İSMAİLCE - BADEMLİ - 15 HAZİRAN 2024

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • Abone değilseniz , abone olmayı unutmayın
    goo.gl/pToJS6
    www.kontv.com.tr
    / kontv
    / kontv
    / kontv
    / kontv

Комментарии • 3

  • @montiagosanches
    @montiagosanches 3 месяца назад +1

    2017 yılında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nden mezun olmak için hazırladığım bitirme tezimden bazı bilgiler aktarmak istiyorum.
    Bölge tarihinin Selçuklu dönemi öncesine dayandığı düşünülmektedir. Kale ve Gavur Öldü mevkilerindeki buluntular bu bölgede haçlı ve müslüman savaşı olduğunu göstermektedir. Ayrıca bölge; Selçuklu Devleti için önemli bir güzergah olan Konya Alanya arasında bulunmaktadır. Göçerlik yahut yörüklük yoktur. Yöre halkı saptadığımız inanç sistemi ve ağız özellikleriyle 24 Oğuz boyundan olan Kınık soyundan gelmektedir.
    Köyde şu an dört bölge vardır; Yukarı Mahalle, Orta Mahalle, Aşağı Mahalle, Kaya Başı. Esas yerleşim yeri Ak Cami civarındaki Aşağı Mahalledir. Çakallar köyünden kovulan bir grup gelip Bademli'den yerleşmek için yer istemişler. Bademlililer ise "yukarı doğru yerleşin" demiş. Bademli halkı da kendi içinde huzuru bozanları tıpkı Çakallar köyünün yaptığı gibi köyden dışlamış. Bu dışlanan grup "Çakallar'dan gelenler köye girebiliyor, bunun 'mahanalıksır' bizde köye girelim" deyip yukarı ve aşağı olan köyün ortasına yerleşiyor. Etimolojik incelemelere girip daha da lafı uzatmadan bu 'mahanalıksır' sözcüğünün 'mamaklar'a dönüştüğünü söyleyebiliriz. Bugün Orta Mahalle, Mamaklar adıyla da anılmaktadır.
    Bademli'nin adına gelirsek, esas adı Bademli değil Dedeli'dir. Köy içinde ve mezarlıkta "Dede" diye adlandırılan yatırlar olduğuna inanılır. Eskiden bu dedeler hayrına pilavlar, yemekler verilirmiş. Osmanlı dönemlerinde civar köylerden bu dedeleri ziyarete gelenler olurmuş. Biz çokta güvenilir olmayan bazı Osmanlı kaynaklarında Dedeli olarak rastlamaktayız. Hadim bölgesinde birde Dedemli diye köy vardır. İki ayrı dede sözcüğüyle kurulan bu yerleşim yerlerinden biri Bademli olarak değiştirilmiştir. Aslında sebep vergi kayıtlarında karışıklık olmaması içindir. Dede kavramı, bölgenin inanç sistemini incelediğimizde aklımıza ilk gelen Alevi-Bektaşilikten değil Mevlevilikten gelmektedir. Bu kabirlerde yatanların Mevlevi dedesi olması daha olasıdır. Zamanla köy içindeki mezar kaybolmuş yalnızca mezarlıktaki dede kalmıştır.
    Osmanlı Mebusan Meclisinde ve Atatürk ile kurulan tüm meclis ve heyetlerde iki isim var; Mehmet Vehbi Efendi (Çelik) ile Musa Kazım Efendi (Onar). Bu isimler Hadimlidir. Bademli her dönem çok gelişmiş, civardaki köylere göre hep olanakları daha fazlaymış. Fakat bu iki vekilin Hadim'den olması ve Bademli'nin de savaş zamanı geri kalması Hadim'i ilçe, Bademli'yi nahiye yapmıştır. Yine savaş kayıtlarında Çanakkale Cephesinde Konya Aladağ bölgesindeki Bademli'den askerler vardır. Hatta birinin esir düştüğü belirtilmektedir, yine kayıtlarda "Bademli" ismini gördüğümüz tarih 1915'tir.
    Daha ayrıntılı bilgiler için YÖK'ün tez sayfasından "Konya, Hadim, Bademli Köyü Yer Adları Çalışması, Rabia AYDOĞDU" olarak aratıp okuyabilirsiniz.

  • @thetan75
    @thetan75 3 месяца назад

    Zeki erdali yeni bölüm yok mu

  • @ahmetsahin409
    @ahmetsahin409 3 месяца назад

    Adamın kasalarını getirin lan kimdeyse 😂