Για δείτε τι γίνεται με τα αισθητήρια όργανα της αφής και της πίεσης γιατί εμείς με αυτά αντιλαμβανόμαστε το τι είναι ύλη και τι γίνεται κάτω από το όριο ενεργοποίησης τους που το λέμε "κενό"!!!
Μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ.Ο χρόνος υπάρχει η τον δημιουργούμε;Αν σταματησουν τα παντα να κινούνται,να παγώσουν,ο χρόνος θα εξακολουθεί να υπάρχει;Ευχαριστούμε κ Δανέζη
Η φύση του χρόνου δε μας είναι απόλυτα γνωστή, παρόλα αυτά μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα από το πώς εκφράζεται στις φυσικές θεωρίες. Θα σου πω δύο από αυτές: τη θερμοδυναμική, και τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Στη θερμοδυναμική ο χρόνος έχει να κάνει με την εντροπία του σύμπαντος. Η «εντροπία» είναι μια ποσότητα που μας λέει πόση «αταξία» υπάρχει. Η εντροπία πάντα αυξάνεται, οπότε αν σου έδινα δύο φωτογραφίες του σύμπαντος, θα μπορούσες να καταλάβεις ποιά τραβήχτηκε πρώτη: αυτή με τη λιγότερη εντροπία. Αν στο μέλλον, στο σύμπαν μας, όλη η «χρήσιμη» ενέργεια έχει μετατραπεί σε θερμότητα, και πια το σύμπαν φτάσει σε μια κατάσταση μέγιστης εντροπίας, τότε δε θα μπορείς να ξεχωρίσεις μια προγενέστερη από μια μεταγενέστερη φωτογραφία, και άρα ο χρόνος δε θα κυλά. Στη γενική θεωρία της σχετικότητας, ο χρόνος είναι μία από τις 4 διαστάσεις που αποτελούν τον χωροχρόνο. Ο χωροχρόνος πρακτικά είναι το σύνολο των γεγονότων που συμβαίνουν στο σύμπαν. Κάθε γεγονός έχει το δικό του «ρολογάκι» και άρα μπορεί να μετρά τον δικό του χρόνο. Υπό αυτή την έννοια, ο χρόνος είναι διαφορετικός για όλα τα γεγονότα, και όσο υπάρχουν γεγονότα, υπάρχει και χρόνος.
Το αν υπάρχει ή αν τον δημιουργούμε δεν το γνωρίζουμε, και δεν υπάρχει και τρόπος να το μάθουμε. Όποιος λέει κάτι άλλο, μάλλον προσπαθεί να περάσει τις δικές του αντιεπιστημονικές πεποιθήσεις... Πάντως, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θεωρίες που έχουμε είναι προσεγγιστικές: παρόλο που μας δίνουν μια πολύ-πολύ καλή εικόνα του πώς λειτουργεί το σύμπαν, δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμα σε πιο θεμελιώδεις ερωτήσεις του τύπου "τι είναι ο χρόνος;". Οι καλύτερες θεωρίες μάλιστα, δεν συμφωνούν καν μεταξύ τους. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τίποτα.
@@mlliarm δεν νομίζω ότι έχει αξία να κάνεις υποθέσεις εξ ονόματος άλλου. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως μόνο και μόνο η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του Δανέζη, είναι αρκετή για να τον χρίσει αντάξιο συνομιλητή του Νανοπούλου.
Υπέροχη η διάλεξη σας κε καθηγητά!! ήμουν εκεί κ ελπίζω γρήγορα για την επόμενη!! Το συνιστώ σ όλους μας ανεπιφύλαχτα!!
Εξαιρετική παρουσίαση ..Ευχαριστώ 💎🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Κύριε Δανέζη ευχαριστώ. Ανυπομονώ για την επόμενη διάλεξη σας.
Νάσαι πάντα καλά.σε ευχαριστω
Ευχαριστω
i kaliteri idopiisi
efxaristoume kirie danezi!!!
Σας ευχαριστούμε πολύ για τις γνώσεις που μας προσφέρετε απλόχερα! Να είστε πάντα καλά!
Η καλύτερη ειδοποίηση 💪
Να είσαι πάντα καλά δάσκαλε Δανέζη!!!
Είστε υπέροχος!!!
Σας ευχαριστούμε
Ο χώρος ΜΙΚΟΦΣΚΙ είναι ότι ακριβώς συμβαίνει και στην αφήγηση στο σπήλαιο του Πλάτωνα; ( ισομορφισμός)
ΜΆΝΟ ΕΊΣΑΙ ΠΟΛΎ ΜΕΓΆΛΟΣ.
ΔΕΝ ΈΧΩ ΤΊΠΟΤΑ ΆΛΛΟ ΝΑ ΠΩ
Γειά σου ρε ΔΑΝΕΖΑΡΕ !!!
🌹🌹🌹
Για δείτε τι γίνεται με τα αισθητήρια όργανα της αφής και της πίεσης γιατί εμείς με αυτά αντιλαμβανόμαστε το τι είναι ύλη και τι γίνεται κάτω από το όριο ενεργοποίησης τους που το λέμε "κενό"!!!
Μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ.Ο χρόνος υπάρχει η τον δημιουργούμε;Αν σταματησουν τα παντα να κινούνται,να παγώσουν,ο χρόνος θα εξακολουθεί να υπάρχει;Ευχαριστούμε κ Δανέζη
@@hollowneed καλό θα ήταν να μην παπαγαλίζουμε ό,τι ακούμε. Έχεις πηγή για αυτά που λες;
Η φύση του χρόνου δε μας είναι απόλυτα γνωστή, παρόλα αυτά μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα από το πώς εκφράζεται στις φυσικές θεωρίες. Θα σου πω δύο από αυτές: τη θερμοδυναμική, και τη γενική θεωρία της σχετικότητας.
Στη θερμοδυναμική ο χρόνος έχει να κάνει με την εντροπία του σύμπαντος. Η «εντροπία» είναι μια ποσότητα που μας λέει πόση «αταξία» υπάρχει. Η εντροπία πάντα αυξάνεται, οπότε αν σου έδινα δύο φωτογραφίες του σύμπαντος, θα μπορούσες να καταλάβεις ποιά τραβήχτηκε πρώτη: αυτή με τη λιγότερη εντροπία. Αν στο μέλλον, στο σύμπαν μας, όλη η «χρήσιμη» ενέργεια έχει μετατραπεί σε θερμότητα, και πια το σύμπαν φτάσει σε μια κατάσταση μέγιστης εντροπίας, τότε δε θα μπορείς να ξεχωρίσεις μια προγενέστερη από μια μεταγενέστερη φωτογραφία, και άρα ο χρόνος δε θα κυλά.
Στη γενική θεωρία της σχετικότητας, ο χρόνος είναι μία από τις 4 διαστάσεις που αποτελούν τον χωροχρόνο. Ο χωροχρόνος πρακτικά είναι το σύνολο των γεγονότων που συμβαίνουν στο σύμπαν. Κάθε γεγονός έχει το δικό του «ρολογάκι» και άρα μπορεί να μετρά τον δικό του χρόνο. Υπό αυτή την έννοια, ο χρόνος είναι διαφορετικός για όλα τα γεγονότα, και όσο υπάρχουν γεγονότα, υπάρχει και χρόνος.
Το αν υπάρχει ή αν τον δημιουργούμε δεν το γνωρίζουμε, και δεν υπάρχει και τρόπος να το μάθουμε. Όποιος λέει κάτι άλλο, μάλλον προσπαθεί να περάσει τις δικές του αντιεπιστημονικές πεποιθήσεις...
Πάντως, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θεωρίες που έχουμε είναι προσεγγιστικές: παρόλο που μας δίνουν μια πολύ-πολύ καλή εικόνα του πώς λειτουργεί το σύμπαν, δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμα σε πιο θεμελιώδεις ερωτήσεις του τύπου "τι είναι ο χρόνος;". Οι καλύτερες θεωρίες μάλιστα, δεν συμφωνούν καν μεταξύ τους. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τίποτα.
@@Dimention11th αν και δεν είσαι ευγενικός,θα σου απαντήσω.Είναι δική μου απορία και μόνον.
@@veraverus4 ήταν απάντηση σε κάποιον άλλο που τώρα έσβησε το σχόλιό του, όχι σε εσένα :) Οι απορίες σου είναι μια χαρά!
Κυριε Δανεζη είναι πολυ δυσκολο να κάνετε μια δημόσια συζήτηση με τον Νανόπουλο, γιατί έχουμε μπερδευτεί!! Αυτός λέει ακριβώς τα αντίθετα από εσάς.
Τι το αντίθετο λέει δηλαδή?
Το ερώτημα είναι αν ο κ. Νανοπουλος θα καταδεχόταν να κάνει μια σοβαρή συζήτηση με έναν ομιλητή όπως ο κ. Δανέζης. Υποψιάζομαι πως όχι.
@@mlliarm δεν νομίζω ότι έχει αξία να κάνεις υποθέσεις εξ ονόματος άλλου.
Παρόλα αυτά, πιστεύω πως μόνο και μόνο η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του Δανέζη, είναι αρκετή για να τον χρίσει αντάξιο συνομιλητή του Νανοπούλου.
Πώς λέγεται το τραγούδι του intro?
πολύ ωραία πράγματα
Συγγνώμη δηλαδή, η φθορά είναι μιά διάσταση;
Τάξη προς αταξία (εντροπία) = αισθητός χρόνος.
Κάτι θυμίζει ο ισομορφισμός του σύμπαντος, κάτι από το δοχείο του Klein
Αριστοτέλης, Φυσικά, Β 10. Κ10-14. Τα είπε όλα ο γίγαντας
Κε Δανέζη γνωρίζω ότι το μέλλον σας ανήκει
Okay