ISTORIILE ORAȘULUI I O CÂMPIE DE POVESTE. CARTIERUL DRUMUL TABEREI

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 май 2024
  • ​La început a fost un câmp, locul unde și-a așezat tabăra de panduri Tudor Vladimirescu în luna martie a anului 1821. S-au stabilit în apropierea Mănăstirii Cotroceni, unde au realizat lucrări de fortificare.
    La finele anilor 50, o echipă de arhitecți tineri primește mână liberă de la Partid să proiecteze un cartier nou, axat pe nevoile cetățeanului. Un experiment unic pe-atunci în România, un micro-oraș la periferia Bucureștiului.
    Astfel ia naştere Drumul Taberei, cel mai frumos, mai aerisit și mai funcțional cartier muncitoresc din capitala Republicii Populare România.
    Cartierul a crescut de la un concept centrat pe nevoile cetățenilor, de altfel, primul cartier construit de la zero, pe un câmp din București, după Cel de-al Doilea Război Mondial, și singurul care apare în istoria arhitecturii bucureștene ca exemplu de aplicare a principiilor și urbanismului arhitectului elvețian Le Corbusier.
    Cele mai vechi blocuri din cartier sunt cele ruseşti de la Orizont, construite în anii ’40 după un model sovietic.
    Drumul Taberei a devenit o piesă de vitrină pentru ingineria socială a acelor vremuri și un sanctuar pentru refugiații de dictaturi fasciste din Chile și Grecia.
    #IstoriileOrasului
    Am străbătut Drumul Taberei să-i adunăm poveștile. Am lăsat cartierul să își zică istoria prin vocile unor generații care s-au născut aici, cei doi interlocutori ai noștri:
    → arhitect dr. Alex Axinte, iniţiator al proiectului “Garaj deschis” în Drumul Taberei (din care s-a dezvoltat și cercetarea Harta Bibliotecilor de Cartier / / garajdeschis ), prin care sunt testate modalități de a deveni mai activ în rețeaua de spații civice din cartier, descoperind nuclee vii ale comunităţilor de locuitori. Alex Axinte este cercetător interesat de documentarea și susținerea practicilor informale de gestiune a spațiilor comune, în contextul locuirii colective din orașul post-socialist și, de asemenea, co-fondator al practicii studio BASAR.
    → Radu Oltean, istoric şi ilustrator, absolvent al Academiei de Arte din București, autor al volumului de istorie ilustrată “Din vremea lui Tudor” (Ed. Humanitas, 2024), incluzând reconstituiri originale realizate de autor și prima sinteză a cercetărilor de specialitate din ultimele decenii. Grație reconstituirilor sale am redescoperit Drumul Taberei, prin ochii locatarului care a petrecut cea mai mare parte a timpului pe maidane, şi care privește cu nostalgie anii copilăriei petrecuţi aici, în "Buclă".
    Realizatoare: Lucia Zamfir
    Producătoare: Raluca Bibiri
    Imagine: Marius Nechita, Doru Iacovescu
    Montaj: Ioana Cristea
    TVR Cultural, 11 mai 2024
    #DrumulTaberei #Garajdeschis
    / tvrcultural
    / tvrcultural
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / @tvr_online
    Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, încărcat pe niciun canal media online sau pe rețele de socializare fără acordul TVR, dar vă mulţumim dacă distribuiţi link-ul nostru.
    TVR este marca înregistrată și este protejată.

Комментарии • 4

  • @cristianmatache7729
    @cristianmatache7729 18 дней назад +3

    Foarte interesant ,multumita unor oameni pasionati putem vedea istoria unor Cartiere precum Drumul Taberei , felicitari pentru reportaj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @user-jr9kn5ks8i
    @user-jr9kn5ks8i 16 дней назад

    Felicitări !

  • @AS-ym8qz
    @AS-ym8qz 8 дней назад

    Interesant si imi aminteste de copilarie. Am identificat chiar si blocul in care am locuit.

  • @iblendallday
    @iblendallday 17 дней назад

    11:00 la londra bibliotecile adapostresc ziua pe timp de iarna persoanele care nu isi permit sa isi incalzeasca casa si macar pe Timp de zi sa aiba unde se incalzi