Sivas Hafik Gölü - Dr. Murat

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 май 2021
  • Sivas'ın Hafik ilçe merkezinin 2 km kadar kuzeyinde bulunan Hafik Gölü'nün adı resmi kayıtlarda Büyük Göl olarak geçerken, halk arasında ise ilçenin eski adına ithafen Koçhisar Gölü adıyla da bilinir. Bu küçük gölü önemli yapan ise ülkemizde tespit edilebilmiş Paralif adı verilen göl evlerinin bulunduğu tek yer olmasıdır.
    Hafik gölü, küçük karstik bir göl olup, 1100 metre uzunluğunda, 1000 metre genişliğinde, denizden yüksekliği 1295 metre, alanı yaklaşık 0,8 kilometrekaredir. gölün ortalama derinliği ise 2- 6 metre kadardır.
    bu gölü önemli eve eşsiz yapan ise gölün batısında bulunan küçük adada tespit edilen Pılır Höyük adlı tarihi bir yerleşimdir. Pılır Höyükte kazıklar üzerinde yapılmış göl evleri bulunmuş, ve bu ahşap göl evlerinin İlk Tunç Çağı, Kalkolotik ve Neolitik zamana ait olduğu belirlenmiştir. Göl Evlerinin en güzel örnekleri genelde başta Zürih Gölü ve diğer Alp göllerinde bulunurken, Paralif adı verilen bu ahşap göl evlerinin Türkiye'deki tek örneği Hafik Gölü Pılır Höyük'tür.
    Ne yazık ki böyle önemli bir alan ile ilgili çevrede ne bir bilgilendirme ne de göl evleri ile ilgili bir maket yada rekonstriksiyon tarzı bir canlandırma bulunmamaktadır. Oysa Paralif'in ne demek olduğu ile ilgili levhalar ve bir paralif örneği göl kıyısında bulunsa bölge turistik cazibesini artıracaktır.
    Göl, resmi haritalarda Büyük Göl adıyla anılırken, Osmanlı'nın son zamanlarında Hafik'in Koçhisar adıyla ilçe olması nedeniyle Koçhisar Gölü de denilmektedir. Fakat yörede ve bilimsel yayınlarda Hafik Gölü adı yaygındır. Göl ilçeye 1,5 kilometre, Kızılırmak'a 2,7 kilometre uzaklıktadır.
    Gölün yüz ölçümü yaklaşık 80 ha'dır. Küçük olmasına karşın Türkiye'nin çok az yerinde rastlanan jips karstı göllerinden olması nedeniyle önem taşır. Kalker gibi kolay eriyen bir kayaç türü olan ve göl çevresinde yaygın olarak bulunan jipsli arazide oyulan çukurda birikirken sularda oluşmuştur. Göl çevresi alçak tepelerle çevrili bir karst çanağında yer alır.
    Türkiye'de jips karstının en yaygın görüldüğü alan Sivas - İmranlı arasıdır. Yörenin hakim litolojisi Oligosen-miyosen yaşlı jips tabakalarıdır. Açık gri, alacalı ve beyaz renkli kumtaşı ile silttaşı ve konglomera tabakaları görülür. Jips-kumtaşı tabakalarında dalga izlerinin görülmesi arazinin sığ sulu ortamda oluştuğu anlaşılır. Jipsli tabakalar Kuaterner zamanlı alüvyonlar ile örtülüdür.
    Çevre rölyefini basık sırtlar ve Hafik Ovası oluşturur. Tortulanma alanındaki jips tabakaları içinde oluşan dolinlerin aralarında erime bakiyesi sırtlar bulunur. Sırtların batısında Hafik Ovası batı - doğu uzanımlı fay hattı ile ikiye bölünmüştür. Alanda jips hidratlaşarak hacmi genişlemiş, yöreye özgü jips tektoniği gelişmiştir. Jips tabakaları fay boyunca eski tabakaların üzerine çıkmış, bazen 90°'lik eğimler oluşturmuştur. Akarsu aşındırması ve yükselmeye bağlı karstik şekiller oluşmuştur. Jips üzerinde karstlaşma, kalkerden daha hızlı gelişmektedir. Bu durum yörede fazla sayıda karstik şeklin oluşmasına neden olmuştur. Birkaç metre ile yüzlerce metre çapa sahip erime dolinleri dikkat çeker. İçinde su bulunanlar, örneğin Doğu Lota Gölü ve Batı Lota Gölü tipik bir dolin gölüdür.
    Kızılırmak havzası içinde yer alan göl, ırmak ile aynı seviyededir. Göl; yağış, kaynaklar ve yeraltı suları ile beslenir. Gölün KD'sunda bulunan Sultanpınarı karstik kaynağı gölün beslendiği kaynaklardan biridir. Sulamada kullanılan suları artık göle ulaşmamaktadır. Bu durum gölün hidrolojik dengesini bozmuştur. Mağaraönü mağarasın suları düden vasıtası ile göle geldiği düşünülmektedir. Gölü besleyen başka bir kaynak da Sıtmapınarı'dır.
    Hafik Gölü'nün gideğeni Kızılırmak'a dökülür, bu nedenle suları tatlıdır. Gölde kuraklığa bağlı seviye düşmeleri olmaktadır.
    Gölde; aynalı, sarı, kanbur ve kara sazan türleri, kadife balığı, kefal ve gümüş balığı gibi tatlısu balıkları bulunur.
    E-88 uluslararası karayolu 2 kilometre yakından geçer. Hafik'in 3 kilometre kuzeyindedir. Göle 2006'da 80 bin sazan aşılanmıştır. Türkiye'nin 135 sulak alanından biri olan gölde; sakarmeke, turna, angut ve yaban kazı görülmektedir.
    · Abone Ol: is.gd/TasKaya
    - Tüm Oynatma Listeleri: is.gd/TasKayaVideolar
    - Tr UNESCO Dünya Mirası Listesi: is.gd/UNESCOTasKaya
    - Tr UNESCO Dünya Mirası Adayları Listesi: is.gd/UNESCOAdayTasKaya
    - Tr Antik Kentler Listesi: is.gd/AntikKentTasKaya
    - Tr Müzeler Listesi: is.gd/MuzeTasKaya
    - Ankara Gezi Videoları Oynatma Listesi: is.gd/AnkaraTasKaya
    - Antalya Gezi Videoları Listesi: is.gd/AntalyaTasKaya
    - Erzincan Gezi Videoları Oynatma Listesi: is.gd/ErzincanTasKaya
    - İstanbul Gezi Videoları Listesi: is.gd/IstanbulTasKaya
    - İzmir Gezi Videoları Listesi: is.gd/IzmirTasKaya
    - Muğla Gezi Videoları Listesi: is.gd/MuglaTasKaya
    - Tunceli Gezi Videoları Oynatma Listesi: is.gd/TunceliTasKaya

Комментарии • 10

  • @muhammedabbas9113
    @muhammedabbas9113 3 года назад

    Bu ne güzelliktir!!! İlk fotoğraf muhteşem

  • @theoddgarlic8293
    @theoddgarlic8293 3 года назад

    Harika

  • @ercanakbulut8151
    @ercanakbulut8151 3 года назад +1

    Sağolasın Murat kardeşim, sayende cennet vatanımızı giderek daha iyi tanımaya başladık

    • @uzdrmurat
      @uzdrmurat  3 года назад

      Ben teşekkür ederim Ercan hocam

  • @mustafaerdogan8635
    @mustafaerdogan8635 2 года назад

    Manzara harika tam kartpostallık

  • @sebahaterdogan4254
    @sebahaterdogan4254 3 года назад

    Tam bir kartpostal manzarası.

  • @murdodondurmalar9976
    @murdodondurmalar9976 3 года назад

    Çok sıkıldım çoooook

    • @uzdrmurat
      @uzdrmurat  3 года назад

      Bu zor günler de geçecek

  • @saadeterdogan3148
    @saadeterdogan3148 Год назад

    Göl evleri nasıl oluyor?

    • @uzdrmurat
      @uzdrmurat  Год назад

      Göllerin sığ kıyı alanlarında kalın kazıklar üstünde ve tamamen ahşap olarak yapılan evlerdir. Ülkemizdeki tek örneği de Hafik gölünde tespit edilmiştir.