noi avem o mare mare problema cu asa zisii agenti imobiliari. strica piata, umfla artificial preturile cu 20%. chiar de curand am vazut un apartament postat de proprietar la 150 000 euro si postat de agentie la 183 000. ce facem? unde facem o reclamatie? eu personal, cand cumpar, caut direct proprietar, dar asta tot ma afecteaza, ca samsarii posteaza cu 20% mai scump, si proprietarul cand vrea sa vanda, se uita si el pe olx si face pretul dupa cum vede acolo.
eu nu inteleg de ce oamenii se duc sa plateasca agentiile degeaba! Bani aruncati la propriu. Trimiti pe cineva cunoscut sa vada casa cu agentia,eventual ii dai 50 de lei pentru deranj, apoi te duci tu direct la proprietar si ii spui ca ai auzit de la vecini ca are casa la vanzare. Eu asa am facut mereu! NU MAI VA LASATI PROSTITI DE AGENTII. Fiti destepti!!!!
Din cate am observat, in tarile din vest sunt mai puțini proprietari de locuințe pentru că nu își permit, nu pentru că "prefera" altceva. Orice ați spune, este bine sa fii proprietarul locuinței in care stai. Îți oferă stabilitate și siguranță pe termen scurt și lung (nu te da nimeni afară că s-au hotărât să vândă, nu îți crește nimeni chiria peste noapte că așa evoluează piața imobiliară, nu stai după proprietari să facă niște investiții de bun simț că sa ai niște condiții decente, când ieși la pensie și îți scad veniturile, nu trebuie să îți faci griji că trebuie să te muți într-un jeg de garsonieră sau in alta localitate, etc) PS: după 30 de ani de plătit rate ești proprietar și copiii tai vor moșteni ceva, după 30 de ani de plătit chirie ești tot chiriaș și familia ta nu va moșteni nimic.
Uite, iti spun doar perspectiva mea. Am pana in 25 ani, pot cumpara casa cash daca vand o parte din investitiile lichide pe care le am. Nu imi cumpar casa, nici apartament, pentru ca nu stiu unde vreau sa stau. Nu sunt bucuresrean, dar am salariu de bucuresti(remote). La un moment dat, poate plec la alta firma si trebuie sa merg fizic la birou. Ce fac? Vand vila? E mult prea multa bataie de cap pt asta. Si nu pot face nimic custom si stabil din cauza asta. Vreau lac cu pesti si testoase. Il iau cu mine in alt oras in punga? Nu pot. Pana trec de 25 ani imi cumpar un apartament de investitie si ma mut in el. Cand am suficienti bani de pensionare, ma pensionez si il las in chirie, si abia atunci imi iau casa in care ma mut si nu mai plec, o customizez cum vreau, si mor cu ea. Nu pot sa cumpar apartament acum si sa dau tva la stat ca apoi sa plec in poate un an sau nici atat la o oportunitate cu salariu mult mai mare. E inoptim sa fii blocat geologic. Poate plec si din tara sa imi dublez veniturile curente instant, altfel ar trebui sa mai astept 7 ani. Nu sunt singurul care nu stie unde vrea sa locuiasca si care are de pierdut daca e blocat intr un oras/tara. Fiecare are contextul lui si nu poti zice ce e mai bine chirie sau cumparare, decat daca cunosti situatia.
Detin 2 apartamente in chirie eu stau in chirie sa am apartamentul meu mi ar pare imbecilitatea supremă sa am casa de 250m cu 7 camere eu având nevoie de 2 e iar stupid .. eu vreau sa fiu independent financiar și de locație sa fii proprietar ești sclav + costuri mari că amenajezi bagi bani in coreti că te respecți da așa e Romanu are casa mare și mașina bengoasa și muncește că prostul
Am construit o casa de 120mp utili cu 130k si daca ar fi sa vand e peste 230k conform preturilor din jur. E prea umflat pretul nu exista asa ceva. Dar oricum as construi o casa decat sa iau un ap cu 2 camere la 80-100k…
Poate ati vazut pe la noi cum se promoveaza o viata de vis cu stat in chirie, este un revers al medaliei pe care mari fonduri imobiliare vor sa acapareze cat pot din imobiliare si pe tine sa te tina captiv si dependent de o chirie, apoi la sfarsitul vietii sa ramai un nimeni .... asta nu prea le reuseste pentru ca in romania sunt 90% proprietari ..... in alte tari unde proprietarii sunt mult mai putin, gradul de dependenta si captivitate e mult mai mare ..... e total gresit sa stai pe cash ani de zile, pana si cea mai simpla investitie in titluri de stat iti aduc 7% pe an profit neimpozabil ...
@@Metrowhitepai aia e captivitatea "dacă îți permiți", nu mi se pare normal sa fi forțat sa stai în chirie. Pana la urma locuința nu ii lux, ca vai îmi iau gucci. Măcar o garsoniera sau un apartament mi s-ar părea rezonabil sa poți cumpăra, numai cei bogați cumpăra și ajungem sa închiriem toți de la ei? Și sa stam 5 colegi de apartment sa ne permitem? Ca salarii mari nu avem toți și economic nici nu este posibil.
@@AlexAlex-d1d piata este irationala in aceste momente (posibil din perspective politice in asteptarile alegerilor sua). Cu totii putem observa ca foarte multe actiuni sunt umflate, foarte mult umflate. E posibil ca bula asta sa faca bum si actiunea tesla sa ajunga la 100$ sau chiar mai jos. Ps. Continutul este unul chiar interesant si de aceea il urmaresc, dar nu am investit niciodata la recomandarile lui. Am mai observat tot aici pe yt ca pe alt canal discuta cu membrii respectivi despre optiuni si arata cum investe el in optiuni. Consider ca fiecare trebuie sa si faca temele si sa investeasca dupa cunostintele lui.
Multumim pentru opinia informata! Din pacate nu stiu in Romania sa se ofere credite cu dobanda fixa pe o perioada de mai mult de 5-10 ani maxim. Poate ma insel. Astept comentariile corective. Blocurile comuniste valoreaza inca destul de mult: 1. pentru ca sunt intr-o zona care acum este considerata centrala. 2. pentru ca se consolideaza/reabiliteaza pe fonduri.
Țin să te contrazic în legătură cu dobânda, în momentul de față suntem pe un trend descendent al ratelor de dobândă, FED-ul a scăzut dobânda, EUR a scăzut dobânda, chiar și noi România am scăzut dobânda, iar acest aspect, o să scadă în continuare cu scăderea inflației și ulterior o să se reflecte și în dobânda roborului, sunt conștient ca atunci când ai făcut videoclipul nu era scăzută dobânda, dar încă de atunci se aștepta să se scadă în septembrie!
Mulțumesc pentru informații, eu chiar ma gandeam sa cumpar un apartament dar o sa mai astept in speranta ca o sa cumpar mai ieftin si in conditii mai bune
Nu te lua doar dupa el, mai cauta si alte pareri. Nu uita ca sunt altii care de 10 ani tot repeta sa asteptam, ca vom cumpara mai ieftin. Si de atunci preturile s-au dublat.
Am reușit sa inchiriez o casa mare care se vinde destul de greu pentru ca este foarte mare.Asta e ok.Știam că trebuie sa platesc la ANAF o taxa de 10% și 5% contribuția la sanatate care este acum enormă față de ce plăteam înainte avand in vedere serviciile execrabile la doctorul de familie și spitale la stat.Dar am mai avut o surpriza neplacuta care am aflat-o foarte tarziu o taxa aditionala la primăria de care aparțin pentru ca inchiriez casa la o firma.Aberație discriminatorie dar taxele la casa acum sunt cu 500% mai mari ca înainte.
Salutare, eu am fost unul care a luat credit in franci. Pe scurt , am ajuns in punctul in care a trebuit sa plecam in străinătate , finca la sfârșitul lunii, nu aveam nici banii de pâine. Dar eream cu ratele la zi . Aia nu erea viață . Bine înțeles ca nu le-am mai dat niciun ban . Au făcut greșeala să nu mai facă nimic timp de 3 ani și am profitat de asta și i-am dat în judecată. Am câștigat, după un proces care a durat 2 ani . Să vă faceți o idee , am luat în jur de 25.000 franci în 2007 și în 2020 ajunsesem dator în jur 25.0000 ron . Vă dați seama ce dobânzi la dobândă puneau , într-un cuvânt " fără număr " . Nu vă spun, în ce stres am putut să fiu , în toți acești ani și nevasta de asemenea. Efectiv mă trezeam noaptea și mă gândeam cum să fac să îmi plătesc datoriile.
Nu e asa ca ai fost lacom când ai luat credit? Ai luat maxim de bani pe maxim de îndatorare, asta e lăcomia.... nu iau partea băncilor, doar ca romanului dacă i se oferă mai mult, el cere și mai mult .... în franci era superoferta ....
@@dgddgd4597 Nu am fost lacom ,îmi permiteam să plătesc rata fără probleme ,dacă rămânea același. Nu am luat creditul de dragul de a-l lua . Mi-am terminat casa cu el. Eu am fost de buna credință, chiar am vrut să îl plătesc , dar ...... restul este poveste . Și,nu este ok să judeci oamenii dacă ,nu ști o iotă despre ei . Asta așa ,ca un sfat , sau ia-o cum vrei .
De ce preturile caselor o sa scada, daca inflatia o sa fie mai mica? Inflatia mai mica, deci dobanzile mai mici, nu o sa fie un stimul pentru mai multe achizitii?
Uita-te la M2 si vei intelege de ce scade inflatia. Preturile au crescut in ultimii doi datorita velocitatii in crestere banilor, dar acum se termina si cu asta.. Oricum daca ai de cumparat, cumpara ca mai nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va intampla.
Pentru ca inflatia asta ti-a mancat puterea de cumparare. iar cei care vor sa cumpere ceva, vor fi reticenti la preturile de pe piata. calculeaza ins-ul nostru inflatia de parca am cumpara un yaht si cateva avioane de persoana. primii care vor fi nevoiti sa vinda, chiar si in pierdere, sunt cei care au luat credite ca sa consruiasca. dobanda curge in continuare. apoi cei care si-au investit banii in apartamente, sunt blocati fara nici un profit . dupa ce se face ajustarea la un pret care sa incite pe cineva sa cumpere, o sa aflii pretul pietii. iar asta sunt numai pentru orasele dezvoltate, cu industrie
Dezvoltatorii vad ca vând 60% cash apartamentele in cluj de exemplu, deci pare ca romanii isi permit chiar fara credit de la banca, fata de vest unde majoritatea achizitiilor sunt cu credit.
@@mircea_h o singura patura sociala are 60% cash la preturile din Cluj: diaspora. Dupa 10 ani de lucrat afara(probabil dupa GFC),au acumulat euro si ce crezi ca fac cind se intorc in tara?
Clujul imobiliar e schema Ponzi. Caritas 4.0. Inca merge. E rau pt localnici, care sunt obligati sa plece. Obiectiv e un oras banal,.cu oportunitati deosebite doar in zona de servicii,.unde preturile sunt de asemenea enorme. Majorit. lucreaza pe salarii egale cu zone mai ieftine ale tarii, minus poluarea si aglomeratia.
Depinde de ce ofera zona unde este situata locuinta (metrou, piata, supermarket, scoala, gradinita, parc, etc) niciodata nu vei gasi o oferta sub pretul pietei cu 15% cata vreme exista cerere fix pe acea zona. Pretul se formeaza in functie de cerere si oferta, cata vreme exista cerere dar oferta e saraca, pretul nu o sa scada pentru ca nu are cum. Doar sa gasesti pe executari sau lichidari dar sunt f. rare ocaziile si in general jocurile sunt deja facute. Eu cred ca nu exista neaparat un moment oportun de facut o achizitie, tine doar de tine ce vrei si, bineinteles, daca ai banii. Asta cu nu cumparati ca vine criza....de 6-7 ani se tot vorbeste de criza si nu a mai venit...a venit pandemia si nu a cazut, avem razboi la granita de 2 ani si tot nimic...poate doar la imobilele vechi(inainte de '77) dar si acolo e discutabil pentru ca ele sunt situate in zone bune in general, central sau semi central si chiar si asa tot exista cerere chiar si pentru ele.
@@suiramsogard5445 te abonezi la o zona pe storia/imobiliare, se intampla sa puna oameni oferte bune ca sa se vanda repede, care dispar in 2 zile. Pui afise "Cumpar in zona", sunt oameni care prefera sa nu treaca prin agentie si sa il dea mai ieftin (mostenitorul nu e din Bucuresti de ex).
Chiar e buna întreabă, eu am și un argument, daca ai avea acum banii cash, mai stai sa faci munca de convingere că la chirie este mai bine, eu cred că Nu. 😊
@@Anadd_ac vezi tu, chiria iti ofera flexibilitate pe piata muncii.descoperi peste 5 ani ca orasul e prea poluat. te duci la tara, ai chin cu scoala si after schoolul si te muti din nou la oras. conform celor care fac speculatii la bursa, castigi de te spargi. partea haioasa e ca nu il vezi pe unul in chirie. da. as cumpara instant, daca as avea bani, pentru ca romania nu a avut dobnzi de 1 la suta ca in vest. la noi, pe vremuri mai plateai odaata locuita, iar acum, de trei ori cred. iar preturile pe metru patrat s-au triplat din 2017 pana acum.
Apai nu chiar oricand e momentul potrivit sa cumperi. In 2006-2009 cine a cumparat a cam rupt-o in fericire. Mai ales cine s-a imprumutat in franci sau yeni cu dobanda variabila.
Problemele sunt putin mai amanuntite, exp forta de munca, materialele, profiturile investitorilor si daca scade la 3% oricum nu o sa scada pretul la paine, Tva 19% din toate cele zise doar locatia nu se schimba
Doar o parere : daca preturile in imobiliare au crescut in urma inflatiei de 15 % si urmeaza ca inflatia sa scada spre 5 %,Doamne ajuta,nu cred ca asta inseamna ca preturile vor scadea,inseamna ca numai cresc cu 15 % ci mai putin cu 5 % dar tot up..Iar teoria mai spune,daca scad dobanzile,asa cum asteapta toata lumea, cresc imobiliarele,efectul accesibilitatii !!
efectul accesibilitatii trebuie sa se manifeste si in putere de cumparare si cativa ani de bunastare. o sa investeasca in apartamente cei care fac bani la negru, in speranta ca le vor vinde si atat. pretul s-a dublat in ultimii ani. tin minte cum in 2017 era 900 euro metru patrat, acum e 2100
@@cineva5404cumperi cu bani negri. BUN. 96% suntem proprietari! Alții au 2,3, 10 apartamente în chirie!! UNDE DRACU SA MAI CREASCA IMOBILIARELE!! Ca și dacă faci bani la negru în continuare ai sa ai 20 de apart în loc de 10...cui i le închiriezi? Mortalitatea mai mare ca natalitatea în RO, romanii încă pleacă afara! Sau care se întorc vor liniște la tara! Deci?
Exact așa fac eu acum , ( vând o proprietate ) în ideea că peste 2 ani voi folosii acești bani mai rentabil. Toți îmi spun că sunt pr_ _t, căci pierd prin inflație . Intuiția ( căci școală pe imobiliare nu am ) îmi spune că fac bine. Acum d-voastră îmi confirmați intuiția mea . Multumesc ! . . . . . . . . Voi reveni peste 2,5 -3 ani cu informație concretă, spre d-voastră .
Domnule Sima, Va respect enorm. Punctul meu de vedere: Occidentul e foarte prost dpmdv. De ce? Ajung la 50-60 de ani si vreau sa ma retrag. De unde o sa am un venit daca am doar job? Daca nu am casa mea … sunt efectiv obligat sa muncesc pana mor. Lucru ce nu l-as dori niciodata.
Ce părere aveți despre titlurile de stat românești?? Credeți că statul român poate intra in incapacitate de plată??? Astfel încât că nu își mai onoreze obligațiile față de noi investitorii in titlurile de stat (obligațiuni de stat) ?? Mulțumesc anticipat pentru rapsuns
Preturile sunt pe masura jafului din tara!!! In imobiliare se spala cei mai multi bani, cand auziti de vreo spaga de sute de mii sau milioane de euro - aia sunt albiti prin imobiliare! Multi dintre bugetari, mai ales cei cu functie de conducere, NU traiesc din salariu.
salutare, va urmaresc cu mare atentie, admirare si respect. Ati putea va rog sa faceti un video despre piata imobiliara din UK? E o tara aparte fata de restul Europei, in special la capitolul supply/demand si chiar daca aceasta piata a fost afectata ca toate altele in 2008 din cauza bancilor dand 110% loan-to-value, etc criza imobiliarra care se prezice acum e mai mult legata de supply/demand, nu neaparat de banci(in special in UK au bagat reguli mult mai stricte de affordabilty). As fi foarte interesat de parerea dumneavoastra despre piata imobiliara din UK. Va multumesc foarte mult!
e o prostie. Odata cu scaderea dobanzilor mai multa lume va lua in calcul creditul + bancile urca gradul posibil de indatorare si iar vor urca preturile nu mai zic de modificarile legislative pe taxe, impozite + TVA
Merci de reviewul pietei imobiliare. Mi se pare foarte echilibrat. La un moment dat ati zis ca in vest nu sunt probleme, eu am citit la un moment dat anul trecut ca in Germania a crescut rata falimentelor dezvoltatorilor imobiliari. Aveti cunostinta despre asta sau erau doar zvonuri? Merci!
De ce ar fi zvonuri? A! Credeți in marota care-i vehiculată in toată mass-media din România precum că dacă investești in imobiliare nu poți sa pierzi!?
Multumesc, pentru toate informatiile primite! Sunt de mare folos! As vrea sa va intreb, daca se vinde proprietatea, cumparata pentru investitie si stam cu ches, nu luam in considerare si situatia actuala, intre Rusia si Ucraina? Nu trebuie sa gandim negativ, insa situatia nu este roz.Ar fi bine sa gandim preventiv,sa fim pregatiti in caz de un conflict . De aceea am o usoara teama sa stau cu ches in banca,( inteleg ca pot fi investiti in actiuni, ETF-uri ,etc)pe termen asa de lung,stiind ce s-a intamplat in alte tari in situatii asemanatoare. Va rog,daca se poate, sa dezvoltati acest subiect. In ce ar fi mai bine sa investim in aceasta perioada pana trece criza care urmeaza in 2 -3 ani?
Ok, sfatul e ca ar fi bine de mers într-o zonă bună, dar ce se întîmplă daca iau toți sfatul? va mai fi zona bună?... mai bine s-ar lucra la educație ca să fie toate zonele bune și să nu stăm toți înghesuiți...sau continuam devizarea între buni și mai puțin buni...sau sfatul dumneavoastră este doar pentru cei care au buget mare?
Chiar ma gandeam, la primul mare cutremur 15- 20% din apt sunt la pamant, altele vreo 25% subrezite total deci nelocuibile.....cei care au cumparat vor ramane pe strazi si datori la banci, asigurarile vor cadea , ce mai , jale!
Iti dai seama ce bine o sa o duci tu dupa cutremurul ala? Te vei duce la bancomatul care o sa fie functional si vei scoate cash 100k de euro cat ai strans si nu ai investit in imobiliare. O sa iti mearga bine in timp ce aia care aveau locuinte luate cu credit o sa doarma sub pod si o sa isi plateasca rata din salariul pe care nu o sa il mai aiba. Esti ok, gandesti ca un milionar in lei vechi.
Salut dnl Sima ,dati ne si noua un exemplu de companii în care ați investii sau ati investit pe termen lung ,acele acțiuni pe care nu le ati vinde niciodată, sau pentru care nu ati investii în imobiliare.
Pai omul face bani din vb,nu investeste in nimic,mai face cate o sezatoare la 3 luni unde cere 2000 ron de persoana dar are doar 30-40 locuri,chipurile este limitat.Bani din youtube,niste carti tiparite.
În Aalen, Germania, un orășel cat Bistrița/Vrancea , deci un oraș mic, un apartament cu 2 camere sare de 150.000...Edit: Același apartament înainte de pandemie era sub 100.000 sau pe lângă aceasta valoare.
dar nici inflaţia n-o bate dacă nu e renovată constant. Gândeşte-te la un apartament comunist în care nu s-a locuit o zi (deci e "nou") şi era la marginea oraşului în acel moment. Cât de mult poate valora în zilele noastre la cât ai avea de investit? Dacă e şi-ntr-un oraş care nu e centru universitar, e şi mai trist. Românii pleacă din ţară într-un număr tot mai mare, locuinţe noi se tot construiesc. Ce-ţi dă impresia că preţul locuinţei vechi va creşte continuu?
Când inflația scade nu este mai mare puterea de cumpărare ? D ce te aștepți să scadă prețurile la locuințe? Poți te rog să vii cu o lămurire ? Multumesc Ovidiu Adrian
Inflația scade abia când puterea de cumpărare scade prin inflatie, șomaj. În acel moment nu mai sunt mulți eligibili de a lua credite, iar cei care au avut cash au cumpărat deja. Așadar atunci, dobânzile vor fi în scădere și teoretic prețurile ap vor scădea.
Foarte buna logica dumneavoastra, ce parere aveti despre decalajul dintre restul Europei si Romania, nu e accesibilitatea fara precedent a unui mp comparand cu Ungaria sau Cehia, Polonia un factor care de factor care va mentine pretul locuintelor. Pe de alta parte se intorc foarte multi in tara si inca nu am rezolvat problema importului de fortei de munca din afara UE..Sunt alti factori care pot atenua socul caderii preturilor pe piata internationala. In ce priveste Clujul cu 5000 euro mp e un fenomen special de centru..si de o mentalitate a unui segment de populatie in special de etnie maghiara care divinizeaza cladirile istorice si viata in centrul istoric, prefera sa cumpere cu orice pret istorie si nu rigips pe camp.. pentru ei nu conteaza nici spatiul de joaca nici locul de parcare daca stau intr-o cladire din 1700 monument istoric si vad pe geam caterala...cred ca un raport 4 la 1 intre o suburbie si zona 1 e un fenomen mai normal decat raportul 1-1 centru istoric Bucuresti - Chiajna..(inteleg ca vorbim de risc resimic ...dar de sute de ani lumea buna a oraselor a stat in centru..ce cautam noi cu intelectualii pe camp?) Credeti ca vom reveni la normal si elitele sociale vor recupera centrul iar pajistile cu oi de langa oras vor ramane pentru o clasa sociala mai modesta?
Acum prețul unui apartament comunist în cluj la 15 cu mașina de centru e la fel ca prețul unui apartament foarte cochet, în bloc super solid, cartier foarte curat și civilizat, la 15min cu mașina de centru Stockholm. Cel din Stockholm vine și complet mobilat și utilat cu electrocasnice Bosch noi, și cu balcon tip terasă, și cu loc de parcare cu priză dacă ai mașină electrică. Prețurile sunt extrem de mari în România. A, și era să uit - prețurile în supermarket în Stockholm sunt mai mici ca în România, uneori chiar mai puțin de jumătate! Nu mai zic de produsele semi-locale, de exemplu un kg de somon afumat e 60 de lei, în RO e 400 de lei.
Pretul e undeva la 100 de lei /per kg, nici de cum 400 :)) Dar am inteles ideea si in mare parte iti dau dreptate... Nu-si merita pretul la mai nimic in Cluj :)
Treaba cu inflația este relativă. INS nu poate calcula la modul real. Practic, inflația este mult mai mare. Au crescut preturile la produse precum : detergenți. La unele medicamente preturile s-au dublat!!
Unde a-ți gasit cu 5k euro mp ?În Cluj-Napoca pretul mediu este cotat la 2450.(sunt din Cluj Napoca, cunosc prețurile )Stați fraților in chirie ,altfel nu o să mai pot avea chiriași.Din 2014 când am achiziționat primul apartament se zvonea de o criză mai puternică față de 2008,acuma am 3 x pe achizitie.
Referitor la numarul proprietarilor din afara se pot identifica cel putin următoare: - preturile apartamentelor din oras sunt extrem de mari, chiar si pentru salariul lor - exista o categorie de oameni "traieste clipa" care nu isi doresc sa lase mostenire Daca 50% sunt proprietari si cealalta jumatate sunt tot proprietari (persoane juridice cu bani multi) care fac profit din inchirierea apartamentelor (ca daca nu ar face, ar sta acasa). Daca poti investi banii si avea un randament mult mai bun, atunci e justificat sa stai cu chirie. Totusi, cel putin in Romania, marea majoritate a cetățenilor nu pot obtine un randament mai bun si prefera siguranța unui loc unde sa se retraga. Apoi cu pensiile din Romania nu poti plati chirie, efectua tratament si cumpara medicamente si manca (ar fi posibil sa platesti 300 euro chirie + 300 euro tratament + 300 euro mancare + 100 euro diverse mancare din pensia medie?)
Si daca chiria este de 350 de euro lunar, iar rata pentru apartament 6-700 de euro cum totusi este mai rentabil? Daca nu ai credit ipotecar economisesti 300 euro lunar. Eu acum stau cu chirie 320 euro pentru 2 camere si vreau sa iau un credit ipotecar, am nevoie de minim 100 mii euro pentru un apartament decent ( care merita cat de cat sa ma creditez) si rata ar fi 600 de euro. Stau si ma gandesc ca o sa dau cu 3500 euro pe an mai mult, adica 115 mii in 30 de ani. Imi pun intrebarea de ce as face asta?
@@s.shefferd9414 Daca compari apartamentul inchiriat cu cel pe care ai putea sa-l cumperi la pretul mentionat si sunt aproximativ identice (suprafata, an, dotari, etc.) atunci poate nu se justifica. Totusi trebuie sa ai in vedere ca valoarea chiriei ar putea varia in timp.
cele mai bune, atunci erau niste norme respectate. acum toti smecherii, toti analfabetii fac blocuri, mitica dragomir face blocuri, florin salam face blocuri, lol
@@misterc3835de ce dacă? Nu ar trebui să se respecte normele implicit? Eu de unde să știu dacă au fost respectate? De ce să risc? În anii 80 oricât se "fura" tot rămâneau destule materiale pentru construcție. Acum se "fură" din faza de proiect, cât mai ieftin, cât mai repede, plus greșeli de execuție care nu sunt remediate cum trebuie, pentru că costă mult. Le lasă așa și dau cu var peste!
Nu inteleg de ce daca scade inflatia vor scadea preturile la case? Infltie mica, dobanzi mici, creditare ieftina, cerere mare, preturi mari (sau in crestere). Unde e greseala?
Pentru că dacă scade inflația prea mult, băncile nu pot tine pasul cu scăderile astea, vor îngheța sau crește dobânzile tocmai pentru că puterea de cumpărare e mai bună inflația fiind mică. Crescând dobânzile pentru că populația își permite, creditarea va scădea pentru anumite categorii sociale și în timp se blochează, determinând scăderea prețurilor în imobiliare că interesul e să existe tranzacții nu să se țină blocați banii din investiții.
Oferta se mulează după cerere. Când devine inabordabilă, cererea nu mai există. Rolul băncilor e să crească disponibilitatea cererii și accesibilitatea ofertei, și din asta să facă și ele bani😅.
ce parere aveti de zona Pipera? am vazut ca ati dat exemplu partea de sud, zona de nord fiind la fel de supraaglomerata dar cu mai multe optiuni prezinta o oferta mai buna?
Măi copii,să nu uitați niciodată:nici un bloc,construit după 1990,NU respectă normele!Am apartament în Colentina,construit în 87.Intre timp,am locuit în Băneasa și Pipera!Estetica vă ia ochii,în rest...vă îndatorați și pierdeți timp în trafic,nervi!Nu aș da apartamentul construit în 1987 pe unul nou!Nu trebuie să fii specialist în construcții,diferența o observi după ce începi să locuiești în unul nou!Dacă schimbi instalația electrică și sanitară la un apartament vechi,ești cel mai câștigat din toate punctele de vedere,și sunt convinsă că-și domnul este conștient de acest lucru!
Nu este ok sa cumperi nimic acum, scump si prost executat, in 10 ani nu o sa mai fie in standardele de eficienta energetica (conditiile vor fi mai dure, impozite mai mari, investitii imense in reabilitare), nu cumparati MP cumparati locuinte proiectate bine. Nu ascultati de agenti imobiliari (pe langa ca sunt escroci sunt si prosti), vorbiti cu proiectanti cand cumparati si o sa aflati costul real al locuintei dupa interventiile ce trebuie facute (reparatii dupa proiectare si executie proasta mai ales pe instalatii). Pentru familie nu recomand blocuri. Daca vreti sa va construiti casa, posibil sa iesiti mai scump decat sa cumparti, dar ce cumparati e prost construit. Nu cumparati in Cluj, e japca. Locuintele de la sat sunt mai ok, infrastructura se dezvolta, nu este nevoie sa stai in buricul targului cu toata isteria aferenta, in blocuri supraaglomerate si sa te intelegi cu alte 100 de apartamente cand se sparge o teava.
cum faci daca tu ai treaba/job in oras dar tu locuiesti "la sat"? timpul este cea mai importanta resursa! merita sa pierzi timp in trafic, bara la bara doar ca sa te bucuri 2 zile in wknd de iarba verde? e discutabil, mai ales daca nu ai o scoala, gradinita, spital, etc ce faci? tot in oras vei ajunge cu copilul, tu cand vei avea probleme? momentan Romania la capitolul infrastructura rutiera, feroviara, medicala, educatie, etc. este la nivel de anii '80...noi suntem in 2024.
@@suiramsogard5445 pai ideea este ca mergem spre occident, aia nu au problema asta, daca se dezvolta infrastructura atunci problema se rezolva, o casa se construieste pentru urmatorii 30 ani ( o medie pentru o famile de la copil la azil, eu presupun ca in 15 ani infrastructura o sa fie. In zile noastre orasul se regenereaza iar cladirile au termen de expirare rapid (se demoleaza sau se transforma in noile cerinte) pentru ca altfel sufoca progresul unui oras si siguranta acestuia (cazul Bucuresti. Proprietatea asta la comun in bucuresti este morivul pentru care nu se pot face reabilitari sau reparatii structurale pentru ca este o complicatie legislativa. Cand o sa fie un cutremur o sa se rezolve problema asta dar cu multe victime. In oras trebuie sa inchiriezi nu sa traiesti cu familia la etajul 10 pe o propietate in aer care depinde de existenta unor propietati peste care sta. Poti sa faci blocuri cu mai multe familii dar limitat ca numar de apartamente, ca sa poti ajunge la un consens mai rapid pentru interventii necesare. Satele sunt o solutie rapida, au cat de cat o infrastructura cumva garantata, asa slaba cum este, bine ar fi cartiere de case tip dormitor de unde sa ai asigurat toata infrastructura de transport. Ca si in statele occidentale care au ajuns la concluzia nu de prosti ci din experienta.
Dacă tu fumezi iarbă si imi spui ce distractiv este ,nu înseamnă ca trebuie sa fac la fel ca si tine ,ma pot distra și altfel. De ce este japca Cluj-Napoca?vine clujul si îți bagă mâna în bugetul tău cu forța?
Una din legile economice spune ca atunci cand finantarea devine mai ieftina (scade dobanda) preturile la active cresc deci nu prea inteleg rationamentul in care spuneti ca daca scade inflatia scad si preturile la case, poate scade ritmul de crestere al preturilor la fel cum a scazut inflatia. In ceea ce priveste falimentul companiei Evergrande din China, da aici sunt de acord cu Dvs., ca acest faliment va produce turbulente pe toate pietele imobiliare.
De exemplu, dacă pică piata auto din Germania, pica si multe alte industrii din jurul ei, multi își pierd jobul printre care si românii. Românii abia așteaptă sa revină in țară si sa cumpere case cash cu banii agonisiti. vor cumpăra la periferii decente până in 15 km de centru, fiind oricum obișnuiți cu distanțe mult mai mari
Occidentalii nu cumpara case pentru ca vor sa și mențină flexibilitatea de a alege locația unde găsesc joburi bune. Din chirie pleci imediat, din proprietate ești cam legat.
Preturile in Cluj sunt tinute artificial sus de politica locala si legislatia deficitara in domeniul urbanismului. Primaria cere PUD(plan urbanistic de detaliu) pentru fiecare constructie noua si asta daca esti norocos ,altfel iti cere PUZ. Orice PUD/PUZ trebuie sa fie aprobat printr-un vot politic in consiliul local si asta poate dura 1-2 ani. Numarul de specialisti implicati la o constructie este enorm de parca fiecare bloculet sau casa este o centrala nucleara de importanta strategica: arhitect urbanist pt PUD/PUZ ,arhitect pt proiect,inginer pt rezistenta, verificator proiecte, expert tehnic(daca darami o cocioaba veche), geolog , inginer proiectant instalatii , inginer diriginte de santier , inginer RTE, specialisti ISC care sa te controleze in faze determinante si sa se asigure ca toti specialistii de mai sus isi fac treaba . Dupa ce ai trecut prin toate astea, apare vecinul invidios si procesoman care iti deschide proces cu sanse mari sa iti anuleze autorizatia pe vreun viciu de procedura ca doar la asa birocratie si teancuri de dosare cu siguranta gasesti ceva gresit daca cauti suficient de bine si ai mintea odihnita.
In legatura cu "numarul enorm de specialisti implicati la o constructie", sper ca glumesti. Crezi cumva ca o constructie in ziua de azi se face in stil one-man-army ? De aia sunt specialisti, fiecare sa isi faca treaba si sa o faca bine, altfel ti se daramana sandramaua pe tine. Pentru orice constructie corecta dpdv tehnic, trebuie sa fie o echipa la baza, nu merge sa isi faca Nea Gheorghe o casa dupa impresiile lui, ca oricum arhitectii sau inginerii cer prea mult si probabil is escroci. Vrei calitate si siguranta, apelezi la specialisti. Daca nu, atunci e riscul tau.
@@astrostar000 Nu glumesc deloc , imi mentin parerea. Mult prea multi specialisti in raport cu importanta cotetului si mult prea multe hartii . Nu am zis ca nu e nevoie de specialisti deloc, am zis doar ca sunt prea multi.
În Cluj nu s-a vândut cu 5000 de euro/mp . Este un singur ap la care cere cineva acest preț. Pana la vânzare e cale lunga . De urmărit comentariul pe acesta tema a directorului de la Darian ( firma de evaluări imobiliare) : ap finisat luxos , a dat proprietarul o caruta de bani pt asta , făcut, posibil pt acesta . Omul încearcă marea cu degetul - dacă merge sau nu la acel pret . Dar , la acel pret , va rămâne cu ap . Asta nu insemna ca asta e valoarea de piață a imobiliarelor în Cluj . Valoare e cea care se plătește nu cea care se cere .
Va salut cu respect , daca in imobiliare nu este momentul bun sa imvestesm pt profit pe termen de 2-3 ani , o imvestitie in aur , pt un profit in urmatori 2-3 ani , este momentul acum ?
ati uitat cui dati sfaturi domnule Sima, noi romanii suntem un popor de experti si stim cel mai bine ce sa facem si mai ales ce sa faca altii. Nu ma credeti? cititi comments de mai jos 🤣🤣🤣🤣
Cam asa si eu. Mereu vorbeste despre criza. In 2020 a spus ca vine criza pe imobiliare. De atunci si pana acum au crescut 35% . Daca ramaneam pe cash, acum nu era bine 😂😂
@@Mercedes_Benz_Global_Mania daca ramaneai pe cash in 2020, acum in 2024 aveai cash...daca cumparari imobil in 2020, acum in 2024 aveai un imobil. Simpla logica :)
@@jons2786 Logica ta nu are nicio legatura cu realitatea in care tu traiesti. Tu traiesti intr o lume in care nu exista inflatie! In 2020 am dat 96k pe un imobil. In 2024 tot acel imobil valoreaza 135k. Deci da, daca tineam 96k cu o inflatie de 12% acum acei 96k mai valorau in jur de 84k.
Sincer?Deși sunt femei și am 65 de ani,NU aș locui în blocurile noi!Mai sus de cele 4 blocuri,am un apartament construit în '87!Între timp,am locuit în Băneasa (Grenfield) și Pipera!Nu aș da apartamentul din '87 pe unul nou!La cele noi,multora...le iau ochii estetica și "rezidențialul"!În rest...structura și calitatea,o vezi și o înțelegi după ce locuiești acolo,și nu trebuie să fii specialist!Cel mai sigur,un apartament construit pe vremea lui Ceaușescu.Dacă se schimbă instalația electrică și sanitară,îl faci cum vrei,dar ai siguranță!După '90,eu nu cred în lucrurile făcute și mai ales pe repede înainte!
Acum daca vreau un apartament de 80k dau 14k avans cu acte si rata de 620e pe 19 ani. La 68k euro imprumutati dau inapoi 138k (incep cu principal 100e si restul dobanda..) Pai nu mai bine platesc 230e chirie si banii ii rulez, fac 20% pe an, exact chiria sa stau gratis? Cu cine discut si au firme ii vad ca se plang. A inceput sa bata vantul de anul trecut de prin decembrie. Asteptam apogeul 2025 si mai vedem.
toate calculele astea sunt foarte sensibile si la mici modificari iti iese ca era mai bine sa faci invers. de exemplu stiu pe cineva care a vandut apartament cu 85.000 si lua chirie pe el 450. adica ce visezi tu, ca poti inchiria cu 230 un apartament care valoreaza 80k e... un vis.
@@ffrakturaam 1400 incasati azi pe ultimele 4 luni, nu e cripto, nu e bursa, e o mica combinatie. Bursa este numarul 2 dupa un business ca profitabilitate. Dupa 5 ani de bursa cu boti automati am luat o pauza. Mai investesc in Tesla si cam atat.
@@viorelanghel5532Momentan asta e situatia mea. Am prins o chirie mica si inca nu ma mut. Nu cumpar pe high si vand pe low. Astept sa vad cum se sparge bula ciucio in Romania. Si daca fac credit si daca stau in chirie si strang banii tot in 5 ani achit un apartament. Mental sunt mai relax sa platesc chirie decat sa fac palpitatii la ROBOR... 🤣. In plus eu rulez banii si fac un profit cu ei, cu bani faci bani si cu putin curaj/cap. Unii isi cumpara apartamente si apoi traiesc de la o luna la alta ca nu le mai raman bani doar de paine. O sa cumpar apartament cand o sa fie convenabil pentru mine. Romanii sunt disperati sa isi cumpere o casa si la pensie termina de achitat. Se aleg doar cu atat. 7% din Romani au avere 100k de euro. Eu vreau sa fac bani si sa imi iau casa cand e mai rentabil decat sa platesc o chirie. Chiriile sunt sus si pentru ca este razboi in Ucraina. Sunt multi veniti la noi si presiunea este mare pe chirii. Romanii tin apartamentele goale, la mine in bloc sunt 20% libere cel putin. Cand o sa vina un cutremur sau racheta sa vezi cum le vand toti. E de asteptat nu este de cumparat. Asta e calculul/parerea mea.
In orice moment exista oportunitati imobiliare, asteptarea nu e o varianta. Trebuie doar sa faci alegerile potrivite
Bravo, omul înțelege jocul economic 🎉
noi avem o mare mare problema cu asa zisii agenti imobiliari. strica piata, umfla artificial preturile cu 20%. chiar de curand am vazut un apartament postat de proprietar la 150 000 euro si postat de agentie la 183 000. ce facem? unde facem o reclamatie? eu personal, cand cumpar, caut direct proprietar, dar asta tot ma afecteaza, ca samsarii posteaza cu 20% mai scump, si proprietarul cand vrea sa vanda, se uita si el pe olx si face pretul dupa cum vede acolo.
Sunt de acord cu tine
eu nu inteleg de ce oamenii se duc sa plateasca agentiile degeaba! Bani aruncati la propriu. Trimiti pe cineva cunoscut sa vada casa cu agentia,eventual ii dai 50 de lei pentru deranj, apoi te duci tu direct la proprietar si ii spui ca ai auzit de la vecini ca are casa la vanzare. Eu asa am facut mereu! NU MAI VA LASATI PROSTITI DE AGENTII. Fiti destepti!!!!
Nu cumpăra.
@@CreuzotC-eg9xn logic :))
Nu agenții umfla piata, ci cumpărătorii, că ei plătesc.
Din cate am observat, in tarile din vest sunt mai puțini proprietari de locuințe pentru că nu își permit, nu pentru că "prefera" altceva. Orice ați spune, este bine sa fii proprietarul locuinței in care stai. Îți oferă stabilitate și siguranță pe termen scurt și lung (nu te da nimeni afară că s-au hotărât să vândă, nu îți crește nimeni chiria peste noapte că așa evoluează piața imobiliară, nu stai după proprietari să facă niște investiții de bun simț că sa ai niște condiții decente, când ieși la pensie și îți scad veniturile, nu trebuie să îți faci griji că trebuie să te muți într-un jeg de garsonieră sau in alta localitate, etc)
PS: după 30 de ani de plătit rate ești proprietar și copiii tai vor moșteni ceva, după 30 de ani de plătit chirie ești tot chiriaș și familia ta nu va moșteni nimic.
Ai facut credit ipotecar? Ai platit 30 de ani si ai devenit proprietar?
gandire tipic romaneasca ...
Nici nu e nevoie sa platesti 30 de ani. Poti inchide lejer un credit ipotecar in 15 sau mai putini ani.
Uite, iti spun doar perspectiva mea. Am pana in 25 ani, pot cumpara casa cash daca vand o parte din investitiile lichide pe care le am. Nu imi cumpar casa, nici apartament, pentru ca nu stiu unde vreau sa stau. Nu sunt bucuresrean, dar am salariu de bucuresti(remote). La un moment dat, poate plec la alta firma si trebuie sa merg fizic la birou. Ce fac? Vand vila? E mult prea multa bataie de cap pt asta. Si nu pot face nimic custom si stabil din cauza asta. Vreau lac cu pesti si testoase. Il iau cu mine in alt oras in punga? Nu pot. Pana trec de 25 ani imi cumpar un apartament de investitie si ma mut in el. Cand am suficienti bani de pensionare, ma pensionez si il las in chirie, si abia atunci imi iau casa in care ma mut si nu mai plec, o customizez cum vreau, si mor cu ea. Nu pot sa cumpar apartament acum si sa dau tva la stat ca apoi sa plec in poate un an sau nici atat la o oportunitate cu salariu mult mai mare. E inoptim sa fii blocat geologic. Poate plec si din tara sa imi dublez veniturile curente instant, altfel ar trebui sa mai astept 7 ani. Nu sunt singurul care nu stie unde vrea sa locuiasca si care are de pierdut daca e blocat intr un oras/tara. Fiecare are contextul lui si nu poti zice ce e mai bine chirie sau cumparare, decat daca cunosti situatia.
Detin 2 apartamente in chirie eu stau in chirie sa am apartamentul meu mi ar pare imbecilitatea supremă sa am casa de 250m cu 7 camere eu având nevoie de 2 e iar stupid .. eu vreau sa fiu independent financiar și de locație sa fii proprietar ești sclav + costuri mari că amenajezi bagi bani in coreti că te respecți da așa e Romanu are casa mare și mașina bengoasa și muncește că prostul
Am construit o casa de 120mp utili cu 130k si daca ar fi sa vand e peste 230k conform preturilor din jur. E prea umflat pretul nu exista asa ceva. Dar oricum as construi o casa decat sa iau un ap cu 2 camere la 80-100k…
Buna ziua, pot sa va intreb a ti construit cu firma? Multumesc.
@@ioanavoicu5106 nu, a fost o persoana cunoscuta si am ajutat si eu la constructie. Intradevar am prins preturi decente si am avut si putin noroc
O MARE MAFIE IN DOMENIUL IMOBILIAR !!!!
Analiză pe companii de pe BVB, vă rugăm! Mulțumim!
Zici că nu ești expert dar stau cu caietul și pixul în față efectiv 😅😂 mulțumim că dai pe gratis asemenea informații
Poate ati vazut pe la noi cum se promoveaza o viata de vis cu stat in chirie, este un revers al medaliei pe care mari fonduri imobiliare vor sa acapareze cat pot din imobiliare si pe tine sa te tina captiv si dependent de o chirie, apoi la sfarsitul vietii sa ramai un nimeni .... asta nu prea le reuseste pentru ca in romania sunt 90% proprietari ..... in alte tari unde proprietarii sunt mult mai putin, gradul de dependenta si captivitate e mult mai mare ..... e total gresit sa stai pe cash ani de zile, pana si cea mai simpla investitie in titluri de stat iti aduc 7% pe an profit neimpozabil ...
adevarat
Nu e captivitate ci libertate poți să te muți unde dorești(daca îți permiți)
@@Metrowhitepai aia e captivitatea "dacă îți permiți", nu mi se pare normal sa fi forțat sa stai în chirie. Pana la urma locuința nu ii lux, ca vai îmi iau gucci. Măcar o garsoniera sau un apartament mi s-ar părea rezonabil sa poți cumpăra, numai cei bogați cumpăra și ajungem sa închiriem toți de la ei? Și sa stam 5 colegi de apartment sa ne permitem? Ca salarii mari nu avem toți și economic nici nu este posibil.
O casă TREBUIE construită în pustiuri😂 la ce oameni sunt în ziua de azi !
Ar fi util un material si despre piata din Elvetia! Multumim!
Acum 21 de ani un kilogram de rosii GMO,ca n Rrromanica costa in Svitzeria 25 de franci elvetieni.
Extrapolează si afli cum este cu imobiliarul
Video despre piata metalelor si daca este un refugiu bun in aceste momente ale burselor
@@AlexAlex-d1d piata este irationala in aceste momente (posibil din perspective politice in asteptarile alegerilor sua). Cu totii putem observa ca foarte multe actiuni sunt umflate, foarte mult umflate. E posibil ca bula asta sa faca bum si actiunea tesla sa ajunga la 100$ sau chiar mai jos.
Ps. Continutul este unul chiar interesant si de aceea il urmaresc, dar nu am investit niciodata la recomandarile lui. Am mai observat tot aici pe yt ca pe alt canal discuta cu membrii respectivi despre optiuni si arata cum investe el in optiuni. Consider ca fiecare trebuie sa si faca temele si sa investeasca dupa cunostintele lui.
Extraordinare informatii. Multumesc D-le Sima!
Multumesc pentru sfaturi!!😮😮
multumesc frumos pentru aceast video. Imi place si planta banilor de la dumneavoastra de pe fundal. Mult noroc.
Mulțumesc frumos sunteți un om onest 😊
Multumim pentru opinia informata! Din pacate nu stiu in Romania sa se ofere credite cu dobanda fixa pe o perioada de mai mult de 5-10 ani maxim. Poate ma insel. Astept comentariile corective. Blocurile comuniste valoreaza inca destul de mult: 1. pentru ca sunt intr-o zona care acum este considerata centrala. 2. pentru ca se consolideaza/reabiliteaza pe fonduri.
Tot respectul! Perfectă dreptate!!!
Țin să te contrazic în legătură cu dobânda, în momentul de față suntem pe un trend descendent al ratelor de dobândă, FED-ul a scăzut dobânda, EUR a scăzut dobânda, chiar și noi România am scăzut dobânda, iar acest aspect, o să scadă în continuare cu scăderea inflației și ulterior o să se reflecte și în dobânda roborului, sunt conștient ca atunci când ai făcut videoclipul nu era scăzută dobânda, dar încă de atunci se aștepta să se scadă în septembrie!
Mulțumesc pentru informații, eu chiar ma gandeam sa cumpar un apartament dar o sa mai astept in speranta ca o sa cumpar mai ieftin si in conditii mai bune
Nu te lua doar dupa el, mai cauta si alte pareri. Nu uita ca sunt altii care de 10 ani tot repeta sa asteptam, ca vom cumpara mai ieftin. Si de atunci preturile s-au dublat.
Super interesant acest vlog!! Multumim frumos !
Am reușit sa inchiriez o casa mare care se vinde destul de greu pentru ca este foarte mare.Asta e ok.Știam că trebuie sa platesc la ANAF o taxa de 10% și 5% contribuția la sanatate care este acum enormă față de ce plăteam înainte avand in vedere serviciile execrabile la doctorul de familie și spitale la stat.Dar am mai avut o surpriza neplacuta care am aflat-o foarte tarziu o taxa aditionala la primăria de care aparțin pentru ca inchiriez casa la o firma.Aberație discriminatorie dar taxele la casa acum sunt cu 500% mai mari ca înainte.
Nu e 10%. E 8%. Dar oricum e mult.
De abia astept si eu criza sa fac niste achizitii imobiliare 😊
Multumim pentru timp si continut!
Salutare, eu am fost unul care a luat credit in franci. Pe scurt , am ajuns in punctul in care a trebuit sa plecam in străinătate , finca la sfârșitul lunii, nu aveam nici banii de pâine. Dar eream cu ratele la zi . Aia nu erea viață .
Bine înțeles ca nu le-am mai dat niciun ban . Au făcut greșeala să nu mai facă nimic timp de 3 ani și am profitat de asta și i-am dat în judecată. Am câștigat, după un proces care a durat 2 ani .
Să vă faceți o idee , am luat în jur de 25.000 franci în 2007 și în 2020 ajunsesem dator în jur 25.0000 ron . Vă dați seama ce dobânzi la dobândă puneau , într-un cuvânt " fără număr " . Nu vă spun, în ce stres am putut să fiu , în toți acești ani și nevasta de asemenea. Efectiv mă trezeam noaptea și mă gândeam cum să fac să îmi plătesc datoriile.
Ce chin. Bine ca ati reusit sa va redresati. Toate cele bune.
Nu e asa ca ai fost lacom când ai luat credit? Ai luat maxim de bani pe maxim de îndatorare, asta e lăcomia.... nu iau partea băncilor, doar ca romanului dacă i se oferă mai mult, el cere și mai mult .... în franci era superoferta ....
@@dgddgd4597
Nu am fost lacom ,îmi permiteam să plătesc rata fără probleme ,dacă rămânea același.
Nu am luat creditul de dragul de a-l lua . Mi-am terminat casa cu el.
Eu am fost de buna credință, chiar am vrut să îl plătesc , dar ...... restul este poveste .
Și,nu este ok să judeci oamenii dacă ,nu ști o iotă despre ei . Asta așa ,ca un sfat , sau ia-o cum vrei .
@@dgddgd4597 orice om poate gresi, bine ca s-a descurcat pana la urma!
De ce preturile caselor o sa scada, daca inflatia o sa fie mai mica? Inflatia mai mica, deci dobanzile mai mici, nu o sa fie un stimul pentru mai multe achizitii?
Cam da, adica vezi ultimii 10 ani cu inflatie/dobanzi mici si cum au sarit preturile la imobiliare
Uita-te la M2 si vei intelege de ce scade inflatia. Preturile au crescut in ultimii doi datorita velocitatii in crestere banilor, dar acum se termina si cu asta..
Oricum daca ai de cumparat, cumpara ca mai nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va intampla.
Pentru ca inflatia asta ti-a mancat puterea de cumparare. iar cei care vor sa cumpere ceva, vor fi reticenti la preturile de pe piata. calculeaza ins-ul nostru inflatia de parca am cumpara un yaht si cateva avioane de persoana. primii care vor fi nevoiti sa vinda, chiar si in pierdere, sunt cei care au luat credite ca sa consruiasca. dobanda curge in continuare. apoi cei care si-au investit banii in apartamente, sunt blocati fara nici un profit . dupa ce se face ajustarea la un pret care sa incite pe cineva sa cumpere, o sa aflii pretul pietii. iar asta sunt numai pentru orasele dezvoltate, cu industrie
Dezvoltatorii vad ca vând 60% cash apartamentele in cluj de exemplu, deci pare ca romanii isi permit chiar fara credit de la banca, fata de vest unde majoritatea achizitiilor sunt cu credit.
@@mircea_h o singura patura sociala are 60% cash la preturile din Cluj: diaspora. Dupa 10 ani de lucrat afara(probabil dupa GFC),au acumulat euro si ce crezi ca fac cind se intorc in tara?
Mulțumesc frumos
Foarte bun materialul!🙌
Clujul imobiliar e schema Ponzi. Caritas 4.0. Inca merge. E rau pt localnici, care sunt obligati sa plece. Obiectiv e un oras banal,.cu oportunitati deosebite doar in zona de servicii,.unde preturile sunt de asemenea enorme. Majorit. lucreaza pe salarii egale cu zone mai ieftine ale tarii, minus poluarea si aglomeratia.
Are dreptate! Nu e momentul sa cumperi acum decat daca gasesti o oferta sub pretul zonei cu 15 la suta. Acum e de vandut
cine vinde...
Depinde de ce ofera zona unde este situata locuinta (metrou, piata, supermarket, scoala, gradinita, parc, etc) niciodata nu vei gasi o oferta sub pretul pietei cu 15% cata vreme exista cerere fix pe acea zona. Pretul se formeaza in functie de cerere si oferta, cata vreme exista cerere dar oferta e saraca, pretul nu o sa scada pentru ca nu are cum. Doar sa gasesti pe executari sau lichidari dar sunt f. rare ocaziile si in general jocurile sunt deja facute. Eu cred ca nu exista neaparat un moment oportun de facut o achizitie, tine doar de tine ce vrei si, bineinteles, daca ai banii. Asta cu nu cumparati ca vine criza....de 6-7 ani se tot vorbeste de criza si nu a mai venit...a venit pandemia si nu a cazut, avem razboi la granita de 2 ani si tot nimic...poate doar la imobilele vechi(inainte de '77) dar si acolo e discutabil pentru ca ele sunt situate in zone bune in general, central sau semi central si chiar si asa tot exista cerere chiar si pentru ele.
inca se printeaza bani! de aceea nu au scazut si inca nu scad! si economia neagra cred ca ajuta din plin!
@@suiramsogard5445 te abonezi la o zona pe storia/imobiliare, se intampla sa puna oameni oferte bune ca sa se vanda repede, care dispar in 2 zile. Pui afise "Cumpar in zona", sunt oameni care prefera sa nu treaca prin agentie si sa il dea mai ieftin (mostenitorul nu e din Bucuresti de ex).
@@ciprianpop5639in plus smecherii au luat banii din pandemie.
Deci ei arunca bani pe case. In urm 10 ani pretul o SA CREASCĂ.
si in conditiile salariilor din romania, cum crezi ca vei putea trai la pensie? caci pensia iti da chiria si atat
Buna întrebare.
Chiar e buna întreabă, eu am și un argument, daca ai avea acum banii cash, mai stai sa faci munca de convingere că la chirie este mai bine, eu cred că Nu. 😊
@@Anadd_ac vezi tu, chiria iti ofera flexibilitate pe piata muncii.descoperi peste 5 ani ca orasul e prea poluat. te duci la tara, ai chin cu scoala si after schoolul si te muti din nou la oras. conform celor care fac speculatii la bursa, castigi de te spargi. partea haioasa e ca nu il vezi pe unul in chirie. da. as cumpara instant, daca as avea bani, pentru ca romania nu a avut dobnzi de 1 la suta ca in vest. la noi, pe vremuri mai plateai odaata locuita, iar acum, de trei ori cred. iar preturile pe metru patrat s-au triplat din 2017 pana acum.
Mulțumesc frumos 🎉
Apai nu chiar oricand e momentul potrivit sa cumperi. In 2006-2009 cine a cumparat a cam rupt-o in fericire. Mai ales cine s-a imprumutat in franci sau yeni cu dobanda variabila.
Nu cunosc autorul videoclipului dar spune niste chestii foarte interesante .Eu oricum salvez videoclipul pentru ca sun in proces de invatare....
Exact, ASTA e principalul corect.
La intrebarile complicate exista raspunsuri simple, pe interesul tuturor, dar gresite.
Problemele sunt putin mai amanuntite, exp forta de munca, materialele, profiturile investitorilor si daca scade la 3% oricum nu o sa scada pretul la paine, Tva 19% din toate cele zise doar locatia nu se schimba
Este un singur ap la care cere cineva acest preț
Doar o parere : daca preturile in imobiliare au crescut in urma inflatiei de 15 % si urmeaza ca inflatia sa scada spre 5 %,Doamne ajuta,nu cred ca asta inseamna ca preturile vor scadea,inseamna ca numai cresc cu 15 % ci mai putin cu 5 % dar tot up..Iar teoria mai spune,daca scad dobanzile,asa cum asteapta toata lumea, cresc imobiliarele,efectul accesibilitatii !!
efectul accesibilitatii trebuie sa se manifeste si in putere de cumparare si cativa ani de bunastare. o sa investeasca in apartamente cei care fac bani la negru, in speranta ca le vor vinde si atat. pretul s-a dublat in ultimii ani. tin minte cum in 2017 era 900 euro metru patrat, acum e 2100
@@cineva5404cumperi cu bani negri. BUN. 96% suntem proprietari! Alții au 2,3, 10 apartamente în chirie!! UNDE DRACU SA MAI CREASCA IMOBILIARELE!!
Ca și dacă faci bani la negru în continuare ai sa ai 20 de apart în loc de 10...cui i le închiriezi? Mortalitatea mai mare ca natalitatea în RO, romanii încă pleacă afara! Sau care se întorc vor liniște la tara! Deci?
Sunt total dezacord, ce se întâmplă în tarile mult mai dezvoltate economic momentan cu piața imobiliară, va veni și în România
Exact așa fac eu acum , ( vând o proprietate ) în ideea că peste 2 ani voi folosii acești bani mai rentabil.
Toți îmi spun că sunt pr_ _t, căci pierd prin inflație .
Intuiția ( căci școală pe imobiliare nu am ) îmi spune că fac bine.
Acum d-voastră îmi confirmați intuiția mea . Multumesc !
. . . .
. . . .
Voi reveni peste 2,5 -3 ani cu informație concretă, spre d-voastră .
Asa au facut unii in 2008.
Dacă nimerești perioada da, altfel nu.
Domnule Sima,
Va respect enorm.
Punctul meu de vedere:
Occidentul e foarte prost dpmdv. De ce?
Ajung la 50-60 de ani si vreau sa ma retrag. De unde o sa am un venit daca am doar job?
Daca nu am casa mea … sunt efectiv obligat sa muncesc pana mor. Lucru ce nu l-as dori niciodata.
Citeşte cartea lui Iancu Guda - Banii în mişcare şi vei afla:)
Ce părere aveți despre titlurile de stat românești?? Credeți că statul român poate intra in incapacitate de plată??? Astfel încât că nu își mai onoreze obligațiile față de noi investitorii in titlurile de stat (obligațiuni de stat) ?? Mulțumesc anticipat pentru rapsuns
E cam cel mai sigur în titluri de stat, riscul fiind mic.
scrie
Preturile sunt pe masura jafului din tara!!! In imobiliare se spala cei mai multi bani, cand auziti de vreo spaga de sute de mii sau milioane de euro - aia sunt albiti prin imobiliare! Multi dintre bugetari, mai ales cei cu functie de conducere, NU traiesc din salariu.
salutare, va urmaresc cu mare atentie, admirare si respect. Ati putea va rog sa faceti un video despre piata imobiliara din UK? E o tara aparte fata de restul Europei, in special la capitolul supply/demand si chiar daca aceasta piata a fost afectata ca toate altele in 2008 din cauza bancilor dand 110% loan-to-value, etc criza imobiliarra care se prezice acum e mai mult legata de supply/demand, nu neaparat de banci(in special in UK au bagat reguli mult mai stricte de affordabilty). As fi foarte interesat de parerea dumneavoastra despre piata imobiliara din UK. Va multumesc foarte mult!
”preturile la case au crescut cu inflatia , odata ce dobanda scade vor scadea si preturile ” Vor scadea preturile sau cresterea preturilor ?
e o prostie. Odata cu scaderea dobanzilor mai multa lume va lua in calcul creditul + bancile urca gradul posibil de indatorare si iar vor urca preturile
nu mai zic de modificarile legislative pe taxe, impozite + TVA
Merci de reviewul pietei imobiliare. Mi se pare foarte echilibrat. La un moment dat ati zis ca in vest nu sunt probleme, eu am citit la un moment dat anul trecut ca in Germania a crescut rata falimentelor dezvoltatorilor imobiliari. Aveti cunostinta despre asta sau erau doar zvonuri? Merci!
In Germania preturile imobiliarelor au scazut cu 30% iar tranzactiile cu 90%.
De ce ar fi zvonuri? A! Credeți in marota care-i vehiculată in toată mass-media din România precum că dacă investești in imobiliare nu poți sa pierzi!?
Poti pierde cumva daca intri la varf, cand piata este dusa intentionat in zone exgerate.
Pe termen lung, bani pot fi printati dar case nu.
@@silviupuha6888 Mai nou se poate printa si case, cauta pe youtube "3d house printing"
deci valoarea pietei imobiliare germane se asteapta sa scada la un minim in 2024 dar volumul; investitiilor dezv imobiliari sa creasca cu 20% in 2024
Mulțumesc !
Luati credite in moneda in care castigati bani in urmatorii 30 de ani :) si la cat de des se schimba jobul..
Multumesc, pentru toate informatiile primite! Sunt de mare folos! As vrea sa va intreb, daca se vinde proprietatea, cumparata pentru investitie si stam cu ches, nu luam in considerare si situatia actuala, intre Rusia si Ucraina? Nu trebuie sa gandim negativ, insa situatia nu este roz.Ar fi bine sa gandim preventiv,sa fim pregatiti in caz de un conflict .
De aceea am o usoara teama sa stau cu ches in banca,( inteleg ca pot fi investiti in actiuni, ETF-uri ,etc)pe termen asa de lung,stiind ce s-a intamplat in alte tari in situatii asemanatoare. Va rog,daca se poate, sa dezvoltati acest subiect.
In ce ar fi mai bine sa investim in aceasta perioada pana trece criza care urmeaza in 2 -3 ani?
in cheșșș
multumim !
Domnule Sima cînd scade Tesla la 100 de dolari că suntem interesați să cumpărăm acțiuni ?
Dacă stai cu cash-ul în bancă, ce se întâmplă când va veni moneda digitală?
Foarte bun materialul
Ok, sfatul e ca ar fi bine de mers într-o zonă bună, dar ce se întîmplă daca iau toți sfatul? va mai fi zona bună?... mai bine s-ar lucra la educație ca să fie toate zonele bune și să nu stăm toți înghesuiți...sau continuam devizarea între buni și mai puțin buni...sau sfatul dumneavoastră este doar pentru cei care au buget mare?
Chiar ma gandeam, la primul mare cutremur 15- 20% din apt sunt la pamant, altele vreo 25% subrezite total deci nelocuibile.....cei care au cumparat vor ramane pe strazi si datori la banci, asigurarile vor cadea , ce mai , jale!
La apartamentele noi,multora le iau ochii estetica și "rezidențialul"!În rest...nu se pot compara cu cele de pe vremea lui Ceaușescu!
Iti dai seama ce bine o sa o duci tu dupa cutremurul ala? Te vei duce la bancomatul care o sa fie functional si vei scoate cash 100k de euro cat ai strans si nu ai investit in imobiliare. O sa iti mearga bine in timp ce aia care aveau locuinte luate cu credit o sa doarma sub pod si o sa isi plateasca rata din salariul pe care nu o sa il mai aiba. Esti ok, gandesti ca un milionar in lei vechi.
CORECT
Sănătate domnule Sima!
Salut dnl Sima ,dati ne si noua un exemplu de companii în care ați investii sau ati investit pe termen lung ,acele acțiuni pe care nu le ati vinde niciodată, sau pentru care nu ati investii în imobiliare.
Pai omul face bani din vb,nu investeste in nimic,mai face cate o sezatoare la 3 luni unde cere 2000 ron de persoana dar are doar 30-40 locuri,chipurile este limitat.Bani din youtube,niste carti tiparite.
@@taylorcharlie-p4o am cumparat cartile lui acum mai bine de 1 an nici acum nu le-am primit
@@taylorcharlie-p4o face bani și din BVB
Inflatia dupa alegeri nu va fi enorma, in 2025?
Asa cred și eu! Măcar de ținut banii în euro!
Străinii și-ar cumpăra case dar nu își permit pt ca o casă costă 300-500 mii euro nu pentru ca vor ei să stea în chirie.
Sau chiar mai mult, în funcție de țară și oraș.
În Aalen, Germania, un orășel cat Bistrița/Vrancea , deci un oraș mic, un apartament cu 2 camere sare de 150.000...Edit: Același apartament înainte de pandemie era sub 100.000 sau pe lângă aceasta valoare.
Vă mulțumesc pentru sfaturile super utile, stimate Domn! 🙏🏻
Adevarat
Pe termen lung prețul unei locuințe nu scade! 😉
dar nici inflaţia n-o bate dacă nu e renovată constant. Gândeşte-te la un apartament comunist în care nu s-a locuit o zi (deci e "nou") şi era la marginea oraşului în acel moment. Cât de mult poate valora în zilele noastre la cât ai avea de investit?
Dacă e şi-ntr-un oraş care nu e centru universitar, e şi mai trist.
Românii pleacă din ţară într-un număr tot mai mare, locuinţe noi se tot construiesc. Ce-ţi dă impresia că preţul locuinţei vechi va creşte continuu?
bravo!
Tare! Big like!
Când inflația scade nu este mai mare puterea de cumpărare ? D ce te aștepți să scadă prețurile la locuințe? Poți te rog să vii cu o lămurire ? Multumesc
Ovidiu Adrian
Inflația scade abia când puterea de cumpărare scade prin inflatie, șomaj. În acel moment nu mai sunt mulți eligibili de a lua credite, iar cei care au avut cash au cumpărat deja. Așadar atunci, dobânzile vor fi în scădere și teoretic prețurile ap vor scădea.
@@nicuchitineac1950cand s-a mai intamplat asta? A fost inflatia si 2-3 la suta inainte de pandemie, scazusera preturile imobiliarelor cumva?
Superb!!!❤❤❤
Foarte buna logica dumneavoastra, ce parere aveti despre decalajul dintre restul Europei si Romania, nu e accesibilitatea fara precedent a unui mp comparand cu Ungaria sau Cehia, Polonia un factor care de factor care va mentine pretul locuintelor. Pe de alta parte se intorc foarte multi in tara si inca nu am rezolvat problema importului de fortei de munca din afara UE..Sunt alti factori care pot atenua socul caderii preturilor pe piata internationala. In ce priveste Clujul cu 5000 euro mp e un fenomen special de centru..si de o mentalitate a unui segment de populatie in special de etnie maghiara care divinizeaza cladirile istorice si viata in centrul istoric, prefera sa cumpere cu orice pret istorie si nu rigips pe camp.. pentru ei nu conteaza nici spatiul de joaca nici locul de parcare daca stau intr-o cladire din 1700 monument istoric si vad pe geam caterala...cred ca un raport 4 la 1 intre o suburbie si zona 1 e un fenomen mai normal decat raportul 1-1 centru istoric Bucuresti - Chiajna..(inteleg ca vorbim de risc resimic ...dar de sute de ani lumea buna a oraselor a stat in centru..ce cautam noi cu intelectualii pe camp?) Credeti ca vom reveni la normal si elitele sociale vor recupera centrul iar pajistile cu oi de langa oras vor ramane pentru o clasa sociala mai modesta?
De urmărit comentariul pe acesta tema a directorului de la Darian
Acum prețul unui apartament comunist în cluj la 15 cu mașina de centru e la fel ca prețul unui apartament foarte cochet, în bloc super solid, cartier foarte curat și civilizat, la 15min cu mașina de centru Stockholm. Cel din Stockholm vine și complet mobilat și utilat cu electrocasnice Bosch noi, și cu balcon tip terasă, și cu loc de parcare cu priză dacă ai mașină electrică. Prețurile sunt extrem de mari în România. A, și era să uit - prețurile în supermarket în Stockholm sunt mai mici ca în România, uneori chiar mai puțin de jumătate! Nu mai zic de produsele semi-locale, de exemplu un kg de somon afumat e 60 de lei, în RO e 400 de lei.
Pretul e undeva la 100 de lei /per kg, nici de cum 400 :))
Dar am inteles ideea si in mare parte iti dau dreptate... Nu-si merita pretul la mai nimic in Cluj :)
Unde ai vazut tu somon la 400 lei kg, e maxim 120:))))
Ramai in plm in Stockholm!
400 de lei 😂😂😂😂😂😂😂😂 Ce marfa tragi ca vreau si eu!
Cat este kg de mere acolo? Aici este Intr 2-6 lei pe produse locale.
Treaba cu inflația este relativă. INS nu poate calcula la modul real. Practic, inflația este mult mai mare. Au crescut preturile la produse precum : detergenți. La unele medicamente preturile s-au dublat!!
Unde a-ți gasit cu 5k euro mp ?În Cluj-Napoca pretul mediu este cotat la 2450.(sunt din Cluj Napoca, cunosc prețurile )Stați fraților in chirie ,altfel nu o să mai pot avea chiriași.Din 2014 când am achiziționat primul apartament se zvonea de o criză mai puternică față de 2008,acuma am 3 x pe achizitie.
Referitor la numarul proprietarilor din afara se pot identifica cel putin următoare:
- preturile apartamentelor din oras sunt extrem de mari, chiar si pentru salariul lor
- exista o categorie de oameni "traieste clipa" care nu isi doresc sa lase mostenire
Daca 50% sunt proprietari si cealalta jumatate sunt tot proprietari (persoane juridice cu bani multi) care fac profit din inchirierea apartamentelor (ca daca nu ar face, ar sta acasa).
Daca poti investi banii si avea un randament mult mai bun, atunci e justificat sa stai cu chirie. Totusi, cel putin in Romania, marea majoritate a cetățenilor nu pot obtine un randament mai bun si prefera siguranța unui loc unde sa se retraga.
Apoi cu pensiile din Romania nu poti plati chirie, efectua tratament si cumpara medicamente si manca (ar fi posibil sa platesti 300 euro chirie + 300 euro tratament + 300 euro mancare + 100 euro diverse mancare din pensia medie?)
Si daca chiria este de 350 de euro lunar, iar rata pentru apartament 6-700 de euro cum totusi este mai rentabil? Daca nu ai credit ipotecar economisesti 300 euro lunar. Eu acum stau cu chirie 320 euro pentru 2 camere si vreau sa iau un credit ipotecar, am nevoie de minim 100 mii euro pentru un apartament decent ( care merita cat de cat sa ma creditez) si rata ar fi 600 de euro. Stau si ma gandesc ca o sa dau cu 3500 euro pe an mai mult, adica 115 mii in 30 de ani. Imi pun intrebarea de ce as face asta?
@@s.shefferd9414 Daca compari apartamentul inchiriat cu cel pe care ai putea sa-l cumperi la pretul mentionat si sunt aproximativ identice (suprafata, an, dotari, etc.) atunci poate nu se justifica. Totusi trebuie sa ai in vedere ca valoarea chiriei ar putea varia in timp.
Multumim pentru acest video interesant. Ce parere aveti de apartamentele din Bucuresti construite intre 1980 si 1990 in zone foarte bune?
cele mai bune, atunci erau niste norme respectate. acum toti smecherii, toti analfabetii fac blocuri, mitica dragomir face blocuri, florin salam face blocuri, lol
Întotdeauna nou e mai bun, dacă se respectă normele. Ce e vechi se uzează.
@@misterc3835de ce dacă? Nu ar trebui să se respecte normele implicit? Eu de unde să știu dacă au fost respectate? De ce să risc? În anii 80 oricât se "fura" tot rămâneau destule materiale pentru construcție. Acum se "fură" din faza de proiect, cât mai ieftin, cât mai repede, plus greșeli de execuție care nu sunt remediate cum trebuie, pentru că costă mult. Le lasă așa și dau cu var peste!
@@misterc3835la blocurile noi,estetica este baza și ia ochii multora!
Nu inteleg de ce daca scade inflatia vor scadea preturile la case? Infltie mica, dobanzi mici, creditare ieftina, cerere mare, preturi mari (sau in crestere). Unde e greseala?
Pentru că dacă scade inflația prea mult, băncile nu pot tine pasul cu scăderile astea, vor îngheța sau crește dobânzile tocmai pentru că puterea de cumpărare e mai bună inflația fiind mică. Crescând dobânzile pentru că populația își permite, creditarea va scădea pentru anumite categorii sociale și în timp se blochează, determinând scăderea prețurilor în imobiliare că interesul e să existe tranzacții nu să se țină blocați banii din investiții.
Oferta se mulează după cerere. Când devine inabordabilă, cererea nu mai există. Rolul băncilor e să crească disponibilitatea cererii și accesibilitatea ofertei, și din asta să facă și ele bani😅.
Michael Burry de Romania
Pantelimon infrastructura bună , prețuri mari
Mulțumesc
.
ce parere aveti de zona Pipera? am vazut ca ati dat exemplu partea de sud, zona de nord fiind la fel de supraaglomerata dar cu mai multe optiuni prezinta o oferta mai buna?
Cel mai probabil făcea referire la oferta de joburi in zona, comparativ cu partea de sud și utilizarea a 2 ore pe zi pentru deplasare la serviciu.
Măi copii,să nu uitați niciodată:nici un bloc,construit după 1990,NU respectă normele!Am apartament în Colentina,construit în 87.Intre timp,am locuit în Băneasa și Pipera!Estetica vă ia ochii,în rest...vă îndatorați și pierdeți timp în trafic,nervi!Nu aș da apartamentul construit în 1987 pe unul nou!Nu trebuie să fii specialist în construcții,diferența o observi după ce începi să locuiești în unul nou!Dacă schimbi instalația electrică și sanitară la un apartament vechi,ești cel mai câștigat din toate punctele de vedere,și sunt convinsă că-și domnul este conștient de acest lucru!
super
Mamă ce ochelari...
Nu este ok sa cumperi nimic acum, scump si prost executat, in 10 ani nu o sa mai fie in standardele de eficienta energetica (conditiile vor fi mai dure, impozite mai mari, investitii imense in reabilitare), nu cumparati MP cumparati locuinte proiectate bine. Nu ascultati de agenti imobiliari (pe langa ca sunt escroci sunt si prosti), vorbiti cu proiectanti cand cumparati si o sa aflati costul real al locuintei dupa interventiile ce trebuie facute (reparatii dupa proiectare si executie proasta mai ales pe instalatii). Pentru familie nu recomand blocuri. Daca vreti sa va construiti casa, posibil sa iesiti mai scump decat sa cumparti, dar ce cumparati e prost construit. Nu cumparati in Cluj, e japca. Locuintele de la sat sunt mai ok, infrastructura se dezvolta, nu este nevoie sa stai in buricul targului cu toata isteria aferenta, in blocuri supraaglomerate si sa te intelegi cu alte 100 de apartamente cand se sparge o teava.
cum faci daca tu ai treaba/job in oras dar tu locuiesti "la sat"? timpul este cea mai importanta resursa! merita sa pierzi timp in trafic, bara la bara doar ca sa te bucuri 2 zile in wknd de iarba verde? e discutabil, mai ales daca nu ai o scoala, gradinita, spital, etc ce faci? tot in oras vei ajunge cu copilul, tu cand vei avea probleme? momentan Romania la capitolul infrastructura rutiera, feroviara, medicala, educatie, etc. este la nivel de anii '80...noi suntem in 2024.
Da, se merită. Orașele sunt iad.@@suiramsogard5445
@@suiramsogard5445 pai ideea este ca mergem spre occident, aia nu au problema asta, daca se dezvolta infrastructura atunci problema se rezolva, o casa se construieste pentru urmatorii 30 ani ( o medie pentru o famile de la copil la azil, eu presupun ca in 15 ani infrastructura o sa fie. In zile noastre orasul se regenereaza iar cladirile au termen de expirare rapid (se demoleaza sau se transforma in noile cerinte) pentru ca altfel sufoca progresul unui oras si siguranta acestuia (cazul Bucuresti. Proprietatea asta la comun in bucuresti este morivul pentru care nu se pot face reabilitari sau reparatii structurale pentru ca este o complicatie legislativa. Cand o sa fie un cutremur o sa se rezolve problema asta dar cu multe victime. In oras trebuie sa inchiriezi nu sa traiesti cu familia la etajul 10 pe o propietate in aer care depinde de existenta unor propietati peste care sta. Poti sa faci blocuri cu mai multe familii dar limitat ca numar de apartamente, ca sa poti ajunge la un consens mai rapid pentru interventii necesare. Satele sunt o solutie rapida, au cat de cat o infrastructura cumva garantata, asa slaba cum este, bine ar fi cartiere de case tip dormitor de unde sa ai asigurat toata infrastructura de transport. Ca si in statele occidentale care au ajuns la concluzia nu de prosti ci din experienta.
@@suiramsogard5445 astazi am facut 1,5 ore din drumul taberei pana in sectorul 1 cu masina. Pana la Buzau tot o ora si jumatate fac 😂.
Dacă tu fumezi iarbă si imi spui ce distractiv este ,nu înseamnă ca trebuie sa fac la fel ca si tine ,ma pot distra și altfel. De ce este japca Cluj-Napoca?vine clujul si îți bagă mâna în bugetul tău cu forța?
Una din legile economice spune ca atunci cand finantarea devine mai ieftina (scade dobanda) preturile la active cresc deci nu prea inteleg rationamentul in care spuneti ca daca scade inflatia scad si preturile la case, poate scade ritmul de crestere al preturilor la fel cum a scazut inflatia. In ceea ce priveste falimentul companiei Evergrande din China, da aici sunt de acord cu Dvs., ca acest faliment va produce turbulente pe toate pietele imobiliare.
Nu stiu daca va produce unde pe alte piete. Ramane de vazut. China nu e USA
dar ce mai conteaza ca ati vandut pe maxime si cu succes imobiliarele in 2007 daca in 2012 ati pierdut toti banii, inclusiv pe cei ai clientilor ?
In Torino când e bine de cumpărat??
U
Nu cunosc piata la torino
De exemplu, dacă pică piata auto din Germania, pica si multe alte industrii din jurul ei, multi își pierd jobul printre care si românii.
Românii abia așteaptă sa revină in țară si sa cumpere case cash cu banii agonisiti.
vor cumpăra la periferii decente până in 15 km de centru, fiind oricum obișnuiți cu distanțe mult mai mari
Occidentalii nu cumpara case pentru ca vor sa și mențină flexibilitatea de a alege locația unde găsesc joburi bune. Din chirie pleci imediat, din proprietate ești cam legat.
Da. Si pe de alta parte nu isi inchina viata unei locuinte!
Preturile in Cluj sunt tinute artificial sus de politica locala si legislatia deficitara in domeniul urbanismului. Primaria cere PUD(plan urbanistic de detaliu) pentru fiecare constructie noua si asta daca esti norocos ,altfel iti cere PUZ. Orice PUD/PUZ trebuie sa fie aprobat printr-un vot politic in consiliul local si asta poate dura 1-2 ani. Numarul de specialisti implicati la o constructie este enorm de parca fiecare bloculet sau casa este o centrala nucleara de importanta strategica: arhitect urbanist pt PUD/PUZ ,arhitect pt proiect,inginer pt rezistenta, verificator proiecte, expert tehnic(daca darami o cocioaba veche), geolog , inginer proiectant instalatii , inginer diriginte de santier , inginer RTE, specialisti ISC care sa te controleze in faze determinante si sa se asigure ca toti specialistii de mai sus isi fac treaba . Dupa ce ai trecut prin toate astea, apare vecinul invidios si procesoman care iti deschide proces cu sanse mari sa iti anuleze autorizatia pe vreun viciu de procedura ca doar la asa birocratie si teancuri de dosare cu siguranta gasesti ceva gresit daca cauti suficient de bine si ai mintea odihnita.
In legatura cu "numarul enorm de specialisti implicati la o constructie", sper ca glumesti. Crezi cumva ca o constructie in ziua de azi se face in stil one-man-army ? De aia sunt specialisti, fiecare sa isi faca treaba si sa o faca bine, altfel ti se daramana sandramaua pe tine. Pentru orice constructie corecta dpdv tehnic, trebuie sa fie o echipa la baza, nu merge sa isi faca Nea Gheorghe o casa dupa impresiile lui, ca oricum arhitectii sau inginerii cer prea mult si probabil is escroci. Vrei calitate si siguranta, apelezi la specialisti. Daca nu, atunci e riscul tau.
@@astrostar000 Nu glumesc deloc , imi mentin parerea. Mult prea multi specialisti in raport cu importanta cotetului si mult prea multe hartii . Nu am zis ca nu e nevoie de specialisti deloc, am zis doar ca sunt prea multi.
E un mecanism complex de distributie si absorbtie a spagii 😅
La Popești nu mi as lua nici pe banii prietenilor ...o țeapa mai mare că zona aia și că cea din Bragadiru nu exista...infrastructura varza
Unde i infrastructura buna in Bucuresti?
Cică "pe banii prietenilor"...adică la tine "prieteni" sunt prostii de băgat la risc. Ghertoi ! Ai și o shaormerie?
Corect. Mai bine ca sobolanii aglomerati toti in nord ❤
Case construite de clanuri de colorati
Locuiesc de 8 ani aici, suntem ok, investitia ni s-a dublat, am si inchiriat un apartament in zona... Cred ca acestea sunt doar preconceptii eronate.
Si criza ce se aude că bate la ușă!?!?
În Cluj nu s-a vândut cu 5000 de euro/mp . Este un singur ap la care cere cineva acest preț. Pana la vânzare e cale lunga . De urmărit comentariul pe acesta tema a directorului de la Darian ( firma de evaluări imobiliare) : ap finisat luxos , a dat proprietarul o caruta de bani pt asta , făcut, posibil pt acesta . Omul încearcă marea cu degetul - dacă merge sau nu la acel pret . Dar , la acel pret , va rămâne cu ap . Asta nu insemna ca asta e valoarea de piață a imobiliarelor în Cluj . Valoare e cea care se plătește nu cea care se cere .
Piata metalelor. Cind
daca scade inflatia, scad si dobanzile si sare romanache pe credite.
Va salut cu respect , daca in imobiliare nu este momentul bun sa imvestesm pt profit pe termen de 2-3 ani , o imvestitie in aur , pt un profit in urmatori 2-3 ani , este momentul acum ?
A spus în mai multe clipuri că e cel mai sigur in titluri de stat.
ati uitat cui dati sfaturi domnule Sima, noi romanii suntem un popor de experti si stim cel mai bine ce sa facem si mai ales ce sa faca altii.
Nu ma credeti?
cititi comments de mai jos 🤣🤣🤣🤣
😂
Eu per total de la dvs inteleg ca mereu este o criza, chiar daca inflatia creste sau daca inflatia scade.
:))
Cam asa si eu. Mereu vorbeste despre criza. In 2020 a spus ca vine criza pe imobiliare. De atunci si pana acum au crescut 35% . Daca ramaneam pe cash, acum nu era bine 😂😂
@@Mercedes_Benz_Global_Mania daca ramaneai pe cash in 2020, acum in 2024 aveai cash...daca cumparari imobil in 2020, acum in 2024 aveai un imobil. Simpla logica :)
@@jons2786 Logica ta nu are nicio legatura cu realitatea in care tu traiesti. Tu traiesti intr o lume in care nu exista inflatie! In 2020 am dat 96k pe un imobil. In 2024 tot acel imobil valoreaza 135k. Deci da, daca tineam 96k cu o inflatie de 12% acum acei 96k mai valorau in jur de 84k.
@@Mercedes_Benz_Global_Mania bea o cola...;)
Ce recomandati pentru cineva care nu are venit mare, dar ar vrea sa ia un apartament mic pentru locuit?
Sincer?Deși sunt femei și am 65 de ani,NU aș locui în blocurile noi!Mai sus de cele 4 blocuri,am un apartament construit în '87!Între timp,am locuit în Băneasa (Grenfield) și Pipera!Nu aș da apartamentul din '87 pe unul nou!La cele noi,multora...le iau ochii estetica și "rezidențialul"!În rest...structura și calitatea,o vezi și o înțelegi după ce locuiești acolo,și nu trebuie să fii specialist!Cel mai sigur,un apartament construit pe vremea lui Ceaușescu.Dacă se schimbă instalația electrică și sanitară,îl faci cum vrei,dar ai siguranță!După '90,eu nu cred în lucrurile făcute și mai ales pe repede înainte!
Păi occidentalii stau în chirie, dar cât e chiria? Le convine. Eu de ce să sau 300-400 euro la chirie când îi pot da la bancă pt casa mea?
Acum daca vreau un apartament de 80k dau 14k avans cu acte si rata de 620e pe 19 ani. La 68k euro imprumutati dau inapoi 138k (incep cu principal 100e si restul dobanda..) Pai nu mai bine platesc 230e chirie si banii ii rulez, fac 20% pe an, exact chiria sa stau gratis? Cu cine discut si au firme ii vad ca se plang. A inceput sa bata vantul de anul trecut de prin decembrie. Asteptam apogeul 2025 si mai vedem.
20% pe an ? Stai usor Buffet
toate calculele astea sunt foarte sensibile si la mici modificari iti iese ca era mai bine sa faci invers. de exemplu stiu pe cineva care a vandut apartament cu 85.000 si lua chirie pe el 450. adica ce visezi tu, ca poti inchiria cu 230 un apartament care valoreaza 80k e... un vis.
@@ffrakturaam 1400 incasati azi pe ultimele 4 luni, nu e cripto, nu e bursa, e o mica combinatie. Bursa este numarul 2 dupa un business ca profitabilitate. Dupa 5 ani de bursa cu boti automati am luat o pauza. Mai investesc in Tesla si cam atat.
@@iulikdev spune-ne si noua combinatiile astea de 350€/luna, sa facem si noi bani
@@viorelanghel5532Momentan asta e situatia mea. Am prins o chirie mica si inca nu ma mut. Nu cumpar pe high si vand pe low. Astept sa vad cum se sparge bula ciucio in Romania. Si daca fac credit si daca stau in chirie si strang banii tot in 5 ani achit un apartament. Mental sunt mai relax sa platesc chirie decat sa fac palpitatii la ROBOR... 🤣. In plus eu rulez banii si fac un profit cu ei, cu bani faci bani si cu putin curaj/cap. Unii isi cumpara apartamente si apoi traiesc de la o luna la alta ca nu le mai raman bani doar de paine. O sa cumpar apartament cand o sa fie convenabil pentru mine. Romanii sunt disperati sa isi cumpere o casa si la pensie termina de achitat. Se aleg doar cu atat. 7% din Romani au avere 100k de euro. Eu vreau sa fac bani si sa imi iau casa cand e mai rentabil decat sa platesc o chirie. Chiriile sunt sus si pentru ca este razboi in Ucraina. Sunt multi veniti la noi si presiunea este mare pe chirii. Romanii tin apartamentele goale, la mine in bloc sunt 20% libere cel putin. Cand o sa vina un cutremur sau racheta sa vezi cum le vand toti. E de asteptat nu este de cumparat. Asta e calculul/parerea mea.
Nu cred ca exista pe RUclips-ul romanesc informatii mai calitative!