Arduino GERÇEKTEN Nedir? Ticari Üründe Kullanılır mı? Neden Küçük Görürler?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 июл 2020
  • 🌟Yeni internet mağazamız: www.robo90.com/?...
    🌟 YENİ Arduino Dersleri Oynatma Listesi (Playlist): • Neden Bu Arduino Kursu...
    Arduino kartlarını kullanmayı seven pek çok kişi var. Peki gerçekten Arduino nedir biliyor muyuz? Kullanmayı seven çok olduğu gibi, nefret eden de var haliyle. Muhtemelen denk gelmişsinizdir. Neden nefret ediyorlar? Neden sevmiyorlar? Haklılar mı? Peki asıl soru, Arduino ticari işlerde kullanılır mı? Bu soruların cevabını bu videoda vermeye çalıştım. İyi seyirler :)
    👉 İnternet Sitesi: lezzetlirobottarifleri.com/
    👉 Instagram: / lezzetlirobottarifleri
    👉 Discord Sunucumuz: / discord
    👉 RUclips Katıl butonu ile destek olmak için: / @lezzetlirobottarifleri
    👉 RUclips kanalımıza abone olmak için: ruclips.net/user/lezzetlirobot...
    👉 Arduino Gerçekten Nedir?: lezzetlirobottarifleri.com/ar...
  • НаукаНаука

Комментарии • 464

  • @LezzetliRobotTarifleri
    @LezzetliRobotTarifleri  Год назад

    🌟 YENİ Arduino Dersleri Oynatma Listesi (Playlist): ruclips.net/video/D97WhJh_WqQ/видео.html
    🌟Yeni internet mağazamız: www.robo90.com/?+lrt&+nedir&

  • @selimburak214
    @selimburak214 3 года назад +150

    Bir örnek: tamir etmek için bulaşıkmakinemizi söktüğümde içinde atmel işlemciyi görünce eski dostumu görmüş gibi olmuştum 😄

  • @LezzetliRobotTarifleri
    @LezzetliRobotTarifleri  3 года назад +61

    Bu videoda bahsedilen konuları beğendiyseniz daha çok kişiye ulaşması için videoyu beğenebilir misiniz? Teşekkürler :) Gerçekten özellikle merak ediyorum. İnsanlar bu konularda ne düşünüyor diye? Yorumları uzun süre takipte tutacağım :)

    • @GGMM670
      @GGMM670 3 года назад

      abi gerçekten aklımdaki sorulara gene cevap oldun tıpkı kart tasarımındaki gibi allah senden razı olsun :)

    • @omerfidan892
      @omerfidan892 3 года назад +2

      siemens PLC açıp içine bakınca farklı bir teknoloji görürseler ticari kullanılmaz desinler. yıllardır makine tasarımı ve üretiminde çalışıyorum.otomasyoncu diye tabir ettiğimiz sadece siemens arayüzünü bilen arkadaşlara inat arduino öğreniyorum. temelinde hepsi aynı ama ticari ürünler kendi ekosistemini kurmuş ve komponentlerin kalitesi artıyor. tek farkları bu.

    • @sezginkorkmaz976
      @sezginkorkmaz976 3 года назад +1

      @@omerfidan892 benimde cemremdeki otomasyoncu arkadaslar arduinonun bir plc kadar stabil calismadigini bir cok dis etkenden etkilendigini (frekans.titresim toz vb.) bu yuzde pahali olmasina ragmen plc lerin yerini dolduramayacagini soyluyorlar.sizin fikriniz nedir?

    • @omerfidan892
      @omerfidan892 3 года назад +1

      @@sezginkorkmaz976 tabi ki ucuz olmasının sebebi malzeme kalitesi. plc kadar stabil değil ama uygun ekipmanları sisteme eklerseniz bunlarda giderilir. teknoloji tamamen aynı. arduino geniş kitlelere ulaşmak için mümkün olduğunca ucuz olmayı seçmiş.daha pahalı geliştirme kartları var. raspbery pi yi birkaç endüstriyel uygulamada kullanmışlığımız da var.kendi pcb dizaynını yapıp kaliteli malzeme ve bir atmega mikrodenetleyici ile gayet iyi çalışan endüstriyel makineler yapılabilir. özünde bunun pahalı bir arduino olduğu gerçeği değişmez :d ekleme yapayım.1985 model bir makineye revizyon yapmıştık. panosu masa kadardı ama yaptığı işlem 3 tane 2kwa motoru sensör verisine göre ileri geri döndürmekti sadece.müşteri kabul etmez tabiki ama o işi arduino ile yapsak 20bin euro ya mal olmazdı ve yinede 7 -24 çalışırdı.

    • @ardadogan242
      @ardadogan242 3 года назад

      ben beğendim

  • @STMFRE
    @STMFRE 3 года назад +18

    Hem Arduino kurslarına hem de ARM mimarisi ile tasarlanmış STM32F446RE ve STM32F4 Discovery kartlarla ilgili projeler yapılan kurslara katılan bir arkadaşınız olarak katkıda bulunmak istiyorum her iki sistem de benim için çok kıymetlidir çoğunu zaten söylediniz.. İsmek kurslarına katıldığımda iki tane 3D yazıcı yaptım birincisi Arduino mega2560 ilk göz ağrım 20*20 ikincisi ise yine arduino tabanlı daha ileri seviye bir kart olan mks genL.1.0 kartı bu yazıcı da 33*33 tabla boyutlu.. ve gururla söylüyorum ki bu yazıcılarla ördüğüm robotik kol parçaları ile yine arduino uno ile robotik kol yaptık yine uno kullanarak yaptığımız arazi aracını üzerine bu robotik kolu monte ettik... yeri geldi ofisteki fotokopi makinesinin kırılan kağıt tutacağını kendi üretimimiz arduino kartlı 3 d yazıcılar ile bastık bir süre şey yaptık... evet katılıyorum bir çok ticari proje arduino ile yapılabilir çocuklar da dahil her yaştan insanların arduino ile bu projeleri yapabilmeleri çok güzel bir şey... ancak işin içine profesyonellik girmeye başladığında arduino profesyonel projeler için yetersiz kalabilmektedir örnek vermem gerekirse şöyle 4kg ve üzeri kalkış ağırlığı olan bir drone veya bir İHA yapmaya kalktığınızda Arduino kullanmaya kalkarsanız aracınızı ya uçuramazsınız ya da youtube da birisi yapmış sarhoş gibi yalpa vurarak uçar... uçuş kontrol kartlarının ARM mimarisi ile dizayn edilmiş kartlar ile yapılması bundandır en dandik discovery kartın bile hızı 168 MHz dir ne bileyim çoklu interruptlar vardır bunu yöneten NVİC vardır, Timerlar vardır... aynı anda işlemcide birden fazla işlem yapılabilme yeteneği vardır..kullanılmayan işlem işlemcide beklemeye alınma özelliği vardır... benim bildiğim klasik Arduino da bunlar yoktur... cep telefonları, Bilgisayarların işlemcileri A serisi ARM mimarisi ile olan işlemcilerdir ne bileyim savunma sanayi projeleri R serisi sanırım.. örneğin otomativde kullanılan BUS sistemlerinde arduino kullanamazsınız yani buraya yazmayla bitmez bunlar... Arduino da çok kıymetlidir çünkü kolay ve mükemmel projeler yapabilirsiniz... açık kaynak kodludur biraz elektronik bilgisi olan ve az bir emek veren her kes güzel işler yapabilir ARM mimarisi ile tasarlanmış boardlar veya gömülü sistemleri öğrenmek te çok kıymetlidir... çünkü Arduino nun üzerine ilaveten çok daha profesyonel, hızlı ve esnek projeler yapabilirsiniz... mesela bizim yaptığımız drone projesinde kullandığımız pixhawk ki çok iyi bir uçuş kontrol kartıdır işlemcisi ARM tabanlıdır

  • @arduinoatolyem2121
    @arduinoatolyem2121 3 года назад +2

    hocam bildiğim youtube kanalları arasında en güzel anlatan kişi sizsiniz bence. video için teşekkürler

  • @corumemltanitim
    @corumemltanitim 3 года назад +13

    Tebrik ederim. Söylediklerinize katılıyorum. Ancak arduinoyu ticaride kullanımını zorlaştıran. Kullanıcıların gerekli parazit filtrelerini kullanmayı bilmemesi. Bu konuda da bir video cekerseniz çok faydalı olur. Tebrik ederim başarılarınızın devamını dilerim

  • @hasanaltuntas756
    @hasanaltuntas756 3 года назад

    Bilgilendirme için teşekürler volkan kardeşede destek👍

  • @waddahismail9681
    @waddahismail9681 3 года назад +1

    emeğinize sağlık ...
    güzel bi konuşma olmuş

  • @halilyagc1813
    @halilyagc1813 2 года назад +1

    Video Çok Yardımcı Oldu Teşekkürler Abi

  • @muminkalinkaya9904
    @muminkalinkaya9904 3 года назад

    Emeğinize sağlık. Çok yararlı bir açıklama videosu olmuş.

  • @abdullahcakan
    @abdullahcakan 3 года назад +5

    Ağzınıza sağlık, Makine mühendisiyim, hiç bir elektronik eğitim almadım, ama arduino ve matlab/siimulink üzerinden kendime yetecek şekilde öğrendim ve öğrencilerime de dilimin döndüğünce kapalı sistem kontrol sistemleri (PID, LQR) ve örneklerini uygulamalı bir şekilde anlatabiliyorum bana bu kadarı yetiyor.

  • @hastaadam4139
    @hastaadam4139 3 года назад +1

    Cok akilli cok zeki bir insansin aklimdaki sorularin cevaplarini surekli bu kanalda buluyorum alnindan opuyorum degerli kardesim kral bir insansin

  • @evlad-vatan4577
    @evlad-vatan4577 3 года назад

    Çok aydınlatıcı bir video olmuş. Başarılarının devamını dilerim.

  • @osmanzihnierenler1159
    @osmanzihnierenler1159 3 года назад +4

    Teşekkür ederim, emekleriniz için. Arduino ekosisteminin ticari ürünlerde kullanılması konusunda "kullanılır mı, kullanılmaz mı" diye bir tartışma çok gereksiz. Arduino olarak karşımıza çıkmış bu sistem hakkında yeni bir icatmış gibi düşünenler olabilir ama, bu sistem başka adlarla başka disiplinlerle yıllardır ticari işlerde zaten ve çok başarılı bir şekilde kullanılıyordu ki.

  • @electronic7979
    @electronic7979 3 года назад +3

    Emeğinize sağlık.

  • @keremeser007
    @keremeser007 3 года назад +1

    Konuya uzak biriyim, yani ilgisi olan biri değilim pek, ama video ilgimi çekti ve keyifle dinledim. Eline sağlık..

  • @ardadogan242
    @ardadogan242 3 года назад +1

    100 bin aboneye yaklaşmışız tebrik ederim

  • @Susceptive35
    @Susceptive35 3 года назад +2

    Elektronikle alakam olmasa bile videolarını ve projelerini severek takip ediyorum. Dilin kemiği yok işte herkes birşeyler atıp tutuyor takma kafana moralini bozma.

  • @hasanakdag5407
    @hasanakdag5407 2 года назад +1

    Güzel bir sohbetti

  • @SerafettinAkkanat
    @SerafettinAkkanat 3 года назад +1

    Emeğine sağlık güzel aydınlatıcı bir video olmuş. Kendin yap işlerine adım atacaklar için olmazsa olmaz arduino.

  • @osmansozdinler4833
    @osmansozdinler4833 3 года назад

    Çok güzel fikir ler paylaşımın için teşekkürler.

  • @mustafagurel6168
    @mustafagurel6168 3 года назад +1

    Dostum anlattıkların noktasına kadar doğru bence ancak bu kadar net ve güzel bir anlatım olabilir başarılar diliyorum

  • @bysamur
    @bysamur 3 года назад

    Cok guzel bir anlatim olmus emegine agzina saglik tesekkurler

  • @emredumanc9787
    @emredumanc9787 3 года назад

    merhabalar söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. ve 9. dk dan sonraki konuyu düşünüp esp ve rasperyy pi yi denemek istedim ama hiç başarılı olamadım keşke senin gibi kaliteli bir kaynak bulamıyorum seni canı gönülden çok seviyorum idolümsün

  • @netbilgiler1568
    @netbilgiler1568 3 года назад

    Tebrikler teşekkürler. Zeki insanlar başka oluyor 👏👍

  • @mursitkc5328
    @mursitkc5328 3 года назад

    Gençler gümbür gümbür geliyor. hayranlikla seyrediyorum 👏👏👏

  • @TevfikBEKTAS
    @TevfikBEKTAS 3 года назад

    Sonuna kadar katılıyorum.

  • @davuthanmilletsever1769
    @davuthanmilletsever1769 3 года назад

    Cok iyi açıklama tam destek

  • @MrFTALO
    @MrFTALO 3 года назад +10

    Ağzınıza sağlık olayların dışında biri olarak neyin ne olduğunu gayet iyi anladım.

  • @FromTheWorld32
    @FromTheWorld32 Год назад

    Güzel bir video ve anlatım olmuş. Ispartadan selamlar.

  • @metinbas
    @metinbas 3 года назад

    Selam aleyküm. Çok güzel anlatım yapmışsınız. Evet bende bazı beyaz eşyaların kartlarında atmeganın çeşitli işlemcilerine denk geldim. Arduino ilede yapabilirlerdi fakat, mühendisler aynı karta hem güç devresi hem tuştakımı hem elektromekanik parçaları yerleştirip bitiriyor işi. Arduino ve makineye özel shild tasarlamaktansa hepsini bir kerede halletmiş. Dediğiniz gibi ticari her şeyde kullanılabilir fakat yapı itibari ile uyumlu olduğu sürece. Uğraştırır belki ama neden olmasın

  • @baybarsbagryank7515
    @baybarsbagryank7515 3 года назад +9

    Arduino veya başka bir mikrodenetleyicili sistem bir araçtan fazlası değildir. Her ürünün apayrı yetenekleri vardır. Asıl mesele geliştirilecek ürün için veya proje için optimum seçimi yapabilmektir. Bu optimum seçimler arasında zaman, ürün maliyeti, dokuman-kaynak miktarı gibi sayılabilecek onlarca şey var. Bir elektrik-elektronik mühendisi olarak şunu tavsiye ederim elektronik devreleri ve sistemlerinin karanlığında gezmek için Arduino iyi bir mum olacaktır. Bunu el fenerine veya daha büyük bir ışık kaynağına dönüştürmek içinizdeki cevherle ilgilidir. Markaların, üreticilerin teknolojilerin taraftarı değil optimizasyonun taraftarı olmanız dileğiyle...

  • @erdincyilmaz142
    @erdincyilmaz142 3 года назад +1

    Ömer güzel kardeşim çok güzel yerlere değinmişin. Ticari olarak arduino ile uzaktan kuyu kontrol sistemi yapıyorum yaklaşık 3 yıldır sistemlerim çalışıyor dediğin gibi arduino yerine sadece işlemci ve farklı bi kod yazılabilir arm gerek yok demiyorum kontrol kısmı da sonuç olarak bi arm bi cizim bi emek var ve söylediğin gibi hazır yapılmış stabil çalışan bir devre var ve üretimde en önemli şey deneme ve bu kart yıllardır var ve denenmiş bi ürün fiyat olarakta çok iyi söylediklerine katılıyorum ağzına sağlık çok güzel bi video olmuş

  • @BagerAkbay
    @BagerAkbay 3 года назад +1

    Harika, ağzına sağlık hocam!

  • @sfrplt6256
    @sfrplt6256 3 года назад

    Abicim bölümünüz nedir acaba. Ben de sizin gibi bu işlerle uğraşmayı seviyorum. Bu yıl elektrik elektronik yazmayı düşünüyorum şayet bu işlere derinlemeye giriliyorsa. Videoların da başarılar diliyorum.

  • @jopluayi4554
    @jopluayi4554 3 года назад

    Gerçekten aklımda yer eden bir soruydu. İzlemeden mutlu oldum çok sağ ol

    • @jopluayi4554
      @jopluayi4554 3 года назад

      Eklemek isterim; Kesinlikle EEM olarak kendimizi PIC de de geliştirmeliyiz. İleride çok komplike işlerde arduino yetersiz kalabilir.

  • @ibrahimozturk789
    @ibrahimozturk789 3 года назад +3

    Nefis bir anlatım olmuş...Biz de fazlasıyla sorun yaşıyoruz bu zihniyetten ama projeler basit ve makul bir şekilde gerçekleşince, anlıyorlar. Arduino ekosistemi oldukça başarılı ama yine de geniş bilgiye açık olmak gerekir. Nefis bir anlatım; yüreğine sağlık

  • @cemilerdem5694
    @cemilerdem5694 3 года назад

    Merakla beklediğim bir videoydu ,teşekkür ederim. Bir bilene arduino ile güç tasarrufu videosu çekermisin demiştim o ticari olur yapmam demişti. Atmega 328p ile güç tasarruf modu videosu çekermisiniz ?

  • @giray2529
    @giray2529 3 года назад

    Güzel bir video teşekkürler. Evet Arduino ve benzeri kartlar ticari projelerde kullanılabilir ancak genelde satış adedi olarak nispeten küçük ticari projelerde kullanılır.Çünkü seri üretimde çok fazla satacak bir ürününüz varsa kendi oluşturduğunuz kart arduinodan çok daha düşük maliyetli olacaktır. Büyük projelerde de kullanılmamasının sebeplerinden birisi Arduinonun kapasitesinin yetmemesinden ziyade maliyeti arttırıyor olmasıdır.

  • @VolkansSpace
    @VolkansSpace 3 года назад +29

    Bu güzel destek için çok teşekkür ederim Ömer. Harika bir motivasyon geldi gece gece.

    • @bitsedegitsek7617
      @bitsedegitsek7617 3 года назад +1

      Sen keşfedilmemiş bir cevhersin kardeşim.sakın cabalamakdan vazgecme volkan.severek takipdeyiz.

    • @VolkansSpace
      @VolkansSpace 3 года назад +1

      @@bitsedegitsek7617 keşfet beni

    • @VolkansSpace
      @VolkansSpace 3 года назад

      @@enderkulucka Çok teşekkür ederim hocam.

    • @ertugrulcolak936
      @ertugrulcolak936 3 года назад +1

      Volkan bey cok teşekkür ederim senin sayende cok guzel projeler çıkardım.

  • @muhammet-kq7si
    @muhammet-kq7si 3 года назад +1

    Çok güzel anlattın, bana bu güzel fikir ve bilgilerini hediye ettiğin için teşekkürler :)

  • @povodu
    @povodu 3 года назад +1

    Çok faydalı bir video gerçekten. Emeğinize sağlık 🙂

  • @yazsan_olur5695
    @yazsan_olur5695 2 года назад

    Çok haklısınız Ömer abi

  • @Naturel659
    @Naturel659 3 года назад

    Hocam kanayan yaramıza destek attın sağolasın. Arduinoyu küçümseyen çok insan var ve kotu tarafi bizimde kafamız karismiyodu değil. Konuyu aydınlattın sağolasın.

  • @furkanozcan6124
    @furkanozcan6124 3 года назад +60

    Arkadaşlar hepimiz gibip Arduino ile Gömülü Sistemler kanalına bir merhaba diyelim mı? Böylece Volkan güzel içeriklerine devam eder

    • @VolkansSpace
      @VolkansSpace 3 года назад +2

      Merhabalar Furkan :) teşekkur ederim

    • @furkanozcan6124
      @furkanozcan6124 3 года назад +3

      @@VolkansSpace Bilgini paylaştığın ve emek verdiğin için ben teşekkür ederim :)

    • @SerafettinAkkanat
      @SerafettinAkkanat 3 года назад +2

      Abone olarak destek verildi :))

    • @VolkansSpace
      @VolkansSpace 3 года назад

      @@SerafettinAkkanat Teşekkürler Şerafettin :)

    • @kural4027
      @kural4027 3 года назад +4

      "gibip" olduğu gibi okumaya çalıştım :)

  • @kamilunsalergun4520
    @kamilunsalergun4520 3 года назад +14

    Harika anlatım. Özellikle "Arduino bir Eco sistemdir" tabirine bayıldım. Elinize sağlık....

    • @ittihatcbirgenc1573
      @ittihatcbirgenc1573 3 года назад +1

      Ekosistem birleşik kullanılır Eco sistem denmez. Düzelteyim dedim.

    • @Tape903
      @Tape903 2 года назад

      Yanlış bir tabir kullanmış aslinda sen de yanlış anlamışsın. Eko sistem cansız maddelerde kullanılan bir kavram değildir. Ekolojik sistem’ in kisaltmasidir.

    • @ittihatcbirgenc1573
      @ittihatcbirgenc1573 2 года назад

      @@Tape903 sen yanlış anlamışsın ekosistem demesinin sebebi aynı canlılarda olduğu gibi birbiriyle bağlantılı olması

  • @klayderman12
    @klayderman12 3 года назад +12

    Aracimin BSI ECU beyninin bir kısmı yandı, 1 tane Arduino ve 4 kanallı röle kullanarak 1700 tl masraftan kurtardı.

  • @modelleyen1595
    @modelleyen1595 3 года назад +1

    Kompleks projeleri altyapısı sağlam kişilerin yapması doğal ve Arduino kullananların bu aşamayı zorlaması zor, imkansız olmamakla birlikte. Her türlü tasarıma ilgi duyan birisi olarak Arduino temelli projeleri daha iyi bir noktaya taşımak bu işin piri kişiler için zaten angarya. Birkaç liralık komponent için dükkan kirası kitlemeye çalışan aç gözlüler itiraz edecektir tabiki! Bir tane fiyat/performans bir yazıcı alıp ondan üç tane üretip ve üstüne çizimini ve planlamasını Aliexpess'ten beğendiği ve ekrandaki görsellere bakarak masaüstü CNC hazırlayan birisini hazmetmelerini beklemek doğru olmaz! 3 tane 3B yazıcı + CNC ücretini basit bir 3b yazıcı ücretine mal eden birisini! Güzel video. Adının hakkını veriyorsun Ömer!

  • @batuhanatasoy5794
    @batuhanatasoy5794 2 года назад

    3B yazıcı örneğiyle çok doğru bir noktaya değinmişsiniz. Zamanında PIC devre tasarımları ve kodlaması yapmış bir doktora öğrencisi olarak naçizane bahsetmek isterim; tabi ki de sadece Arduino ile sınırlı kalmayalım, ancak sağladığı zaman tasarrufuyla kendi yapay zeka algoritmalarımızı geliştirip gömülü sistemimize entegre etmek varken neden Amerika kıt'asını yeniden keşfedelim? Aynı işlem PIC ile de, RPi kartlarla da, FPGA ile de; hatta biraz daha eskide EMU8086 ile de yapılır. En büyük farklılıkları ise zorluk seviyeleridir.

  • @irfanaslan3736
    @irfanaslan3736 3 года назад

    Ağzına sağlık güzel anlatmış sin .

  • @sipanayus
    @sipanayus 3 года назад +1

    Twitter dan geldim hocam yüzbinbir inci aboneniz olarak 😅 şu ana kadar denk gelmemiştim ama böteciyim ve ilgileniyorum proje yapımlarıyla takipteyim artık👊😊🌸

  • @s_sahin
    @s_sahin 3 года назад +6

    7:19 harika tespit

  • @kodline5286
    @kodline5286 3 года назад

    Abi bende arduinoya yeni başladım gerçekten çok iyi anlatıyorsun seni çok seviyorum sayende hayalimi gerçekleştiriyorum

  • @MarcusEarthboy
    @MarcusEarthboy 3 года назад +1

    Kesinlikle doğru bir saptama. Günümüzde aklı başında elektronik mühendisleri işlemcinin maliyetine bakarak seçiminiyapıyor. Ben kendi adıma basit bir online geçiş control işi için STM32F411 Kullanmam. Ama medikal bir cihaz tasarımı sırasında da tutup 8 bitlik bir işlemci kullanmam.
    Kısacası yerine göre işlemci kullanımı aklı başında her uzmanın mantıklı tercihi olmalı.

  • @mustafatalhakarabas3462
    @mustafatalhakarabas3462 3 года назад

    Arduino her şekilde kullanılabilir bizzat bende ticari bir işte bir scada arayüzü ile haberlestirip bir bağlantı olarak kullandım 1 senedir alanda çalışmakta hiç bir sıkıntı çıkarmadı sana sonuna kadar katılıyorum abi

  • @deleteduser82728
    @deleteduser82728 3 года назад +1

    😀👍mükemmel video

  • @okannuryuz1484
    @okannuryuz1484 3 года назад +1

    Arduino ile ilgili gördüğüm en net ve en doğru yorum.

  • @aesworld6109
    @aesworld6109 3 года назад

    selam vidolarını ilgiyle takip ediyorum. rica etsem birde Visuino ile ilgili bir video çekermisin .

  • @Mustafa-zu2jt
    @Mustafa-zu2jt Год назад

    Çok güzel bir anlatım. Anlattıklarınızı anladığımı düşünüyor ve teşekkür ederim. En son cümlenizin üzerine şu cümleyi yazma ihtiyacı duydum. Sizin gibi çeşitli konularda video çeken arkadaşların bazıları video sırasında çay yada kahve gibi bir şey içtiklerini görüyorum. Bunu doğru bulan olabilir ama bana itici geliyor. Şu mantık ile yaklaştığımda Siz kahve yada çay içemeyerek video çekseniz sanırım hiç kimse kahve, çay içerken göremedik. Video güzel olmamış demez diye düşünüyorum. iyiki çay içmeyi unutmuşsunuz. :)) . Başarılarınızın ve paylaşımlarınızın devamını dilerim.

  • @fedaiozdemir1581
    @fedaiozdemir1581 3 года назад

    sözlerinizde çok haklısınız örnek olarak arduino pro mini ile yaptığım kumandalı açıp kapatılabilen priz 2 yıldır sürekli olarak fişte takılı ve sürekli olarak çalışıyor 2 yıldır hiçbir sorun çıkmadı yani gayet profesyonel işler yapılabilir bende tamamen karşıyım küçümseyenlere 😃

  • @fehmiatas
    @fehmiatas 3 года назад +8

    ya arkadaş, saatlerce video çekiyorsun, hatta 7 saatlik video çekip sıkıntı çıkınca oturup baştan çekiyorsun. üstelik hazırladığın videolar gerçekten titizlikle ve profesyonelce hazırlanmış. sonra birde birilerinin kaprisleri ile uğraşıyorsun :D kimse mükemmel bir insan değildir ömer ! sen de öyle biri olmaya çalışma bence .)

  • @yasinnart9387
    @yasinnart9387 3 года назад

    Güzel bir video olmuş

  • @mehmetyldz8407
    @mehmetyldz8407 3 года назад +2

    Hocam podcast gibi olmuş böyle haftada bir yayınlarsanız bu şekilde

  • @edacelik4937
    @edacelik4937 3 года назад +17

    Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir paylaşım gördüm. Bu yazıyı okuduğumda son derece üzüldüm. Bir mühendis adayı olarak benim amacım sensörleri modülleri kısaca elektronik parçaların kullanımını ve donanımını, çalışma mantığını öğrenmek. Ki Ömer Bey videoda da değindi. Kendimi sadece arduino bilsem yeterli diye kısıtlamıyorum. Arduino sadece benim motive olmam ve bazı şeyleri kolay öğrenmem için bir basamak. Kendimi direk ağır yazılım ve donanım içerisine sokarsam nasıl proje yapıp motive olup yoluma devam edebilirim? Ayriyeten 'hazır oyuncak' tabiri kullananlar için söylüyorum 'arabayı' hiç görmemiş etmemiş bir insanı kalkıp direksiyon başına oturtup hadi bu arabayı sür dediğinizde mi mantıklı yoksa ona önce oyuncağını gösterip ilgisini çekip nasıl bir çalışma mekanizması olduğunu gösterdikten sonra karşısına bir araba çıkarmak mı mantıklı? Dikkatinizi çekerim bir mühendis kazanayım derken tam tersi kaybetmeyin.

    • @hackan66
      @hackan66 3 года назад +1

      Hadi biz yaşlılar ne yapalım. üniversiteli değilim ama çocuklukta Commodore 64 programları yazardım. İş icabı ofiste visual basic kullanıyorum ve it bölümümüzdekiler beğenmedi. İşimi hızlandırıyor ve daha verimli çalışıyorum. bana yeter. Arduino çocukluktan kalma merakıliğım dan kalma bir şey. bunu da vaktim oldukça uğraşıyorum. şimdi C++ veya başka yazılım öğrenmem zaten.
      Güzel açıklamışsınız.

    • @kubraolgun7566
      @kubraolgun7566 3 года назад +2

      ben de arduino ile projeler yapıp kendimi geliştirmeye çalışıyorum ama aklımda vakit mi kaybediyorum direkt c+ öğrenmeye başlasam daha mı faydalı olurdu gibi bir soru takılıyor. Arduino ile öğrendiklerim başka dillerdeki gelişimimi hızlandırır mı yoksa direkt asıl gelişmek istediğim dile mi yönelmeliyim siz ne düşünüyorsunuz?

    • @batuhan8465
      @batuhan8465 2 года назад

      @@kubraolgun7566 hiç birşey düşünmüyorum

    • @VolkanTaninmis
      @VolkanTaninmis 2 года назад

      @@hackan66 arduino 2005'de başlamış bir proje. 2005'de çocuktunuz yani? hey allahım... gelmiş "biz yaşlılar" yazmış

    • @tufanboyraz
      @tufanboyraz 2 года назад

      @@kubraolgun7566 Cdiline ağırlık verin arduino köreltiyor insanı. Ben Basic ile başladım 1989 da sonra C diline geçtim 2006 gibi sanırım.Arduino kolay geldi takıldım kaldım. Her projeyi onunla yapmaya başladım şimdi C de zorlanıyorum. Algoritma tasarlarken hep arduino mantığı ile düşünüyorum. Endüstriyel uygulamalarda verim alamadım. Piyasada bu işi yapacaksan zaman kaybetme arduino ile.

  • @aomertemel
    @aomertemel 3 года назад

    Video gerçekten benim için yararlı oldu, arduino ile ilgili çalışıyordum ama bu sistemin nedir ve ne değildir kısmında ki soru işaretlerini tamamen sildiniz kafamdan çok teşekkürler

  • @ardadogan242
    @ardadogan242 3 года назад +1

    abi bende çocuk takipçininim her videonu izleyip bütün projelerini yaptım hepsi çalıştı . öyle karacahil düşünenlere kolaysa sen yap demek lazım bu video ve bütün videoların için teşekkürler

    • @LezzetliRobotTarifleri
      @LezzetliRobotTarifleri  3 года назад

      Tebrik ederim seni Arda :) iyi çalışmalar diliyorum sana.

    • @ardadogan242
      @ardadogan242 3 года назад

      @@LezzetliRobotTarifleri teşekkür ederim

  • @ulaskokklc5821
    @ulaskokklc5821 2 года назад

    Abi videolarını bugün izliiyorum yavaş yavaş yeni başladığım için... Ve volkan abimizin youtube hesabını kapattığını görmek içimi burktu onu buralarda görmek isteriz açıkçası. Arduinodaki en güzel ayrıntıları bize betimlemesi için ikna mı etsen be abim

  • @koraydemirkaya1172
    @koraydemirkaya1172 3 года назад +2

    bir elektronik mühendisi olarak kesinlikle dediklerine katılıyorum. Mikroişlemci kodlamayı bilmek tamamen ayrı bir olay programlama dili ile yazmak ayrı bir olay. üstelik bazı alanlarda çok daha fazla kolaylık sağlıyor. ülkemizin teknoloji alanında projeleri rahat bir şekilde icra etmesi için sadece gençlerimizin değil, kendi fikirlerini icra etmeye çalışan tüm bireylerin Arduino ekosistemini bilmesi iyi olur. Ayrıca programlama dillerini bilmek ve algoritma yaratmak, makine dilini birazda olsa öğrenmek hayatınızda alacağınız kararları nasıl ve hangi yönde etkiler bir bilseniz hiç bırakamayacağınız bir hobiniz oluşur. İnanın evde kullandığımız bir çok üründe arduino markası adı altında olmasa da mikro işlemci(ch340 - at2560) ve clock devresi mutlaka oluyor. Bir çamaşır makinesinde bile vardır. :)

    • @dagc9471
      @dagc9471 2 года назад

      Hello Python ile başlayan bir öğrenci olarak uzun yolum var :/

  • @efebatudegirmenci2052
    @efebatudegirmenci2052 2 года назад

    Her dediğin kelime harf doğru

  • @orhunpro2840
    @orhunpro2840 3 года назад +1

    *Harika bir anlatım olmuş elinize sağlık.*

  • @mucitadam
    @mucitadam 3 года назад +2

    Ilk arduinomu senin arduino nedir videonu izledikten sonra almaya karar vermistim. Iyikide o videoya denk gelmisimde suan arduino adı altinda ki bu mikrodenetleyiciye sahip olmusum. :).

  • @oguzhangulum225
    @oguzhangulum225 2 года назад

    Beyefendi siz ne mühendisi olarak bu işlerle uğraşıyorsunuz çok mükemmel işler yapıyorsunuz

  • @enderkulucka
    @enderkulucka 3 года назад +3

    Emeğine sağlık güzel video. Bu alanda eğitim gören öğrencilere bu videoyu eğitim başında ders olarak izletmeli, sonra eğitimin ortasında izletmeli en sonrada eğitimleri bitince izletip Anladın mı deyip diplomayı öyle vermeliler.

  • @htkocadag
    @htkocadag 3 года назад +1

    Arduino kart ile değilde kütüpane ve programıyla harika şeyler yapılabiliyor.
    Ben yazılım ve tasarımcıyım. Çalıştığım fabrikada plc devrelerime Arduino programlama yapıp kullanıyorum ve mükkemmel işler çıkıyor. Vardiyede binlerce sorunsuz malzemeler çıkartıyor. Bence süper

  • @erkutkekec
    @erkutkekec 3 года назад

    Bundan birkaç sene önce atölyemizde kullandığımız sıcak baskı makinesi arızalandı. Makine biraz eskiydi, yedek parçası piyasada çok zor bulunuyordu ve çok pahalıydı. Ben de makinenin eski kontrol aksamını iptal edip bir arduino uno ve üç tane röle ile yeni bir kontrol ünitesi yaptım. Orjinal parçalar yerine neredeyse beşte bir fiyatına çözüm sağladım. Makine hala şakır şakır çalışıyor.

  • @teomancetiner4922
    @teomancetiner4922 3 года назад +1

    Abi ben ortaokula giden bir öğrenciyim. Önceden robotiği sıkıcı bir şey olarak ve zorla yaptırılan birşey olarak görürdüm. Ama babam seni tavsiye ettikten ve ben senin birkaçvideonu izledikten sonra robotiği eğlenceli bir uğraş olarak görmeye başladım. Allah senden razı olsun. Belki de ileride seninsayende bir yazılımcı olacağım. Tekrar teşekkürler.

    • @teomancetiner4922
      @teomancetiner4922 3 года назад

      Beğenirseniz sevinirim. Ömer abinin bu yorumu görmesini istiyorum.

  • @efebatudegirmenci2052
    @efebatudegirmenci2052 2 года назад

    Haklısın ABİ

  • @burakbaysal3211
    @burakbaysal3211 3 года назад +1

    videonun basında ticari ürünlerde kullanılırmı sorunusna cevap olarak kendi yazıcım aklıma geldi niye kullanılmasınki dedim :D sonra aynı fikirde olmak beni sevindirdi :D

  • @omersoysal5096
    @omersoysal5096 3 года назад

    Çok geniş bir konu olduğu için ben pek değinmek istemiyorum ama kendi düşüncemi belirtmek isterim.Bence ticari projelerin büyük bir kısmında ihtiyacı karşıladığı ve negatif noktaları en aza indirebileceği sürece uzun zamanlar kullanılabilir . Tabi bu konu oturulup sabaha kadar tartışılabilir bu yüzden kısaca yazıyım dedim. Video güzel olmuş eline sağlık.

  • @-ats-kontrol-sistemleri
    @-ats-kontrol-sistemleri 3 года назад +1

    Merhaba super bir konusma arduino hakkinda bencil konusma yapanlara guzel cevap verdiniz agziniza saglik bunlar yuzunden kendi kartlarimda 328 bir hic nerdeyse👏👏👏👏

  • @abdilyilmaz5285
    @abdilyilmaz5285 3 года назад

    Teşekkürler ağzına sağlık. Peki yüksek watt lazer CNC lerde Arduino kullanılsa verimli olur mu?

  • @ademozcan7545
    @ademozcan7545 3 года назад

    Yeni başlayanlar için aydınlatıcı bir video 🙋🏻‍♂️

  • @ozankavci
    @ozankavci 3 года назад +13

    Kuluçka makinesi kontrolcüsü yaptım yıllardır banamısın demiyor 😂

  • @bombaspeek3196
    @bombaspeek3196 3 года назад +1

    Dükkanımdaki tabelam bile arduino ile çalışıyor bisürü minibüse tabela yaptım sattım senelerdir çalışıyor :) tek küçümsenilmesinin sebebi bir plc ile rahatlıkla yüksek gerilimleri parazit olmadan çalıştırabiliyorken arduino ile filtreleme yapmadan mümkün olmayabiliyor bence arduino ile filtreleme devreleri hakkında bir video çekebilirsin insanların parazit sorunlarına çözüm yolu üretebilirsen arduinoyu küçümsemelerine izin vermezsin bu konudada herzaman yanında olacağımdan emin olabilirsin

  • @mehmetunlu761
    @mehmetunlu761 Год назад

    Temel Elektronik bilgimin dışında hobi olarak kit aldım ve çalışma için hazırlanıyordum ki bu videoyu gördüm. 2013'ten beri yazılımcıyım. Delphi ve c# ile projelerde çalıştım. Bazı diğer dillere de bulaştım. Anlattığınız mesele yazılım dünyasında da mevcut. Şöyle ki, yazılım makine dilinden başlamak üzere üst seviyeye doğru ilerler ve ilerledikçe daha büyük ölçekli projeler ortaya çıktıkça detay çalışmak yerine kütüphaneler daha çok aktif olur. Yani siz detay öngören bir programlama yapıyorsanız mesela driver yazıyorsanız bunun için c++ ile çalışırken işin web kısmına doğru gittiğinizde arka planda c#, java veya python gibi daha çok kütüphaneye dayalı dillere doğru kayarsanız. Hatta client'a geçtikçe sizi HTML ve türevlerini javascript vs karşılar. Yani bir programcı dediğinizde hem driver yazan hem de server üstünde sql yazan anlamına gelse de aynı kişi olması gerekmez. hatta olmaması da gerekir. Çünkü programcılık büyük bir maden şlirketi gibi her alandan cevher çıkması gereken büyük bir galeri iken kullandığı dil ise elindeki kazma kürek gibidir. Kimi zaman ince toprak vardır, kimi zaman kayalar kimi zaman da elmas gibi sert alanlar. Şimdi bu tür yapılarda yok bu üstün yok şu üstün diye konuşmak insanların kendi egolarının karşılığı olur.. Başka bir şey olmaz. Siz bir işi almışsanız ve bunu başarmışsanız bunu hangi araçla yaptığınız sadece sizi ilgilendirir. Sonuçta parayı veren kişi işlevin yerine gelip gelmediğine bakacaktır. Ha derinliklere dalmayı sevenler ile yüzeyde yüzenlerin arasında elbet farklılıklar olacaktır. Mesela piyasaya hızlı sürüm vermek isteyen proje lideri ile piyasada en hızlı biz olacağız sağlam olsun hızlı olsun diyen proje lideri arasındaki fark amaçtır sadece. Burada ben kendime yer bulamam diye düşünmek yanlış. Çünkü bir kaç farklı şirkette çalıştım ve her bir yönetim kendine göre haklı gerekçelerle farklı şeyler istiyordu. Bir şirket mühendislik programı istediği ve hesaplamalarında aşırı güvenliği öngördüğü için kodu daha çok teste sokup müşteride patlamasın da bizde patlasın derken, bir diğeri sen hızlıca tasarla, müşteri bizim için var, patlayan yerden geri bildirimlerle düzeltiriz diyen başka bir şirket, aynı kişiye on farklı proje verip ucuz iş gücü ile durumu kurtaran ve 5 kişilik işi iki kişilik maaşla kotaran iş yerinde dumura uğrayan beyinle çalışan zombi yazılmcı arkadaşımla geçen zaman dilimleri... yani olay aslında sadece sizin kabiliyetinizin ne olduğu ile ilgili.
    Burada gördüğüm kadarıyla ardionu tam bana göre. çünkü gömülü sistemlerin kendi içinde bazı handikapları var. Mesela çevre sistemleri de sis z tasarlayacak ve bununla ilgli bir üretim alanı oluşturacaksınız. ancak benim gibi asıl yönü yazılım olan kişinin ticari olarak bilgisayar destekli bir sistem tasarladığında en düşük maliyet ve en kısa yoldan amaçlanan projeyi hayata geçirebilirliği var. Şimdi ben bu tür bir sahada niye gömülü bir sistem için uğraşayım. Bir web tasarımı ile yönetilebilen basit bir yapı için driver yazmak gereksiz ise aynı şekilde basit bir teknolojik ürün için derin bir alt yapıya ihtiyaç duyayım. Bir kaç komutla işini çözdüğüm müşteri için arduino bana yetiyorsa bunun için derin dalmamın anlamı olmaz.
    İşte bu yüzden her şey amaca matuftur. Burada derin iş yapan insanları küçümsemek ya da gereksiz görmek te yanlış olur. Mesela benim yaptığım projeyi daha hızlı ya da daha etkin şekilde yapabilirsiniz. Bunun için benden daha iyi de olursunuz. ama benim kadar hızlı piyasaya vermiş olmazsınız. Çünkü arduino 'nun test edilmiş sahasını ben atlamış ve amacıma odaklamış olmakla piyasaya projemi yapar ve geçerim. İşte şu an ardiunonun popülerliği burada yatıyor. Arduinoyu öğrenenlerin amacı gömülü sistemi öğrenmek değil. hızlı şekilde proje geliştirmek. Ardinou bir framework olarak bir alet sadece. amaç değil araç. diğer araçların yanında bir araç. Bir amaç değil...

  • @tuncerdemirci
    @tuncerdemirci 3 года назад +1

    Arçeliğe kart üreten bir firmada çalışıyorum. Arçelik dışında savunma sanayi de dahil olmak üzere yurt içi ve yurt dışına sayısız kart üretiyorlar. Çoğunda mikrodenetleyici olarak ATMEL kullanılıyor

  • @idris5416
    @idris5416 3 года назад +5

    Bizzat arduino kullanıp atmel studio ile atmel programladım. Projeyi teslim ettim , müşteri memnun oldu yıllarca kullandılar. Önemli olan budur, gerisi çayın suyu, üzümün çöpüdür.

  • @hilalatabey1425
    @hilalatabey1425 3 года назад +2

    Bu yorumu Ahmet Efe Atabey olarak yapıyorum... Ben geçen aralık ayından beri Tübitak 4006 projesi için çok büyük bir proje üzerinde çalışıyorum. Ömer hocam, Allah senden razı olsun... Arduino yu küçük gören birçok kişi vardı, aynı zamanda ticarı projelerde de kullanılabileceğini gösterdin...

  • @yakupsevik1068
    @yakupsevik1068 3 года назад +3

    Tam aradığım şeydi. Cuk oturdu!

  • @musacep8039
    @musacep8039 3 года назад

    Abi ne marka filament kullanıyirsun kullandığın filamentten memnunmusun memnun değil isen önereceğin bir marka varmı ve gerçekten teşekkürler beb kendi yazıcımı kendim yaptım ve yazıcılar ile alkalı attığın videolar arduino videoları marlini düzenlememe çok yardımcı olsun teşekkürler

  • @burakcakar5478
    @burakcakar5478 3 года назад +15

    Şöyle bir kıyas da yapabiliriz o zaman; assembly bilenlerin de, C veya C++ bilenlere tepki göstermesi mi gerekiyor? Bir led yakıp söndürmek için makine dili kullanalım o zaman, olacak iş midir

  • @aimengineer
    @aimengineer 3 года назад

    Güzel bir açıklama olmuş. Şahsen ben Arduino kullanmıyorum. Ama hobiciler için mükemmel bir ekosistem olduğunu söyleyebilirim. Ticari kartlar ürettiğiniz zaman tek bir markanın işlemcisine bağlı olmamanız gerekir. Kartınızda işlemci veya mikrodenetleyici seçerken fiyat, işlemci hızı, size sunduğu donanımlar çok önemli. Yeri geldiğinde Microchip'in PIC'lerini, Atmel(yine microchip)'in Atmega veya ARM tabanlı mikrodenetleyicilerini, ST'nin STM8 veya STM32'lerini kullanabilmeniz gerekiyor. Ama az sayıda ürün olacaksa en kolay ve pratik olanı sizin için ideal olanıdır.

  • @son_insan2023
    @son_insan2023 3 года назад

    Bir süredir yoksun. Ben Makine Mühendisiyim ama hoby olarak merakım var bu işlere. Seni de takip ediyorum bir süredir. İzliyorum videolarını. Kişiliğini beğendiğim birisin. Merak da ettim açıkçası neden yoksun diye. İnşaallah güzel sebeplerin vardır, kötü bir şey yoktur. Selamlar.

  • @akifgencan5155
    @akifgencan5155 3 года назад +1

    Ben 3 yıldır bu sektörde çalışıyorum hem medikal elektronik, hem savunma sanayide tecrubem oldu. Kırıkkale eem mezunuyum. Gerek initialize fonksiyonlarına erişim kolaylığı gerekse debug ile registerlara erişim sebebiyle çoğu yerde Arm ve türevleri kullanılıyor (STM32 gibi) , arduinoya ihtiyaç olacağı durumda PIC serisi gibi daha ekonomik bir çözüm varken firmalar arduino (atmega ve türevleri) kullanmak istemiyorlar. Bana sorulacak olursa Arduino çok büyük bi nimet , biz de proje harici kullanıyoruz ofiste çünkü bazen hızlı bir çözüm olabiliyor, fakat bence debugger herzaman olmazsa olmazdır. İlla da debugger kullanılmıyorsa PIC gibi daha ekonomik çözümler var dediğim gibi. Bu yüzden sektörde kendine arduino hakettiği yeri bulabilmiş değil. Arduino'nun İşlevselliğinin kusursuz olduğunu iddia eden arkadaşlarla da registerlara erişim ve debugger konusunda konuşmak lazım. Ve tabikide maliyet çok önemli. Arduino candır , sorunlarda hızlıca imdadına yetişir. Ama uzun soluklu projelerde kullanıldığına çok rastlamadım.

  • @raxkedi11
    @raxkedi11 3 года назад

    Arduino kartı elektriksel olarak düzgün tasarlanmış ise zaten çok iyi kullanma da problem yok ama şöyle birşeyi tecrübe ettim bir sarkaç projesinde atmel studio ile programladığımız UNO kartında sistem dengeye 1 saniyeden kısa sürede otururken ve tepki süresi çok hızlı ile aynı kodu Arduino yazılımı ile programlayınca dengeye 7 8 sn de felan oturuyordu ayrıca tepki süresi de çok yavaşlamıştı. Bu sebepten ötürü atmel studio tercih ediyorum. Yada bilmediğimiz bir sıkıntı vardı.

  • @erenkocakgol
    @erenkocakgol 3 года назад

    O kadar haklısın ki, ve bu haklılık daha net ifade edilemezdi :D

  • @ibrahimuz
    @ibrahimuz Год назад +1

    Bir mekatronik mühendisliği mezunu ve yazılımdan ekmek yiyen biri olarak söylüyorum, İnsanlar şunun farkına varmalılar: Önemli olan kullandığınız araçtan öte başardığınız iştir. Oluşturulan algoritma ve bulunan çözüm size değer kazandırır. Şayet bunu yaptıktan sonra eksiklikler hissedilirse arge yapılıp o eksikliği kapatacak yeni komponentler denenir. Mühendislikte bir tarafgirlik çok tuhafıma gidiyor. Arduino insanların o korkutulmuş gözlerine derman olmuştur. Hep gelişime açık olun. Bir yereden başlamak en büyük kazanımdır.

  • @dogukanbicer4228
    @dogukanbicer4228 3 года назад

    Hocam stm32 mikrodenetleyiciler hakkında ne düşünüyorsunuz atmel mikrodenetleyicilerden daha iyi midir ? (Profesyonel projeler için)

  • @nse2265
    @nse2265 3 года назад +1

    Bir Elektrik Elektronik Mühendisi olarak Arduino iyi güzel hoş ama çok kapsamlı projelerde yaramaz arm olmalı

  • @fatihakca7367
    @fatihakca7367 3 года назад +7

    Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulda Teknoloji Tasarım Öğretmeni olarak 14 yıldır görev yapıyorım. Öğrencilerim ile bir çok farklı disiplinleri kullanarak ( Ahşap, seramik ,metal , dikiş nakış vb) ders içi etkinlikler ve projeler yaptık. Ancak şu 3D yazıcılar ve Arduino eko sistemi çıktığından beri okulda öğrencilerim ile uzay çağına çıkmışım gibi hissediyorum. Liseden elektronik mezunu olduğum için biraz temeliminde olmasının yardımı ile bir şekilde maker dünyasınına şahsım olarak çok hızlı bir geçiş yaptığımı düşünüyorum.İşin piyasa boyutunu ve derin teknik konularını bilemesemde, bana ve dersine girdiğim öğrencilerime bu işleri basitleştirim bir tasarım-proje yapabilmede bu kolaylığı sağladığı için arduino ve 3D yazıcı teknolojisini geliştirenlere teşekkürü bir borç bilirim.....