Tieteen päivät 2019 - Taigan ja tundran tarina

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024
  • Puheenjohtaja: emeritusprofessori Jussi-Pekka Taavitsainen (Turun yliopisto).
    Emeritusprofessori Jussi-Pekka Taavitsainen (Turun yliopisto): Lisäävätkö uudet metodit tulkinnallista rohkeutta? Arkeologia ”kovien” ja ”pehmeiden” tieteiden yhteistyön koekenttänä.
    Professori Päivi Onkamo (Turun yliopisto, Helsingin yliopisto) ja tutkija Outi Vesakoski (Turun yliopisto): Uralilaiset kielet ja geenit.
    Professori Juha Kantanen (LUKE): Kotieläinten, ihmisten kumppaneiden, esihistoria uralilaisten kielten alueella.
    Akateemikko, professori Valter Lang (Tarton yliopisto): Itämeren suomalaisen kulttuurin ja kielen synty uuden arkeologisen, lingvistisen ja arkeogeneettisen tiedon valossa - arkeologin näkökulma.
    Käsitys Itämeren alueen ja pohjoisen Euraasian kulttuurien ja kielten varhaisimmasta historiasta täydentyy jatkuvasti, kun eri tieteenalojen tutkimusmenetelmät kehittyvät. Museoiden vanhoista kokoelmista Suomesta, Virosta ja Venäjältä löytyy jatkuvasti lisää käyttökelpoisia aineistoja arkeologian, genetiikan ja isotooppigeologian uusille analyysimenetelmille. Näin saadaan uutta tietoa niin ihmisten kuin kotieläintenkin leviämishistoriasta. Sessiossa tarkastelemme tältä ja nykyisen kielitieteen pohjalta ihmisten ja kotieläinten menneisyyttä Euraasian taigalla ja tundralla. Puhujat muodostavat kuvan ihmisten ja eläinten muuttoliikkeistä sekä kulttuurikehityksestä yhdistämällä eri tieteenalojen tuloksia.

Комментарии • 1

  • @Kissafarmari
    @Kissafarmari Год назад +1

    Porosta mainittiin, että se on tuotu tänne muualta. Aurignac kulttuuri jääkauden Euroopassa muistuttaa Saamelaista porotaloutta. Joikaaminen on jääkauden ajalta peräisin. Vaikka saamelaiset puhuvatkin nykysaamea, ja kaikkihan me olemme geneettisesti sekoittuneita, niin eikö kuitenkin loogista olisi, että saamelaiset ja heidän poronsa olisivat Aurignac kulttuurin ihmisten ja porojen jälkeläisiä? Kun Aurignacien Eurooppa oli tundraa, olisi pelkästään loogista, että ilmaston lämmetessä porot olisivat hakeutuneet aina vain pohjoisemmaksi, ja niistä riippuvaiset ihmiset niiden mukana.