Akut Lösemiler ve Kemik İliği Nakli Hakkında Her Şey - Prof. Dr. Ömür Gökmen Sevindik
HTML-код
- Опубликовано: 31 янв 2025
- Akut lösemiler, tedavisinde zorlanılan hastalıkların başında gelmektedir.
Akut lösemilerin iki ana alt tipi vardır. Bunlardan bir tanesi akut miyeloid lösemidir. Bu lösemi daha çok erişkinlerde görülmektedir. Bir diğeri ise akut lenfoblastik lösemidir. Özellikle çocukluk çağında görülmektedir.
Çocukluk çağı kanserinde tedavide genellikle olumlu sonuçlar alınmaktadır. Kemoterapi ve hedefe yönelik tedaviler ve sonrasında ihtiyaç durumunda uygulanan kök hücre nakliyle çocukluk çağı kanserinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
Erişkinler de ise durum biraz daha zorlayacı olabilmektedir. Özellikle tanıya erişimde sıkıntı yaşanabilmektedir. Tanısal anlamda hekimleirn farkındalığı yüksek olmalıdır. Özellikle çok hızlı bir şekilde halsizlik, yorgunluk, uzamış enfeksiyonlar veya vücutta daha önceden olmayan ciddi kanama durumlarında mutlaka akla akut lösemiler gelmelidir. Hasta mutlaka bir dahliye uzmanına ve sonrasında hematoloji uzamanına başvurmalıdır.
Özellikle hematoloji uzmanına başvurduğundabu hastalığın tanısı, hastanın kemik iliğinden biyopsi yapılarak, hücrelerin nitelikleri ve nicelikleri sayılarak tanısı netleşmektedir.
Hastaların genetik tahlillerinin bütüncül ve etkin bir şekilde yapılabileceği ensitütülerde ve hastanelerde tedavi görmeleri çok önemlidir.
Bu hastalıklar artık genetik olarak sınıflandırılmaktadır. Genetiklik, kalıtsallıkla ile karışmamalıdır. Akut lösemiler kalıtsal hastalık değildir. %1 hastalarda aileden görülmektedir. Bu yüzden kalıtsallığın burada bir rolü yoktur.
Genetiklik, anaç hücrede, kanımızı ürettiren hücrelerde genetik bozuklukların meydana gelmesidir. Bu bozukluklar hücrenin DNA yapısında ortaya çıkmaktadır. Bu bozukluklar nedeniyle hücreler kontrolsüz bölünmeye ve üremeye başlamaktadır. Böylece kemik iliği dolmaya başlamaktadır. Kemik iliği normal göstermesi gereken fonksiyonu gösterememektedir. Hastalarda kansızlık, beyaz küre düşüklüğü, bu nedenle enfeksiyonlara yatkınlık, uzamış enfeksiyonlar, kan pulcuklarında düşüş olmasından kanamalar görülmektedir.
Böyle bir hastada çok hızlı bir şekilde genetik testlerle durumun riski belirlenmeli, hedefe yönelik tedavi imkanı varsa netleştirilmelidir. Böylece kemik iliğinin temizlenmesi hedeflenmektedir.
Tedaviye yanıt alınsada bu hücreler tekrar canlanabilmektedir. Bu yüzden bu hücrelerin tamamen yok edlmesi gerekmktedir. Faydalanılan tedavi yöntemi ise başkasından alınan kök hücreleri hastaya nakletmektir. Buna allojenik kök hücre nakli denmektedir. Doku uyumu için öncellikle hastanın kardeşlerine bakılır. En ideali budur. Kardeşlerden uyum alınamazsa veri bankalarına da başvurulmaktadır.
Kemil iliği nakli olarak da bilinen Allojenik kök hücre naklinde vericiden sağlılı kök hücreler oldukça basit şekilde kandan toplanmaktadır. Toplanılan o hücreler dondurulur ve alıcı hazırlık aşamasına alınır. Kemoterapi ile kemik iliğinde yer açılır. Dondurulan hücreler eritilerek alıcıya kan nakli yaparmış gibi verilir.
Burada en önemli faktör merkezin deneyimi ve merkezin bu bütüncül süreci tam ve doğru şekilde ilerletebilmesidir.
Verici bankasından da uyumlu doku bulunamazda, gelişen teknolojiyle beraber yarı uyumlu nakilllerde yapılabilmektedir.
#akutlösemiler #akutlösemi #lösemi #kemikiliğinakli #akutmiyeloidlösemi #akutlenfoblastik #kemililiği #anahücre #kansızlık #yorgunluk #halsizlik #beyazküre #kemoterapi #hedefeyöneliktedavi #allojenikkökhücre #genetikbozukluk #doku #dokuuymu #çocuklukçağıkanseri #lösemibelirtileri #enfeksiyonlar #hematoloji #sağlık #sağlıklıyaşam #siziniçinflorence #FlorenceNightingale
► / grupflorence
► / grupflorence
► / grupflorence
► / florencesaglik
Web Sitemiz;
►www.florence.c...