TERCİH DÖNEMİ ÖZEL: TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • Erdem'in Instagram hesabı:
    / erdemsoyadimiyazamam
    Herkese merhaba arkadaşlar :)
    Bugünkü videoda internette hakkında bilgi bulmanın pek kolay olmadığı bir başka Türk-Alman Üniversitesi bölümü olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği hakkında bölümde öğrenci değerli arkadaşım Erdem'le beraber tüm merak edilenleri konuşuyoruz. Videoya değerli katkılarından dolayı kendisine çoook teşekkür ederim :))
    Beni Instagram'da takip etmek isterseniz:
    / germanywithemre
    TAÜ ile Almanya'ya burslu gelip çift diploma almak:
    • TERCİH DÖNEMİ ÖZEL: TÜ...
    TAÜ 2022 soru-cevap:
    • TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTES...
    TAÜ 1. Bölüm:
    • MEZUNU ANLATIYOR: TÜRK...
    TAÜ 2. Bölüm:
    • MEZUNU ANLATIYOR: TÜRK...
    TAÜ Almanca hazırlık:
    • TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTES...
    TAÜ İşletme:
    • ÇİFT DİPLOMA, YURTDIŞI...
    TAÜ Siyaset:
    • TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTES...
    TAÜ Endüstri:
    • MEZUNU ANLATIYOR: TÜRK...
    TAÜ Bilgisayar:
    • Video
    TAÜ Moleküler Biyoteknoloji:
    • BİLİM İNSANI YETİŞTİRE...
    TAÜ Mekatronik:
    • ÜÇ TEMEL MÜHENDİSLİĞİN...
    TAÜ hakkında 10 soru & cevap:
    • TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTES...
    Burada gördüklerimi sizlere aktarmaya devam edeceğim, kendinize çok iyi bakın, görüşmek üzere! #tercihdönemi #türkalmanüniversitesi #almanya

Комментарии • 84

  • @erdemsik
    @erdemsik 2 года назад +16

    Arkadaşlar hepinize tekrar merhaba, Emre’ye de beni konuk aldığı için teşekkürler. Emre’nin videolarından haberdar olur olmaz kendisine mesaj attım ve tercih döneminin sonu yaklaştığı için çok çabuk çekim kararı aldık. Hem bu sebeple hem de heyecanımdan muhakkak atladığım konular olmuştur. Sizin hala merak ettikleriniz varsa hem yorumlarda hem Instagram’da yanıtlamaya çalışırım. Videoyu çektikten sonra benim şuraları daha fazla açsaydım dediğim birkaç yer oldu, şimdi onlardan bahsedeyim. Uzun bir yorum olacak önden uyarayım :)
    8:47 ‘de “Elektrik-Elektronik mühendislerine en iyi çalışma imkanlarını sağlayan yer savunma sanayii” derken kendi yorumumu katmadan, genel eğilimden bahsettim. Ben hiçbir savunma sanayii firmasına başvurmayı tercih etmedim. Sebebine gelirsek, işin doğası gereği alınan güvenlik önlemlerinin beni sıkacağını hissettim. Örneğin savunma sanayii firmalarında evden çalışma gibi bir opsiyonunuz bulunmuyor. İşyerinden herhangi bir cihazı (laptop vs), dökümanı eve kolay kolay götüremezsiniz ama mesela Mercedes-Benz Otomotiv’de biz haftada sadece bir gün ofise gidiyoruz, o gün de daha çok sosyalleşme odaklı oluyor, ekip üyeleri birbirleriyle hasret gideriyor diyebilirim. Yine savunma sanayii şirketleri Ankara’da oluyor, bu da benim için bir eksi :)
    Elektrik-Elektronik mühendislerinin asıl çalışma alanı Ar-Ge (Araştırma-Geliştirme, İng. R&D). Mercedes-Benz Türk’te Ar-Ge’den kabul aldığımdan bahsetmiştim. MBT otomotiv alanında en çok patent başvurusu yapan, tüm sektörleri dahil ettiğinizde de patent başvurusu açısından 3. sırada gelen bir şirket. Yani Ar-Ge alanında çalışmak isteyen bir Elektrik-Elektronik mühendisi için mükemmel bir ortam. Ben Ar-Ge’den daha çok yazılıma ilgi duyduğum için tercihimi Mercedes-Benz Otomotiv’den yana kullandım ama MBT Ar-Ge’de tam zamanlı işe ve staja başlayan çok arkadaşım var. Hem Ar-Ge yapıp hem hibrit çalışma imkanlarına sahip olmak isterseniz bu konuda geriye en çok Almanya merkezli şirketler kalıyor :)
    Yine çalışma alanı konusunda en önde gelen alanlardan biri IT (Information Technologies, Bilgi Teknolojileri). Ben de yazılım geliştirici unvanıyla staja başladığımı söylediğim için bunun mümkün olduğunu orada tekrar belirtme gereği duymadım ama biraz daha detaylandırayım: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği’nin atası diyebiliriz. Hatta MIT’de “Electrical Engineering & Computer Science” departmanının lisans bölümleri olarak geçiyorlar :) Elektrik-elektronik mühendisleri ve mekatronik mühendisleri, bilgisayar mühendislerinin çalıştığı alanlarda da çalışabilir, tersi ise pek mümkün olmaz. Ha, eğer yazılım geliştirici, yazılım testçi, DevOps’cu vs olmak konusunda kesin kararlıysanız, bu iki bölümdeki elektrik ve makine temeliyle zaman kaybetmenize gerek yok ama eğer donanıma da ilgi duyuyorsanız, robotik ve kontrol sistemlerini daha kapsamlı öğrenme fikri de cazip geliyorsa tercihinizi bu iki bölümden yana kullanıp seçmelilerinizi Bilgisayar Mühendisliği’nden alabilirsiniz. Şu ana kadar yaptığım stajları göz önüne alınca Bilgisayar Mühendisliği okumam benim için daha rahat olabilirdi ama sonuçta çok iyi bir şirkette yine yazılım geliştirici unvanına sahip bir staja başladığım için herhangi bir pişmanlığım yok :) Yine kendinizi seçtiğiniz bölümün hocalarıyla sınırlamayın. Benim kulüp danışmanım Mekatronik Mühendisliği’nden bir hocamızdı. Diğer bölümlerdeki hocaların ne tarz projeler yaptığından haberdar olmaya çalışıp ilginizi çekenlerde her zaman kapılarını çalabilirsiniz.

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +5

      Elektrik-Elektronik Mühendisliği okurken iyi bir matematik ve fizik temeline ihtiyacınız olacak. Bu illa TÜBİTAK olimpiyat geçmişiniz olmalı demek değil ama bu gereksinimlerin farkında olmakta fayda var. Üniversiteye başladığımda benim de fiziğim çok iyi değildi, lisans eğitimim boyunca geliştirdim, bunu da belirteyim.
      Elektrik-Elektronik Mühendisliği gerçekten zor bir bölüm, büyük ihtimalle en zor mühendislik dalı. 45 kişi aldığımız dersi sadece 7 kişinin geçtiği oldu. Elektromanyetik Alanlar diye meşhur bir ders vardır, bunun vize sınav sonuçları döviz kurları gibi 5-10-15 şeklinde geldi :D “Çan var zaten herkes düşük alınca düşük notla da geçiliyor” diye düşünmeyin, final barajı mevcut, bir dersten herkesin kalması mümkün. Öyle ya da böyle, biraz ondan biraz bundan feragat ederek dersleri geçiyorsunuz ve kompleks konuları kavramanın verdiği bir tatmin oluyor. Cenap Şehabettin’e atfedilen bir deyiş var “Tıbbiye’den her şey çıkar arada bir de hekim çıkar” diye. Mühendisliklerin içinde bu tabire en yakışan bölüm Elektrik-Elektronik Mühendisliği’dir sanırım. BBVA CEO’su Onur Genç gibi finans alanında, Nuri Bilge Ceylan gibi sanat alanında, saymakla bitiremeyeceğim birçok EE mezunu yazılım sektöründe çok başarılı performans gösteriyor. EEM’in hakkından gelebilen biri diğer alanlardaki zorlukları biraz daha rahat göğüslüyor sanırım :D
      Almanca bilmenin faydalarından biri de sık sık Almanca satış, içerik moderatörlüğü ve müşteri hizmetleri iş ilanı açılması. Bizlerle okulun kariyer merkezi tarafından sürekli ilan paylaşılıyor ve daha birinci, ikinci sınıftayken hem Almanca’nızı geliştirebileceğiniz hem maddi olarak sizi rahatlatacak işler bulabiliyorsunuz.
      TAÜ’yü veya bölümü seçmenizden bağımsız olarak kulüp/ STK faaliyetlerine önem vermenizi naçizane tavsiye ederim. Çünkü bu tür faaliyetler sizin ekip çalışması becerinizi çokça geliştirecek ve bunun hem staj başvurularında hem de iş hayatına atıldığınızda faydasını göreceksiniz. Bilim ve tekniğe karşı Hollywood’vari yaklaşım çok problemli. Bu konuyu Nikola Tesla üzerinden örneklendirebilirim, kendisi gerçekten çok yetenekli bir mühendis olmasına karşın hikayesi bir nevi tanrılaştırılarak insanların bilime karşı sağlıksız bir bakış geliştirmesine sebep olabiliyor. Rönesans tipi bilim insanlarının dönemi geçti artık, çok büyük problemlerin üstesinden tek bir kişi gelmiyor aksine birçok kişi o güne kadar biriktirilen bilginin üstüne bir tuğla daha ekleyerek katkı sağlıyor. Otonom sürüş, kanser tedavisi, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi… Aklınıza gelebilecek her türlü büyük buluşun/ hedefin tek bir sahibi yok ve olmayacak, arkasında on binlerce belki yüzbinlerce mühendis ve bilim insanının emeği olacak. Durum böyleyken bir mühendisi istihdam etmek istediğinizde aradığınız en büyük özellik onun teknik bilgisi değil ekip çalışmasına yatkınlığı oluyor. Sonuçta bir kişinin kapasitesi çok sınırlıyken, sayıca az ama yüksek performanslı ve birbiriyle iyi iletişim kuran bir ekibin yapabileceklerinin sınırı yok :) Birçok kişi dersleri bahane ederek kulüp faaliyetlerinden elini ayağını çekiyor ama şunu da belirteyim: Mercedes-Benz şirketleriyle olan staj görüşmelerimde kimse not ortalamamı sormadı :) Benden önceki dönem kulüp yönetim kurulunda olan hemen herkes MBT ve MBO’da çalışıyor. Umarım bu bahsettiklerim şirketlerin kulüp faaliyetlerine ne kadar önem verdiği konusunda sizleri ikna edebilmiştir.

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +9

      Türkiye’de çokça ıskaladığımız bir nokta akranlarımızın fikirlerine değer vermek. Sadece hocalarınızı veya şirket yöneticilerini değil, arkadaşlarınızı da dinleyin. Onlarla kişisel gelişim odaklı tartışın. Tarihteki bütün büyük şahsiyetler zamanında bir arkadaşının fikirlerinden çokça etkilenmiş ve bunu söylemekten hiç gocunmamıştır. Hocanızı/ yöneticinizi yoğunluklarından dolayı çok kısa süreler meşgul edebilecekken arkadaşlarınızla daha uzun süre ve daha detaylı tartışmalar yapabilirsiniz.
      Ben şu an üniversiteye başladığımdan beri istediğim şirkette, tam da beklediğim gibi hatta belki de daha da iyi bir ortamla karşılaşmanın mutluluğunu taşıyorum. Ekibe katılalı çok uzun zaman olmadı, herkes beni çok sıcak karşıladı ve bana bir şeyler öğretebilmek için sürekli ellerinden geleni yapıyorlar. Ben de bu ilgiye layık olabilmek için gönüllü olarak gece gündüz yazılım alanındaki eksikliklerimi gidermeye çalışıyorum. Lead developer’ımızın çalışma temposundan bahsedince “acaba çok çalışmaya mı zorluyorlar” diye bir algı oluşmasın. Bana mesai saatleri bittikten sonra herhangi bir mail veya mesaja cevap vermek zorunda olmadığım konusunda en baştan bilgi verdiler. Bahsettiğim eğitim sürecini lead developer’ımız işini sevdiği ve hala öğrenmek istediği yeni şeyler olduğu için yapıyor. Sevmese ve zorunlu eğitim olsa biter bitmez bilgisayarını kapatır zaten ama o belli ki dönem dönem sabahlara kadar çalışmaktan gocunmuyor. Analitik ve duygusal zekası yüksek insanlarla birlikte çalışmak bence çok keyifli ve bu sağlandıktan sonra yorgunluk hissi çok uzak geliyor insana. Sizlere de tavsiyem, hem gördüğünüz değeri hak etmek için çabalamaya devam edin hem de etrafınızdaki insanlara yardımcı olmaya çalışın. Emre herhangi bir karşılık beklemeden bu yayınları yapıyor ve sizlere bu zorlu tercih sürecinizde katkı sağlıyor, siz de yarın bir gün ortaokul/ lise öğrencilerine gönüllü eğitmenlik olur, tercih döneminden geçen bir öğrenciyle bilgilerinizi paylaşmak olur, bir sınıf arkadaşınıza derslerinde veya staj bulma sürecinde yardım etmek olur desteğinizi esirgemeyin. Üretme odaklı olursanız çok daha tatminkâr bir hayat yaşarsınız bundan hiç şüphem yok. Hepinizin tercih döneminde kendiniz için en doğru kararı vermenizi ama bunun asla bir son olmadığının bilincinde olmanızı diliyorum. Kalın sağlıcakla!

    • @kaanersen3708
      @kaanersen3708 2 года назад +1

      merhaba ktü(ing) ee mi sakarya üni(türkçe) ee mi önerirsiniz

    • @sonadovskiyazanlardannefre5265
      @sonadovskiyazanlardannefre5265 2 года назад +1

      Malzeme Bilimi ve Teknolojileri - İnşaat Mühendisliği bölümleri 10 gibi az bir kontenjana sahip olmasının nedeni nedir, şansımı denemeli miyim?

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +1

      @@kaanersen3708 Merhaba, öncelikle tebrik ederim! Maalesef iki bölümde de tanıdığım yok. Tercih sürecine faydası dokunabileceğini düşündüğüm birkaç noktaya değineyim: Doğrudan bahsettiğin bölümlerde okuyan ve mezun olan kişilere ulaşmaya çalışıp bölüm hakkındaki görüşlerini alabilirsin. Bunun için LinkedIn'e üye olmanı tavsiye ederim. Sakarya ve Trabzon'da yaşam şartlarını aynı zamanda iş imkanlarını araştırabilirsin. Sakarya sanayii açısından daha gelişmiş bir şehir, orada okursan staj/ iş bulma konusunda daha fazla avantaj sağlayabilir gibi duruyor. İngilizce/ Türkçe okumak açısından İngilizce daha mı iyi olur diye düşündüğünü tahmin ediyorum. Bu konu gerçekten hassas bir konu, Türkiye'de yabancı dil eğitimi ile ilgili ciddi sıkıntılar var ve bu sadece bizim neslimizi değil önceki nesilleri de etkiliyor. Program İngilizce olmasına karşın hocaların İngilizce'si çok iyi olmayabiliyor, KTÜ'de kesin böyledir demiyorum ama deneyimleyen kişilere sormakta fayda var. TAÜ'de Almanca eğitimi ve hocaların Almanca becerileri gayet iyi o yüzden ben bir hayal kırıklığı yaşamadım. Bu arada İngilizce'ni geliştirmenin tek yolu da bölümü İngilizce okumak değil. Hocaları, staj ve iş imkanları daha iyiyse Türkçe bir programa yerleşip İngilizce referans kitapları okumaya çalışman daha faydalı olur. Umarım cevabımın faydası dokunur ve kendin için en doğru kararı verirsin. Sevgiler!

  • @ergunburakyucel
    @ergunburakyucel 2 года назад +6

    Çok kıymetli bilgiler yine, yayın için teşekkürler. Sıradaki video umarım Almanya'da ingilizce yazılım bölümü ( lisans ya da yüksek lisans ) okuyan ya da mezun bir yardımsever olur:)

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад +2

      Cok tesekkur ederiz guzel bir fikir neden olmasin :)

  • @hasanyldrm5608
    @hasanyldrm5608 2 года назад +4

    Ağzına sağlık gençler, oldukça faydalı bilgiler vermişsiniz.

  • @canerms
    @canerms 2 года назад +3

    Çok güzel ve kaliteli bir video daha, emeğine sağlık. 😊😎

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад +2

      Çok teşekkürler kanka bu sene hep beraber TAÜ tanıtım günlerine alternatif olduk diyebiliriz sanırım dsjsdjsdjsd

    • @canerms
      @canerms 2 года назад +2

      @@GermanywithEmre Ne demek kanka, aynen öyle. Gerçekten çok yararlı oldu yaptıklarımız 😅

  • @yukselpnarbas9524
    @yukselpnarbas9524 2 года назад

    Çok güzel video

  • @araiq7005
    @araiq7005 2 месяца назад +1

    Hocam eğer TAU Elektirk-Elektronik yazarsam Almanya'daki şirketlerde donanım üzerine çalışmak mümkün mü ?

    • @erdemsk3023
      @erdemsk3023 2 месяца назад +1

      Bununla ilgili tek gereklilik bahsi geçen şirketi kalifikasyonunuza ikna etmeniz. Gerisi kolay

  • @canylmaz5718
    @canylmaz5718 2 года назад +4

    Elektrik ve elektronik mühendisliğinde de az da olsa yazılım var ya da bilgisayar mühendisliği içinde yazılım var ve yazılımka ilgili kaynakların çoğu ingilizce bu durumda almanca öğrenince yazılımla ilgili kaynaklarda araştırma yaparken sıkıntı çekmiyor musunuz yoksa okul ingilizce bilmemiz şartıyla mı bizi alıyor???

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +2

      Merhaba Can, öncelikle tebrik ederim!
      Üniversitenin eğitime başlamak için herhangi bir İngilizce şartı yok. Birinci ve ikinci sınıfta İngilizce I-II-III-IV ve son sınıfta İleri İngilizce I-II olmak üzere toplamda 6 adet İngilizce dersi alıyoruz. Bunlardan ilk 4'ü için 1. sınıfın veya 2. sınıfın başında muafiyet sınavına girebiliyorsun, aldığın puana göre de 2'sinden veya 4'ünden muaf olmak mümkün. İleri İngilizce derslerinden ise anadili İngilizce olan ülke vatandaşlığın olsa dahi muaf olamıyorsun :)
      Benim İngilizce'm liseyi bitirdiğimde de iyiydi ben herhangi bir zorluk çekmedim. İngilizce sadece yazılım için değil aklına gelebilecek her alan için en çok bilgi üretilen dil diyebiliriz. Ben de kendi branş konularımın çoğuna İngilizce kaynaklardan çalışıyordum. İyi bir profesyonel (ister mühendis, ister hekim, ister sanatçı) olmak istiyorsan İngilizce'yi iyi seviyede bilmen şart ama İngilizce ve Almanca öğrenimine sıfır toplamlı bir oyun gibi bakmaya, yani biri olursa diğeri olmaz diye düşünmeye gerek yok. Tavsiyem, ikisini de gayet iyi seviyede öğrenmeye çalışman. Bu arada, bir bölümün İngilizce eğitim vermesi her zaman oradaki herkesin çok iyi İngilizce bildiği anlamına gelmez. Ben İngilizce mühendislik okuyup ardından A2 kurundan İngilizce kursuna başlayan kişiler tanıdım, Türk-Alman'da ise kimse için böyle bir durum mümkün değil, mezun olmasına izin vermezler böyle bir öğrencinin :)

    • @mesutsk2272
      @mesutsk2272 2 года назад +2

      Tebrik ediyorum, birikimlerini 5 sene önce sizin yaşadığınız heyacını yenmek için yaptığınız mücadeleyi empati yaparak samimiyeti ile bilgi ve tecrübelerini aktardığn için. Aynı zamanda söyleşi sonunda oluşabilecek sorunları öngörüp bunları sorulaştırıp cevapları vermen tercih yapmak için kafalarda kırılması zor önyargıları kısmende olsa ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Tekrar tebrikler canım.

  • @beyzaakcan543
    @beyzaakcan543 2 года назад +2

    merhaba video için teşekkür ederim. benim iki tane sorum olacak. birincisi araştırınca gördüğüme göre bölümde çok fazla profesör ya da doçent yok. almanyadan gelen hocalar olduğunu da biliyorum ama acaba hocalar yeterli mi ya da beni istediğim kadar geliştirebilirler mi tereddüt ettim. ikincisi kampüs ve yurt imkanları. sanırım üniversitede kız yurdu yok. senin gördüğüne göre çok sıkıntı çeken oldu mu? ulaşım veya barınma anlamında.

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад

      Merhaba, öncelikle tebrik ederim! Bölümün öğrenci sayısı da çok az bu büyük bir avantaj. Hocalarımız gayet donanımlı, özgeçmişlerine bakarsan ya Türkiye'nin diğer önde gelen üniversitelerinde ya da Almanya'da doktoralarını tamamlamış kişilerden oluşuyor. Aynı zamanda sadece kendi bölümünün hocalarına değil tüm üniversitenin hocalarına erişimin oluyor, hepsinin kapısı açık :) Üniversitede 100 kişilik bir kız apartı şehir dışından gelen öğrenciler için açılmıştı tabii yeterli gelmiyor. Sanırım tanıtım günlerinde KYK yurdu anlaşması yapılacağı ile ilgili bir plandan bahsedilmiş ama net bir bilgim yok. Barınma ve ulaşımla ilgili sıkıntılar mevcut elbette çünkü Beykoz'da pek ev yok ama kimsenin eğitim hayatını sonlandıracak kadar olmadı. Online ev bulma sitelerinden ev kiralarına bakarak masraflar hakkında fikir edinebilirsin, okula ulaşımı da baktığın evin Kavacık'a olan mesafesi ile hesaplayabilirsin. Kavacık'tan okula ring ile 10-15 dakikada varılıyor.

    • @cnrdkcl
      @cnrdkcl Год назад

      Hocalar ayrıldı deniyor bu doğru mu

  • @ionmerope5980
    @ionmerope5980 2 года назад +1

    Video için teşekkürler abi. İnşşat Mühendisliğinin gelme ihtimali var mıdır?

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад +2

      çok teşekkürler, şuada böyle bir planımız yok maalesef ancak belki ileride olabilir gibi :(

    • @oyunhane3720
      @oyunhane3720 Год назад

      @@GermanywithEmre makina da gelsin

  • @Veysel_Geziyor
    @Veysel_Geziyor 2 года назад

    Dostum başarılar diliyorum daha önceki videona yorum yaptım ama galiba soru yanlış anlaşıldı. Ben burs İçin değil de yurt İçin sormak istedim dil okulu vizesiyle gelerek yurtta kalabilirmiyim sadece üniversite öğrencileri mi kalabiliyor

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад

      şartlı kabulle gelirsen üniversitenin yurtlarında kalabiliyorsun diye biliyorum :)

  • @selinsen2747
    @selinsen2747 Год назад

    İyi günler, hazırlık sınıfında kalındığında yaz okuluna gidiyoruz. Peki yaz okulunda da kalırsak yeniden mi hazırlık görüyoruz? Bir üst döneme geçiliyor mu?

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  Год назад

      Yaz okulunda teorik olarka mumkun olsa da pratikte kalinmiyor en azindan benim donemimde oyleydi :) o daha cok gezi tadinda oluyor

  • @denizboru9707
    @denizboru9707 2 года назад +2

    Abi merhaba, uzun zamandır beklediğim video bu. ben şunu sormak istiyorum, rehberlik öğretmenim ve ailem almanca okumaktan çok ingilizce okumam benim için daha iyi olur, almanlar da zaten ingilizce iş yapıyor, almanların hepsi ingilizce biliyor diyorlar. Mesela ben almanca bitirince abdde veya almanya dışında bir yerde bir ingilizce bitirmiş birisine göre daha arkada kalmış olmaz mıyım? Çok sevinirim cevap verirsen.

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +1

      Merhaba Deniz, öncelikle sınav dönemini başarıyla geride bıraktığın için tebrik ederim!
      Almanların da İngilizce iş yaptığı konusuna tamamen katılmıyorum. Çok uluslu şirketlerin merkezlerinde (Mercedes-Benz'in Stuttgart'ta olduğu gibi), Berlin ve kısmen Münih'te sadece İngilizce kullanarak çalışabileceğin şirketler elbette mevcut, hatta yeri gelir Berlin'deki bir start-up'ta bir Alman İngilizce konuşmak zorunda kalır ama bunu tüm ülkeye mal edemeyiz. Aynı zamanda Almanya'da veya başka bir ülkede sadece İngilizce ile çalışabileceğin bir iş bulsan dahi onların ana dilini bilmek sosyal uyumun için önem arz etmekte. Şöyle düşün, Türkiye'de yaşayan yabancı bir arkadaşın var ve onunla İngilizce konuşuyorsun. Sırf Türkçe bilmediği için onu dışlamazsın ama kendini Türkçe'de olduğu kadar iyi ifade edemezsin, mizah yapamazsın, sosyal medya jargonunu vs. kullanamazsın, bu da ister istemez ilişkinizin sığ olmasına sebep olur. Bunu yaşamak için gittiğin ve dilini bilmediğin her ülkede oranın yerlileri sana karşı hisseder. Bu sebeple DACH bölgesinde (Almanya, Avusturya, İsviçre) yaşama gibi planların varsa Almanca'yı öğrenmen elzem. Bırak oralarda yaşamayı, Türkiye'deki Alman şirketlerindeki tepe yöneticilere bakarsan onların da Almanca konuşabildiğini görürsün, bu kişilerin oranı tesadüf olamayacak kadar yüksektir :)

    • @denizboru9707
      @denizboru9707 2 года назад

      @@erdemsik açıkçası tam başarıyla bıraktığım söylenemez. 150 bin yaptım, bildğim bir çok şeyi sınava dökemedim ama bir daha denemeyi, bir sene daha çalışmayı düşünüyorum. Ya da doğu akdeniz üni elektrik elektronik okuyacağım. Üni hakkınds araştırma baya yaptım, sen hiç duydun mu bir şey abi? Bilgin var mı? Mezunları hakkında pek bilgi bulamadım.

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +1

      @@denizboru9707 Sıralamandan bağımsız olarak bu zorlu süreci geride bıraktığın için tebrik ederim, daha iyisini yapabileceğini düşünüyorsan da bundan hiç şüphem yok, bir yıl gayet uzun bir süre :) DAÜ hakkında pek bilgi sahibi değilim açıkçası. Staj bulma konusunda imkanların kısıtlı olabilir ayrıca Kıbrıs'ın çok pahalı olduğunu göz önünde bulundurmanı da tavsiye ederim.

    • @denizboru9707
      @denizboru9707 2 года назад +1

      @@erdemsik çok teşekkürler abi, seneye eğer unutmazsam buraya yazarım türk almanı kazandığımı :) Kendine iyi bak, kolay gelsin

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад

      @@denizboru9707 Ben de teşekkür ederim. Her şey gönlünce olsun, başarılar ☺️

  • @spRinT-ol9ou
    @spRinT-ol9ou 2 года назад +2

    Merhaba abi türkiyede ikinci öğretim bilgisayar mühendisliği yazsam almanyadaki informatiğe başvururken sıkıntı çıkarırmı?

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад

      Merhaba, öncelikle tebrik ederim! Daha önce doğrudan ikinci öğretimi kazanıp Almanya'ya giden bir örnek görmedim ama sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü bu senaryodaki mantık Türkiye'deki üniversitelerin Alman üniversitelerine denk olması ve burada Bilgisayar mühendisliği kazanan birinin (özel üniversitelerin ücretli kontenjanı dahil ve kayıt zorunluluğu da yok, sadece tercih sonucunda kazanmış olmak yeterli) Almanya'da da bilgisayar mühendisliği okuma hakkını kazanması. İkinci öğretim programlarının YÖK nezdinde bir farkı bulunmuyor. Puanlarının daha düşük olması tamamen öğrencilerin tercihleriyle ilgili.

    • @spRinT-ol9ou
      @spRinT-ol9ou 2 года назад +1

      @@erdemsik ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад

      @@spRinT-ol9ou Rica ederim, başarılar dilerim!

  • @onurerdogan7528
    @onurerdogan7528 2 года назад +1

    pasaportum yok üniversite başlamadan çıkarttırmam gerekir mi daha sonra problem olur mu

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад +1

      eğer Almanya'daki bir üniversiteyi diyorsan vizeye başvurmak için pasaporta ihtiyacın olacak, eğer TAÜ için soruyorsan gerekmez

  • @tunahantasli8375
    @tunahantasli8375 2 года назад +4

    türk almana gidersem sebebi sensin 😂😂

  • @batuhan_aras
    @batuhan_aras 2 года назад +3

    1) İstanbul'a başka şehirden gelen birisi aylık kaç bin TL ile geçinebilir?
    2) Almanya'ya tam bir ekonomik özgürlük içinde gitme imkanı var mı? Bunun için hazırlıkta dereceye mi girmek gerekiyor?
    3) Zorunlu staj ve Almanya'da bir dönem okumak gibi konularda maddi işleri tamamen devletler hallediyor mu?
    4) Başka üniversitede okuyup Almancayı bir şekilde öğrenen kişinin şansı da yüksek olur mu?

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +3

      Merhaba Batuhan, öncelikle tebrik ederim!
      1) Gerçekten hakkında konuşması en zor soru bu olabilir çünkü çok kişisel bir durum, senin yaşam standartlarına bağlı. Geçen sene Kavacık'taki bir özel yurtta 3 kişilik oda 1300 TL'ydi bu sene büyük ihtimalle 2000 TL'ye yaklaşır. Online kiralık ilan sitelerinden Beykoz'daki apartlara bakarak kira konusunda fikir edinebilirsin, en büyük gider kalemlerinden biri konaklama. Başka hangi ilçelere bakabilirim diyorsan da, evlerin Kavacık'a olan uzaklıklarına bakabilirsin çünkü Kavacık'tan okula ring oluyor ve 10-15 dakikada varılabiliyor. Örneğin Mecidiyeköy'de oturan biri farklı yakada oturmasına rağmen okula 40-45 dakikada ulaşabilir. Bir diğer önemli gider tabii ki gıda oluyor. Yurtlara bakarken kahvaltı akşam yemeği vs dahil mi diye sormak önemli. Okul yemekhanesinde tabldot 5 TL'ydi, benim bir arkadaşım dersi olmasa dahi yemek yemeye okula geliyordu. Bu gibi tasarruf yöntemleriyle 2500-3000 TL'ye geçinebilirsin diye tahmin ediyorum maalesef bu bile ciddi bir miktar farkındayım ama durum bu.
      2) Hazırlıkta en yüksek puan alan ilk 100 kişi, son kişilerin belirlenmesinde de puanlar aynı çıkarsa en az devamsızlık yapanlar olmak üzere burslu yaz okuluna gidiliyor. Bunun için verilen burs oradaki harcamaları karşılamaya fazlasıyla yetiyor. 3. Sınıftaki değişim programında ise ben üniversiteye başladığım dönemde 250€ DAAD, 250€ karşılığı TL de YÖK tarafından olmak üzere toplam 500€ burs veriliyordu ama döviz kuru o zamandan beri çok arttığı için YÖK bursu 150€'ya geriledi sanırım. Almanya'da öğrenci olmak istediğinde devletin belirlediği minimum bir yıllık yaşam gideri kadar parayı (şu sıralar 10 bin €'ya yakın bir miktar) bankada bloke hesap olarak bulundurman veya Almanya'da yaşayan bir garantör bulman gerekiyor. Türk-Alman öğrencilerine 400€ civarı bir burs verildiği için ayrıca eğitim dönemi bu sefer 1 yıl değil 10 ay üzerinden hesaplandığı için bu 10 bin €'luk bloke hesabın yarısı olan 5 bin €'yu bankada göstermen veya bir garantör bulman gerekecek. 5 bin €'yu tamamen harcamana gerek yok, Almanya'dayken yarı zamanlı çalışma iznin olacağı için sana verilen bursun üzerine sadece hafta sonları çalışarak Almanya'da para harcamadan dönebilirsin hatta her haftasonu çalışırsan artar bile.
      3) Zorunlu staj için sigortanı okul karşılıyor, senin bir firma bulman yeterli. Almanya'da 1 yıl veya Erasmus ile 1 sömestir okuma konusunda maddi destek sağlanıyor ama dediğim gibi tamamını karşılamıyor.
      4) Sanırım bu soru iş hayatı için geldi. Elbette, mesele Almanca bilmek ve onu profesyonel düzeyde kullanabilmek olunca başka bir yerden bu beceriyi edinirsen neden olmasın. Ancak bunun için Almanca kurslarına belki 15-20 bin TL ücret ödemen ve kendi öğretim planının yanında dil becerilerini korumak için sürekli pratik yapman gerekecek. TAÜ'de okursan hem Almanca eğitimini ücretsiz alacaksın hem de dersleri Almanca gördüğün için sürekli pratik yapmış olacaksın.
      Umarım sorularına cevap verebilmişimdir :) Başarılar dilerim!

    • @batuhan_aras
      @batuhan_aras 2 года назад +1

      Değerli vaktini ayırıp böyle detaylı cevaplar verdiğin için çok teşekkür ederim :)

    • @erdemsik
      @erdemsik 2 года назад +1

      @@batuhan_aras estağfurullah, ben teşekkür ederim :) Her şey gönlünce olsun!

  • @helenaykaraklc6969
    @helenaykaraklc6969 Год назад

    Hocam her liseden girilmiyor galiba ben geçen sene tercih yapamamıştım bilginiz var mı

    • @erdemsik
      @erdemsik Год назад

      Her bölüm için 2 farklı kod var, bunlardan biri tüm liselere açık ve tek faktör YKS başarınız, diğer kod ise yabancı dil olarak Almanca'ya ağırlık veren belli liselere ayrılmış durumda, bunların mezunları kendi aralarında YKS sıralamalarına göre yerleşme hakkı kazanıyor. Tercih edememe gibi bir durum söz konusu değil, bu Almanca öğreten liselere ayrılan kodu da tercihleriniize yazmanıza bir engel yok, kayıt aşamasında ortaya çıkıyor bu sorun ve maalesef artık iş işten geçmiş oluyor. Bu sebeple tercih yaptıktan sonra altta beliren dipnotları okumakta fayda var :)

  • @aliveli1635
    @aliveli1635 2 года назад

    Boğaziçi üniversitesi inşaat mühendisliğini kazandım bu nc ile Tu berlin veya Tu münihe girebilirmiyim

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад

      Lisans için nc şartlarına tam hakim değilim ama eğer dil sertifikan da varsa neden olmasın

  • @seyidcivanguzeldere7750
    @seyidcivanguzeldere7750 2 года назад

    Hocam İşletme ile Almanya'daki üniversitelerden şartlı kabul almamız zormu

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад

      bence aşırı aşırı zor değil çünkü bazı teknik üniversiteler hariç çoğu ünide iibf yer alıyor, içerinden illa ki şartlı kabul verenler vardır diye düşünüyorum :)

    • @seyidcivanguzeldere7750
      @seyidcivanguzeldere7750 2 года назад

      @@GermanywithEmre teşekkür ederim bilginiz için

  • @yalinselen
    @yalinselen 2 года назад

    bu ara almanya’da ogrencilik yapmak icin vize alma asamasinda sorun cikan cok fazla kisiye denk geldim. bu neyden kaynakli olabilir herhangi bir fikriniz var mi?

    • @qweeninthenorth
      @qweeninthenorth 2 года назад

      aynı sorunu ben de duydum
      ne derece doğru acaba bilenler cevap yazabilir mi

    • @GermanywithEmre
      @GermanywithEmre  2 года назад

      Schengen konusunda bazi durumlar soz konusuymus ancak ogrenci vizesi d tipi oldugundan o baska bir kategoride ve bu konuda zorluk cikarildigini duymadim ben

    • @yalinselen
      @yalinselen 2 года назад

      @@GermanywithEmre anladim ilginiz icin cok tesekkur ederim. garantor ya da bankada sart kosulan miktarda para oldugu surece ve universite kabulu alindigi zaman sorun cikmaz diye dusunuyordum ben de ama yuksek lisans basvurulari icin vize cikmamasi bir suphelendirmisti acikcasi. umarim problem olmaz cok tesekkurler tekrardan.🙏🏻