YBS MEZUNU NE İŞ YAPAR? Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları İçin 10 Meslek Önerisi
HTML-код
- Опубликовано: 1 дек 2024
- Bu videoda sizlere Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) alanından mezun olacak kişilerin yapabileceği 10 mesleği ve bu mesleklerin kabaca ne yaptığını anlatmaya çalıştım. Bir YBS mezunun yapabileceği çok sayıda meslek var. Bu videodakiler belli başlı birkaç tanesi. Daha fazla meslek için kanalı takip etmeyi unutmayın.
YBS Videoları: • Yönetim Bilişim Sistem...
Blokzincir Videoları: • Blokzincir (Blockchain...
Hocam çok faydalı bir video olmuş
Hocam, videolarınızla YBS'ye ilgi duymaya başladım. Auzef'den YBS okumayı düşünüyorum, saolun.
Sıradaki video açıköğretim-örgün ybs karşılaştırması. İyi seyirler.
Unilerde fakülte olarak iktisadi ve idari olarak geçiyor uniye gittiğimizde bu ayrılıyor mu yoksa tamamen iktisadiden mi devam ediyor
Bölümler fakültelerin altında yer alır hiyerarşik olarak. Genellikle ortak dersler ve ortak imkanlar vardır ama müfredat ve akademik kadro açısından her bölüm kendine özgüdür. Fakülte biraz daha yönetimsel anlamda işin içinde oluyor. Mesela fakülte altındaki tüm bölümlerin sınav programlarını fakülte belirler, bölüm belirleyemez kaynaklar ortak kullanıldığı için.
Hocam sizce bilecik aydin afyon konya Muğla gibi yerlerde okumak mantıklı mı?
Bu bölümü okuduktan sonra yüksek lisans için bilgisayar müh. Yazılım okumak nasil dır olabilir mi yüksek için nasıl yönlendirme yapılabilir?
Hocam merhaba, iş analistliği hakkında ne düşünüyorsunuz
YBS'nin önemli alt kollarından biri. Tam olarak ne öğrenmek istiyorsunuz bu konuda?
Kendinizce en iyi ybs leri sıralar mısınız?
Bunu yapamam. Hem tüm ybs'leri çok detaylı araştırmam lazım hem de ben bu sıralamayı yapacak otorite değilim. ama sırayla birkaç ybs'yi ele alarak inceleyebiliriz. böylece siz de nasıl inceleyeceğinizi anlamış olursunuz.
@@dr.akadal mesela Akdeniz ybs Dokuz Eylül ve sakarya ybs yi kıyaslamak istersek nasıl olur
@@dilanntk kanka%95 aynı ya neresi ekonomin yetiyosa oraya git
@@dilanntk kesinlikle 1- akdeniz 2- deü, sakarya gibi yerde ben olsam okumam orası ayrı
@@zoengova3679 hiçbiri gelmiyo zaten 😀
Hocam ahmet yesevi üniversitesi ile bilgisayar mühendisliğine yüksek lisans yapabilir mi tam bilgi bulamadım maalesef
benim bu konuda bilgim olduğu kanısına nasıl vardınız? :)
Ybs mezunu olup okuduğumuz dalla alakalı iş yeri açabilir miyiz? Veya açarsak ne açabiliriz?
Girişimcilik derslerine ağırlık verin. Yol kendiliğinden ortaya çıkacak.
Hocam merhaba,ybs mezunları savunma sanayisinde çalışabilirler mi?
Evet. Optimizasyon (yöneylem) konusunda kendisini geliştirenler genel olarak endüstride çalışabilirler. Odaklı olarak süreç optimizasyonu da yapabilirler. Ancak bu iş endüstri mühendisliğine daha uygundur odaklanma açısından.
Bolum hk izledigim onlarca video içerisinde en faydali olan yayin icin teşekkürler..Tum yorumları okudum belki belli unv kalitesi hakkinda yorum bulurum diye. 6bin sıralaması olan bir öğrenci hangi unv leri tercih etmeli hocam?(Yorum yapmama seceneginiz yok!:))
Ozellikle su unv leri araştırın demeniz de yeterli😅
Teşekkür ederim. Sıralama belli. Geçen sene Boğaziçi Marmara İÜ sıralandı bu seviyede. Bölümleri inceleyip karar verebilirsiniz. Ben İÜ YBS için ayrıca video koydum. Ona da bi bakın. Başarılar
@@dr.akadal teşekkür ederim 🙏
Merhaba bu sene tercih yapacagim ve bu bolumu yeni kesfettim bilgisiyarim ve maalesef bilgisiyar bilgim yok secersem cok zorlanir miyim ve bilgisyar eksigimi okullarda bulunan bilgiisyar ile kapatabilir miyim en azindan 1 yil icin
Eğer bilişim ile ilgili konulara ilginiz sınırlıysa oldukça zorlu bir bölüm olabilir sizin için. Bölümlerin derslerine bakmanızı öneririm.
@@dr.akadal peki 1 yil hazırlık okuyarak bu süreçte bilgisayar kursuna gitsem zorluk aynı mı olur sizce
@@Kirmizika Bilgiden öte ilgiyi ölçün bence. Kursa gerek yok, gerekli her şeyi ya derslerde öğrenecek, ya kendiniz araştırarak yapacaksınız. Asıl mesele bunu sıkılmadan ilgi duyarak yapacak mısınız. Bundan emin olmalısınız.
@@dr.akadal anladım teşekkürler cevap verdiğiniz için
hocam selamlar ben bu sene ybs ing hazırlık okudum ancak alan belirleyemedim bir türlü. full stack veya android developer olmak istiyorum. hangisini seçmem uzun vadede daha avantajlı olur benim için?
Acele etmenize gerek yok. Birinci ve ikinci sınıfta temel dersleri alacaksınız. Üç ve dört uzmanlaşma sağlar. Doğru yolda olduğunuzu düşünüyorsanız tam olarak alan belirlemek için 1-2 sene daha zamanınız olduğunu bilin. Bu sürede mümkün olduğunca bu iş kollarıyla ilgili deneyim edinmeye (kendi projelerinizi geliştirmeye) ve deneyim sahiplerinden bilgi almaya çalışın.
Hangi üni
Hocam ybs yazmayı düşünuyorum 100 bin gibi bir sıralama bekliyorum mezuna kalmalımıyım yoksa pek farkeden bişey yok normal bir üniye gidebilirmiyim
Bahsettiğiniz sıralamaya denk gelen üniversiteleri bilmiyorum. Özellikle araştırmak lazım. Ama eğer eğitim kalitesi anlamında büyük değişiklik olmayacaksa yıl kaybetmektense başlayıp kendinizi geliştirmeye emek harcamanız faydanıza olur. Bir sene daha üniversite sınavına çalışmaktansa bir sene kendinizi geliştirmek çok daha nitelikli olmanızı sağlayabilir çoğu durumda. Elbette bu kıyasta son karar sizin, hayat sizin. :)
kankam git 1 sene kaybetme 1-2 üni dışında aynı
peki kim hangi alana yönelmeli yada her ybs mezunu(verimli bir akedemik kariyere geçiren) kişiler bu alanlarda aynı yetkinliğe sahip olabilirmi yada bu seçtiğimiz alan üzerinden seçmeli ders seçimi yaparak mı yetkinlik kazanbiliriz ?
Öncelikle alana kendiniz karar vermelisiniz elbette. İşletme tarafı mı bilişim tarafı mı ağır basıyor, önce buna karar verin. Deneyimi ne kadar arttırırsanız o kadar iyi olur. Seçmeli dersler bir başlangıç, projeler ikinci adım, staj üçüncü adım. Eğer çalışmak istediğiniz alan net ise bir an önce freelance olarak da hizmet vermeye başlamanızı öneririm. Para alarak sorumluluk altına girmek de en öğretici şeylerden biri. Bu yüzden çoğu şey iş yerinde öğreniliyor.
@@dr.akadal hocam ben veri alaninda ilerlemek istiyorum şuan 2.sinifim staj konusunda 3 ve 4.siniflari istiyolar galiba 2.sinifta staj bulma ihtimalim var mi ?
Staj arayan çok kişi olduğu için az deneyimli birini tercih etmeleri zor açıkçası. Ancak ücretsiz staj arayışına girerseniz bir yer bulmanız daha kolay olur. Hiçbiri olmuyorsa kendi projenizi geliştirmeye çalışın. İnternetten örnek ve ücretsiz veri setleri bularak üzerinde çeşitli algoritmaları çalışabilirsiniz. Daha zor ama daha etkili olur.
Hocam bu yıl kaç ile kapatır
Kesin bilmek imkansız ama hem artan ilgi hem de vakıf tarafındaki maliyetler sebebiyle daha az sıralamalarda kapatacağını öngörebiliriz.
@@dr.akadal anladım hocammm sağolun
🤛
Bu sene sınava girdim ybs yazmayı düşünüyorum üniversite vs bakarken neye dikkat etmem gerekiyor
Öncelikle işletme tarafına mı yoksa bilişim tarafına mı yakınsınız, buna karar verin. Sonrasında ilgilendiğiniz üniversitelerin akademik kadrolarına ve ders içeriklerine bakabilirsiniz. Ayrıca laboratuvar gibi altyapılar da önemli olacaktır. Bununla ilgili de bir video çekmeyi planlıyorum. Başarılar.
@@dr.akadal hangisi daha mantıklı sizce
@@dr.akadal bir şey daha sormak istiyorum aslında hedefim üniversite sonrası kısa sürede başlamak ve maaş alanında daha avantajlı bir meslek sizce hangi mesleğe yönelmeliyim
Maaş konusu arz-talep dengesine bağlı. Çok iyi bir iş bile olsa yapan sayısı gerekli eleman sayısından fazlaysa maaş düşer. Asgari ücret gibi düşünün. Herkesin yapabileceği işe asgari maaş verilir çünkü her zaman alternatif personel bulunabilir. Yaptığınız işi yapan sayısı ne kadar az ise o kadar çok maaş alırsınız. Dün için bu programcılıktı. Ancak bugün programcı çok var ve yapay zeka işin içinde. Gelecekte arzı az talebi çok olan bir uzmanlık alanı seçmeli.