Språklige virkemidler DEL 2

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 ноя 2024
  • КиноКино

Комментарии • 11

  • @ramazankamali7217
    @ramazankamali7217 4 года назад

    Tusen hjertelig takk for svaret og TUSEN takk for de gode videoene som du laget å fortelle språklige virkemidler. Det hørte jeg flere ganger og det forstod jeg veldig godt. Jeg kan bare si takker for videoer.

  • @dehayna6043
    @dehayna6043 5 лет назад

    Takk for mye. det er lærerik og fint

  • @ramazankamali7217
    @ramazankamali7217 4 года назад

    Hei Stine Brynildsen! Er det mulig for det å forklare for meg? hva betyr handlingen.
    Det er samme som temaet?

    • @stinebrynildsen4593
      @stinebrynildsen4593  4 года назад

      Hei. Nei, handling er ikke det samme som temaet. Enkelt forklart er handlingen det som skjer i historien/ teksten. Handlingen kan du oppsummere ved å gjenfortelle hva som skjer (Først...så...til slutt). Tema er et vanskelig begrep å forklare, men det er det teksten "handler om" på et dypere plan. Tema kan man ofte oppsummere med ett ord og vanlige temaer er: kjærlighet, sorg, angst, vennskap, mobbing, døden osv. Håper det hjalp litt! Lykke til.

  • @EmapMe
    @EmapMe 7 лет назад

    Hvilken funksjon har som regel bruk av allusjoner og retoriske spørsmål?

    • @stinebrynildsen4593
      @stinebrynildsen4593  7 лет назад

      Tja, jeg tenker at en allusjon har som funksjon å utvide tekstens meningsområde. Det gjør at man kan forstå teksten på en annen/ dypere/ mer utvidet måte fordi det spiller på en annen tekst (som leseren kjenner til). Et retorisk spørsmål fungerer vel ofte som et slags argument, fordi man bruker det for å få fram et poeng/ skyve leseren i en bestemt retning. En forfatter stiller retoriske spørsmål uten å egentlig ønske et svar, fordi han/ hun implisitt vil vise at "alle fornuftige mennesker må da være enig i det jeg sier". Typ: "Er det rettferdig at noen eier alt?" Noe oppklarende?

    • @EmapMe
      @EmapMe 7 лет назад

      Men kan retoriske spørsmål gå under logos og det å spille på fornuften, eller går det mer under patos og skjult argumentasjon?

    • @stinebrynildsen4593
      @stinebrynildsen4593  7 лет назад

      Jeg tenker at man kan argumentere for begge deler, avhengig av konteksten/ teksten og hva slags innhold det retoriske spørsmålet har. Men det er vel først og fremst en måte å spille på tilhørerens følelser, altså patosappell. Eller hva tenker du? Det er jo ikke et åpenlyst og "rett fram"-argument, men mer en måte å prøve å overbevise oss gjennom skjult argumentasjon.

    • @EmapMe
      @EmapMe 7 лет назад

      Man kan jo for eksempel stille spørsmål som "bør ikke barna i Afrika ha like muligheter som våre barn?". Her appelleres det jo mye til fornuften, fordi det virker jo logisk at barna i Afrika skal ha like muligheter. Samtidig så er det jo helt klart en patos appell inne i bildet.

    • @stinebrynildsen4593
      @stinebrynildsen4593  7 лет назад

      Jearl Price Ja, eksempelet du trekker fram spiller mye på følelser, tenker jeg (vi synes det er leit/ urettferdig, det gjør meg sint å tenke på). Men jeg ser hva du mener, og tenker, som sagt: Retoriske spørsmål har nok som oftest patosappell, men kan også tale til fornuften, f.eks. ved å avslutte en lengre, logisk argumentasjonsrekke.