Yapı Statiği 2_(11.Hafta Bölüm 2)_ AÇI Yöntemi, Düğüm noktası sabit hs sistemlerin çözümü, Uygulama

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 окт 2024
  • Yapı Statiği 2 _AÇI Yöntemi, Düğüm noktası sabit (yatay deplasman yapmayan) hiperstatik sistemlerin çözümü, Uygulama
    PANDEMİ DÖNEMİ
    ...
    S.D.Ü. Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
    ...
    Not: Bu video S.D.Ü. PANDEMİ DÖNEMİ uzaktan eğitim kapsamında, öğrencilere yardımcı olması amacı ile hazırlanmıştır.

Комментарии • 35

  • @ntk8676
    @ntk8676 4 месяца назад +1

    Hocam Mcd momentini bulurken sanırım hata yaptınız tekrar gözden geçirirseniz iyi olur. 150+1.33*(-7.48) olması gerekiyor ancak siz sonucu burada 149.03 bulmuşsunuz. Çok karmaşık bir konuydu çok iyi anlattınız hocam çok teşekkür ederiz. Severek takip ediyoruz. Emeğinize sağlık.

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  4 месяца назад

      Düzeltme için teşekkür ederim. İşlem hatalarının olması muhtemel. Önemli olan konunun anlaşılması. Bahsettiğiniz işlemde de 140 gibi bir değer çıkıyor. Bulunan değerden de çok farklı sayılmaz aslında. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

  • @talhabakisavas2282
    @talhabakisavas2282 3 года назад +4

    Hocam öncelikle elinize sağlık, 22:03 'de Mcı hesabında iki ucu ankastre olduğu için [(4E(2I))/4] Qc olması gerekmez miydi? Neden 6 olarak aldınız pek anlayamadım?

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  3 года назад +5

      Derslerin cekimlerini tek basina yapinca, ders aninda uyaranda olmayinca, bu tarz ufak tefek islem hatalari olabiliyor. Onemli olan, konunun anlasilmasi ve mantik hatasinin olmamasi. Dedigin dogru, 4EIQc/L olmali idi..sanirsam 11.22 gibi bi sonuc olacak.. sonucu cok buyuk olcude yinede degistirmiyor. Dikkatin icin tebrik, katkin icin tesekkur ederim. Kolayliklar dilerim..

    • @talhabakisavas2282
      @talhabakisavas2282 3 года назад +1

      @@dr.hakandilmac Hocam sizden yanıt almak benim için bir şeref. Çok sağolun. İyi çalışmalar dilerim.

  • @salihakdogan18.7
    @salihakdogan18.7 2 года назад +1

    hocam sizin derslerinizi izlemek nuri bilgeyi türkçe izleyebilmek kadar keyifli benim için. fakat açı yönteminde de crossta olduğu gibi dağıtma katsayılarını başta bulup işlemlere öyle devam etsek çok daha pratik olacağını düşünüyorum. aklıma takılan kısım siz bilinçli olarak mı böyle çözüyorsunuz yoksa dağıtma katsayılarını baştan belirlemeyi düşünmediniz mi ?
    dersleri paylaştığınız için teşekkürler, saygılar , iyi çalışmalar.

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  2 года назад

      Ders videolarından faydalandığını bilmek bizi ziyadesi ile memnun etmekte. Teşekkür ederim. Sorunuza gelince, bu platformda dersleri konu anlatımı ile birlikte detaylı bir şekilde, her derste her hocanın yaptığı gibi, anlatmaya çalışıyoruz. Dolayısı ile tüm detaylarını olabildiğince her seferinde açıklayarak, anlatmaya özen gösteriyoruz ki konu iyice anlaşılsın. Tamamen temeldeki sebep budur. Herkes kendine daha pratik, kolay, hızlı gelebilecek yöntemi seçebilir, geliştirebilir. Başarılar ve kolaylıklar diliyorum

    • @salihakdogan18.7
      @salihakdogan18.7 2 года назад +1

      @@dr.hakandilmac çok teşekkür ederim hocam. Saygılar.

  • @hishbz7226
    @hishbz7226 3 года назад +2

    Hocam teşekkürler anlatımınız için.Mcı yı niye 6 E yle aldık. İki ucu ankastre 4E olması gerekmiyo mu. Bir de - + yı alırken ki bakış yönünü momentin neyine göre bakıyoruz

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  3 года назад

      Bir hata yok gibi görünüyor. Bakış yonu elemanın ne tarafinda ise, dış yükler/etkiler etkisi altinda bakış yönünde cekme gerilmeleri oluyorsa orada momentin isareti + olur. Aksi durumda - olur. Ancak burda önemli olan muhakemeyi iyi yapmaktır. Aslında + veya - nin bir önemi yoktur. Bir elemana etki eden tesir kuvvetleri sistemin/elemanın ne tarafinda cekme egilmelerine maruz birakiyorsa momentleri o noktada gosterili ve çizilir. Yani bizim çizmiş olduğumuz M diyagramlari her zaman için elemanın üstündeki altinda mi cekme gerilmelerinin oluştuğunu gösteren diyagramdir. Diyafram ters taraflarında basınç gerilmeleri meydana geliyor demektir. Kolayliklar..

    • @hishbz7226
      @hishbz7226 3 года назад

      @@dr.hakandilmac Teşekkürler hocam.

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  3 года назад +1

      Bende teşekkür ederim. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

  • @turkcerap7988
    @turkcerap7988 2 года назад +1

    Hocam 10:15 te bahsettiğiniz bir ucu sabit bir ucu ankastre olarak alınmış. Ama bir ucu kayıcı olduğu için e değeri 2 olması gerekmiyor mu

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  2 года назад +1

      Burda, sabit ve hareketli(kayıcı) mesnetler aynı olarak değerlendirilerek hesaplamalarda dikkate alınır. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

  • @ErdemALAV
    @ErdemALAV Год назад +1

    hocam 14:46 3/2 ile başlayan tablodan aldığınız formülle 1/3*50*9 yazdınız ama 9 yerine 6 olması gerekmez mi? çünkü formülde L-a var.

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  Год назад

      Dersin 14:46 diliminde bahsettiğin hususla ilgili birşey göremiyorum. Açıkcası tam olarak neyi kastettiğini anlayamadım. Sorduğun yer 23:00 da ki CD ankasterik momenti ise; tabloya baktığımızda 3Pa(L-a)/2L olduğunu görürüz. Burda P=50, a=3, L=9m olduğu sistem üzerinden anlaşılmaktadır. İşlemin sonucu 150 kNm çıkmaktadır. Bir yanlışlık görünmemektedir. Kolaylıklar dilerim

    • @ErdemALAV
      @ErdemALAV Год назад +1

      @@dr.hakandilmac yanlış işaretlemişim kusura bakmayın hocam. 10:46 da tablodan aldınız formülü. sadeleştirmeyi hızlıca geçtiniz sanırım. 3Pa (L-a) /2L= 3*50*3*(9-3) / (2*9) dan iki adet var. sonuç 300 olması gerekmez mi?

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  Год назад +1

      @@ErdemALAV bir ucu sabit bir ucu ankastre olan kisma baktiginda formul aynen gorunecektir.. 2 ile carpilmasinin geregini anlayamadim. Islemde bir hata yoktur. Kolayliklar dilerim..

    • @ErdemALAV
      @ErdemALAV Год назад +1

      @@dr.hakandilmac tamam hocam 2ye gerek yok şimdi anladım. sağolun 🤗

  • @mehmetacar-ef6js
    @mehmetacar-ef6js Год назад +1

    hocam 2. denklemi yazarken cb denkleminde (4E6I/10).Qc yazdık onu yazarken başına eksi işareti koymamız gerekmiyor muydu? sonuçta bakış yönünden baktığımızda C düğüm noktasını saat yönünün tersi yönde döndürmeye çalışıyor. Aynı şekilde B düğüm noktasından C düğüm noktasına gelen döndürme kuvvetinin yarısını yazarken de başında eksi olması gerekmez mi o da saat yönünün tersi. CB den gelen yayılı yük eksi oluyor onlarında eksi olmaz mı?

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  Год назад

      Dönmede acilarinin sebep oldugu moment zorlamalarini yazarken isaret kabulümuz her zaman sabit ve pozitif alinmaktadir. Isaretleri sadece dış yük, mesnet çökmeleri, sıcaklık degisimleri etkisinde dikkate aliyoruz. Kolayliklar ve basarilar diliyorum

    • @mehmetacar-ef6js
      @mehmetacar-ef6js Год назад +1

      @@dr.hakandilmac sagolun teşekkürler hocam

  • @oguzhankesliktepe1282
    @oguzhankesliktepe1282 Год назад +1

    özel ders falan veriyormusunuz hocam

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  Год назад

      Özel ders vermiyoruz. Kolaylıklar dilerim..

  • @ahmetsahin8248
    @ahmetsahin8248 3 года назад +1

    Hocam elinize sağlık teşekkürler. 23:10 'da Mcd için bulunan değer hatalı değil mi ?

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  3 года назад +1

      İslemlerde hatalar olabilir.. Önemli olan mantik hatası yapmamak ve büyük işlem hataları yapmamak.. Mantik anlaşılıyorsa iyi.. Kolayliklar...

    • @ahmetsahin8248
      @ahmetsahin8248 3 года назад +1

      @@dr.hakandilmac cevabiniz icin tesekkur ederim hocam. Mantik gayet net anlasiliyor cok sagolun

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  3 года назад

      Bende teşekkür ederim. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

  • @betulkucuk7321
    @betulkucuk7321 Год назад

    hocam 17:05de Mbe'i neden eksiyken artıya çevirdik. biliyorum sağdan baktığımız için eksi oldu. ama neden soldan bakmayıp sağdan baktık ? sağdan bakmamızın sebebi sağdan daha fazla moment etki etmesi midir?

    • @betulkucuk7321
      @betulkucuk7321 Год назад +1

      Mhb'yi deaçıklayabilir misiniz?

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  Год назад

      Bu sorunun cevabını bu soru özelinde buradan izah etmem oldukça zor. En kolay Cross yönteminde geçen işaret kabulünün anlatıldığı kısma bakman olacaktır. ruclips.net/video/cZmAz_JGqVU/видео.html videosunda 11:40 anından itibaren dikkatli bir şekilde takip edersen soruna cevabı bulacaksın. Kolaylıklar ve başarılar dilerim.

  • @diyarince8746
    @diyarince8746 3 года назад

    Hocam elinize sağlık @ba da işaret hatası yok mu +45 olması gerekmez mi ve işaretleri nasıl belirliyoruz hocam

    • @dr.hakandilmac
      @dr.hakandilmac  3 года назад +1

      Sorularinizi videoda hangi dk da gectigini; örnegin 16:24 (dk:sn) seklinde belirtirseniz daha kolay bulup cevap verebilirim. Isaret kabullerinin nasil yapildigini ogrenmek icin: ruclips.net/video/TGrpXeZWzrM/видео.html linki ve sonrasindaki derslerde ayrintili bulabilirsin.. Kolayliklar