PRONUMELE / ADJECTIVUL PRONOMINAL / Pronumele semiindependent

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 июл 2024
  • În acest material am vorbit despre toate tipurile de PRONUME, pronumele fiind partea de vorbire flexibilă care ține locul unui substantiv (pronumele personal propriu-zis, pronumele reflexiv, pronumele de politețe, pronumele posesiv, pronumele demonstrativ, pronumele interogativ, pronumele relativ, pronumele nehotărât, pronumele negativ) și despre ADJECTIVUL PRONOMINAL (adjectivul pronominal posesiv, adjectivul pronominal demonstrativ, adjectivul pronominal interogativ, adjectivul pronominal relativ, adjectivul pronominal nehotărât, adjectivul pronominal negativ, adjectivul pronominal de întărire).
    Am arătat care tip de pronume poate deveni adjectiv pronominal.
    0:00 - PRONUMELE definiție
    0:29 - tipuri de pronume
    01:06 - adjectivele pronominale TIPURI
    01:46 - pronumele PERSONAL propriu-zis
    05:12 - pronumele REFLEXIV
    06:33 - cum diferențiem pronumele reflexiv de pronumele personal
    07:56 - pronumele de POLITEȚE
    11:18 - pronumele POSESIV
    14:35 - pronumele DEMONSTRATIV
    19:42 - pronumele INTEROGATIV
    21:33 - pronumele RELATIV
    22:57 - pronumele NEHOTĂRÂT
    24:31 - pronumele NEGATIV
    25:32 - adjectivul pronominal de întărire
    #pronumele #adjectivulpronominal #evaluarenationala #gramatica

Комментарии • 37

  • @domtorettoinfivem1429
    @domtorettoinfivem1429 Год назад +4

    Am inteles mai bine in 30 de minute decat intr o saptamana la scoala

  • @mirelanegrut5059
    @mirelanegrut5059 2 года назад +4

    Cea mai buna explicație a pronumelui! Felicitări!

  • @lidiabalint578
    @lidiabalint578 Год назад +2

    Foarte bine ați explicat🤗Succes in continuare

  • @nelutavoicu6845
    @nelutavoicu6845 Год назад +1

    Mulțumesc frumos pentru explicații! Mai uitasem unele lucruri despre gramatica.

  • @anao7619
    @anao7619 2 года назад +3

    Sunteți extraordinara!

  • @iln.76
    @iln.76 3 месяца назад +1

    Bună ziua ! Felicitări pentru materialul realizat ! Este minunat și de mare ajutor. 😊😊❤❤

  • @anao7619
    @anao7619 2 года назад +4

    Ar fi utile si niște exerciții. Așa putem testa ceea ce am reținut.

    • @deacasasidinclasa
      @deacasasidinclasa  2 года назад +2

      As fi lungit prea mult materialul si utilizatorii nu prea au rabdare... Dar voi lua in calcul propunerea dvs. Multumesc!

    • @Iplasa
      @Iplasa Год назад

      Să mor eu de nu

  • @claudiugheorghe7092
    @claudiugheorghe7092 Год назад +1

    Mulțumesc ❤

  • @jimmy6287
    @jimmy6287 Год назад

    ”pronumele personal nu devine nici odată adjectiv” la 14:23 este o definiție care nu este adevărată. Cuvintele se pote schimba gramatical depinde cum, sau unde le folosești. Dacă un cuvânt descrie un substantiv atunci este folosit ca adjectiv cu toate că poate să fie descris gramatical în alt fel când este folost în alte locuri. În ”Pomul verde” și ”Pomul lui”, ”verde” și ”lui” descriu pomul așa că funcționează ca adjective.

    • @deacasasidinclasa
      @deacasasidinclasa  Год назад +1

      Dacă știi atât de bine cum stau lucrurile, nu trebuie să mai urmarești ce e pe aici. În plus, poți revoluționa gramatica. Ce pot să zic?

    • @jimmy6287
      @jimmy6287 Год назад +1

      @@deacasasidinclasa Mersi pentru răspuns. Sunt cele mai bune videori de gramatică Română, mersi. Poate nu contează daca ”pronumele personale nu devine nici odată adjective” este considerat adevărat sau nu, dar ce este important este tot contextul gramaticei Române findcă dacă presupunem că este adevărat, atunci ne ajută să facem distincția cu alte adjective. Urmăresc, mersi. Parcă în limbi copiii revoluționează limbile și le schimbă dar tot pe termeni lungi. Limba Engleză nu și-a făcut conjugați de verbe cu sufixe într-o mie de ani, din 1066. Eu decât vreau să înțeleg mai bine gramatica. Gramatica este foarte interesantă, parte din noi, și explică cum funcționează creierurile noastre, în special ale noastre de Români. Eu știu mai bine Engleza decât Romăna, dumneavoastră sunteți expertă de Română. Mulți Americani folosesc verbul de singular de a fi (is = este) când gramatic corect ar trebui să folosească ”are = sunt”. Germana își pierde cazul Genitiv de cîteva sute de ani. Avem noroc că Româna nu și-a pierdut detaliile gramatice și mersi mult că tu ajuți cu acesta cu videourile astea. Scuzămă greșelile mele de scris Românește că nu scriu mult Românește și încerc să învăț gramatica Română mai bine. Cea mai importantă întrebare de gramatică care am este de ce limbile și-au pierdut gramatica (conjugați, declensie la substantive, și altele) în ultimi o mie de ani și tot îș-i mai pierd? Un motiv poate să fie că lumea sa mutat mai mult, știu mai multe limbi și nu au putut să mențină gramatica la fel de complicată ca în trecut. Alt răspuns poate să fie că lumea era mai deșteaptă în trecut și creierile lor puteau, și vruiau, să facă mai multe distincți gramatice care ajuta să comunice și să gândească mai bine. Româna parcă și-a păstrat gramatica, dar tot întreb opinia ta findcă ești expertă de gramatică și ghicești mai bine. O suggestie pentru un video nou care m-ar ajuta ar fi subiectul de unde să pun liniuțele astea în limba Română (m-ar, mi-ași, m-am...) că nu se poate găsi în dicționar și am uitat și cum să chiamă liniuța de conectat cuvinte Române.

    • @deacasasidinclasa
      @deacasasidinclasa  Год назад +1

      Mulțumesc pentru aprecieri. Impresionantă pasiunea ta pentru gramatică și dorința de a înțelege cu adevarat cum stau lucrurile înainte de a le accepta. Inițial crezusem că mesajele tale sunt scrise ca o joacă/ ironie. Mult succes! Voi avea în vedere și un material despre folosirea cratimei.