Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

In ce situatii un polip colorectal poate insemna cancer - Prof. Dr. Andrada Seicean

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 май 2021
  • Polipi colonici
    1. Ce sunt polipii colonici? Cand inseamna cancer?
    Polipii sunt leziuni protruzive , nodulare care se dezvoltă în lumenul colonic. Unele dintre acestea, adenoamele, au capacitatea de a evolua la displazie și să dea naștere la celule de cancer colorectal (CCR). Dacă nu există istoric familial, trecerea de la adenoma la carcinoma durează 9-10 ani. Dacă există istoric familial, carcinogeneza poate fi accelerate la 2-3 ani. Dacă se depășește in profunzime peretele intestinal, polipul malignizat devine cancer colorectal.
    2. Care sunt factorii de risc ce duc la apariția lor?
    Factorii genetici- de exemplu istoricul familial de cancer sub 50 de ani, rude de gradul I cu un CCR, alimentația bogată in lipide si carne rosie, obezitatea, probabil fumatul si sedentarismul reprezintă factori de risc.
    3. Exista mai multe tipuri de polipi? Evolutia lor este diferita in functie de tip?
    Exista polipi cu potential de transformare malign , cum sunt adenoamele, sau polip benigni cum sunt cei hiperplazici, inflamatori, juvenili. Aspectul este diferit la examinarea colonoscopica sau folosirea de examinare cu lumina filtrate, ceea ce permite aprecierea polipilor care trebuie rezecați.
    4. Care sunt principalele metode de investigare?
    Standardul de aur este colonoscopia. Exista indicatori de calitate ai colonosocpiei, unul dintre acestia fiind pregatirea dinaintea examinarii care trebuie sa permita evidentierea optima a mucoasei colonice. Este de dorit evaluarea cu tehnologie endoscopica avansată, de definitie inalta, cu lumina filtrate. In plus procedura este influentata si de experienta operatorului. Alte positbilitati, cum ar fi colonografia CT sau videocapsula, deși par atractive pentru pacient, au dezavantajul că, desi se foloseste aceeasi pregatire ca si pentru colonoscopie, pot scăpa polipii foarte mici de sub 5-6 mm si nu pot indeparta polipii gasiti, deci acesti pacienti tot vor avea nevoie de colonoscopie standard cu polipectomie. Din acest motiv, aceste 2 examinari se recomanda doar in conditii foarte bine selectionate, de exemplu un sindrom aderential foate important.
    5. În ce situații se poate interveni si terapeutic, in timpul investigatiei, in asa fel incat pacientul sa suporte o singura procedura?
    La persoanele de peste 50 de ani, riscul de a prezenta polipi este de 20-30%, mai ales la bărbați. De aceea se recomandă efectuarea unei colonoscopii de screening la această vârstă dacă pacientul nu are istoric familial de CCR. In timpul colonoscopiei se pot rezeca polipii găsiți, iar pacientul va intra intr-un program de supraveghere al polipilor , conform ghidurilor europene in vigoare, cu o frecventa de 1 pana la 10 ani, in funcție de ceea ce s-a gasit in timpul colonoscopiei.
    Dacă pacientul are istoric familial, mai ales cu rude cu CCR sub 50 de ani, medicul stabileste la ce vârstă se incepe colonoscopia.
    Exista polipi colonici dificili, situați în zone mai greu accesibil (valva ileo cecala, cecul, regiunea apendiculară, perianal) sau in apropierea unor diverticuli sau polipi mari, cu extensie laterala. La acestia tratamentul este tot endoscopic, dar necesită o tehnica de polipectomie avansata, speciala (rezectie mucozala si disectie submucozala) care asigura indepartarea completa a polipului si cu risc minim de tip hemoragie sau perforatie.

Комментарии • 7

  • @doinadumitrescu3354
    @doinadumitrescu3354 5 месяцев назад +1

    Stresanta voce si explicatii ca la clasa

  • @dumitrutraistaru8329
    @dumitrutraistaru8329 3 года назад +2

    După operația de polipi care sa aflat în mucoasă și aproape de rect a doua zi a apărut durere ce înseamnă, ce trebuie să fac?

  • @mirelagheorghe3903
    @mirelagheorghe3903 5 месяцев назад +1

    Dacă se întîmplă să am svaun diareic apoi normal dar asta nu tit timpul ce înseamnă? 4:48

  • @DorinaGrigore-ov4yd
    @DorinaGrigore-ov4yd 5 месяцев назад +1

    Buna dimineata o rugaminte la dv unde este aceasta clinica si cum o gasim pe doamna doctor va multumesc!

    • @clinicagastromed763
      @clinicagastromed763  5 месяцев назад

      Clinica GastroMed, str. Moldovei, nr. 3, Cluj-Napoca, tel: 0744332107, 0364411000

  • @paunamanea2444
    @paunamanea2444 11 месяцев назад +2

    La ce spital lucrează doamnă doctor !

    • @mase3336
      @mase3336 6 месяцев назад

      Medicala 3 din Cluj Napoca