Engin Geçtan, İnsan Olmak, Çok İyi Eser (Kitap Önerileri)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 сен 2024
  • Kitap önerileri bu serisinde önemli yazarımız Engin Geçtan'ın eseri "İnsan Olmak" var. İnsanın kendini anlaması için o kadar yol gösterici bir kitapki. İnsan Olmak kitap yorumu gibi videolar için linklere bakabilirsiniz. Kitap yorumlarınızı yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Sizin de kitap tavsiyelerinizi bekliyorum.
    📕 Kanala abone olmak için: bit.ly/3gSf8g9
    📲 Instagram: bit.ly/3oPpkJ4
    📚 Kitap tavsiyeleri oynatma listesi için: bit.ly/379s0er
    👩🏻👦🏻 Biyografi oynatma listesi için: bit.ly/2K1gp8i
    ✅ Halil Cibran'ın eseri "Ermiş": • Halil Cibran ve Şahese...
    ✅ Einstein'in dünyası: • Kendi Kaleminden Alber...
    ✅ Schopenhauer videosu için: • Hayat Hata mı? Schopen...
    ✅ İnsanın Anlam Arayışı: • Toplama Kampında İnsan...
    ✅ Martin Eden: • Martin Eden, Jack Lond...
    ✅ Gündüz Vassaf ve Cehenneme Övgü: • Başucu Kitabı Cehennem...
    ✅ 4 Anlaşma: • Toltek Bilgeliği İçin ...
    ✅ İnsan Ne İle Yaşar: • Tolstoy ve İnsan Ne İl...
    ✅ Mülksüzler: • Başyapıt Mülksüzler, U...
    ✅ Mehmet Zihni Sungur'dan İlişkiler üzerine: • Mehmet Zihni Sungur'da...
    ✅ David Eagleman ve Beyin: • David Eagleman'dan Den...
    ✅ Tembellik Hakkı: • Tembellik Hakkı Gerçek...
    ✅ Oruç Aruoba ve De Ki İşte: • De Ki İşte, Oruç Aruob...
    ✅ Eckhart Tolle ve Şimdi'nin Gücü: • Eckhart Tolle, Şimdi'n...
    ✅ Genç Werther'in Acıları: • Genç Werther'in Acılar...
    ✅ Michalengelo biyografisi ve belgeseli: • Biyografi Kitabıyla Mi...
    ✅ Tolstoy biyografisi: • Lev Tolstoy'un Sıradış...
    ✅ Mevlana ve Şems'in karşılaşması: • Hz. Mevlana ve Şems'in...
    ✅ Vecihi Hürkuş'un Hikayesi: • Vecihi Hürkuş'un Eşi B...
    ✅ 24 Ocak Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan: • Uğur Mumcu ve Gaffar O...
    ✅ Hasan Ali Yücel ve Eğitim Rönesansı: • Köy Enstitüleri Kuran ...
    #kitapönerileri #engingeçtan #insanolmak

Комментарии • 38

  • @cengobasyor5002
    @cengobasyor5002 Месяц назад

    eski sevgilimin hediyesiydi ve kitap okuma alışkanlığım hiç yoktu maalesef. 3 yılın ardından kiz arkadasimla ayrıldıktan sonra başlayıp bana çok güzel düşünceler ve insan olmaya dair bazi sorunlarima da yanıt bulduğum çok değerli bir eser. eğer merak edip bu videoya geldiysen (lütfen) okumanı öneririm.

  • @cagatayahmetisguder127
    @cagatayahmetisguder127 Год назад +1

    Yağız Bey, merhaba
    Bu kitabı tavsiye üzerine yeni okudum. Kimmiş bu Engin GEÇTAN diye internette gezerken videonuzla karşılaştım. Sonuna kadar izledim. (Bu kadar boş içeriklerin olduğu bir ortamda birilerinin kitaplar hakkında konuştuğunu görmek mutluluk verici. Bu sebeple öncelikle teşekkür ederim.)
    İzninizle, ben bu kitapla birlikte oluşan bir farkındalığımı aktarmak istiyorum. Öncesinde de kimine göre çok kimine göre eh işte kimine göre de az sayılacak psikolojik, sosyolojik konuyla ilintisi bakımından teolojik eserler okudum. Psikolojiyle tanışmam rahmetli Atalay YÖRÜKOĞLU'nun Çocuk Ruh Sağlığı isimli, kahverengi kapaklı, o zaman için gözüme çok kalın gelen bir kitabıyla olmuştu. O gün bugündür de ilgimiz ve muhabbetimiz devam etmekte. (Girizgahı fazla uzatmayım)
    Yağız Bey, bu kitap üzerinden bazılarını genele uyarlayabileceğim, bazıları bu kitap ile sınırlı kalacak eleştirilerim var.
    Beni en çok düşünmeye sevke eden giriş bölümü oldu. Teolojiyle de ilgilendiğimi söylemiştim. O konuda da bir çok eserde konuya derinlik kazandırmak için içinde bolca ön kabulün olduğu tarihsel bir zemin üzerine oturtulmaya çalışılarak, anlatılmak istenen konuda okuyucuya/dinleyiciye " Bak birazdan söyleyeceklerim/okuyacağın, önemsiz ve boş şeyler değil.
    yapıyormuş hala ve ormandaki hazır gıdalar tükenince yerleşik düzene geçmiş olanının elindekileri zor kullanarak sahip olmuş. Bu paket ön kabulü bir çok yerde okudum. Bu tezi sınıyorum. Hazırı tüketensin ve bir şekilde tarımı, bazı hayvanları evcilleştirip onlardan daha az zahmetle faydalanmayı öğreniyorsun. Yani zeki, sorgulayan merak eden beyinler ortaya çıkmaya başlıyor. Diğer tarafta da hala fiziksel gücünü kullanarak beynini kullanmadan daha çok dürtüleriyle hareket eden bir toplulukta var. Ve bu daha zeki olanlar bu tehlikeyi öngöremiyor ve tedbir alamıyorlar. Bu kısmı düşündürücü. ( bana göre , avcılık toplayıcılık tan tarım toplumuna geçiş tezini doğru kabul edersek şu şekilde ifade edilmeli. Konunun psikolojiyle ilişkilendirilerek aktarılmalı, insan konformist bir canlı olduğu için, topladığı, avladığı besinlerin bol olduğu yerlerde kalmak işine geldi. Kalınca o bölgenin zamanını yaşamaya başladılar. ona göre barınma beslenme ve hayatta kalma taktiklerini deneme yanılma ve gözlem yoluyla geliştirdiler. Bu sırada oraya daha geç gelen başka bir toplulukta bu bereketli topraklardan istifade etmek istedi. Belki başta kavgasız dövüşsüz beraber yaşamaya başladılar ama sınırlı kaynak artan nüfus kaynakların azalmasına belki kıtlığa sebebiyet verdi. O topluluktaki insanlar da neden diye kendilerine sorunca eskiler, biz iyiyidik bunlar gelince böyle oldu. Onlar gitsin dediler kavga çıktı. veya orayı terk ettiler. yeni bir yer daha bulduklarında artık tecrübe kazandıkları için yeni gelenleri baştan istemediler. Yine bu tez gibi günümüz anlamıyla bir üstün otoritenin hukukundan, günümüz ahlak anlayışından bahsedemeyeceğimiz için de güçlü olanın haklı olduğu, güçlü olanın / olanların ihtiyaçları çerçevesinde iyi kötü doğru yanlış vb. kavramlar şekillendi. Bu kavramlar içinde bir tanesi çok önemli , mülkiyet, mülkiyet nedir sınırları nelerdir. Sınırları belirleyen güç olduğu için ve güçte ona sahip olanda egoyu güçlendirdiği için gücü elinde barındıranın bir yerde keyfine kalmış oldu. Ve dünya hala ilk insanların ilkel düzeyde belirledikleri kurallar çerçevesinde yaşamaya devam ediyorlar. Bu evrim denen şey, biyolojide kendini gösteriyor da nedense insanın psikolojik yapısında kendini göstermiyor.)
    Bu minvalde insanın politik bir varlık olduğunu söylemiş, ancak bunun verdiği kabile örneklerinde görülmediğini daha komplike topluluklarda ortaya çıktığını etkisini arttırdığını söylemiş. Bence insanın politik potansiyelinin harekete geçmesi için iki insanın bir araya gelmiş olmaları yeterli. Otobüs durağında farklı otobüslere binecek olsalar bile iki insan bir araya gelmişse politik süreç başlamıştır.
    Yine savaşların sahip olma dürtüsüyle gerçekleştiğini söylemiş. Yine bu tezini doğru kabul etsek bile, sahip olma dürtüsünü harekete geçiren altta yatan dinamiklere değinilmemiş. gibi gibi. Konu ilginizi çekerse ayrıca kitap üzerinden başka örneklerde vermem mümkün.
    Yukarıda izah etmeye çalıştığım nedenlerle yazarın, niteliği tez aşamasında olan ve senteze ulaşamayacak paket öngörüleri kitabına taşıyıp girizgahını bu şekilde yapmış olması, o tezleri kendi uzmanlık alanı olan psikolojiyle yeterli düzeyde harmanlamadan okuyucuya sunması bende ister istemez kitabın hazırlanma ve yazılma sürecinde, gösterilen özenin düzeyini düşündürdü.
    İçinde bize dair olan akademik bilgiler ise kitabı toparlayan kısım olmuş. Yazarın buralarda yaptığı yorumlar eşliğinde öznel kimliğiyle görmek mümkün oluyor. Yeterli bir öznellik mi? Tartışmaya açık.
    Serdar KUZUOĞLU ve Acar BALTAŞ' ın söyleşilerinde benzer ifadelere yer vererek şunu söylemişlerdi. Kitaplar önemli, önemleriyle karşılaştırıldıklarında da çok ucuz. Neden? Çünkü senin, benim, bu kitaba 50 lira 100 lira verilir mi dediği bir kaç yüz sayfalık kitabı yazan yıllarını kitapta anlattığı konuları öğrenmek için vermiş, belki dünyaca para harcamış, yabancı kaynakları anlayabilmek için dil öğrenmek zorunda kalmış ve bütün bu çabasını bir imbikten süzüp sana özet olarak sunmuş. Demiş ki sen de merak ediyorsundur. Bilmek istiyorsundur. Bunun için o kadar zamanın ve paran da olmayabilir. Ben sana arka planı düşünüldüğünde çok komik bir bedel karşılığı senle paylaşabilirim. Bu kitapta yazılanları bende de dinlemek senin açından güzelde olabilirdi. Ama bu da kabul edersin ki pek mümkün görünmüyor.( Ki Engin Bey aramızdan 2018 yılında ayrıldı. Mümkün değil artık. ) Bu çerçeveden bakarsak kıymetli bir kitap.
    Bütün bu değerlendirmelerim ışığında sonuç olarak, girizgahı ayrı tutmak kaydıyla içerik olarak tatmin düzeyi yüksek, farklı bakış açıları sunuyor. Düşündürüyor. Bana öznel bir eser tadı vermedi, daha çok aktarıcı, gerçi önsözünde bu konuya da kendi açısından izahat vermiş. Kötü kitap mı değil, yanlış önermelerimi var hayır, zaman kaybımı asla değil. Ben bu kitabın bu kadar çok rağbet görmesini şuna bağlıyorum. Yayımlandığı dönemde belki tarz olarak daha anlaşılır bir dille ve kendi de söylüyor akademik çevrenin dışında kalanlara hitaben yazılan bir eser olması sebebiyle , okuma alışkanlığımızı da hesaba katarsak halk arasında piarıda iyi yapıldığı için kitap bu noktalara gelmiş. Belki de bu piar nedeniyle beklentim yükseldi. Umduğumu bulamadım.
    Son dönemlerde, Engin Bey'inde dediği gibi "kalıpları kırmak" bu eserini kalıpları kıran bir eser olarak görüyor. Kalıpları kıran biri varsa Üstün DÖKMEN dir. MEKTUP adlı eserini okumadıysanız okumanızı tavsiye edebilirim. O insana da gerekli değer verilmedi.
    Ayrıca ülkede ve dünyada psikolojinin kimlik olarak nereye geldiği, misyonu gibi hususlar hakkında da bir şeyler yazmak isterimde hem sizin açınızdan hem kendi açımdan zaman kısıtı nedeniyle daha fazla vakit almayım. Teşekkür ederim. Saygılarımla.

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  Год назад +1

      Cağatay Bey, ben de size tesekkur ederim degerli yorumlarinizi paylastiginiz icin. Umarim okunup fayda alinir. Tekrar gorusmek dilegiyle.

  • @carbonkitap
    @carbonkitap Год назад

    Merhaba, verdiğiniz bilgiler çok güzel, emeğinize sağlık... Kitabı dinlemek isteyenler için kanalımızda mevcut.

  • @NigarCebrayilova
    @NigarCebrayilova Месяц назад

    Tesekkurler hocam

  • @bektasfazilet
    @bektasfazilet 10 месяцев назад +1

    İçeriği böylesine zengin bir kitabı ne güzel hülasa etmişsiniz, tebrik ederim. Bir psikolog olarak ayrıca mutlu oldum, sevgiler 🌿

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  10 месяцев назад

      Çok teşekkür ederim kıymet verip yorum yazdığınız için. Mutlu oldum bir uzmandan böyle yorum aldığım için. Yine görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

  • @leylahasrc9814
    @leylahasrc9814 Год назад +1

    Kitaplığımın baş köşesinde yeri vardır bu kitabın 🙏

  • @Turku1919
    @Turku1919 Год назад +1

    Kitabı okumuştum.
    Daha çok yararlandım. Emeğinize yüreğinize sağlık. Teşekkür ederim.

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  Год назад +1

      Ben de size tesekkur ederim. Saglicakla kalin.

  • @sultanisk7805
    @sultanisk7805 5 месяцев назад

    Mukemmel bir video. Bir cok seyin farkina varmama vesile oldu, tesekkurler. ❤

  • @rumyr6186
    @rumyr6186 Год назад

    Kanalla ne kadar geç karşılaşmışım😔

  • @fatmayilmazgoybulak8321
    @fatmayilmazgoybulak8321 Год назад

    Emeğinize sağlık. Harika bir içerikti..Çok teşekkür ediyorum.. Kanada'dan selamlar..

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  Год назад

      Fatma Hanim merhaba, ben de size tesekkur ediyorum. Saglicakla kalin, Kanada’ya selamlar.

  • @fatmayilmazgoybulak8321
    @fatmayilmazgoybulak8321 Год назад

    Oğuz Atay'ın "Tutunamayanlar" ına yeniden başladım bu günlerde. Okunası bir kitap. Herkese tavsiye ederim..

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  Год назад

      Merhaba Fatma Hanim, videosunu cekmek isterim ben de onumuzdeki zamanda. Saglicakla kalin.

  • @kitaparsivi9433
    @kitaparsivi9433 2 года назад

    Merak ettiğim bir kitap. Acele etsem iyi olacak.

  • @hilalozturk5539
    @hilalozturk5539 2 года назад

    👏👏👏👏👏Harika bir anlatım.Teşekkürler

  • @ahmettiryaki2441
    @ahmettiryaki2441 Год назад

    Yalnız siz çook güzel anlattınız, anlaşılır, ferah ve sade..

  • @Aysegul.vardarr
    @Aysegul.vardarr 9 месяцев назад

    Okumaya baslamistim bu kitabi üzüldüğümü farkettim ve yarim biraktim

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  9 месяцев назад +1

      Tesekkur ederim yorumunuz icin Aysegul Hanim.

  • @abdurrahmana.7121
    @abdurrahmana.7121 2 года назад +1

    Kitap birkaç kitabın harmanlanmış ve Engin genctanin zihin süzgecinden geçirilmiş hali gibi. Alfred adler yaşamın anlam ve amacı, erich Fromm sahip olmak yada olmak kitaplarına çokça atıf vardı. Sanırım Jung dan da biseyler vardı. Okumaya kesinlikle değecek bi kitap.

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  2 года назад

      Merhaba, evet son kisim olan Epilog kisminda anlatiyor hoca baska kimlerden esinlendigini. Tesekkur ederim yorumunuz icin.

  • @kalenderkalender1682
    @kalenderkalender1682 Год назад

    Merhaba yetişkinlerde yaşanan ebeveyn bağımlılığı için bu kitabı önerir misiniz

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  Год назад +1

      Merhaba Burcu Hanim, ebevyn bagimliligi ozelinde istediginiz cevaplari bulamayabilirsiniz ama genel yaklasim olarak kendinizi daha iyi gozlemleyeceginizi dusunuyorum. Her turlu oneririm.

    • @kalenderkalender1682
      @kalenderkalender1682 Год назад

      Teşekkür ederim

  • @celalpekesen4102
    @celalpekesen4102 2 года назад

    Harika bir özet olmuş. 👏👏

  • @dronia1590
    @dronia1590 2 года назад

    Özlemişiz hocam, ağzına sağlık

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  2 года назад

      Teşekkür ederim, vakit ayırıp izlemişsiniz. İyi akşamlar.

  • @hayriyegurlevik6502
    @hayriyegurlevik6502 Год назад

    Kitabı okudum.
    Çok doğru tespitler.👏

  • @msam7730
    @msam7730 2 года назад

    son 4 ayım hayatımın en zor zamanlarından biriydi.İlişkilerimde yaşadığım çelişkiler, yanlış anlaşılmalar ve çeşitli iftiralarla karşılaştım.Hal böyle olunca ilişkilerime ve benliğime olan sorgulamaların yersiz olduğu düşüncesine ve bundan dolayı yanılıyor hissine kapıldım.Kendimi yavaş yavaş onarmaya çalışıyorken bu videonuz sayesinde bazı konularda yaptığım hataları görmekle birlikte ilişkilerime olan sorgulamalarımda ve şüphelerimde haklı olduğumu gördüm.Ayrıca bu kirpi hikayesini de bu video sayesinde tekrar hatırlamam bana o kadar iyi geldi ki! sizlere çok teşekkür ediyor hayırlı günler diliyorum.Hayat sizin için hayırlısı ne ise onu yaşatsın 😇

    • @yesildaktilo
      @yesildaktilo  2 года назад +1

      Şamil Bey merhaba, öncelikle teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Sizler için de hayırlı olan umarım karşınıza çıkar. Her form bir yerde geçicidir gibi düşünürsek, zor zamanlarınız kendini daha güzel günlere bırakacaktır gibi de düşünebiliriz. Esenlikler diliyorum.

    • @birsensoysal8684
      @birsensoysal8684 Год назад

      M