Rotterdam Centraal, Nederlands commentaar, in HD

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 июн 2024
  • Rotterdam Centraal, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/
    Rotterdam Centraal is het hoofdstation van de stad Rotterdam in Nederland. Het station ontving in 2007 gemiddeld 110.000 passagiers. Het huidige stationsgebouw, gelegen aan het Stationsplein, werd officieel geopend in maart 2014. Een totale reconstructie van het station en de omgeving begon in 2004 om een toenemend aantal treinen te kunnen verwerken, bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Brussel en Parijs, en om tegemoet te komen aan Randstad Rail. Bovendien werd het bestaande station, met name de passagierstunnel, ook te klein om het groeiende aantal passagiers te verwerken. Reizigersaantallen werden geschat op 320.000 per dag in 2025. Om deze toename het hoofd te bieden, was een nieuw station nodig. In juni 2004 hebben ProRail en de gemeente Rotterdam het contract toegewezen aan Team CS, een coöperatie tussen Benthem Crouwel Architecten, MVSA Meyer & Van Schooten Architecten en West 8, voor het omzetten van de bestaande plannen in een ontwerp voor het nieuwe Centraal Station.
    Op 16 mei 2006 onthulde burgemeester Ivo Opstelten een werk van Onno Poiesz, bestaande uit het woord EXIT, dat achter de ramen van de gevel werd gemonteerd. Enkele letters "CENTRAAL STATION" die op het dak van het station stonden tot aan het einde werden door Peter Hopman en Margien Reuvekamp van Bureau Lakenvelder in een andere volgorde gezet om "TRAAN LATEN" te lezen. De definitieve sluiting van het verouderde station vond plaats op 2 september 2007, in aanwezigheid van burgemeester Opstelten, om de sloop van het station mogelijk te maken. Tussen 16 januari 2008 en eind maart 2008 is het station volledig gesloopt.
    Passagiers moesten vervolgens jarenlang gebruik maken van voorzieningen die waren gehuisvest in een tijdelijk onderkomen, een smurfblauw gebouwencomplex aan Conrad Street op de noordoostelijke hoek van het Groothandelsgebouw. De fietstunnel diende als een tijdelijke passagierstunnel. Op 28 november 2012 werd de zes keer zo grote nieuwe passagierstunnel geopend en op 28 augustus 2013 ging de gerenoveerde fietstunnel open; de zogenaamde koekjes - kunstwerken die de vleugels van het voormalige Centraal Station hadden versierd - bevinden zich nu boven het uiteinde van de fietstunnel. De volledige voltooiing van het station was op 13 maart 2014, toen het station werd heropend door koning Willem-Alexander. Rotterdam Centraal Station, zoals het station nu officieel heet - aan de zuidkant, op uitdrukkelijk verzoek van de Rotterdammers, de naam Centraal Station in de letters die architect Van Ravensteyn op het oude station had aangebracht, is teruggekeerd - zal verkrijgen de status van het wereldstation, zoals het zich bevindt op de internationale hogesnelheidstrein naar België. Er zijn enkele wijzigingen aangebracht om beveiligingscontroles van Eurostar-passagiers uit het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken en deze zullen in maart 2018 worden afgerond.
    Naast het treinstation werd het oude metrostation van Rotterdam Centraal met twee sporen en een eilandenplatform vernieuwd en uitgebreid om plaats te bieden aan de lightrailverbinding met Den Haag Centraal. De locatie van het voormalige eilandplatform wordt nu bezet door schakelaars. De sporen van de Randstad Rail Metrolijn E waren verbonden met de rest van het metronetwerk met een nieuwe tunnel op Rotterdam CS. Het nieuwe metrostation heeft drie sporen en twee eilandplatforms. Spoor 1 dient metrolijn E, onderdeel van Randstad Rail, richting Den Haag CS. Spoor 2 is voor metrolijn E richting Slinge; aanvullende diensten tussen Slinge - Rotterdam Centraal vv gebruikt ook spoor 2 als eindpunt van metrolijn D. Spoor 3 bevindt zich tussen de twee eilandenplatforms; uniek openden de deuren van de metro aan beide kanten terwijl ze op dit platform stopten. Het laatste nummer wordt gebruikt als startpunt van metrolijn D naar de Akkers. Op 28 september 2009 werd het nieuwe metrostation geopend, nadat het twee dagen was gesloten. De verbinding voor Randstad Rail is officieel geopend op 16 augustus 2010, een dag nadat deze beschikbaar was voor passagiersvervoer. Op 26 maart 2014 werd een van de 60-jarige bomen die moest 'bewegen' om de renovatie van het stationsgebied mogelijk te maken, geplaatst op Conrad Street.

Комментарии • 1

  • @JMMCMoen
    @JMMCMoen  6 дней назад

    Rotterdam Centraal, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/