Jongen schuilen onder de vleugels van een steltkluut | TV | Vroege Vogels

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Yerseke Moer is dynamisch veengebied, gevormd door menselijke aanwezigheid. Door ontwatering overstroomde het gebied met zeewater. Dijken en zoutwinning uit veen, zorgden voor reliëf. Er ontstond een gevarieerd landschap: hoog/laag, zout/zoet, zand/klei, met bijbehorende insecten, en flora. Hier komen ook diverse vogels op af, zoals verschillende weidevogels, maar bijvoorbeeld ook de steltkluut die in het zuiden altijd rondscharrelde op zoute kwelders.
    Eigenlijk is de Yerseke Moer van 15 maart t/m 15 juli helemaal gesloten voor bezoekers. Want het stikt hier van de weidevogels. En dat is bijzonder in Zeeland, want op de grote kleiakkers broeden geen grutto’s. Die zitten hier in het kleine stukje zoute veenweide.
    In deze tijd van het jaar zie je nog de vrolijke weidevogels als de grutto, tureluur, kieviet, scholekster en kluut. In Zeeland heb je niet veel plekken waar de grutto broedt, dus dit is meteen een kerngebiedje. Tureluurs en kieviten zitten er ook veel. Ze hebben dit jaar al 100 klutennesten en 100 scholeksternesten geteld. Vooral voor de scholekster is dat opvallend, eigenlijk broedt die steeds minder in weides. Hier vinden ze het kennelijk wel goed. Overigens hebben ze rond sommige delen van het gebied vossenrasters gezet en worden vossen beheerd. In dit soort gebieden zijn die predatoren namelijk een groot probleem. Wat ook opvalt is dat voor veel weidevogels het eerste broedsel is mislukt door het natte voorjaar met harde regen. Sommige soorten beginnen dan een nieuwe leg, de grutto doet dit niet.
    Echt een bijzondere soort is hier de steltkluut. Deze vogel die hoog op zijn pootjes staat broedt met 12 paar in de Moer. Het is eigenlijk een soort van zoute kwelders in Zuid-Europa, maar aangezien die steeds droger worden door landbouw en klimaatverandering rukt hij hier op. Alle weidevogels kunnen zich prima redden met hun poten in het zout, omdat er genoeg te eten is in de wat zoetere bovenlaag van het veen. Bovendien is het hier heel kruidenrijk en zijn er daardoor genoeg insecten voor de jongen. De steltkluut eet graag waterdiertjes in ondiep zout water, maar redt zich ook prima in zoetwatermoerassen. Ook soorten als de kluut en tureluur zoeken graag in het water naar onderwaterorganismen in brak water. Andere soorten die profiteren van de zoute sloten vol stekelbaarsjes zijn de kleine zilverreiger en de lepelaar. Ook die kun je hier overal wel naar eten zien zoeken.
    Het open karakter met bloemen en gras is ook goed geschikt voor andere boerenlandvogels. Talloze spreeuwen, gele kwikstaarten, graspiepers en veldleeuweriken duiken op in de velden. Ook zitten er kolganzen, brandganzen en heel veel kokmeeuwen.
    Volg 'Vroege Vogels" via de website: www.bnnvara.nl...
    Volg 'Vroege Vogels" op Facebook: / vroegevogels.bnnvara
    Volg 'Vroege Vogels" op X(Twitter): / vroegevogels
    Volg 'Vroege Vogels" op Instagram: / vroegevogels_bnnvara
    Volg 'Vroege Vogels" op Tiktok: / vroegevogels_bnnvara
    Kijkwijzer: alle leeftijden
    #VroegeVogels #BNNVARA

Комментарии •