Μαθήματα Ιστορίας: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • Το 323 π.Χ. ο Αλέξανδρος πήγε στην Βαβυλώνα, την οποία σχεδίαζε να κάνει πρωτεύουσα της τεράστιας αυτοκρατορίας του, ενώ άρχισε να οργανώνει τον περίπλου της Αραβίας και την εξερεύνηση των ακτών της Βόρειας Αφρικής.
    Λίγο πριν την αναχώρηση για την Αραβία, στις 2 προς 3 Ιουνίου 323 π.Χ. συμμετείχε σε συμπόσιο έπειτα από το οποίο εκδήλωσε πυρετό, που διήρκεσε και τις επόμενες ημέρες αναγκάζοντάς τον να μεταθέσει την ημερομηνία αναχώρησης. Μετά από μια σύντομη βελτίωση της υγείας του κατέρρευσε ξανά, χωρίς να μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει. Τελικά, στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ., απεβίωσε σε ηλικία 33 ετών.
    Λέγεται ότι λίγο πριν πεθάνει ρωτήθηκε σε ποιόν αφήνει το βασίλειό του και εκείνος απάντησε: «τῷ κρατίστῳ» (στον ισχυρότερο).
    Με το έργο του ο Αλέξανδρος έθεσε τα θεμέλια του ελληνιστικού πολιτισμού, κέντρο του οποίου έγιναν τα βασίλεια της Ανατολής τα οποία κυβέρνησαν οι στρατηγοί του και οι διάδοχοί τους για περίπου τρεις αιώνες.
    Η ελληνική γλώσσα διαδόθηκε στους κατεκτημένους πληθυσμούς και έγινε η γλώσσα του εμπορίου, των γραμμάτων και των επιστημών. Η διάδοσή της ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι ευαγγελιστές επέλεξαν να γράψουν σε αυτήν το Ιερό Ευαγγέλιο με σκοπό την γρηγορότερη διάδοση του χριστιανισμού.
    Τέλος, η δημιουργία νέων πόλεων με θέατρα, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια συνέβαλαν στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στους ανατολικούς λαούς και στην περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών.
    Μαθήματα Αρχαίας Ιστορίας κάθε Δευτέρα στις 20:00 με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το μάθημα είναι διαθέσιμο και μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους μαθητές για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Ρωτήστε μας για τον απλούστατο τρόπο συνδέσεως, με έναν μόνον κωδικό!
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    210.5221314
    info@ellinikiagogi.gr

Комментарии • 38

  • @dynamitesteel
    @dynamitesteel 5 лет назад +23

    Συνεχίστε έτσι Γεωργιάδη, μας μαθαίνετε Ελλἀδα.

  • @ΠαναγιώταΣαρίτσακλη

    Ευχαριστουμε που μας μεταδιδετε την ιστορια!

  • @ΔημητριοςΑλεξοπουλος-η2μ

    Αδωνη είσαι ΜΕΓΑΛΟΣΣΣ.

  • @RED20BARonlineartfestival
    @RED20BARonlineartfestival 3 года назад +5

    Μπραβο μενω απολυταευχαριστημενοσ απο τισ γνωσεισ και την μεταδοτικοτητα σας

  • @VforValenti
    @VforValenti 5 лет назад +8

    Απίστευτος ο Λυκούργος στο τέλος...

  • @katerinag
    @katerinag 2 года назад +2

    Υπέροχος Άδωνις

  • @thanos8anos970
    @thanos8anos970 4 года назад +8

    κι ομως ο κοναν ο βαρβαρος ειναι διασημοτερος...Μόνο το ιστορικό αν ήξεραν οι Έλληνες, όταν έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος στα Ιεροσόλυμα, το τι έγινε εκεί, θα ήταν υπερήφανοι για τη γλώσσα τους και για τον Ελληνισμό.
    Θα ήταν υπερήφανοι που είναι Έλληνες!
    Φτάνοντας, λοιπόν, ο Μέγας Αλέξανδρος στα Ιεροσόλυμα, την παραμονή το βράδυ, τον ειδοποίησε ο Θεός και του είπε, ότι αυτή η πόλη είναι δική Του και να μην την πειράξει και ότι θα του δίνανε τα κλειδιά της πόλης.
    Από την άλλη πλευρά, ο ραββίνος της πόλης των Ιεροσολύμων, ρώτησε τον Θεό, για το αν έπρεπε να αντισταθούν ή να παραδώσουν τα κλειδιά της πόλης. Ο Θεός τού είπε:
    - Αυτός που θα έρθει, είναι δικός Μου και θα του δώσεις τα κλειδιά!
    Έτσι και έγινε.
    Όταν συνάντησε τον ραββίνο, ο Μέγας Αλέξανδρος κατέβηκε από το άλογό του και τον ασπάστηκε και ο ραββίνος τού έδωσε τα κλειδιά της πόλης.
    Το βράδυ, όταν παρέθεσαν γεύμα οι ραββίνοι στον Μέγα Αλέξανδρο, ο Παρμενίων, ένας από τους υπασπιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν κάθισε στο τραπέζι μαζί τους. Μάλιστα δικαιολογήθηκε και παραπονέθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο, λέγοντάς του:
    - Στρατηγέ, φτάσαμε μέχρι εδώ και δεν κατεβήκαμε για κανένα λόγο από το άλογό μας και κατέβηκες εσύ, για έναν ιερέα;
    Ο Μέγας Αλέξανδρος τού είπε:
    - Δεν ξέρεις τι μού είπε ο Θεός χθες, για τον ραββίνο αυτόν, γι' αυτό και λες αυτά τα λόγια. Αν ήσουνα παρών και άκουγες τα λόγια αυτά, θα κατέβαινες κι εσύ από το άλογο!
    Ακούσατε;
    Ο ίδιος ο Θεός παρουσιάστηκε στον Μέγα Αλέξανδρο! Χρησιμοποίησε ο Θεός τον Μέγα Αλέξανδρο, ώστε να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα, μέχρι τα έγκατα της Ασίας, κάτι αναγκαίο και επιτακτικό, αφού αργότερα γράφτηκε η Αγία Γραφή στην Ελληνική γλώσσα.
    Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας †

    • @scipioafricanus1346
      @scipioafricanus1346 2 года назад

      👍👍👍

    • @omoios_gr
      @omoios_gr 2 года назад

      μύθος. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο περιστατικό. Το λένε μόνο οι ιουδαίοι, μπας και πάρουν λίγη από την αίγλη του Αλεξάνδρου. Την εποχή του Αλεξάνδρου, οι Ιουδαίοι ήταν βοσκοί και ψαράδες, διάσπαρτες φυλές.
      Ιεροκήρυκα, μάλλον προπαγανδίζεις.

    • @Dynasty_ptolemay
      @Dynasty_ptolemay 2 года назад

      Η Αγία γραφή έχει γραφτεί στην ελληνική γλώσσα από τον πτολεμαίο τον δεύτερο 2° τον αδελφοθέο, η ιερείς η ίδιοι πήγαν την Αγία γραφή να την μετάφραση. Ας μην ξεχνάμε η επίσημη γλώσσα ήταν τα ελληνικά πλέων στον τότε γνωστό κόσμο. Οπότε δεν τίθεται θέμα, Μέγα Αλέξανδρου Αγίας γραφής και Πτολεμαίου 2° περί πίστεως στον Χρήστο μιας και δεν ήξεραν τι εστί Γιαχβέ οι παραπάνω!! Για τον Μέγα Αλέξανδρο ο διόδωρος ο σικελιώτης ο Πτολεμαίος 1° που ήτανε σε όλη την εκστρατεία δίπλα στο Μέγα και είχε έγκυρη εικόνα όλων τον μαχών, συμβάντων και διαδρομών του μεγάλου Αλεξάνδρου, πουθενά δεν αναφέρεται ότι μπήκε στα Ιεροσόλυμα ο ίδιος ο Αλέξανδρος καθώς δεν του ήταν και τόσο ενδιαφέρουσα αυτή η πόλη. Πόσο μάλλον να προσκυνήσει τον Γιαχβέ θεό της παλαιάς διαθήκης. Τον κύριο παναγόπουλο όλοι το ξέρουμε μεγαλώσαμε με τα κηρύγματα του. Επίσης ξέρουμε και τον σωτηρόπουλο πού το ιερατείο τον αφόρισε! Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι στη μαγγανεία στα βότανα - δηλητήρια οι Εβραίοι ήταν μανούλες. Το προηγούμενο βράδυ ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε φύλλο και δείπνησαν μαζί..... Ο νοών νοείτω!!!

    • @nikoskandyliotis8854
      @nikoskandyliotis8854 Год назад +1

      ναι με 5-6 χαπια μιλας και με το Θεο

    • @dimitristheologou1126
      @dimitristheologou1126 Год назад

      Τι πίνεις ρε φίλε;

  • @rapbeat3r56
    @rapbeat3r56 4 года назад +5

    Το ποιημα του Κ.Π ειναι "Στα 200 π.χ"

  • @scipioafricanus1346
    @scipioafricanus1346 2 года назад

    💪💪💪

  • @epicnavigator
    @epicnavigator 3 года назад +5

    Το λάθος του Αλέξανδρου ήταν πως δεν δημιούργησε διάδοχο, κάτι που ο Φίλιππος είχε φροντίσει πρώτο απ'όλα

    • @dioklis888
      @dioklis888 2 года назад

      Δημιούργησε.Εφονευφθηκαν οι δυο,πρέπει να είχαν μείνει 5.Με τα χρόνια 1ας,συνχρονος.

    • @epicnavigator
      @epicnavigator 2 года назад

      @@dioklis888 Τι εννοείς;

    • @dioklis888
      @dioklis888 2 года назад +1

      @@epicnavigator άφησε δύο διαδόχους.Που τους σκότωσαν.Και άφησε αλλά πέντε παιδιά(κρυφά)απτά οποία μόνο το ένα μπορεί να άφησε απογόνους στην σημερινή εποχή.

    • @omoios_gr
      @omoios_gr 2 года назад

      @@dioklis888 μας μπερδεύεις γέροντα.

    • @dioklis888
      @dioklis888 2 года назад

      @@omoios_gr Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου σκότωσαν και τα δύο παιδιά του,που ήταν γνωστά σε όλους.Τα μη γνωστά παιδιά του Αλέξανδρου ίσως να επέζησαν βλαξ

  • @omoios_gr
    @omoios_gr 2 года назад

    Ποιο έργο του Πλουτάρχου διαβάζει;

  • @giorgosrallis7044
    @giorgosrallis7044 11 месяцев назад +1

    Λάθος μεγάλο τελευταίο δεν ήταν το βασίλειο της Αιγύπτου το 30 πΧ αλλά το ελληνοϊνδικό βασίλειο το 10 μΧ λίγο θλιβερό που δεν το αναφέρει ούτε αυτό ούτε το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής

  • @marykosta3912
    @marykosta3912 5 лет назад +1

    Έχει ήχο;