Τι τηλεσκόπιο να πάρω; | Astronio (#35)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • Ας γνωρίσουμε τους τρεις τύπους τηλεσκοπίων, τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τους τύπους στηρίξεων που κυκλοφορούν και ας μάθουμε πώς υπολογίζουμε τη μεγέθυνση και τη μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση των τηλεσκοπίων.
    ►Εάν θεωρείτε ότι το κανάλι Astronio είναι αξιόλογο μπορείτε να το υποστηρίξετε: / @astronio
    ►Astronio στα social media:
    Instagram: / _astronio_
    Facebook: / astronioyoutube
    Twitter: / _astronio_
    ►Η ιστοσελίδα του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης:
    www.planitario...
    ►Δείτε επίσης:
    1. Τι εννοούμε όταν λέμε "μικρό", "μεσαίο", "μεγάλο" τηλεσκόπιο;
    Σε ό,τι αφορά τα τηλεσκόπια ερασιτεχνικής χρήσης, όταν αναφερόμαστε σε μέγεθος, αναφερόμαστε στη διάμετρό του. Συγκεκριμένα, σε αυτό το επεισόδιο όταν χρησιμοποιούσα τις παραπάνω λέξεις είχα στο μυαλό μου τις παρακάτω διαμέτρους:
    Μικρό: κοντά στα 70-90 mm (2,75 - 3,5 ίντσες)
    Μεσαίο: κοντά στα 127 mm (5 ίντσες)
    Μεγάλο: από 200 mm (περίπου 8 ίντσες) και άνω.
    2. Πώς καταλαβαίνουμε τα χαρακτηριστικά των κιαλιών;
    Τα χαρακτηριστικά των κιαλιών αναγράφονται με τον τρόπο MxΔ, όπου Μ η μεγέθυνση και Δ η διάμετρος. Για παράδειγμα, κιάλια με χαρακτηριστικά 7x50 έχουν μεγέθυνση 7 φορές και διάμετρο 50 χιλιοστών. Μεγαλύτερη διάμετρος συνήθως σημαίνει καλύτερη διακριτική ικανότητα και πιο λαμπρά αντικείμενα. Όμως εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τα κιάλια σας με τα χέρια σας (και όχι σε τρίποδο), τότε κινηθείτε σε μεγεθύνσεις από 7-10 και σε διαμέτρους από 40-60 mm. Οτιδήποτε πάνω από αυτό γίνεται εξαιρετικά δύσχρηστο καθώς λόγω του βάρους τα χέρια σας θα τρεμοπαίζουν και δεν θα μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες.
    3. Κατά τις παρατηρήσεις μέσα από τηλεσκόπιο μην περιμένετε να δείτε τις λεπτομέρειες και τα χρώματα που βλέπετε στις αστροφωτογραφίες. Οι αισθητήρες των φωτογραφικών οργάνων έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν φωτόνια για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να συλλέγουν μεγαλύτερο αριθμό φωτονίων, αποτυπώνοντας τα αντικείμενα με μεγαλύτερη σαφήνεια.
    4. Προτιμήστε να παρατηρείτε τα αντικείμενα όταν βρίσκονται σχετικά ψηλά στον ουρανό, σε ύψος άνω των 30 μοιρών. Όταν τα αντικείμενα βρίσκονται χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα, το φως τους διασχίζει μεγαλύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται καθαρά.
    5. Διαβάστε τον πλήρη οδηγό για τα τηλεσκόπια και τα κιάλια εδώ: www.astronio.g...
    -------
    Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς
    Software: Space Engine
    Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License), Πλανητάριο Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού του Astronomy σε συνεργασία με τη Celestron)
    Μουσική:
    Audionautix - Big Car Theft(Creative Commons License)
    Kevin MacLeod - Hypnothis (Creative Commons License)
    Kevin MacLeod - Bathed in the light (Creative Commons License)
    All music is under a Creative Commons 3.0 license found here: creativecommon...

Комментарии • 283

  • @herculeskritselis8612
    @herculeskritselis8612 Год назад +249

    παυλαρα πριν 3 χρόνια σε είχε ρωτήσει ο κολλητος μου στο ινσταγκραμ ποιο τηλεσκόπιο να πάρει δώρο στον φιλο του που ήταν άρρωστος σοβαρά(αυτος ο φιλος ήμουν εγω και ηξερε οτι μου αρεσει ο τομέας της αστροφυσικης και της παρατηρήσης) και εσύ του απάντησες και μου πήρε ένα καταπληκτικό τηλεσκόπιο που το χάρηκα πολυ και μου έφτιαξε την διάθεση! τώρα μετά από 3 χρόνια πλέον αρκετά ποιο υγειης σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!! και εγώ και ο κολλητός μου ❤❤❤❤❤συνεχισε να κάνεις τον κόσμο καλύτερο

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +79

      Να σαι καλά φίλε μου, πάντα υγιής εύχομαι!

    • @athanasia3863
      @athanasia3863 Год назад +7

      Θα μπορούσες να μας πεις ποιο τηλεσκόπιο σου πρότεινε?

    • @herculeskritselis8612
      @herculeskritselis8612 Год назад +13

      Celestrone, travel scope 70dx

    • @athanasia3863
      @athanasia3863 Год назад +2

      @@herculeskritselis8612 Σε ευχαριστώ πολύ, πάντα υγεία εύχομαι

    • @herculeskritselis8612
      @herculeskritselis8612 Год назад +2

      @@athanasia3863 τπτ επίσης καλές παρατηρήσεις αν το πάρεις 😁

  • @ProjectFutureGR
    @ProjectFutureGR Год назад +125

    Εύχομαι αυτό το όμορφο επεισόδιο να φέρει πολλούς ανθρώπους πιο κοντά στην ερασιτεχνική αστρονομία.

  • @steliosz91
    @steliosz91 Год назад +99

    Θυμήθηκα όταν ήμουν λύκειο που ενώ όλοι θέλαμε ένα σκουτερ ή ενα playstation, κάποιος συμμαθητής μας ζήτησε απ' τους γονείς του τηλεσκόπιο. Οι υπόλοιποι γελούσαμε μαζί του. Μας φαινόταν τόσο αστείο και περίεργο που ήθελε κάτι τέτοιο ενώ μπορούσε να ζητήσει κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον. Μακάρι τότε να ερχόταν κάποιος και να μας έδειχνε με πάθος τι όμορφος που είναι ο ουρανός. Εύχομαι κάποτε, περισσότερα παιδιά να ζητάνε παρόμοια δώρα.

    • @knasiotis1
      @knasiotis1 Год назад

      Αυτό που δεν μου αρέσει σε σχόλια σαν αυτό είναι το ότι υπονοείται πως το playstation ή το σκούτερ δεν είναι καλό δώρο, ενώ αυτό που έχει σημασία είναι ότι anything is fine. Δεν θα κατέληγα να βλέπω astronio αν δεν έπαιζα spore ή no man's sky, οπότε κάθε δώρο έχει τα καλά του!

    • @steliosz91
      @steliosz91 Год назад +3

      @@knasiotis1 Παρεξήγησες φίλε μου. Δεν εννοώ ότι δεν είναι καλό δώρο το Playstation. Ήθελα να δώσω έμφαση στο ότι σαν παιδιά κοροϊδεύαμε τον συμμαθητή μας επειδή ήθελε τηλεσκόπιο για δώρο. Δεν λέω ότι κάθε παιδί θα έπρεπε να προτιμά το τηλεσκόπιο, αλλά θα έπρεπε να μην φαίνεται στους υπόλοιπους περίεργο.

    • @knasiotis1
      @knasiotis1 Год назад +1

      @@steliosz91 Το καταλαβαίνω απολύτως! Έχω αποκτήσει ένα bias δυστυχώς στα science channels, δεν μπορώ να παραβλέψω μερικές φορές έναν υποτροπιαζοντα ελιτισμό. Δεν λέω ότι το κάνεις εσύ συγκεκριμένα, απλά αντέδρασα έτσι επειδή έχω συνηθίσει σε τέτοια σχόλια. Σου ζητώ συγγνώμη!

    • @steliosz91
      @steliosz91 Год назад +1

      @@knasiotis1 Δεν χρειάζεται να ζητας συγνώμη. Είναι δύσκολο να καταλάβεις το ύφος του άλλου από ένα σχόλιο. Δεν έβρισες κιόλας.

    • @evangelakillian4273
      @evangelakillian4273 Год назад

      Μήπως εννοούσες δημοτικό? Γιατί το να ζητάς δώρο από τους γονείς σου σε ηλικία λυκείου είναι κάπως περίεργο

  • @Astronio
    @Astronio  Год назад +120

    Η ιστοσελίδα του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης: www.planitario.gr/?

  • @Astronio
    @Astronio  Год назад +15

    Όσοι έχετε Instagram ελάτε μια βόλτα από το προφίλ μου εκεί, χαρίζουμε τηλεσκόπιο, κιάλια και βιβλίο! (Update: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση!)

  • @user-jw6jh3ws8d
    @user-jw6jh3ws8d 27 дней назад +1

    Πολύ ωραία η δουλειά σου σε αυτό το κανάλι γενικώς, ό,τι βίντεο και να φτιάξεις, όσο εξειδικευμένο και να είναι, πάντα θα είναι κορυφαίο γιατί ρίχνεις δουλειά και φαίνεται. Δεν βαριέμαι ποτέ!!!! Συνέχισε έτσι!

    • @Astronio
      @Astronio  26 дней назад +1

      Να 'σαι καλά, το εκτιμώ πολύ!

    • @user-jw6jh3ws8d
      @user-jw6jh3ws8d 26 дней назад

      @@Astronio παρακαλώ

  • @k.angel1014
    @k.angel1014 Год назад +15

    Δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη στιγμή για αυτό το βίντεο!!! Ψάχνω 🔭 για το 13 παιδί μου που έχει παθιαστει εδώ και δύο χρόνια με την αστρονομία και δυστυχώς οι γονείς είμαστε άσχετοι με το αντικείμενο! Ευχαριστούμε!

  • @pantajiou7479
    @pantajiou7479 Год назад +13

    Εξαιρετικός! σαφής και ιδιαίτερα επεξηγηματικός είσαστε!Συγχαρητήρια!

  • @wanted151
    @wanted151 Год назад +2

    Αγόρασα το πρώτο μου τηλεσκόπιο από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, πριν 1,5 χρόνο περίπου. Το Starsense Explorer DX 102AZ, με 102mm διάμετρο και προσοφθάλμια 10mm και 25mm, με αλταζιμουθιακή στήριξη και με την εφαρμογή για κινητά για αναζήτηση ουράνιων σωμάτων (πλανήτες, γαλαξίες, νεφελώματα).
    Φυσικά η εφαρμογή δουλεύει ιδανικά με μηδενική φωτορύπανση, αλλά η οπτική απόδοση του τηλεσκοπίου είναι καλή ακόμα και σε συνθήκες πόλης (σε ταράτσα ύψους 25-30 μέτρων). Φυσικά μην περιμένετε να βλέπετε τα αντικείμενα εντυπωσιακά όπως στις φωτογραφίες του διαδικτύου, αλλά η αίσθηση ότι βλέπεις κάτι τόσο μεγάλο και μακρινό, με δικά σου μέσα και προσπάθεια, αρκεί από μόνη της να σε γεμίσει δέος.
    Ακόμα και ένα τηλεσκόπιο μικρότερης διαμέτρου, μπορεί θεωρώ να προσφέρει τις ίδιες συγκινήσεις. Θα συμφωνήσω απολύτως με τον Παύλο, στο να επιλέξετε κάποιο με ευκολία στη μεταφορά, αλλά και στο στήσιμο, θα προσθέσω.
    Εύκολο χόμπι, για να φτάσεις σε ένα επίπεδο να το κάνεις σωστά, δεν είναι. Θέλει μελέτη, χρόνο και το κατάλληλο μέρος. Αλλά αρκεί να περάσεις τα βασικά στάδια(αποθήκευση, μετακίνηση, στήσιμο, ευθυγράμμιση, κλπ) και μετά έχεις ένα εργαλείο που σε πάει (στην κυριολεξία) σε άλλους κόσμους.

  • @apportraitpetrosaspropoulo7528
    @apportraitpetrosaspropoulo7528 Год назад +7

    Μπράβο Παύλο!!!! βοηθάς πολύ κόσμο που είχε αυτήν την απορια

  • @user-iy3sd8zn4d
    @user-iy3sd8zn4d 7 месяцев назад +1

    Αυτό το βίντεο με τα είδη τηλεσκοπίων είναι πολύ ενδιαφέρων και είναι το αγαπημένο μου ταλέντο. Κι εμένα μου αρέσει να μελετάω τα άστρα κι πλανήτες. Το διάστημα είναι πάρα πολύ καταπληκτικό!!!!!!🔭🔭🔭🌌🌌🌌⭐⭐🪐🪐🌙

  • @kristi861
    @kristi861 Год назад +11

    Πολύ ωραίο κ ενημερωτικό επεισόδιο . ευχαριστούμε αστρονιο!!!

  • @lupusave8016
    @lupusave8016 Год назад +10

    Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια. Εξαιρετικό βίντεο.

  • @bAbIsCy4
    @bAbIsCy4 Год назад +3

    Και ναι,το πρώτο βίντεο του Astronio για το 2023!
    Πρώτο πρώτο μόλις ανοίξεις το youtube 😵😵💯

  • @0xCatalyst
    @0xCatalyst Год назад +7

    Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο! Δεν περίμενα ποτέ να καταλάβω τις διαφορές μεταξύ τηλεσκοπίων έως σήμερα Ευχαριστώ!

  • @dimitriskalamaras5903
    @dimitriskalamaras5903 Год назад +3

    Κατατοπιστικο βίντεο, απλώς να επισημάνουμε ότι δεν φαίνονται χρώματα δια γυμνου οφθαλμού, και τα αντικείμενα, οπως οι πλανήτες, φαίνονται πολύ μικρά. Μη παρασυρομαστε από τις φωτογραφίες που βλέπουμε στο internet.

  • @Χριστοδουλος.Σ
    @Χριστοδουλος.Σ Год назад +4

    Εξαιρετικό βίντεο!!! Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια σου σε σχέση με αυτό το ενδιαφέρον θέμα διότι τα τηλεσκόπια είναι και αυτά τα μάτια μας για την εξερεύνηση του όμορφου και γεμάτου μυστικά σύμπαντος μας. Ευχαριστούμε!!!🌌🪐🌌🪐

  • @mania462
    @mania462 Год назад +3

    Δεν ειχα σκοπό να πάρω ποτέ τηλεσκόπιο αλλά απολαμβάνω να βλεπω Astronio!Θεούλης οπως πάντα!⭐️

  • @HistoryScience-fo6iu
    @HistoryScience-fo6iu Год назад +7

    Μπράβο αστρόνιο! Χρειαζόταν ένα τέτοιο βίντεο!

  • @theguy2505
    @theguy2505 Год назад +2

    Πραγματικά περίμενα απεγνωσμένα να ανεβάσεις αυτό το βίντεο!!Πολλα μπράβο!!

  • @bernardheathaway9146
    @bernardheathaway9146 Год назад

    Όλες μου οι σχετικές έρευνες, με οδήγησαν στο να πάρω κυάλια για αρχή, πρώτου αγοράσω τηλεσκόπιο, που έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος και έτσι και έκανα! Ωστόσο, αυτό το βίντεο είναι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης σχετικά με τα τηλεσκόπια. Θα επιστρέψω όταν μεταπηδήσω σε αυτά! Σε ευχαριστώ!!

  • @harry21peter60
    @harry21peter60 Год назад +2

    Δασκαλος με όλη τη σημασία της λέξης !

  • @Dimitris7419
    @Dimitris7419 Год назад +5

    Ακόμα ένα εξαιρετικό βίντεο!!
    Επόμενο βίντεο για τα παράλληλα σύμπαντα (πολυσυμπαν);
    Περιμένω πως και πως😊

    • @a.k.3659
      @a.k.3659 Год назад

      Λοιπόν; Να καταντήσει και ο Astronio γραφικός; Δεν μας φτάνουν οι Ridddle και Lab of Datum;

  • @Ichnilatis81
    @Ichnilatis81 Год назад

    Ευχαριστώ πολύ Παύλο για τις πληροφορίες , ψάχνω να αγοράσω τηλεσκόπιο 🔭🔭🔭 για τον γιό μου κι εμένα , μου αρέσει πολύ η νυχτερινή παρακολούθηση και φωτογραφία ευχαριστούμε!!!!!!!

  • @redtieprojects
    @redtieprojects Год назад +6

    Απιστευτο timing Παυλο γιατι χθες πρωτη φορα στην ζωη μου εψαχνα να αγορασω ενα τηλεσκοπιο. απιστευτο και τωρα βλεπω ανεβασες σχετικο βιντεο

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +8

      Μου ζητάνε 5 χρόνια αυτό το βίντεο, επιτέλους το έκανα! :D

    • @redtieprojects
      @redtieprojects Год назад +2

      @@Astronio ευχαριστουμε για ολα

  • @georgepapageorgiou2237
    @georgepapageorgiou2237 Год назад +1

    Τρίτη είπες στην παρουσίαση, Τρίτη βγήκε! Παύλο, you are a man of your word!

  • @TheBitchiness
    @TheBitchiness Год назад

    Ευχαριστώ πολύ για το πολύ κατατοπιστικό περιεχόμενο και τις σύντομες αλλά συνάμα εύστοχες συμβουλές. Enough said.

  • @hromilossgamer3666
    @hromilossgamer3666 Год назад +2

    Το καλύτερο βίντεο για να βγει 2 μέρες όταν σου έρθει το τηλεσκόπιο

  • @Stamatimenos
    @Stamatimenos Год назад +1

    Πόσο δίκιο έχεις με τη συμβουλή που έδωσες στο τέλος. Πήρα ένα κατοπτρικό Dobsonian 5.5" αλλά είναι τόσο άβολο που σπάνια το χρησιμοποιώ. Τα κυάλια μου τα χρησιμοποιώ πολύ πιο συχνά καί κόστισαν περίπου το 1/10 της τιμής του τηλεσκοπίου.

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад

      Σε κουράζει στη μεταφορά ή στον τρόπο παρατήρησης;

  • @talkat1ve382
    @talkat1ve382 Год назад +11

    Φαντάζομαι τους επιστήμονες που ασχολούνται με την παρατήρηση του διαστήματος να έχουν κόντρες - debates όπως εμείς έχουμε πχ. Android vs Apple 😅😅. Εξαιρετικό βίντεο 👏👏

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +13

      Πάντως μεταξύ ερασιτεχνών αστρονόμων παίζουν πράγματι μεγάλα debates!

  • @ThanosSustainable
    @ThanosSustainable Год назад +11

    Το πρώτο μου τηλεσκόπιο ήταν ένα φτηνό ρομποτικό διοπτρικό της MEADE που με βοήθησε πολύ να γνωρίσω τον ουρανό. Δεν το μετάνιωσα.

    • @ThanosSustainable
      @ThanosSustainable Год назад

      @@a.k.3659 από πάντοτε ήμουν το καλύτερο δυνατό.

  • @zambination11
    @zambination11 Год назад +3

    Το κοστος της μεταφορικης απο το Πλανηταριο Θεσσαλονίκης ειναι ασύλληπτα ακριβο. Απο τη στιγμη που βρισκεις τα ιδια και περισσοτερα τηλεσκοπια κ αξεσουαρ 25% τιμη κατω τουλαχιστον με κοστος μεταφορικης 10 ευρω, απο Γερμανια.. Και στο στελνουν και σε χρονο dt

  • @vitouladitisspiros2448
    @vitouladitisspiros2448 Год назад

    Κατατοπιστική και προσεγμένη παρουσίαση όπως πάντα. Ευχαριστούμε πολύ. Εξαιρετική δουλειά!

  • @tryfonpanagopoulos5999
    @tryfonpanagopoulos5999 Год назад +1

    Πολύ καλό video!
    Ευχαριστούμε πολύ!

  • @Bitcoinholics
    @Bitcoinholics Год назад +2

    Θαυμάζω την δουλειά σου!
    Προσπάθησε να βρεις κάποιον χορηγό ή κάποιον έντιτόρ για να έχουμε κάθε εβδομάδα νέο βίντεο!❤

  • @andreaskwnstantinos8904
    @andreaskwnstantinos8904 Год назад

    Υπέροχο και πολύ βοηθητικό βίντεο ευχαριστούμε

  • @gloomygentlemen8585
    @gloomygentlemen8585 Год назад +1

    Είσαι απίστευτος 😍🤩😍🤩😍🤩 δίνεις πολύ έντονη έμφαση στην λεπτομέρεια και στην μεταφορά της γνώσεις...ακόμα και εγώ είμαι άσχετος με την αστρονομία κατάλαβα τα πάντα....θα με κάνεις να ασχοληθώ με την αστρονομία

  • @vvilas
    @vvilas Год назад +1

    Πολύ ωραίο επεισόδιο μπράβο, καιρό σκέφτομαι να πάρω τηλεσκόπιο. Αλλά για κάποιο λόγο όλο το αναβάλλω..

  • @ΔημητρηςΓκαρος
    @ΔημητρηςΓκαρος Год назад +4

    Πολυ ωραίο βίντεο (όπως πάντα εννοείται!)
    Στα κατοπτρικα τηλεσκόπια, ποιες εταιρίες είναι αξιόλογες;

  • @xarhsify
    @xarhsify Год назад +1

    Βιντεαρα όπως πάντα...💪💪💪
    Θέλω να προσθέσω ότι αν είστε τελείως αρχάριοι και μπαίνετε τώρα στο χόμπι, καλύτερη επιλογή είναι να ξεκινήσετε με κυάλια.
    Τα κυάλια θα σας κάνει να μάθετε ποιο εύκολα και γρηγορα τον ουρανό και επίσης προσφέρουν εξίσου εντυπωσιακές εικόνες.
    Κυάλια του τύπου 10x50 η 15x70 είναι ότι πρέπει για αρχή.
    Αυτά 😀

    • @riemann9326
      @riemann9326 2 месяца назад

      πηγαινα 1ο ετος φυσικο. στο εξοχικο μου ενα βραδυ με απλα κυαλια παρατηρωντας την σεληνη ηταν φωτισμενη κατα το μισο. Ομως διεκρινα την υπολοιπη περιφερεια . Πως γινεται αφου η Σεληνη δεν εχει ατμοσφαιρα; σκεφτηκα και βρηκα την απαντηση. γραψτε τις δικες σας εξηγησεις

  • @DomiAngel
    @DomiAngel Год назад +1

    Δεν έχω σκοπό να αγοράσω κάποιο τηλεσκόπιο αλλά το βίντεο ήταν πραγματικά εξαιρετικό! Έμαθα για τα είδη τηλεσκοπίων και η αγάπη σου για το αντικείμενο μου έφτιαξε την διάθεση!

  • @user-oc5zt5dt3b
    @user-oc5zt5dt3b Год назад

    Εξαιρετικο κ ακρως επιμορφωτικό βιντεο!!! Να σαι καλα!!!!

  • @tnssante57
    @tnssante57 Год назад

    Σε ευχαριστούμε για άλλη μια φορά

  • @themist9648
    @themist9648 Год назад

    Πολύ ωραίο βίντεο και κατατοπιστικό για νέους ερασιτέχνες αστρονόμους! Έχω όμως μια μικρή διαφωνία σχετικά με το μοτέρ, τουλάχιστον στην ορθή αναφορά είναι απαραίτητο γιατί διατηρεί σταθερό το είδωλο στο προσοφθάλμιο και κάνει την παρατήρηση άνετη και ευχάριστη! Και συμφωνώ απόλυτα στο τελευταίο σχόλιο : Υπάρχουν πάρα πολλά τηλεσκόπια και εξαρτήματα που με τα οποία μπορείς να τα εξοπλίσεις και να κάνεις πράγματα που σε άλλες επόχες τα έβλεπες σε αστεροσκοπεία, αλλά το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που θα χρησιμοποιείς συχνά! Καλές παρατηρήσεις!

  • @mariobiomio7536
    @mariobiomio7536 Год назад

    Ευχαριστούμε πολύ!

  • @thanasisdb
    @thanasisdb Год назад

    Μακαρι καθε guide προϊοντος να ηταν σαν αυτο το βιντεο!!!

  • @Zi_2128
    @Zi_2128 Год назад +1

    Εύγε και πάλι φιλαράκι!

  • @user-fh9zg9rd2t
    @user-fh9zg9rd2t Год назад +1

    Μία πιο φθηνή λύση, σαν πρώτη εμπειρία, είναι τα κιάλια. Πολλοί από εμάς ήδη θα έχουν ένα ζευγάρι κιάλια κάπου στο σπίτι, από γονείς ή παππούδες. Αξίζει να βγει κανείς ένα βράδυ, και η αλήθεια είναι ότι μπορείς να παρατηρήσεις εντυπωσιακά πολλά πράματα. Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα μονόπιαλο της πρόην Σοβιετικής Ένωσης, εποχής μάλλον του '70-'80. Η διάμετρός του είναι μόλις 3.5 cm. Ακούγεται πολύ μικρό, παρ' όλ' αυτά έχω καταφέρει να δω τους 4 δορυφόρους του Δία (δορυφόροι του Γαλλιλαίου), την Ανδρομέδα (σε πολύ σκοτεινό περιβάλλον) και ατέλειωτα νεφελώματα.
    Την Ανδρομέδα προφανώς δεν τη βλέπεις όπως φαίνεται από αστροφωτογραφίες, καθώς αυτές προκύπτουν από υψηλής έκθεσης εικόνες, stacking, calibration frames, και άλλες διαδικασίες που δεν έχει νόημα να αναφερθούν. Φαίνεται στην ουσία σαν ένα νεφέλωμα και γι αυτό παλιότερα πίστευαν ότι ήταν πράγματι νεφέλωμα. Παρ' όλα αυτά, η εμπειρία είναι πάντα ανατριχιαστική, ειδικά τις πρώτες φορές.
    Θέλει σίγουρα να το συνηθήσεις, να μάθεις να το σταθεροποιείς με τα χέρια, και φυσικά να μάθεις κάποια βασικά πράγματα για το χειρισμό, κάτι το οποίο παίρνει ελάχιστο χρόνο. Αλλά στην τελική, η εμπειρία σίγουρα αξίζει. Πλέον είναι ένα must να μπαίνει στο σακίδιο όποτε πηγαίνω σ' οποιονδήποτε προορισμό που γνωρίζω ότι θα βρίσκομαι μακριά από φωτορύπανση.

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +2

      Συμφωνώ για τα κιάλια, για αυτό έχω συμπεριλάβει και κάποιες πληροφορίες στην περιγραφή του βίντεο.

    • @kosdas
      @kosdas Год назад +1

      Κι εγώ έχω τα ρώσσικα 4x36 εποχής CCCP. Αυτά είναι gallilean, δηλαδή όσο πιο κοντά βάζεις το μάτι τόσο περισσότερη πληροφορία βλέπεις. Είναι όντως εκπληκτική ποιότητα κατασκευτής και εστιάζουν πολύ καλά, αλλά καλύπτουν μικρό πεδίο.

  • @physics_and_discovery
    @physics_and_discovery Год назад

    Ωραίο βίντεο! Αστρόνιε, προτείνω σε επόμενο βίντεο να κάνεις μια ιστορική ανασκόπηση του σύμπαντος, από το Big Bang μέχρι σήμερα!

  • @SpaceAkademy
    @SpaceAkademy Год назад +1

    Κάνεις πολύ καλή δουλειά συνέχισε έτσι !🤩

  • @ManosErikosKlapsakis
    @ManosErikosKlapsakis Год назад

    χρειαζόταν αυτό το βίντεο!! ♥

  • @vasfrag4654
    @vasfrag4654 Год назад +1

    Επιτέλους νέο επεισόδιο!

  • @Me-df6yd
    @Me-df6yd Год назад

    Εύγε στο Αστρόνιο!

  • @alexmpacharidis6073
    @alexmpacharidis6073 Год назад

    Σωστή η συμβουλή σου, είχα dobsonian 10” και το πούλησα γιατί έκανα μετακόμιση κάθε φορά που ήθελα να πάω για παρατήρηση. Μια συμβουλή από εμένα πριν αγοράσει κανείς τηλεσκόπιο καλό είναι να πάει έστω μια φορά με κάποιο σύλλογο/ομάδα ώστε να παρατηρήσει με τα δικά τους τηλεσκόπια ώστε να έχει μια εικόνα και να μην απογοητεύει μετά από το αποτέλεσμα, οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα έχουν εικόνες όπως στις φωτογραφίες…😅
    Να πω απλά πως με 10αρι Dobsonian η Ανδρομέδα φαινόταν σαν ένα αστέρι με μια λευκή θολούρα γύρω της 😂

  • @diwattos
    @diwattos Год назад

    Ευχαριστουμε.

  • @stavroulachristidou4478
    @stavroulachristidou4478 Год назад +2

    Κι εγώ κοιταγα τι να πάρω για τον κομήτη. 🙂 Ευχαριστούμε.
    Πότε θα κάνεις live;

  • @SCARAMOUSXL5
    @SCARAMOUSXL5 Год назад

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ ΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ!!!

  • @ESSETAI_HMAR
    @ESSETAI_HMAR Год назад

    Πολύ ωραίο το βίντεο αστρονιο!! Τι ωραία θα ήταν να μας έκανες ένα ανάλογο video με κιάλια...

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +1

      Στο άρθρο που θα βρεις στην περιγραφή του βίντεο αναφέρομαι και σε κιάλια εν συντομία.

  • @yurigrek
    @yurigrek Год назад +2

    Έχουμε τόσες φωτογραφίες από σούπερ τηλεσκόπια σε σούπερ ανάλυση με σούπερ επιστημονική επεξεργασία. Τι διαφορά να δεις μεσά από μια οπή ενός ταπεινού τηλεσκοπίου... Αυτά ήταν χρήσιμα για τον Αινστάιν, τον Χάμπλ το 1900, το 2023 έχουμε james webb και ένα hubble ( που δεν λέει να απενεργοποιηθεί...). Οπότε απομένει το ρομαντικό κομμάτι στην απόκτηση ενός τηλεσκοπίου και όχι το πρακτικό που είναι η τέλεια παρατήρηση ουράνιων σωμάτων όπου υπάρχει η δυνατότητα πια εικόνων από εξωπλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων.

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +10

      Με την ίδια λογική, γιατί να ταξιδέψεις σε άλλες χώρες όταν μπορείς να διαβάσεις ταξιδιωτικούς οδηγούς και να δεις βίντεο για αυτές τις χώρες; Μα, για να το κάνεις και να το βιώσεις ΕΣΥ, ώστε να εμπλουτίσεις τη δική σου ύπαρξη και να έρθεις σε επαφή με το Σύμπαν! Όπως εξηγώ και στην αρχή του βίντεο, είναι άλλο πράγμα να βλέπεις τους δακτυλίους του Κρόνου μέσα από βιβλία & websites και άλλο πράγμα να τους βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια, έστω και σε μικρή μεγέθυνση. Αν θες να νιώσεις ότι βρίσκεσαι πάνω σε ένα διαστημόπλοιο που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ταξιδεύει στο διάστημα, χρειάζεσαι τηλεσκόπιο.

    • @kosdas
      @kosdas Год назад +4

      Αυτό δεν θα το έγραφες αν το βίωνες ο ίδιος. Μόλις το βιώσεις θα καταλάβεις σε τί ακριβώς χρειάζεται. Δες απλά την Σελήνη με τηλεσκόπιο ή καλά κιάλια. Θα ακούσεις καθαρά τον ήχο του κλίκ που θα κάνει το μυαλό σου. Εγώ θυμάμαι είχα σκεφτεί "μα αυτό το πράγμα είναι εδώ μαζί μου, στον ίδιο χώρο που βρίσκομαι κι εγώ"

    • @yurigrek
      @yurigrek Год назад

      @@Astronio Αγαπητέ Παύλο, έχω μια y εμπειρία από νυχτερινές(προφανώς) παρατηρήσεις στα καυτά σημεία του ουρανού όπως ο πανέμορφος Κρόνος και οι εντυπώσεις που έχω είναι το ρομαντικό κομμάτι: η παρέα, το κρύο, η ύπαιθρος. Δεν νομίζω ότι το παράδειγμα με τα ταξίδια είναι σχετικό και επίσης αν πάμε σε μια σκοτεινή περιοχή( π.χ. μικρό λόφο χωρίς πηγές φωτός) βλέπεις με γυμνά μάτια αμέτρητα "φωτάκια" και νιώθεις ότι είσαι σε διαστημόπλοιο. Ακόμη, οι περισσότεροι ζούμε σε αστικές περιοχές και με όλο αυτό το στρες που βιώνουμε δεν είμαστε σε θέση να συντηρήσουμε ένα τόσο ευαίσθητο εργαλείο για μερικές νύχτες.

    • @ictsmile8200
      @ictsmile8200 Год назад +1

      Δεν είναι όλα για όλους .

    • @georgioskoronis4433
      @georgioskoronis4433 Год назад

      Εσύ να μην πας στον Παρθενώνα, στις Πυραμίδες ούτε βόλτες στη φύση. Δες τηλεόραση κατά προτίμηση πίνοντας και καμία μπύρα άμα λάχει.

  • @AlkisGD
    @AlkisGD Год назад

    Ζω στην ύπαιθρο, οπότε πήρα ένα 8" Dobsonian της Sky-Watcher και είναι απλά υπέροχο.
    Το μόνο πρόβλημα τώρα είναι ότι πρέπει να περιμένω μήνες για να κάτσουν Δίας, Κρόνος και Ωρίωνας εκεί που τους θέλω τις ώρες που τους θέλω 😅

  • @codewithhappymode
    @codewithhappymode Год назад

    Συγχαρητήρια!

  • @madrandomize5115
    @madrandomize5115 Год назад +1

    Συγνώμη δεν έχω δει ακόμα το βίντεο γιατί είμαι στην δουλειά. Απλά να γράψω ότι αγόρασα ένα newtonian παλιό ρωσικό 20ετιας τηλεσκόπιο διαμέτρου 16 εκατοστών. Με μια κάμερα κινεζική των 50 ευρώ μπορείς με lucky imaging να φωτογραφίσεις τον Δία και τα φεγγάρια του, να δεις την κόκκινη κηλίδα, να φωτογραφίσεις τον Κρόνο και τους δακτυλίους, να φωτογραφίσεις τον Άρη και μέρος λεπτομέρειες πάνω του και την Αφροδίτη . Μου κόστισε 150 +50 η κάμερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κατά την γνώμη μου πρέπει να υπολογίσετε είναι να πάρετε ένα τηλεσκόπιο με tracking, θα σας ανοίξει πολλούς ορίζοντες για φωτογράφιση.

    • @a.k.3659
      @a.k.3659 Год назад +1

      Παρόλα αυτά δεν βρήκα καμία από αυτές τις φωτό στο κανάλι σου... Ούτε και το νευτώνιο τηλεσκόπιο σου. Κρίμα...

    • @madrandomize5115
      @madrandomize5115 Год назад +1

      @@a.k.3659 Θα ππροσπαθησω να ανεβασω ενα βιντεο που χρησιμοποιησα το arduino για να το μετατρεψω σε tracking αλλα δυστυχως ελλειψη χρηματων δεν το συνεχισα ,επισης δεν ξερω αν μπορω να ανεβασω φωτογραφιες μονο αντι για βιντεο στο youtube.Θα προσπαθησω τωρα μηπως μπορεσω.
      Ελεγξτε αυριο και θα τις εχω ανεβασει μαλλον.

    • @madrandomize5115
      @madrandomize5115 Год назад +1

      ruclips.net/video/66alIBpHi_c/видео.html
      Οριστε το βιντεο και μολις μπορεσω θα βαλω και τις φωτο.

    • @madrandomize5115
      @madrandomize5115 Год назад +1

      Επισης προστεθηκαν μερικες φωτογραφιες μονο και μονο για να δειτε καποιες λεπτομεριες με tracking με το χερι και μετα stacked με registax.Μπορουν να γινουν και καλυτερες μοτερ εννοειται.

    • @a.k.3659
      @a.k.3659 Год назад +1

      Να πάρει, αλήθεια λες! Μακάρι να σε είχα αδελφό μου!

  • @Losentetre
    @Losentetre Год назад +1

    Πολύ όμορφο βίντεο και χρήσιμο για όσους δεν ξέρουν και πολλά για τα τηλεσκόπια (όπως εγώ). Είχες πει πως τέλος του μήνα θα βγάλεις νέο βίντεο και επειδή είχαν μείνει λίγες ώρες μέχρι να "εκπνεύσει" ο Γενάρης νόμιζα πως πηγαίναμε για αναβολή 😄 Μία ερώτηση μόνο: Γιατί στις επίγειες παρατηρήσεις τα κατοπτρικά τηλεσκόπια δείχνουν ανεστραμμένα τα είδωλα; Αν ισχύει το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στις ουράνιες παρατηρήσεις. Μήπως δε κατάλαβα κάτι καλά;

    • @beatsfromthecellar5235
      @beatsfromthecellar5235 Год назад +2

      απο οτι εχω καταλαβει και στις ουρανιες παρατηρησεις το ιδιο συμβαινει απλα εκει δεν υπαρχει προβλημα, δλδ δεν ειναι τοσο σημαντικο αν θα το βλεπεις αναποδα ή ισια.

    • @dimitrisrous3835
      @dimitrisrous3835 Год назад

      Οπως έχει πεί καί ο Αστρόνιο αρκετές φορές δεν υπάρχει πάνω-κάτω στο διάστημα.

    • @stixoimatizontas
      @stixoimatizontas Год назад

      @@dimitrisrous3835 Είναι αλήθεια ότι στο σύμπαν, οι λέξεις πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, μέσα-έξω, μπρος-πίσω πράγματι δεν έχουν νόημα. Τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο σημείο αναφοράς. Ας σκεφτούμε λίγο τι λέμε (ή τι εννοούμε) μετά από κάθε πάνω ή κάτω κλπ στον καθημερινό μας λόγο: πάνω ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, κάτω ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΦΙ, μέσα ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ. Όλα αυτά είναι σημεία αναφοράς.

  • @samsung-galaxy
    @samsung-galaxy Год назад

    Εξαιρετικό βίντεο! Σύντομο και κατανοητό. Σύντομα θα αποκτήσω κι εγώ ένα τηλεσκόπιο 🔭 για να απολαύσω τον νυχτερινό ουρανό.

  • @tfdtfdtfd
    @tfdtfdtfd Год назад

    Πολύ ωραίο βίντεο (και πάλι!).....Σχετικά με τηλεσκόπια, το έχω ψάξει αρκετά το θέμα και έχω καταλήξει σε δύο επιλογές, η μία λέγεται Χάμπλ και η άλλη Τζέιμς Γουέμπ......απο την ίδια εταιρεία βγαίνουν (ΝΑΚΑ, ΝΑΣΑ, κάτι τέτοιο τέλος πάντων)....τι μου προτείνεις;

  • @user-ld3pf8jl2m
    @user-ld3pf8jl2m Год назад

    Πάρα πολύ καλό! Μπράβο!

  • @justagreekinternetuser8998
    @justagreekinternetuser8998 Год назад +1

    ❤️

  • @flashfrag
    @flashfrag Год назад

    Το πρωτο μου τηλεσκοπιο ειναι ενα Celesteron GT5" Maksutov-Cassegrain. 20+ χρονων δεν χρειαστηκε ποτε ευθυγραμμιση ευκολο στη μεταφορα. Το δευτερο μου τηλεσκοπιο ηταν (πουληθηκε για το τριτο) ενα Dobsonian Skywatcher 10" ΤΕΡΑΣ αλλα τραγικα δυσκολο στη μεταφορα και την αποθηκευση. Το τριτο μου και αυτο που εχω μεχρι σημερα το Celestron CPC 800 XLT 8" Schmidt-Cassegrain. Starhopping και για αρχαριους ενα Dob ειναι μια καλη και φτηνη λυση. Πλεον ομως με την τεχνολογια δεν πιστευω οτι ειναι καλη συμβουλη ακομα και ενα πρωτο τηλεσκοπιο να ειναι χειροκινητο ειδικα οι νεοτεροι που εχουν και μια εφεση με τη τεχνολογια και μπορουν να συνδεσουν τηλεσκοπια με τα κινητα τους κλπ κλπ. Το πλανηταριο Θεσσαλονικης και ο κος Δημητρης Τσαμπουρας με την ομαδα του ειναι φοβεροι ανθρωποι και χαρην της εμπιστοσυνης που μου εδειξε ο κος Δημητρης ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ, εκανα ως πιτσιρικας τοτε το ονειρο μου πραγματικοτητα και καταφερα να αγορασω το CPC. Οσον αφορα κυαλια ειναι μια πολυ ωραια λυση που μπορει να δωσει ωραια αποτελεσματα σε αντικειμενα βαθυ ουρανου, προτιμηστε το πολυ 10-12χ και μην πατε σε "γιγαντες" θελουν στηριξη. Την αστροφωτογραφια καλο θα ηταν να μην την πολυσκεφτειτε ως κινητρο αγορας πρωτου τηλεσκοπιου... θελει πολλα χιλιαρικα το σπορ και ωρες και γνωσεις στον υπολογιστη για επεξεργασια. Σκοτεινους ουρανους! ΥΓ: Μειονεκτημα των Νευτωνιων και των καταδιοπτρικων ειναι και ο χρονος ειδικα στις μεγαλυτερες ιντσες στο να φτασουν την θερμοκρασια περιβαλλοντος ωστε να μην "βραζουν" τα ειδωλα, επισης σημαντικη παραμετρος οτι επηρεαζονται πολυ απο υγρασια κλπ. ΥΓ2: Πρεπει να γινει και μια σημειωση οτι την τελικη ποιοτητα του τι θα μπορεσεις να δεις μεσα απο οποιοδηποτε τηλεσκοπιο δεδομενης αξιας και τυπου ειναι τα προσοφθαλμια που θα εχεις στη ¨φαρετρα¨ . Συνηθως αυτα που περιλαμβανονται τυπου Plossl ειναι καλα οριακα για τυπικη παρατηρηση. Οποιοδηποτε προσαφταλμιο που δεν ειναι τουλαχιστον διαμετρου 1.25" ειναι κατηγοριας "παιχνιδι" οποτε μακρια απο τηλεσκοπια που ερχονται με προσοφθαλμια 0.χχχ" και στις συσκευασιες γραφουν απλα μεγεθυνσεις. Η μεγεθυνση δεν παιζει ΚΑΝΕΝΑ ρολο, ειναι μαρκετινγκ.

  • @kostisklimopoulos7208
    @kostisklimopoulos7208 Год назад

    Πολύ χρήσιμο, ευχαριστούμε. Για κάποιον που μένει στην ύπαιθρο, βόρεια Ευρώπη, χωρίς μεγάλη φωτορύπανση και θέλει ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα βρίσκεται μόνιμα στη σοφίτα ή το πολύ να κατεβαίνει και στον κήπο, σε τιμή όχι πάνω από 300-400 ευρώ, τι τύπος τηλεσκόπιο θα ήταν το ιδανικότερο; Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα πρέπει να κοιτάξω στα χαρακτηριστικά του;

  • @JK-nq2tu
    @JK-nq2tu Год назад +1

    Αγαπαμε Astronio 🥰

  • @FacelessFitnessOfficial
    @FacelessFitnessOfficial Год назад +1

    προσοπικά το πιο κοντινό που έχω χρησιμοποιήσει σε τηλεσκόπιο είναι η Nikkon P900 που με το που δουλέψει το focus (μετά από 99 προσπάθειες) τραβάει το φεγγάρι σαν φωτοshopαρισμένη φωτό που κατέβασες από google.... αφού φοβάμαι μην πιάσω καταλάθος καμοία βάση των αμερικάνων και με ψάχνουν μετά..

  • @pennykaripidou9951
    @pennykaripidou9951 Год назад

    Εξαιρετικός

  • @lalajohnanagnostis
    @lalajohnanagnostis Год назад

    Εχω ενα κατοπτρικο πολλα χρονια την πατησα λιγο στην αγορα αλλα σε γενικες γραμμες ειμαι εντάξει ολη η περιπετεια και η ασχολια εχει τη μεγαλητερη αξια.... παντως ενα δυχιλιαρο το θες

  • @nightmare-sr9ts
    @nightmare-sr9ts Год назад

    Αυτό που λες για να ταξιδεύουμε συχνά δεν είναι απαραίτητο μένω δίπλα σε ανοιχτό υποσταθμός της ΔΕΗ και μπορώ αν πάρω τηλεσκόπιο να βραχυκύκλωσω όλο τα σταθμό μην σου πως και όλη την γειτονιά.

  • @Adam-ku5oz
    @Adam-ku5oz Год назад

    Κάνε τουλάχιστον ένα βιντεοο την εβδομάδα το μήνες απο το τελευταίο π είχες ανά δει λείπεις …. αν μπορείς ένα κανείς ένα για το πως γίνεται κ αιωρείται η γη στο ίδιο σημείο κ γτ περιστρέφεται κ πως δημιουργήθηκε αυτό το πλαίσιο γύρο απο την γη κ μας προστατεύει απο τους μετεωρίτες ❤

  • @navagos_87
    @navagos_87 Год назад

    Συνέχισε να μας ανοίγεις το νου! Ψάξαμε με τη γυναίκα μου και βλέπουμε την πρώτη σειρά Cosmos με τον Καρλ Σάγκαν, ΦΟ-ΒΕ-ΡΗ! Ερώτηση, όταν ήσουν μικρός που τα μέσα και το διαδίκτυο ήταν πιο περιορισμένα πώς βρήκες αυτή τη σειρά ντοκυμαντέρ και την είδες?

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +3

      Να σαι καλά! Όταν ήμουν μικρός, το διαδίκτυο δεν ήταν περιορισμένο, απλά δεν υπήρχε! Το cosmos το έδειχνε η ΕΡΤ.

    • @navagos_87
      @navagos_87 Год назад

      @@Astronio καλά ναι δεν έχεις άδικο, δεν υπήρχε! Άλλη μια φορά που ερτ έκανε τη διαφορά..

  • @prasinianaptiksi
    @prasinianaptiksi Год назад

    Συγχαρητηρία. Το τελευταίο σχόλιο σας πολυ σημαντικό ! Τηλεσκόπιο που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα !

  • @sakellariougiorgio459
    @sakellariougiorgio459 Год назад +3

    Θα ηθελα κι ενα βίντεο με το πως ξεκιναμε στην παρατήρηση του ουρανου γιατι δε ξερω απολυτως τιποτα.
    Μπορει να εχω καταλαβει παρα πολλα για το συμπαν αλλα το πως και που και γιατι θα κοιταξω τον ουρανο μου ειναι ξενο.

    • @p.g.9940
      @p.g.9940 Год назад +5

      Δες τα βίντεο ο ουρανός του καλοκαιριού και ο ουρανός του χειμώνα.

  • @AK-qr9ol
    @AK-qr9ol Год назад

    ευχαριστουμε πολυ σημαντικο το βίντεο και χρήσιμο θα μπορούσες να κάνεις και ενα βίντεο οπου να τα χρησιμοποιείς?ή γενικοτερα οποιαδήποτε αλλη συμβουλή

  • @slowswimmer9169
    @slowswimmer9169 Год назад +2

    το Hubble κοιτούσα εγώ αλλά έχω πρόβλημα χώρου, είμαι και σε μπάτζετ...εχεις κάτι άλλο πιο vfm να προτείνεις αστρονιε;

    • @Manouil_III
      @Manouil_III Год назад +2

      Σόρι φίλος, το Χάμπλ το έχω καπαρώσει εγώ από τότε που ανέβασαν το Γουέμπ και είναι απασχολημένοι με το καινούριο. Έχω ταράτσα. Απλά δεν έχω βρει ακόμα τρόπο να τους αγγαρέψω να μου το κατεβάσουν, σιγά-σιγά μην καεί.

  • @loukaclikiliki
    @loukaclikiliki Год назад +2

    Κοίτα για το celestron nextstar 130SLT αυτό έχω και βλέπω πλανήτες που δεν θα μπορούσα να δω πότε μου και έρχεται με πρόγραμμα που σε βοηθάει να βρεις τους πλανήτες

  • @stathisoikonomopoulos1614
    @stathisoikonomopoulos1614 Год назад

    Παραλία camping Ammos 3-4 το ξημέρωμα με τηλεσκόπιο και μπύρα.

  • @rwmanos9723
    @rwmanos9723 Год назад

    Επιτέλους μαζεύω καιρό λεφτά και αυτό είναι το κατάλληλο βίντεο γτ τώρα το καλοκαίρι αντί να διαβάζω για πανελλήνιες θα παρακολουθώ τον υπέροχο ουρανό 😂

  • @nooffense2811
    @nooffense2811 Год назад +2

    Παύλο εσυ ποιο/ποια τηλεσκόπια εχεις;;; (Ονομαστικά)

  • @kagmakismusic
    @kagmakismusic Год назад

    Ωραίος!!
    Βtw, πόσο πουλάς το μεγάλο ρομποτικό καταδιωκτικό που βρίσκεται σε ένα κουτί στην αποθήκη?

  • @DimitrisKapetanakis1980
    @DimitrisKapetanakis1980 Год назад

    και πανω που σκεφτομουν να στειλω μηνυμα... κ μας προλαβε το βιντεο... επρεπε να βγει 5 μερες πριν να προλαβουμε να παραγγειλουμε τηλεσκοπιο να δουμε τον κομητη!!!

  • @marinospapadopoulos3872
    @marinospapadopoulos3872 Год назад

    Και εγω οταν ανοίγω το πλέιστεισιον το ίδιο παθαίνω φίλε μου. Η φαντασία γίνεται πραγματικότητα . Ωπος και στην περίπτωση σου κάποιοι τα πέρνουν χοντρά για αυτο.

  • @gidoras
    @gidoras 8 месяцев назад

    Έχω παράπονα από τους εμπόρους τηλεσκοπίων!!!! Γιατί ενώ έχω την βάση με τις ρυθμίσεις και τα αντίβαρα για το 90αρι διοπτρικό celestron μου η ίδια βάση δέχεται καλύτερα κατοπτρικά και όμως δεν μπορώ ν' αγοράσω μόνο τον σωλήνα. Δηλαδή τι!!! Πρέπει να γεμίζω τρίποδα και βάσεις??? Μπράβο για βίντεο!!!!!

  • @irogeor
    @irogeor Год назад +1

    ❤️❤️❤️

    • @bombingx1189
      @bombingx1189 Год назад

      Ηρώ ημαρτον κι εδώ σε βρίσκω

  • @p.g.9940
    @p.g.9940 Год назад +1

    Like πριν καν το δω.

    • @user-zu2vh5yp5k
      @user-zu2vh5yp5k Год назад

      Αγαπητε Παύλο σε ευχαριστώ που με έκανες να σηκώσω το κεφάλι ψιλά. Παρεμπιπτόντως τα μάτια σου αστράφτουν όλα τα χρώματα του σύμπαντος εύγε.

  • @Saradis_Tzelepis
    @Saradis_Tzelepis Год назад

    Επιτέλους!

  • @kosdas
    @kosdas Год назад

    Κιάλια, βρε παιδί μου, δεν είπες. Ένα ποιοτικό ζευγάρι 70 χιλιοστών κοστίζει λιγότερο από 100 ευρώ και συλλέγει πολύ φως ενώ διατηρεί εύρος πεδίου και είναι και ελαφρύ. Πολύ καλό για ξεκίνημα, αφού κάνει και θαυμάσια επίγεια παρατήρηση. Ενώ με τα "καλά" μου κιάλια 25Χ100 έχω εντυπωσιακή ευκρίνεια και αρκετή μεγέθυνση για μεγάλο εύρος παρατηρήσεων, αλλά είναι βαριά. Έχω τρίποδα θηρίο για εκείνα.

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +3

      Κι όμως, είπα στην περιγραφή του βίντεο, σε πρόλαβα! Προφανώς στο βίντεο δεν χωρούσαν πληροφορίες και για κιάλια, ήδη έφτασε τα 11 λεπτά!

    • @kosdas
      @kosdas Год назад +1

      @@Astronio OK, πάω πάσσο. Τα σέβη μου.

  • @agmi14
    @agmi14 Год назад +2

    Θα ήταν ενδιαφέρον ενα βίντεο για τις άσπρες τρύπες

  • @voodas
    @voodas Год назад

    Πριν απο χρόνια είχα φτιάξει αυτό της Deagostini, το οποίο όμως δεν κατάφερα να χρησιμοποιήσω ποτέ! 😞

  • @tsvetimancheva3608
    @tsvetimancheva3608 Год назад

    καλο μηνα

  • @antonisdouropoulos500
    @antonisdouropoulos500 Год назад

    Άμα παρατιρισεται τον ήλιο, προσοχή
    Προτα να πάτε σε σκιά έπειτα βγάζετε τον φακό και τελευταίο το φίλτρο για τον ήλιο.
    Εγώ ξεχάστηκα ότι ακόμα το τιλεσκοποιο έβλεπε τον ήλιο, έβγαλα προτα το φίλτρο και δεύτερο το φακό. Ο φακός ειρθε σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου για 1,5 δευτερόλεπτα και παραλίγο να καταστραφεί ο φακός, επιδι το λίγο πλαστικό που έχει πανό του είναι μαύρο..
    Μην την πατήσετε όπως εγώ από αφιριμαδα. Επίσης προσοχή το φίλτρο ήλιου, επιδι χαλάει πολύ εύκολα. Το δικό μου το χτύπησε δινατα ένα φίλο που κινούταν με την κατάλληλη ταχύτητα και προκάλεσε μια πάρα πολύ μικρή τρύπα, όπου πλέον με τιφλονει, παρόλο το μέγεθος 1 χιλιοστού.
    Τόρα όμως μάτια στον κομιτη. Καλή τύχη.

  • @LR-te6zi
    @LR-te6zi Год назад

    Προτείνω μετά λογου γνώσης Έλενα Σωτήρη για τρίτο μέλος του Scitalks.
    Θα χρειαστεί να γίνουμε πολλοι για να πείσουμε τον Παύλο και το Στάμο ( ισως και την ίδια ) αλλα οφειλουμε τουΛΑΣΤΙΧΟΝ (humor Κυριτση ) να προσπαθησουμε

  • @parmenthan5450
    @parmenthan5450 Год назад

    Ευχαριστουμε πολυ για τα ωραια βιντεο. Μπορεις να βοηθησεις με καποιο λινκ για τους αστρικους χαρτες?

  • @immortal2534
    @immortal2534 Год назад +1

    Πολύ κατατοπιστικό βίντεο αν και θα ήθελα ανάλογα με τις διαστάσεις του τηλεσκοπίου τι μπορούμε να δούμε, πχ. εγώ προς το παρόν θέλω να βλέπω τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ποσα mm πρέπει να είναι ο φακός; Έπειτα για κάποιον που θέλει να παρατηρήσει νεφελώματα κτλπ.

    • @Astronio
      @Astronio  Год назад +1

      Πλανήτες βλέπεις με όλα τα τηλεσκόπια. Από εκεί και πέρα, για τα νεφελώματα παίζει τεράστιο ρόλο το πόσο σκοτεινό είναι το μέρος από το οποίο παρατηρείς. Με κανένα τηλεσκόπιο πάντως δε θα διακρίνεις χρώμα.

    • @stixoimatizontas
      @stixoimatizontas Год назад

      @@Astronio Μιας και αναφέρθηκαν τα χρώματα στην διαστημική παρατήρηση, θα ήθελα να προτείνω ως θέμα για το μέλλον την επεξεργασία αστρο-φωτογραφίας. Εάν υπάρχει η δυνατότητα και η γνώση, θα είχε ενδιαφέρον για τους φίλους photoshop-άδες.

  • @vasilisnoir7906
    @vasilisnoir7906 11 месяцев назад

    Καλησπέρα κ. Παύλο! Έχω αγοράσει ένα Celestron Astromaster 130 και θα ήθελα να δω τις γραμμές στον Δία αλλά το μόνο που βλέπω είναι μια φωτεινή μπάλα και τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του. Ξέρετε τι μπορώ να κάνω και αν υπάρχει κάποια λύση σε αυτό; Ευχαριστώ!