"Bu yaştan sonra olur mu?" | Alan değiştirmekte yaşa takılanlar

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 июл 2022
  • Zaman zaman aldığım "... yaşındayım, bu yaştan sonra .... başlasam olur mu?" tarzı sorular hakkında yorumlarımı paylaştım.
    Sorularınız için lütfen Discord Sunucumuzu kullanın: / discord
    Web: www.coskuntasdemir.com
    Instagram: / ctasdemir
    Twitter: / ctasdemir
  • НаукаНаука

Комментарии • 14

  • @omerozer210
    @omerozer210 Год назад +3

    2014’te Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Okula ilk başladığımda 80 kişilik sınıfım içinden robotik klubünün tek üyesiydim. Büyük çoğunluk gibi öss puanıma göre rastgele bölüm tercihi yapmış birisi olmama rağmen bu alanı çok sevmiştim. Gerçek anlamda C programlama dilini öğreten bir hocamız vardı ve ben koca sınıfta dersten tek AA ile geçebilen kişiydim. İşin ilginç yanı benim de tek AA ile geçebildiğim ders bu oldu. Gel gelelim gerisini getiremedim ve bu tarz çalışmalardan uzaklaştım. Bir şekilde okulu bitireyim derdine düştüm ve sonrasında kamuya girmek gibi bir hata yaptım. Hem de yüksek gerilim sektörüne.. Hep potansiyelimin farkında olarak günlerimin acı ve eziyet içerisinde geçişine şahit oldum. Bir şekilde kamuda üretim yapan bir şirkete geçtim kariyerime elimdeki imkanlarla biraz olsun farklı bir yön verebilmek adına. Baktım ki böyle de bir yere varamayacağım. 31 yaşımda tekrar başa döndüm ve C programlama ile gömülü sistemler eğitimlerine başladım udemy üzerinden. Belki amacıma ulaşıp, memurluğu yakıp sevdiğim işi yapacağım belki de hiçbir zaman başaramayacağım. Ama yine de deneyeceğim. Genç arkadaşlara tavsiyem hayatta her zaman ne istediğini bilen insanlardan olun, kendinizi tanıyın, büyüklerinize kulak verin. Ve asla vazgeçmeyin…

    • @mustafaaslan5640
      @mustafaaslan5640 Год назад +1

      Benzer bı hata yaptım 24 yaşındayım yüksek gerilim sektöründeyim ve bıktım potansiyelimi harcamis gibi hissediyorum süreç nasıl gidiyor bende sizin gibi hareket etmeyi düşünüyorum tavsiyeniz var mi

  • @recepturkyilmaz5243
    @recepturkyilmaz5243 Год назад +6

    Bu video tam olarak benim karşılaştığım durumu anlatıyor. 26 yaşında mühendisliğe başladım, 30 yaşında bitirdim. Üniversiteyi bitirdikten iki gün sonra istediğim gibi bir işe girdim. Çokta ileri bir yaşa sahip olmadıktan sonra bence hiç bir zaman geç değil.

    • @Substratduzeyindefosforilasyon
      @Substratduzeyindefosforilasyon Год назад

      Hocam hangi bölümü bitirdiniz

    • @recepturkyilmaz5243
      @recepturkyilmaz5243 Год назад +1

      @@Substratduzeyindefosforilasyon Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

    • @Substratduzeyindefosforilasyon
      @Substratduzeyindefosforilasyon Год назад

      @@recepturkyilmaz5243 hocam eem okuyup bilgisayar ile çap yapmak sizce mantıklı mı?Ek tercihleri bekliyorum ilk tercihimde bilgisayar mühendisliği yazmıştım fakat puanlar çok yükselmiş açıkta kaldım, eem de boşluk var, yarı burslu bir özelde eem okuyup bilgisayar ile çap yapmak istiyorum araştırdım böyle bir imkan varmış. Siz benim yerimde olsanız bunu yapar mıydınız veya tavsiye eder misiniz? Yaşım 22.

    • @recepturkyilmaz5243
      @recepturkyilmaz5243 Год назад +2

      @@Substratduzeyindefosforilasyon Ben yerinde olsam çap yapmam. Hangi bölümü istiyorsan onu okumalısın. Aslında neyi seviyorsan onda gelişmelisin. Şunu unutma üniversitenin sana katacağı bilginin en az bir o kadarını sen kendine katmalısın.

  • @nostalgiaedition
    @nostalgiaedition Год назад +2

    Çocukluk yıllarım (0-18) bilgisayar ile geçti ve o zamanlar geçim sıkıntısından dolayı bilgisayarımın tüm dertleriyle kendim uğraştım/araştırdım ve o yaşlarda Bilgisayar Tamircisi denilecek seviyeye ulaştım ve içimde kodlama merakı vardı, yine o yıllarda lamer olarak 2D oyun programlama ve hack işleriyle uğraştım, ki wifi ile çevremdeki internetleri kırarak yıllarca beleş internet kullandım. Buraya kadar ki süreçte kendime baktığımda Yazılımcı olmam gerektiği kanaatine varmıştım; lakin gelelim lise zamanına. Liseyi Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Kimya bölümleri olan bir Meslek Lisesinde okuyordum, bölüm seçme zamanı geldiğinde kafam çok bulanıktı. İçimde acaba Bilgisayar mı yoksa Elektrik-Elektronik mi okusam konusunda karar veremiyordum; çünkü Bilgisayar bölümünde bana anlatacakları şeyleri bildiğimi varsayıyordum bilmesem bile internetten öğrenebileceğim şeylerdi, o yaşlarda öyle düşünüyordum. Karasız geçen günlerin ardından kendimi elektronik yazılımında ilerletmek istediğim için Elektrik-Elektronik bölümünü tercih ettim, ama umduğum gibi gitmedi...
    Evet elektronik görüyorduk ama elektrik de görüyorduk, yazılımla ilgili hiç bir şey görmedim. Lehimleme, kablolama, motora yön verme, teknik çizim vs. gibi daha çok elektriksel eğitimler aldım. Elektronik olarak da malzeme bilgileri ve ölçüm gibi dersler aldığımı hatırlıyorum. Stajımı da da bir Asansör firmasında teknisyen olarak geçirdim (Asansör bakımı ve tamirini yapıyorduk), yanlış yolda olduğumun farkında değildim. Liseyi bitirdiğimde üniversite tercihi yaparken yine önümde 2 yol vardı,
    1.Elektronik Teknolojisi 2.Bilgisayar Programcılığı, o zamanlar Bilgisayar Programcılığın da bir patlama yaşanmıştı bu da tercihimde negatif yönde etkisi oldu, elektronik ve yazılımın birleştiği yoldan ilerlemede kararlıydım. Tercihimi İstanbul Üniversitesin'de Elektronik Teknolojisi okuyarak yaptım, bu sefer doğru kararı verdiğimi hissetmiştim çünkü az daha olsa elektronik programlamanın (çoğunlukla Arduino) eğitimlerini alabileceğim dersleri görmüştüm. Bu derslerde de başarılıydım, gel zaman git zaman üniversiteyi bitirdim. Bitirir bitirmez 1 yıl askerliğimi yaptım ve geldim, geldiğimde ise kafamda kurguladığım iş ilanın olmadığını farkettim. 2 yıllık elektronik mezununun yanlış anlaşılmasın amelelikten başka yapabileceği bir iş yok gibiydi, sağlam bir araştırma sonucu kafamda kurguladığım Elektronik ve Yazılım'ın birleştiği noktanın sadece Gömülü Sistemler olduğunu gördüm...
    Şimdi ise buradayım ve 23 yaşındayım, orta gelirli bir aileye sahipseniz ve İngilizceyi gerçekten öğrenip yurt dışı hayalleriniz yoksa Türkiye'de 4 yıl üniversite okumanın masraf ve boşa kürek çekmek olduğunu size söyleyebilirim. Sistem paran varsa okursun yada matematiğin profesörü olursun beleş okursun üzerine kurulmuş. İşin korkunç tarafı şu ki şirketler bu alanla ilgili yeteneklerine bakmaksızın bu diplomayı istiyor arkadaşlar.
    Şimdi ne mi yapacağım ? Hayır tabi ki üniversite okumayacağım orta gelirliyseniz belli bir yaştan sonrada size de tavsiye etmiyorum, 30 yaşına kadar ömrünüzün geri kalanını rahat geçirmek için bir varlık yaratmanız gerek arkadaşlar okuyarak zaman kaybetmeyin (tabi bu orta gelirli arkadaşlar için). Kendimi olabildiğince geliştirmem gerektiğinin farkındayım. Şu an internet üzerinden C Programlama eğitimleri alıyorum, B1-B2 sevyesi İngilizce kursuna katılarak konuşmayı öğrenme ve sertifika alma peşindeyim, 2 yıl açıktan Bilgisayar Programcılığı okuyorum, amacım yurtdışında veya yurtiçinde Gömülü Sistemler üzerinde bir işe girip uzmanlaşmak; çünkü lisenin başında koyduğum hedef buydu.
    Tecrübelerime dayanarak bir tavsiye:
    18 yaşınıza bastığınızda, yeteneklerinizi gözden geçirin ve hangi konularda iyi olduğunuza ve hoşlandığınızı içsel olarak gözden geçirin, kendinizle konuşun. Bir işi parası veya popüler olduğu için okumayın, bu en büyük yanlıştır. Ülkemizde o yüzden işsiz genç çok, çünkü severek yapmıyorlar. Eğer bir işi severek yapmıyorsanız arkadaşlar yanlış yerdesiniz demektir.
    Örneğin:
    Çok iyi mi yüzüyorsunuz Sahil Güvenlik veya benzer alanlar için çalışın gerekirse okulu bırakın.
    Futbolu çok mu seviyorsunuz gidin futbolcu olun gerekirse okulu bırakın.
    Elektronik parçalar veya elektronik tamiri çok mu hoşunuza gidiyor. Elektronik okuyun.
    Babanız inşaatcı ve sizde inşaat sektörü hakkında ister istemez bilgi sahibimi oldunuz ? Gidin Mimar olun.
    Ağzınız çok iyi laf mı yapıyor ? Gidin iletişim fakültesi okuyun.
    Eğer herkes belli bir yaştan sonra kendi yeteneği ve bilgisi, merakı üzerine devam ederse ülkemiz çok iyi yerlere gelecektir.
    Full-Stack Developer üniversite okumayan bir arkadaşım var ve şu an tersine mühendislik bile yapabiliyor; çünkü kendi kendini sırf hoşuna gittiği ve sevdiği için bu alanda geliştirmiş. En son yurtdışında ki müşterilerine yaptığı oyun hilelerini satıyordu :)
    Söyleyeceklerim bu kadar.

  • @oguzunal3823
    @oguzunal3823 Год назад +1

    Hersey kişinin kendisine bağlıdır. Bir şeyi cidden öğrenmek istersen öğrenirsin. O alanda iş de bulursun. Paşalar gibi de çalışırsın. Gömülü yazilim için geçerli değil bu sadece. Bütün meslekler için geçerli. Üniversite sizi meslek sahibi yapmaz arkadaşlar. Sadece size bir bakış açısı, bir vizyon kazandırır o kadar. Gerisi tamamen size kalmış. Uniye çok bel baglamayin. Devamli yeni teknolojileri öğrenin ve proje üretin. Proje uretmeyen adamdan mühendis olmaz. İstediği kadar en iyi uniyi bitirsin. Elinde proje yoksa 0 dır.

  • @feza9804
    @feza9804 Год назад

    👏🧿

  • @aspergerhyperactive5528
    @aspergerhyperactive5528 Год назад

    Yaşım 29 meslek değiştirmek gibi bir niyetim yok da şunu sormak isterim bu yaşta programlama kodlama öğrenmek öğrenebilmek mümkün müdür yardımcı olursanız sevinirim

    • @coskuntasdemirYoutube
      @coskuntasdemirYoutube  Год назад

      Zaten bu sorunun cevabını verdiğim video altında yine aynı sorunun gelmesi ilginç oldu :) Videoda da dediğim gibi bunu senin için bir başkasının söylemesi zor, deneyip görmek lazım

  • @ferhatkaraduman3684
    @ferhatkaraduman3684 Год назад

    Hocam merhabalar. Bende yurt dışında iş bulmak ve çalışmak istiyorum. Ancak neredeyse içerik videolarının çoğu yazılım alanında çalışanların tecrübeleri oluyor. Bende IT sektöründeyim. Network ve siber alanında çalışmaktayım. Uluslararası sertifikalarımda var ve bilgisayar mühendisiyim. Yaşım 34. Varsa bu konuda tecrübeleriniz paylaşmanızı rica edeceğim. Bahsettiğim sektörde iş olanakları gibi. Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.

    • @coskuntasdemirYoutube
      @coskuntasdemirYoutube  Год назад

      Sizin sektörünüzü bilemediğim için pek yardımcı olamayacağım maalesef. IT alanında kullanıcılarla doğrudan muhattap olunduğu için sanırım o alanda yerel dili bilmek önemli oluyor. Yazılım işleri genelde ingilizce ile yürütüldüğünden bu açıdan biraz daha şanslı. IT alanında olup yurtdışına gitmiş biri daha çok yardımcı olabilir belki.