Kadın Hareketlerine Yeni Tehditler
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Deniz Kandiyoti'den kadın hareketlerinin geçirdiği "tehlikeli zamanlar"a ilişkin kapsamlı bir değerlendirme. 9 Mart 2021 akşamı Zoom üzerinden gerçekleştirdiğimiz programın kesintisiz kaydını burada izleyebilirsiniz.
"8 Martta kutladığımız ve 20'nci yüzyılda en görünür ve etkili hak savaşımlarını veren kadın hareketleri 21'nci yüzyılın ortasına yaklaşırken neden bir geri tepmeyle karşılaştı? Yükselen sağ popülist akımlar --ister Hıristiyan, ister Müslüman, ister Hindu olsunlar --neden ve nasıl toplumsal cinsiyeti yeni bir kültür savaşının ana cephesi haline getirdiler? Bu soruları cevaplamak için kadın hareketlerinin 1970'li yıllardan bu yana geçirdiği dönüşümlerin kilometre taşlarını tekrar gözden geçirmek gerekiyor. Bu konuşmada bu dönüşümlerin üç ana boyutunu masaya yatırıyoruz: uluslararası kadın hakları savunuculuğunun yerel plandaki sonuçları, küresel neoliberalleşme sürecinde kadın hareketlerinin sosyal adalet platformlarından koparılıp projeleştirilmesi, özellikle Afganistan ve Irak'taki askerî müdahalelerin ardından feminizmle emperyalizmi özdeşleştiren akademik söylemlerin canlanması. Bu etkilere kadın odaklı çalışmalardan toplumsal cinsiyet kavramına geçişin sancıları ve feminist hareketin iç gerilimlerini de eklersek ortaya kırılgan ve tehlikeyle yüklü bir tablo çıkmaktadır. Bunların üstesinden gelebilecek politikalar ve koalisyonlar üzerine düşünmenin tam zamanıdır."
Deniz Kandiyoti: Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda Kalkınma Çalışmaları alanında emekli profesördür. Paris Üniversitesi (Sorbonne) ve London School of Economics and Political Science’ tan (LSE) mezun olmuştur. Türkiye'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (1969-74) ve Boğaziçi Üniversitesi’nde (1974-1980) öğretim üyeliği yaptı. Türkiye, Sovyet sonrası dönemde Orta Asya ve Afganistan üzerine çalıştı ve Müslüman ağırlıklı ülkelerde devlet, cinsiyet ve iktidar üzerine karşılaştırmalı perspektifler geliştirdi. Ataerkillik ve erkek egemenliği analizlerine önemli teorik katkılar yaptı. Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar : Kimlikler ve Toplumsal Dönüşümler (Türkçe, 1997) adlı kitabın yazarı, Fragments of Culture: The Everyday of Modern Turkey (Ayşe Saktanber ile) (2002), Gendering the Middle East (1996), Women, Islam and the State (1991) Gender, Governance and Islam (Nadje Al-Ali ve Kathryn Spellman Poots ile, 2019) gibi yayınları ve cinsiyet, kadın hakları, İslam, kalkınma ve devlet politikaları üzerine çok sayıda makalesi vardır. Ayrıca UNWOMEN, UNDP, UNESCO, OSCE, UNIFEM, British Council, DFID ve UNRISD için danışmanlık yaptı ve 50.50 Open Democracy için konuk editör olarak 2011'den itibaren Arap ayaklanmalarının cinsiyet etkilerini izledi.
#İstanbulEdebiyatEvi #Kış2021Sezonu #KadınKonuşmaları
Çok güzel bir konuşmaydı. Emeklerinize sağlık.
totaliter tutumların her türlüsüne karşıyım dediniz ağzına sağlık.. Tahakküm tahakkümdür..
👏
"Hepimiz feminist olmalıyız"
Ben değil Merkel söylemişti.
Neden söyledi?
Neden feministligini ilan etmedi?
Neden lafta bıraktı?
Ben merak ediyorum ya siz?