Windows Tarihi: Microsoft'a Açılan Dev Dava Bölüm 1: Firmalar ve Yaptıkları

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024

Комментарии • 26

  • @Nicades
    @Nicades Месяц назад +2

    Onceki silinen videoyu iyiki izlemek nasip oldu oh be

    • @YasKaProducts
      @YasKaProducts  Месяц назад +5

      bu video ile onun arasında fark yok diyebiliriz. sadece içeride geçen çok kritik noktaları gösteren giriş kısmını ekledim. bir de başlıkta linux yok, semizotu yok, videoyu açan kendini bir anda linux vs ile karşı karşıya buluyor , nere geldik durumu olmasın diye bir açıklama ekledim.

  • @basitelektronikprojeler427
    @basitelektronikprojeler427 Месяц назад +1

    Altın gibi bilgiler bunlar, çok teşekkür ederim.

  • @KernelKing1
    @KernelKing1 Месяц назад +2

    hocam videoları lütfen uzatabildiğiniz kadar uzatın

  • @isasakar8058
    @isasakar8058 Месяц назад

    Usta sagolasın güzel bir nostalji gezisi oldu benim için. Yıllardır novell borland delfi hatta wordperfect gibi terimleri duymuyordum. Gençlerde bunları bilsin tabiiki. Belki o zamanlarda herkesin elinin altında bir iki sistem disketi birde dbase olurdu. Dbase özellikle cok yaygındı. Kolay gelsin saygılar.

  • @yigityigit3699
    @yigityigit3699 Месяц назад +1

    Reyiz, eskiden Wifi Direct vardı. Galiba Android 11 ile beraber kaldırılmış güvenli değil diye. Wifi Direct ile telefonlar arası veri paylaşırken ortalamada 15 mb/sn hızları görürdük. Onun yerine şimdi "Quick share" gelmiş ama 3.5 mb/sn hızlarında. Yerel ağı kullanan Localsend, syncthing gibi uygulamalar wifi üzerinden 2 mb/sn hızları görüyor. Biz bu wifi direct yerine ne kullanacağız. Wifi directi kullanmaya devam edebileceğimiz veya benzer hızlarda paylaşım yapabileceğimiz alternatif yöntem var mı? Ayrıca telefondan bilgisayara kablosuz en hızlı veri gönderme yöntemi nedir? Şimdiden teşekkürler

  • @gunes-tan6126
    @gunes-tan6126 Месяц назад +1

    İngilizce dil öğrenme videosu gelecek mi acaba ?

    • @YasKaProducts
      @YasKaProducts  Месяц назад +3

      tabi en kritik konulardan biri. soru ne zaman. önce şu mahkemeyi bitirmemiz lazım:)

  • @gunes-tan6126
    @gunes-tan6126 Месяц назад +1

    Son videonuzu baştan sona izledim tam buraya kadar izleyen varmı dediğinizde yorum yazayım dedim yorumlar yok. Neyse video bitti sayfayı yenileyim gelir herhalde yorumlar dedim video gitmiş :D iluminatimi aradı videoyu sil diye :D

    • @YasKaProducts
      @YasKaProducts  Месяц назад +1

      10 saniyelilk bir bölüm yüzünden koskoca videoyu silip düzenleyip tekrar yüklemek zorunda kaldım.

  • @Nicades
    @Nicades Месяц назад +2

    Novell kendi yazilim ve donanimini uretiyor microsoft tan sonraki 2. ci en buyuk pazar payina sahip, peki gunumuzde neden apple gibi olamamislar mesela kendi mac gibi sistemini uretmek gibi?

    • @YasKaProducts
      @YasKaProducts  Месяц назад +3

      En kısa cevap. Microsoft resmen Novell'i bitirmiş. Ve nasıl bitirdiğini işte o dava dökümanını okuyunca görüyoruz.

  • @Nicades
    @Nicades Месяц назад +2

    hocam "dosya yonetmek duzenlemek ve guvenli saklama" icin cok guvenilir bir linux kurucam ve pc yi hic internete bile baglamayacagim cok guvenli olsun askeri seviye olsun istiyorum disk sifreleme fln olucak tabii, sizce bu ise nasil girerim sizin fikirleriniz ve rehber videonuz olsa harika olurdu..

    • @YasKaProducts
      @YasKaProducts  Месяц назад +3

      İnternete bağlanmadığında zaten güvenlik maksimum oluyor. Bu durumda herhangi bir Linux bile acayip güvenli olur Linux ün özde daha güvenli yapısından. Bir de üstüne disk şifreleme. Bu 2x2x2 gibi bişe oluyor ve burada şu soru açığa çıkar?
      Neye karşı güvenlik?
      İnternete kapalıysa, firewall diye bir şey yapılmış ki portlardan saldırı engellensin, ona bile gerek yok.
      Makineye fiziksel olarak başkası ulaşmıyorsa, o zaman kimse rastgele program kuramaz. Ana kullanıcı da bilinçli kurarsa orada da sorun yok.
      O zaman neye karşı güvenlik? Bir hacker bu makineyi ele geçirip açmaya kalkarsa açamasın istiyorum. Ha o zaman işte işe bakışımız değişir. Bu bambaşka bir boyut olur.
      Şahsen böyle durumlar için çok ilginç yaklaşımlarım var. Mesela dosyayı VeraCrypt gibi bir programla şifreleyip, ismini alakasız yapıp (sysxyz_init gibi :) ) , gidip Windows System32 nin içinde alaksız bir yere koymak gibi. Kendim bile bulamıyorum sonra mesela :)
      Sonuçta şöyle bir kavrama gidiyor iş. Cybersecurity measurement. Ne seviyede güvenlik? Ölçebilir miyiz? Bunla ilgili de enteresan çalışmalar var.
      Deprem için sağlam ev yapmak tamam ama mesela atom bombası atsan yıkılmayacak ev yapmak gerekli mi? iyi olur ama maliyet.
      Güvenlik arttıkça artık sistem kullanılamaz hale geliyor. Bir sürekli şifre değiştirme işi bile ne kafa ağrıtıyor mesela.

    • @Nicades
      @Nicades Месяц назад +1

      @@YasKaProducts Neye karşı güvenlik: dosya bozulmalari veri kaybina ugrama silinme riski virus bulasma riski (hepsi cok onemli) hacker veya bulut odakli vs sanal calinmaya karsi koruma (fiziksel calinma olmayan her sey yani) bunun icin ne yapmaliyiz, internetten bir guncelleme ile sistemin isi ya biterse sizin o paranoya videosundaki gibi... tarihi dogru kullanmayinca suanda bazi web siteleri acilmiyor bile, dogru olmasini sart kosuyor, neyse internete bagli olarak guvenlik nasil saglanir?, qbase os onerdiler her program kendi konteynirinda calistigi icin, benim kullanimim = sistem ve dosyalarim kullanisli + guvenli olacak, yani dosyayi sifrelerip bir yere atarsam dosyayi ben kullanamam o da beni zorlar o seviye ugrasamam, dosyalarima aninda erismek istiyorum ve bunu yaparkende guvende olduklarini bilmek istiyorum yani "en risksiz ortami olusturmak" istiyorum diyebiliriz.

    • @Nicades
      @Nicades Месяц назад +1

      @@YasKaProducts Neye karşı güvenlik: dosya bozulmalari veri kaybina ugrama silinme riski virus bulasma riski (hepsi cok onemli) hacker veya bulut odakli vs sanal calinmaya karsi koruma (fiziksel calinma olmayan her sey yani) bunun icin ne yapmaliyiz, internetten bir guncelleme ile sistemin isi ya biterse sizin o paranoya videosundaki gibi... tarihi dogru kullanmayinca suanda bazi web siteleri acilmiyor bile, dogru olmasini sart kosuyor, neyse internete bagli olarak guvenlik nasil saglanir?, qbase os onerdiler her program kendi konteynirinda calistigi icin, benim kullanimim = sistem ve dosyalarim kullanisli + guvenli olacak, yani dosyayi sifrelerip bir yere atarsam dosyayi ben kullanamam o da beni zorlar o seviye ugrasamam, dosyalarima aninda erismek istiyorum ve bunu yaparkende guvende olduklarini bilmek istiyorum yani "en risksiz ortami olusturmak" istiyorum.

  • @mrbcksz
    @mrbcksz Месяц назад +1

    5:16 yok ben direkt linux a geçtim

    • @Nicades
      @Nicades Месяц назад +2

      ne kullaniyorsun?, ben bu aralar opensuse a gecmeyi dusunuyorum, tabii windowsu komple birakmadan

    • @YasKaProducts
      @YasKaProducts  Месяц назад +2

      İyi yapmışsın :) Bu aslında "Linux kullanılmaz, bir sürü sorunu var, kimse kullanmıyor, destek yok" vs vs vs gibi laflara verilen cevap.

    • @mrbcksz
      @mrbcksz Месяц назад +1

      @@Nicades Arch tabanlı EndeavourOS kullanıyorum. KDE Plasma ortamında.

    • @mrbcksz
      @mrbcksz Месяц назад +1

      @@YasKaProducts aynen öyle. Ben bu işe direkt dalmazsam öğrenemem asla dedim. Windowstan da sıkılmıştım. ChatGPT ve forumlar sayesinde gayet güzel ilerledim. Az çok oyunlarımı oynayabiliyorum. Zaten genel kullanımıma yetiyor.

  • @Nicades
    @Nicades Месяц назад +2

    Devuan Linux hocam systemd kullanmiyor bi bakalim ona

    • @YasKaProducts
      @YasKaProducts  Месяц назад +2

      bu youtube de içine inince çok garip sorunlar çıkarıyor. yorumları korumak için videoyu private yaptım, o konumda yorumlar gitti. yani bir video private olunca yorumları neden siliyorsun? belki tekrar public yapacağım.
      bu systemd den kurtulma meselesine millet cidden kafayı takmış. bu konuda çok alternatif olması güzel.

  • @omerkilicli
    @omerkilicli 21 день назад

    Şişecam novell kullanıyordu MS e geçti.