The working logic of the control pen is not as described to you.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 сен 2024
  • Lütfen yorumlarınızı sadece youtube’de bu videonun altına yazınız. Diğer yerlerde yazdığınız yorumları maalesef takip etme şansım yok.
    Otomasyon - Elektrik konularında eğitim videoları ve dokümanları için www.kumanda.org Otomasyon konularında güncel paylaşım grubu www.otomasyoneg... Teknolojik videolar paylaşım sayfası www.teknovid.com
    Bu video Türk gençlerinin mesleki eğitimine katkıda bulunmak amacı ile hazırlanmış olup herhangi bir ticari amaç için kullanılamaz ve çoğaltılamaz.
    Kumanda.org ‘da bulunan doküman ve videoların kullanım hakkı nedir? • Kumanda.org ‘da buluna...

Комментарии • 61

  • @Balkan066
    @Balkan066 Год назад +2

    Nötr hattının topraklamasını kaldırın kontrol kalemi her iki uçda da yanar.
    Başka bir deyişle ; 220 /220v bir izolasyon trafoda primler ucunda sadece faz da yanarken, sekonder ucunda her iki ucunda da yandığını görürsünüz. Ancak sekonderin bir ucunu topraklarsanız o uçda yanmazken diğerinde yanacaktır.
    Umarım bu olay kontrol kaleminin nötr, toprak ve faz ilişkisine değişik açıdan bakmaya yardımcı olur.
    Ayrıca Y/G kontrol kalemleride, insan teması olmadan sizin çekiç deneyi gibi küçük bir metal plakaya çalışır. Lambanın faal olduğunu test etmek içinde manyeto üteteciyle lamba test edilir ve ondan sonra canlı uç kontrol edilir. Yani; aslında lamba canlı uçda da, yüksek gerilim veren bir manyetoda da yanmaktadır.

  • @aletcantasi
    @aletcantasi Год назад +1

    Değerli paylaşım için teşekkürler Hocam, deneyinizi farklı şekillerde tekrar ettim ve aynı sonuca ulaştım. İkinci görüşünüzle benzer kanaat oluştu bende de. Burada devre sadece ayaklarımız üzerinden rezistif olarak değil de havadan kapasitif olarak da tamamlanıyor.
    Deneyi 3 farklı şekilde yaptım.
    1) Kontrol kalemi arkasındaki metal yüzeye izoleli tip (kalın izoleli elektrikçi pensesi) ile dokundum ve zayıf şekilde ışık verdi.
    2) 3-4 metre kadar 1 mm^2 NYAF kabloyu yere serdim kablonun izoleli kısmından tutarak bir miktar soyduğum ucunu kontrol kaleminin arkasındaki metal kısma temas ettirdim gene zayıf şekilde ışık verdi.
    3) Üçüncü deneyde kontrol kalemi arkasındaki lambayı normal kullanım şekliyle neredeyse aynı parlaklıkta yakmayı başardım.
    Elde ettiğim sonuçlar bu şekilde, esasen bu konu her elektrikçinin mesleki hayatında tecrübe ettiği bir konu ama bu şekilde sizin gibi dikkatli düşünemiyor insan. Yeterince uzun (5-6 metre) boyunda topraklı bir uzatmayı topraksız prize bağladığınızda ve toprak terminaline kontrol kalemiyle baktığınızda kontrol kaleminin gene zayıfta olsa ışık verdiğini görürsünüz. Buradaki kaçak da tahminimce kablo içindeki kapasitif etkiden dolayıdır. Hatta böyle durumlar için LoZ konumlu multimetreler bile çıktı.
    Farklı bir tecrübe oldu, çok teşekkürler. 😊

  • @mehmetlutfinalcabasmaz756
    @mehmetlutfinalcabasmaz756 Год назад +2

    Hocam ikinci görüşünüz doğru. Burada Kondansatör eşdeğeri oluşuyor. Kontrol kalemi ile toprak arasına konulan her yalıtkan seri bağlı kondansatör gibi çalışır. Kağıt deneyinizdeki kağıtları kontrol kaleminin arkasına değilde sizin bastığınız yere yüzeyi geniş olacak şekilde koyarsanız kontrol kalemi biraz daha parlak yanabilirdi. Bildiğiniz gibi örneğin düzlem kondansatörlerde c değeri yüzey alanı ile doğru levhalar arasındaki mesafeyle ters orantılı değişir. Tüm devreyi seri RC devresi olarak düşünürsek Lambanın yanabilmesi için 50 Hz deki kapasitif reaktansın belli değerin altında olması gerekir. Bu da eşdeğer C değerinin yeterince büyük olması ile mümkündür.
    Bu özellik 3 fazlı ac ark ocaklarında faz ile ocağın metal gövdesi arasındaki gerilim ölçümlerinde görülür.. AC Ark ocaklarında trafo sekonderi üçgen bağlı olup elektodlara gerilim uygulandığında ve elektrodların hurda metal ile teması olmadığında yani akım çekilmediğinde ocak tabanı ile her faz gerilimleri arasında yani faz toprak gerilimlerinin eşit olmadığı görülür. Bu tamamen fazlar ile ocak tabanı arasındaki dağılmış C kapasitelerinin dengesiz olmasından kaynaklanır. Elektrodlar hurdaya değip Akım çekildiğinde bu gerilimler eştlenir.
    Selamlar.

    • @mehmetlutfinalcabasmaz756
      @mehmetlutfinalcabasmaz756 Год назад

      Hocam bu tip videoların, bakış açımısı değiştirmesi ve bizi araştırmaya sevk ettmesi açısından size teşekür ediyorum.
      Bu tür incelemelerde, elektrik ve magnetik alan etkisinin eşdeğer devrede gösterilmesi ve bu eş değer devre üzerinde yorum yapılması gerekmektedir. Pratikte geçici rejimden kaynaklanan bazı anlam verilemiyen elektriksel sorunların nasıl oluştuğu, yeterli yaklaşımda elektriksel eşdeğer devrelerinin çizilip analiz edilmesi ile anlaşılır.
      Bir elektrik sisteminin eşdeğer elektrik devresi çizilirken bazen elektrik ve manyetik alan etkisinin de eşdeğer devrede gösterilmesi gerekir. Malesef bu konu üzerinde üniversitelerde çok detaylı eğitim verilmediği yüzeysel öğretildiği kanaatindeyim. Okullarda elektro manyetik uyum konularında, uzun enerji taşıma hatları incelenirken veya haberleşme vb. konularında bu tür eşdeğer devreler anlatılmaktadır.
      Kontrol kalemi incelemenizde akım çok çok küçük olduğundan, devrede magnetik etkileşim yoktur. Fakat toprak ile kontrol kalemi arasında elektrik alan olduğundan, kontol kalemiyle toprak arasına C eşdeğer kapasitesi konulur. Böylece Sistem RC devresi gibi çalışır. Burada C (veya C'lerin) hesaplanmasıda bir problem teşkil edecektir. Selemalar.

  • @ahmetbudak3660
    @ahmetbudak3660 Год назад +2

    Hocam merhaba 2. Bence de doğru insan vücudunun yüzey alanı yaklaşık 1.80 m2. Bu durumda toprak (yeryüzü) ile aradaki mesafe onlarca metre dahi olsa havanın dielektrik sabiti 1 olduğundan C=epsilon× A/d eşitliğinden insan vücudu ile yeryüzü arasındaki mesafe 20m dahi olsa sığa : 0,09 farad mertebesinde bulunur.
    Bu durumda şebeke gerilimi için kapasitif reaktans 0,03 ohmlar mertebesinde olur ki , kontrol kalemi içindeki 2 Mega ohmluk dirençle seri hali lambayı ışıldatacak akımın geçmesine müsaade eder.
    Kaldı ki 220v dc gerilimi kontrol kalemine bu şekilde uygularsak lamba ışıldamaz . Bu da kapasite etkisi ile çalıştığını doğrular.Aydınlatıcı bu videonuz için teşekkürler.

    • @electroumit
      @electroumit Год назад

      0,09 farad çok büyük bir değer. Kapasite hesabında plakalar arasındaki yüzey alanı hesaba katılır. Yani insan vücudunun yere bakan yüzeyini hesaplaman gerekir. Tüm yüzey alanını değil. Ayak alanını 40cm² olarak düşünürsek 20m mesafe için dünya ile insan vücudu arasında oluşan kapasite yaklaşık sadece 0,02pF olur. Ekleme: Bu arada havanın bağıl dielektrik sabitini değil gerçek değerini kullanman gerekiyor hesapta. Yani yaklaşık ε₀ = 8.85 × 10⁻¹² F/m

  • @dindarateist3925
    @dindarateist3925 Год назад +1

    İkinci açıklama en doğru olan, telefon ekranida aynı şekilde çalışıyor. Bunun test etmenin en kolay yolu kontrol kaleminin ucuna geniş bir levha bağlamak.

  • @dogucosgun8659
    @dogucosgun8659 Год назад +2

    Hocam harika bir video olmuş elinize sağlık izolasyon trafosunun çalışma mantığını anlatan bir video yapar mısınız kimse sizin gibi anlatmıyor

  • @yunussadiaktan
    @yunussadiaktan Год назад +2

    Güzel bir konu açmışsınız. Ben de izleyince düşündüm ve 2. Seçeneğin doğru olduğuna karat verdim. Hatta faz hattına çıplak el ile değdiğimizde çarpılmamız da akımın direkt üzerimizden toprağa geçmesi sebebiyle değil kapasitif reaktansın çok düşük olması ve arada kontrol kalemi gibi mega ohm seviyesinde bir direncin olmaması sebebiyle oluyor kanaatine vardım.

  • @fredmeyer9481
    @fredmeyer9481 Год назад +1

    Havadaki radyo dalgalari insan vucudunda ve metallerde kapasitans yapiyor olabilir. Prizdeki faz ile vucudumuz arasinda potansiyel fark oluşuyor.

  • @pakosalter
    @pakosalter Год назад +4

    Kontrol kaleminin çalışması için sonunda RC devresi olması yeterli.insan vücudu ya da başka birsey olabilir. Yeterki RC karakteristigini gösterebilsin. Toprakla temas edip etmemek önemli değil. Faz iletkeni yerine nötrü ölçmeye çalıştığınızda ise RC devresi uçlarında yeterli potansiyel fark ( gerilim ) olmayacağından lamba yanmayacaktır. Bu durumu RC devresini pilin aynı ucuna bağlayıp akım geçmemesi gibi düşünün. Kontrol kalemi vucudunuzdan devreyi tamamlanmasına rağmen üzerinizden çok küçük bir akım geçtiği için sizi çarpmaz. Aynı zamanda bu akım kakr değerinin altında olduğu için kakr de atmaz

    • @ahmetbudak3660
      @ahmetbudak3660 Год назад

      Hocam şu R C Devresinin modelini çizip bir şekilde paylaşır mısınız.

  • @everygelem
    @everygelem Год назад

    Lambanin yanmasi icin icinden akim gecmesi gerek bunu biliyoruz. İki durum var. Birincisi kontrol kaleminin direkt bu akimin fazdan topraga dogru sekilde bir iletken yoluyla tamamlaması. İkinciside deşarj akimi olarak (sizinde anlattiniz gibi) iletken nesneyi elektrik alani oluşturacak sekilde beslemek suretiyle beslemesi ve bu sayede cok az da olsa akım geçişi sayesinde lambanin yanması.

  • @metinbas
    @metinbas Год назад

    Kk nin bizden nötre olan bağlantıda yanması sadece şu şekilde olur, vücudun depo ettiği elektrik yükü statik olduğundan sadece bir atımlık kk nin ampülünü yakabilir birkaç milisaniye belki. O da ancak ampül+direnci delebilecek bir akıma ulaştığında. Birde elektrik enerjisi sadece serbest elektronlarla taşınır.

  • @yildirimkemal
    @yildirimkemal Год назад +1

    Hocam o zaman o bulunduğunuz ortamda faza değdiğinizde elektrikte çapmaması lazım değil mi?

  • @stonehead45
    @stonehead45 Год назад +4

    Hocam selamlar, bu konuyu bende merak etmistim eskiden ve anladim ki bizi sasirtan sey alternatif akim problemlerini kagit uzerinde cozmek icin kendi uydurdugumuz basitlestirilmis sistem. Ben ilk teorinize katiliyorum. Alternatif akimda pozitif gerilim oldugunda fazdan notre, negatif gerilim oldugunda notrden faza akim gider yalniz, notrden faza akim gidebilmesi icin fazin bunu cekebilmesi gerekir, yani fazin notre gore daha negatif potansiyelde olmasi gerekir, bize ogretildigi gibi bir faz bir notr 230v ac degerine ulasmiyor, faz notre gore pozitif yada negatif polaritede 230vac potansiyeline ulasiyor. Kisaca notrde gerilim degisikligi olmuyor, o hep referans degerinde (ideal dengeli sistemler icin), faz elektronlari iteliyor yada cekiyor, derslerde anlatildigi gibi kaynagi ters bagladik artik 230v ac notr tarafinda degil. Bu durumda kontrol kalemi sadece fazda yaniyor, sistem size elektron gonderiyor ve bunu geri cekiyor, buda sizin kapasitenizle alakali, cekicin alabilecegi elektron miktari bir insana gore cok daha az, o yuzden cok hafif yaniyor. Eger dengesiz yuklenmis uc fazli bir dagitim trafosundan gelen sistemde notre kontrol kalemi takarsaniz hafif sekilde yandigini goruruz, cunku notr artik kaymistir, 0 potansiyelde degildir. Merakli arkadaslar voltmetre ile faz-toprak ve notr-toprak gerilimlerini olcerek anlatmak istedigimi deneyimleyebilirler. Bu ilginc konu icin tesekkurler.

  • @egg99
    @egg99 Год назад +1

    Dediğiniz gibi tamamen kapasitansla alakalı. Biraz aluminyum folyo açıp eliniz yerine değdirirsenizde yanar ışık. Zaten sadece faza değerek çarpılmak da öyle. İnsan vücudu büyük ve elektrik yükü taşıyabilecek (sıvılar mineraller vs) yüzey alanına sahip olduğu için saniyede 50 kez elektrik yüklenip boşalarak çarpılıyor yani devre kapanmadan oluyor bunlar yoksa 230v bırakın 2 katı 2cm havayı bile geçemez. Kapasitörlerin geçirgenliği frekansla arttığı için dcde (0hz) bu yaşanmaz veya şebeke daha yüksek bir frekansta olsaydı (mesela 200hz) bu sefer daha da fazla akım geçerdi üstümüzden.

  • @bekirozcelik139
    @bekirozcelik139 Год назад +1

    teşekkür

  • @HErtas-dz3ej
    @HErtas-dz3ej Год назад +1

    Hayırlı işler hocam gece gece devrelerimi yaktın😊 ben ilk anlattığın şekilde olduğunu biliyordum ama topraktan izoleykende yanmasına şaşırıyordum

  • @seferkaya5935
    @seferkaya5935 Год назад +1

    Bu olay radyo vericilerinde daha yüksek olur ampulün tek ucu verici çıkışına değerse lamba yanar hattı tamamlayan ise yüksek frekansta havanın kapasitif direncinin düşmesi yani hava iyi bir iletken durumuna gelmesi bu kontrol kalemi hem topraktan ve hemde havadan etkilendiği için yanabiliyor şebeke frekansı 50 değilde çok daha yüksek olsa kontrol kalemine dogunmadanda yanabilir yani radyo verici mantığı ve havanın ve toprağın direnci olduğunu dusunuyorum saygılar

  • @kx250fay6
    @kx250fay6 Год назад +1

    Konrol kalem lanbasini birde ters cvr tut iyi carpiyor. Neden anlamadim ama. Araya bir adet dyot etkisi vardi olsa ters donmemesi lazim

  • @erhanerkan1960
    @erhanerkan1960 Год назад +1

    3 - 30 kHz. Arasındaki uzun dalga radyo frekansların insan vücudunda yaptığı kapasitif yüklenme kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

  • @suichaney.b.d.6957
    @suichaney.b.d.6957 Год назад +1

    insan vucudunun kapasitans özelliği vardır aslında elektron geçişi olmaz toprağa kadar fakat vucutta elektron boşalma ve yüklenme olduğundan kontrol kalemi yanar.Aynı deneyi ben multimetreyle yaptım AC volt ölçümüne alıp kırmızı probu prizdeki faza değdirip nötr ucunu toprak ve nötr ile izoleli iletken levhaya değdirdiğimde AC voltaj ölçtüm ve levha ne kadar büyük olursa o kadar yüksek voltaj ölçtüm.AC voltaj gerçekten çok garip hocam.

  • @hayatnicinden2168
    @hayatnicinden2168 Год назад

    Kontrol kalemi , insan vücudunu bir anten olarak kullanip ortamdaki nemin de iletimini kullanarak zemine , oradanda topraklama hattina ulasir. Ortamdaki cihazlar topraklama yapiyor ve devreyi tamamliyor. Zeminden uzakliginiz onemli degil, çünkü ortamdaki her cihaz zeminden gelen toprak hattı ile tüm fişlere geliyor.

  • @muratgunduz1584
    @muratgunduz1584 Год назад +2

    O zamanlar merak vardı her yerinde yaniyordu sadece dilimi degdirdim mavi ışığı gördüm sadece 😂😂😂😂😂12 yaşlarında falandim

  • @cagdasozdemir4283
    @cagdasozdemir4283 Год назад +1

    Merhaba. İletken kopuğunu bulan, pilli-ledli kontrol kalemleri de enterasan. Power kablosunun ucu boşta olduğu halde faz üzerindeki iletken kopuğunu tespit edebiliyoruz. Eğer kalem kablo çevresindeki manyetik alanı algılıyorsa kabloda akım akışı yok dolayısıyla çevresinde de manyetik alan oluşamaz. Sizin sorunuzun cevabı bu konunun da cevabı olacağı kanısındayım.

  • @electroumit
    @electroumit Год назад

    Başlık hariç güzel video olmuş ve evet neon lambalar mikroamper düzeyinde akımla çalıştığı için kontrol kaleminin tepesine büyük bir cisim dokundurduğunda yer(dünya) ile arasında bir kondansatör oluşur. Belki 1pF ancak neonun yanması için yeterli.

  • @erhansevinc3565
    @erhansevinc3565 26 дней назад

  • @advanture2082
    @advanture2082 Год назад +2

    Bu videoyu hazırlamanız çok güzel olmuş çünki elektrik hakkında doğru bilinen yanlışlar ortaya çıkıyor. Anlatmasızı saatler alan konuyu iki kelime ile anlatmak gerekirse: Elektrikle yüklü yüksek anpedanslı elektronlar düşük anpedanslı elektronlara doğru ileri geri hareket eder. ( Türkiyede saniyede 50 defa bu 50 Herzdir.) bu esnada araya yük bağlanırsa ( yani lamba yanar) 220 volt fazın anpendansına göre vucudumuz düşük anpendanstır. Yani elektrik elektronları topraga ilerlemesinin sebebide budur. Nötr dediğimiz şey de üretecin (Jenatörün) anpendans farkından doğan düşük elektronlardır. Bu yüzden elektik fazdan nötre doğru ilerler. Bu elektronlar sanıldığı gibi kablo boyunca ilerlemez bulunduğu kablo alanında ileri geri hareket eder bu hareketinden dolayı elektro manyetizma oluşturur, bu elektromanyetizma elektriği ışık hızında ilerletir.ruclips.net/video/QAgwPpT81sg/видео.html&ab_channel=EvrimA%C4%9Fac%C4%B1 bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Başarılar

  • @efeteckx2007
    @efeteckx2007 Год назад +1

    Emeğine sağlık

  • @emilefendizade
    @emilefendizade 11 месяцев назад +1

    Notur hatinda potensial sifir(0) olduğu üçün kontrol kalemi işiq vermez

  • @tugratasarim
    @tugratasarim Год назад +1

    Alternatif akımda faz kavramı başlıklı videonuz ile çoğu soruma cevap bulmuştum.
    Bu videodaki sorunuzda uzun yıllar aklıma takılmıştır.
    Yeterli gerilime sahip Bir transformatör çıkışındaki iki kaboladan herhangi birini kontrol kalemi ile ölçmeye çalışsak kontrol kalemi çalışır mı?

  • @elifceker1911
    @elifceker1911 9 месяцев назад

    Hocam nötr ve toprak trafonun çıkışında bağlı dediniz dolayisiyka insan ayni noktada degmis oluyor ve potansiyel fark oluşmadığı icin akım akmıyor kontrol kalemi yanmiyor doğru mudur?

  • @movingheadist
    @movingheadist Год назад +1

    topraklama ile ilgilide kafamda soru işaretleri var. topraklama içinde bildiğimiz kaçak akım toprak üstünden akıp en yakın trafo merkezine ulaşıp devresini tamamlar. bendeki soru işareti şu 100 mt kabloda bile kaç volt voltaj düşümü olurken kaçak akım yüzlerce metre nasıl ilerleyip devreyi tamamlayabiliyor

  • @movingheadist
    @movingheadist Год назад +1

    üreticilerden net bilgi alınabilinir mi acaba

  • @fatihdegerli1601
    @fatihdegerli1601 Год назад +1

    İzole paspas üzerinde bile yanıyor. Sebebi bende vücudun kapasitif özelliğinden dolayı

  • @canavc3882
    @canavc3882 10 месяцев назад

    kolay gelsin sorum olacak. elimde bir metre kaliteli hoparlör kablosu var 2*1.5 kablonun birinin ucuna elektrik verince diğer uçlarından birisi tam diğeri kısık yanıyor sebebi nedir?

    • @bilmediğini_bilen_biri
      @bilmediğini_bilen_biri 6 месяцев назад

      Bir kabloda elektrik varsa bu kabloya yaklaştırdığın başka bir kabloda da elektrik oluşur. Elektriksel alanla ilgilidir bu. Hatta kablosuz şarj cihazı böyle çalışır. Telefonu cihazın üstüne öylece bırakırsın ve şarj olur.

  • @recepemregokcu2716
    @recepemregokcu2716 11 месяцев назад

    Hocam bulunduğunuz ortamın topraktan izole olduğuna %100 eminseniz sağlama yapmak adına bir de faza direkt elinizi değerek denemeliyiz😂 Şaka bir yana iyi çalışmalar diliyorum😊

  • @anilonkibar
    @anilonkibar Год назад +1

    Mehmet Hocam Merhabalar , aklıma şöyle birşey takıldı bir anlıkta olsa kontrol kalemine dokunurken yerle ilişkimizi kesersek (zıplarsak mesela) ne olur?

    • @OtomasyonEğitimiMehmetTosuner
      @OtomasyonEğitimiMehmetTosuner  Год назад +1

      aynı sonuç

    • @aslhanvedavut1042
      @aslhanvedavut1042 Год назад

      @@OtomasyonEğitimiMehmetTosuner Zıplayınca kontrol kalemi ışık vermez diye düşünmüştüm. Deneyince gördüm ki çok az da olsa ışık yanıyormuş. Çekici misina teliyle bağlayıp denemedim ama galiba az da olsa aynı etkiyi yapacak :)

  • @muratgunduz1584
    @muratgunduz1584 Год назад +1

    Yemin ederim ben kontrol kalemine dilimi vurmuş adamım tabiki karşı duvara carpildigimi hatırlıyorum sadece 😂😂😂😂😂

  •  Год назад +1

    Hocam insan topraktan yaratılmıştır. Bize değince toprağa değmiş oluyor. Olaya bu taraftan bakmamışsınızdır eminim.

  • @jarwik
    @jarwik Год назад +1

    ben hava üzerinden yada havadaki başka gazlar üzerinden devreyi tamamladığını düşünüyorum

  • @bilmediğini_bilen_biri
    @bilmediğini_bilen_biri 6 месяцев назад

    V/R=I V(gerilim), R(direnç), I(akım)
    Prizdeki elektrik 220V. Aradaki direnç de mesela 220 ohm olursa
    220/220=1 amper akım geçer
    Aradaki direnç mesela 5000 ohm olursa
    220/5000=0,044 amper akım geçer
    Aradaki direnç 9999999999 ohm olursa
    220/9999999999=0,000000022 amper akım geçer
    Ve direnç ne kadar artarsa artsın, geçen akım azalsa da her zaman geçer. İşte siz, ayağınızdaki çorap, yerdeki halı, parke, beton zemin vs.. tüm bunların direnci ne kadar büyük olsa da hiç bir zaman sonsuz dirençli değil. Peki sonsuz direnç olsaydı,
    220/sonsuz=0 amper akım geçerdi. Yani akımın geçememesi için direncin sonsuz olması gerekir ki hiç bir maddenin direnci sonsuz değildir. Kontrol kalemindeki ampul çok çok az akımda bile ışık yayacak özel bir ampul olduğundan aradaki devasa dirençten geçen küçücük akım, kalemdeki ampulü yakmaya yetiyor

  • @dedebarssescigiloglu6137
    @dedebarssescigiloglu6137 Год назад +2

    İnsan vücudu enerji depolayabilir bunun en basit örneği statik enerjidir. Yani sizinde söylediğiniz gibi insan vücudu bipolar kutupsuz kondansatör gibidir.

    • @OtomasyonEğitimiMehmetTosuner
      @OtomasyonEğitimiMehmetTosuner  Год назад +1

      o zaman nötr hattındada kontrol kalemi yanması gerekmez mi?

    • @dedebarssescigiloglu6137
      @dedebarssescigiloglu6137 Год назад

      Nötr hattı akımın sonlandigi yer aradaki yüksek omajli direncden dolayı akım yüksek oranda sinirlandirildigi için tepki goremiyor olabiliriz.ben vücudun fazdan gelen akıma karşı bir akım uyguladığını düşünüyorum faz çakışması gibi olabilir etkiye tepsi tabiki bu benim varsayımım hocam yüksek elektrik elektronik ve fizik bilgisine sahip değilim 🙏🙏

    • @lokmangoksal7970
      @lokmangoksal7970 Год назад

      ​@@OtomasyonEğitimiMehmetTosunerkontrol kalemini yakacak kadar enerji bulunmuyor diye dusunuyorum hocam 🤔

    • @Seyfi41
      @Seyfi41 Год назад

      ​@@OtomasyonEğitimiMehmetTosuner hocam nötr hattı tesislerde topraklanıyor dediniz. Bu bağlamda nötr hattında potansiyel fark sıfır olmalı. İnsan vücududa sıfıra yakın kabul edersek nötr hattına değdirdiğimizde yanmamalı. Bence sorunuzun cevabı tamamen potansiyel farkın oluşumu ile ilgili. Nerede potansiyel fark oluşabiliyor ve lambayı yakabilecek seviyedeyse ışık yanıyor.

  • @unalakdogan9416
    @unalakdogan9416 Год назад +1

    2. Seçenek daha akla yatkın hocam

  • @nadiraydin2748
    @nadiraydin2748 Год назад

    Aslında yanlış isim vermişler yalancı kalem deselermiş. Herşeyi ölçüyor.
    Işi bilen hiç kullanmaz.