Mitologie romaneasca si legende romanesti

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Mitologie romaneasca, creaturi mitologice, monstri si supereroi
    Canal in limba engleza: / @themythologydude1930
    Originea raului la romani, crearea lumii in traditia romaneasca
    Aparitia primilor oameni in folclorul romanesc
    Caracteristicile mitologiei romanesti
    Sfarsitul lumii si obiceiurile romanesti
    Monstri si eroi din legendele si basmele populare romanesti
    ~-~~-~~~-~~-~
    Please watch: ""
    • CEI MAI MARI EROI SI S...
    ~-~~-~~~-~~-~

Комментарии • 33

  • @siel.og0108
    @siel.og0108 6 лет назад +15

    Foarte frumos ar fi sa prezentati mitologia românească în contextul lor arhaic si pagan, ci nu crestinizat. Asa de bun simt fata de originile noastre. Să nu mai mentionez faptul că atribui elemente ale mitologiei semitice la celei romanesti

    • @Mithologica
      @Mithologica  6 лет назад +3

      Cezare, îmi poți spune care este acel "context arhaic și păgân"? Eu tare mult as vrea sa îl prezint în forma nealterata. Dacă ar exista, desigur! Ce înțelegi prin "semitic"? Sau confunzi cuvintele?

    • @siel.og0108
      @siel.og0108 6 лет назад +6

      @@Mithologica miturile creatiei românești sunt provenite dintr-o cultură indo-europeana, proto-crestina în care nu existau concepte precum "dumnezeu" si "satan". Satan în sine nici macar nu provine din mitologia sau antropologia biblică, intru cat "shei-tan" era numele unui "lider" al unui trib de djinni(zane) pe care oamenii dintr-o peninsula din marea moartă(pe care o numim azi Oman) il considera responsabil pentru farse jucate acestora. Iarasi, conceptul de "arhanghel" provine Din mitologia biblica(în care a provenit inițial din legende si zeitati semitice precum cea assyriană - cultura assyriană și mesopotamiană jucand un rol extrem de important în construirea miturilor biblice initiale).... este de inteles(oarecum) influenta creștină asupra acestor mituri românești, însă din punct de vedere antropologic mitul creației are la baza motivul creatorului(demiurgului) si motivul haosului(personificat prin fratele demiurgului), similare după cum am spus si initial cu cele provenite din vasta cultură indo-europeana din care cultura arhaică romaneasca face parte.

    • @Mithologica
      @Mithologica  6 лет назад +4

      @Cezare Lavu te inteleg perfect si ma bucur ca am gasit pe cineva care stie despre ce vorbeste. Dar, acest substrat mitologic este relatat de martori indirecti precum Herodot sau poetul Ovidiu, Florus sau Pliniu cel Batran, Diodor sau Cassius, Strabon sau Pompeius. Asadar, nu exista relatari neaose. Tracii si evident dacii nu aveau astfel de concepte dumnezeu versus satan pentru ca ele apartin altor spatii si religii (cu influente arabice si din zoroastrism). Incepem sa culegem folclor autentic intr-un mod profesionist deabia in 1794, deci pana in aceasta perioada ne putem baza doar pe povesti orale. Este normal ca migratorii si religiile dominante in zona (precum crestinismul) sa isi puna amprenta pe fondul nostru autentic. Dar eu nu pot presupune care este acela fara dovezi scrise. As vrea sa discut despre mituri ale populatiei proto-romane daca as avea surse. Multumesc pentru postari si mai ales pentru interes si timp! Te mai astept!

    • @siel.og0108
      @siel.og0108 6 лет назад +6

      @@Mithologica multumesc pentru raspuns. Da, într-adevăr creștinismul a acaparat multe sfere legendar-traditionale datorită caracterului său sincretic(eng: syncretism) suprapunand doctrina crestina peste religia si tradiția păgână. Antropologic vorbind, tracii au lăsat puține scrieri sau deloc(în comparație cu, culturile arabe, semitice) deoarece în aceste zone climatul nu era deloc favorabil prezervarii tablitelor de clei(lut). Cert este faptul că în culturile indo-europene persista mitul haosului ca și co-creator, în timp ce folclorul orientului mijlociu promoveaza un cult al antitezei asupra forței primordiale de creație - motiv adesea folosit si in cultura greacă, motiv pentru care aceasta este în mare parte acceptată mai pe larg. Crestinizarea europei a durat le larg între 1000-1500 de ani, timp în care multe din tradițiile locale au fost adoptate de către religiile abrahamice. Avem câteva exemple în irlanda, germania si norvegia în care inca mai exista oaze de tradiție păgână încă existente si in ziua de astazi, dar și în majoritatea din aceste locuri, la fel ca și crypto-evreii din spania si turcia(doar un exemplu), acești oameni au adoptat noua religie atat cat sa se poata integra în noua era. Cat despre mituri și legende, găsesc legendele tradiționale românești, pline de creaturi mitice, mai aproape de adevăratul set de credințe și tradiții proto-crestine(unde desigur se iau în considerare influențele deja existente de origine romană etc.).

    • @Mithologica
      @Mithologica  6 лет назад +4

      Ne-au ramas foarte putine marturii. Iar acestea sunt mereu influentate de raportul cu popoarele vecine sau calatorii vremurilor respective. Poate legendele cosmogonice legate de munti sa mai pastreze o urma de mitologie ancestrala. Dar este foarte dificl sa separi substratul de "formatarea" crestina plus influentele celtice si nu numai. Cred ca povestile lui Petre Ispirescu se apropie cel mai mult de ce puteai auzi la un foc de tabara pe timpul dacilor. Te referi la anumite legende traditionale romanesti? Spre exemplu, personal, nu mi se pare ca Miorita sau Mesterul Manole ar avea ceva de-a face cu vechea mitologie!

  • @andrewr3837
    @andrewr3837 5 лет назад +4

    Am dat un pumn in telefon si am apasat like-ul..... xD

  • @alexandrub8786
    @alexandrub8786 7 лет назад +6

    Felicitări ăsta este cel mai bun videoclip al tău, mersi, mie îmi place mitologia doar că e mai interesant cu imagini de fundal potrivite şi un povestitor experimentat. Sunt curios acum o să faci un videoclip despre mitologia nordică , irlandeză , sau care? În orice caz te rog să continui tot şa.

    • @Mithologica
      @Mithologica  7 лет назад +4

      Salutari si multumiri pentru apreciere. Da, va continua seria cu mitologia nordica, apoi cea aztec-mayasa, japoneza etc. A fost dificil pana am gasit o platforma care sa sustina animatii, inregistrari audio samd. Sper sa va placa in continuare.

    • @alexandrub8786
      @alexandrub8786 7 лет назад +4

      Mythologica Dacă o să continui cu as fel de videoclip-uri atunci a clar o să ne placă.

    • @alexandrub8786
      @alexandrub8786 7 лет назад +4

      astfel*

    • @lucianthehedgehog8490
      @lucianthehedgehog8490 6 лет назад +1

      Romanian Székely și Mythologica
      Dintre voi să placă mitologia românească despre Harap Alb, Muma Păduri,Făt Frumos, Greuceanu și Ileana Cosânzeană

  • @raul88.88
    @raul88.88 5 лет назад +14

    Fa o mitologie dacica...

    • @Mithologica
      @Mithologica  5 лет назад +2

      @Raul Avem deja un clip cu mitologia dacilor aici:
      ruclips.net/video/_UYd1oODf4I/видео.html

  • @lucianthehedgehog8490
    @lucianthehedgehog8490 6 лет назад +6

    Mitologia românească este bună apoi povestea în cărți

  • @dannamaria9664
    @dannamaria9664 2 года назад

    Imi place canalul, felicitări, o singura pb am: muzica sau coloana sonora ca sa ii zic asa. Serios, parca nu merge hip hop ul sau ma rog ce o fi el. Dar în fine , e părerea mea, ma uit și cu neajunsul asta!

  • @zalmoel2272
    @zalmoel2272 3 года назад

    Wow

  • @Somnivers
    @Somnivers 6 лет назад +3

    Faraoancele de pe Taraf TV :)

    • @Mithologica
      @Mithologica  6 лет назад +3

      Da, acolo e alta mitologie! :))

  • @doinamariapetrescu4141
    @doinamariapetrescu4141 Год назад

    Vezi aici ai dreptate
    Noi doi interpretam complet diferit legendele si povestile
    Repet fiind din grupul lui Mitru Colin si Kernbach dau altfel de interpretari
    Dar repet varietatea face jocul
    Nu aveau imaginatie ci chiar le au trait dar pina in ziua de azi.omul.si a pierdut aproape tot ce l.faceau dupa chipul si asemanarea divinului
    Din pacate
    Timpul.va dovedi ca sttinta fara spiritual.( asa zisele stiinte ezoterice) nu poate face descoperiri acolo unde exista doar povesti
    Vreau sa ti spun ca unul din unchii mei a fost presedintele Academiei Romine Atanase Joja
    Trebuie sa vedeti rundele dintre noi
    El o tinea cu imaginatia - nimic istoric - eu cu clarvederea + istoria
    Asa ca saturindu ma de istorie ( am scris la RIM revista de istorie militara cam seaca desi si acolo.am dat unele interpretari (risul lumii am primit premiu.ptr originalitate) am trecut pe istoria interpretata prin altfel de metode
    Si sa stii ca m am verificat de multe ori prin descoperirile ulterioare care s au facut
    Nu esti singurul care ma scutura dar cum.am multe fructe..

  • @ioanahamzau1771
    @ioanahamzau1771 3 года назад

    Faci proma la canalu kai63 pls

  • @duduialamariacristinadudui6224
    @duduialamariacristinadudui6224 6 лет назад +4

    Chlaş Royale

  • @petricaleonte1789
    @petricaleonte1789 6 лет назад +8

    EDUCATIA SE DOBANDESTE INVATAND!

  • @ioanahamzau1771
    @ioanahamzau1771 3 года назад

    Dar daca nu vrei asta e

    • @Mithologica
      @Mithologica  3 года назад +1

      @Ioana Hamzau Nu fac promo. Și te rog învață să te exprimi corect. Nu se înțelege nimic din ce vrei sa transmiți.

  • @florinagavrila8440
    @florinagavrila8440 5 лет назад +3

    Zei nu dumnezeu