Bir Ülke Nasıl Kalkınır? | Ufuk Akçiğit | TEDxIzmir

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 авг 2023
  • Bir Ülke Nasıl Kalkınır? Profesör Dr. Ufuk Akçiğit, Chicago Üniversitesi ekonomi bölümünde öğretim üyesidir ve ‘‘Arnold C. Harberger’’ kürsüsüne sahiptir.
    Bir makroekonomist olarak, araştırmaları ekonomik büyüme, üretim verimliliği, rekabet, özelleştirme, sanayi politikaları, firma dinamikleri, beşeri sermaye ve inovasyon ekonomisi üzerine odaklanmaktadır.
    Prof. Dr. Akçiğit, makroekonomi alanında yaptığı başarılı çalışmalarıyla 2019 yılında Almanya’nın saygın ödüllerinden, Max Planck-Humboldt araştırma ödülüne layık görülmüştür. Dünyada sosyal bilimler alanında ilk kez verilen 1.5 Milyon Avro değerindeki araştırma fonu sayesinde oluşturduğu ekiple, 1990’larda Doğu-Batı Almanya’nın birleşmesinde yaşanan ekonomik aksaklıkları ve hala süregelen gelir farklılığını incelemektedir. Prof. Dr. Akçiğit, ABD’nin en köklü ve saygın vakıflarından John Simon Guggenheim Vakfı’nın “olağanüstü yeteneğini göstermiştir profesyonellere sanat ve bilim alanlarında” verdiği Guggenheim ödülünü 2021 yılında ekonomi dalında kazanmıştır. Prof. Dr. Akçiğit, Amerikan Ulusal Bilim Vakfı’nın genç akademisyenler için verdiği en prestijli araştırma ödülü olan 0.5 Milyon Dolar değerindeki CAREER ödülüne layık görülmüştür. Kendisi ayrıca 2022 yılında Almanya’nın en prestijli ödüllerinden Küresel Ekonomi Ödülü’ne (Global Economy Prize) ve Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü‘nü kazanmıştır.
    Prof. Dr. Akçiğit, ekonomi lisans derecesini 2003 yılında İstanbul’da Koç Üniversitesi’nden almış, daha sonra 2009 yılında Massachusetts Institute of Technology’de ‘‘Ekonomik Büyüme ve İnovasyon Politikaları’’ başlıklı teziyle ekonomi doktorasını tamamlamıştır. Günümüzde ayrıca, Almanya`daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsünde Araştırma Profesörü ve Araştırma Grup Başkanlığı, Boston merkezli Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nda, Londra merkezli Ekonomik Politika Araştırma Merkezi’nde, Washington merkezli Brookings Enstitüsü’nde, Münih merkezli CESifo Enstitüsü’nde Araştırma Ortağı olarak görev yapmaktadır. Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.
    Prof. Dr. Akçiğit, geçmişte ve günümüzde ulusal ve uluslararası birçok önemli kuruluşa (alfabetik sırayla bazıları: Chicago Merkez Bankası, Danimarka Yüksek Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Dünya Bankası, Hutchins Verimlilik Ölçüm Merkezi, IMF, OECD, TCMB) proje danışmanlıkları yapmaktadır. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at www.ted.com/tedx

Комментарии • 11

  • @asumanacarbay2685
    @asumanacarbay2685 8 месяцев назад +3

    Ne değerli bir insan,bilgisini çok iyi aktariyor.

  • @koraytulgar5515
    @koraytulgar5515 5 дней назад

    Hocam, muhtesemsin

  • @anesthesia38
    @anesthesia38 9 месяцев назад +3

    Ufuk hocamı tüm Türkiye'nin izlemesi anlaması lazım

  • @emreusta2025
    @emreusta2025 2 месяца назад

    Çok güzel bir sunumdu. Aydınlatıcı ve hoş. Hissettiğimiz şeyleri verilerle de görmüş olduk.

  • @durmusyanmaz779
    @durmusyanmaz779 9 месяцев назад +3

    Politika yapıcıların en önden izlemesi oldukça güzel.

  • @cl.j.1605
    @cl.j.1605 9 месяцев назад

    ❤❤

  • @ramsoy55
    @ramsoy55 9 месяцев назад +1

    Karadenizin kıyısındabir üniv var, orada makine bölümünde bir Prof'ün verdiği bitirme tezi yıllarca fındık kabuğu ile ilgiliydi, en son fındık kabuğundan elmas yapacak bu adam dedim ama bıraktı , orada doğmuş büyümüş okumuş ama il sınırını geçmeden ölüp gidecek(ler)

  • @ozlemozturk3727
    @ozlemozturk3727 Месяц назад

    Mobilitesine göre Türk araştırmacıların yaşam döngüsü grafiğindeki yaş ekseni kaymış sanırım.
    Teşekkürler, elinize sağlık.

  • @canreko1200
    @canreko1200 9 месяцев назад

    İlk 7 dakika sn Akcigite göre biraz vasatti, devamında ise önemli ve klasik tespitlerini yeniden dillendirmis. Anlayana çok önemli bilgiler.

  • @arifgenc615
    @arifgenc615 2 месяца назад

    Ufuk hoca bence sorunun kökü bunlar değil
    Türkiye'nin en büyük problemi devletçiliktir

  • @perdonomucas713
    @perdonomucas713 4 месяца назад +1

    Aga bunu nebati keratasina anlat