Het hing er in die tijd ook erg van af waar een arbeider werkte. Wie in een fabriek terecht kwam moest inderdaad lange dagen maken, en vaak smerig, zwaar en ook gevaarlijk werk doen. Maar veel mensen gingen daar ook pas heen wanneer ze geen andere keus hadden. Er waren ook mannen die daar voor pasten en liever boerenknecht, turfgraver of grondwerker bleven. Ook dat was zwaar werk, wat minder werd betaald, maar waar men veel meer vrijheid had, en niet tussen vier muren hoefde te werken. Ze zouden daar stapelgek worden! De plaggenhut, of het arbeidershuisje namen ze dan maar op de koop toe. Alles beter dan een smerige sloppenwijk in een stad. En op het platteland was het ook veel makkelijker om aan eten te komen. De meesten hadden wel een stukje grond, waar ze hun eigen groenten en aardappels konden verbouwen, en vaak ook nog wel een varken in de schuur voor spek en vlees in de winter. En een geit voor de melk Wie zich niet te buiten ging aan drank kon dan meestal nog wel redelijk rondkomen, en honger werd er niet geleden. In de stad moest je ALLES kopen, dus het iets beter betaalde fabriekswerk stelde eigenlijk niets voor. En dan waren er nog de vakarbeiders; een goede bouwvakker, timmerman of metaalbewerker had het vaak beter dan een kleine middenstander. En een dokwerker, die het loodzware beulswerk in de haven kon volhouden verdiende meer dan een kleine boer. Avontuurlijk ingestelde jonge kerels, zoals mijn overgrootvader, tekenden in voor het koloniale leger. En konden na afloop van de zes jaar diensttijd vaak een rijksbetrekking als veldwachter of postbode krijgen. Of ze gingen naar zee. Dat betekende vaak maanden lang van huis, maar ook altijd te eten en een relatief goed loon. Het was niet toevallig dat het socialisme vooral aansloeg bij de fabrieksarbeiders. Want die hadden het echt beroerd. Kortom, net als nu moest je toen gewoon je verstand gebruiken en geen verkeerde keuzes maken.
Dat wordt ook in de video 'uitgelegd'. Ze krijgen wel wat geld, maar dat is minimaal. Maar dat geld hebben ze hard nodig, want als ze niet zouden werken, dan zouden ze geen voedsel meer krijgen, net als hun kinderen. Dat terwijl de omstandigheden al zo ontzettend beroerd zijn! Het werken kan nog een klein beetje helpen.
@@MaxSluiman uiteraard, maar er zijn wel erg veel gelijkenissen tussen het socialisme en het communisme, het socialisme vergt echter geen volledige hervorming van de staat, de economie, en de maatschappij
Altijd goeie en geniale video’s ga zo door👍😁
Eyyy , Critical Ops!
Het hing er in die tijd ook erg van af waar een arbeider werkte.
Wie in een fabriek terecht kwam moest inderdaad lange dagen maken, en vaak smerig, zwaar en ook gevaarlijk werk doen.
Maar veel mensen gingen daar ook pas heen wanneer ze geen andere keus hadden.
Er waren ook mannen die daar voor pasten en liever boerenknecht, turfgraver of grondwerker bleven. Ook dat was zwaar werk, wat minder werd betaald, maar waar men veel meer vrijheid had, en niet tussen vier muren hoefde te werken. Ze zouden daar stapelgek worden! De plaggenhut, of het arbeidershuisje namen ze dan maar op de koop toe. Alles beter dan een smerige sloppenwijk in een stad. En op het platteland was het ook veel makkelijker om aan eten te komen. De meesten hadden wel een stukje grond, waar ze hun eigen groenten en aardappels konden verbouwen, en vaak ook nog wel een varken in de schuur voor spek en vlees in de winter. En een geit voor de melk
Wie zich niet te buiten ging aan drank kon dan meestal nog wel redelijk rondkomen, en honger werd er niet geleden. In de stad moest je ALLES kopen, dus het iets beter betaalde fabriekswerk stelde eigenlijk niets voor.
En dan waren er nog de vakarbeiders; een goede bouwvakker, timmerman of metaalbewerker had het vaak beter dan een kleine middenstander. En een dokwerker, die het loodzware beulswerk in de haven kon volhouden verdiende meer dan een kleine boer.
Avontuurlijk ingestelde jonge kerels, zoals mijn overgrootvader, tekenden in voor het koloniale leger. En konden na afloop van de zes jaar diensttijd vaak een rijksbetrekking als veldwachter of postbode krijgen. Of ze gingen naar zee. Dat betekende vaak maanden lang van huis, maar ook altijd te eten en een relatief goed loon. Het was niet toevallig dat het socialisme vooral aansloeg bij de fabrieksarbeiders. Want die hadden het echt beroerd. Kortom, net als nu moest je toen gewoon je verstand gebruiken en geen verkeerde keuzes maken.
alles wat ie opnoemt hebben we tegenwoordig in Nederland, maar we zijn ver van socialistisch...
Als ze nederland nu zouden zien zouden we socialist zijn, het begrip is veranderd in de loop van de geschiedenis
Kunnen jullie ook Welkom in de Middeleeuwen toevoegen?
ja
Leuke video
Mooi gespeeld
die rechter man met een schore stem is geweldig
Haha hilarisch😂😂😂
heftig man
Ik ben blij dat het nu anders gaat dan vroeger want het was een erge teit
Er is niks veranderd met die tijd. Inkomensongelijkheid is in Nederland het grootste ter wereld
Doe nog een aflevering over napoleon
Leve het kapitalisme!
Dat is dat museum in Amsterdam daar was ik eer gisdter
Als ze niks krijgen hoezo zal je dan gaan werken
Dat wordt ook in de video 'uitgelegd'. Ze krijgen wel wat geld, maar dat is minimaal. Maar dat geld hebben ze hard nodig, want als ze niet zouden werken, dan zouden ze geen voedsel meer krijgen, net als hun kinderen. Dat terwijl de omstandigheden al zo ontzettend beroerd zijn! Het werken kan nog een klein beetje helpen.
Toen was er nog geen tv de televisie werd in 1925 uitgevonden
Wauw...
Vond het best een goed iets!
Is het ook
Karl Marx had toch het communisme bedacht?
Ja en het socialisme, heeft veel met elkaar gemeen
@@HenkdeRUclipssteen nee dat zijn twee verschillende dingen
@@MaxSluiman uiteraard, maar er zijn wel erg veel gelijkenissen tussen het socialisme en het communisme, het socialisme vergt echter geen volledige hervorming van de staat, de economie, en de maatschappij
socialisme=communisme zo’n beetje
Het communisme is een beetje een variant van het socialist.
Like als je zonder schoenen kijkt
Ol
Hennie
NoYes1+12
Noice
hahahah
OMGGG FIRSTTT
First
first
1rste
Frist reactie
Bruh moment
Het is in die tijd gulde geen centen
Centen waren er al wel.....
Like als je zonder schoenen kijkt
First
First
First