YSTÄVYYS | Ystävyys- ja läheisyystaidot

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 окт 2024
  • Läheisyystaidot ja ystävyystaidot ovat tosi tärkeitä jo pienille lapsille.
    Miten päästään toista lähelle, saadaan ystävä ja pysytään ystävänä? Nämä ovat opittavia taitoja. Ihmiset ovat monenlaisia, joten taitoja pitää harjoitella erilaisissa ihmissuhteissa. Läheisyystaidot ovat monenlaisia.
    Turvallinen läheisyys, ystävyys ja kosketus tukevat lasten hyvinvointia, kehoitsetuntoa ja merkityksellisyyden kokemusta. Pienten lasten turvallisuuden tunteen vahvistamiseksi on tärkeää saada kosketusta. Lapset haluavatkin hakeutua kosketuksiin toistensa kanssa esimerkiksi riehuen, peuhaten, taputellen ja kädestä pitäen.
    Jo pienet lapset tuntevat ja kokevat vahvasti ystävyyden, kokevat ja harjoittelevat rakkautta ja ihastumisia. Aikanaan nämä taidot ovat tärkeitä nuorena ja aikuisena työssä, vapaa-ajalla, seurustelussa, ystävyys- ja rakkaussuhteissa.
    Taidot ovat kauaskantoisia: hyvinvointi ja itsetunto vahvistuvat koko elämänkaaressa. Kosketus on ihmisen perustarve. Turvallinen kosketus vähentää stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta, parantaa unen laatua ja auttaa keskittymistä ja oppimista.
    Kosketuksen puute voi lisätä monia ongelmia. Ihminen voi korvata tällöin kosketuksen puutetta oman kehon kosketuksella, läheisyyttä korvaavilla toiminnoilla ja nautintoaineilla.
    Kosketusta vaille jääminen merkitsee pienelle lapselle heikentynyttä turvallisuuden tunnetta, hyvinvointia ja oppimiskykyä.
    Kosketus on myös tapa muodostaa kaverisuhteita ja luoda yhteys toiseen.
    Kosketuksissa harjoitellaan itsemääräämisoikeutta: ”Onko minulla lupa kieltäytyä kosketuksesta, myös aikuisen kosketuksesta?” Lapsella on aina oikeus kieltäytyä ja kuunnella omaa kehotunnettaan. Miltä kosketus kenestäkin tuntuu, on hyvin yksilöllistä. Kehotunteen saa kertoa ääneen.

Комментарии •