Informatiile prezentate aici sunt foarte utile pentru oricine este interesat de aceste sistene generatoare de energie electrica! Multumesc pentru acest video!
D,ul George ,Inca o data multumim ,f instructiv filmul ,am aflat multe lucruri interessante pe care nu le stiam ,mai ales Ca' sunt interesata de proiect ,Ca' intotdeauna am spus,o si o spun sunteti singurul care ne tineti la curent,va urmaresc de la inceput si o voi face si mai departe ,va doredc sanatate (,si familiei)si toate cele bune
Ar trebui sa mentionati si de faptul ca tu ai multe alte cheltuieli si obligatii in contractul de finantare. AFM poate oricand intrerupe finantarea pe diferite motive(inclusiv utilitate publica, lipsa buget etc). Iar sistemele K2 de prindere sunt scumpe, daca nu vrei sa-ti se gaureasca acoperisul(cel mult instalatorii includ cele mai simple si ieftine in kit-uri). Nimeni nu include contorul inteligent, nu spune de costurile modificarii ATR-ului, impamantare profesionala
Nu cred să existe un loc mai bun pentru a ne informa în domeniul ăsta decât aici, de acasă urmărindu-ți activitatea. Mi de mulțumiri ! Deja aveam intenția de a construi un acoperiș și încă mai căutam informații despre cum ar trebui să fie iar acum îmi veni ideea de a face partea dinspre sud să treacă cât mai mult de jumătatea casei unde ar fi fost normal să pornească cea de a doua apă, cea dinspre nord care astfel va deveni mai mică și mai abruptă.
Salut , din curiozitate intreb daca sunt radiatii electomagnetice la masini electrice si la instalatia fotovoltaica s-au recomandari in speta de mai sus.multumesc
Pt cei ce vor sa isi monteze PV : Monati cat de multe puteti,cat va tine buzunarul. Instalatia sa fie legata in asa fel sa sustrageti energia produsa pt consum propriu iar surplusul sa mearga in retea ,adica o vindeti pe 0,10 Kwp lei de exemplu, iar daca o consumati, economisiti 0,60 Kwp de lei, cat ati fi platit daca l-ati fi cumparat de la Enel de ex. Multi calculeaza rata de amortizare a investitiei la pretul Kw-atului pe care il platim astazi si nu cu pretul Kw-atului de maine care va sarii de 1,5 lei in urmatorii ani
Salut George, în sfârșit aceste informații devin utile pentru majoritatea celor interesați, ținând cont de modificarea legislației prin prisma compensării cantitative, adică un 1kw dat în rețea este același lucru cu 1kw consumat. Am urmărit canalul cu atenție, partea referitoare la casa și acum ma apuc sa-mi montez un kit de 6.5kwp. În practica ar trebui sa ajung la 10-11kwp, dar vreau sa vad cum merge. Totusi, eu o sa le montez pe teren. Succes!
Hai sa te intreb ceva ca vad ca te pricepi De ce nu se fac panouri fotovoltaice care sa se orienteze catre Soare? La cat curent produc ce ar fi un motoras si un senzor de lumina care sa le orienteze in permanenta catre stea? Floarea soarelui nu sta orientata numai catre sud. La fel si eolienele se amlaseaza in camp si se asteapta sa bata vantul. Ce flux de aer produce un tir pe autostrada la 90km h sau un metrou intr-un tunnel? Aceste energii nu se pierd?
Cât costă consumul de curent pentru orientare ? Cât de stabil e montajul tău i fața furtunilor, a intemperiilor. Ghiață care intră peste tot. Orice deteriorare cine o plătește : vijelie cu crengi.
Am si eu o intrebare: Daca cineva doreste sa isi produca si sa isi monteze singur sistemul fotovoltaic pana la contorul care injecteaza in retea, poate sa isi avizeze cumva lucrarea in conditiile in care este de specialitate si respecta toate standardele in vigoare?? Fiind ingiger, ma avantajeaza sa nu platesc o firma ci sa imi instalez singur toate echipamentele. Deasemenea, doresc sa imi produc singur panourile. Ar fi interesant de stiut daca poate fi avizata o astfel de lucrare sau vom fi toti obligati sa platim manopera firmelor avizate in acest sens ??? Deasemenea, as fi interesant de aflat care este procedura prin care, ca pesoana fizica, autorizata sau nu, sau ca persoana juridica pot avea dreptul de instalare sisteme fotovoltaice atat pentru mine cat si pentru altii ??? As fi tare bucuros daca ati putea sa aflati raspunsurile la aceste intrebari de la surse competente.
Curentul pe care nu l-am folosit si produc ziua, primesc inapoi mai tarziu dupa egalizare (seara sau iarna)? As vrea sa primesc tot curentul produs de mine, si sa-l vand numai daca am produs in exces. Cum va fi acest lucru acum? Nu doresc sa vand curentul produs, as vrea sa primesc inapoi seara sau iarna, logic ar fi asa. Daca nu este asa, nu este corect programul...iar ne scapa de niste bani...si furnizorul de energie face bani gratis, profit pe seama noastra a populatiei, fiind o hotie in final.. Produc eu energia, vand lui, cumpar inapoi de 3 ori mai scump si el vinde totodata la altii cu profit... ar fi o hotie :(.
Buna ziua. Multumesc pt detalii. Am o nelamurire la care poate ma ajutati: care e diferenta tehnico-financiara dintre panourile cu microinvertor individual si sistemele de panouri cu 1 sg invertor pt toate panourile? Succes!
Foarte bine venit interviul. Ar fi fost foarte util de intrebat daca ENEL permite upgrade-ul de la 3kw la 5kw cu acelasi invertor care este capabil sa sustina aceasta crestere de putere (de exemplu) in situatia in care aprobarea pt prosumator a fost pt 3kw ! Credeti ca puteti reveni cu un răspuns? Mulțumesc
Salut George! Scriu un comentariu cam tarziu, dar poate citesti comentariul si daca poti sau cunosti, te rog sa imi raspunzi la intrebarea daca un acoperis cu înclinație de 38 de grade este bun pt panourile fotovoltaice? Multumesc
Presupunând că se aprobă proiectul casa verde,eu ca deneficiar,ce sumă trebuie să plătesc? Trebuie să plătesc integral si după îmi sunt returnați bănii de la proiect?
ce sa faci in 2022 cu 3kw? o casa normala consuma 400-600 kw pe luna...asta inseamna 20-30 kw pe zi. pai numai un aer conditionat vara consuma 2kw/h :)
Foarte binevenite vlog-uri pe acest subiect. O problema pe care o vad la sistemul de prindere pentru tigla metalica este ce se va intampla cu garantia acoperisului? Din cate stiu eu, daca se intervina asupra lui se pierde garantia.... Astept cu interes urmatoarele video-uri.
Un 30kw, offgrid trifazic cu sase invertoare Easun de 5,5kw, 3 baterii litiu fosfat de 48v la 300Ah și 60 panouri bifaciale, Canadian solar ar merge la noi?
la noi treaba nu e clara si din acest motiv nici n-am de gand sa ma avant cu capul inainte.....Inca se incerca apa cu batul si asta pentru ca nu exista profesionisti, iar foarte putine sisteme au fost testate in practica etc. Daca ar fi sa apelez la cineva, tot la firme de anvergura lui ENEL/EON/Romstal as apela. Ei au expertiza, au capabilitatea de a rezolva problemele si de a oferi garantie reala. N-as face in "regie proprie" incercand sa economisesc cativa banuti si dau un mare rateu :)
Salut,eu locuiesc in zona de sud- est a tari unde bate destul demult si vantul, in proiectul asta se pot adauga si mini eoliene? Multumim de informati si succes!
Buna, George! Si parintii mei vor sa lucreze cu Enel. Asa am ajuns la video.urile tale. Ei au o retinere pentru ca se vehiculeaza ca ei vor sa-si vanda compania din Romania. Ai putea face un episod despre asta? Ce se va intampla in acest caz?
George eu ce fac acum, sunt din judetul Alba și instalatorii îmi spun că nu au cum sa acopere ei acei 20000 de lei va trebui sa.i plătesc eu ca ulterior sa.i recuperez și este vorba de 26000 pt pachetul de 3 kw și nu 22300 cum era vorba
George as a ea și eu nevoie de o îndrumare sa știu dacă ma pot inhama la o cheltuiala ( stau la bloc - mansarda 4 ap, 2 am vrea sigur sa ne montam 1 indecis și altul nu e interesat) suprafață ar fi de vreo 120 mp pt panouri, ce ar trebuii montat ca și echipamente țin sa spun ca dorim o varianta de calitate dar varianta de jos a prețului, adica nu vreau să-mi spui preturi dar măcar echipamente care merita luate în calcul, după care caut eu preturile pt ele. Și cum ar fi mai bine off grid sau ongrid? Mersi mult.
Ms de informare, azi am depus dosarul pt o instalație de 5 kW, nu 3. Sper sa fie ok. După ce am urmărit video-ul, o sa vb cu ei să îmi pună niste panouri bune, pt randament crescut :) numai bine
nea buhnici, te-am intrebat si la ale tale la chioscul din gradina, nu era mai bine de pus pe un pivot pt a regla magar azimutul functie de sezon? acu' vad ca zice de orientare E-V dar cred ca e mai util al doilea pivot pt rotire E-V dupa soare. nu cred ca sun mai grele de 1/2t si cred ca ar fi fezabil.
Lipseste o informatie importanta atat pentru randamentul panourilor cat si pentru fiabilittea lor, respectiv, care este distanta optima de montare dintre panouri si tabla/tigla pentru ca panourile in timpul functionarii se incalzesc (scade randamentul si durata de viata) si au nevoie de o ventilatie naturala in acelasi timp trebuie sa fie protejate la eventuale rafale mai puternice de vant !?
Salut George. Acum cu programul pt energie electrica 3kw firma din zona cu care am facut cererea imi propune gama de panouri solare de la- talesun energy - policristalin. Pt invertor ceca de la-fronius-. Ce parere ai.(mi-au spus ca au fost singuri care au acceptat sa le livreze marfa si sa astepte sa li se faca plata cand vor incepe platile prin programul atr)
Se cam bâlbâie domnul de la Enel. Plus că are probleme cu detaliile tehnice și de montaj. Panourile nu produc maxim vara. Doar dacă vorbim din punct de vedere al numarului de ore. Dacă s-ar fi uitat pe specificațiile tehnice, acolo este un parametru care indică cu cât % scade puterea panoului cu fiecare grad crescut peste condițiile standard...
Cel de la Enel e genul de angajat care îți da cu flit imediat dacă mergi sa obții ceva informații, ii e tare greu sa vb cu George in fata camerei dar cu om oarecare ce vrea sa își rezolve o problema …
Salut, Poti sa faci un clip te rog punctual pe partea de ATR, cu cei care sunt implicate direct in emiterea lui Enel Distributie, etc? Detaliat pe ce documente trebuie obtinute si in ce fel. Multumesc
Cel de la Enel e genul de angajat care îți da cu flit imediat dacă mergi sa obții ceva informații, ii e tare greu sa vb cu George in fata camerei dar cu om oarecare ce vrea sa își rezolve o problema …
Cred ca sunt mult mai multe aspecte legate de aceste sisteme folotovoltaice. Cred ca ar fii utile date cu privire la conditiile in care invertoarele injecteaza in retea. Cind injecteaza si cand nu injecteaza. Care sunt pragurile de tensine ale retelei publice pentru care invertoarele injecteaza. Imi este teama ca datorita pretului energiei electrice sa nu fie incurajat consumul si astfel sa apara dezechilibre intre productie si consum. Te poti trezii ca investesti sa devii prosumator si constati ca echipamentul (invertorul) nu injecteaza!
Inceteaza cu garniturile de la suruburi ca innebunesc, am acoperis de tabla la sat de 15 ani si garniturile de la suruburile autoforante nu au nici o problema nici in momentul de fata.
Salutare George am văzut că faci bine reclamă la lucruri bune dar explicate ce însemnează PV ieftine ați repetat amândoi dar niciodată nu ai explicat acest lucru.
Ziua bună! Se știe dacă va mai exista un asemenea program național și în anii următori? Măcar la nivel de zvon sau dorință din partea organismelor care au pornit această inițiativă...
georgica te laudai ca ai spalat panourile , nu prea se vede . nenea adi stie el ce stie da sai zici tu din partea mea ca pierderile pot fi chiar mai mari pe alternativ decat pe continuu , daca mie panourile imi baga peste 400v cc ai pierderi infime , dupa invertor alte zeci de metri bransament prost facut cu pierderi enorme . haimsa auzim de bine ,
Eu am deja un sistem de 3kwh foarte similar cu cel descris insa productia de energie nu ajunge niciodată, niciodată, niciodată peste 2,1kwh panourile fiind orientate catre Est la 30 grd, la pranz, vara, soare din plin, se limitează. Productia de 3kwh este doar o poveste frumoasă dar un neadevăr confirmat in final de tpti cei care detin un sistem fotovoltaic
BUNA AM UN 6 PANOURI ÎN SERIE 24V ÎMPĂMÎNTENIRE 0,8 ȘI AM 2 FAZE LA IEȘIREA DIN PV FUNCȚIONEAZĂ DE UN AN DE ZILE FĂRĂ PROBLEME, LA IEȘIRE DIN INVERTOR AM 230V ȘI TOT 2 FAZE CE SĂ FAC MULȚUMESC
Am si eu o intrebare pentru cunascatori !!! Care da mai bun randamentul ....12 panouri de 550 de wati sau 16 panouri de 450 de wati .......nu punem la socoteala accesoriile si spatiu ...este vorba de randament !!! MA REFER LA SUPRAFATA DE CAPTARE !!
⚠️Discriminare ⚠️ este o gluma adevarata.daca stau la bloc ,pot sa fac treaba asta ? Si cum multi stau la bloc din cauza ca nu-si permit o casa,ei in timp pot beneficia de acest sistem ? ✌
Am urmărit cu atenție și concluzia....e mult mai pregătit tehnic Buhnici decât profesionistul care doar îl aprobă și se bâlbâie... Zici că el îl intervievează pe Buhnici...
Total fals domnule Buhnici. Am urmarit cu atentie si se pare ca domnul e putin in eroare. Nicaieri , dar absolut nicaieri nu este specificat in legislatie faptul ca impamantarea sistemului fotovoltaic trebuie sa fie separata de cea a casei. Alt argument ar fi ca daca am avea doua impamantari si sa presupunem ca una dintre ele isi pierde proprietatile , in mod automat ar aparea curenti reziduali intre cele doua impamantari. Curenti reziduali = coroziune accentuata a tuturor materialelor metalice aflate in pamant in zona respectiva. Aici discutam de electrotehnica avansata, protectie catodica etc...
Multumim George!! Esti minunat!!👏👏
Felicitări George, mulțumesc frumos pentru toate filmulețe foarte utile. Foarte bine explici, mulțumesc încă o data. 💕
Informatiile prezentate aici sunt foarte utile pentru oricine este interesat de aceste sistene generatoare de energie electrica! Multumesc pentru acest video!
D,ul George ,Inca o data multumim ,f instructiv filmul ,am aflat multe lucruri interessante pe care nu le stiam ,mai ales Ca' sunt interesata de proiect ,Ca' intotdeauna am spus,o si o spun sunteti singurul care ne tineti la curent,va urmaresc de la inceput si o voi face si mai departe ,va doredc sanatate (,si familiei)si toate cele bune
Ar trebui sa mentionati si de faptul ca tu ai multe alte cheltuieli si obligatii in contractul de finantare. AFM poate oricand intrerupe finantarea pe diferite motive(inclusiv utilitate publica, lipsa buget etc). Iar sistemele K2 de prindere sunt scumpe, daca nu vrei sa-ti se gaureasca acoperisul(cel mult instalatorii includ cele mai simple si ieftine in kit-uri). Nimeni nu include contorul inteligent, nu spune de costurile modificarii ATR-ului, impamantare profesionala
Nu cred să existe un loc mai bun pentru a ne informa în domeniul ăsta decât aici, de acasă urmărindu-ți activitatea. Mi de mulțumiri ! Deja aveam intenția de a construi un acoperiș și încă mai căutam informații despre cum ar trebui să fie iar acum îmi veni ideea de a face partea dinspre sud să treacă cât mai mult de jumătatea casei unde ar fi fost normal să pornească cea de a doua apă, cea dinspre nord care astfel va deveni mai mică și mai abruptă.
Aprilie 2022 - slava Domnului ca s-au simplificat procedurile de a deveni prosumator
Salut , din curiozitate intreb daca sunt radiatii electomagnetice la masini electrice si la instalatia fotovoltaica s-au recomandari in speta de mai sus.multumesc
Pt cei ce vor sa isi monteze PV :
Monati cat de multe puteti,cat va tine buzunarul.
Instalatia sa fie legata in asa fel sa sustrageti energia produsa pt consum propriu iar surplusul sa mearga in retea ,adica o vindeti pe 0,10 Kwp lei de exemplu, iar daca o consumati, economisiti 0,60 Kwp de lei, cat ati fi platit daca l-ati fi cumparat de la Enel de ex.
Multi calculeaza rata de amortizare a investitiei la pretul Kw-atului pe care il platim astazi si nu cu pretul Kw-atului de maine care va sarii de 1,5 lei in urmatorii ani
George, un video despre cum se spala/curata fotovoltaicele mai trebuie :D
Se spală automat la fiecare ploaie, doar dacă vrei, mai pui niște fairy peste, în timp ce plouă 😂
Un material foarte educativ.
Trebuie sa declar veniturile la fisc ca prosumator? Trebuie sa platesc impozit pe aceste venituri? Si platesc si CAS si CASS pentru ele?
Salut George, în sfârșit aceste informații devin utile pentru majoritatea celor interesați, ținând cont de modificarea legislației prin prisma compensării cantitative, adică un 1kw dat în rețea este același lucru cu 1kw consumat. Am urmărit canalul cu atenție, partea referitoare la casa și acum ma apuc sa-mi montez un kit de 6.5kwp. În practica ar trebui sa ajung la 10-11kwp, dar vreau sa vad cum merge. Totusi, eu o sa le montez pe teren. Succes!
Multumesc George de info
Hai sa te intreb ceva ca vad ca te pricepi
De ce nu se fac panouri fotovoltaice care sa se orienteze catre Soare? La cat curent produc ce ar fi un motoras si un senzor de lumina care sa le orienteze in permanenta catre stea? Floarea soarelui nu sta orientata numai catre sud.
La fel si eolienele se amlaseaza in camp si se asteapta sa bata vantul. Ce flux de aer produce un tir pe autostrada la 90km h sau un metrou intr-un tunnel? Aceste energii nu se pierd?
Cât costă consumul de curent pentru orientare ?
Cât de stabil e montajul tău i fața furtunilor, a intemperiilor.
Ghiață care intră peste tot.
Orice deteriorare cine o plătește : vijelie cu crengi.
Foarte interesant filmul, deja îmi fac griji la faza cu împământarea.
Am si eu o intrebare: Daca cineva doreste sa isi produca si sa isi monteze singur sistemul fotovoltaic pana la contorul care injecteaza in retea, poate sa isi avizeze cumva lucrarea in conditiile in care este de specialitate si respecta toate standardele in vigoare?? Fiind ingiger, ma avantajeaza sa nu platesc o firma ci sa imi instalez singur toate echipamentele. Deasemenea, doresc sa imi produc singur panourile. Ar fi interesant de stiut daca poate fi avizata o astfel de lucrare sau vom fi toti obligati sa platim manopera firmelor avizate in acest sens ??? Deasemenea, as fi interesant de aflat care este procedura prin care, ca pesoana fizica, autorizata sau nu, sau ca persoana juridica pot avea dreptul de instalare sisteme fotovoltaice atat pentru mine cat si pentru altii ??? As fi tare bucuros daca ati putea sa aflati raspunsurile la aceste intrebari de la surse competente.
Curentul pe care nu l-am folosit si produc ziua, primesc inapoi mai tarziu dupa egalizare (seara sau iarna)? As vrea sa primesc tot curentul produs de mine, si sa-l vand numai daca am produs in exces. Cum va fi acest lucru acum? Nu doresc sa vand curentul produs, as vrea sa primesc inapoi seara sau iarna, logic ar fi asa. Daca nu este asa, nu este corect programul...iar ne scapa de niste bani...si furnizorul de energie face bani gratis, profit pe seama noastra a populatiei, fiind o hotie in final.. Produc eu energia, vand lui, cumpar inapoi de 3 ori mai scump si el vinde totodata la altii cu profit... ar fi o hotie :(.
Pai asta si e!
Enel fură de rupe in Romania. De menționat.
Va salut ,doresc sa știu, vara la temperatura maxima ce temperatura exista între panou și tabla ?! chiar cu distanta de 25/ 30 cm panou ,acoperis !
Personal nu înțeleg de ce trebuie împământare separata.
Dacă locuința are o împământare corespunzătoare de ce mai trebuie sa fac alta?
Care sunt actele necesare, ce avize sunt necesare si ce costuri implica din partea clientului(proprietarul)
Buna ziua. Multumesc pt detalii. Am o nelamurire la care poate ma ajutati: care e diferenta tehnico-financiara dintre panourile cu microinvertor individual si sistemele de panouri cu 1 sg invertor pt toate panourile? Succes!
Invertorul poate fi montat in podul casei?
Am un acoperiș cu carton bituminat va rog care este modul de montaj la un astfel de acoperiș?
Pentru a urmari pe telefon productia trebuie instalat ceva suplimentar? Se poate conecta la internet si kit'ul acesta de 3kV?
Destul de evazive și siropoase informațiile.
Foarte bine venit interviul. Ar fi fost foarte util de intrebat daca ENEL permite upgrade-ul de la 3kw la 5kw cu acelasi invertor care este capabil sa sustina aceasta crestere de putere (de exemplu) in situatia in care aprobarea pt prosumator a fost pt 3kw ! Credeti ca puteti reveni cu un răspuns? Mulțumesc
Dacă am sistem trifazat, e vreo problema, adica se complică lucrurile pentru legarea la retea?
Salut George! Scriu un comentariu cam tarziu, dar poate citesti comentariul si daca poti sau cunosti, te rog sa imi raspunzi la intrebarea daca un acoperis cu înclinație de 38 de grade este bun pt panourile fotovoltaice? Multumesc
:) Abia asteptam urmatorul clip cu si despre prosumatori :) !
Presupunând că se aprobă proiectul casa verde,eu ca deneficiar,ce sumă trebuie să plătesc? Trebuie să plătesc integral si după îmi sunt returnați bănii de la proiect?
in Irlanda au inerzis montarea invertoarelor mai mari de 5kw/h sub motiv: regula de la UE
Ar renta sa imi pun panouri daca am acoperisul intr-o apa cu inclinatia spre est?
Prezentați cum funcționează invertorul care sunt cele mai bune și cum sunt făcute legăturile și baterile de stocare.
ce sa faci in 2022 cu 3kw? o casa normala consuma 400-600 kw pe luna...asta inseamna 20-30 kw pe zi. pai numai un aer conditionat vara consuma 2kw/h :)
Buna ziua o întrebare .Este rentabil sa investim aproximativ 5000 m pătrați cu panouri foto-voltaice ??
Cum iau legătura cu dv că vreau și eu să fac așa cv la o casa
Foarte binevenite vlog-uri pe acest subiect. O problema pe care o vad la sistemul de prindere pentru tigla metalica este ce se va intampla cu garantia acoperisului? Din cate stiu eu, daca se intervina asupra lui se pierde garantia....
Astept cu interes urmatoarele video-uri.
Întrebare, se pot accesa fonduri de catre proprietarii care au achiziționat locuințe prin credit?
Vreau să monteze și ieu fotovoltaice cu proiecte nerambursabile cu cine , sau cum să iau legătura cu cineva
Un 30kw, offgrid trifazic cu sase invertoare Easun de 5,5kw, 3 baterii litiu fosfat de 48v la 300Ah și 60 panouri bifaciale, Canadian solar ar merge la noi?
Pe sindrilà se poate?
la noi treaba nu e clara si din acest motiv nici n-am de gand sa ma avant cu capul inainte.....Inca se incerca apa cu batul si asta pentru ca nu exista profesionisti, iar foarte putine sisteme au fost testate in practica etc. Daca ar fi sa apelez la cineva, tot la firme de anvergura lui ENEL/EON/Romstal as apela. Ei au expertiza, au capabilitatea de a rezolva problemele si de a oferi garantie reala. N-as face in "regie proprie" incercand sa economisesc cativa banuti si dau un mare rateu :)
Astăzi de cat pune Enel? Acum trei ani punea de 3 kw, astăzi sunt alte preturi.
Salut,eu locuiesc in zona de sud- est a tari unde bate destul demult si vantul, in proiectul asta se pot adauga si mini eoliene? Multumim de informati si succes!
Ok
Se pot pune eoliene pe cont propriu.
Buna, George! Si parintii mei vor sa lucreze cu Enel. Asa am ajuns la video.urile tale. Ei au o retinere pentru ca se vehiculeaza ca ei vor sa-si vanda compania din Romania. Ai putea face un episod despre asta? Ce se va intampla in acest caz?
George eu ce fac acum, sunt din judetul Alba și instalatorii îmi spun că nu au cum sa acopere ei acei 20000 de lei va trebui sa.i plătesc eu ca ulterior sa.i recuperez și este vorba de 26000 pt pachetul de 3 kw și nu 22300 cum era vorba
Am si eu o întrebare vreau să-mi pun 9kwh dar eu nu am consum in cât timp ar trebui să primesc bani si cu cât s-ar plăti 1kw
George as a ea și eu nevoie de o îndrumare sa știu dacă ma pot inhama la o cheltuiala ( stau la bloc - mansarda 4 ap, 2 am vrea sigur sa ne montam 1 indecis și altul nu e interesat) suprafață ar fi de vreo 120 mp pt panouri, ce ar trebuii montat ca și echipamente țin sa spun ca dorim o varianta de calitate dar varianta de jos a prețului, adica nu vreau să-mi spui preturi dar măcar echipamente care merita luate în calcul, după care caut eu preturile pt ele. Și cum ar fi mai bine off grid sau ongrid? Mersi mult.
Ms de informare, azi am depus dosarul pt o instalație de 5 kW, nu 3. Sper sa fie ok. După ce am urmărit video-ul, o sa vb cu ei să îmi pună niste panouri bune, pt randament crescut :) numai bine
Buna ziua.
Ai reusit sa instalezi panourile ? Esti multumit de randament ?
nea buhnici, te-am intrebat si la ale tale la chioscul din gradina, nu era mai bine de pus pe un pivot pt a regla magar azimutul functie de sezon? acu' vad ca zice de orientare E-V dar cred ca e mai util al doilea pivot pt rotire E-V dupa soare. nu cred ca sun mai grele de 1/2t si cred ca ar fi fezabil.
Lipseste o informatie importanta atat pentru randamentul panourilor cat si pentru fiabilittea lor, respectiv, care este distanta optima de montare dintre panouri si tabla/tigla pentru ca panourile in timpul functionarii se incalzesc (scade randamentul si durata de viata) si au nevoie de o ventilatie naturala in acelasi timp trebuie sa fie protejate la eventuale rafale mai puternice de vant !?
Eu am puse pe acoperisul casei trei panouri fotovoltaice si unul pentru apa calda . Imi trebue oare vreo Autorizatie ?si daca da la cine o cer ?
Nu-ti trebuie nimic atâta timp cât nu vinzi în rețea surplusul
Salut George. Acum cu programul pt energie electrica 3kw firma din zona cu care am facut cererea imi propune gama de panouri solare de la- talesun energy - policristalin. Pt invertor ceca de la-fronius-. Ce parere ai.(mi-au spus ca au fost singuri care au acceptat sa le livreze marfa si sa astepte sa li se faca plata cand vor incepe platile prin programul atr)
Ati connectat la retea plusul de productie si cu cit se plateste ?
Mersi
20 de bani pe kw
Se cam bâlbâie domnul de la Enel. Plus că are probleme cu detaliile tehnice și de montaj. Panourile nu produc maxim vara. Doar dacă vorbim din punct de vedere al numarului de ore. Dacă s-ar fi uitat pe specificațiile tehnice, acolo este un parametru care indică cu cât % scade puterea panoului cu fiecare grad crescut peste condițiile standard...
Cel de la Enel e genul de angajat care îți da cu flit imediat dacă mergi sa obții ceva informații, ii e tare greu sa vb cu George in fata camerei dar cu om oarecare ce vrea sa își rezolve o problema …
Salut, Poti sa faci un clip te rog punctual pe partea de ATR, cu cei care sunt implicate direct in emiterea lui Enel Distributie, etc? Detaliat pe ce documente trebuie obtinute si in ce fel. Multumesc
Cel de la Enel e genul de angajat care îți da cu flit imediat dacă mergi sa obții ceva informații, ii e tare greu sa vb cu George in fata camerei dar cu om oarecare ce vrea sa își rezolve o problema …
Daca inclinatia este mai mare de 30° nu este recomandata?
Peste 30 grade montajul este mai dificil și ai un alt randament. Gândește-te la panourile care se montează pe fațadă.
Salutare! George,te deranjez iar cu o intrebare,offtopic: cum tunzi gardul viu! Ma refer intre cel metalic si cel viu! Mersi mult!
Se poate face asigurare pentru panourile fotovoltaice în caz că acestea se deteriorizează din cauza ploilor cu grindină?
Cred ca sunt mult mai multe aspecte legate de aceste sisteme folotovoltaice. Cred ca ar fii utile date cu privire la conditiile in care invertoarele injecteaza in retea. Cind injecteaza si cand nu injecteaza. Care sunt pragurile de tensine ale retelei publice pentru care invertoarele injecteaza. Imi este teama ca datorita pretului energiei electrice sa nu fie incurajat consumul si astfel sa apara dezechilibre intre productie si consum. Te poti trezii ca investesti sa devii prosumator si constati ca echipamentul (invertorul) nu injecteaza!
Inceteaza cu garniturile de la suruburi ca innebunesc, am acoperis de tabla la sat de 15 ani si garniturile de la suruburile autoforante nu au nici o problema nici in momentul de fata.
Salutare George am văzut că faci bine reclamă la lucruri bune dar explicate ce însemnează PV ieftine ați repetat amândoi dar niciodată nu ai explicat acest lucru.
"Toata lumea vrea sa fie prosumator".NU.eu am nevoie de curent pentru mine.nu am mai mult de dat pentru ca imi fac instalatia de cat am nevoie.
A calculat cineva ROI ?
Nu a precizat cat sunt de rezistente ls grindina, mai ales cea cu bulgari mari.
vezi și o idee superioară celei prezentate în "INTEGRAREA PE SCARĂ A FOTOVOLTAICELOR REZIDENȚIALE ÎN REȚEAUA PUBLICĂ"
Ziua bună! Se știe dacă va mai exista un asemenea program național și în anii următori? Măcar la nivel de zvon sau dorință din partea organismelor care au pornit această inițiativă...
georgica te laudai ca ai spalat panourile , nu prea se vede . nenea adi stie el ce stie da sai zici tu din partea mea ca pierderile pot fi chiar mai mari pe alternativ decat pe continuu , daca mie panourile imi baga peste 400v cc ai pierderi infime , dupa invertor alte zeci de metri bransament prost facut cu pierderi enorme . haimsa auzim de bine ,
Buna o ideie buna
Si daca am trifazic? Invertorul monofazic e compatibil sau nu? Dacă nu, există soluții? Costa in plus? Multumesc
Sunt multe invertoare trifazice, Fronius este unul din ele !
Eu am deja un sistem de 3kwh foarte similar cu cel descris insa productia de energie nu ajunge niciodată, niciodată, niciodată peste 2,1kwh panourile fiind orientate catre Est la 30 grd, la pranz, vara, soare din plin, se limitează. Productia de 3kwh este doar o poveste frumoasă dar un neadevăr confirmat in final de tpti cei care detin un sistem fotovoltaic
In cazul asta nu te plange de panouri. Dupa nord, estul este cel mai putin de preferat. Cel mai bine este spre sud si daca nu, spre vest.
La ce bani ajunge o afacere din asta
BUNA
AM UN 6 PANOURI ÎN SERIE 24V ÎMPĂMÎNTENIRE 0,8 ȘI AM 2 FAZE LA IEȘIREA DIN PV
FUNCȚIONEAZĂ DE UN AN DE ZILE FĂRĂ PROBLEME, LA IEȘIRE DIN INVERTOR AM 230V ȘI TOT 2 FAZE CE SĂ FAC
MULȚUMESC
Depinde de fir/cablul folosit
Am si eu o intrebare pentru cunascatori !!! Care da mai bun randamentul ....12 panouri de 550 de wati sau 16 panouri de 450 de wati .......nu punem la socoteala accesoriile si spatiu ...este vorba de randament !!! MA REFER LA SUPRAFATA DE CAPTARE !!
30 de grade sau 34 de grade?
Eu sunt curioasa cum face ENEL-ul astfel de proiecte! Mai ales cu AFM-ul!
Hola
⚠️Discriminare ⚠️ este o gluma adevarata.daca stau la bloc ,pot sa fac treaba asta ? Si cum multi stau la bloc din cauza ca nu-si permit o casa,ei in timp pot beneficia de acest sistem ? ✌
eu am panouri din 2013
"Am nevoie de produse de calitate " bai voi folosiți comtec=)))
Copii nu dati banii pe prostii !!
reclama la enel atentie mare este vrajeala cum sa agate fraieri ei de obicei nu fac lucrarile ci le da la alte firme.
Am urmărit cu atenție și concluzia....e mult mai pregătit tehnic Buhnici decât profesionistul care doar îl aprobă și se bâlbâie... Zici că el îl intervievează pe Buhnici...
Total fals domnule Buhnici. Am urmarit cu atentie si se pare ca domnul e putin in eroare. Nicaieri , dar absolut nicaieri nu este specificat in legislatie faptul ca impamantarea sistemului fotovoltaic trebuie sa fie separata de cea a casei. Alt argument ar fi ca daca am avea doua impamantari si sa presupunem ca una dintre ele isi pierde proprietatile , in mod automat ar aparea curenti reziduali intre cele doua impamantari. Curenti reziduali = coroziune accentuata a tuturor materialelor metalice aflate in pamant in zona respectiva. Aici discutam de electrotehnica avansata, protectie catodica etc...