Psalm

Поделиться
HTML-код

Комментарии • 19

  • @pietervandergrond754
    @pietervandergrond754 Год назад +8

    Wat een prachtige begeleiding van deze psalm op een fantastisch orgel! 😀
    Orgel en zang vloeien in elkaar over 👍🏼

  • @vandeberg649
    @vandeberg649 3 месяца назад +1

    Fraai

  • @w.f.deheer9220
    @w.f.deheer9220 Год назад +4

    Prachtig gespeeld en geregistreerd, Gerben Budding. Creatieve voorspelen, hele passende registraties en een voortreffelijke samenzang cadans. Dat is genieten!

  • @JC050980
    @JC050980 Год назад +2

    Prachtig! En wat een kleuren weet Gerben te halen uit dit één van de mooiste orgels van Rotterdam!

  • @andrejacobse5157
    @andrejacobse5157 Год назад +6

    in één woord.: Schitterend. komend vanuit de diepte van de eerste 11 verzen wordt de lofzang aangevangen. de lofzang blijt gaande. (door 't nageslacht in vs15). graag nog meer van deze complete psalmen. prachtige cadans in begeleiding en zang. zo komt God aan Zijn eer. Amen

  • @koste129
    @koste129 11 месяцев назад

    Luchtalarm voor koor en orgel!

  • @noax8383
    @noax8383 Год назад +2

    Mooi hoor, en vooral het laatste tussenspel en naspel.

  • @franstijssen1526
    @franstijssen1526 3 месяца назад +1

    Geweldig begeleid door Sander van den Houten. Wat een power heeft dit orgel met zijn toch beperkte omvang. De akoestiek van de kerk is ook fantastisch.

    • @inlijnmetcalvijn
      @inlijnmetcalvijn  3 месяца назад

      @@franstijssen1526 Bedankt voor het compliment! U wilde het ongetwijfeld bij de opname van psalm 47 plaatsen.

    • @franstijssen1526
      @franstijssen1526 3 месяца назад

      @@inlijnmetcalvijn Klopt!

  • @amarkus9916
    @amarkus9916 Год назад +3

    Wat een heerlijke zangavond was dit ! Onder leiding van een fantastische begeleiding van Gerben 😊 Wat een gave als je zo kunt spelen. Wordt Psalm 40 ook nog in z'n geheel geplaatst ?

    • @inlijnmetcalvijn
      @inlijnmetcalvijn  Год назад

      Psalm 40 staat (nog) niet op de planning. Vandaag hebben we wel een opname van de samenzangmiddag in de Kamper Buitenkerk op 5 mei 2022 online gezet: ruclips.net/video/7asKGikvNRs/видео.html

  • @teunisreedijk5484
    @teunisreedijk5484 Год назад +4

    De discussie hoe Calvijn het gevonden zou hebben gaat wel een beetje aan mij voorbij. Vlug of langzaam, ritmisch of op hele noten, we weten het niet zeker. Echt zwart op wit staat het niet. Maar is dat echt belangrijk? Voor mij geldt dat de woorden en Het Woord het belangrijkst zijn. De rest is toch min of meer bijzaak. Een ieder mens mag God loven op zijn of haar manier en wijze, daar mag een ander niet in treden. Natuurlijk, ik pas mij aan bij de gemeentezang zoals die wordt gezongen waar ik op dat moment ben Op alle wijzen kan ik dat heel mooi vinden. Dat gezegd hebbend vind ik dit een geweldig mooi en zuiver uitgevoerd samenspel van (een heel mooiklinkend) orgel in samenspraak met de menselijke stem. Fantastisch mooi vind ik het, Vooral vaker zoiets doen.

  • @keesvanooijen6
    @keesvanooijen6 Год назад

    De reformator Johannes Calvijn vond dat men in de liturgie geen instrumenten mocht gebruiken en evenmin mocht daar meerstemmig gemusiceerd worden. Volgens hem verbiedt de apostel Paulus in 1 Korintiërs 14 vers 16 om in een openbare eredienst anders dan in een bekende taal te danken. Tot die ‘bekende taal’ behoorden niet instrumentale muziek en de meerstemmigheid; zij dienden niet op opbouw van de gemeente. Bovendien vond Calvijn dat liturgische instrumentale muziek hoorde bij het Oude Testament en niet bij het Nieuwe. Ook was hij van oordeel dat niet de instrumentale muziek maar de menselijke stem het primaat behoorde te hebben.
    Calvijns opvattingen omtrent het (liturgisch) gebruik van instrumenten bestond al sinds het vroege christendom en later ook bij humanisten en rooms-katholieken. Het afwijzen van instrumenten was dus niets bijzonders en in ieder geval niet typisch calvinistisch.
    De overheid van de Nederlandse calvinistische kerken hebben zich doorgaans verzet tegen het gebruik van het orgel in de eredienst. Naast andere argumenten werd vooral Calvijns uitleg van 1 Korintiërs 14 aangevoerd om orgels en orgelmuziek uit de eredienst te weren.

    • @inlijnmetcalvijn
      @inlijnmetcalvijn  Год назад +5

      Dankuwel voor deze waardevolle informatie.
      In het artikel waarnaar u verwijst (www.hetorgel.nl/2009/12/n2009-06a/) geeft dr. Jan R. Luth weer hoe in de Nederlanden omgegaan werd met Calvijns gedachtes. Het is zeer de moeite waard dit te lezen. Luth vermeldt het boekje 'Gebruyck of ongebruyck van 't orgel in de Kercken der Vereenigde Nederlanden', waarin Constantijn Huygens betoogt dat er zonder orgelbegeleiding niet goed werd gezongen. Wij volgen Calvijn zolang het praktisch mogelijk blijft, maar gezien de grote praktische voordelen maken we wel gebruik van orgelbegeleiding.
      Echter, niet getreurd, want 15 maart jongstleden hebben we ook even a capella gezongen. Speciaal voor u hebben we een fragmentje hiervan geüpload: ruclips.net/user/shortsKEihtyY3Vbg.

    • @joffryvangrondelle
      @joffryvangrondelle Год назад

      Leuke informatie maar zo is het natuurlijk niet altijd en overal gegaan. Nederlandse kerken hebben geen overheid, Afwijzen van instrumenten is nogal typisch aangezien de Joden ook al musiceerden bij hun gezang. En dat was in het OT en NT. Wat Calvijn allemaal dacht en te boek gesteld heeft is niet maatgevend voor wat het kerkvolk daarna deed en dat is maar goed ook.

  • @janderuiter5480
    @janderuiter5480 Год назад +1

    Volgens mij kan je Calvijn niet voor het karretje van modern ritmisch spannen, hij wilde absoluut dat je niet alleen met je mond, maar zeer zeker ook met je hart zong, daarom denk ik dat hij ouwerwets ritmisch voorstond op hele en halve noten en niet dat gejaagde zingen op halve en kwart noten, zoals tegenwoordig gebeurt, de oude Psalmboeken hebben die mooie rustige gedragen notatie!!, SJALOOM!!!

    • @inlijnmetcalvijn
      @inlijnmetcalvijn  Год назад +15

      Calvijn vond inderdaad dat het geloof uit het hart moet komen. Naar humanistisch idee geloofde hij ook dat muziek een bijzondere werking heeft op de geest. Vandaar dat hij de gemeentezang invoerde. Verder ging Calvijn niet uit van hele en halve noten, maar van semibreves en minima, zoals ook in oude psalmboeken terug te vinden is. Dit werd gezongen in tempo giusto. Hierbij is de lange noot, de semibrevis, een hartslag, dus krijg je ongeveer 72 semibreves in een minuut. Dat vinden wij tegenwoordig toch wel erg snel. Op de opname hoort u 53 slagen per minuut.

    • @janderuiter5480
      @janderuiter5480 Год назад

      @@inlijnmetcalvijn ,Calvijn was natuurlijk absoluut geen humanist, dat was Erasmus, als diep gelovige grondlegger van de Gereformeerde leer, dat is; redding voor een verloren zondaar, door de genade van de HEERE JEZUS CHRISTUS, zal hij zeker geen nog veel haastiger zingen , wat je dus absoluut alleen met je mond kan, hebben voorgestaan, de zangwijze van ps42 in de Doelen van Klaas Jan Mulder, door Joost van Belzen, lijkt mij 1000x meer in overeenstemming met de grote denker Calvijn, dan op topsnelheid naar de uitgang jagen, zoals dat in sommige Evanglische kringen wel gebeurt, dat kan je, als oudere, zelfs niet aan lezen, SJALOOM!!!