Mod Birleştirme Yöntemi ile Bina Yapısal Analizi (SAP2000 Uygulamalı)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 окт 2024
  • Kitabı temin edebileceğiniz linkler:
    www.nobelyayin...
    www.kitapyurdu...
    www.dr.com.tr/...
    Kitap Bilgisi:
    Bu kitap, 1 Ocak 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) esaslarının kullanıcılar tarafından daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda, SAP2000 programında modellenen perdeli-çerçeveli betonarme bir binanın; burulma düzensizliği kontrolü (A1), zayıf kat düzensizliği kontrolü (B1), yumuşak kat düzensizliği kontrolü (B2) yapılmıştır. Bununla birlikte azaltılmış iç kuvvetlerin ve yerdeğiştirmelerin eşdeğer taban kesme kuvvetine göre büyütülmesi kontrolü, betonarme perdelerin devrilme momenti kontrolü, etkin göreli kat ötelenmeleri kontrolü, ikinci mertebe etkileri kontrolü ve son olarak eksenel yük etkisindeki betonarme kolon ve perdelerin enkesit boyutlarının yeterlilik kontrolü yapılmıştır. Model bina, bahsedilen kontrollerin birçoğunu sağlamayacak şekilde tasarlanmaya çalışılmıştır. Bu sayede TBDY’de yer alan yaptırımlar dikkate alınarak kullanıcılara çözüm yöntemleri sunulmuştur. Bunun için modellenen betonarme binanın işlem adımları SAP2000 yapı analiz programında temel düzeyde anlatılmıştır. Binanın düşey yükler altındaki analizi için sabit yük, hareketli yük, kar yükü ve sıcaklık yük etkisi dikkate alınmıştır. Binanın yatay yükler altındaki analizinde doğrusal hesap yöntemlerinden biri olan ve daha yaygın kullanılan Mod Birleştirme Yöntemi tercih edilmiştir. Eksenel yük etkisindeki betonarme kolon ve perdelerin enkesit boyutlarının yeterlilik kontrolü için TS 500 ve TBDY’de yer alan yük kombinasyonları dikkate alınarak analizler gerçekleştirilmiştir.

Комментарии • 8

  • @bilekgucutv
    @bilekgucutv Год назад +1

    Video için teşekkürler hocam.

  • @izzettinturgal5848
    @izzettinturgal5848 Год назад +1

    Hakan hocam emeğinize sağlık. Videolariniz gayet güzel devamını bekliyoruz hocam.tesekurler

  • @huseyintoraman2996
    @huseyintoraman2996 Год назад

    Hakan bey merhaba..Kitabınızı aldım. Çok güzel bir çalışma.Devamını kendi adıma bekliyorum.Farklı R katsayıları dikkate alan bir proje videosu yayınlayabilirminiz

  • @dr.hakandilmac
    @dr.hakandilmac Год назад +1

    Sayın hocam.. Elinize emeğinize sağlık.. tüm meslektaşlarım adına kıymetli hizmetleriniz için, tebrik ve teşekkür ederim...

  • @ozcansarkaya8508
    @ozcansarkaya8508 Год назад +1

    Hayırlı olsun.

  • @Murad29315
    @Murad29315 Год назад

    Merhaba ,
    Çelik yapılarda , birleşimlerimizi tasarlarken moment aktaran veya mafsallı olur diye genellikle 2 kabul yapıyoruz.
    1-) Yapıya gelecek yatay deprem ve çelik yapılarda özellikle rüzgar yükünden dolayı yapıda oluşacak dönmeleri engellemek için , Moment aktaran birleşimleri, binayı taşıyan ana çerçevedeki bağlantılarda mı yapmak daha mantıklı olur? Örneğin kolon-temel birleşimleri, çatı kirişi kolon bağlantıları , mahya bağlantıları vs.
    2-)Mafsallı birleşimleri de çapraz bağlantıları , tali kiriş bağlantıları , çatı aşık bağlantıları vs. gibi yapının ikincil taşıyıcı elemanları diyebileceğimiz yerlerde yapmak mı daha mantıklı olur ? Sonuçta yapıya zarar verecek olan dönmeleri 1. maddedeki yerlerde karşılamış olduk.
    3-)Şöyle bir kabul yapmak yanlış olur mu ? Moment aktaran tasarladığımız birleşimlerde , mesnette de moment çıkacağı için kolon kesitleri biraz daha artmakta , açıklık momenti azalacağından kiriş kesitleri de biraz daha azalmakta ? Tam tersi mafsallı birleşimlerde de mesnetlerde moment olmayacak , ama kiriş açıklığında moment artacağı için kiriş kesiti biraz daha büyür ? Yani kısaca moment aktaran birleşimlerde kolon kesitleri , mafsallı birleşimlerde kiriş kesiti büyür diyebilir miyiz ?
    Son olarak özetle, yapımızda birleşimlerimizi nerede moment aktaran , nerede mafsallı olarak tasarlamak mantıklı olur ?
    Saygılarımla.

  • @yasaryazgan89
    @yasaryazgan89 Год назад

    hocam çelik konstruksiyonda kitap gelecekmi?