Ömer Seyfettin - ilk Düşen Ak - Sesli Kitap

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 дек 2024
  • Burak Aşkın'ın sesinden Ömer Seyfettin’in "İlk Düşen Ak" adlı öyküsü RUclips Sesli Kitap Dünyası'nda.
    #evdekal #seslikitap #seslikitapdinle
    Instagram: @instagram.com/ seslikitapdunyasi
    Twitter: / seslikitapd
    “Güneşin altında yeni ne vardır?” Hiç! Bu sabah aynamın karşısında yine bu eski hükmü hatırladım. Geceden pek yorgundum. Geç yatmıştım, geç uyandım. Banyomu yaptım. Giyindim. Saçlarımı tararken şakağımın ta ucunda ansızın bir ak gördüm. Bir ak… Bu sanki gayet mühim bir faciaymış gibi beni saatlerce düşündürecekti. İlk defa görülen bir akın kederinden daha adî ne olabilir? Ben bu kederi belki yüz romanda okudum. Hayatın sonbaharında, kışın gelmek üzere bulunduğunu ihtar eden soğuk bir kırağı… Ölümü unutmuş kayıtsız bir genç birden: - Ah!., der. Yaşadığı neşe uykusundan uyanır. Hele bu zavallı bir kadın yahut bir kız olursa… Fakat işte ben bu elemi duymadım. Duymamak istedim. Ama yalnız düşündüm..."
    Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatına ilk olarak Gönen'de bir mahalle mektebinde başlayasn Ömer Seyfettin, babasının askeri görev tayini olması sebebiyle İstanbul'a geldi. Burada Mekteb-i Osmaniye ve Askeri Baytar Rüştiyesi'ni bitirdi. Ardından Kuleli Askeri İdadisi, Edirne Askeri İdadisi ve Mekteb-i Harbiye-i Şahane okullarından mezun oldu.
    İlk defa Mecmua-i Edebiye dergisinde yazdığı şiirler yayımlandı. 1903 yılında Makedonya'da çıkan bir karışıklık üzerine özel bir hakla okulundan imtihansız mezun olmuştur.
    Mezuniyetinin ardından piyade asteğmen rütbesiyle merkezi Selanik'te yer alan Üçüncü Ordu'nun Redif Tümeni'ne bağlı Kuşadası Redif Taburu'na atandı. 1906'da ise Jandarma Okulu'nda öğretmen olarak atanan Ömer Seyettin, İzmir'de çeşitli edebi faaliyetlerde bulunan genç bir kitleyle tanışma fırsatı yakaladı.
    Görevlendirdiği Selanik ve Balkan ülkelerinin ardından 1913'te İstanbul'a döndü. 23 Ocak 1913'te Enver Paşa komutasındaki Bab-ı Ali Baskını'nda görevlendirdi ve bu savaşın ardından askerliği bırakarak yazarlık ve öğretmenliğini sürdürdü.
    6 Mart 1920'ye kadar geçen süreçte birçok zorlukla karşı karşıya kalan Ömer Seyfetin, 10 kitap ve 125 hikaye yazdı.
    25 Şubat 1920'de hastalığı arttınca 4 Mart 1920'de hastaneye kaldırıldı ancak 6 Mart 1920'de tarihinde hayatını kaybetti. Ölüm sebebi olarak da şeker hastalığı tespit edildi.

Комментарии • 94