Buna ziua Va rugam sa ne dati cateva lamuriri privind acordul subiectului multiplu Cand este la feminin/ masculin in functie de genul si ordinea substantivelor Care este forma corecta Va multumim pentru timpul si atentia acordatA vs acordatE Va multumesc pentru efoatul dumnevoastra Toate cele bune, Alin Deneeanu
Buna ziua! Profesoara mea de romana spune ca familia, copilaria, educatia etc nu sunt valori, doar pretuirea familiei/copilariei sau respectul in mediul familiei. Daca spun ca valoarea comuna este sa zicem copilaria, ma depuncteaza?
EXemple de valori morale / culturale/ Titlul și autorul/ Rezumatul secvenței selectate culturală/morală textului 1. LECTURA „Fram, ursul polar”, Cezar Petrescu „Cireșarii”, Constantin Chiriță De dragul lui Fram, Petruș devine pasionat de lecturile despre urșii polari si expediții polare, însă nu are suficiente cărți. Băiatul împrumută cărți pe aceste teme de la bătrânul profesor, bunicul fetiței cu părul bălai. Când citește, Petruș este cu totul captivat de lectură, simțind emoțiile și trăirile exploratorilor: suferă de foame și frig cu ei, se bucură când descoperă un tărâm necunoscut. 2. CĂLĂTORIA Cireșarii se întâlnesc la Ursu, însă Lucia sosește cu întârziere. Alături de ea este și tatăl său, doctorul Istrate. Copiii îi mărturisesc acestuia că s-au pregătit intens pentru o expediție știintifică în care își propun să îmbunătățească și să completeze harta regiunii. Copiii recunosc că vor explora și peștera și îi cer doctorului să fie discret. El apreciază seriozitatea cu care s-au pregătit și le oferă o trusă medicală.
3. CUNOAȘTEREA „Cireșarii”, Constantin Chiriță „Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade Cireșarii îi spun doctorului că plănuiesc o expediție științifică cu scopul de a acoperi lacunele hărții și de a o completa. Când tatăl Luciei îi întreabă despre explorarea peșterii, aceștia recunosc că o vor explora și îi cer să nu le spună celorlalți părinți. Pentru adolescent, literatura este atât o formă de a cunoaște lumea, cât și de a se cunoaște pe sine. În ipostaza de creator, băiatul are întotdeauna în vedere și așteptările cititorilor, de aceea își propune să construiască în romanul său un personaj feminin verosimil și, în acest sems, se documentează. 4. FAMILIA „Mara”, Ioan Slavici Mara este o femeie văduvă și mamă devodată care muncește foarte mult pentru ea și pentru copiii ei. Ea strânge banii câștigați peste zi în trei ciorapi: unul pentru bătrânețe, unul pentru fata ei, Persida, și altul pentru Trică. Ea este fericită atunci când reușește să pună în fiecare ciorap măcar câte un bănuț/ creițar. 5. LIBERTATEA „Scatiul și stăpânul său”, Anton Holban Boris este un scatiu care este eliberat de stăpânul său odată cu venirea primăverii. Bărbatul își dorește ca pasărea să aibă șansa de a trăi în libertate, de aceea decide să îl elibereze într-un loc sigur, fără pisici, pădurea unei mănăstiri. Acesta se teme pentru viitorul lui Boris, dar consideră că pasărea merită să fie fericită în libertare. 6. PRIETENIA „Scatiul și stăpânul său”, Anton Holban Stăpânul și Boris își petresc sărbătorile de iarnă împreună, bărbatul oferindu-i cadouri ca unui prieten drag. Când vine primăvara și aude cântecele vesele ale păsărilor, bărbatul decide să îl elibereze pe Boris, gestul său fiind unul altruist și prietesc. Deși se teme că Boris ar putea fi atacat de alte păsări sau ar putea să nu găsească mâncare, stăpânul îl eliberează gândindu-se la binele prietenului său. „Dumbrava minunată”. Mihail Sadoveanu Lizuca și Patrocle pleacă împreună de acasă spre bunicii fetiței. Lizuca îl tratează pe cățel ca pe un partener egal, se consultă cu acesta și are grijă de el, de exemplu îi alungă furnicile de pe bot și îl întreabă dacă îl dor picioarele. De asemenea, cățelul o apără pe fetiță. Atunci când Lizuca vede o umbră și se sperie de aceasta crezând că este
un bursuc, Patrocle se repede spre umbră și o alungă. 7. TRADIȚIA „Amintiri din copilărie”, Ion Creangă În ultima zi a anului, Nică împreună cu alți băieți din sat decid să meargă la urat. Întâi, ei merg la popa Oslobanu, care locuia în capul satului, și se pun la fereastră după obicei pentru a începe să cânte. Părintele însă îi ceartă și îi alungă, iar băieții o iau la goană. Merg apoi la Vasile Aniței și iarăși se așază la fereastră, însă sunt alungați și de data aceasta. Înfrigurați, băieții promit că vor merge la urat și în anul următor și se despart. 8. EDUCAȚIA „Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade Unul dintre motivele pentru care adolescentul vrea să scrie romanul este dorința sa de a câștiga respectul profesorilor din cancelarie. El speră că romanul îl va ajuta să evite coringențele la matematică și germană. Când este ascultat de profesorul Vanciu la matematică, băiatul nu știe să rezolve problemele și primește insuficient. Acest calificativ îl îngrijorează mai mult decât vrea să le arate colegilor 9. RESPECTUL „Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade Adolescentul este motivat în scriera romanului de dorința de a câștiga respectul profesorilor săi. 10. ARTA „Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade Adolescentul își propune să scrie un roman al cărui erou să fie el însuși. Își dorește ca romanul să fie cerebral și să atragă interesul cititorilor. De aceea, vrea să construiască un personaj feminin și se documentează în acest sens cerându-i ajutorul lui Dinu și urmărind-o pe verișoara lui Vally. Ca un adevărat scriitor, băiatul se întreabă la fiecare pas ce așteptări au cititorii. 11. CURAJUL „Sânziana și Pepelea”, Vasile Alecsandri Sânziana este răpită de zmeu și forțată de acesta să se căsătorească cu dânsul. Ieșind din palatul în care a fost închisă, fata îi spune deschis că îl urăște, că îi disprețuiește familia și prietenii și că nu va accepta niciodată să se căsătorească cu el. Sinceritatea ei este o dovadă de curaj. Pepelea îl provoacă la luptă pe zmeu, încercând să fie și el invitat la nuntă. Deși știe că zmeul este mai puternic, Pepelea nu se sperie și reușește să învingă prin inteligență, spriindu-l pe zmeu că îl va arunca în nori.
12. BUNĂTATEA 13. EMPATIA „Bătrânul cel bun din strada Speranței”, Ileana Vulpescu „Bătrânul cel bun din strada Speranței”, Ileana Vulpescu Domnul Manoilă, un bătrân de 78 de ani, decide să facă cât mai mult bine pentru a lăsa o moștenire cât mai însemnată. Acesta îi ajută pe vecinii săi strângând rufele, udând florile, făcând focul, cumpărând lapte. Alteori, merge în stația de tramvai și îi ajută să urce pe cei cu bagaje. Bătrânul este mulțumit numai atunci când se simte obosit ajutând cât mai mulți oameni. Când vecinii cărora le cumpără lapte îi reproșează că acesta e brânzit, domnul Manoilă îi înțelege și decide să fie mai atent, astfel încât oamenii să fie mulțumiți. Întâlnindu-se cu copii care aleargă cu șireturi desfăcute, domnul Manoilă îi oprește și le explică scurt și cu blândețe care sunt pericolele. Bătrânul dovedește că se poate pune în situația copiilor și le înțelege nevoile 14. PERSEVERENȚA „Tot înainte”, Ioana Nicolae Arsenia, o fetiță care trece în clasă a V-a, culege zmeură alături de tatăl ei pentru a câștiga bani cu care să-și cumpere rechizite și haine nou pentru școală. Deși este dificil, ea nu renunță și culege cinci kilograme de zmeură pe care le duce ea însăși în spate la Centrul de Colectare și câștigă 35 de lei. Tatăl ei este foarte mândru de ea. 15. RESPECTUL PENTRU NATURĂ „Macii”, Magda Isanos În acest text poetic, vocea lirică își exprimă admirația fața de frumusețea și delicatețea macilor, descriși prin asociere cu focul. Poetul conștientizează efefemeritatea naturii și regretă culegerea macilor, căci aceștia se ofilesc și mor. Admirația pentru câmpul plin de maci și tristețea inspirată de imaginea dezolantă a câmpului lipsit de maci subliniază respectul pentru natură. 16. TOLERANȚA/ ACCEPTAREA „Prieten cu umbra”, Călin Torsan În timpul pauzei, copiii își iau masa, însă Nimo nu are un pachet pregătit de acasă. Văzându-l, Imran îl invită să mănânce împreună ceea ce i-a pregătit mama sa. Cei doi băieți discută despre mâncărurile specific siriene, iar Imran îi prezintă denumirea și compoziția acestora. Deși aparțin unor culturi diferite, băieții se apropie și se împrietenesc. Copilăria poate fi temă în text, nu valoare morală sau culturală. Succes!
Buna! Familia, patriotismul, copilăria sunt valori culturale, deci nimeni nu te va depuncta. Exercițiul 9 te pune sa asociezi prezentând o valoare culturală/ morală.
Bună ziua! Dacă vrem de exemplu să asociem la ex 9 cu ,,O vizită in atelierul lui Brancusi" din volumul ,, Dintr-un secol de viata", scriem ca asociem cu opera ,,Dintr-un secol de viata" sau cu textul din opera? Multumesc!
Bună ziua! Aș avea o întrebare. La exercitii dedicate unui text liric cu cerința tip: Măsura versului/strofei,cum se poate redacta aceasta?Nu înțeleg prea bine cum să o ordonez în pagină.
Buna seara și eu aș avea niște întrebări ❤ 1. Pot să asociez cu un basm repovestit ( de ex. Florița din codru repovestit de Adina Popescu) sau să evităm asocierea cu basme repovestite? 2 .Cum putem recunoaște ușor un cuvânt derivat? 3 Ce să facem pentru a stăpâni emoțiile , am învățat mult ,dar mi-e frică că când ajung acolo nu pot să îmi strâng ideile în ordinea lor.
1.Poți asocia la ex.9 cu textul Adinei Popescu, de vreme ce este text literar, chiar dacă este basm repovestit. Important e să fie text literar, nu nonliterar, precum este „Jurnalul Annei Frank” (jurnalul=text nonliterar). 2.Cuvântul derivat are in interior un cuvânt de bază ( „strămoș”= derivat cu prefix de la cuv. „moș”, „școlar”-derivat cu sufix de la „școală”). 3. Nu incepe imediat să scrii. Adună-te, roagă-te, adrenalina si emotiile la maxim te pot impiedica să te concentrezi. Așadar, calm și atenție la cerințe! Succes :)
Cum se acorda punctajul pe exerciții,cum sa incepem introducerea exercițiilor 6,7,8,9. Cum sa nu ne pierdem,de preferat ar fi sa avem culoarea stiloului mai închisă,deoarece la scanat se mai duce din intensitate?
Păi, eu îți recomand să te folosești de cerință. La 6, de exemplu, trebuie să scri o trăsătură a textului narativ, începi așa: O trăsătură a textului narativ este... O secvență relevantă este /Sugestivă este structura... La 7 la fel: O tema/idee/valoare comună celor două texte date este... La 8: (dau un exemplu) Da, eu cred că Radu e bucuros să fie lăsat de mama lui la tanti Viki,deoarece... La 9: Asociez fragmentul/poezia... de ... cu ... de..., o valoare culturală comună fiind... (Așa am învățat de la doamna mea profesoară, sper că e bine.✌️) (Oricum, am văzut că doamna Cristina are videoclipuri despre ex:7,8,9 pe canalul dumneaiei.)
Buna ziua ! Nu inteleg cum imi dau seama cand un cuvânt este compus prin subordonare sau juxtapunere și la familia lexicală nu stiu daca cuprinde doar cuvinte derivate . Acestea sunt lucrurile la care nu mă descurc .Vă mulțumesc frumos pentru toate explucatiile date si vă doresc o zi frumoasă!
Tema este o idee în jurul căruia se construiește un text (ex:școala, natura), iar valoarea este o calitate pe care toți ar trebui să o avem, fie ea morală (răbdarea, perseverența, hărnicia, altruismul, bunătatea) sau culturală (lectura sau călătoria ca formă de cunoaștere, prețuirea creației, a naturii, a animalelor sau a artei, educația, libertatea). ! Școala este tema, iar educația este valoare. Nu le încurca. ! Ambiția și curajul sunt valori doar în cazuri excepționale, așa că nu le lua dacă există alte valori în textul suport. Adesea, acestea două pot fi făcute cu o intenție nu tocmai pură sau care face mai mult rău decât bine, așa că nu sunt mereu luate ca fiind valori. (Eu una am mai schimbat la 9 „ambiția” cu „perseverența” și am fost punctată maxim, deci merge și așa.) Mult succes!
1.În cazul I-ului șoptit, se pune ca sunet? De exemplu în cuvântul orice, i-ul este sunet 2. Cum reținem mai ușor elementele de coordonare/ subordonare?
1. I șoptit e mai puțin decât vocala și semivocala, dar se numără la sunete (orice=5 litere, 5 sunete) 2. Eu i-am invățat pe elevi să rețină faptul că subordonarea e marcată de * conjuncții subordonatoare importante care se termină în -Ă (că, să, dacă, fiindcă / deoarece / întrucât/ pentru că) * pronume relative care încep cu C- (care, cine, ce, cât, ceea ce) * pronume nehotărâte care încep cu O- (oricare, oricine, orice, oricât). *adverbe relative (unde, când, cum, cât) *adverbe nehotărâte (oriunde, oricând, oricum, oricât). La coordonare le poți memora, eventual: și, ci, nici, sau/fie/ori, deci/așadar, dar/iar/însă. Sunt multe detalii legate de subiectul acesta, exista si locuțiuni conjuncționale, dar învață esențialul. Succes :)
Cauti pe internet sau in manualul de clasa a6-a daca nu ma insel si le inveti. Sunt foarte simple ambele,daca stai pe ele o ora le cunosti. Dupa poti sa rogi pe cineva sa iti dea niste verbe iar tu sa le treci la mai-mult-ca perfect si la perfect simplu. Te corectezi cu forma din manual/poza de pe web. Eu am facut asa acum 3-4 luni ca le uitasem si a mers
Pui verbu la participiu: citit. Dupa tai t si iti ramane citi, acuma tre sa pui terminatiile de la simplu si mai mult ca perfect : tu citişi / tu citiseşi
Buna ziua! La EN poate pica la subiectul 2 basmul, fabula sau semnificatia titlului unui text? As avea mare nevoie de un raspuns daca se poate. Multumesc anticipat!
Nu. Subiecte posibile: Scrisoare Pagina de jurnal Mesajul textului narativ, liric, dramatic Caracterizare personaj Compunere cu elemente narative, descriptive, explicative Text argumentativ
Dumneavoastră aveți un vocabular foarte bine dezvoltat, e si normal la câtă experiență de lectura aveți in spate. Eu nu ma descurc atât de bine si compunerile mele nu suna foarte bine. Adică eu folosesc cuvinte uzuale si ajung greu la numărul de cuvinte. Am șansa sa iau punctajul maxim?
Element comun = daca un lucru este prezent in ambele texte,de exemplu: in textul 1 este vorba despre pisici(text non literar),in textul 2 ne este relatata povestea unei pisici de strada Asa ca elementul comun al celor doua texte este prezenta pisicilor Valoarea morala = iubirea,prietenia,politețea,onestitatea,etc... de obicei valori morale pozitive . Valoare culturala: şcoala in mediul rural\urban sau scoala in general din cate stiu. Familia\iubirea fata de familie sau prieteni.
daca substantivul este la genitiv, adjectivul preia, de asemenea, forma de genitiv, datorita faptului ca se acorda cu substantivul, indiferent de caz; atunci va fi frumusetea lumii acoperite de zapada
Utilizarea grupurilor nominale: substantiv-adjectiv, cu valoare stilistică de epitet: cer senin, nori pufoși, copaci de cristal, soare strălucitor etc.
Am o intrebare referitoare la cuvintele acestea...de genul Facebook sau alte retele sociale, daca avem voie sa le folosim. Spre exemplu intr-un text se mentioneaza acest cuvant si vreau sa stiu daca il putem folosi sau trebuie sa incercam sa il transformam.
Ai câteva sfaturi pentru a începe cât mai frumos o compunere narativa sau descriptiva? Asta ma are cel mai mult in dificultate. De fiecare data când a trebuit sa fac o compunere de genul, ma blocam la început deoarece nu îmi puteam găsii cuvintele.
Trebuie sa incepi cat mai simplu: Era o zi frumoasa de vara pe care mi am petrecut o inpreuna cu bunicii mei. sau ceva de genu. Ar trebui sa contina personajele prezente in text( pt cea narativa) si indicii de timp si spatiu.
Ne puteți da un exemplu ,o idee pt o compunere in care sa relatezi o întâmplare pe mare? Daca intr o poezie avem "Vino" ,scriem ca este un verb la imperativ ? Daca intr o poezie avem ,, covorul este auriu",luam ,,Covor......auriu" ca epitet?
Din cate stiu, e ceva destul de evident. Uite urmatorul exemplu: "Matei a mers la magazin." Daca ar fi subiect subinteles ar fi doar "A mers la magazin." De propozitia fara subiect nu sunt sigur.
Intr-o propozitie cu subiect subiteles(sau inclus pt persoana I si a II a), lipseste subiectul dar putem adauga noi unul. De exemplu, in propozitia: A mers rapid, subiectul este subinteles si putem spune de exemplu El a mers rapid. In cazul propozitiilor fara subiect, sunt formate constructii impersonale care nu permit adaugarea unui subiect si nici nu ar avea sens daca am incerca sa facem asta. Exemple de constructii impersonale: Ploua.(sau orice fenomen al naturii) Imi pasa de mediul inconjurator.(cand subiectul e exprimat prin intermediul complementelor, aici "imi" arata ca este vorba despre mine si mie imi pase de mediu) Atentie: Nu toate constructiile impersonale nu au subiect, iar intr-o propozitie precum Imi place cartea, exista subiect, acesta fiind cuvantul "carte" Scz pt rs cam lung dar mi-a placut sa ma simt ca si cum chiar stiu romana💀 acum sper ca e si corect si ca te a ajutat
La exercitul de la B cu enuntul asertiv sau interogativ putem schimba firma cuvântului cu care ni se cere sa facem enunutrile cum ar fi cuvantul ,,fiecare,, sa il transformam in fiecărui?
Buna ziua! Doresc sa va adresez 2 intrebari de gramatica. Un cuvant articulat hotarat se considera derivat? Si care este diferenta dintre procesul de subsantivizare si conversiune. Multumesc!
1.Nu 2.Conversiunea cuprinde toate mijloacele prin care un cuvant isi schimba partea de vorbire, diferenta dintre derivare si conversiune este ca la derivare vedem un peefix si un sufix pe cand la conversiune se adauga maxim vreo 2 litere sau se iau din ele precum De la a "vedea" avem "vazut" Cu derivare ar suna "a vedea" "nevazut"
da, se pot da contragerea și expansiunea.contragerea este transformarea unei propoziții subordonate într-o parte de propoziție, iar expansiunea este chiar opusul: transformarea unei părți de propoziție în propoziție subordonată exemplu de contragere: privesc cum se joacă fotbal.->privesc jocul de fotbal. exemplu de expansiune: mă gândesc la viitorul meu job. -> mă gândesc la ce voi face în viitor.
@@Andreea02260 da, de asemenea, la expansiune e posibil să îți spună ce tip de subordonată poți să construiești.din câte știu eu cam asta te poate întreba, poate nu am dreptate 100%, dar nu am văzut alte feluri de exerciții cu contragere/expansiune, oricum, sper că te-am ajutat și baftă la examen!!
1. Atunci când o consoană se află între două vocale, aceasta trece în silaba următoare: ca-să; pa-du-re; u-ti-li-za-re, re-ce, ve-cin, po-diș, a-fiș, le-ge, o-lea-că, lu-nă, soa-re, ra-zei. *** Dacă înaintea consoanei sau după ea se află un diftong sau un triftong, consoana trece în silaba următoare: pâi-ne; stro-pea-lă; cre-ioa-ne. *** Litera x este considerată ca o singură consoană şi trece în silaba următoare atunci când se află între două vocale: a-xă; e-xa-men; e-xer-ci-ţiu. *** Grupurile de litere ch, gh (urmate de e sau i) notează câte o singură consoană, k', g'; de aceea, cuvintele în care apar se despart astfel: u-re-che, a-chi-tat, le-ghe, o-ghial 2. Atunci când două consoane se află între două vocale, prima consoană trece în silaba dinainte, iar a doua în silaba următoare: ar-că; ar-tist, mun-te, un-ghi-e, ic-ni, tic-sit, ac-tiv, caf-tan, mul-te, în-ger, lun-git, un-gher, în-ghi-ți, mun-te, as-cet, is-che-mi-e, as-chi-mo-di-e, as-tăzi. *** Însă dacă prima consoană este b, c, d, f, g, h, p, t ori v, iar a doua consoană este l ori r, cele două consoane vor face parte din aceeaşi silabă: o-braz, co-dru, a-flu-ent, a-fri-can, a-gra-fa, su-ple-ţe; pa-tru; co-vrig; e-vla-vi-e, o-blo-ni, a-cla-ma, a-cru, Co-dlea, a-fla, A-fri-ca, a-glu-ti-nant, a-gro-nom, pe-hli-van, po-hrib, su-plu, cu-pru, a-tlet, etc. 3. Atunci când trei sau mai multe consoane se află între vocale, prima consoană se duce la silaba dinainte, iar celelalte două trec la silaba următoare: as-tru, mon-stru. *** În cazul grupurilor lpt, mpt, nct, ncţ, ncş, ndv, rct, rtf, stm, despărţirea se face după a doua consoană din grup: sculp-tu-ră, somp-tu-os, linc-şii, func-ţi-e, arc-tic, jert-fă, ast-ma-tic, sculp-tor, re-demp-ți-u-ne, linc-șii, punc-taj, punc-ți-e, sand-vici, arc-tic, jert-fă, ast-ma-tic etc. 4. Atunci când două vocale se află în hiat, acestea formează silabe diferite: a-er, po-e-zi-e. *** Atunci când o vocală este urmată de un diftong sau de un triftong, despărţirea se face înaintea acestora: plo-uă; le-oai-că; fra-ier; su-iau; du-ios; stea-ua. Succes!
bună ziua! dacă scriem o compunere și realizăm la final ca am greșit o propoziție întreaga și ca aceasta trebuie reformulată, avem voie să tăiem și să scriem deasupra varianta modificata?
Bună ziua! Am și eu o întrebare. La ex 6 B, putem scrie mai multe propozitii, este corect? Spre exemplu dacă scriem 3 propoziții, iar 2 sunt greșite și una corectă, ni se acorda cele 6 puncte?
Cel mai bine ar fi sa nu te grăbești când citești textele, deoarece s-ar putea să nu le înțelegi. Trebuie sa le citești de mai multe ori, nu doar de doua ori. Eu te sfătuiesc să îți faci un plan de acasă, la ce ora termini de citit, și când termini sub. 1-A,B și sub. 2.
De exemplu, eu la simularea naționala am citit foarte grăbită textele și am înțeles că era vorba despre o fetită care era la restaurant,însă, era vorba despre o fata și un vulture,pe care îl chema Isidor.
@@VaniEditzs123 m am cronometrat si mi ar lua in jur de 40 min sub A si 20 Sub B daca ma grabesc destul de tare, daca ar fi sa o iau mai incet nu mi ar mai ramane timp pentru sub II
@@totiimizictudor Eu am dat-o la simularea naționala și nu sunt din Brăila. Nu știu ce să zic. Eu am luat 9,95 și sunt foarte supărată că am greșit la un ex foarte ușor...
De ex ai putea sa scrii si altfel: Consider ca ……. . Apoi lasi alineat si zici Un argument care sustine opinia formulata este faptul ca/ ca . Alt alineat : De pilda in primul/al doilea text…. In concluzie, consider ca (reiei ideea)
Da. Normal ca o sa primesti puncte pe compunere, dar o sa ți se scadă un punct sau doua dacă nu atingi limita minima de cuvinte. Eu de fierea data scriu peste 200 de cuvinte ca să nu fie nici prea mult dar nici prea puțin.
@@totiimizictudor Foarte mulți dintre elevii mei au citit cărțile de la Editura Arthur, în special literatura străină. Cerința spune să asociați cu text literar studiat la clasă sau ca lectură suplimentară.
Buna ziua! Va rog din suflet sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea întrebare. Este posibil ca la subiectul 2 sa ne pice motivarea emotiilor sau sentimentelor? Si daca da, as dori sa creati un videoclip cu tema acestui subiect. Va multumesc anticipat!
Posibile subiecte II: Mesajul textului liric/ epic/ dramatic, rezumatul, caracterizarea, text narativ/ jurnal/ scrisoare (in care se cere și o secvență narativă/ descriptivă, dialogată, explicativă), text argumentativ. Emoția/ sentimentele transmise se cer la mesajul textului liric, atât. Succes!
Da, la unele chiar anumit sunt puse sa induca in eroare precum la o si.ulare de la Braila cred unde textul mergea asociat cu un text facut in clasa de acelasi autor (V. D. Niculescu)
Putem scrie adjectiv participial sau trebuie sa scriem adjectiv provenit din verb la participiu. Cum putem face rezumatul unui text în care naratorul e subiectiv
Am și eu o întrebare și vă rog să mă ajutați. La mesajul textului indiferent ca e liric, narativ sau dramatic, trebuie specificată tema. Profesoara mea de română a zis ca prin mesaj de fapt spunem tema și nu e necesar să o folosim.
In ceea ce privește adjectivele pronominale nu știu pe cine să cred, profesoara mea de română care este și corector la evaluarea națională spune ca adjectivele pronominale sunt considerate conversate. Mă poate ajuta cineva??
Dragă jurnal, ... (Formularea nu este titlu, este doar o structură prin care începem jurnalul) la fel și Dragă prietene, ... (formularea specifică scrisorii), ambele pozitionate la mijlocul rândului.
Secvența explicativă trebuie să aibă formulările „Mai întâi, ...Apoi...După aceea...” Secvența explicativă poate apărea în prezentarea unui joc, a unei rețete, a unor etape de asamblare a unui obiect/joc etc.
Pai, daca ai ramas fara spatiu nu e ok decat la subiectul II Singurul motiv ar fi ca scrii foarte mare, deci te sfatuiesc sa iti schimbi scrisul sau sa te stradui sa scrii mai mic
Mulțumim pentru tot efortul depus pentru a ne ajuta!❤️ Sunteți cea mai tare profesoară!🫶
Buna ziua
Va rugam sa ne dati cateva lamuriri privind acordul subiectului multiplu
Cand este la feminin/ masculin in functie de genul si ordinea substantivelor
Care este forma corecta
Va multumim pentru timpul si atentia acordatA vs acordatE
Va multumesc pentru efoatul dumnevoastra
Toate cele bune,
Alin Deneeanu
Buna ziua! Ati putea sa ne explicati ce fel de caracteristici au fiecare tipar textual? Multumesc mult!
Puteți face un model pentru scrisoare și email?😊
Este o idee buna
modele pt astea sunt cele mai usoare doar cauta pe google
a facut,este un video pe canal pentru scrisoare :)
Mulțumim pentru sfaturi !❤️ Puteți sa faceți și un videoclip în care sa explicați mai în detaliat figurile de stil?
are un videoclip pe canal
Buna ziua! Profesoara mea de romana spune ca familia, copilaria, educatia etc nu sunt valori, doar pretuirea familiei/copilariei sau respectul in mediul familiei. Daca spun ca valoarea comuna este sa zicem copilaria, ma depuncteaza?
EXemple de valori morale / culturale/ Titlul și autorul/ Rezumatul secvenței selectate culturală/morală textului
1. LECTURA
„Fram, ursul polar”, Cezar Petrescu
„Cireșarii”, Constantin Chiriță
De dragul lui Fram, Petruș devine pasionat de lecturile despre urșii polari si expediții polare, însă nu are suficiente cărți. Băiatul împrumută cărți pe aceste teme de la bătrânul profesor, bunicul fetiței cu părul bălai. Când citește, Petruș este cu totul captivat de lectură, simțind emoțiile și trăirile exploratorilor: suferă de foame și frig cu ei, se bucură când descoperă un tărâm necunoscut.
2. CĂLĂTORIA
Cireșarii se întâlnesc la Ursu, însă Lucia sosește cu întârziere. Alături de ea este și tatăl său, doctorul Istrate. Copiii îi mărturisesc acestuia că s-au pregătit intens pentru o expediție știintifică în care își propun să îmbunătățească și să completeze harta regiunii. Copiii recunosc că vor explora și peștera și îi cer doctorului să fie discret. El apreciază seriozitatea cu care s-au pregătit și le oferă o trusă medicală.
3. CUNOAȘTEREA
„Cireșarii”, Constantin Chiriță
„Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade
Cireșarii îi spun doctorului că plănuiesc o expediție științifică cu scopul de a acoperi lacunele hărții și de a o completa. Când tatăl Luciei îi întreabă despre explorarea peșterii, aceștia recunosc că o vor explora și îi cer să nu le spună celorlalți părinți.
Pentru adolescent, literatura este atât o formă de a cunoaște lumea, cât și de a se cunoaște pe sine. În ipostaza de creator, băiatul are întotdeauna în vedere și așteptările cititorilor, de aceea își propune să construiască în romanul său un personaj feminin verosimil și, în acest sems, se documentează.
4. FAMILIA
„Mara”, Ioan Slavici
Mara este o femeie văduvă și mamă devodată care muncește foarte mult pentru ea și pentru copiii ei. Ea strânge banii câștigați peste zi în trei ciorapi: unul pentru bătrânețe, unul pentru fata ei, Persida, și altul pentru Trică. Ea este fericită atunci când reușește să pună în fiecare ciorap măcar câte un bănuț/ creițar.
5. LIBERTATEA
„Scatiul și stăpânul său”, Anton Holban
Boris este un scatiu care este eliberat de stăpânul său odată cu venirea primăverii. Bărbatul își dorește ca pasărea să aibă șansa de a trăi în libertate, de aceea decide să îl elibereze într-un loc sigur, fără pisici, pădurea unei mănăstiri. Acesta se teme pentru viitorul lui Boris, dar consideră că pasărea merită să fie fericită în libertare.
6. PRIETENIA
„Scatiul și stăpânul său”, Anton Holban
Stăpânul și Boris își petresc sărbătorile de iarnă împreună, bărbatul oferindu-i cadouri ca unui prieten drag. Când vine primăvara și aude cântecele vesele ale păsărilor, bărbatul decide să îl elibereze pe Boris, gestul său fiind unul altruist și prietesc. Deși se teme că Boris ar putea fi atacat de alte păsări sau ar putea să nu găsească mâncare, stăpânul îl eliberează gândindu-se la binele prietenului său.
„Dumbrava minunată”. Mihail Sadoveanu
Lizuca și Patrocle pleacă împreună de acasă spre bunicii fetiței. Lizuca îl tratează pe cățel ca pe un partener egal, se consultă cu acesta și are grijă de el, de exemplu îi alungă furnicile de pe bot și îl întreabă dacă îl dor picioarele. De asemenea, cățelul o apără pe fetiță. Atunci când Lizuca vede o umbră și se sperie de aceasta crezând că este
un bursuc, Patrocle se repede spre umbră și o alungă.
7. TRADIȚIA
„Amintiri din copilărie”, Ion Creangă
În ultima zi a anului, Nică împreună cu alți băieți din sat decid să meargă la urat. Întâi, ei merg la popa Oslobanu, care locuia în capul satului, și se pun la fereastră după obicei pentru a începe să cânte. Părintele însă îi ceartă și îi alungă, iar băieții o iau la goană. Merg apoi la Vasile Aniței și iarăși se așază la fereastră, însă sunt alungați și de data aceasta. Înfrigurați, băieții promit că vor merge la urat și în anul următor și se despart.
8. EDUCAȚIA
„Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade
Unul dintre motivele pentru care adolescentul vrea să scrie romanul este dorința sa de a câștiga respectul profesorilor din cancelarie. El speră că romanul îl va ajuta să evite coringențele la matematică și germană. Când este ascultat de profesorul Vanciu la matematică, băiatul nu știe să rezolve problemele și primește insuficient. Acest calificativ îl îngrijorează mai mult decât vrea să le arate colegilor
9. RESPECTUL
„Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade
Adolescentul este motivat în scriera romanului de dorința de a câștiga respectul profesorilor săi.
10. ARTA
„Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade
Adolescentul își propune să scrie un roman al cărui erou să fie el însuși. Își dorește ca romanul să fie cerebral și să atragă interesul cititorilor. De aceea, vrea să construiască un personaj feminin și se documentează în acest sens cerându-i ajutorul lui Dinu și urmărind-o pe verișoara lui Vally. Ca un adevărat scriitor, băiatul se întreabă la fiecare pas ce așteptări au cititorii.
11. CURAJUL
„Sânziana și Pepelea”, Vasile Alecsandri
Sânziana este răpită de zmeu și forțată de acesta să se căsătorească cu dânsul. Ieșind din palatul în care a fost închisă, fata îi spune deschis că îl urăște, că îi disprețuiește familia și prietenii și că nu va accepta niciodată să se căsătorească cu el. Sinceritatea ei este o dovadă de curaj. Pepelea îl provoacă la luptă pe zmeu, încercând să fie și el invitat la nuntă. Deși știe că zmeul este mai puternic, Pepelea nu se sperie și reușește să învingă prin inteligență, spriindu-l pe zmeu că îl va arunca în nori.
12. BUNĂTATEA
13. EMPATIA
„Bătrânul cel bun din strada Speranței”, Ileana Vulpescu
„Bătrânul cel bun din strada Speranței”, Ileana Vulpescu
Domnul Manoilă, un bătrân de 78 de ani, decide să facă cât mai mult bine pentru a lăsa o moștenire cât mai însemnată. Acesta îi ajută pe vecinii săi strângând rufele, udând florile, făcând focul, cumpărând lapte. Alteori, merge în stația de tramvai și îi ajută să urce pe cei cu bagaje. Bătrânul este mulțumit numai atunci când se simte obosit ajutând cât mai mulți oameni.
Când vecinii cărora le cumpără lapte îi reproșează că acesta e brânzit, domnul Manoilă îi înțelege și decide să fie mai atent, astfel încât oamenii să fie mulțumiți. Întâlnindu-se cu copii care aleargă cu șireturi desfăcute, domnul Manoilă îi oprește și le explică scurt și cu blândețe care sunt pericolele. Bătrânul dovedește că se poate pune în situația copiilor și le înțelege nevoile
14.
PERSEVERENȚA
„Tot înainte”, Ioana Nicolae
Arsenia, o fetiță care trece în clasă a V-a, culege zmeură alături de tatăl ei pentru a câștiga bani cu care să-și cumpere rechizite și haine nou pentru școală. Deși este dificil, ea nu renunță și culege cinci kilograme de zmeură pe care le duce ea însăși în spate la Centrul de Colectare și câștigă 35 de lei. Tatăl ei este foarte mândru de ea.
15. RESPECTUL
PENTRU NATURĂ
„Macii”, Magda Isanos
În acest text poetic, vocea lirică își exprimă admirația fața de frumusețea și delicatețea macilor, descriși prin asociere cu focul. Poetul conștientizează efefemeritatea naturii și regretă culegerea macilor, căci aceștia se ofilesc și mor. Admirația pentru câmpul plin de maci și tristețea inspirată de imaginea dezolantă a câmpului lipsit de maci subliniază respectul pentru natură.
16. TOLERANȚA/ ACCEPTAREA
„Prieten cu umbra”, Călin Torsan
În timpul pauzei, copiii își iau masa, însă Nimo nu are un pachet pregătit de acasă. Văzându-l, Imran îl invită să mănânce împreună ceea ce i-a pregătit mama sa. Cei doi băieți discută despre mâncărurile specific siriene, iar Imran îi prezintă denumirea și compoziția acestora. Deși aparțin unor culturi diferite, băieții se apropie și se împrietenesc.
Copilăria poate fi temă în text, nu valoare morală sau culturală. Succes!
Da,alea sunt teme.Foloseste prețuirea mereu
@@korrazz okay, multumesc!
Buna! Familia, patriotismul, copilăria sunt valori culturale, deci nimeni nu te va depuncta. Exercițiul 9 te pune sa asociezi prezentând o valoare culturală/ morală.
Multumim mult dna profesoara!
Buna ziua!Care este diferenta dintre atribut pronominal si adjectiv pronominal? Multumesc!
Bună ziua! Dacă vrem de exemplu să asociem la ex 9 cu ,,O vizită in atelierul lui Brancusi" din volumul ,, Dintr-un secol de viata", scriem ca asociem cu opera ,,Dintr-un secol de viata" sau cu textul din opera? Multumesc!
SUCCES TUTUROR DRAGILOR, SUNTETI MINUNATI!!!!!
Multumim!! Sa dea domnul sa-l luam.
doamna cristina, va ador. am inteles mai bine de la dumneavoastra decat de la meditatii unde faceam cu un profesor batran, pasiv-agresiv:))
Ce putem face în caz că rămânem în pană de idei la subiectul al doilea pentru compunerea narativă?
Bună ziua! Oare la exercițiile 7,8,9 este nevoie de aliniate?
da, și la compunere
Bună ziua! Aș avea o întrebare.
La exercitii dedicate unui text liric cu cerința tip: Măsura versului/strofei,cum se poate redacta aceasta?Nu înțeleg prea bine cum să o ordonez în pagină.
Buna seara și eu aș avea niște întrebări ❤
1. Pot să asociez cu un basm repovestit ( de ex. Florița din codru repovestit de Adina Popescu) sau să evităm asocierea cu basme repovestite?
2 .Cum putem recunoaște ușor un cuvânt derivat?
3 Ce să facem pentru a stăpâni emoțiile , am învățat mult ,dar mi-e frică că când ajung acolo nu pot să îmi strâng ideile în ordinea lor.
1.Poți asocia la ex.9 cu textul Adinei Popescu, de vreme ce este text literar, chiar dacă este basm repovestit. Important e să fie text literar, nu nonliterar, precum este „Jurnalul Annei Frank” (jurnalul=text nonliterar).
2.Cuvântul derivat are in interior un cuvânt de bază ( „strămoș”= derivat cu prefix de la cuv. „moș”, „școlar”-derivat cu sufix de la „școală”).
3. Nu incepe imediat să scrii. Adună-te, roagă-te, adrenalina si emotiile la maxim te pot impiedica să te concentrezi. Așadar, calm și atenție la cerințe! Succes :)
Mulțumesc ❤
Cum se acorda punctajul pe exerciții,cum sa incepem introducerea exercițiilor 6,7,8,9. Cum sa nu ne pierdem,de preferat ar fi sa avem culoarea stiloului mai închisă,deoarece la scanat se mai duce din intensitate?
are postate pe pagina ei
da mai inchisa ca să de vadă bine răspunsul
@@coropciucsheilajimenez6617 mulțumesc
Păi, eu îți recomand să te folosești de cerință. La 6, de exemplu, trebuie să scri o trăsătură a textului narativ, începi așa: O trăsătură a textului narativ este... O secvență relevantă este /Sugestivă este structura... La 7 la fel: O tema/idee/valoare comună celor două texte date este... La 8: (dau un exemplu) Da, eu cred că Radu e bucuros să fie lăsat de mama lui la tanti Viki,deoarece... La 9: Asociez fragmentul/poezia... de ... cu ... de..., o valoare culturală comună fiind... (Așa am învățat de la doamna mea profesoară, sper că e bine.✌️) (Oricum, am văzut că doamna Cristina are videoclipuri despre ex:7,8,9 pe canalul dumneaiei.)
@@VaniEditzs123 vă mulțumesc
Când faceți live
Buna ziua ! Nu inteleg cum imi dau seama cand un cuvânt este compus prin subordonare sau juxtapunere și la familia lexicală nu stiu daca cuprinde doar cuvinte derivate . Acestea sunt lucrurile la care nu mă descurc .Vă mulțumesc frumos pentru toate explucatiile date si vă doresc o zi frumoasă!
Multumim din suflet, ne ajutati foarte mult! Avem o intrebare: "ex" este prefixoid sau prefix? Multumim mult!
Mulțumim!
Care este diferența dintre temă-valoare ?
Tema este o idee în jurul căruia se construiește un text (ex:școala, natura), iar valoarea este o calitate pe care toți ar trebui să o avem, fie ea morală (răbdarea, perseverența, hărnicia, altruismul, bunătatea) sau culturală (lectura sau călătoria ca formă de cunoaștere, prețuirea creației, a naturii, a animalelor sau a artei, educația, libertatea).
! Școala este tema, iar educația este valoare. Nu le încurca.
! Ambiția și curajul sunt valori doar în cazuri excepționale, așa că nu le lua dacă există alte valori în textul suport. Adesea, acestea două pot fi făcute cu o intenție nu tocmai pură sau care face mai mult rău decât bine, așa că nu sunt mereu luate ca fiind valori. (Eu una am mai schimbat la 9 „ambiția” cu „perseverența” și am fost punctată maxim, deci merge și așa.)
Mult succes!
@@Kriss-uh5xgMULȚUMESC MULT!!!
1.În cazul I-ului șoptit, se pune ca sunet? De exemplu în cuvântul orice, i-ul este sunet
2. Cum reținem mai ușor elementele de coordonare/ subordonare?
1.E dezbatere daca se pune ca sunet sau nu,unii profesori zic ceva altii zic altceva,cel mai probabil nu se va din cauza acestui motiv
1. I șoptit e mai puțin decât vocala și semivocala, dar se numără la sunete (orice=5 litere, 5 sunete)
2. Eu i-am invățat pe elevi să rețină faptul că subordonarea e marcată de
* conjuncții subordonatoare importante care se termină în -Ă (că, să, dacă, fiindcă / deoarece / întrucât/ pentru că)
* pronume relative care încep cu C- (care, cine, ce, cât, ceea ce)
* pronume nehotărâte care încep cu O- (oricare, oricine, orice, oricât).
*adverbe relative (unde, când, cum, cât)
*adverbe nehotărâte (oriunde, oricând, oricum, oricât).
La coordonare le poți memora, eventual: și, ci, nici, sau/fie/ori, deci/așadar, dar/iar/însă.
Sunt multe detalii legate de subiectul acesta, exista si locuțiuni conjuncționale, dar învață esențialul.
Succes :)
1) Normal ca nu se pune ca sunet ca de aia e I soptit
2) Tocesti alta cale nu ai
Bună ziua .Am o întrebare.Cum facem diferența dintre verbul mai mult ca perfect și perfect simplu?
Cauti pe internet sau in manualul de clasa a6-a daca nu ma insel si le inveti. Sunt foarte simple ambele,daca stai pe ele o ora le cunosti. Dupa poti sa rogi pe cineva sa iti dea niste verbe iar tu sa le treci la mai-mult-ca perfect si la perfect simplu. Te corectezi cu forma din manual/poza de pe web. Eu am facut asa acum 3-4 luni ca le uitasem si a mers
toate verbele la mai mult ca perfect au acel "se" (ex. eu mancaSEm , tu mancaSEi)
Pui verbu la participiu: citit. Dupa tai t si iti ramane citi, acuma tre sa pui terminatiile de la simplu si mai mult ca perfect : tu citişi / tu citiseşi
@@Clyyyz iti multumesc din suflet baaa
Buna ziua! La EN poate pica la subiectul 2 basmul, fabula sau semnificatia titlului unui text? As avea mare nevoie de un raspuns daca se poate. Multumesc anticipat!
Nu.
Subiecte posibile:
Scrisoare
Pagina de jurnal
Mesajul textului narativ, liric, dramatic
Caracterizare personaj
Compunere cu elemente narative, descriptive, explicative
Text argumentativ
Ni se vor scadea puncte pentru parafrazare in loc de folosirea unui citat la exercitiul 9 ?
De ce "cât" este trecut și la adverbe relative și la pronume relative?
sunt și eu curioasă
1.aveti cateva scheme pentru subiectul 2? caracterizare,text liric,text dramatic,scrisoare
2.puteti explica secventele textuale?explicativ,narativ,argumentativ,dialogat,descriptiv
Dumneavoastră aveți un vocabular foarte bine dezvoltat, e si normal la câtă experiență de lectura aveți in spate. Eu nu ma descurc atât de bine si compunerile mele nu suna foarte bine. Adică eu folosesc cuvinte uzuale si ajung greu la numărul de cuvinte. Am șansa sa iau punctajul maxim?
Da.
Buna ziua, care sunt diferențele dintre elementul comun ,valoare morala si valoare culturală?? Ma ajuta cineva va rog😢
Element comun = daca un lucru este prezent in ambele texte,de exemplu: in textul 1 este vorba despre pisici(text non literar),in textul 2 ne este relatata povestea unei pisici de strada
Asa ca elementul comun al celor doua texte este prezenta pisicilor
Valoarea morala = iubirea,prietenia,politețea,onestitatea,etc... de obicei valori morale pozitive .
Valoare culturala: şcoala in mediul rural\urban sau scoala in general din cate stiu. Familia\iubirea fata de familie sau prieteni.
la exercițiul 9 pot asocia un text liric cu unul narativ?
când îi punem un atribut unui substantiv in genitiv îl punem la plural? ex: frumusețea lumii acoperite/acoperită de zăpadă
daca substantivul este la genitiv, adjectivul preia, de asemenea, forma de genitiv, datorita faptului ca se acorda cu substantivul, indiferent de caz; atunci va fi frumusetea lumii acoperite de zapada
@@carinaqv Mulțumesc!!!!!
Care sunt trasaturile textului descriptiv? Putem la exercitiul 6 sa scriem mai multe trasaturi?
1.ajuta-te de inteligenta artificiala ca le vei primi pe toate
2. Una este suficient pentru ca trebuie sa te incadrezi in limita de cuvinte
Utilizarea grupurilor nominale: substantiv-adjectiv, cu valoare stilistică de epitet: cer senin, nori pufoși, copaci de cristal, soare strălucitor etc.
La exercițiul 1A trebuie sa transcriem cuvintele din text între ghilimele?
la ex 7 , cand ne cere raportul sintactic , trebuie sa scriem si propozitiile sau doar raportul sintactic dintre primele doua propozitii este..
Cum putem diferenția ritmul trohaic, de cel iambic?
Am o intrebare referitoare la cuvintele acestea...de genul Facebook sau alte retele sociale, daca avem voie sa le folosim. Spre exemplu intr-un text se mentioneaza acest cuvant si vreau sa stiu daca il putem folosi sau trebuie sa incercam sa il transformam.
Am o întrebare
In ce parte sa scrie data la pagina de jurnal? In dreapta sau stânga?
Partea stanga
Nu prea are importanța,sa o scri doar !!
Ai câteva sfaturi pentru a începe cât mai frumos o compunere narativa sau descriptiva? Asta ma are cel mai mult in dificultate. De fiecare data când a trebuit sa fac o compunere de genul, ma blocam la început deoarece nu îmi puteam găsii cuvintele.
Trebuie sa incepi cat mai simplu: Era o zi frumoasa de vara pe care mi am petrecut o inpreuna cu bunicii mei. sau ceva de genu. Ar trebui sa contina personajele prezente in text( pt cea narativa) si indicii de timp si spatiu.
La compunerea libera putem denumi personajele care participa alaturi de noi la actiune sau se considera semn?
Ne puteți da un exemplu ,o idee pt o compunere in care sa relatezi o întâmplare pe mare?
Daca intr o poezie avem "Vino" ,scriem ca este un verb la imperativ ?
Daca intr o poezie avem ,, covorul este auriu",luam ,,Covor......auriu" ca epitet?
Care este diferența dintre subiect subînțeles si propozitia fara subiect?
Din cate stiu, e ceva destul de evident. Uite urmatorul exemplu: "Matei a mers la magazin." Daca ar fi subiect subinteles ar fi doar "A mers la magazin." De propozitia fara subiect nu sunt sigur.
@@kinderboah La fara subiect sunt fenomene ale naturii. De examplu: " ploua."
Elevii nu pot zugrăvi, deoarece nu sunt zugravi....
Inclus (persoana I și a II-a) și subînțeles (persoana a III-a)
Intr-o propozitie cu subiect subiteles(sau inclus pt persoana I si a II a), lipseste subiectul dar putem adauga noi unul. De exemplu, in propozitia: A mers rapid, subiectul este subinteles si putem spune de exemplu El a mers rapid. In cazul propozitiilor fara subiect, sunt formate constructii impersonale care nu permit adaugarea unui subiect si nici nu ar avea sens daca am incerca sa facem asta. Exemple de constructii impersonale:
Ploua.(sau orice fenomen al naturii)
Imi pasa de mediul inconjurator.(cand subiectul e exprimat prin intermediul complementelor, aici "imi" arata ca este vorba despre mine si mie imi pase de mediu)
Atentie:
Nu toate constructiile impersonale nu au subiect, iar intr-o propozitie precum Imi place cartea, exista subiect, acesta fiind cuvantul "carte"
Scz pt rs cam lung dar mi-a placut sa ma simt ca si cum chiar stiu romana💀 acum sper ca e si corect si ca te a ajutat
Puteti face si un video pentru prezentarea emotiei in textul liric la punctul 8?
Ce pot învață pe timpul vacanței ? .
Buna ziua,puteti sa-mi spuneti daca: dezvoltarea prin lectura,copilaria,aventura, sunt valori cu care pot asocia
Sigur
Puteti face un video despre greselile prezente la exercitiul 8 subiectul B I?
Da, va rugam frumos!!
La exercitul de la B cu enuntul asertiv sau interogativ putem schimba firma cuvântului cu care ni se cere sa facem enunutrile cum ar fi cuvantul ,,fiecare,, sa il transformam in fiecărui?
Da, dar ai grija sa nu schimbi la unele singular, plural sau forma fara rost, doar daca cazul si functia o cere.
Da, cuvintele se pot schimba după caz/declinare/conjugare
15:45 Deci putem scrie în loc de Raquel Jaramillo Palacio R.J Palacio
Buna ziua! Doresc sa va adresez 2 intrebari de gramatica. Un cuvant articulat hotarat se considera derivat? Si care este diferenta dintre procesul de subsantivizare si conversiune. Multumesc!
1.Nu
2.Conversiunea cuprinde toate mijloacele prin care un cuvant isi schimba partea de vorbire, diferenta dintre derivare si conversiune este ca la derivare vedem un peefix si un sufix pe cand la conversiune se adauga maxim vreo 2 litere sau se iau din ele precum
De la a "vedea" avem "vazut"
Cu derivare ar suna "a vedea" "nevazut"
Articolul hotărât este articol, nu sufix. Cuvintele la plural și cuvintele articulate e posibil să nu fie derivate.
Care sunt cele mai întâlnite teme in textele de la Evaluări?
copilaria famiia
Ar trebui sa faceti si pentru bac
Cu dvs am facut pt en
Pot asocia un cu o poezie?
Da, poți asocia cu orice text
Bună ziua ! “Era” nu este diftong ? Nu avem acel “i” din pronunția cuvântului ?
Ba da
Puteti face un video cu ex 6 si 7 de la gramatică?
Ar fi o idee bună !
Cat timp acordam la fiecare subiect?
multumim pentru sfaturi
Bună ziua! Ne puteți da exemple într-un video de metafore care par personificari dar nu sunt? Calmul este o trăsătură sau atitudine??
Calmul este o atitudine
Anul acesta se pot da contragerea și expansiunea? Și dacă da, îmi puteți explica ce înseamn?
da, se pot da contragerea și expansiunea.contragerea este transformarea unei propoziții subordonate într-o parte de propoziție, iar expansiunea este chiar opusul: transformarea unei părți de propoziție în propoziție subordonată
exemplu de contragere:
privesc cum se joacă fotbal.->privesc jocul de fotbal.
exemplu de expansiune:
mă gândesc la viitorul meu job. -> mă gândesc la ce voi face în viitor.
Daa, am înțeles. Deci ne poate cere să facem contragerea sau expansiunea unei propoziții oferite de ei?
@@Andreea02260 da, de asemenea, la expansiune e posibil să îți spună ce tip de subordonată poți să construiești.din câte știu eu cam asta te poate întreba, poate nu am dreptate 100%, dar nu am văzut alte feluri de exerciții cu contragere/expansiune, oricum, sper că te-am ajutat și baftă la examen!!
lectie cu despartirea in silabe va rugam !!❤️
1. Atunci când o consoană se află între două vocale, aceasta trece în silaba următoare: ca-să; pa-du-re; u-ti-li-za-re, re-ce, ve-cin, po-diș, a-fiș, le-ge, o-lea-că, lu-nă, soa-re, ra-zei.
*** Dacă înaintea consoanei sau după ea se află un diftong sau un triftong, consoana trece în silaba următoare:
pâi-ne; stro-pea-lă; cre-ioa-ne.
*** Litera x este considerată ca o singură consoană şi trece în silaba următoare atunci când se află între două vocale: a-xă; e-xa-men; e-xer-ci-ţiu.
*** Grupurile de litere ch, gh (urmate de e sau i) notează câte o singură consoană, k', g'; de aceea, cuvintele în care apar se despart astfel: u-re-che, a-chi-tat, le-ghe, o-ghial
2. Atunci când două consoane se află între două vocale, prima consoană trece în silaba dinainte, iar a doua în silaba următoare: ar-că; ar-tist, mun-te, un-ghi-e, ic-ni, tic-sit, ac-tiv, caf-tan, mul-te, în-ger, lun-git, un-gher, în-ghi-ți, mun-te, as-cet, is-che-mi-e, as-chi-mo-di-e, as-tăzi.
*** Însă dacă prima consoană este b, c, d, f, g, h, p, t ori v, iar a doua consoană este l ori r, cele două consoane vor face parte din aceeaşi silabă: o-braz, co-dru, a-flu-ent, a-fri-can, a-gra-fa, su-ple-ţe; pa-tru; co-vrig; e-vla-vi-e, o-blo-ni, a-cla-ma, a-cru, Co-dlea, a-fla, A-fri-ca, a-glu-ti-nant, a-gro-nom, pe-hli-van, po-hrib, su-plu, cu-pru, a-tlet, etc.
3. Atunci când trei sau mai multe consoane se află între vocale, prima consoană se duce la silaba dinainte, iar celelalte două trec la silaba următoare: as-tru, mon-stru.
*** În cazul grupurilor lpt, mpt, nct, ncţ, ncş, ndv, rct, rtf, stm, despărţirea se face după a doua consoană din grup: sculp-tu-ră, somp-tu-os, linc-şii, func-ţi-e, arc-tic, jert-fă, ast-ma-tic, sculp-tor, re-demp-ți-u-ne, linc-șii, punc-taj, punc-ți-e, sand-vici, arc-tic, jert-fă, ast-ma-tic etc.
4. Atunci când două vocale se află în hiat, acestea formează silabe diferite: a-er, po-e-zi-e.
*** Atunci când o vocală este urmată de un diftong sau de un triftong, despărţirea se face înaintea acestora: plo-uă; le-oai-că; fra-ier; su-iau; du-ios; stea-ua.
Succes!
bună ziua! dacă scriem o compunere și realizăm la final ca am greșit o propoziție întreaga și ca aceasta trebuie reformulată, avem voie să tăiem și să scriem deasupra varianta modificata?
Cum putem afla cazul unui pronume ?
Sper ca și cerințele sa fie clar exprimate,să fie înțelese de.copii.
Bună ziua!
Am și eu o întrebare.
La ex 6 B, putem scrie mai multe propozitii, este corect?
Spre exemplu dacă scriem 3 propoziții, iar 2 sunt greșite și una corectă, ni se acorda cele 6 puncte?
Dacă cerința iți cere să faci doar o propoziție, trebuie sa faci una, nu mai multe.
Se considera semn daca incercuiesti a, b, c sau d la grile?
da si nu se puncteaza
Puteti sa faceti un video despre cum putem citi textul bine si rapid/ sa fim concentrati?
Cel mai bine ar fi sa nu te grăbești când citești textele, deoarece s-ar putea să nu le înțelegi. Trebuie sa le citești de mai multe ori, nu doar de doua ori. Eu te sfătuiesc să îți faci un plan de acasă, la ce ora termini de citit, și când termini sub. 1-A,B și sub. 2.
De exemplu, eu la simularea naționala am citit foarte grăbită textele și am înțeles că era vorba despre o fetită care era la restaurant,însă, era vorba despre o fata și un vulture,pe care îl chema Isidor.
@@VaniEditzs123 m am cronometrat si mi ar lua in jur de 40 min sub A si 20 Sub B daca ma grabesc destul de tare, daca ar fi sa o iau mai incet nu mi ar mai ramane timp pentru sub II
@@VaniEditzs123 nu era simularea nationala, cred ca era cea de la Braila sau ceva ca am dat o si eu la un test [am luat 9.10 dar cu bulan]
@@totiimizictudor Eu am dat-o la simularea naționala și nu sunt din Brăila. Nu știu ce să zic. Eu am luat 9,95 și sunt foarte supărată că am greșit la un ex foarte ușor...
Este bine ca la exercitiul 8 sa scriem"Consider ca... ,deoarece...".
da
De ex ai putea sa scrii si altfel: Consider ca ……. .
Apoi lasi alineat si zici Un argument care sustine opinia formulata este faptul ca/ ca .
Alt alineat : De pilda in primul/al doilea text….
In concluzie, consider ca (reiei ideea)
Dacă compunerea de la punctul II are mai puțin de 150 de cuvinte primim puncte pt compunere
Da. Normal ca o sa primesti puncte pe compunere, dar o sa ți se scadă un punct sau doua dacă nu atingi limita minima de cuvinte. Eu de fierea data scriu peste 200 de cuvinte ca să nu fie nici prea mult dar nici prea puțin.
Puteți face un exemplu de prezentarea unei emotii?
Enuntul poate fi doar propozitie sau si fraza?
Enunț = propoziție / frază, oricare e ok, numai să fie afirmativă/ negativă/ imperativă etc.
@@melek7672 Multumesc !
La exercitiul 9 putem asocia un text liric cu unul literar ?
Ba da, se pot amesteca intre ele
Textul dat pe fișa de examen (liric/epic/dramatic) poate fi asociat cu orice text din literatura română / străină.
@@melek7672 de preferat romana totusi, daca ar fi un autor ca Regina Maria nu ai vrea sa ii scrii numele de familie ===)))
@@totiimizictudor Foarte mulți dintre elevii mei au citit cărțile de la Editura Arthur, în special literatura străină. Cerința spune să asociați cu text literar studiat la clasă sau ca lectură suplimentară.
La ex 9 cand vreau sa asociezi cu o carte cum scriu? “Asociez textul unu cu cartea minunea de R. J. Palacio”?
O întrebare mai ciudată,ce se întâmplă dacă asociem cele 2 texte suport la ex 7?😅
Vrei sa zici exericitu 9? La 7 le asociezi oarecum deja
@@hakuhyuchiha660 da la 9,asta e o întrebare nebuna pe care am avut-o mai de mult. Nu sunt nebun sa asociez textele 1 și 2
nu primiti punctaj deloc
@@gabrielaradut5877 mulțumesc,asta a fost o întrebare prostească,eram curios de răspuns
Buna ziua! Va rog din suflet sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea întrebare. Este posibil ca la subiectul 2 sa ne pice motivarea emotiilor sau sentimentelor? Si daca da, as dori sa creati un videoclip cu tema acestui subiect. Va multumesc anticipat!
Posibile subiecte II: Mesajul textului liric/ epic/ dramatic, rezumatul, caracterizarea, text narativ/ jurnal/ scrisoare (in care se cere și o secvență narativă/ descriptivă, dialogată, explicativă), text argumentativ. Emoția/ sentimentele transmise se cer la mesajul textului liric, atât. Succes!
@@melek7672 Mulțumesc! Bafta și ție și tuturor copiilor care dau anul acesta evaluarea nationala și bacul.
@@zytochannel2579 Sunt profă de ro :) Mulțumesc, emotii am si eu, la fel ca voi toți. Să nu vă dea mesajul textului...
In textul dramatic exista narator ??
Nu. Dramaturg.
Textul narativ are narator. Textul dramatic are dramaturg.
Puteți face vă rugăm un video cu greșelile des întâlnite la exercițiul 8 de la B?
Bună ziua! Este în regulă dacă asociez cu un text scris de acelaşi autor?
Da, nu are nimic.
Da, la unele chiar anumit sunt puse sa induca in eroare precum la o si.ulare de la Braila cred unde textul mergea asociat cu un text facut in clasa de acelasi autor (V. D. Niculescu)
Câte sunete sunt in cuvântul "unchi"? In cuvântul "copii" există diftongul "ii"?
3 sunete și da
@@dumii1300 cum 3? sunt 4
Unchi
O singură silabă
Vocala este "u"
Grupul "chi" echivalează cu 1 sunet.
Cuvântul are 3 sunete.
Putem scrie adjectiv participial sau trebuie sa scriem adjectiv provenit din verb la participiu.
Cum putem face rezumatul unui text în care naratorul e subiectiv
Mai puteți face video pt fonetica
Buna Ziua!Va rog sa-mi spuneti daca la exerxitiul 9 subiectul 1 ,daca nu stim opere literare putem scrie animatii?
Adică animații?
Trebuie să asociați la ex.9 doar cu texte literare din literatura română/ străină. Benzile desenate, anime, animații nu sunt texte literare.
Multumesc
ne puteti spune cum putem
formula la ex 7,8 si 9
Am și eu o întrebare și vă rog să mă ajutați. La mesajul textului indiferent ca e liric, narativ sau dramatic, trebuie specificată tema. Profesoara mea de română a zis ca prin mesaj de fapt spunem tema și nu e necesar să o folosim.
mesajul textului narativ e in programa?
Da, este în programă mesajul textului narativ/ liric/ dramatic.
@@melek7672 multumesc!
@@Bibisitina81 Succes! :)
@@melek7672 Multumesc mult !
Va mulțumesc enorm❤
ce credeti ca o sa avem la subiectul 2?
Adică ?
Sper sa pice rezumat sau pagina de jurnal
Ar fi o șansă mare să pice mesajul textului liric... Eu sper să pice caracterizarea personajului sau pagina de jurnal.
Este obligatoriu să începem mesajul textului cu definiția acestuia?
In ceea ce privește adjectivele pronominale nu știu pe cine să cred, profesoara mea de română care este și corector la evaluarea națională spune ca adjectivele pronominale sunt considerate conversate. Mă poate ajuta cineva??
Nouă doamna noastra ne-a spus să începem cu "aș asocia textul/fragmentul × cu textul ×" este corect și așa nu?
In loc de ,,cu textul x” eu zic ca mai bine scrii opera literara
Cum scriem o pagina de jurnal daca la nota scrie ca, compunerea nu va fi precedata de un titlu sau un motto?
Dragă jurnal, ... (Formularea nu este titlu, este doar o structură prin care începem jurnalul) la fel și Dragă prietene, ... (formularea specifică scrisorii), ambele pozitionate la mijlocul rândului.
Ce putem spune la caracterizare daca nu avem trasaturi fizice
Poți să spui despre trăsăturile morale.
@@VaniEditzs123 pai nu scriu că n am trăsături fizice sau las gol și încep cu alea morale
@@pungers8524Dacă îți cere cerința să scrii câteva trăsături morale, e imposibil sa nu fie... 😅Citește de mai multe ori textul.
@@pungers8524 Si la fel și cu trăsăturile fizice.
Trebuie sa fie acolo câteva.
Ce înseamnă secvență explicativa? Cât ne poate scade la 7, 8, 9 dacă depășim limita?
Se scade câte 1p din 100 puncte.
Secvența explicativă trebuie să aibă formulările „Mai întâi, ...Apoi...După aceea...” Secvența explicativă poate apărea în prezentarea unui joc, a unei rețete, a unor etape de asamblare a unui obiect/joc etc.
In cuvantul “geamgiu” exista diftong?
Nu,deoarece langa “ge” nu avem o semivocala ai vocala si la fel si cu “gi”😁
Nu
,,e" conține diftong?
Da, deoarece este i-ul din fața lui e de la pronunție, ie este diftong. ,,E" e vocală și ,,i" e semivocală
Aveam voie la toaleta ?
Cere voie profesorului supraveghetor.
@@CristinaTunegaruLivece cereti si ce vi se da:
am si eu o ntrebare: daca la exercitiul 9 este obligatoriu sa dam o fraza din textul pe care lam scris
Nu neaparat, mai mult sa comentezi secventa decat sa o citezi
Citatele din text sunt opționale, dar te ajută să susții ce ai scris si la numărul de cuvinte.
Putem la ex 8 A ,sa scriem și o concluzie?Mulțumim❤❤❤
4 zileeeee
Cum se pune corect..opera literară X,de Y dau X de Y..fără virgula
Dacă eu nu mai am loc în spațiul destinat exercițiului, ce fac?
iti da supraveghetorul alta foaie
Pai, daca ai ramas fara spatiu nu e ok decat la subiectul II
Singurul motiv ar fi ca scrii foarte mare, deci te sfatuiesc sa iti schimbi scrisul sau sa te stradui sa scrii mai mic
Ceri o foaie si daca ai scris prea mare la de ex exercitiu 8 ceri inca o foaie si scrii nr exercitiului
Minciuna,gelozia,frica sunt valori umane?
Nu
@@carlaandreea1469mi-ati putea spune pe care le consideram umane?
Te refetri la valori pt ex 9?
@@carlaandreea1469 da
Ai insta?
cum facem diferența dintre secvența explicativă și cea informativă?