογειωση. Πως και η γείωση δεν έχει το ίδιο ρεύμα με τον ουδετερο;

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  8 лет назад +1

      +george terzidis Δές εδώ: www.electroschematics.com/wp-content/uploads/2009/04/led-circuit.gif
      Έχουμε μία μπαταρία, απο το + τραβάμε ένα καλώδιο προς την άνοδο του LED και απο το - άλλο ένα καλώδιο προς την κάθοδο του LED. Το ρεύμα ξεκινά απο το +, περνά μέσα απο το LED και επιστρέφει στο -.
      Τώρα φαντάσου οτι όπως είναι το παραπανω σχηματικό, τραβάμε ένα επιπλέον καλώδιο. Την μία του άκρη τη συνδέουμε στο - της μπαταρίας αλλά την άλλη άκρη του δέν την συνδέουμε πουθενά. Αυτό είναι κάτι αντίστοιχο της γείωσης. Απο τη στιγμή που η μία του άκρη είναι στον αέρα δέν πρόκειται να περάσει ρεύμα.

    • @terzidis
      @terzidis 8 лет назад

      +fubar.gr Τι εννοείς δεν την συνδέουμε πουθενά την άλλη ακρη,αφού η γείωση είναι συνδεμένη όπως λες στο - της πηγής η άλλη άκρη όμως είναι συνδεμένη στην γη.Το δυναμικό που έχει εκείνη την στιγμή ο αρνητικός πόλος της πηγής δεν θα είναι ίδιος με του αγωγού της γείωσης?

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  8 лет назад +1

      Terzidis george
      Στην περίπτωση του ηλεκτρικού δικτύου, το - της πηγής (ουδέτερος) και η γη είναι το ίδιο σημείο. Εκεί είναι συνδεδεμένη η μία άκρη του αγωγού της γείωσης. Η άλλη άκρη συνδέεται μέσα στο σπίτι στα μεταλλικά περιβλήματα των συσκευών, δηλαδή ουσιαστικά είναι στον αέρα.

  • @alitis2005
    @alitis2005 4 года назад

    Κατi για PLS έχουμε;