Peștera Limanu, misterele marelui labirint de lângă Vama Veche (Dobrogea), hartă completă, speologie

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 янв 2025

Комментарии •

  • @liver8757
    @liver8757 2 года назад +7

    Felicitari, domnule Vasile! Avem nevoie de oameni ca dumneavoastra in turism! Sa va dea Dumnezeu sanatate si multa putere de munca sa faceti in continuare lucruri si mai reusite!

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +4

      Am făcut, mulțumim! Le găsiți redate la sites.google.com/site/romanianatura1/

  • @laurentiubucur9586
    @laurentiubucur9586 2 года назад +2

    O expunere impecabila, riguroasa ce denota profesionalism, multumiri din partea unui speolog amator.

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад

      Mulțumim! Hai și dumneata (cu prietenii, colegii) ca să publici pe site, vezi sites.google.com/site/romanianatura1/home/publicati-contact

  • @abanebobita
    @abanebobita 2 года назад +2

    Sa ne auzim cu bine, Ica.

  • @sidthemyth
    @sidthemyth 2 года назад +3

    ce interesant ca structura galeriilor si harta lor pare organizata. de parca acum mii de ani era un sezamant...

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +2

      Structura pachetului de calcare și sistemul de fisurație permit această configurație.

  • @stefancubaniti2660
    @stefancubaniti2660 2 года назад +5

    Am avut ocazia de cel puțin două ori să vizitez peștera Limanu, fiind originar din zonă. Când eram copil în tradiția orală se vehicula faptul că după ww ll armata română a astupat galeriile care duceau pe sub graniță în Bulgaria! Eu personal înclin să cred că ceea ce a publicat respectivul căpitan în anul 1904, era devărat în acea epocă!

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +2

      Căpitanul spunea că înălțimea minimă este de 5 metri. Ați întâlnit dumneavoastră asemenea dimensiuni?

    • @stefancubaniti2660
      @stefancubaniti2660 2 года назад +4

      @@romania-natura
      Eu m-am referit la afirmația că erau galerii care duceau până în Bulgaria! Dacă postarea mea a iscat confuzii, îmi cer scuze că nu am găsit cea mai bună exprimare!

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +1

      @@stefancubaniti2660 Numai dialogând ne putem lămuri. Eu nu neg existența unor asemenea galerii. Dar, încă o dată, atunci căpitanul nu a fost în Peștera Limanu.

    • @stefancubaniti2660
      @stefancubaniti2660 2 года назад +3

      @@romania-natura
      Nu știu în ce peșteră a fost acel ofițer. Ce știu este că în zonă nu există o altă peșteră care să fie cunoscută publicului, și cu care ofițerul respectiv să fi putut confunda peștera Limanu!

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +1

      @@stefancubaniti2660 El scrie că a fost în Peștera Limanu, vedeți asta la sites.google.com/site/romanianatura57/home/dobrogea/capitanul-ionescu-a-trecut-de-doua-ori-pe-sub-granita-dobrogea. Deci, cine nu spune adevărul?

  • @cristescuflrn
    @cristescuflrn 2 года назад +1

    O prezentare foarte interesantă și bine documentată. Din păcate atunci când este vorba despre spații și perioade inaccesibile omului de rând apar tot felul de pseudoteorii și povești (lucrez în domeniul istoriei și sunt sătul și eu de tot soiul de amatori ce inventează povești cu daci, masoni și șerpilieni). Sper să ajung într-o zi să vizitez și eu peștera, bineînțeles echipat corespunzător și cu un ghid din zonă! Până atunci aștept să urmăresc cât mai multe astfel de materiale. Felicitări!

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +1

      Mulțumim pentru mesaj. Pentru vizitarea peșterii în bune condiții trebuie apă, niște haine de protecție (de care nu ne va pare rău că se murdăresc), lumină bună (și rezervă la ea) și un sac cu bretele în care să cărăm/ tragem cele câteva lucruri utile în interior. Lumina bună este acum accesibilă din lanternele cu led, ieftine/ la îndemână ca preț. Desigur, harta peșterii, xeroxată, nu trebuie să lipsească. Însoțită de o busolă nu foarte sofisticată ne ajută rapid la orientarea prin multele intersecții. Nu cred că trebuie un ghid din zonă.

    • @cristescuflrn
      @cristescuflrn 2 года назад +1

      @@romania-natura Mulțumesc pentru informații! Toate cele bune!

  • @muntesicomanavlog3129
    @muntesicomanavlog3129 2 года назад +1

    Salutari Ica,si La multi ani!

  • @2IN23
    @2IN23 2 года назад +1

    Felicitari si multumiri pentru acest video! Subscriu intru totul legat de amplasarea unui chiosc /ghereta unde sa fie afisate datele care se cunosc, istoria si chiar si legendele legate de aceasta pestera.Mai mult, ar trebui monitorizata zona cumva, sa nu mai arunce gunoaie acolo, animalele bipede. Prin comparatie, in alte tari, platesti de la 10 eur in sus ca sa vezi o piatra trista in camp. Nici nu se compara cu ceea ce avem noi in tara! In alta ordine de idei, am fost acolo de curand si plafonul pare mult lasat fata de ce am vazut in alte filmari. Credeti ca , data fiind natura calcaroasa sau/si alte motive(prabusirea voita a intrarilor, de ex.) - este posibil ca unele tavane sa se prabuseasca? Mie imi era frica si sa vorbesc tare, sa nu deranjez peretii :)

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +1

      Mulțumim pentru mesaj. Voi răspunde/ aborda pe rând subiectele la care faceți referință. // Nu este vorba de un chioșc ci de mai multe, la exterior, ele fiind destinate doar hărții în locul respectiv și imaginilor de sub fiecare chioșc. În felul acesta se creează o imagine tridimensională și pentru cei care nu pot intra în peșteră, din diverse motive. Legende nu cred că sunt necesare, nu că sunt urâte dar e țara plină de legende. // Primăria ar putea monitoriza zona și să perceapă amenzi de la contravenienți. // Plafonul pare lăsat pentru că filmările la care faceți referință încearcă să trucheze realitatea. // Intrările la care faceți referință nu au fost prăbușite ci doar vizibil (din interior și exterior) acoperite cu pământ. În interior nu există urme de prăbușire a tavanului. Cu o singură excepție, o excavație făcută de cei care au instalat linia de înaltă tensiune a pătruns parțial în tavanul peșterii... //

    • @2IN23
      @2IN23 2 года назад

      @@romania-natura Multumesc mult pentru raspuns! Foarte buna ideea cu imaginea tridimensionala. Daca veniti in zona si/sau organizati vreo expeditie acolo, suntem ochi si urechi si abia asteptam sa participam cumva. Toate cele bune!

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад

      @@2IN23 Pentru că sunteți acolo, încerc deja să mă gândesc la două probleme nerezolvate de noi. Una este linia ferată industrială/ sau de altă natură care se află oarecum paralel cu Peștera Limanu. Am auzit că acolo ar fi fost interceptate, la săparea ei, niște cavități. De ce să nu zic, zvonul pare interesant. Poate aflați ceva date mai concrete... În altă ordine de idei, pe malul celălalt al Lacului Mangalia, în incinta... se află și o peșteră. Oare este total explorată?

    • @2IN23
      @2IN23 2 года назад

      @@romania-natura Pe partea cealalta a lacului, este , da..cred ca stiu oarecum, era tot ca o movila, considerata acum 30 de ani mormant/morminte. De atunci n-am mai fost. ''Legende'' sau nu, zona e plina de istorie 'subterana' .Nimic nu e explorat, doar mall-urile :) Suntem deschisi la propuneri si ma interesez cat de curand referitor la subiect. Oricum..e vast, o sa vedeti.

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +1

      @@2IN23 Sincer, aștept vești, cu mult interes.

  • @Vladimir-rs9id
    @Vladimir-rs9id Год назад

    Eu cred că și acum adevărată peșteră este zidită, umplută cu pământ..etc
    Dacă ar fi peștera din legendă poate sa r fi găsit oase umane , că doar dacii au fost zidiți acolo de romani .

    • @romania-natura
      @romania-natura  Год назад

      Românii au milioane de legende, nu și dragoste pentru cunoașterea teritoriului.

  • @lecu63
    @lecu63 Год назад

    totusi,cavitati,perfect drepunghiulare,di pozele din postare....daca-s naturale....ma las de...beep ...beep..:)

    • @lecu63
      @lecu63 Год назад

      stai ca-l sun pe emil strainu..:)

    • @romania-natura
      @romania-natura  Год назад

      Aha! Sunteți fratele!@@lecu63

  • @sorinpetre9830
    @sorinpetre9830 2 года назад +2

    Unde pune omul mâna, distruge !.Pestera sa rămână ca punct turistic si doar atât. Ai pus chioșcuri incepe dezastrul!

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +2

      Peștera nu este accesibilă oricui! Dar chioșcurile, la exterior, da!

    • @mihaisimion8416
      @mihaisimion8416 2 года назад +2

      Chioșc cu înțeles "gheretă" nu mititei și bere.

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +1

      @@mihaisimion8416 NU!! Audio este clar: chioșc cu imagini foto și hartă!!!

  • @nick-beukan
    @nick-beukan 2 года назад +6

    am mai tot auzit astfel de povesti cu tuneluri. cat de greu e sa se foloseasca un LIDAR pt a scana toata Dobrogea din drona sau avion?

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +3

      Nu e greu! Doar că cineva trebuie să o facă!

    • @nick-beukan
      @nick-beukan 2 года назад +3

      @@romania-natura Poate ca ar trebui sa faceti o campanie de crowdfunding (pot ajuta cu dezvoltarea ei). Eu nu am nici oamenii, nici fondurile, nici cunostintele necesare. La un moment dat m-am apucat sa traduc tablitele dacice, ce am gasit acolo m-a facut sa nu mai am nici un pic de respect pentru istoricii si academia noastra. Dupa mine ar trebui sa dizolvam si statul pe motiv de incompetenta.

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад +1

      @@nick-beukan Pe România natura avem rubrica, relativ consistentă de la sites.google.com/site/romanianatura1/home/istoria-spa%C8%9Biului-rom%C3%A2nesc-rom%C3%A2nia. Puteți începe să puneți aici traducerile Dvs. Rubrica noastră de Buget/ donații îi sperie pe foarte mulți pentru că afișăm date reale (sites.google.com/site/romanianatura1/home/buget-la-romania-natura). Crowdfunding-ul merge bine la ora actuală în România doar pentru cei care se laudă dar nu demonstrează ce fac cu banii!!

    • @2IN23
      @2IN23 2 года назад +1

      @@nick-beukan Puteti dezvolta un pic , va rog, legat de tablitele dacice? Multumesc.

    • @nick-beukan
      @nick-beukan 2 года назад +2

      @@2IN23 le gasesti pe net, alaturi de traduceri proastre dar e si lista cu literele catre trebuie schimbate sa le citesti sigur. Cauta "limba si scrierea dacilor" + "tablitele de la sinaia"

  • @prembue
    @prembue 2 года назад

    cat continua pestsr?a

    • @romania-natura
      @romania-natura  2 года назад

      sites.google.com/site/romanianatura56/home/dobrogea/pestera-limanu-dobrogea-cea-mai-completa-descriere