Müzik Endüstrisi - Dijital Platformlarda "No-Name" Üretici Nasıl Kitle Oluşturabilir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 ноя 2024

Комментарии • 9

  •  6 месяцев назад

    👏🏻👏🏻👏🏻

  • @n0isehead814
    @n0isehead814 3 года назад +1

    Bu tarz videolar gençlere umut olur, destek olur

  • @yigitosmaniyigun6101
    @yigitosmaniyigun6101 3 года назад +2

    Yiğit'i bilerek geldim ama içeriğe ve kafa yapısına bayıldım. müzik piyasasının farklı konuları da bekleriz.

  •  2 года назад

    Bağımsız müzisyenlerin tırnak içinde "no-name"'lerin kanayan yarasına parmak bastığınız için çok teşekkür ederim. Açıkcası bu tarz konuların günümüzde pek konuşulmadığı bir ortamda, faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuş. Bir müzisyenin bir şarkıyı yada albümü bitirmesi demek her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Bilakis iş aslında sonrasında başlıyor. Bu ürünün promosyon ve tanıtımı konusunda maalesef bir çoğumuz başarılı olamıyoruz. Sadece kaliteli müzik yapmak günümüzde kitleye ulaşmamızı sağlamıyor. Çok çabuk tüketen bir toplum karşısında belli aralıklarda içerik üretmek zorundayız. O yüzden PR konusunda daha fazla düşünmeli ve kafa yormalıyız. Teşekkürler.

  • @_Gurhan_
    @_Gurhan_ 3 года назад +1

    Reyiz video yüklemiş dediler, geldik :)

  • @vizesizgeziyorum
    @vizesizgeziyorum 3 года назад

    👏👏👏

  • @yigitosmaniyigun6101
    @yigitosmaniyigun6101 3 года назад +1

    sosyal medya analizlerimden beni dinleyen insanların hareketlerinden çıkarımlarım ile yaptığım müziğin kitlesini öngörebildiğim bir örnekte devam edeceğim; örneğin 4-5 yıldı müzik yapıyorum, streaming kanallarımdan şarkılarımı dinleyicilere ulaştırıyorum, buna ek olarak da IG ve youtube aktif kullanıyorum. tüm sistemlerim için backstage tarafından elde ettiğim datalar ile hedef kitlemi yaklaşık olarak kendim tespit ettim; ör. 25-44 yaş, %85 kadın, çoğunlukla izmir-ankara-istanbul ve çeşitli ilgi alanları var.
    ideal dünyada hedef kitlemi belirlediğim için reklamları bu özellikleri hedefleyerek ayarlıyorum. ama bu kişiler zaten beni dinleyen ve benim farkımda olan insanlar. daha büyük bir başarıya (izlenme-dinlenme) ulaşmak için bu özelliklerin tam olarak zıttında/dışında kalan kişileri hedeflemem gerekmez mi? ya da bu ayrı bir strateji mi oluyor? ya da ikisini birden kendi içlerinde dengeleyerek mi uygulamak gerek?
    yiğit bey cevabınızı bekliyorum :)

    • @yigityazg7365
      @yigityazg7365 3 года назад +1

      Soru muazzam, yaklaşım ayrı muazzam :)
      Benim bugüne kadarki tecrübemde müziğin pazarlaması olmadığı için aşağıdakileri yine videodaki gibi "tartışma başlatıcı" olarak düşünmekte fayda var; ama bu şekilde tartışa tartışa el birliğiyle bakış açımızın faydalı bir yere geleceğine inanıyorum.
      Başlamadan, müziğin pazarlamasını kendine iş edinmiş bir vatandaş var onu da şuraya bırakıyorum, hemen hemen bizim tartıştıklarımıza çok benzer şeyler söylemiş bu videoda. Genel olarak videolarına göz atmak yararlı olabilir: ruclips.net/video/zqy0FbdZgBs/видео.html
      Konuya dönecek olursak: Öncelikle eğer temas kurabildiğimiz bir kitle varsa, onlarla doğrudan konuşmaktan daha kuvvetli bir yöntem düşünemiyorum. Dinleyici bizimle nasıl ya da niçin bağ kurdu? Bizi hangi motivasyonla dinliyor? Bizden başka ne dinliyor, bizi kimlerle birlikte anıyor? Bunlar ve muhtemelen çok daha iyi soruları bularak ufkumuzu oldukça genişletebiliriz.
      Senin örneğinde olduğu gibi bu kitlenin büyük şehirlerde yaşayan 25-44 yaş kadınlar olarak yoğunlaştığını düşünelim. Asıl motivasyonlarını bilmesek dahi, bizi dinleyenlerin ortak özelliklerinin bu olduğunu biliyoruz. Ve muhtemelen Türkiye'de bu kitlenin tamamına dokunmuş olma ihtimalimiz düşük. Bu sebeple bu özellikleri sağlayan o kocaman gruba iletişim yapmaya devam etmek hala iyi bir karar olabilir.
      Peki gerçekten yaptığımız çalışmanın işe yarayıp yaramadığını nasıl anlayacağız diyebilirsin. Ağrılı kısımlardan birisi burası, bir şekilde yaptığımız çalışmanın sonuçlarını ölçülebilir hale getirmemiz lazım. Bir web sitesi açıp gömlek satmaya çalışıyor olsaydık bu çok daha kolay olurdu. Peki biz ne yapabiliriz? Yaptığımız iletişim süresince dijital varlıklarımızda (YT kanalımız, IG sayfamız, Spotify hesabımız, vb.) oluşan hareketleri takip edebiliriz. RUclips reklamı yaptım diye sadece RUclips'daki izleme/abone sayılarına bakmanın yanıltıcı olacağını düşünüyorum. Biz iletişimi RUclips'da yapsak da dokunduğumuz insanın müziği tüketme ya da bizi keşfetme platformu farklı olabilir.
      Basit ama işe yarar bir örnek şu olabilir: Benim hiç bir iletişim yapmadığım zaman her hafta yaklaşık olarak RUclips'da 10 abone, Spotify'da 50 dinleme, Instagram Reels'de 200 görüntülemem var (başarıyı bu metriklerle mi ölçeceğiz konusu ayrı bir konu, oraya hiç girmiyorum). Bu hafta RUclips'da reklam yaptım, RUclips'a 30 abone, Spotify'da 90 dinlenme, Reels'de 450 görüntülemem oldu. Yaptığım tek iletişim faaliyeti bu olduğu için, başta belirttiğim baz sayıların üzerini (RUclips için 30-10=20 ek abone gibi) bu reklamla ilişkilendirebilirim. (Toplam kitlemiz büyüdükçe baz metrikleri güncellemek gerekecek tabi ki.)
      Artık elimde bir ölçme yöntemi de olduğuna göre, senin sorunun devamı da yanıtlanabilir hale geldi. Ben 25-44 yaş kadınlara iletişim yaptığımda bu metriklerde ne kadar artış oluyor, 18-24 erkeklere iletişim yaptığımda bu metriklerde ne kadar artış oluyor, özetle iletişim yaptığım her bir kitle için edinme maliyetim ne diye düşünebilirim. Her bir kitleye 1000 liralık yatırım karşılığında elde etmek istediğim sonuçtan/sonuçlardan ne kadar elde ettim? (Yukarıda da söylediğim gibi elde etmek istediğim sonuç konusu apayrı.) Bunu cevaplayabilirsem 25-44 Anaralı kadınlara gitmek ya da 45-54 Yozgatlı amcalara gitmek kararını daha doğru şekilde verebilirim. Sürekli küçük testler yaparak da benim için anlamlı olacak yeni kitleleri keşfedebilirim.
      Özetle, elde etmek istediğimiz sonuçları belirler, kusursuz olmasa da rasyonel bir ölçümleme sistemi geliştirir, ve iletişimi segmentlere ayırarak yaparsak stratejimizi veriye bakarak geliştirebiliriz diye düşünüyorum.
      Umarım kafanı karıştırabilmişimdir :)

  • @enisozen733
    @enisozen733 3 года назад

    👏👏👏