En İyisi Olmak Zorunda mı? Mükemmeliyetçilik I @drseyyidesultan

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 фев 2025
  • Bu videoda Dr. Seyyide Sultan ve Kln. Psk. Büşra Ay, mükemmeliyetçiliğin zararlarına ve bunun üstesinden gelmenin yollarına odaklanıyor. Mükemmelliyetçiliğin, kontrol ihtiyacı ve olumsuzluk odaklı düşünme ile bağlantılı olduğu vurgulanıyor. Beklentileri düşürmenin, kendine şefkatli ve anlayışlı olmanın önemi üzerinde duruluyor. Hata yapmanın öğrenmenin bir parçası olduğu ve “iyi olmak” için çabalamanın, “mükemmel olmak” için tükenmekten daha değerli olduğu belirtiliyor.
    💯 Mükemmellik yanılsaması: Mükemmel bir şeyin var olmadığı, bunun bir arayış değil, bir yanılsama olduğu vurgulanıyor. Herkesin eksikleri ve kusurları olduğunu kabul etmek gerekiyor.
    🧘‍♀️ Beklentileri düşürmek: Mutluluk ve huzur için beklentilerin gerçekçi seviyelere indirilmesi, kendine ve karşıdakilere karşı şefkatli ve anlayışlı olunması gerekiyor.
    🤝 İlişkilerde etkisi: Mükemmeliyetçilik, kişisel ilişkilerde, iş hayatında ve aile yaşamında büyük sorunlara yol açabiliyor. Kontrolcü ve eleştirel tutumlar, ilişkilerin zedelenmesine neden oluyor.
    🤕 Tükenmişlik ve patolojik durumlar: Mükemmeliyetçilik, kişiyi fiziksel ve mental olarak tüketebiliyor ve Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) gibi patolojik durumlara yol açabiliyor.
    🌱 İyi olmak için çabalamak: Mükemmel olmaya çalışmak yerine, iyi olmak için çabalamak, hata yapmaktan öğrenmek ve akışa bırakmak daha sağlıklı bir yaklaşım olarak sunuluyor.
    🌟 Eğer siz de bu tarz içeriklerden daha fazlasını görmek istiyorsanız, lütfen videomuzu beğenmeyi unutmayın. Beğenileriniz ve yorumlarınız, bize ilham veriyor ve bizi daha da motive ediyor. Sizlerin geri bildirimleri, bizim için çok değerli.
    Kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın, böylece yeni içeriklerimizden haberdar olabilir ve bize destek olabilirsiniz. Sizlerle birlikte büyüyoruz ve bu yolculuğa hep birlikte devam etmek istiyoruz.
    Teşekkürler, her birinize sonsuz sevgiler!
    📞 Online terapi görüşmesi ve takibi için bize ulaşabilirsiniz.
    🤔 Videolarımızla ilgili sorularınız mı var? Deneyimlerinizi mi paylaşmak istiyorsunuz? Her şeyi yorumlarda bekliyoruz! Sizden gelen her yorumu dikkatle okuyoruz.
    📍 İstanbul'da bulunan kliniğimize gelmek isterseniz;
    Adres: Elit park plaza Atatürk mah. Alemdağ cad. No140/A, Istanbul, Turkey
    📱 Güncel bilgiler, paylaşımlar ve sağlık ipuçları için bizi @drseyyidesultan ve @kamerailedanismanlikmerkezi Instagram'dan hesabından takip edebilirsiniz.

Комментарии • 2

  • @psikologbusraay
    @psikologbusraay 13 дней назад

    🩷🩷

  • @okanx4737
    @okanx4737 12 дней назад

    Mükemmeliyetçi olmadan iyi olunamaz, hiç katılmıyorum, madem herşey mükemmel değil bazı eksikler kusurlar oluyor, iyi olmak için mükemmeliyetçi olman gerekiyor ki, bu eksiikler ve kusurlar düşüldüğünde anca iyi olabilesin.
    Mükemmeliyetçi insan detaylara takıldığı için bütünü göremez, birinin 1 saatte yaptığı işi 5 saatte yapar, doğru ama o işi 1 saatte bitirenin yaptığı işten hayır gelmez. Mesela 1 saatte yapılan saat 1 gün çalışır 1 günde yapılan saat ise yıllarca çalışır.
    Mükemmelin sonu yok ancak mükemmele yakın vardır. Yapabileceğinin en iyisini yapmaya katılıyorum. Güzellik kavramının 300 yıl sonra değişmesinin bir anlamı yok zaten bu çağda yaşayanlar 300 sene hayatta olmayacak veya 300 yıl öncekiler şimdi hayatta değil. Güzellik kavramının değişiyor olması mükemmeliyetçiliği çürütecek bir söylem olamaz. Bilim keza aynı şekilde, bilim devamlı gelişen bir şeydir, doğası böyledir, bugün bilinen bir şeyin 100 yıl sonra farklı bilinmesi doğladır, mükemmeliyetçiliğe örnek olamaz.
    Mükemmeliyetçilikle bağdaştırılan psikolojik problemler, gerçeklikten uzaklaşma sonucu çıkan etkiler. Mükemmeliyetçi birisi illa ki gerçeklikten uzaklaşmak zorunda değil. Ayrıca mükemmeliyetçi insanın gücü niye bitsin bu bir motivasyon kaynağı, zaten gerçeklikten uzaklaşıp günde 3 defa ev temizleyenler bile bu motivasyonla o gücü kendilerinde bulabildikleri için yapabiliyorlar.
    Olumsuz tarafları gördükleri doğrudur, çünkü zaten sorun çıkaran taraflar olumsuzlukların olduğu taraftır. İyi işleyen kısımlar zaten düzgün çalışıyordur. Düzgün çalışan bir şeyi bozmak yerine sorun olan kısmı düzeltmek daha akıllıcadır.
    Gerçeklikten uzaklaşıp psikolojik sorunlar yaşayan kişilerin sorununu çözmek için mükemmeliyetçilikten uzaklaştımanıza gerek var mı? Bunun yerine o kişiyi gerçekliğe yaklaştırmanın başka yöntemleri bulmanız daha iyi olurdu. Çocuklardan mükemmellik beklemek de mesela gerçekçi olmayan bir şey, burada yanlış olan, çocuğun mükemmel olma beklentisi. Veya sorun, pilav tane tane olmamış eleştirisi yapanda değil, bu eleştiriyi olumlu olarak almayıp kendisini üzüp sinirlenmek yerine kendini geliştirmek için olumlu bir eleştiri olarak almayanda. Siz de araba yolda kalmasın diye tamir ettirmek yerine yolda kalmamak için arabayı çalıştırmayın diye bir çözüm öneriyorsunuz.