Alaylı yazılımcı ve okullu yazılımcı nedir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 ноя 2021
  • Merhaba arkadaşlar bu videoda Alaylı yazılımcı ve Okullu yazılımcı nedir sorusuna cevap vermeye calıştım.
    Videoyo beğenip kanala abone olmayı unutmayın.
    #alaylı #okullu #yazılımcı

Комментарии • 32

  • @kesali
    @kesali  2 года назад +1

    Videoda ara ara çok ufak ses kaymaları olmuş montaj yaparken farketmedim. Kusura bakmayın.

  • @Can-iu3sg
    @Can-iu3sg Год назад +1

    Bence alaylı olarak öğrenmek daha iyi. 4 sene üniversiteye bom boş bir vakit harcayacaksınız. Onun yerine part time işe girip arta kalan vaktinizi full time yazılım öğrenmeye ayırın. Projeler tecrübe edin. Zaten tecrübeli isen iş bulman daha kolay.

  • @paloeus7364
    @paloeus7364 Год назад +1

    Hocam merhabalar benim için çok önemli olduğu için cevaplarsanız sevinirim, 24 yaşımdayım, Türkiyede hukuk mezunuyum, Mesleği açıkçası sevmedim. Başka bir kariyere geçiş yapıp remote çalışabileceğim bir iş arıyorum. Şuan önümde yaklaşık 1 senelik bir zaman var kendimi hazırlamak için, 6ay-12ay gibi bir sürede sıfırdan kendimi fazlasıyla eğiterek ve yazılımın yanından bile geçmeyen bir bölüm okumuş biri olarak bu dalda tutunabilir miyim sizce? Yoksa git başka meslek yap bence mi dersiniz? Genel olarak analitik yeteneği yüksek ve matematikle de arası iyi olan biri oldugumu da belirteyim.

    • @kesali
      @kesali  Год назад

      Merhaba. Yazılım sektöründeki açık çok büyük ve ihtiyaç azalacak gibi de durmuyor. Ama bu sektöre girmek veya girmemek kararını sizin vermeniz lazım ben size bu konuda gir veya girme diyemem. Ama bazı konularda fikir beyan etmek isterim. Tabiki kendi başınıza belli bir seviyeye kadar yazılım öğrenmeniz mümkün. Ama size tavsiyem bir code camp veya kursa gitmeniz olur eğer okul okuma imkanınız yoksa. Iş bulma burdaki en önemli konu freelance çalışma fikri bence de en mantıklı olan. Kendi seviyenize uygun işleri yaparak hem kendiniz geliştirisiniz hemde is tecrübesi kazanmış olursunuz.

  • @onuryildirim634
    @onuryildirim634 2 года назад +1

    Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim bir sorum var eğer vaktiniz olursa cevaplarsanız sevinirim,Hocam ben Yazılım mühendisliği mezunuyum çok kaliteli üniversite değildi ama diplomam var ve kendimi sürekli geliştiriyorum benim size sorum söyle bende Tr de çalışıyorum ve patronlar vs çözümü hızlı hemen yapılmasını istiyorlar ve böyle isteyince clean code ortaya çıkmıyor tasarım kalıpları fln hikaye oluyor çünkü planlayıp yazma gibi vakit vermiyorlar hocam yurt dışındada bu böylemi kodun kalitesine mi işlevine mi bakıyorlar birde Tr deki tecrübeniz Yurt dışınca geçerli olurmu ben hep Tr de yaptığım işin kötü olduğu için yurt dışına çıkmaya utanıyorum yani yazdığımız kodu görseler bu mu mühendis der gibi kodlar yurt dışına çıksak imkan verirler mi?

    • @kesali
      @kesali  2 года назад +1

      Güzel soru. Öncelikle dediğiniz gibi maalesef patron şirketleri yazılım mimarisi veya clean code yazma gibi konulara çok önem vermiyorlar ama uzun vadede daha çok zaman harcıyorsunuz bunu farketmek lazım. Ben Türkiye'de iken hem hızlı yapalım baskısını da yaşadım hemde temiz olsun zaman önemli değili de.
      Aslında olay bu ikisinin dengesini bulmak çünkü en mükemmeli yapayım dersen proje bitmiyor, hızlı yapalım olunca da proje çok kötü oluyor.
      Benim yurt dışı tecrübem şimdiki çalıştığım firma ile sınırlı yani genelleme yapamam. Ama biz burda temiz kod yazmaya özen gösteriyoruz. Code review bunu en çok tetikleyen etken çünkü biliyorsun yazdığın kodu başka bir developer görecek ve o yalap sap yaptığın yeri düzeltmeni isteyecek. Firma bize çok karışmıyor her ekibin engineer manager ve product owneri var her ekip otonom çalışıyor. Bizim bir farkımız sadece kendi ürünümüzü geliştirdiğimiz için müşteri baskısı yok üzerimizde.

    • @kesali
      @kesali  2 года назад +1

      Bence şu an çıkan kodun kalitesi düşük dahi olsa siz elinizden gelen en kaliteli kodu yazmaya çalışın. Projenin bir iki gün gecikmesi hiç bir şey değiştirmez. Yurt dışına açılmak için şu anki durumunuzun ne olduğunu pek kafaya takmayın. Bence is görüşmesi yapın en azından tecrübe edinirsin. Senden istenen projeler oluyor oradan geri dönüş alarak ta eksik yönlerini görme şansınız olur.

    • @onuryildirim634
      @onuryildirim634 2 года назад +1

      @@kesaliteşekkür ederim hocam sağolun

  • @Steveiisler
    @Steveiisler 2 года назад +2

    Hocam güzel bir üniversite istiyorum. Mühendislik tutturabileceğimi düşünüyorum ama biliyorsunuzdur ki bilgisayar kazanmak çok zor. Genel olarak yazılım alanında tecrübeli biriyim. Güzel bir üniversitenin herhangi bir mühendislik bölümünde okuyup ileride yazılım alanında çalışmak mı daha mantıklı yoksa ortalama bir üniversitede bilgisayar mı okumalı

    • @kesali
      @kesali  2 года назад +1

      Tam bilgim yok ama benim gözlemim okulun veya bölümün bilgisayar ile alaklı olması yeterli gibi. İlla bilgisayar mühendisliği olmasına gerek yok yönetim bilişim sistemleri gibi veya bilgisayar programcılığı bölümleri var. Buralardan mezun olabilirsiniz.
      Yine benim gözlemim birkaç üniversite hariç genelde diplomayı aldığınız okulun büyük bir artısı olmuyor.

    • @neclakutlu2945
      @neclakutlu2945 2 года назад

      Kesinlikle. İş görüşmelerinde hangi okuldan mezunsun sorusu neredeyse hiç sorulmaz. Genelde yaptığın projeleri ve senden beklenen yeteneklerine bakarlar. Okul seçmek yerine bence sadece şehir seçmeye odaklan. Çünkü Uşak, Adıyaman gibi şehirlerde bilgisayar ile ilgili bölümleri okumak ile İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi yerler okumak aynı değildir. Çünkü okul süresi boyunca yazılım veya teknik kurslar olsun, ingilizce kursları olsun bunlara ve kaliteli olanlara ulaşman büyük avantaj olur. Hatta İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi büyükşehirlerde olman sana çevrede kazandıracaktır. Ve bu çevre seni, okulun devam ederken iş ortamına adapte edecektir. Hem alaylı hem de okullu yazılımcı yapacaktır. Hayatında başarılar.

  • @muhammetuygun5711
    @muhammetuygun5711 Год назад

    Çok aydınlatıcı bir video olmuş teşekkürler

  • @SnUgurunsoy
    @SnUgurunsoy 2 года назад +1

    abi babanın taksiye bindim, kral bi abimiz. senden bahsetti, kanalı takipteyim. istanbuldan selamlar lütfen devam.

    • @kesali
      @kesali  2 года назад +1

      😄 iyi denk gelmiş boşuna dünya küçük demiyorlar. Kafa adamdır babam muhabbeti iyidir.

  • @gizemavcs8599
    @gizemavcs8599 Год назад

    Abi discord sunucunuz var mı programcılar için? Orada soru cevap yapabiliriz.

  • @RORONOZT
    @RORONOZT Год назад

    Merhaba 1.5 yıldır yazılımla uğraşan biriyim ve 17 yaşındayım
    Şuana kadar bir çok proje geliştirdim
    17 yaşımda ilk freelance işimi aldım.
    Web alanıyla ilgileniyorum TypeScript React Python Django Rest-Api node.js framework ve dilleri kullanarak fullstack web uygulamarı geliştiriyorum.
    Şuan açıktan okuyorum üniversitesi ye gitmeyi düşünmüyorum
    Sizce 18 yaşında 2 yıl boyunca kendini geliştiren bilgili ve elin de sağlam projeleri olan yazılımcı
    İş bulabilir mi?

  • @haticebaykal8935
    @haticebaykal8935 Год назад +1

    Hocam iki senelik bilişim bölümü okuyup iki sene zaman kaybetmeden iş hayatına atılsak mantıklı olmaz mi

    • @kesali
      @kesali  Год назад

      Diploma bir araç ne kadar iyi bir diploma sahibi olursanız işiniz kolaylaşır ama bu sizi iyi bir yazılımcı yapmaz. 4 yıllık diploma almaya çalışın ama asıl vaktinizi ve enerjinizi kendiniz geliştirmek için harcayın. 2 yıl çok büyük bir kayıp değil. Bundan belki bir 10 sene evvel yazılımcılar genç nesilden seçiliyor şu ama artık o nesilde yaşını aldı artık orta yaşlı genel yazılımcı kesimi. Yani 2-3 sene piyasaya geç girmek size çok birşey kaybettirmez.

  • @pannda9943
    @pannda9943 Год назад +1

    Ortalama altı bir üniversitede 2. Sınıf bilgisayar mühendisliği okuyorum hocalar anlattığı konulardan bihaber ve bazıları ingilizce bile bilmiyor. Yurt dışı tabanlı birçok ülkede binası bulunan bir kuruluştan yaklasık 3 yıl süren bir eğitim kazandım ama 400 km uzakta kocaelinde. Ve şuan bu ikisi arasında çıkmazdayım. Bi yanım üniversitenin sosyal imkanlarını ve kazanabileceğim potansiyel networkü kaybetmek istemiyor öteki tarafımda hiçbir şey öğretemeyen hocaların tarih dışı derslerine ve ilgim alakam olmayan elektrik derslerine harcadığım vakite yanıyor. Alıcağım diplomanın verdiğim süreye değmiyeceğini biliyorum ama okulun sosyal olanaklarından mahrum kalıp uzak bir şehirde öğrenci halimle tonlarca masrafın altına girmek korkutuyor. ne yapmam gerekir, bir fikir bile yardımcı olur.

    • @kesali
      @kesali  Год назад

      Maalesef günümüzde okullar özellikle yazılım alanında sadece prestijden fazla birşey vermiyor. Hani güzel bir restoranda yemek yedikten sonra gelen fatura gibi. Ama yinede birşey öğretiliyor ayrıca bahsettiğin gibi network oluşturman için de büyük fırsat. Bence ne olursa olsun okuluna devam et diplomanı al. Şu an karşına çıkan bu eğitim fırsatı gibi daha birçok fırsat zaten karşına çıkacak. Sen kendini geliştirmeye bak. Ayrıca okulda aldığın alakasız derslere de çok takılma.

    • @pannda9943
      @pannda9943 Год назад

      @@kesali işte benim okulum güzel bir restoran degil esnaf lokantası yoksa aklımdan bile geçmez bu düşünce

    • @kesali
      @kesali  Год назад

      Anladım. Hocam şimdi sana şunu yap yapma diyemem bu büyük bir karar hayatını etkileyecek. Ama yazdıklarından anladığım sen zaten olayı kavramışsın. Başarılı olmak için biraz şans, kişinin kendini geliştirmesi ve de doğru insanlar ile tanışmak yeterli kalan herşey aslında işini kolaylaştırmak için araç. Diploma da öyle ama yinede ben alınması taraftarıyım. Iyi kötü bir eğitim alıyorsunuz, staja önem verilmese de düzgün bir yerde staj imkanı bulabilirsen sana güzel is tecrübesi de verebilir. Bu eğitim alacağın firma is garantisi gibi birşey veriyor mu? İlk işi bulmak her zaman en zoru oluyor. Sonraki işler çok daha kolay olur.

    • @pannda9943
      @pannda9943 Год назад

      @@kesali bu kurumda 1,5 yıllık bir eğitim sonunda en az 1 ay seçtiğim bir teknoloji sirketinde staja başlatıyorlar sonrasında dil bilme ve yol ücretini karşılama şartıyla bu kurumun yurt dışı binalarına geçiş yapma şansımda var merkez binası fransada ve diploma verebilme yetkisine falan sahip büyük bir kurum, "ecolé 42" adı bilmiyorum ismi nekadar prestijli falan ama orda tanıştığım bir yazılımcı "bende anadoludaki ortalama üniversitelerden birinden çıkmış biri olarak söylüyorum, şirketlerde buranın prestiji üniversitenin önüne geçer" diye konuştu, benim bu kafa karışıklığını başlatan cümlede bu oldu.

    • @pannda9943
      @pannda9943 Год назад

      1,5 yılın sonunda da eğitim ağırlaşıyor

  • @07etoo56
    @07etoo56 2 года назад

    Siz hangi dilde calısmalar yapıyorsunuz

  • @haticebaykal8935
    @haticebaykal8935 Год назад +1

    Yani üniversite okumadan yazılım da iyi bir kariyer yapabilir miyim diploma çok mu şart koşuyorlae

    • @kesali
      @kesali  Год назад

      Ben yaptım ☺️ bu mümkün tabi. Ama zahmetli ve daha çok efor sarf etmeniz gerekiyor. Onun için kimseye okula gitme boşver direk yazılım geliştirmeye odaklan demem. Iyi kötü bir diploma edinin. Ama okul size çok temel bilgiler verecek sonrası yine sizde bitiyor. Diploma sadece bir araç yani. Size tek faydası is ilanindaki üniversitesilerin ilgili bölümlerinden mezun şartını vermek başka bir etkisi olmuyor.

  • @muammerakca4196
    @muammerakca4196 2 года назад +1

    Hocam mükemmel ve dolu dolu bir video. Elinize ağzınıza sağlık.

    • @kesali
      @kesali  2 года назад

      Teşekkür ederim.

  • @ahmetbaba715
    @ahmetbaba715 2 года назад +1

    Hocam Türkiye’de diploma bir tık daha iyi iş yapıyorken dünyada git gide önemsenmiyor gibime geliyor. Bunu söylememe rağmen mühendislik okuyorum sjsjsj

    • @kesali
      @kesali  2 года назад +1

      Bana iş görüşmesi yaparken kimse eğitim durumumu sormadı ama bazı iş ilanlarında direk belirtiliyor. Evet Türkiye'deki kadar önemli değil ama yinede olmasının yararı var.

    • @ysfkmlgvn
      @ysfkmlgvn 2 года назад

      Al benden de o kadar