Merhaba, BT alanında denetim disiplinleri geleceğin aranılan meslekleri arasında olacak ancak şu an için maaş skalası vb. konularda ne yazık ki bilgim yok. Bankalar mevzuatın en sıkı uygulandığı ve dolayısıyla mesleki gelişimin en hızlı olduğu dinamik yerlerdir. En iyi BT'cilerin önemli bir kısmı genelikle bizim ülkemizde banka ve finans kuruluşlarında çalışır. 27001, COBIT, ITIL vb. meslek yönergeleri hakkında bilgi sahibi olmak (uzmanlık değil) iş görüşmelerinde size katkı sağlayabilir. Başarılar!
Merhabalar Metin bey, ISO9001 belgesi için eğitim kurumundan arandım. Kursu bitirip sınavları geçtiğim taktir de belge alıp baş denetçi olabileceğim söylendi. Anlatılanlara göre biraz kolay geldi. İş ilanları veya bu işin artıları eksileri nelerdir? Kurstan istenen para da ucuz bir miktar değil. Fikirlerinizi dinlemek isterim. Teşekkürler.
Merhaba, sektörde bazı firmalar insanlara baş denetçi sertifikası alınca piyasada iş bulabileceklerini söyleyerek yanlış yönlendirme yapıyor. Baş denetçi olmak ve akredite bir kuruluşta baş denetçi olarak çalışmak için hem sektör iş tecrübesi hem de öncesinde denetim faaliyetine katılma zorunluluğu var. Yani baş denetçi sertifikasını almak sadece işin ilk adımı. İç denetçi olarak çalışmadan baş denetçi olamazsınız. Bu konuda TSE'nin 9001 denetçilik şartlarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz: www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=2069&ParentID=7496
Merhaba Emre Bey, bu videoda anlattıklarımı, bağımsız ve iç denetçi ne iş yapar konusunu da işleyerek şu linkte anlatmaya çalıştım: metinserenakinci.medium.com/denet%C3%A7i-olmak-i%CC%87%C3%A7in-nereden-ba%C5%9Flamak-laz%C4%B1m-865691f05a4f Bağımsız denetçiler ağırlıklı assurance (güvence) hizmeti vermekle birlikte, danışmanlık ve vergi konularında da önemli hizmetler vermekte. Özellikle big 8 dediğimiz firmalarda çalışan denetçiler bir kaç sene tecrübe edindikten sonra reel veya finans sektör firmalarından finans, muhasebe vb. farklı pozisyonlar için iş teklifleri alıyorlar. Big 8 firmaları eğitim ve network açısından önemli fırsatlar sunuyor. İç denetçiler ise kuzenlerinden diyelim daha farklı bir kulvarda ancak iç denetçiler de tecrübe sahibi olduktan sonra firmaların ağırlıklı olarak finans, muhasebe veya operasyon bölümlerinde yönetici / müdür / olabiliyorlar. Yani bağımsız veya iç denetçi sonuçta aynı kulvarda buluşuyorlar. Bu açıdan bağımsız veya iç denetçi kariyer yolu açısından çok fark etmiyor. Şunu yalnız göz ardı etmemek lazım, big 4 bağımsız denetçileri geniş bir networke sahip, iç denetçilerin ise networkü ise nispeten daha sınırlı.
Merhaba Metin bey size linkedln den ulaşmaya çalıştım en son çare burdan yazmaya karar verdim iç denetçilik kariyeri yapmak istiyorum turizm lisans mezunuyum iç denetçi olabilir miyim okuduğum bölüm bu olmamalı mıydı istediğim kariyer planımı nasıl yapabilirim, nereden başlamalıyım yardımcı olursanız çok sevineceğim ?
Derya Hanım merhaba, hangi bölümden mezun olduğunuzun bir önemi kesinlikle yok. Temel muhasebe bilgisi, analitik düşünme ile beşeri beceriler (soft skills) dediğimiz konularda kendinizi geliştirmeniz bu mesleğe başlamak için yeterlidir. Turizm sektöründe çok sayıda denetçi çalışıyor ve çok güzel işlere imza atıyorlar. Turizm sektöründe tecrübeniz varsa denetçi olmak için de çok önemli bir avantajınız da var demektir. Stajyerlik bile olsa denetim sektörüne bir şekilde adım atın. Mesleği severseniz zaten gerisi kendiliğinden gelecektir emin olabilirsiniz. Bir süre denetim alanında çalışmadan CIA vb. denetim alanına ait sertifikalar için acele etmeyin. Hem zaman ayırmanız hem de kaynak için yatırım yapmanız gerekeceği için önce mesleği sevecek misiniz bir bakın. LinkedIn'e bir süredir giremedim, en kısa zamanda kontrol edeceğim kusuruma bakmayın lütfen. Bana metinserenakinci@gmail.com adresinden de sorularınızı her zaman ulaştırabilirsiniz. Başarılar.
Peki bankalarda çalışan denetçiler ne sıklıkla seyahat ediyorlar? Yani her hafta şehirdışına mı çıkılıyor? Haftalık ve yıllık tatil günleri bulunuyor mu? Video çok güzel olmuş bu arada, teşekkürler😊
Bankalarda iç denetim (teftiş) ve iç kontrol birimleri mevcut. Teftiş genellikle 1) İnceleme-Soruşturma 2) Şube 3)Süreç olmak üzere üç bölüme ayrılır. 1. gruptakiler hemen her hafta başka bir şubeye veya operasyon birimine giderler. Her hafta şehir dışı olabileceği gibi sadece yaşadığı şehirde de kalabilir müfettiş. İşin yoğunluğuna göre değişir. 2. gruptakiler ise genellikle ayda bir farklı bir şubeye giderler. Denetim programına göre %40-50 şehir dışındadırlar diyebiliriz. Elbette yine işin yoğunluğuna göre sadece şehir içi ya da çoğunlukla şehir dışı da olabilir. 3.gruptakiler ise genel müdürlük ve operasyon birimlerinde 2-3 aylık denetimler yaparlar. Sık seyahat etmek zorunda değildirler. Elbette haftasonları ve yıllık izinleri var. 😃
Hocam merhabalar, ben bir eğitim akademisi aracılığı ile uzman kalite Mühendisliği ve yöneticiliği eğitimi alıyorum. Eğitim sonunda verilecek sertifikalar da İç tetkikçi sertifikaları. Bu sertifikalar ile İç Tetkikçilik yapabilir miyim? CIA ünvanı almamak bunu engeller mi?
Bir denetçi yardımcısı tecrübe kazandıkça denetçi -> kıdemli denetçi -> baş denetçi/ süpervizör -> iç denetim müdürü -> iç denetim yöneticisi / denetim kurulu başkanı vb. unvanlarına sahip olabilir. Elbette denetim ekibinin büyüklüğüne ve sektörün ihtiyaçlarına göre arada başka unvanlar da olabilir. Mesela ben bankada iken müfettiş 4->3->2->1 ve sonra baş müfettiş şeklinde devam ediyordu. Yalnız kabaca durum anlattığım gibidir. Umarım siz de en üst seviyelere kadar gelirsiniz. Başarılar!
Merhaba Kaan Bey, bu konuda bir makale yazmıştım: www.linkedin.com/pulse/i%C3%A7-denet%C3%A7i-olmak-i%C3%A7in-nereden-ba%C5%9Flamak-laz%C4%B1m-nas%C4%B1l-metin-seren Bu makaleyi okuduktan sonra aklınıza takılanları sorarsanız memnuniyetle yanıtlarım. Başarılar!
Abi devlette denetmenlik nasil sence? Şuan onu düsünüyorum ama bilmiyorum :( nu denetmenlikte devlette ozellikle kıdem artsa bile maasin çok artmiyormuş bu yüzden is birakan çokmuş diye duydum. Napmaliyim sence?
Kamuda çeşitli denetmenlik pozisyonları var ve ücret politikası elbette özel sektöre göre daha düşük. Bu arada iç denetçi ve denetmen pozisyonları farklı kavramlar. İç denetçi olmak için pozisyona göre min. 5 veya 8 yıl kamu çalışanı olmak gerekiyor. Denetmenlikte bu şart yok. Yaşın kaç bilmiyorum ama genç bir yaşta olduğunu düşünerek derim ki bence denemeye değer. Beğenmezsen önünde başka işler için çok sayıda fırsat çıkacaktır. Hiç bir tecrübe kayıp değildir, iş dünyasında her zaman + bir değer olarak kabul edilir.
Hukuk fakültesi mezunları iç denetçi / müfettiş olarak çalışabilirler. Şahsen hukuk mezunu müfettişler tanıdım. Hukuk mezunlarının sadece temel muhasebe bilgisi edinmeleri yeterli olacaktır. Başarılar!
metin bey inşaat-mimarlık alanında kendi ofisim var. helal gıda iç denetçi eğitimi almak istiyorum. bunun bana faydası olur mu? ben aktif olarak çalıştığım meslekten ziyade ek iş olarak düşünüyorum. öneriniz nedir?
Sercan Bey, özel bir ilgi alanınız değilse ve profesyonel olarak çalışmayı düşünmüyorsanız helal gıda iç denetçi eğitiminin size bir faydası olacağını düşünmüyorum. Kalite eğitimlerinde öğrendiklerinizi uygulamaz iseniz çok kısa zamanda unutursunuz. Kaynaklarınızı yani vaktinizi ve paranızı kendi sektörünüzdeki eğitimler için kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Kamu sektöründe çalışıp sonradan -özellikle emekli olduktan sonra- özel sektörde çalışan hesap uzmanı, müfettiş vb. üstadlar tanıdım ve hepsi de özel sektöre uyum sağlamış başarılı insanlar. Kamu, denetim alanında cok profesyonel bir mevzuata ve uygulamaya sahip. Kamuda çalışan bir denetçi özel sektöre geçtiğinde bu formasyonu ile çok başarılı olabilir. Tek dikkat etmesi gereken şirket seçimi. Özel sektördeki her firma bu değerli tecrübeyi değerlendirebilecek vizyona sahip değil ne yazık ki.
Merhaba Samet Bey, kalite denetçisi olmak için bsigroup.com/tr-TR/ adresindeki eğitim kataloğunu incelemenizi öneririm. Bsi bu alandaki bilinen uluslararası bir firmadır. Başka çevremden öneri alabilirsem yine buradan yazarım. Başarılar!
Doğrudan denetçi olarak işe başlamanız mümkün. Denetim firmaları hemen her sene tecrübesiz denetçi alımı yaparlar. Bununla birlikte, muhasebe deneyimi denetim sektöründe işinize çok yarayabilir. Bağımsız denetim iş görüşmelerinde muhasebe bilgisi güçlü olanlar tercih edilir. Eğer yüksek lisans biter kadar varsa imkanınız muhasebe sektöründe çalışmanızı tavsiye ederim. Başarılar!
Merhaba, kalite alanında denetim sertifikası alacaksanız BSI, Bureau Veritas gibi uluslararası firmalardan incelemeye başlayın lütfen. Bu sertifikaları almak yetmez tabi arkasından denetim (staj) yapmanız gerekecek. Bu konuyu hangi firmadan egitim alacaksanız öncesinde gorusmenizde fayda var. Başarılar!
bankalarda müfettiş olup il il gezerek şubelere gidip kesilen dekontlarda imza kontrolü yapmak iş mi sizce.. ya da bigfour lara girip 3 sene gece gündüz güya denetim yaparak mutabakat yapmak? Gidin limon satın limonnnn para da vermiyorlar şuan zaten...
3 sene boyunca iş aramaktan ve evde oturup beklemekten iyidir. 3-5 yıllık angarya döneminden sonra 15 sene tecrübeli öğretmenden veya kamudaki bir müdürden fazla kazanabilirler. İşinden şikayet etmeyen denetçi / müfettiş görmedim, bu açıdan haklısınız. Ancak o kadar sıkıntıya ve çileye rağmen yıllarca severek yaptım, yapıyorum bu işi. Kadın ayakkabısı satmış biri olarak yazıyorum :)
Merhaba Erkut Bey, iç denetçi veya kalite denetçisi (kalitede akabinde baş denetçi) olmak olmak için mühendislik şart değil. Ancak piyasada kalite denetçileri mühendis olanlardan tercih ediliyor. Diğer denetim alanlarında bu tür bir net bir ayrım yok hatta muhasebe ağırlıklı bölüm mezunları daha şanslı. Denetçi olmak için herhangi bir meslekte olduğu gibi stajerlikten başlayıp sabırlı olmak gerekiyor. Denetimle ilgili yayınları ve Linkedin mecrasındaki denetçileri takip edin. Neden bahsettiklerini öğrenin ve jargona hakim olun. Bunlar size mülakatlarda avantaj sağlayacaktır. Başarılar!
Uzun zamandır düşünüyordum. Tam benim karakterime uygun bir alan. Kariyerime bu alandan devam etmek istiyorum. İnşallah iyi yerlere gelirim. Okulum da bu alana uygun
Merhaba Pınar Hanım, iç denetimin çeşitli kolları var. Kalite iç denetçileri / tetkikçileri kalite belgelendirme ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesi gibi konularla ilgilenir. Diğer iç denetçiler ise muhasebe, üretim, finans, insan kaynakları vb. iş süreçlerinde uyum, faaliyet ve raporlama kontrollerinin tamlığını ve doğruluğunu denetler ve süreçlerin iyileştirilmesi için öneriler yapar. Sizin çalıştığınız şirket hangi sektörde faaliyet gösteriyor?
@@MetinSerenAknc organizasyon etkinlik sahne ekipmanı yiyecek hizmeti veriyor kiralıyor ve bende iç denetim stajyeri olarak başladım yapılan etkinliklerin sözleşmesi ve mutabakatlarını doğru mu diye inceliyoruz fiyatlar satışalar ne kadar diye ve hata raporu , zarar raporu , ürün fiyatalrını kontrol ediyoruz sizce ilerde bende yükselebilir miyim ? Maaş açısından (burası bi aile şirketi) muhasebe konusunda yetersizim daha doğrusu muhasebe için mali müşavirler çalışıyor
@@pnar7080 İleride tabiki yükseltebilirsiniz. Bu şirkette beklediğinizi bulamazsanız başkasına geçersiniz. Burada çalışırken muhasebenin temel ilkelerini anlamaya çalışın. Anlattığınız işlerin hemen hepsinin muhasebe tablolarına bir etkisi var. Bu etkinin nasıl olduğunu anladığınız zaman zaten muhasebe konusunda eksiğiniz kalmaz. Uzman olmanız gerekmiyor.
@@pnar7080 bu zor bir soru. Her iki kariyer yolunun da kendine göre zorlukları ve buna göre getirileri var. Sektörüne, firmasına göre bile ücret skalası değişiroitte vb. bağımsız denetim kurumları muhasebe bilgisi gerektirir. Bu alandandinizi geliştirdikten sonra başvuru yapmanız yerinde olur. Bağımsız denetçiler çok fazla şehir ve firma gezmek zorundadır, kolay bir iş değil. Ancak bu tecrübe ileride özel kurumlara transfer olmayı kolaylaştırır.
Muhasebe ve denetim alanında yüksek lisansı öneririm elbette. Mezun olduktan hemen sonra değil de muhasebe veya denetim alanında bir-iki sene çalıştıktan sonra yaparsanız yüksek lisansı alacağınız eğitim çok daha etkili olur diye düşünüyorum. Yüksek lisans programında tanışacağınız insanlar profesyonel ağınızı - networkünüzü geliştirmenizi ve yeni iş imkanlarıyla karşılaşmanızı sağlayabilir.
@@MetinSerenAknc Gördüğüm en mantıklı yorumlardan birisi.Gerçekten öyle özellikle muhasebe ve denetim alanında mı bu yaygındır bilmiyorum ancak herhangi bir kursa katılım sağlayıp sosyal ortamda bulunmak ve insanlarla tanışmak bile sizi bu sektörde bir yerlere getirebiliyor gerçekten.
OKURKEN İÇ DENETÇİ OLMAK İÇİN EĞİTİM ALMAK İSTİYROUM.HANGİ KURUMDAN EĞİTİM ALMALIYIM . MUHASEBE VE FİNANS YÖNETİMİ OKUYACAĞIM 2 YILLIK MUHASEBE BİTİRDİM.
İç denetçi eğitimi için acele etmeyi önermiyorum. Son sınıfa gelmeden önce veya bir işe girmeden önce alınan eğitimler beklenen katkıyı genelde vermez. Eğitimden daha önemlisi staj yapabilmek / çalışmak. Okurken bir bağımsız denetim firmasında / YMM'de staj yapmak / çalışmak için (denetçi olmak gerekmez) gayret ederseniz, eğitimlerden alacağınızın çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Bu tecrübe size iç denetim için ileride yapacağınız görüşmelerde avantaj sağlayacaktır. Başarılar!
@@nevermind7977 Lise mezunları da elbette denetçilik yapabilir. Sadece bu tür değil, eğer yeteneği ve çalışma azmi varsa her türlü denetim alanında çalışabilir. Bazı insanlar odaklanma sorunu, çevresinin kendisine doğru örnek olmaması veya yanlış yönlendirmesi nedeniyle üniversiteye gitmiyor. Bir de özellikle ABD'de üniversiteler ücretli ve pahalı olduğu için çok insan liseden sonra işi yani denetimi işbaşında yaparak gerekirse kütüphanelere kapanarak öğreniyor. Bizde yok ama ABD'de lise mezunları da CIA yani iç denetim sertifikası alabiliyor sınavları verebilirse. Yine de artık bu ülkede üniversite okumak gerekiyor çünkü o kadar kolaylaştı ki artık diploma almak siz neden geride kalasınız? İşverenler için ne yazık ki hala bir gösterge üniversite diploması. Açıköğretim 4 yıllık herhangi bir bölümü okumanızı mutlaka öneriyorum. Başarılar!
Metin Hocam merhabalar sağlıklı günler diliyorum bugün bir firmadan iç denetçi yardımcılığı teklifi aldım. Bu meslek ile ilgili herhangi bir tecrübem ve bilgim bulunmamakta. Uluslararası ilişkiler bölümünden bu sene mezun oldum. Deneyimli bir kişilik olarak tavsiyelerinizi almak isterim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba Semih Bey, iç denetim sektörü videodan da izlediğiniz üzere bugün artık mühendislikten bile daha çok kazandırıyor. Hem bu hem de kariyer yolu açısından gelecek vaat eden bir sektör. Denetim sektöründe pişenler kurumların çok çeşitli birimlerinde yönetici olarak görev alabiliyorlar. Yani denetim sektöründe başlayanlar bu sektörde devam etmek istemese bile önleri açık. Her mesleğin zorlukları ve kazandırdıkları var elbette. Bu açıdan kararı verecek olan sizsiniz. Teklif aldığınız yere göre değişecektir ancak denetim genellikle sık seyahat ve uzun mesai saatleri demektir. (Hangi meslekte uzun mesai yok tartışılır) Denetçiler her seviyeden insanla bir kurumda muhatap olur, insan ilişkileri önemlidir. İnsanlar ile yüz göz olmak istemeyen içe dönük insanlara pek uygun olmayabilir. Bakmasını bilen için denetim sınırsız fırsat ve imkanlar sunar. Denetim birimleri genel olarak eğitime önem verir, piyasa şartlarına her zaman adapte olma şansınız vardır. Şimdilik aklıma gelenler bunlar ama lütfen kafanıza takılan sorular olursa iletin. Başarılar!
Merhaba, öncelikle hangi alanda denetçi olmak istediğinizi belirlemeniz de fayda var: Kalite mi? Finans / Muhasebe denetimi mi? Operasyonel denetim mi? Bu karar önemli çünkü sonrası için atacağınız adımlar buna bağlı. Size bir yol göstermesi için daha önce yazdığım bir makalenin linkini paylaşıyorum: www.linkedin.com/pulse/iç-denetçi-olmak-için-nereden-başlamak-lazım-nasıl-metin-seren/?originalSubdomain=tr Akınıza takılan sorular için burada olacağım. Başarılar!
Emre Bey, akıl vermek kolay, yardım etmek zor biliyorum ama ne kadar büyük-küçük denetim firması varsa stajyer olarak çalışmak üzere başvurmanız faydalı olabilir. Çoğu firma memnun kaldığı stajyerine staj sonunda iş teklif yapar. Bir değerlendirin.
İş bulabildikten sonra yaşın bir önemi yok. Önceki işlerinizde elde ettiğiniz tecrübe ile denetimde cok başarılı olabilirsiniz. Önemli olan buna işvereni ikna edebilecek sosyal becerilere sahip olmak: müzakere, empati, hitabet vb. yetenekler/beceriler
CGAP (Sertifikalı Kamu Denetcisi Profesyoneli) sertifikası için TİDE sitesinden bilgi alabilirsiniz : tide.org.tr/page/136/CGAP Kamu denetçisi olabilmek için ise 5-8 yıl arasında (pozisyonuna göre) tecrübesi olan devlet memuru olmak gerekiyor. Bu ve diğer şartları sağlayan memurlar aday belirleme sınavına giriyorlar. CGAP sertifikanız varsa sınavdan muaf tutulursunuz.
Çok teşekkür ederim Metin Bey, değerli emekleriniz için,
Merhabalar, BT ALANINDA İÇ KONTROLÖR YARDIMCILIĞI hakkında bilginiz mevcut mu acaba ? Yine bankalarda çalışılacak.
Merhaba, BT alanında denetim disiplinleri geleceğin aranılan meslekleri arasında olacak ancak şu an için maaş skalası vb. konularda ne yazık ki bilgim yok. Bankalar mevzuatın en sıkı uygulandığı ve dolayısıyla mesleki gelişimin en hızlı olduğu dinamik yerlerdir. En iyi BT'cilerin önemli bir kısmı genelikle bizim ülkemizde banka ve finans kuruluşlarında çalışır. 27001, COBIT, ITIL vb. meslek yönergeleri hakkında bilgi sahibi olmak (uzmanlık değil) iş görüşmelerinde size katkı sağlayabilir. Başarılar!
Merhabalar Metin bey, ISO9001 belgesi için eğitim kurumundan arandım. Kursu bitirip sınavları geçtiğim taktir de belge alıp baş denetçi olabileceğim söylendi. Anlatılanlara göre biraz kolay geldi. İş ilanları veya bu işin artıları eksileri nelerdir? Kurstan istenen para da ucuz bir miktar değil. Fikirlerinizi dinlemek isterim. Teşekkürler.
Merhaba, sektörde bazı firmalar insanlara baş denetçi sertifikası alınca piyasada iş bulabileceklerini söyleyerek yanlış yönlendirme yapıyor. Baş denetçi olmak ve akredite bir kuruluşta baş denetçi olarak çalışmak için hem sektör iş tecrübesi hem de öncesinde denetim faaliyetine katılma zorunluluğu var. Yani baş denetçi sertifikasını almak sadece işin ilk adımı. İç denetçi olarak çalışmadan baş denetçi olamazsınız. Bu konuda TSE'nin 9001 denetçilik şartlarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:
www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=2069&ParentID=7496
Teşekkürler Metin Bey . İç Denetçi ve bağımsız denetçi farklılıkları veya artılarını değerlendirebilir misiniz? görüşlerinizi öğrenebilir miyim?
Merhaba Emre Bey, bu videoda anlattıklarımı, bağımsız ve iç denetçi ne iş yapar konusunu da işleyerek şu linkte anlatmaya çalıştım: metinserenakinci.medium.com/denet%C3%A7i-olmak-i%CC%87%C3%A7in-nereden-ba%C5%9Flamak-laz%C4%B1m-865691f05a4f
Bağımsız denetçiler ağırlıklı assurance (güvence) hizmeti vermekle birlikte, danışmanlık ve vergi konularında da önemli hizmetler vermekte. Özellikle big 8 dediğimiz firmalarda çalışan denetçiler bir kaç sene tecrübe edindikten sonra reel veya finans sektör firmalarından finans, muhasebe vb. farklı pozisyonlar için iş teklifleri alıyorlar. Big 8 firmaları eğitim ve network açısından önemli fırsatlar sunuyor.
İç denetçiler ise kuzenlerinden diyelim daha farklı bir kulvarda ancak iç denetçiler de tecrübe sahibi olduktan sonra firmaların ağırlıklı olarak finans, muhasebe veya operasyon bölümlerinde yönetici / müdür / olabiliyorlar.
Yani bağımsız veya iç denetçi sonuçta aynı kulvarda buluşuyorlar. Bu açıdan bağımsız veya iç denetçi kariyer yolu açısından çok fark etmiyor. Şunu yalnız göz ardı etmemek lazım, big 4 bağımsız denetçileri geniş bir networke sahip, iç denetçilerin ise networkü ise nispeten daha sınırlı.
Merhaba Metin bey size linkedln den ulaşmaya çalıştım en son çare burdan yazmaya karar verdim iç denetçilik kariyeri yapmak istiyorum turizm lisans mezunuyum iç denetçi olabilir miyim okuduğum bölüm bu olmamalı mıydı istediğim kariyer planımı nasıl yapabilirim, nereden başlamalıyım yardımcı olursanız çok sevineceğim ?
Derya Hanım merhaba, hangi bölümden mezun olduğunuzun bir önemi kesinlikle yok. Temel muhasebe bilgisi, analitik düşünme ile beşeri beceriler (soft skills) dediğimiz konularda kendinizi geliştirmeniz bu mesleğe başlamak için yeterlidir.
Turizm sektöründe çok sayıda denetçi çalışıyor ve çok güzel işlere imza atıyorlar. Turizm sektöründe tecrübeniz varsa denetçi olmak için de çok önemli bir avantajınız da var demektir. Stajyerlik bile olsa denetim sektörüne bir şekilde adım atın. Mesleği severseniz zaten gerisi kendiliğinden gelecektir emin olabilirsiniz.
Bir süre denetim alanında çalışmadan CIA vb. denetim alanına ait sertifikalar için acele etmeyin. Hem zaman ayırmanız hem de kaynak için yatırım yapmanız gerekeceği için önce mesleği sevecek misiniz bir bakın.
LinkedIn'e bir süredir giremedim, en kısa zamanda kontrol edeceğim kusuruma bakmayın lütfen. Bana metinserenakinci@gmail.com adresinden de sorularınızı her zaman ulaştırabilirsiniz. Başarılar.
Peki bankalarda çalışan denetçiler ne sıklıkla seyahat ediyorlar? Yani her hafta şehirdışına mı çıkılıyor? Haftalık ve yıllık tatil günleri bulunuyor mu?
Video çok güzel olmuş bu arada, teşekkürler😊
Bankalarda iç denetim (teftiş) ve iç kontrol birimleri mevcut.
Teftiş genellikle 1) İnceleme-Soruşturma 2) Şube 3)Süreç olmak üzere üç bölüme ayrılır.
1. gruptakiler hemen her hafta başka bir şubeye veya operasyon birimine giderler. Her hafta şehir dışı olabileceği gibi sadece yaşadığı şehirde de kalabilir müfettiş. İşin yoğunluğuna göre değişir.
2. gruptakiler ise genellikle ayda bir farklı bir şubeye giderler. Denetim programına göre %40-50 şehir dışındadırlar diyebiliriz. Elbette yine işin yoğunluğuna göre sadece şehir içi ya da çoğunlukla şehir dışı da olabilir.
3.gruptakiler ise genel müdürlük ve operasyon birimlerinde 2-3 aylık denetimler yaparlar. Sık seyahat etmek zorunda değildirler.
Elbette haftasonları ve yıllık izinleri var. 😃
Çok teşekkür ederim cevabınız için 🙏
Hocam merhabalar, ben bir eğitim akademisi aracılığı ile uzman kalite Mühendisliği ve yöneticiliği eğitimi alıyorum. Eğitim sonunda verilecek sertifikalar da İç tetkikçi sertifikaları. Bu sertifikalar ile İç Tetkikçilik yapabilir miyim? CIA ünvanı almamak bunu engeller mi?
Merhaba Ecem Hanım, kalite denetimi yapmak için alacağınız sertifikalar yeterli olacaktır. Ayrıca CIA belgesi almanıza gerek yok. Başarılar!
merhabalar ne mezunusuz
Teşekkürler metin bey değerli bilgileriniz için, acaba bir iç denetçi tecrübe kazandıkça hangi ünvanları alır ve en yüksek hangi statülere gelebilir,
Bir denetçi yardımcısı tecrübe kazandıkça denetçi -> kıdemli denetçi -> baş denetçi/ süpervizör -> iç denetim müdürü -> iç denetim yöneticisi / denetim kurulu başkanı vb. unvanlarına sahip olabilir. Elbette denetim ekibinin büyüklüğüne ve sektörün ihtiyaçlarına göre arada başka unvanlar da olabilir. Mesela ben bankada iken müfettiş 4->3->2->1 ve sonra baş müfettiş şeklinde devam ediyordu. Yalnız kabaca durum anlattığım gibidir. Umarım siz de en üst seviyelere kadar gelirsiniz. Başarılar!
@@MetinSerenAknc İnşallah, çok çook teşekkür ederim gerçekten çok ilgilisiniz :)
Çok faydalıydı teşekkürler
Merhaba hocam önlisans Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünü okuyorum denetçi olmak için nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba Kaan Bey, bu konuda bir makale yazmıştım:
www.linkedin.com/pulse/i%C3%A7-denet%C3%A7i-olmak-i%C3%A7in-nereden-ba%C5%9Flamak-laz%C4%B1m-nas%C4%B1l-metin-seren
Bu makaleyi okuduktan sonra aklınıza takılanları sorarsanız memnuniyetle yanıtlarım. Başarılar!
Abi devlette denetmenlik nasil sence? Şuan onu düsünüyorum ama bilmiyorum :( nu denetmenlikte devlette ozellikle kıdem artsa bile maasin çok artmiyormuş bu yüzden is birakan çokmuş diye duydum. Napmaliyim sence?
Kamuda çeşitli denetmenlik pozisyonları var ve ücret politikası elbette özel sektöre göre daha düşük. Bu arada iç denetçi ve denetmen pozisyonları farklı kavramlar. İç denetçi olmak için pozisyona göre min. 5 veya 8 yıl kamu çalışanı olmak gerekiyor. Denetmenlikte bu şart yok. Yaşın kaç bilmiyorum ama genç bir yaşta olduğunu düşünerek derim ki bence denemeye değer. Beğenmezsen önünde başka işler için çok sayıda fırsat çıkacaktır. Hiç bir tecrübe kayıp değildir, iş dünyasında her zaman + bir değer olarak kabul edilir.
Bilgiler için teşekkürler. Hukuk fakültesi mezunu birinin bankada müfettiş veya iç denetçi olması sizce uygun mudur yoksa alakasız alanlar mı?
Hukuk fakültesi mezunları iç denetçi / müfettiş olarak çalışabilirler. Şahsen hukuk mezunu müfettişler tanıdım. Hukuk mezunlarının sadece temel muhasebe bilgisi edinmeleri yeterli olacaktır. Başarılar!
@@MetinSerenAknc teşekkürler. o zaman tek eksik temel muhasebe bilgisi o da halledilir.
metin bey inşaat-mimarlık alanında kendi ofisim var. helal gıda iç denetçi eğitimi almak istiyorum. bunun bana faydası olur mu? ben aktif olarak çalıştığım meslekten ziyade ek iş olarak düşünüyorum. öneriniz nedir?
Sercan Bey, özel bir ilgi alanınız değilse ve profesyonel olarak çalışmayı düşünmüyorsanız helal gıda iç denetçi eğitiminin size bir faydası olacağını düşünmüyorum. Kalite eğitimlerinde öğrendiklerinizi uygulamaz iseniz çok kısa zamanda unutursunuz. Kaynaklarınızı yani vaktinizi ve paranızı kendi sektörünüzdeki eğitimler için kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Kamuda denetim teftişte görev alanların iç denetime yönelip, özel sektöre geçiş yapmasına bir öneriniz ya da görüşünüz var mıdır?
Kamu sektöründe çalışıp sonradan -özellikle emekli olduktan sonra- özel sektörde çalışan hesap uzmanı, müfettiş vb. üstadlar tanıdım ve hepsi de özel sektöre uyum sağlamış başarılı insanlar. Kamu, denetim alanında cok profesyonel bir mevzuata ve uygulamaya sahip. Kamuda çalışan bir denetçi özel sektöre geçtiğinde bu formasyonu ile çok başarılı olabilir. Tek dikkat etmesi gereken şirket seçimi. Özel sektördeki her firma bu değerli tecrübeyi değerlendirebilecek vizyona sahip değil ne yazık ki.
Hocam yaş 38 meslek değiştirmek istiyorum baş denetçi eğitimi alıp bu işe başlamak istiyorum tavsiye eğitim kurumu var mı
Merhaba Samet Bey, kalite denetçisi olmak için bsigroup.com/tr-TR/ adresindeki eğitim kataloğunu incelemenizi öneririm. Bsi bu alandaki bilinen uluslararası bir firmadır. Başka çevremden öneri alabilirsem yine buradan yazarım. Başarılar!
@@MetinSerenAknc eğitime başladım size daha kolay nerden ulaşabilirim hocam
@@sametbastan9212 metinserenakinci@gmail.com adresinden yazarsanız mutlaka dönerim. Ayrıca LinkedIn profilim aktif, telefonumda kayıtlı.
Hocam yıllarca mühendislik okudum, şimdi iç denetimci olmaya çalışıyorum inşallah dediğiniz gibi olurda maaşım mühendislik maaşlarından fazla olur :)
Yaren Hanım, mühendislik formasyonu ile denetim alanında çok başarılı olabilirsiniz. Umarım gönlünüze göre olur :)
@@MetinSerenAknc Teşekkür ederim, sizi ve deneyimlerinizi özenle takip ediyorum
@@yarenabac917neden denetçi olmak istiyorsunuz merak ettiğim için soruyorum ?
Hocam denetçi olmak istiyorum ancak muhabeci olarak mı girmeliyim işe ? Yüksek lisans yapıyorum
Doğrudan denetçi olarak işe başlamanız mümkün. Denetim firmaları hemen her sene tecrübesiz denetçi alımı yaparlar. Bununla birlikte, muhasebe deneyimi denetim sektöründe işinize çok yarayabilir. Bağımsız denetim iş görüşmelerinde muhasebe bilgisi güçlü olanlar tercih edilir. Eğer yüksek lisans biter kadar varsa imkanınız muhasebe sektöründe çalışmanızı tavsiye ederim. Başarılar!
Hocam tecrübesiz denetçi neresi alır? Ben hiç böyle ilana rastlamadım
Hocam bende yuksek lisans mezunu diyetisyenim. Denetci olmak istiyorum ama sertifikalari hangi firmadan almami önerirsiniz
Merhaba, kalite alanında denetim sertifikası alacaksanız BSI, Bureau Veritas gibi uluslararası firmalardan incelemeye başlayın lütfen. Bu sertifikaları almak yetmez tabi arkasından denetim (staj) yapmanız gerekecek. Bu konuyu hangi firmadan egitim alacaksanız öncesinde gorusmenizde fayda var. Başarılar!
bankalarda müfettiş olup il il gezerek şubelere gidip kesilen dekontlarda imza kontrolü yapmak iş mi sizce.. ya da bigfour lara girip 3 sene gece gündüz güya denetim yaparak mutabakat yapmak? Gidin limon satın limonnnn para da vermiyorlar şuan zaten...
3 sene boyunca iş aramaktan ve evde oturup beklemekten iyidir. 3-5 yıllık angarya döneminden sonra 15 sene tecrübeli öğretmenden veya kamudaki bir müdürden fazla kazanabilirler. İşinden şikayet etmeyen denetçi / müfettiş görmedim, bu açıdan haklısınız. Ancak o kadar sıkıntıya ve çileye rağmen yıllarca severek yaptım, yapıyorum bu işi. Kadın ayakkabısı satmış biri olarak yazıyorum :)
hocam meraba iç denetcı baş denetcı olmak ıcın şartlar nedır lısans mezunlugunun muhendıslık olması şartmı pekı surece gıden yol nasıl acaba
Merhaba Erkut Bey, iç denetçi veya kalite denetçisi (kalitede akabinde baş denetçi) olmak olmak için mühendislik şart değil. Ancak piyasada kalite denetçileri mühendis olanlardan tercih ediliyor. Diğer denetim alanlarında bu tür bir net bir ayrım yok hatta muhasebe ağırlıklı bölüm mezunları daha şanslı. Denetçi olmak için herhangi bir meslekte olduğu gibi stajerlikten başlayıp sabırlı olmak gerekiyor. Denetimle ilgili yayınları ve Linkedin mecrasındaki denetçileri takip edin. Neden bahsettiklerini öğrenin ve jargona hakim olun. Bunlar size mülakatlarda avantaj sağlayacaktır. Başarılar!
Uzun zamandır düşünüyordum. Tam benim karakterime uygun bir alan. Kariyerime bu alandan devam etmek istiyorum. İnşallah iyi yerlere gelirim. Okulum da bu alana uygun
Hedefleriniz gerceklesti mi acaba
@@betermibettermi kısmen.
@@betermibettermi siz ne düşünüyordunuz
@@erdemaks7370 banka mufettisligi düşünüyodum ben de suan son sinifim :)
@@erdemaks7370 banka mufettisligi istiyorum suan son siniftayim ama nasil bir yol izlemem gerektigini bilmiyordum :)
Hocam ben iç denetim stajyeri olarak bi yerde çalışıyorum ancak muhasebe vs ile ilgili değil neden peki ?
Merhaba Pınar Hanım, iç denetimin çeşitli kolları var. Kalite iç denetçileri / tetkikçileri kalite belgelendirme ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesi gibi konularla ilgilenir. Diğer iç denetçiler ise muhasebe, üretim, finans, insan kaynakları vb. iş süreçlerinde uyum, faaliyet ve raporlama kontrollerinin tamlığını ve doğruluğunu denetler ve süreçlerin iyileştirilmesi için öneriler yapar. Sizin çalıştığınız şirket hangi sektörde faaliyet gösteriyor?
@@MetinSerenAknc organizasyon etkinlik sahne ekipmanı yiyecek hizmeti veriyor kiralıyor ve bende iç denetim stajyeri olarak başladım yapılan etkinliklerin sözleşmesi ve mutabakatlarını doğru mu diye inceliyoruz fiyatlar satışalar ne kadar diye ve hata raporu , zarar raporu , ürün fiyatalrını kontrol ediyoruz sizce ilerde bende yükselebilir miyim ? Maaş açısından (burası bi aile şirketi) muhasebe konusunda yetersizim daha doğrusu muhasebe için mali müşavirler çalışıyor
Yoksa kpmg , deloitte , pwc de muhasebede çalışıp bağımsız denetçi olmak mı daha çok kazandırabilir ?
@@pnar7080 İleride tabiki yükseltebilirsiniz. Bu şirkette beklediğinizi bulamazsanız başkasına geçersiniz. Burada çalışırken muhasebenin temel ilkelerini anlamaya çalışın. Anlattığınız işlerin hemen hepsinin muhasebe tablolarına bir etkisi var. Bu etkinin nasıl olduğunu anladığınız zaman zaten muhasebe konusunda eksiğiniz kalmaz. Uzman olmanız gerekmiyor.
@@pnar7080 bu zor bir soru. Her iki kariyer yolunun da kendine göre zorlukları ve buna göre getirileri var. Sektörüne, firmasına göre bile ücret skalası değişiroitte vb. bağımsız denetim kurumları muhasebe bilgisi gerektirir. Bu alandandinizi geliştirdikten sonra başvuru yapmanız yerinde olur. Bağımsız denetçiler çok fazla şehir ve firma gezmek zorundadır, kolay bir iş değil. Ancak bu tecrübe ileride özel kurumlara transfer olmayı kolaylaştırır.
Hocam işletme okuduktan sonra ıstanbul üniversitesinde muhasebe ve denetim alanında yüksek lisans yapmak istiyorum siz önerirmisiniz
Muhasebe ve denetim alanında yüksek lisansı öneririm elbette. Mezun olduktan hemen sonra değil de muhasebe veya denetim alanında bir-iki sene çalıştıktan sonra yaparsanız yüksek lisansı alacağınız eğitim çok daha etkili olur diye düşünüyorum. Yüksek lisans programında tanışacağınız insanlar profesyonel ağınızı - networkünüzü geliştirmenizi ve yeni iş imkanlarıyla karşılaşmanızı sağlayabilir.
@@MetinSerenAknc Gördüğüm en mantıklı yorumlardan birisi.Gerçekten öyle özellikle muhasebe ve denetim alanında mı bu yaygındır bilmiyorum ancak herhangi bir kursa katılım sağlayıp sosyal ortamda bulunmak ve insanlarla tanışmak bile sizi bu sektörde bir yerlere getirebiliyor gerçekten.
Metin hocam 2022 maaşları ne oldu aceba bilgi verebilir misiniz?
Merhaba, yeni videoda 2022 maaşlarını anlatmaya çalıştım. Video yorumundaki linkleri mutlaka ziyaret edin. ruclips.net/video/_D_gKMLBkMc/видео.html
OKURKEN İÇ DENETÇİ OLMAK İÇİN EĞİTİM ALMAK İSTİYROUM.HANGİ KURUMDAN EĞİTİM ALMALIYIM . MUHASEBE VE FİNANS YÖNETİMİ OKUYACAĞIM 2 YILLIK MUHASEBE BİTİRDİM.
İç denetçi eğitimi için acele etmeyi önermiyorum. Son sınıfa gelmeden önce veya bir işe girmeden önce alınan eğitimler beklenen katkıyı genelde vermez. Eğitimden daha önemlisi staj yapabilmek / çalışmak. Okurken bir bağımsız denetim firmasında / YMM'de staj yapmak / çalışmak için (denetçi olmak gerekmez) gayret ederseniz, eğitimlerden alacağınızın çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Bu tecrübe size iç denetim için ileride yapacağınız görüşmelerde avantaj sağlayacaktır. Başarılar!
@@MetinSerenAknc anladım çok teşekkür ederim
Sizinle iletişime geçmek istiyorum bana yardımcı olur musunuz ?
Barış Bey, bana metinserenakinci@gmail.com adresimden ulaşabilirsiniz. Mutlaka gelen mesajlara yanıt veriyorum. Saygılar
@@MetinSerenAknc hocam size mail gönderdim
Lise mezunuyum, yine de denetçi olabilir miyim sertifika alarak?
Satış işinde çalışıyorum. Mağazaya denetçiler geliyor 3-4 ayda bi. Bu denetçilik türünden bahsediyorum muhasebe hukuk falan değil.
@@nevermind7977 Lise mezunları da elbette denetçilik yapabilir. Sadece bu tür değil, eğer yeteneği ve çalışma azmi varsa her türlü denetim alanında çalışabilir. Bazı insanlar odaklanma sorunu, çevresinin kendisine doğru örnek olmaması veya yanlış yönlendirmesi nedeniyle üniversiteye gitmiyor. Bir de özellikle ABD'de üniversiteler ücretli ve pahalı olduğu için çok insan liseden sonra işi yani denetimi işbaşında yaparak gerekirse kütüphanelere kapanarak öğreniyor. Bizde yok ama ABD'de lise mezunları da CIA yani iç denetim sertifikası alabiliyor sınavları verebilirse. Yine de artık bu ülkede üniversite okumak gerekiyor çünkü o kadar kolaylaştı ki artık diploma almak siz neden geride kalasınız? İşverenler için ne yazık ki hala bir gösterge üniversite diploması. Açıköğretim 4 yıllık herhangi bir bölümü okumanızı mutlaka öneriyorum. Başarılar!
Tabi
Metin Hocam merhabalar sağlıklı günler diliyorum bugün bir firmadan iç denetçi yardımcılığı teklifi aldım. Bu meslek ile ilgili herhangi bir tecrübem ve bilgim bulunmamakta. Uluslararası ilişkiler bölümünden bu sene mezun oldum. Deneyimli bir kişilik olarak tavsiyelerinizi almak isterim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba Semih Bey, iç denetim sektörü videodan da izlediğiniz üzere bugün artık mühendislikten bile daha çok kazandırıyor. Hem bu hem de kariyer yolu açısından gelecek vaat eden bir sektör. Denetim sektöründe pişenler kurumların çok çeşitli birimlerinde yönetici olarak görev alabiliyorlar. Yani denetim sektöründe başlayanlar bu sektörde devam etmek istemese bile önleri açık. Her mesleğin zorlukları ve kazandırdıkları var elbette. Bu açıdan kararı verecek olan sizsiniz. Teklif aldığınız yere göre değişecektir ancak denetim genellikle sık seyahat ve uzun mesai saatleri demektir. (Hangi meslekte uzun mesai yok tartışılır) Denetçiler her seviyeden insanla bir kurumda muhatap olur, insan ilişkileri önemlidir. İnsanlar ile yüz göz olmak istemeyen içe dönük insanlara pek uygun olmayabilir. Bakmasını bilen için denetim sınırsız fırsat ve imkanlar sunar. Denetim birimleri genel olarak eğitime önem verir, piyasa şartlarına her zaman adapte olma şansınız vardır. Şimdilik aklıma gelenler bunlar ama lütfen kafanıza takılan sorular olursa iletin. Başarılar!
Merhaba nasıl olacağız bir sınavı mı var
Merhaba, öncelikle hangi alanda denetçi olmak istediğinizi belirlemeniz de fayda var: Kalite mi? Finans / Muhasebe denetimi mi? Operasyonel denetim mi? Bu karar önemli çünkü sonrası için atacağınız adımlar buna bağlı. Size bir yol göstermesi için daha önce yazdığım bir makalenin linkini paylaşıyorum: www.linkedin.com/pulse/iç-denetçi-olmak-için-nereden-başlamak-lazım-nasıl-metin-seren/?originalSubdomain=tr
Akınıza takılan sorular için burada olacağım. Başarılar!
İş bulamıyorum hocam bende iç denetçi olmak istiyorum yüksek lisans okudum
Emre Bey, akıl vermek kolay, yardım etmek zor biliyorum ama ne kadar büyük-küçük denetim firması varsa stajyer olarak çalışmak üzere başvurmanız faydalı olabilir. Çoğu firma memnun kaldığı stajyerine staj sonunda iş teklif yapar. Bir değerlendirin.
@@MetinSerenAknc operasyonda stajımı gerçekleştirdim ekonomi ve finans okudum lisans yüksek lisans sermaye piyasası ve borsa bölümü
Kaç yaşa kadar olmak lazim
İş bulabildikten sonra yaşın bir önemi yok. Önceki işlerinizde elde ettiğiniz tecrübe ile denetimde cok başarılı olabilirsiniz. Önemli olan buna işvereni ikna edebilecek sosyal becerilere sahip olmak: müzakere, empati, hitabet vb. yetenekler/beceriler
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Ne yazık ki bu konu hakkında bilgim yok ama öğrenince mutlaka yazarım.
Güzel bir meslek özlüğü ve meslek tatmini iyidir
Zabıta 12 bin alıyor doktor 10.000 denetçi 6.000 alıyorsa vay ülkenin haline
Abone olduk. Sıra nu:984
Hocam kamu denetçiliği sertifikasını nerden alabiliriz
CGAP (Sertifikalı Kamu Denetcisi Profesyoneli) sertifikası için TİDE sitesinden bilgi alabilirsiniz :
tide.org.tr/page/136/CGAP
Kamu denetçisi olabilmek için ise 5-8 yıl arasında (pozisyonuna göre) tecrübesi olan devlet memuru olmak gerekiyor. Bu ve diğer şartları sağlayan memurlar aday belirleme sınavına giriyorlar. CGAP sertifikanız varsa sınavdan muaf tutulursunuz.
🙏