Δημήτρης Σγουρός Οι άντρες οι φανήσιμοι
HTML-код
- Опубликовано: 10 фев 2025
- Μουσική διασκευή: Δημήτρης Σγουρός
Στίχοι: Παραδοσιακοί
Χορό της Λευτεριάς τον ονομάζει ο Βλαστός, Ύμνο στην Ελευθερία και «Θούριο» των Κρητικών θα τον έλεγα εγώ.
Πόσες φορές οι προ-προπαππούδες μας δεν είπαν αυτό τον ηρωϊκό παιάνα, λίγο πριν πέσουν στη φωτιά της μάχης, έτοιμοι για όλα!
Με τέτοια τραγούδια σμίλευαν το φρόνημα και διέπλαθαν το χαραχτήρα τους οι προπάτορές μας. Αυτός είναι ο θησαυρός μας και γι’ αυτόν αφιέρωσε τη ζωή του ο Π. Βλαστός.
Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, με τη σύγχυση που επικρατεί, τα τραγούδια αυτά μοιάζουν με βάλσαμο στην ψυχή μας!
Ήχος Πρώτος, ρυθμός 4/σημος. Ο Πεντοζάλης που ακολουθεί είναι δικής μου σύνθεσης.(τόμ. 5, σελ.369)
Τραγούδι: Ψαραντώνης- χορωδία, Λυράκι: Δημ. Σγουρός, Νταούλι: Γ. Παπατζανής
φανήσιμοι: επιβλητικοί στην εμφάνιση και το παράστημα, οι
ανδρειωμένοι
φωνοκλήσια: σπαρακτικές φωνές
αστάχι: ο ορίζοντας, το σημείο που φαίνεται ότι σμίγει ο
ουρανός με τη θάλασσα
Από την κασετίνα:
¨Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης
από το Αρχείο του Παύλου Βλαστού 1860-1910"
Η κασετίνα περιέχει:
Τρία (3) CDs με 51 παραδοσιακά τραγούδια, όπως τα κατέγραψε, σε Βυζαντινή σημειογραφία, ο πατέρας της κρητικής Λαογραφίας, Παύλος Βλαστός, πριν από 150 χρόνια περίπου.
Μια ταινία DVD 62 λεπτών, μέσα από την οποία ο σκηνοθέτης Γιάννης Λάμπρου, φωτίζει τη ζωή και το έργο του Παύλου Βλαστού αλλά και την προσπάθεια του Δημήτρη Σγουρού να φέρει στο φως αυτές τις καταγραφές.
Κοντυλιές, χανιώτικα συρτά, γυρίσματα του Πεντοζάλη, της Σούστας, τραγούδια της τάβλας, της αγάπης, ηρωικά, ιστορικά, του γάμου, κάλαντα, νανουρίσματα, σατυρικά και διάφοροι σκοποί, συνθέτουν ένα μουσικό πίνακα, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλία, τον πλούτο και την ομορφιά της μουσικής μας κληρονομιάς.
Μετά από πέντε (5) χρόνια μελέτης και δημιουργικής ενασχόλησης, ο Δημήτρης Σγουρός, επιλέγει από το πλήθος των καταγραφών του Βλαστού και ερμηνεύει με γνώση, δεξιοτεχνία και αυθεντικότητα, τραγούδια , που ενώ έρχονται από τόσο παλιά, εξακολουθούν να παραμένουν τόσο φρέσκα, ζωντανά και δυνατά.
Πρόκειται για μια μουσική εργασία που προσφέρει καθοριστικά στη μουσική ιστορία της Κρήτης! Μια δουλειά «ιστορική», αφού αποτελεί ό,τι πιο παλιό έχει ακουστεί ως τώρα στην Κρήτη και επεκτείνει τη γνώση μας πολύ πιο μπροστά από τις πρώτες ηχογραφήσεις των «Πρωτομαστόρων» στην Αμερική, ταξιδεύοντάς μας ως τα μέσα του 19ου αιώνα!
Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα ο Δημήτρης Σγουρός είχε συμπαραστάτες και βοηθούς αξιολογότατους καλλιτέχνες και μουσικούς. Όλοι οι συνεργάτες του έσκυψαν με σεβασμό και ανιδιοτέλεια στη δουλειά και προσέφεραν δημιουργικά στο αποτέλεσμα!
Συνοδοιπόροι του Δημ. Σγουρού σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι είναι:
Στο τραγούδι: Ψαραντώνης, Γιάννης Παπατζανής, Μαρία Φασουλάκη, Δημήτρης Σιδερής, Αθηνά Λαμπίρη. Στην ορχήστρα: Δημήτρης Σιδερής λαούτο (κρητικό-στεριανό), μαντόλα, Στέλιος Συκάκης λαούτο (κρητικό-στεριανό), λάφτα, μπουλγαρί, Νίκος Κατριτζιδάκης χαμπιολάκια, μπανσούρι, φλάουτο, Γιάννης Παπατζανής νταούλι, στάμνα, Αθηνά Λαμπίρη κουτάλια.
Θερμές ευχαριστίες για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος: Στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου 'Επιμενίδης" και την πρόεδρό της Κορίννα Μηλιαράκη. Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και ιδιαίτερα στον τότε Νομάρχη κ. Σήφη Αναστασάκη. Στο Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου και στην πρόεδρό του κυρία Παρούλα Κουτσάκη.
#Σγουρός#Ψαραντώνης#φανήσιμοι