8. Makam Dersleri BUSELİK MAKAMI

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 окт 2024

Комментарии • 75

  • @alibirgivi
    @alibirgivi 8 часов назад

    Hocam, bu seyr'in adı buselik ama içinde olmayan yok. Bu büyük emek ve anlatımınız için teşekkürler.

  • @55thetiger
    @55thetiger 5 лет назад +3

    Hocam öncelikle makam dersleriniz için çok teşekkür ederiz. Sayenizde türkülerin makamlarını öğrenmekle aynı makamda olan türküleri kolayca öğrenebilmekteyiz. Makam derslerinde eğer bağlamanız ile görsel olarak perdeleri ve seyri de gösterirseniz çok mutlu oluruz. Teşekkürler...

    •  5 лет назад +1

      Eyvallah.. Makam derslerinde bağlama kullanmak doğru olmayabilir. Bağlama derslerimde her türkünün hangi makamda olduğuyla ilgili bilgi veriyorum zaten. Seyirleri ses ile yapmak doğru. Bağlama ile açışlar çalışılmalı ki o da ayrı bir konu .

  • @canausten90
    @canausten90 3 года назад +3

    makam konusu hep gözümü korkutur ama anlatımınız çok güzel hocam ağzınıza sağlık teşekkür ederiz

    •  3 года назад

      Sağ olun kardeşim..

  • @sazen42
    @sazen42 3 года назад

    Harika bir çalışma sağolun var olun devamı gelsin lütfen.👍⚘🇹🇷⚘👍

    •  3 года назад

      Eyvallah..Şu ana kadar hazırladığım makam derslerinin hepsine çalıştınız mı ?

    • @sazen42
      @sazen42 3 года назад

      @ Hayır ben size henüz dün rastladım

    •  3 года назад +1

      @@sazen42 Oynatma listelerinden görebilirsiniz..

    • @sazen42
      @sazen42 3 года назад

      @ tamam üstadım ilk fırsatta hepsini teker teker sindirerek izlicem .. bir vesile bu fırsatta size bir sorum olucak. Bir O. Gencebay eseri "Sendin" hakkında ki (makamsal) görüşleriniz nedir?

    •  3 года назад

      @@sazen42 Bilmiyorum o eseri..

  • @talhaekim5342
    @talhaekim5342 5 лет назад

    Latif hocam makam dersleriniz gerçekten çok güzel. Bizlere bu platformda böyle güzel eğitim videoları sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

    •  5 лет назад +1

      Eyvallah Talha kardeşim, faydalı olduğuna sevindim..

  • @anl6368
    @anl6368 4 года назад +1

    Sayın hocam ben daha önce türk müziği eğitimi almadım, batı müziği armonisi aldım. Kaba olarak benim anlıycağım dilde "KABACA" buselik için batı müzigindeki minör gam diyebilir miyiz?

    •  4 года назад +1

      Dizi olarak diyebiliriz ama makamlarda seyir özellikleri vardır.

    • @anl6368
      @anl6368 4 года назад +1

      @ sağolun hocam

  • @suzankizikli2801
    @suzankizikli2801 13 дней назад

    Emeklerinize sağlık sayın hocam🙏Alper hocanın ve Ekrem Karadeniz beyefendinin kitaplarını ,tam isimlerini verebilirmisiniz

    •  8 дней назад

      Türk musikisinin nazariye ve esasları (Ekrem Karadeniz)
      Geleneksel Türk sanat müziği solfej ve nazariyatı (Alper Demir)

  • @refikbasar6427
    @refikbasar6427 5 лет назад

    Cok tesekkurler hocam cok faydali bilgiler veriyorsunuz dersleri dort goz ile bekliyorduk bu makam ile ilgili bir kac eser solfeji olacakmi acaba saygilar

    •  5 лет назад

      Video sonunda belirtmiştim zaten , örnek şarkılar olacak inşallah..

  • @invisible5816
    @invisible5816 3 года назад

    Buselik makamından bir parça ve sanatçısının kim olduğunu söyleyebilir misiniz müzik ödevi ve ben bu konuları pek bilmiyorum

    •  3 года назад

      Dört şarkı var bu linkte. Bestecileri ve sözleri video bilgilerinde:
      ruclips.net/video/OD-zGVUhIMo/видео.html

    • @invisible5816
      @invisible5816 3 года назад

      @ Teşekkürler👌

  • @aaksjdbevg
    @aaksjdbevg 4 года назад

    nevada hicaz gösterince mi bemol nasıl 5 koma oluyor orada ufak bir yanlışlık var sanki
    hüzzam gibi olması gerekmiyor mu mi bemolün
    nevada hicaz için
    saygılar

    • @aaksjdbevg
      @aaksjdbevg 4 года назад

      nihavend'den bahsettiğiniz kısımda

    •  4 года назад

      Hayır, hüzzamda re üzerinde oluşan hicaz aralık dardır. Bağlama perdelerinde düşündüğünüzde hüzam için mi bemol iki komalık perdeyi kullanırız. Fa diyez perdesini de pes olanı kullanırız. Ama burada tam mi bemol ve tiz fa diyez kullanılır.

    •  4 года назад

      Teorikteki bilgilerle çıkamazsınız işin içinden. Mutlaka bu makamlarda çok eser geçip uygulamada duymanız gerek.

    • @sazen42
      @sazen42 3 года назад

      @ hocam sorun yok iki perde daha takar, olmadı iki perde gerektiği kadar çekeriz yoksa tam bem. ve tam diyez ile hüzzam olmazki... Bu arada size şükran borçluyum sizi bugün keşfettim ve çok sevindim helâl olsun. 👍⚘🇹🇷⚘👍

    •  3 года назад +1

      @@sazen42 Eyvallah kardeşim. Kanalı oynatma listelerinden ayrıntılıca gözden geçirin..

  • @speedyservet
    @speedyservet 5 лет назад

    Latif Hocam, emeğinize sağlık...

    •  5 лет назад

      Eyvallah, çok sağ olun..

  • @ahmeteksioglu1967
    @ahmeteksioglu1967 3 года назад

    Latif Hocam.Hem küçük bir katkı yapıp hem de bir soru sormak istiyorum müsadenizle..Erol Sayan , 5 lilerin üçüncü sesinin de bir çeşit asma karar görevi üstlendiğini söylüyor..Yani Buselikte çargah perdesi , Rastta segah perdesi , Uşşakta acem perdesi gibi..Hocam soruma gelince .. Mesela buselik makamında Dügah civarından seyre başladık , Hüseyni perdesinde kaldık..Burada Buselik 5 lisini kullanmış oluyoruz..Fakat inerken diziyi okuduğumuzda dizi çargah 5 lisi olarak okunuyor..Yani'' T Y T T'' iken tersten okursak T T Y T oluyor.Ama çaldığımızda kulak bunu yine Buselik olarak algılıyor..Neden böyle ? Bir de hocam , kulakta bir makam hissiyatı oluşturabilmesi için 4 lü ya da 5 linin en az kaç sesiyle karara inmiş olmalıyız..Yani Dügahta Buselik gösterebilmek için ses aralığımız en az kaç koma olmalı..Ya da , eğer 5 li değil de 6 lı ya da yedili karara indik diyelim..Örnek olarak .. Gerdaniyeden hiç ara vermeden Dügaha kadar Buselik 5 lisi + Kürdi İkilisi.. O zaman da dügahta Buselik yapmış oluyor muyuz ? Fazla uzattığımın için kusuruma bakmayın..Saygı ve sevgiler sunuyorum..

    •  3 года назад

      Kardeşim şu an kuşlarımın mevsim yemi ile ilgili küçük bir hazırlığım var. Onu hallettikten sonra cevap yazacağım inşallah..

    • @ahmeteksioglu1967
      @ahmeteksioglu1967 3 года назад

      Sorun yok hocam....Ayrıca hocam ben soruma bir ek daha yapmak istiyorum izniniz olursa..Piyasadaki eserleri incelediğimizde birçoğunun ''Karar'' , ''Güçlü'' ve ''Asma Kalış'' gibi kurallara uyduğunu görüyoruz..Mesela Ferdi Tayfur'un ''Çeşme'' şarkısı Hüseyni makamının kurallarına uymuş gibi gözüküyor.. Neden bu şarkı Arabesk oluyor..Yani diğer Hüseyni eserlerde olan neyi yapmamış ? Ayrıca Barış Manço'nun ''Arkadaşım Eşşek'' şarkısında Rast 'tan başlamış ve Neva da kalmış..Daha sonra Gerdaniye'den Neva'ya yine Kürdili inmiş en son olarak ta Rastta Buselik vermiş..Nakarat kısmında ırak yerine Acem Aşiran kullanmasının haricinde tipik bir Nihavent değil mi ? Şahsen ben bu şarkıyı çok yavaş bir şekilde çaldığımda Nihavent duygusunu derinden hissediyorum..Yani bu şarkı neden serbest oluyor o zaman ? Üsküdar Türküsünün yaptığı neyi yapmamış ta biri Sanat Müziği iken diğeri serbest diye adlandırılıyor...Saygı ve sevgiler hocam..

    •  3 года назад +1

      @@ahmeteksioglu1967 Yorumunuzdan alıntılayarak adım adım ilererleyeyim.
      1. (Yani Buselikte çargah perdesi , Rastta segah perdesi , Uşşakta acem perdesi gibi.) - Uşşakta acem perdesi aynı etkiyi yapmaz, zaten üçüncü değil altıncı sestir.
      2. (Mesela buselik makamında Dügah civarından seyre başladık , Hüseyni perdesinde kaldık..Burada Buselik 5 lisini kullanmış oluyoruz..Fakat inerken diziyi okuduğumuzda dizi çargah 5 lisi olarak okunuyor..Yani'' T Y T T'' iken tersten okursak T T Y T oluyor.)
      - Hayır orada öye bir durum yok. Bir kere çargah beşlisi oluşması için gerdaniye sesine kadar çıkması ve çargahta asma kalış yapması gerekir. (seyrin devamında bunu yapar o ayrı konu) Tersten okumak diye bir şey yok. TYTT aralıklarını tersten okuyarak çargah oluşturmak diye bir uygulama olmaz.
      3. (Bir de hocam , kulakta bir makam hissiyatı oluşturabilmesi için 4 lü ya da 5 linin en az kaç sesiyle karara inmiş olmalıyız..Yani Dügahta Buselik gösterebilmek için ses aralığımız en az kaç koma olmalı..Ya da , eğer 5 li değil de 6 lı ya da yedili karara indik diyelim..Örnek olarak .. Gerdaniyeden hiç ara vermeden Dügaha kadar Buselik 5 lisi + Kürdi İkilisi.. O zaman da dügahta Buselik yapmış oluyor muyuz ? )
      - Biliyorsunuz dizileri, hatta güçlüleri aynı olduğu halde seyirleri farklı makamlar var. O sebeple herhangi bir makamda seyrin tamamlanmasını beklemek en doğru olandır. Örneğin sonunu beklemezseniz bestenigar makamı seyrini sona yakın bölüme kadar saba makamı zannedebilirsiniz. Çeşni göstermek ise tamamen farklı bir olay. Çeşniler dörtlü ve beşliler üzerinden gösterilir. Üzeri önemli değil. 7 sesle de gelseniz on yedi sesle de gelseniz çargah da buselik çeşnisi gösterecekseniz adı buselikli kalış olur.

    •  3 года назад +1

      @@ahmeteksioglu1967
      4. (Piyasadaki eserleri incelediğimizde birçoğunun ''Karar'' , ''Güçlü'' ve ''Asma Kalış'' gibi kurallara uyduğunu görüyoruz..Mesela Ferdi Tayfur'un ''Çeşme'' şarkısı Hüseyni makamının kurallarına uymuş gibi gözüküyor.. Neden bu şarkı Arabesk oluyor..Yani diğer Hüseyni eserlerde olan neyi yapmamış ? Ayrıca Barış Manço'nun ''Arkadaşım Eşşek'' şarkısında Rast 'tan başlamış ve Neva da kalmış..Daha sonra Gerdaniye'den Neva'ya yine Kürdili inmiş en son olarak ta Rastta Buselik vermiş..Nakarat kısmında ırak yerine Acem Aşiran kullanmasının haricinde tipik bir Nihavent değil mi ? Şahsen ben bu şarkıyı çok yavaş bir şekilde çaldığımda Nihavent duygusunu derinden hissediyorum..Yani bu şarkı neden serbest oluyor o zaman ? Üsküdar Türküsünün yaptığı neyi yapmamış ta biri Sanat Müziği iken diğeri serbest diye adlandırılıyor.)
      - Kavramları iyi anlamak lazım. Arabesk eser diye bir kavram yok. Zira arabesk bir form değil bir üsluptur. Kendine göre iç kuralları vardır. Örneğin kelime sonlarındaki M ve N harfleri ağız kapalı iken fazlaca uzatılır. Eserin ana ezgisinin fazlaca dışına çıkan (piyasada keriz dediğimiz) ek ezgilendirmeler yapılır. Bu üslupla İsmail Dede Efendi'nin şarkısını da söyleseniz arabesk olur. (Umut Akyürek icralarına bir bakın)
      Bu arada Katibim sanat müziği değil, İstanbul türküsüdür.
      Arkadaşım Eşek gibi formda olan şarkılara serbest demiyoruz. Serbest diye bir sınıflandırma yok. O nihavent bir şarkısır. Fantazi bile değil, form itibarı ile bayağı bayağı şarkı formunda bir eserdir.
      (Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur şarkılarından bazılarını seslendirdim. Dinleyin bakalım arabesk diyecek misiniz)
      ruclips.net/video/LR94mmw_maM/видео.html

    • @ahmeteksioglu1967
      @ahmeteksioglu1967 3 года назад +1

      @ Hocam zahmet edip cevapladığınız için çok teşekkür ederim ... Ayrıca bir noktayı açıklamak isterim.. Uşşak makamını oluşturan dizinin 5 lisi tiz bölgede olduğundan medyant ses üçüncü derecede değil 6. derecede oluyor..Mesela Hüseyni makamında tersi bir durum olduğundan bu sesi çargahta görüyoruz.. Yine Hicazda Eviç perdesi dizinin 6. sesi ve aynı görevde..Nazariyat kitaplarında hep atlanan bir husus fakat bütün ana makamlarda bu sesler vurgulanmış..Ben şahsen Erol Sayan 'ın kitabında bu bilgiyi gördükten sonra meseleyi inceledim ve gerçekten de öyle olduğunu gördüm..Ayrıca 5 lileri tersten okuma sorusunun aklıma birden bire neden geldiğine ben de anlam veremedim..:D :D 15 yıldır hiç böyle bir soru aklıma gelmemişti :D Hocam zamanınızı ayırıp uzun uzun cevapladığınız için tekrar çok teşekkür ederim görüşmek üzere saygı ve sevgiler sunuyorum..

  • @yasinbalkc5685
    @yasinbalkc5685 Год назад +1

    9:14

  • @huseyinalidirik5733
    @huseyinalidirik5733 4 года назад

    Hocam la karar dediniz. En baştaki (#sol) nedir? Saygılar..

    •  4 года назад +1

      O yeden sesi, karardan bir önceki ses, karara götüren ses manasına yeden ses denir.

    • @huseyinalidirik5733
      @huseyinalidirik5733 4 года назад

      Teşekkürler hocam✋

    • @erdemafsn9757
      @erdemafsn9757 4 года назад

      @ hocam dügah kararlı anlattınız makamı ama nihavend türküleri sol karar anlattınız anlamadım ben mesela ah bir ataş ver, evlerinin önü Mersin solden anlattınız

    •  4 года назад

      @@erdemafsn9757 Bu videoda anlattığım makam nihavent değil. Buselik makamı ve karar sesi dügah. Bahsettiğiniz türküler nihavent makamında ve karar sesi rast yani sol.

    • @erdemafsn9757
      @erdemafsn9757 4 года назад

      @ teşekkür ederim hocam şimdi oturdu

  • @Anna-ed8yt
    @Anna-ed8yt 3 года назад

    •  3 года назад

      Eyvallah..

  • @talhaekim5342
    @talhaekim5342 5 лет назад

    Hocam kurdili hicazkar makamı ile ilgili ders videosu gelecek mi

    •  5 лет назад +2

      Tabii ki, fakat onun da bir sırası var. Vakti gelince inşallah..

    • @talhaekim5342
      @talhaekim5342 5 лет назад

      @ teşekkürler hocam.

  • @klarnata7506
    @klarnata7506 3 года назад

    Kuş yok hocam 😂🖖👏🏻👏🏻

    •  3 года назад +1

      Mevsimine göre..

  • @sazen42
    @sazen42 3 года назад

    ... ve hocam;
    ne zaman bizim diyezimiz, bemolümüz, bakiye miz "arıza" olmaktan kurtulur? Bu ifade beni çok rahatsız ediyor.

    •  3 года назад +2

      Yeni isim bulup bunu kitap veya dergi vasıtası ile tüm memleket sathına yaydığınız ve okullardaki müzik hocalarına da kabul ettirdiğiniz gün bu işi olmuş bilin :))

    •  3 года назад

      Yeni isim bulup bunu kitap veya dergi vasıtası ile tüm memleket sathına yaydığınız ve okullardaki müzik hocalarına da kabul ettirdiğiniz gün bu işi olmuş bilin :))

    • @sazen42
      @sazen42 3 года назад

      @ 😅 Üstadım sizin sayfanıza denk gelmeden önce Türk müziği teorisi hususunda bir hayli farklı videolar izledim. RUclips kanalınıza da baktım ve kendime en yakın sizi gördüm. Burda Gencebay aşinalığınız tabii ki gözümden kaçmadı ve etken oldu. Ben de O. G. müziğini severek, hayranlıkla dinler ve sazımla yorumlamaya çalışırım. Klasik, ve tasavvuf müziğide öyle.
      - Bu vesile kendimi de biraz tanıtmış oldum.
      "Arıza" hususunda
      yeni isme gerek varmı ki, işte diyez/ bemol (Bakiye) denmiş zaten, yoksa ben bazı şeyleri anlamıyor olabilimiyim? Hürmetle

    •  3 года назад

      @@sazen42 Arıza ifadesi latince kökenli alterasyon karşılığı olarak değiştirici işaret manasına kullandığımız bir kelimedir.

    •  3 года назад +1

      @@sazen42 Bu arada Sendin ismiyle hatırlamadım. Gözlerinin gözü aydın bildiğimiz ve ilk gençlik yıllarımızda çok dinlediğimiz eserlerdendir. Tipik nihavent seyri olan bir eser..