YSTÄVYYS | Ystävyystaitojen resepti

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 фев 2023
  • Lapset ovat tutkimuksissa todenneet, että tärkeintä heille on, että on ystäviä ja ei kiusata.
    Ystävyys- ja läheisyystaidot ovat opittavia taitoja, niitä pitää harjoitella, mm. varhaiskasvatuksessa.
    Ystävät, läheiset ihmissuhteet ja kaverit ovat kuin suojakilpi lapselle (Unicef 2020). Kun hänellä näitä on, kaikenlaiset vastoinkäymiset satuttavat häntä vähemmän. Läheiset ystävyyssuhteet muihin lapsiin ja aikuisiin suojaavat lapsen mielenterveyttä ja hyvinvointia.
    Kaikenlaisten lasten kanssa voi olla kaveri. Estä ryhmään syntyvät klikit ja ulossulkemiset. Tue kaikenlaisten lasten ystävyyksiä. Hyvin monenlaisista persoonista voi löytyä sydänystävä itselle. Aina voi löytyä yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Yksinäisyyden torjunta on yhteisön taito.
    Tavoitteina on edistää kaikkien mukaan ottamista (inklusiivisuus), lasten osallistaminen ja positiivista pedagogiikkaa. Aina myönteisen ja voimavaroja vahvistavan, itsetunnon tukemisen kautta.
    Ensimmäiseksi tehdään yksinäisyyden torjuntapäätös. Me nyt täällä alamme toimimaan näin. Meillä on tahto ja päätös edistää asiaa.
    Toiseksi vahvistetaan myötätuntotekoja ryhmässä (prof. Lasse Lipponen). Kaikki lapset ja aikuiset osallistuvat myötätuntotekoihin.
    Lähdetään siitä, että kaikki ovat omanlaisiaan. Se on arvo, tavoite ja lähtökohta. Odotetaan ja oletetaan jokaisen olevan omanlainen. Tykätään ja otetaan kaikenlaiset persoonat mukaan.
    Kaikessa aikuisten toiminnassa on mukana positiivinen pedagogiikka. Vahvistetaan hyvää käytöstä ja nostetaan kaikista hyviä puolia toisten nähtäväksi.
    Pienten lasten kanssa lähellä olo, koskettaminen ja se, että uskallamme kohdata lapset kehoineen kaikkineen, on tärkeää lapsen itsetunnolle, turvallisuuden tunteelle, osallisuudelle ja hyväksytyksi kokemisen tunteelle.
    Puhutaan lasten kanssa myös terveellisistä ja lasten ystävyyttä tukevista tykkäystunteista. Ihastumiset ovat sallittuja tunteita ja niistä voi puhua. Opeta lapsille, miten päästä lähelle toista kunnioittavasti. Älä hämmenny tai naureskele lasten suurille, lämpimille ja tärkeille tunteille.
    Kun konflikteja tulee, harjoitellaan rakentava pisarapuuttuminen tilanteisiin.

Комментарии •