Pahaltahan se silmään näyttää, ei voi mittään. Talvellahan tuo on selvästikin tehty jälistä päätellen, ja niitä on helppo tulkita sulan maan aikaan. Mutta miltähän se on näyttänyt mehtä konemiehen silmään sillon talvella kun siihen on konetta tarjonnut, onpa suattanut muutama kirosanakin vaikka piästä. Näkökulmia on monenlaisia.
Siihen on kyllä ohje 5-10cm yli juurenniskan on hyväksttävä kanto. Ite yli 30v motoa ajaneensa en hyväksysi tuota jälkeä, tiedän jonkun tapauksen että metsänomistaja on maksattanut pitkät kannot koneurakoitsialla, se koura männöö juureen vaikka on metri lunta, mutta ei läheskään niin nopeesti kun sulan aikaan, jos puu on kasvaa 50v niin kyllä konemihelä pitää olla senverran aikoo että se saapi puun juuresta poikki, tässä esim jos kannon läpimitta 50cm ja jää 10cm kantoon, puun hinta 50e motti, 100r/ ha tappio 100e/ha
Jos omaa metsää olis niin en kyllä hyväksyisi korjuu jälkee. Itse olin muutama vuosi takaperin kahden ammatti metsurin opissa tehtiin ensiharvennuksia jos noin pitkee kantoo ois raivurin jälkeen jättänä niin olis tullu portti kielto mehtä hommiin heidän kanssaan se oli ammatti ylpeyttä että homma tehdään kunnolla eikä miten sattuu sinnepäin
Itselleni hakattiin energiapuuleimikko viime helmikuussa. Hakkuuhetkellä lunta oli haaroihin asti. Kannot oli 30-40cm, mutta eipä nuo ainakaan itteä haittaa. Jos tulee kulkua metsään mönkijällä tms. niin lyhennän kannot tarvittaessa. Moottorisahatöissä kun puita kaadan, niin en viitsi varvikkoa myöten kaatokoloa väkertää.
Miehen pitäisi tehdä lyhyempiä kantoja oli sillä sitten millainen saha tai kone hyvänsä. Yllättävän paljon tuolla metsissä törmää nykyään harvennusjälkiin, missä ei ole kaadettu puita juuri muualta kuin ajouralta. Vähän on tuossakin kohteessa samaa tautia. Mistä lie johtuu? Oisko laiskuutta vai kiirettä?
Eniten hämmästyttää se seikka, että joidenkin mielestä tuo hakkuujälki on ihan ok. Eihän nyt kukaan omassa metsässä viitsi tuollaista katsoa. Omaa kokemusta työmoraalista tuli, kun ajomies jätti metsään merkittävän määrän energiapuukasoja. Sen jälkeen hankittiin oma ajokalusto. Metsäkoneiden puikoissa on monenlaista seppää🤷🏻♂️
Todennäköisesti penellä koneella keskellä talvea tehty raivaus,varsinainen harvennus tulee myöhemmin,moto pitää olla iso jotta saadaan hyvä hakkuujälki ja riittävä ajouraväli.
Tjaa'a, liekkö tuossa edes ollutkaan minkäänlaista ansainta tarkoitusta. Tehty jonkinlainen esiharvennus jossa isoimmat korjattu pois ja pienimmät jätetty metsänpohjan höysteeksi(eikös se ole ihan jonkinlainen suosituskin?). Muutaman vuoden kuluttua varsinainen harvennus. Kannot ovat kyllä häiritsevän korkeita.
Aikoinaan perikunnan metsässä kävi kone harventamassa. Jälki oli yllättävän hyvää. Oli joitakin pitempiä kantoja,. Syynä oli maasto, kivien vieruksia. Sahailin kannoista itselle polttopuita.
Kun olin laatumittaajana aikoinaan oli vaatimus sama, moto tai mies, kanto 5cm korkeimman juurenniskan päältä. Ajouraväli 20m moto hakkuussa. Mieshakkuussa käytetiin vielä silloin leveämpää ajouraväliä 40m .Toki laatumittaajan oli järkeä käytettävä, millaisessa kohtaa esm pitkä kanto oli. Nimittäin virman tiedostoon merkattu ylipitkä kanto oli, vakava virhe, samoin liian kapea ajouraväli, sekä pitkät latvat. Sitten tuli tietysti koealoittaen jäävän puuston pohjapinta ala, samalla korjuuvauriot.
Varmaan paksun ja tiukan lumen aikaan tehty. Onhan sinne muutama kuutio puuta jäänyt. Enemmän minua harmittaisi tuo turhan tiheäksi jättö. Olisi voinut keräävällä kouralla poimia tarkemminkin pois.
Giljotiini kourat on yleensä aika keposia kouria ei ne paksulla lumella uppoo pohjaan asti.tuo kannattaa muistaa niiden ketkä vannoo niitten puutarha traktoreiden kokoisten metsäkoneiden olevan paras ratkaisu ensiharvennuksille.semmosen pilipali vehkeen kun vie paksun lumen aikaan mehtään niin lyhyttä kantoa on turha toivoa.
Hankala sanoa kun ei tiedä millainen kone on ollut millä on rämmitty ja millon onko kone ollut liika pieni jotta on pitänyt katkoa ylempää jotta saa poiiki? Ja onko hakkuun jälkeen tehty joku ojitus tai muuten alueelta poistut paljon vettä jotta kannot on nousut.tosin maasto näytti aikas kiviseltä joten kantojen nousua ei yleensä tapahu. Vaan jälki on karua
Kaivinkoneella tai jollain pikku koneella turattu kun ajourat noin tiheässä. Varmaan isäntä ite toskannut. Oikealla mehtäkoneella kannattaa tietättää/tehä savotat eikä pilipali vehkeillä.
Ei kai rahaa tekevät metsänomistajat koskaan käy katsomassa metsiään, pää asia kun on hillot tilillä ja joku käy sen uudestaan kylvämässä, loppu roina maatuu joskus.
Eihän tuota ole ikänä ees raivattu vissiin, miten siitä vois enskassa saada metän näkösen. Ei millään. Eri juttu jos energia savotta niin kai se pitäis tarkempaan tehä. Mutta sekin jo myöhässä tuossa. Huoleton omistaja tuossa on syyllinen rumaan jälkeen, tuossa rytelikössä ihan sama miten pitkät kannot on. Yleisemmin energia savotat on rumempia vasn hoidetussa taimikossa niistäkin saa nättiä. Eihän koura ees mahu kaikkiin ryteiköihin. Ugh olen puhunut 😊
Näkymä on ku RAATTEEN tieltä. Tuo sankari ei hakkais omassa metässä eikä kenenkään muunkaan enää jälkeenpäin. Tekis sen sitte käsin, motolla tai kaivurigiljotiinilla.
@@enolemarkku1426Harvennushakkuuta on ollut ja täysin ryteikkö muuttuu metsäksi. Hakkuutähteet maatuu lannoitteeksi ei niitä kerätä, samoin kannot lahoavat ja antavat kasvuvoimaa . Hieno homma ihminen ja kone on aloittanut harvennushakkuun viivästuneen sellaisen. Työn jälki on aina työnjälki ja se on keskeneräinen kohden kasvatusta ja loppuhakkuuta. Puistot on ihan eri juttu kuin talousmetsät joissa toteutetaan tehometsänhoitoa.
Pokasahan, versurin, kirveen , justeerin sekä hevosen aika on memnyt ohi jo 50 vuotta sitten. Eikä paluuta enää ole jos kehitys ja elintaso halutaan pitää korkeana ja lisätä vielä tästäkin.
Aina on se mahdollisuus että kaikki suomen enska savotat tehdään Manu työnä tästä eteenpäin kesät talvet. Talvella lapiolla tyvet auki. Yksinkertainen ratkaisu ongelmaan. Hommia riittäisi😊
Ole itse joutunut joskus aikoja sitten tekemään ensiharvennuksia paksun lumen aikaan tiedän homman kannattaa kokeilla. Varsinkin jos sillä hommalla itsensä elättää. Voipi lapa täristä.
@@locomatikki On sitä paksun lumen enskaa tehty 80 luvullakin. Eihän se lumen lapioiminen tyveltä ollu vielä se työ. Oli nimittäin 50 metriä ajoura välit. Siinä kun tyvipölliä hilasi mehtäkoneen nosturin ulottuville. Niin siinä alko hiki virrata. Nykysin metän kustannuksella on 20 metrin ajoura väli. Ja sitten kun pitkään kantoon hakataan.Joku siinä väkisinkin häviää rahaa. Epäilin jos se tounen on jälkimmäinen näistä. Metsäkone urakoija/ Metän omistaja!
Energipuu hakuulla ei tuo kannonpituus oikestaan taloudellisesti merkkaa mitää,päätehakkuu eri asia.. Jos koko kuviolla ajouraväli 12-13 metriä normi n.20m,niin aika paljon on "aukkoa" turhaan tehty,siitä vaatisin korvauksia.
Jos kyseinen alue on kynnetty niin kivien takia joutuu jättämään pitkiin kantoihin tai tulee tuhansien remontti, joka kävi minun metsässä, lumesta ei voi tietää.......
Ei merkitystä kannon pituuksilla tuommosen energiaryteikön hakkuussa. Tärkein asia saada järeytymistilaa puustolle. Jos olisi omaa metsää niin kiinnittäisin huomiota vain jäävään puustoon, onko kolhuja ja onko puustoa riittävästi. Luonto korjaa nopeasti tuon esteettisen puolen ja 5-10 vuoden päästä tuohon saa motolla ihan hyvän metsän jäämään. Suurin virhe tuossa on tehty kun jätetty raivaussahatyöt tekemättä.
@@jariudd Miksi sinne tuossa viheessa pitäis ajelemaan mennä? 5-10 vuoden päästä menee mettäkoneella niin nuo pitkät osittain lahonneet kannot murskautuu telan alle joten mikä ongelma?
Tottuushan tuossa kannon pittuuvessa on tietennii ,se vanha sääntö että juuren niskasta 1 desimetri. Mutta on tainnu tuon ohjeen yli ajaa kun hakkuukoneet tuli mehtähän ja manu hakkoojat poistu kaunniisti vasemmalle tai okkeelle. Mehtä koneissa pitäs maavaraa laskea niin eiköhän kuskit alkas vaatia lyhyempiä kantoja. Manuhakkuullahan kun maataloustraktori oli ajokoneena niin piti olla lyhyet kannot jo senkin tautta!😊
@@hannurasanen maatalous rattori on maatalous rattori niillä ei korjata suomen enskoja ne on harraste vehkeitä. Käy tasaisille vähä kivisillä maastoille muualla meno loppuu. Kokemusta on.
Minua ei kauheasti haittaa nuo lehtipuun kannot tuolla työmaalla. Enemmän kiinnitin huonolla huomiota kapeaan uraväliin ja käsittelemättömyyteen urien keskellä. Urat näytti turhan leveältä,mutta ehkä ne näyttää kun urien välissä tiheikköjä.
meidän mökin naapuripalsta on pankin rahaston omistuksessa, saman näköinen korjuujälki harvennuksella siinä viime talven jälkeen, tuskin on rahaston valvojat käyneet turailemassa itse sitä kuitenkaan
Mun mielestä ihan ok näin videon välityksellä. Ei noi kannot energiahakkuussa niin vaikuta. Enkä mä metsuriakaan toruisi jos se tuolla maaliskuun alussa touhuaa. Todennäköisesti tuossa on tehty raivaamattomasta läpipääsemättömästä metsästä ihan kasvavan. 5-10 vuoden sisällä tuosta saa tehdä kunnon harvenuksen.
Kyllä vaikka kuinka olis lumen aikaan tehty niin luokattoman näköinen jälki on tuo, ihan sama millä hakattu.. 😂 kannot todellakin liian pitkiä! Ajamatonta energiaa mettä väärällään.. Tiheäksi jäänyt.. Ainoo puolustautuminen konemieheltä jälkeen nähden, että olis raivaamatonta joutunut tekemään. Mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että luokaton jälki jäänyt jäljelle.. 😮😮 Kyllä jokainen itseään kunnioittava koneenkuljettaja pystyy paljon parempaan.. 😅
@@RS-sc7roNaapurin mehtään tuli moto aukko hakkuulle. 8 ha aukko. Puut kyllä oli yli puolet kuusia kuutioita parraimmista lähti 6.5 kiintoo. Hyvin hakkas kuski. Mutta liian pieni koura sattununu koneeseen. Yli puolen metrin kantoja jäi jälkeen. Pari vuotta sitten toiselle naapurille ensiharvennukselle tuli,tosi järeä kone ja siinä isoimpia kouria mitä valmistaja tekee kyseiseen koneeseen. Väärä kone valittu. Päätehakkuuseen järeä iso kouranen kone ja harvennukselle se pienempi.
Ettei tuossa ole tehty energiapuukorjuu kaivinkoneella? Harvennushakkuu tulee myöhemmin. Kasvavaan puistoon ei ole kajottu. Ainoastaan roskapuusto korjattu energiaksi ns. koneellinen raivaus. Kannot ovat liian pitkiä. Mies manuhakkuuna, kuin koneella pystyy yhtä lyhyeen kantoon. Eriasia sitten haluaako tehdä.
Raivaus ensin. Itsellä sahan jälkeen helmikuussakin jää lyhyempi kanto, omaankin. Vaikka on ajouria, silti puita ryppäissä. Mehän ajatellaan 10-20v eteenpäin, näyttääkö hyvältä.
Tuon mittaiset kannonnatsat on pahoja mettäkoneen renkaille, runko-ohjausta käytettäessä repii herkästi kylkiä auki, varsinkin jos vanhemmat renkaat. Uudet tosi kalliita ja eikä paistokaan ole ilmaista.
Kiljotiinilla nuo pari rungot jää kannoistaan väkisin pitemmäksi. Harvesteri kouralla niissä ei ole sitä ongelmaa niin paljon mutta nostattaa kuitenkin jossain kohdalla. Yksittäiset pitkät kannot pitää saada harvesterikouralla pitää saada lyhyemmäksi. Sitten jos on maapohjassa jo kuntassa kiviä niin paksunlumen aikaan 5 ketjun jälkeen kanto alkaa jonkin verran nousta pitemmäksi. Näin se menee niinkuin käytännössä. Kokemusta on.
Kylläpä se Jouni on niin että jos tuommosia kiviä jätetään ajo urille,ja yrittäjä tai metsän omistaja jos itse,ajaa puunsa on jälki aikas,rujo itte kun sahan kanssa teen ajo,uran en tosiaan jätä liian pitkiä kantoja vaikka mehtäkärri ei jää kii mut Traktorin kanssa ajo on tuskaa jos joutuu peruutteleen ku jäis,kiinni omassa kärrissä on maavara,70cm Traktorin maavara,55cm jo senkin takia oon itte,tosi riittinen isojen metsätraktoreiden ajo,urien leveyteen kun telojen kanssa mutalikossa,on lähes,pääsemätön paikka jos ei kauhalla tai kourakuormaajalla tasoittele,,pohjaa ja terävät kivet,on renkaan surma jos se on veitsen terävä lohkare ja käännöksiin,on aina varattava tilaa jos puu,tavara on pitkää ei tule pilkkoja jääviin puihin aihe on ok👍👍
Meneppä kokeilemaan kokeilemaan motolla kun kova hanki keli,,kouraa jos pieksät väkisellä alas,ni remonttia tulee,,tai hakkaa ja kaiva puun juuret näkösälle manu työnä
Mikä on näillä motokuskeilla täälläkin jäljet on hirveitä ja minua ainakin ajourat pistää silmään niissä vesi lötköttää kesät ...talavet...minusta se on metsän raiskausta...
Tää oli kyllä todella hieno video taas Jouni ja sori kun katsoin nyt vasta tän videon koska mää katsoin akujelpin videon niin en heti kerennyt katsoa heti tätä videota ja mun mielestä pitäisi lyhentää noita kantoja mun mielestä koska että ajo kone pääsee ajamaan paremmin ja kyllä kannattaisi hakea noi puut tuolta pois tuolta metsästä ettei ne lahoa sinne ja mää tykkäsin tästä videosta taas tosi paljon tästä videosta ja palataan taas asiaan Jouni
Metsäteollisuus on saanut paskaa ihan riittävästi niskaansa viimeaikoina, joten jonkun pitkään kantoon tehdyn savotan kuvaaminen ja levittäminen ei ole minusta tarpeellista. Vihreät saavat vettä myllyihinsa ihan tarpeeksi, ilman tälläsiä "mitä mieltä olet pitkistä kannoista" kyselyitä!
@@jarnopaakko5752Tuo oliki se että muulla ei väliä kunhan hakkaaja saa täyven korvauksen tehystä työstään,oli se miten hyvvääsä hakattu. Metän omistaja on jolle tappiota tulee!
@@jarnopaakko5752 tuossa kyllä,joskus varsinkin tukkileimikolla on parempi jättää pieni pala kantoon kuin että kiinni jäänyt juuren niska repäisee tyvitukista lumppauksen verran,juuren niskat kun joka tapauksessa lumpataan pois🤔
Pahaltahan se silmään näyttää, ei voi mittään. Talvellahan tuo on selvästikin tehty jälistä päätellen, ja niitä on helppo tulkita sulan maan aikaan. Mutta miltähän se on näyttänyt mehtä konemiehen silmään sillon talvella kun siihen on konetta tarjonnut, onpa suattanut muutama kirosanakin vaikka piästä. Näkökulmia on monenlaisia.
Kyllä meikäläisen silmä sairastaa, kun tuollaisen jäljen näkee. En olis moista hyväksynyt.
Siihen on kyllä ohje 5-10cm yli juurenniskan on hyväksttävä kanto. Ite yli 30v motoa ajaneensa en hyväksysi tuota jälkeä, tiedän jonkun tapauksen että metsänomistaja on maksattanut pitkät kannot koneurakoitsialla, se koura männöö juureen vaikka on metri lunta, mutta ei läheskään niin nopeesti kun sulan aikaan, jos puu on kasvaa 50v niin kyllä konemihelä pitää olla senverran aikoo että se saapi puun juuresta poikki, tässä esim jos kannon läpimitta 50cm ja jää 10cm kantoon, puun hinta 50e motti, 100r/ ha tappio 100e/ha
ihan sammaa mieltä oon itekkii ajanu mottoo ja lumi ei eeste kannon pituuteen
Jos omaa metsää olis niin en kyllä hyväksyisi korjuu jälkee. Itse olin muutama vuosi takaperin kahden ammatti metsurin opissa tehtiin ensiharvennuksia jos noin pitkee kantoo ois raivurin jälkeen jättänä niin olis tullu portti kielto mehtä hommiin heidän kanssaan se oli ammatti ylpeyttä että homma tehdään kunnolla eikä miten sattuu sinnepäin
Itselleni hakattiin energiapuuleimikko viime helmikuussa. Hakkuuhetkellä lunta oli haaroihin asti. Kannot oli 30-40cm, mutta eipä nuo ainakaan itteä haittaa. Jos tulee kulkua metsään mönkijällä tms. niin lyhennän kannot tarvittaessa. Moottorisahatöissä kun puita kaadan, niin en viitsi varvikkoa myöten kaatokoloa väkertää.
Hoitamaton ryteikkö ollut alunperin? Ja paksun lumen aikaan tehty?
Miehen pitäisi tehdä lyhyempiä kantoja oli sillä sitten millainen saha tai kone hyvänsä. Yllättävän paljon tuolla metsissä törmää nykyään harvennusjälkiin, missä ei ole kaadettu puita juuri muualta kuin ajouralta. Vähän on tuossakin kohteessa samaa tautia. Mistä lie johtuu? Oisko laiskuutta vai kiirettä?
Eniten hämmästyttää se seikka, että joidenkin mielestä tuo hakkuujälki on ihan ok. Eihän nyt kukaan omassa metsässä viitsi tuollaista katsoa. Omaa kokemusta työmoraalista tuli, kun ajomies jätti metsään merkittävän määrän energiapuukasoja. Sen jälkeen hankittiin oma ajokalusto. Metsäkoneiden puikoissa on monenlaista seppää🤷🏻♂️
Jos minun mettä olis kyseessä, niin en takuulla hyväksyisi.
Lyhyempijalkainen mies lyö mulkkunsa noihin kantoihin. Tuommoista se on tehometsätalous.
Todennäköisesti penellä koneella keskellä talvea tehty raivaus,varsinainen harvennus tulee myöhemmin,moto pitää olla iso jotta saadaan hyvä hakkuujälki ja riittävä ajouraväli.
Tjaa'a, liekkö tuossa edes ollutkaan minkäänlaista ansainta tarkoitusta.
Tehty jonkinlainen esiharvennus jossa isoimmat korjattu pois ja pienimmät jätetty metsänpohjan höysteeksi(eikös se ole ihan jonkinlainen suosituskin?).
Muutaman vuoden kuluttua varsinainen harvennus.
Kannot ovat kyllä häiritsevän korkeita.
Aikoinaan perikunnan metsässä kävi kone harventamassa. Jälki oli yllättävän hyvää. Oli joitakin pitempiä kantoja,. Syynä oli maasto, kivien vieruksia. Sahailin kannoista itselle polttopuita.
Selvästi talvella tehty. Ei ole selvästi paksun ja kovenlumen aikaan videonntekijä koskaan töitä tehny. Koura ei mee kovasta hangestä läpi
Kun olin laatumittaajana aikoinaan oli vaatimus sama, moto tai mies, kanto 5cm korkeimman juurenniskan päältä. Ajouraväli 20m moto hakkuussa. Mieshakkuussa käytetiin vielä silloin leveämpää ajouraväliä 40m .Toki laatumittaajan oli järkeä käytettävä, millaisessa kohtaa esm pitkä kanto oli. Nimittäin virman tiedostoon merkattu ylipitkä kanto oli, vakava virhe, samoin liian kapea ajouraväli, sekä pitkät latvat. Sitten tuli tietysti koealoittaen jäävän puuston pohjapinta ala, samalla korjuuvauriot.
Varmaan paksun ja tiukan lumen aikaan tehty. Onhan sinne muutama kuutio puuta jäänyt. Enemmän minua harmittaisi tuo turhan tiheäksi jättö. Olisi voinut keräävällä kouralla poimia tarkemminkin pois.
Eiköhän tuo oo hakattu kevät talvella paksu lumen aikaan niin väkisin jää pitkää kantoon ja kapea ajoura voittaa kaivinkonetyöhön
Tossa oli naapurissa kaivinkone ja vissiin kainkonekuskikin energia savotassa. Ihan hirveetä.
Joskus ennen sanottiin että maksimi 10cm juuren niskasta.
Ei missään tapauksessa hyvksyttävä
Giljotiini kourat on yleensä aika keposia kouria ei ne paksulla lumella uppoo pohjaan asti.tuo kannattaa muistaa niiden ketkä vannoo niitten puutarha traktoreiden kokoisten metsäkoneiden olevan paras ratkaisu ensiharvennuksille.semmosen pilipali vehkeen kun vie paksun lumen aikaan mehtään niin lyhyttä kantoa on turha toivoa.
Kaveri sai lopputilin, kun lumet suli. Vaikka sahasi paljastuneita tynkiä näkösältä.
Entäs jos pitkä kanto johtuu siitä että painava puu otetaan päältä pois. Kyllähän se kanto sillon pomppaa pitemmäksi. 😊
Hankala sanoa kun ei tiedä millainen kone on ollut millä on rämmitty ja millon
onko kone ollut liika pieni jotta on pitänyt katkoa ylempää jotta saa poiiki?
Ja onko hakkuun jälkeen tehty joku ojitus tai muuten alueelta poistut paljon vettä jotta kannot on nousut.tosin maasto näytti aikas kiviseltä joten kantojen nousua ei yleensä tapahu. Vaan jälki on karua
mies teossa tämän mittasia ei tule ,meijän metästä sai kone mies lähön pitkistä kannoista ja miten törkee jälki maksu miehenä kone yrittäjä
Kaivinkoneella tai jollain pikku koneella turattu kun ajourat noin tiheässä. Varmaan isäntä ite toskannut. Oikealla mehtäkoneella kannattaa tietättää/tehä savotat eikä pilipali vehkeillä.
Taikka sitten niin kapealla vehkeellä, että enskan pääsee ajamaan ilman uria. Kuskin vikaa sekin kyl kysyy.
Kannot lyhemmäxi, että työkoneella kulku parempaa - perusajatus.
Ilmeisesti talvella hakattu?
ruokottoman näköistä ja liian tiheäksi jätetty
Ei kai rahaa tekevät metsänomistajat koskaan käy katsomassa metsiään, pää asia kun on hillot tilillä ja joku käy sen uudestaan kylvämässä, loppu roina maatuu joskus.
Eihän tuota ole ikänä ees raivattu vissiin, miten siitä vois enskassa saada metän näkösen. Ei millään. Eri juttu jos energia savotta niin kai se pitäis tarkempaan tehä. Mutta sekin jo myöhässä tuossa.
Huoleton omistaja tuossa on syyllinen rumaan jälkeen, tuossa rytelikössä ihan sama miten pitkät kannot on.
Yleisemmin energia savotat on rumempia vasn hoidetussa taimikossa niistäkin saa nättiä. Eihän koura ees mahu kaikkiin ryteiköihin. Ugh olen puhunut 😊
Rajua on jälki sokii on ollu ajomieshii nui paljo on ajamatonta jättännä vähä niinku hake miehet ku puolet hakkeesta puhalletaan yli laidan 😅
On hyvää jälkeä. Pitää olla kantoja.
Näkymä on ku RAATTEEN tieltä. Tuo sankari ei hakkais omassa metässä eikä kenenkään muunkaan enää jälkeenpäin. Tekis sen sitte käsin, motolla tai kaivurigiljotiinilla.
On hirveetä tolskuuta ollut kyllä tuo touhu,😮
Hirveetä on on..
Onkohan korjuu vielä kesken...kun noin hirveesti energiapuuta jäämässä metsään!
@@enolemarkku1426Harvennushakkuuta on ollut ja täysin ryteikkö muuttuu metsäksi.
Hakkuutähteet maatuu lannoitteeksi ei niitä kerätä, samoin kannot lahoavat ja antavat kasvuvoimaa .
Hieno homma ihminen ja kone on aloittanut harvennushakkuun viivästuneen sellaisen.
Työn jälki on aina työnjälki ja se on keskeneräinen kohden kasvatusta ja loppuhakkuuta.
Puistot on ihan eri juttu kuin talousmetsät joissa toteutetaan tehometsänhoitoa.
Pokasahan, versurin, kirveen , justeerin sekä hevosen aika on memnyt ohi jo 50 vuotta sitten.
Eikä paluuta enää ole jos kehitys ja elintaso halutaan pitää korkeana ja lisätä vielä tästäkin.
Talvella kovien hankien aikaan hakattu?
Metsäliitto korvaa yli 10sm pitkät kannot.Koettu
Jäljistä päätellen rautalampilainen yritys. Jättivät niin pitkät kannot, että kaatuivat konkeloon.
Aina on se mahdollisuus että kaikki suomen enska savotat tehdään Manu työnä tästä eteenpäin kesät talvet. Talvella lapiolla tyvet auki. Yksinkertainen ratkaisu ongelmaan. Hommia riittäisi😊
Silleen ne on tehty ennenkin.
Vaan ei ole sitä porukkaa joka ne hommat tekis
@@ArtoVaija silläpä mainitsin jää enskat hakkaamatta
Ole itse joutunut joskus aikoja sitten tekemään ensiharvennuksia paksun lumen aikaan tiedän homman kannattaa kokeilla. Varsinkin jos sillä hommalla itsensä elättää. Voipi lapa täristä.
@@locomatikki On sitä paksun lumen enskaa tehty 80 luvullakin. Eihän se lumen lapioiminen tyveltä ollu vielä se työ. Oli nimittäin 50 metriä ajoura välit. Siinä kun tyvipölliä hilasi mehtäkoneen nosturin ulottuville. Niin siinä alko hiki virrata. Nykysin metän kustannuksella on 20 metrin ajoura väli. Ja sitten kun pitkään kantoon hakataan.Joku siinä väkisinkin häviää rahaa. Epäilin jos se tounen on jälkimmäinen näistä. Metsäkone urakoija/ Metän omistaja!
Palajon on lunta ollunna. Kyllä köyhään metänomistajjaan koskkoo.
Ihan hirveää jälkeä ja yhtä tyhjän kanssa tehty savotta.
Energipuu hakuulla ei tuo kannonpituus oikestaan taloudellisesti merkkaa mitää,päätehakkuu eri asia.. Jos koko kuviolla ajouraväli 12-13 metriä normi n.20m,niin aika paljon on "aukkoa" turhaan tehty,siitä vaatisin korvauksia.
Jos kyseinen alue on kynnetty niin kivien takia joutuu jättämään pitkiin kantoihin tai tulee tuhansien remontti, joka kävi minun metsässä, lumesta ei voi tietää.......
Ei merkitystä kannon pituuksilla tuommosen energiaryteikön hakkuussa. Tärkein asia saada järeytymistilaa puustolle. Jos olisi omaa metsää niin kiinnittäisin huomiota vain jäävään puustoon, onko kolhuja ja onko puustoa riittävästi. Luonto korjaa nopeasti tuon esteettisen puolen ja 5-10 vuoden päästä tuohon saa motolla ihan hyvän metsän jäämään. Suurin virhe tuossa on tehty kun jätetty raivaussahatyöt tekemättä.
no meneppä jollain konneella tuonne kannokkoon ihan vituiks tehty
@@jariudd Miksi sinne tuossa viheessa pitäis ajelemaan mennä? 5-10 vuoden päästä menee mettäkoneella niin nuo pitkät osittain lahonneet kannot murskautuu telan alle joten mikä ongelma?
En hyväksy tuollaista jälkeä, enkä myöskään sitä, että moto pätkii tyvestä niitä pätkiä pois kun sattuu mitta hukkumaan
Moto kuskilla pitäs käydä moottorisahalla sahaamassa nuo kaikki pitkät kannot pois niin oppisi sahaamaan lyhempiä
Tottuushan tuossa kannon pittuuvessa on tietennii ,se vanha sääntö että juuren niskasta 1 desimetri. Mutta on tainnu tuon ohjeen yli ajaa kun hakkuukoneet tuli mehtähän ja manu hakkoojat poistu kaunniisti vasemmalle tai okkeelle. Mehtä koneissa pitäs maavaraa laskea niin eiköhän kuskit alkas vaatia lyhyempiä kantoja. Manuhakkuullahan kun maataloustraktori oli ajokoneena niin piti olla lyhyet kannot jo senkin tautta!😊
@@hannurasanen maatalous rattori on maatalous rattori niillä ei korjata suomen enskoja ne on harraste vehkeitä. Käy tasaisille vähä kivisillä maastoille muualla meno loppuu. Kokemusta on.
Kyllä jos olis minun metsästä kyse niin en noin pitkiä kantoja hyväksyisi ja harvennus ois pitäny tehä tarkemmin ..
Ajoura tehty ja otettu kolhiintuneet😂
Minua ei kauheasti haittaa nuo lehtipuun kannot tuolla työmaalla. Enemmän kiinnitin huonolla huomiota kapeaan uraväliin ja käsittelemättömyyteen urien keskellä. Urat näytti turhan leveältä,mutta ehkä ne näyttää kun urien välissä tiheikköjä.
Kannot on niinkö rippikoulupoikia 😂😂
pakko olla metsänomistajan itsensä tekemää korjuujälkeä,ei metsäammattilainen voi tehdä tuollaista jälkeä
meidän mökin naapuripalsta on pankin rahaston omistuksessa, saman näköinen korjuujälki harvennuksella siinä viime talven jälkeen, tuskin on rahaston valvojat käyneet turailemassa itse sitä kuitenkaan
Sutta ja sekundaa on tehty 😅😅😅😂😂😮😮
Mun mielestä ihan ok näin videon välityksellä. Ei noi kannot energiahakkuussa niin vaikuta. Enkä mä metsuriakaan toruisi jos se tuolla maaliskuun alussa touhuaa.
Todennäköisesti tuossa on tehty raivaamattomasta läpipääsemättömästä metsästä ihan kasvavan. 5-10 vuoden sisällä tuosta saa tehdä kunnon harvenuksen.
Ehkä noi ylitiheät pusikot koskee eniten silmään.
Oikeastaan ainoossa missä on merkitystä kannon pituudella on päätehakkuu.
Kyllä vaikka kuinka olis lumen aikaan tehty niin luokattoman näköinen jälki on tuo, ihan sama millä hakattu.. 😂 kannot todellakin liian pitkiä! Ajamatonta energiaa mettä väärällään.. Tiheäksi jäänyt.. Ainoo puolustautuminen konemieheltä jälkeen nähden, että olis raivaamatonta joutunut tekemään. Mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että luokaton jälki jäänyt jäljelle.. 😮😮 Kyllä jokainen itseään kunnioittava koneenkuljettaja pystyy paljon parempaan.. 😅
@@RS-sc7roNaapurin mehtään tuli moto aukko hakkuulle. 8 ha aukko. Puut kyllä oli yli puolet kuusia kuutioita parraimmista lähti 6.5 kiintoo. Hyvin hakkas kuski. Mutta liian pieni koura sattununu koneeseen. Yli puolen metrin kantoja jäi jälkeen. Pari vuotta sitten toiselle naapurille ensiharvennukselle tuli,tosi järeä kone ja siinä isoimpia kouria mitä valmistaja tekee kyseiseen koneeseen. Väärä kone valittu. Päätehakkuuseen järeä iso kouranen kone ja harvennukselle se pienempi.
Siinäpä on viherpiipertäjäle lähöpuuta
en olis hyväksynyt ei tule tuo hakkaaja meijän mehtään.jätetty rippikoulupoikija
Niin sanotusti ylioppilas metsässä ollut 45v
Ettei tuossa ole tehty energiapuukorjuu kaivinkoneella? Harvennushakkuu tulee myöhemmin. Kasvavaan puistoon ei ole kajottu. Ainoastaan roskapuusto korjattu energiaksi ns. koneellinen raivaus. Kannot ovat liian pitkiä. Mies manuhakkuuna, kuin koneella pystyy yhtä lyhyeen kantoon. Eriasia sitten haluaako tehdä.
Raivaus ensin. Itsellä sahan jälkeen helmikuussakin jää lyhyempi kanto, omaankin. Vaikka on ajouria, silti puita ryppäissä. Mehän ajatellaan 10-20v eteenpäin, näyttääkö hyvältä.
seonkato helppo raivata kun ei tarvi kyyristellä
En hyväksyisi jos olis oma metsä.
surkian näköstä jälkeä ja paljon jääny puuta ajamata.Mulla ainaki jääny verriin että lyhyt kanto ja eikä vinoja puun päitä,
Tuon mittaiset kannonnatsat on pahoja mettäkoneen renkaille, runko-ohjausta käytettäessä repii herkästi kylkiä auki, varsinkin jos vanhemmat renkaat. Uudet tosi kalliita ja eikä paistokaan ole ilmaista.
Kevättalvella paksun lumen aikana tehty.
Ei tommosesta rytökasasta lähe mitään rahaa.ei kannata arvostella toisten duuneja ja skutseja.not on suomi täynnä
Ei muuta vikaa, kuin puolet olisi vielä poistettava. Kannot lahoaa parissa kolmessa vuodessa.
0-40 cm kannot keli olo suhteet 😂😂😂
Kiljotiinilla nuo pari rungot jää kannoistaan väkisin pitemmäksi. Harvesteri kouralla niissä ei ole sitä ongelmaa niin paljon mutta nostattaa kuitenkin jossain kohdalla. Yksittäiset pitkät kannot pitää saada harvesterikouralla pitää saada lyhyemmäksi. Sitten jos on maapohjassa jo kuntassa kiviä niin paksunlumen aikaan 5 ketjun jälkeen kanto alkaa jonkin verran nousta pitemmäksi. Näin se menee niinkuin käytännössä. Kokemusta on.
Puut kaadettu ja pois ajettu. Eli ihan ok. Mutta se mies sahan kanssa?
On siinä ajouralla pitkät kannot ja enemmän olisi koivuja voinut ottaa pois ajourien välistä. Koivut tarvitsevat tilaa kasvaakseen.
naapurin metäs näin metrin tai puolentoista kantoja moton jäljiltä.. onko se sitte näitä nyky ohjeita..onhan siinä pöllönpoikasen hyvä istuskella..
Aikamoinen rytökasa. Vähän ku pommin jäliltä
Normaali metrin lumen aikana tehty ..
Tämä metsä on KAATOPAIKKA !
Siinä on terää säästelty hyvällä markinaalilla ettei vain osu kiviin
Mitähän ajokonemies on tykännyt??
Kylläpä se Jouni on niin että jos tuommosia kiviä jätetään ajo urille,ja yrittäjä tai metsän omistaja jos itse,ajaa puunsa on jälki aikas,rujo itte kun sahan kanssa teen ajo,uran en tosiaan jätä liian pitkiä kantoja vaikka mehtäkärri ei jää kii mut Traktorin kanssa ajo on tuskaa jos joutuu peruutteleen ku jäis,kiinni omassa kärrissä on maavara,70cm Traktorin maavara,55cm jo senkin takia oon itte,tosi riittinen isojen metsätraktoreiden ajo,urien leveyteen kun telojen kanssa mutalikossa,on lähes,pääsemätön paikka jos ei kauhalla tai kourakuormaajalla tasoittele,,pohjaa ja terävät kivet,on renkaan surma jos se on veitsen terävä lohkare ja käännöksiin,on aina varattava tilaa jos puu,tavara on pitkää ei tule pilkkoja jääviin puihin aihe on ok👍👍
Ala-arvoista hakkuu jälkeä.
Meneppä kokeilemaan kokeilemaan motolla kun kova hanki keli,,kouraa jos pieksät väkisellä alas,ni remonttia tulee,,tai hakkaa ja kaiva puun juuret näkösälle manu työnä
No onhan tuo muutenkin päin persettä tehty.
Mikä on näillä motokuskeilla täälläkin jäljet on hirveitä ja minua ainakin ajourat pistää silmään niissä vesi lötköttää kesät ...talavet...minusta se on metsän raiskausta...
Motokuskit pitäis pieksää
@@kaivelija6457 kokeile joskus eläkä uhoa. Pulloja tehdään puhaltamalla.
Noin lähtökohtaisesti ajateltuna tämä näyttää joltain itärajan takaiselta hakkuutyömaalta 😂 siellä on pihi isäntä ollut itse tekemässä😂
Oma jos olisi en hyväksyis tuommosta mitenkään puun haaskuuta kyllä polttopuuta tulis nuista vielä ja vaikka kuinkapaljon.
jospa mehtän omistaja on ite käynyt kaatelemassa puut ja tehnyt sen niin kuin on parhaaksi nähnyt
varmaan keväällä hakattu kun lumi ollu tiivistyny kovaksi hankikannoksi......
narumotolla näkee kannon juurella kyttäävät kivet paremmin!
Kone vei jätkiltä työt. Jos työ tehtäisiin metsurin toimesta m.sahalla ei jälki /kannon pituus olis tuon näköistä.
@@LauriRauma rupeaisitko jätkäksi. Epäilen ettei onnistuisi.
Ikävän näkönen mettä kannon pituudesta riippumatta, ei sitä raivaussahaa kannata ostaa jos sitä ei käytä sillon kon on sen aika.
Tää oli kyllä todella hieno video taas Jouni ja sori kun katsoin nyt vasta tän videon koska mää katsoin akujelpin videon niin en heti kerennyt katsoa heti tätä videota ja mun mielestä pitäisi lyhentää noita kantoja mun mielestä koska että ajo kone pääsee ajamaan paremmin ja kyllä kannattaisi hakea noi puut tuolta pois tuolta metsästä ettei ne lahoa sinne ja mää tykkäsin tästä videosta taas tosi paljon tästä videosta ja palataan taas asiaan Jouni
Melko tiheä viidakko ollut, näyttäs hyvä asia ajourat eivät ole liian leveät 😮
Jospa onkin niin että onkin oma metsää hakannut niin silloin saa tehdä miten haluaa
Mites naisen tai muusukupuolisen kaataman puun kannonpituus? Jouni se vaan olettaa, että miehet kaatelee puita.😂
Melko huonolaatuisen näköstä metikköö.. 😢
Hirveän näköinen. En kattelis päivääkään. Hyi
Metsäteollisuus on saanut paskaa ihan riittävästi niskaansa viimeaikoina, joten jonkun pitkään kantoon tehdyn savotan kuvaaminen ja levittäminen ei ole minusta tarpeellista.
Vihreät saavat vettä myllyihinsa ihan tarpeeksi, ilman tälläsiä "mitä mieltä olet pitkistä kannoista" kyselyitä!
Kannot on kuin rippikoulupoikia 😊
Ei oo seuraavassa hakkuussa mitään jäljellä noista. Ihan sama siis jos metsään ei olla 10v tulossa
Saishan nuo kannot olla lyhemmät ja harventaa kunnolla, paikoin tiuhaks jiäny, pitempiulotteisella vehkeellä mieluummin mehtään...
Toraenson normaalia jälkeä.
pahalta näyttää itse en pysty mettään meneen jalat ei kanna enään pakko tyytyy tähän hävettää
30 prossaa rahoista jäi mehtää 😬😬
Aika kova arvio🤣🤣🤣🤣🤣🤣. Heittäisin lonkalta että max 5m3 ha noissa kannoissa. Mutta huono jälki ja rahaa jäi jonkin verran kantoihin
@@juharopponen6281 hirveesti riisua maassakin. Mutta pointti että metsänomistaja hävisi jotain.
@@jarnopaakko5752Tuo oliki se että muulla ei väliä kunhan hakkaaja saa täyven korvauksen tehystä työstään,oli se miten hyvvääsä hakattu. Metän omistaja on jolle tappiota tulee!
@@jarnopaakko5752 tuossa kyllä,joskus varsinkin tukkileimikolla on parempi jättää pieni pala kantoon kuin että kiinni jäänyt juuren niska repäisee tyvitukista lumppauksen verran,juuren niskat kun joka tapauksessa lumpataan pois🤔
@@juharopponen6281 Jos hankintakauppa, 5 X n.50 euroa = 250/ ha.
hevosmies ei tykkee rek ei kule ennen oli ennen nyt on nyt