Een on-Nederlands landschap naast de drukke stad
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- On-Nederlandse landschappen, gewoon in ons eigen land. In Maastricht kun je een tijdreis maken van 145 miljoen jaar. Wanneer je de Sint Pietersberg afdaalt in de ENCI-groeve, waan je je even in een compleet andere wereld.
WORD VRIEND VAN DIT KANAAL!
petjeaf.com/we...
SHOP
shop.weetjedat...
ZIEN WAAR WE GEWEEST ZIJN?
weetjedatookwe...
HEB JIJ EEN GOED VERHAAL? NEEM CONTACT OP!
bart@weetjedatookweer.nl
weetjedatookwe...
Instagram: @weetjedatookweer
Discord: / discord
DISCLAIMER
De inhoud van deze video is nooit volledig. We maken onze video's om jou te verrassen en te verwonderen over alle verhalen die Nederland rijk is.
En zoals zo vaak: op beeld is het gevoel wat je krijgt wanneer je daar rondloopt niet te bevatten. Zeker een aanrader om te bezoeken wanneer je in de buurt bent!
Heel bijzonder om daar rond te lopen. Al die lagen met vuursteen die je nog in het mergel kunt zien zitten. En hoe enorm groot het is.
Waarom heb je zo weinig volgers? Volg dit kanaal!
Ik ook vanaf nu. Kreeg net een short als aangeraden video. Hele fijne content. Lekker kort en helder verteld. Top!
I know right!? Zulke goede videos allemaal!
Wil je het gangenstelsel zien? Ik ben er bekend. Je maak echt hele toffe video’s!!
Ben er ook geweest, lopend en met een step, en natuurlijk met een gids. Dat is herl hard nodig, anders kom je er nooit meer uit. Maar een gids weet ook erg veel te vertellen, en dat maakt het nog gaver om er en te zijn geweest.
Want: hoe kan het dat de tunnels zo hoog zijn?
op je vraag is het antwoord kijk maar eens naar een oude kerk daar in de buurt. de belangrijkste fundatie blokken zijn vaak zeer groot. Uit die hoge tunnel kwam eigenlijk slechts 2 blokken uit. 1 uit de onderste en 1 uit de bovenste laag. Altans die blokken leverde het meeste geld op.
in de zij gangen zie je dat het minder hoog was. dat waren vaak de goedkopere blokken die ook voor de iets minder rijke midden klasse werden gebruikt voor hun huizen.
De nachtwacht lag niet opgeslagen in een ondergrondse bunker, maar in een ondergrondse kluis.
Jullie hebben beiden gelijk, de oorlog was lang...
De Amsterdamse kunstbunker was in maart 1940 wel op tijd gereed gekomen en de schilderijen van Van Gogh, Breitner en Mondriaan lagen bij de uitbraak van de oorlog veilig onder het duinzand bij Castricum. Eerder had deze hele collectie nog in schepen op de Rijpweteringschevaart gedobberd. Na het uitbreken van de oorlog bood de Amsterdamse kunstbunker in Castricum tijdelijk ook onderdak aan de topwerken van het Rijksmuseum, het Boijmans van Beuningen en privéverzamelaars zoals de familie Van Gogh. De Nachtwacht werd daarom op 12 mei 1940 van Medemblik naar Castricum verplaatst.
Pas in november 1940 waren de andere kunstbunkers gereed en werd de Nachtwacht verplaatst van de kleine Amsterdamse bunker in Castricum naar de officiële rijksbunker in Heemskerk. Ondanks dat Nederland in deze tijd door Duitsland is bezet, lieten de Duisters de Nederlanders hun gang gaan. De Nederlandse Inspectie Kunstbescherming werd door de Duitsers intact gelaten, omdat de Duitsers ook belang hadden bij een goede bescherming van de kunstschatten. Na de oorlog zouden de Nederlandse topstukken namelijk moeten prijken in het Führermuseum in Linz.
In de loop van de Tweede Wereldoorlog veranderen de veilige Nederlandse duinen in een nieuw oorlogsfront. De Duitsers bouwen hier de Atlantikwall om zich te beschermen tegen een mogelijke Britse invasie. De ooit zo veilige geachte duinen zijn daarmee niet langer een geschikte plek voor de opslag van de belangrijkste Nederlandse kunstwerken. In allerijl worden daarom nieuwe onderkomens voor de schilderijen gezocht.
Tussen december 1941 en maart 1942 werd daarom een kluis gebouwd in de mergelgrotten van de Sint Pietersberg en op 24 maart 1942 werd de Nachtwacht hiernaartoe gebracht. Gedurende drie jaar zou de Nachtwacht hier opgerold opgeslagen liggen. Het doek hing een een soort stellage en werd dagelijks een beetje gedraaid om verklevingen tegen te gaan. De kunstwerken werden bovendien 24 uur per dag bewaakt door politiemensen en museumpersoneel. In totaal lagen in de kluis 750 schilderijen opgeslagen waaronder 43 Rembrandts, 24 werken van Jan Steen en 14 schilderijen van Frans Hals.
in +/- 4o jaar een hoop vernietigd.
Ik heb nog een echte tand van de mosasaurus 😁
Mijn Opa was heel lang dikke deur van de ENCI
Laat dat bijna maar weg, 100% on-Nederlands 🙂 het kan er wel zeer heet worden in de zomer, een soort micro klimaat.
Om de hoek