Irja Sahlbergin perintö (Vox Turku K2J2)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 авг 2024
  • Vox Turun toisen kauden toinen jakso nostaa päivänvaloon Irja Sahlbergin ja hänen tekemänsä elämäntyön Turun historiallisessa museossa vuosina 1937-1968, sekä kuullaan äärimmäisen painavaa sanaa nykyisen rakennuskulttuurin kestävyydestä.
    Irja Sahlberg oli Åbo Akademista valmistunut kansanelämän tutkija, jonka ura alkoi Sagalundin museon palveluksessa. Sieltä Sahlberg siirtyi Turun historialliselle museolle vuonna 1937. Silloinen Turun historiallisen museon johtaja Nils Cleve palkkasi tuolloin Sahlbergin ylimääräisenä museoapulaisena hoitamaan Luostarinmäen restaurointitöitä. Museo oli samana vuonna saanut vihdoin kaupungin luovuttamaan 10 tonttia Luostarinmäeltä museon hallintaan.
    Työskennellessään Luostarinmäellä Sahlberg käytännössä loi uuden tieteenalan, kaupunkikansatieteen, yhdistämällä perinteisen maaseudulla suoritetun kansatieteellisen tutkimuksen kaupunkiympäristöön.
    Sahlberg valvoi sekä Sagalundin, Luostarinmäen että Qwenselin talon museoiden restaurointityöt.
    50-luvulla Sahlberg toimi Turun historiallisen museon johtajana ja hänen kaudellaan tehtiin ne poliittiset päätökset, että Luostarinmäki kokonaisuudessaan sekä Qwenselin talo säilytetään museorakennuksina.
    Vieraina jaksossa nähdään Sagalundin museonjohtaja John Björkman, ainoan Irja Sahlberg -elämäkerran kirjoittanut Solveig Sjöberg-Pietarinen sekä rakennushistorian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen. Irja Sahlbergin roolissa nähdään Sofia Törnqvist. O: Aleksi Kauppinen. 42 minuuttia.

Комментарии • 14

  • @arjachurman3301
    @arjachurman3301 2 года назад +3

    Kiitos Aleksi! Tätä oli ilo katsella. Irja varmisti Gardbergin jäämisen Turkuun. 💞

    • @aleksikauppinen
      @aleksikauppinen  2 года назад +1

      Kiitos Arja! Huikea veto Irjalta oli kyllä tuo, että sai Gardbergin jäämään Turkuun.

    • @ukkooliva
      @ukkooliva 2 года назад

      Hmm milloin Gardbergin oma jakso?

  • @MagTax72
    @MagTax72 2 года назад +1

    Kiitos Aleksi! Kiitos hyvästä yhteenveto Maisteri Sahlbergin aikaansaamisesta. :)

  • @jussapekkala8416
    @jussapekkala8416 10 дней назад

    Kävin pari päivää sitten Luostarinmäellä valokuvaamassa. Kuvia voi katsoa Google Mapsista tai Instagramista jussapekkala. Ostin museon kaupasta kirjan " Reinberg enemmän kuin valokuvaaja". Oletko miettinyt hänestä tehtävää videota?

  • @MagTax72
    @MagTax72 2 года назад +1

    Maisteri Irja Sahlbergin isä Karl Johannes Sahlbergilla oli piirustus- ja rakennustoimiston Turun Sofiankadulla 3 A:ssa (kortteli 7:12), kivenheiton päässä isä Karl Johanneksen synnyinkodilta (kortteli 7:17:1), ns. Lindholmin talossa. Irjan isän isä syntynyt Jämsässä. Historia, arkeologia ja sukututkimus kuuluu harrastuksiin.

    • @aleksikauppinen
      @aleksikauppinen  2 года назад +1

      Karl Johannes Sahlbergista riittäisi kyllä juttua omaksi tarinakseen. Sahlberg piirsi muun muassa 35 asuinrakennusta Portsaan. Ja As Oy Neitsyt Neitsytpolun päässä, sehän on äänestetty muutaman kerran Turun kauneimmaksi rakennukseksi. Näitähän tällaisia taloja, joissa ensimmäinen kerros kiveä ja toinen puuta, on joskus kutsuttu hieman vähättelevästikin nikkari-jugendiksi. Näistä voi lukea lisää esimerkiksi Rauno Lahtisen ja Hannu Laaksosen Kävely jugendtalojen Turussa -teoksesta (2006, Turkuseura).

  • @Esa0K
    @Esa0K 2 года назад +1

    Videon kohdassa 17:50 jossa Käsityöläismuseoon ollaan valitsemassa vahtimestaria, onko kyseessä museoon palkattavasta ensimmäisestä vahtimestarista, vai vahtimestari Emil Lehdon kuoleman jälkeen valittavasta vahtimestarista? Kokouksen puheenjohtajana istuva Walter Nyman esittäessään uudeksi vahtimestariksi rouva Kerttua, esittää nähtävästi omaa vaimoaan, Kerttu Nymania, oliko hän ehdolla Lehdon lisäksi? Selvennyksenä, Emil Lehdon jälkeen hänen kuoltuaan vahtimestariksi nimitettiin yksimielisesti Viljo Kaila.
    Mielenkiintoinen Turun historialliseen museoon liittyvä historiikki Irja Sahlbergista!
    On sanottava vielä, että Solveig Sjöberg-Pietarinen on varsinainen Luostarinmäkeen liittyvä tietopankki ja hyvä kertoja!

    • @aleksikauppinen
      @aleksikauppinen  2 года назад +1

      Kiitos kommentista. Emil Lehto oli tosiaan Luostarinmäen ensimmäinen vahtimestari. Hän aloitti museon palveluksessa jo vuonna 1935. Emil Lehto kuoli joulukuun 4. päivänä vuonna 1952. Hänen jälkeensä vahtimestariksi valittiin Viljo Kaila, ja Kailan jälkeen ehdotettiin rouva Kerttua vahtimestariksi. Vuoden 1952 kokouspöytäkirjoista löytyy merkintä, jonka mukaan Finnberg totesi, että pöytäkirjaan merkitään hänen eroava mielipiteensä. Fiinerbergin mukaan Luostarinmäelle olisi tullut valita miesvartija. Mutta tuosta en tiennyt, että rouva Kerttu olisi ollut Valter Nymanin vaimo!

    • @Esa0K
      @Esa0K 2 года назад +1

      @@aleksikauppinen Kerttu Nyman toimi vahtimestarin sijaisena Viljo Kailan ollessa lomilla. Nymanit asuivat puistonreunassa, kesäteatterin kulmassa ja järjestely oli siksi luonteva koska tähän aikaan vahtimestarin edellytettiin asuvan museon alueella. Vahtimestarilla oli virka-asunto välittömästi pääportin vasemmalla puolella olevalla pihalla jossa nytkin on asukkaat.
      Rouva Nyman toimi yhtenä museonvartijana Luostarinmäellä ja asetelma jossa rouva Nymanin mies toimi museolautakunnassa vaikuttamassa museon toimintaan, ei ollut roolitusten ja henkilösuhteiden kannalta museossa ihanteellinen. Mutta se on jo toinen juttu...

    • @aleksikauppinen
      @aleksikauppinen  2 года назад

      @@Esa0K Tämä ei tullut esille museolautakunnan pöytäkirjoista, vaan ihmekös tuo! Huikea tarina, kuulisin tästä kyllä lisää mielelläni. Monet näistä lautakuntien jäsenistä oli sellaisia, että heistä oli vaikeaa löytää sen enempää tietoa. Valter Nymanista oli mielenkiintoisesti tallentunut hänen urakehityksensä pöytäkirjoihin, sillä hänen ammattinimikkeensä ehti muuttua useamman kerran lautakuntavuosien aikana. nsimmäisen kerran kun hänet mainittiin omassa aineistossani, hän oli lipuntarkastaja.

    • @Esa0K
      @Esa0K 2 года назад +1

      @@aleksikauppinen Voidaan kyllä käydä kahvilla joku kerta. Kyllä Sulikin (Solveig) näistä luultavasti on tietoinen koska Luostarinmäen toiminnassa oli mukana jo vissiin 60-luvun puolela.

    • @aleksikauppinen
      @aleksikauppinen  2 года назад

      @@Esa0K se olisi mukavaa. Suli sanoi aloittaneensa -71. Minun yhteystiedot löytyy kanavalta tietoja-osiosta.